Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv oktober 2023


Satsa på fred

söndag 2023-10-01
Undrar hur Maria Malmer Stenergard (SD/M) hade reagerat
tyckeri nummer 9635

» Mer än 7.000 flyktingar på några veckor välkomnade för 80 år sedan.

Idag är det minnesdagen för att högtidlighålla alla de danskar, främst judar, som flydde till Sverige i början av oktober 1943 och togs emot av skåningarna. Mer än 7.000 danska judar fördes över Öresund osv i säkerhet för att inte riskera att skickas till nazisternas koncentrationsläger.

Bra gjort, utan Maria Malmer Stenergard
Danmark ockuperades av Nazityskland i april 1940, men det var ganska lugnt de första åren och Danmark fick behålla ett visst självstyre. Men, 1943 började den danska motståndsrörelsen bli aktivare och i augusti tröttnade tyskarna och införde undantagstillstånd. Det började planeras för att föra de danska judarna till de tyska koncentrationslägren. I oktober fördes mer än 7.000 danska judar därför i säkerhet över till Sverige för att undkomma koncentrationslägren. Flest kom till Helsingborg, men även Malmö, Höganäs, Ven osv tog emot stora grupper.

Man kan undra hur det skulle gått om Maria Malmer Stenergard med sina sverigedumokratiskt styrda idéer och vänner hade haft ansvar i Sverige. De dryga 7.000 flyktingar som än så länge kommit till Sverige i år är ju för henne alldeles för många. Ansvaret för flyktingar som kommer till Europa får andra länder ta.

Sverigedemokraternas Björn Söder ifrågasatte ju för en tid sedan om judar egentligen var riktiga svenskar. Vi ska vara glada för att det inte var dessa hel och halv SD:are som hade makten 1943.

Läs:
Så räddades tusentals danska judar över Öresund 1943. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)


Satsa på fred

måndag 2023-10-02
Hipp Hipp Hurra
tyckeri nummer 9636

» Svenska regeringen får miljöpris.

Jag undrar om vår Brunblå sörja är stolta över att ha tilldelats Svenska Greenwashpriset 2023. Det är organisationen Jordens Vänner som ger vår nuvarande regering utmärkelsen. - "Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons. Därför är svenska regeringen en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2023."

Den Brunblå sörjan för en utmärkelse
Jag tänker inte göra någon längre utläggning. Jag blir bara deprimerad när jag tänker på den Brunblå sörja som styr vårt land och låter ett klart klimatfientligt parti som Sverigedemokraterna bestämma. Men jag citerar Jordens Vänners hela motivering:

- "2023 års vinnare av Svenska Greenwashpriset, svenska regeringen, har på kort tid gjort flera allvarliga och alarmerande försämringar av miljö- och klimatpolitiken. Trots att forskarsamfundet varnar för en planetär kris med omfattande konsekvenser för allt liv på jorden till följd av klimatförändringarna väljer regeringen att riva upp styrmedel och stöd som tvärtom borde ha stärkts. Sedan den tillträdde har regeringen bland annat avvecklat Miljödepartementet, sänkt priset på fossila drivmedel, slopat bonus malus, ökat milersättningen, minskat anslagen till naturvård, gjort nedskärningar inom myndigheter som arbetar med klimatanpassning samt öppnar upp för gruvbrytning i känsliga naturområden och flaggar för ytterligare storskalig exploatering av skog och mark. Trots detta hävdar representanter från regeringen att Sverige är och kommer att förbli ett föregångsland i den gröna omställningen.

Om och om igen upprepar klimat- och miljöministern att regeringen vill driva en "ambitiös och effektiv" klimatpolitik och kommer att göra "allt de kan" för att nå de uppsatta klimatmålen. Det är illa nog att föra en politik som hotar mänsklighetens framtid.

Men när regeringen dessutom, trots invändningarna från forskarsamfundet och klimatpolitiska rådet, hävdar att de för en "effektiv och ambitiös klimatpolitik" riskerar de dessutom att rasera vår tilltro till objektiva fakta och forskning. Därför blir regeringens uppenbara lögner så mycket allvarligare.

Det är inte första gången Jordens Vänner nominerar en regering för dess grönmålning, men den nuvarande regeringen saknar motstycke. Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons. Därför är svenska regeringen en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2023."

Kan man bli annat än förtvivlad?

Läs:
Regeringen får Greenwash-priset: Saknar motstycke. - Aktuell hållbarhet


Satsa på fred

tisdag 2023-10-03
Ett gott skratt
tyckeri nummer 9637

» Och lite siffror.

* EU:s utrikesministrar har kallats samman till ett viktigt toppmöte i Ukraina för att träffa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. - "Vi sammankallar till ett historiskt möte med EU:s utrikesministrar här i Ukraina, kandidatland och framtida EU-medlem. Vi är här för att uttrycka vår solidaritet och vårt stöd till det ukrainska folket." Fast i varje fall en utrikesminister saknades - Sveriges utrikesminister Tobias Billström var inte där. Enligt österrikiska Die Presse stoppades han vid gränsen mellan Polen och Ukraina - han hade glömt sitt pass hemma! Enligt Tobias Billströms pressekreterare är förklaringen: - "Det uppstod ett logistiskt hinder." Lettlands och Polens utrikesministrar var inte heller närvarande, men dom hade i varje fall giltigt förfall, dom låg hemma med covid-19.

Man kan ibland undra
* Det här med förskönande omskrivningar är faktiskt ett vanligt fenomen. Förra året, 2022, var det 76 personer som valde att ta sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg. Året innan, 2021, var det hela 102 personer som valde att avsluta sitt liv på samma sätt. Nu ska ni inte tro att Trafikverket på skyltarna förklarar försenade tåg med "självmord", "dödsfall" eller "olycka" eller något annat okänsligt besked. Man använder "signalfel" som förklaring. Men ni kanske förstår bättre varför man stoppar all trafik när man upptäcker någon som befinner sig inom spårområdet utan giltig anledning. Om det är någon som planerar att ta sitt liv, som bara ska gena över spåren eller bara rent allmänt är omdömeslös vet man ju inte. Men "obehöriga i spårområdet" är en mycket vanlig anledning till försenade tåg. Man vill inte riskera att ännu en förtvivlad människa ska ta sitt eget liv. Och samtidigt mer eller mindre kanske förstöra livet för en lokförare. Alltså tar man det säkra före det osäkra och stoppar trafiken tills man är övertygad om att det inte finns någon där dom inte ska befinna sig.

* Totalt var det 1.254 personer som valde att ta sitt eget liv i Sverige förra året. 897 män och 357 kvinnor. 10 var barn under 15 år. Varför diskuterar vi inte det?

* Än så länge i år har minst 37 personer dött i olyckor på sitt jobb. Det är ungefär en person i veckan som går till jobbet på morgonen, men inte kommer hem på kvällen. Det får inte så stora rubriker i tidningen som om en gängkriminell skjuter ihjäl en annan gängkriminell. Varför diskuterar vi inte akuta åtgärder mot dödsolyckor i jobbet?

* Under perioden januari - augusti i år dog 146 personer i trafikolyckor i Sverige. Det är fler offer än de pågående gängkonflikterna skördat. Hur kommer det sig att trafikdöden inte får så stora rubriker i tidningarna? Hur kommer det sig att vår statsminister inte håller tal till nationen om alla onödiga dödsoffer i trafiken? Varför diskuterar vi inte alla trafikdöden? Varför införs det inte akuta åtgärder mot trafikdöden? Hårdare tag mot alla som inte följer trafikreglerna? Dra in körkortet direkt vid trafikförseelser! Spärra in om det upprepas!

Man kan ibland undra?


Satsa på fred

onsdag 2023-10-04
Dessa sverigedemokrater
tyckeri nummer 9638

» Ska man skratta eller gråta?

Att Sverigedemokraterna är ett annorlunda parti kan vi väl alla enas om. Jag tror att till och med sverigedemokratiska supportrar håller med om detta. Sedan kanske vi lägger in lite olika värderingar i uttrycket!

Ett ständigt problem för Sverigedemokraterna är att man inte kan besätta de platser i kommunfullmäktige runt om i landet som man fått i valen. Tidningen Expo har gjort en sammanställning av hur det ser ut i hela landet när det gått ett år efter valet. Det visar sig då att Moderaterna har två tomma stolar i landet, dvs mandat i kommunfullmäktige som det inte finns någon från partiet som använder. Kristdemokraterna har en plats i hela landet som inte är besatt. Sedan har vi då Sverigedemokraterna, dom har 26 (tjugosex!) obesatta stolar i kommunfullmäktige runt om i landet. Det rör sig om 15 olika kommuner. Allt ifrån en enstaka plats till kommuner där Sverigedemokraterna har upp till 3 tomma platser. Rekordet är nog Laxå där SD fick tre mandat, men alla tre platserna är nu tomma.

Att platser blir tomma beror på många olika anledningar. Kandidater som blivit invalda kanske har flyttat. Dom har kanske tröttnat. Dom har kanske blivit osams. Och det finns platser som blivit tomma sedan den som besatte platsen uteslutits ur SD och då valt att helt hoppa av. Grundproblemet är att det sedan inte finns nya kandidater på partiets lista vid valet som kan ta över.

Sverigedemokraterna är ett något annorlunda parti!

Rasism och populism

* Efter valet var det ett antal kommuner där man valde att utöka antalet heltidsanställda kommunalråd till två stycken. Oftast handlade det om att två någorlunda lika stora partier som kom överens om att bilda majoritet men inte kunde komma överens om vilket parti som skulle besätta kommunalrådsposten. Så var det till exempel här i Åstorp, där Sverigedemokraterna och Moderaterna kom överens om att bilda majoritet men alltså inte kunde komma överens om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådsposten. Kompromissen blev att utöka antalet tjänster från 1 till 2 och så delade man på dessa båda tjänster.

En annan kommun som hamnade i liknande situation var Jimmie Åkessons egen paradkommun Sölvesborg. Sölvesborg styrdes tidigare gemensamt av Sverigedemokraterna och Moderaterna med Jimmie Åkessons fd sambo Louise Erixon som kommunalråd. Efter valet hade dock Moderaterna här tröttnat på Sverigedemokraterna och valde att efter valet istället bilda majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Och gjorde likadant som i många andra kommuner, man utökade antalet heltidsanställda kommunalråd från 1 till 2 och delade dessa mellan sig. Skillnaden mellan Åstorp och Sölvesborg är att Sölvesborg är lite större. Och dessutom tog de heltidsanställda kommunalråden också över ordförandeklubban i vardera en nämnd. Här i Åstorp har man nu, ett år efter valet, gjort på samma sätt. Sedan Roger Nielsen (M) för en månad sedan blev vald till ordförande för Bildningsnämnden och Peter Lindberg (SD) för några dagar sedan valdes till ordförande i Valnämnden.

Men i Sölvesborg tog det verkligen fyr hos Sverigedemokraterna. Louise Erixon blev ju av med sin post och tyckte att Moderaterna förrått Sverigedemokraterna. Tillsammans med Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling drog man igång en namninsamling för att få till stånd en kommunal folkomröstning i frågan när det gäller arvodena till heltidsanställda kommunalråd. Till slut lämnade man in en samling med namnunderskrifter. Totalt 1.891 namn fanns det på listorna. Sedan finns det naturligtvis regler för vems namn som ska vara giltiga. Man måste ju till exempel vara bosatt i kommunen och ha rösträtt i kommunvalet. För att kunna kontrollera detta måste namnunderskrifterna vara identifierbara. Sedan får man naturligtvis inte skriva på mer än en gång.

Det är nu problemen uppkommer för Louise Erixon. När Sölvesborgs kommuns tjänstemän ägnat värdefulla timmar av sin arbetstid åt att granska listorna så visar det sig att man bara kan godkänna 1.325 av namnen. Det handlar då om personer som inte har rösträtt i Sölvesborg men som skrivit under. Det handlar om personer som skrivit under flera gånger. Så har det till exempel avslöjats att Louise Erixon själv skrivit under tre gånger. Det är alltså mer än 500 namn (nästan en tredjedel) som inte godkänts. Och nu räcker antalet namn inte till för att kunna kräva att frågan om folkomröstning ska tas upp.

Stackars Louise Erixon!

Håll Sverige rent från SD
* Men sverigedumokrater utmärker sig ofta. Den tidigare SD-riksdagsledamoten Elsa Widding (som ju hoppade av sedan hon inte tyckte att hon fått tillräckligt stöd från partiledningen efter att hon deltagit i en mycket tveksam konferens) fortsätter med tveksamheterna. Nu berättar Expo att hon fortsätter sin kampanj mot vaccinationer osv. I förra veckan anordnade hon ett antivaccinationsseminarium i riksdagshuset. Med en samling inbjudna vaccinationskritiker bland de inbjudna. I måndags blev det klart att Nobelpriset prisar just tekniken bakom mRNA-tekniken bakom coronavaccinerna. När Expo:s reporter ber om att få intervjua Elsa Widding får han bara ett svar: - "Jag har hört att du är pedofil!!" Att skylla på pedofiler verkar vara ett vanligt sätt för SD:are att komma undan. Det var inte så länge sedan som Björn Söder använde samma teknik.

* En annan välkänd sverigedemokrat är Kent Ekeroth. Vi minns alla den s.k. järnrörsskandalen då han tillsammans med partikamraterna Erik Almqvist och Christian Westling gick till attack med järnrör mot komikern Soran Ismail. Skandalerna är för övrigt fler. Idag har SD i Dalarna importerat Kent Ekeroth till ett jobb som oppositionsråd i Region Dalarna. Uppenbarligen tillhör han också vaccinationsskeptikerna. I ett inlägg på Elon Musks X (det som vi förr kallade Twitter) skriver han: - "Covidvaccinerna var en stor bluff. Tack och lov var man klarsynt nog att inte ta skiten".

Att sverigedemokrater och vetenskap inte går ihop vet vi sedan länge. Det är egentligen ingen nyhet! Och att man ställer sig frågan om dessa Sverigedemokrater och deras lämplighet är kanske inget att förundras över. Det är som sagt ett något annorlunda parti.


Satsa på fred

torsdag 2023-10-05
Rätt tänkt Vänsterpartiet
tyckeri nummer 9639

» Kollektivtrafiken för 450 kronor/månad.

Ett av de vettigare förslagen när nu partierna kommer med sina egna idéer och prioriteringar som svar på den Brunblå sörjans budgetförslag är det från Vänsterpartiet som innebär att det ska införas en kollektivtrafikbiljett som kostar 450 kronor/månad och som gäller i hela landet. Sverigebiljett kallad. Bra tänkt Vänsterpartiet! Kan vi hoppas på att fler partier nappar på förslaget?

Tyskland var ju först med den här typen av biljett som gör resandet med kollektivtrafiken överkomlig för alla och som gäller i hela landet. Syftet är naturligtvis att locka fler att ta tåget/bussen/spårvagnen/tunnelbanan istället för att köra bil. Fler länder i Europa har följt Tysklands exempel och infört liknande biljetter. Bland annat Portugal. Kan vi hoppas på att Sverige kan bli nästa?

Att gå så långt som vad jag förstått Luxemburg har gjort, att införa gratis kollektivtrafik är kanske för mycket begärt!

De senaste 20 åren har taxorna i länstrafikens kollektivtrafik ökat med 139%. Det är mycket mer än vad priset på bensin och diesel har ökat. Men vår Brunblå sörja satsar miljarder på att sänka priset på bensin och diesel. Samtidigt som länstrafiken fortsätter att höja sina taxor. Här i Skåne höjde den styrande Brunblå sörjan taxorna med 10% vid årsskiftet och priset för en 30-dagarsbiljett ligger nu på 1309 kronor om den ska omfatta hela Skåne. Vill jag pendla mellan Åstorp - Lund så måste jag köpa en biljett för hela Skåne. Man har meddelat att man planerar en lika stor höjning på 10% vid nästa årsskifte. Gissningsvis med syfte att skrämma bort resenärer så att det inte blir för trångt på tåg och bussar (och spårvagnar....) och att skåningarna ska kräva mer utökad trafik.

I Stockholm har den styrande Rödgröna koalitionen också beslutat sig för att höja taxorna och en 30-dagarsbiljett passerar nu tusenlappen i Stockholm. Skäms dom inte öronen av sig?

Ställ upp för Vänsterpartiets förslag på en 450-kronors biljett som ska gälla all regional- och lokaltrafik i hela landet. Har vi råd med att sänka skatten på bensin och diesel, att avskaffa skatten på plastpåsar, ytterligare subventionera flyget och andra klimatskadliga beslut som vår Brunblå sörja fattat beslut om så har vi råd att satsa skattepengar på att locka resenärer till kollektivtrafiken och kanske trots allt uppnå några klimatmål!

Men tyvärr styrs vårt land av en Brunblå sörja som sitter i knät på ett klimatvägrande parti. Ett av besluten i den nya statsbudgeten är faktiskt att dra in de statliga anslagen för att stötta kommunerna som vill locka innevånarna till att cykla eller åka kollektivt istället. Vi måste ju ha fler bilar på våra gator och vägar!

För övrigt så såg jag att inte ens fordons- och bränslebranschen är nöjda med den Brunblå sörjans satsning på billigare, mer miljöskadlig och ökad användning av bensin och diesel. Branschen inser att något måste göras och satsar pengar på att förbereda sig på att verkligen göra något. Nu drar den Brunblå sörjan undan benen och gör deras investeringar värdelösa.

Med Vänster

Stöd Vänsterpartiets 450-kronors Sverigebiljett!

Läs:
Billigare och enklare resor med Vänsterpartiets Sverigebiljett. - Vänsterpartiet
Statlig satsning på buss- och cykeltrafik avvecklas. - Sveriges Radio
Branschen rasar: ”Vi vet att vi måste ställa om. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

fredag 2023-10-06
Det var varmt
tyckeri nummer 9640

» Ännu en rekordvarm månad.

September månad 2023 blev den globalt varmaste septembermånad som någonsin uppmätts. Överlägset! Hela sommaren innan har varit rekordvarm. Vilka nyheter läser vi samtidigt? Jo, vårt flygande till utlandet fortsätter att öka. I en frågespalt om resor läste jag en inskickad fråga från ett par som ville ha tips på lämpligt resmål för en weekendresa till värmen. Man hade i år testat Dubai och Thailand, men ville gärna testa något annat en kommande tredje helg.

Det är kanske inte så konstigt att det blir varmare och varmare. Haven är rekordvarma, havsisen smälter undan i allt snabbare tempo och våra högsta bergstoppar blir lägre när snön smälter.

Fast den handlingskraftiga regering vi har i vårt land sänker priset på bensin och diesel, gör utsläppen från nämnda bränslen miljöskadligare, satsar pengar på att subventionera flygandet och lägger ner järnvägsprojekt!

Men låt oss ta en god nyhet också. Jag såg ett inslag om att Salwan Momikas senaste koranbränning i Malmö inte blev någon större succé för honom. Flera organisationer och muslimska grupper hade samlats på platsen för att uppmana åskådare att gå därifrån och helt enkelt strunta i knäppgöken. Något som tydligen blev mycket lyckat. Ja, inte för Salwan Momika, som fick se sig delvis nonchalerad. Men för alla andra. Det är rätt metod att bemöta idioten. Strunta i honom! Då blir det inte så kul för honom längre. Låt istället Migrationsverket granska hans många lögner i hans ansökan om asyl.

För övrigt såg jag i en längre artikel i Expressen att det börjar mullra inom Kristdemokraterna. Stödet för Ebba Busch verkar falna och man börjar diskutera hennes framtid. Både högerfalangen (Ebba Busch osv) och vänsterfalangen (det "gamla" KD) är missnöjda. Tydligen tycker högerfalangen att man inte längre kan lita på Ebba Buschs högersväng och...

Sven Tycker


Ja, jag vet. Det är fult att känna skadeglädje! Men jag kan inte låta bli att gotta mig!


Satsa på fred

lördag 2023-10-07
Mer våld
tyckeri nummer 9641

» Och ännu mer våld och död.

Den militanta palestinska gruppen Hamas gjorde under dagen en massiv attack mot Israel. En attack som uppenbarligen totalt överraskade Israel. Vad jag förstått har omkring 100-talet israeler dödats. De flesta helt oskyldiga civila. Naturligtvis svarar den israeliska militären (som är helt överlägsen i militär kapacitet) med massiva bombningar av Gaza. Gaza är bland världens mest tättbefolkade områden. En liten palestinsk enklav som är utsatt för en massiv israelisk blockad. De israeliska attackerna har dödat mer än 200 palestinier. De flesta helt oskyldiga civila.

Naturligtvis kommer detta att följas av nya protester och attacker både på Västbanken och från Gaza med flera döda. Som kommer att följas av nya attacker av den totalt överlägsna israeliska militären med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila. Och nya hämndaktioner med fler döda och nya hämndaktioner med ännu fler döda. De flesta helt oskyldiga civila.

Grunden till allt detta våld är en israelisk ockupation av Palestina. En politik där man ständigt skapar nya bosättningar på ockuperad mark. Där man i brott mot alla internationella lagar flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tränger bort den befolkning som redan bor där och verkar där.

Det finns en internationell överenskommelse om en tvåstatslösning. Där Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens. I denna internationella överenskommelse ingår att staden Jerusalem ska vara en gemensam stad för judar, kristna och palestinier. Men, Israel har totalt punkterat denna inriktning. Man har annekterat hela Jerusalem och gjort denna till en judisk stad i Israel. Man flyttar ständigt in nya judiska bosättningar på ockuperade Västbanken. Man har här skapat en apartheidliknande stat.

Det är dags att samtidigt som vi ställer krav på att palestinska grupper som vi valt att terrorstämpla ska upphöra med attacker så måste vi ställa krav på Israel att omedelbart avbryta ockupationen av Palestina. Judar har rätt att leva i fred. Men, palestinier har också rätt till sin egen stat och att få leva i fred.

NU!

Det går att leva tillsammans - om båda villSatsa på fred

söndag 2023-10-08
Dödandet fortsätter
tyckeri nummer 9642

» Och ockupationsmakten Israel får internationellt stöd.

Mördandet i Israel och på Gazaremsan fortsätter. Mängder av människor som bara vill fortsätta leva i fred dödas och får sina liv förstörda. Hamas, som är terroriststämplade av västvärlden, blixtattack mot Israel överraskade den israeliska säkerhetstjänsten och militären totalt. Den islamistiska organisationens attack gör inte att en fredlig lösning på konflikten kommer närmare.

Jag gråter
Men å andra sidan finns det ingen vilja från den israeliska ockupationsmakten till en fredlig lösning på konflikten på annat sätt än i form av en total kapitulation från det palestinska folket. Detta så att Israel kan helt annektera hela Palestina och sedan skapa ett apartheidsystem där israeliska bosättare bestämmer och tar över all värdefull mark medan det palestinska folket hänvisas till små öar av ghetton där dom får leva som en andra klassens medborgare.

Den styrande högern i Israel har inget intresse av någon tvåstatslösning där två stater, Israel och Palestina, ska leva i fred bredvid varandra. För den styrande högern under Benjamin Netanyahu gäller bara att det israeliska folket fortsätter att bygga nya bosättningar på ockuperad mark och tränger undan de palestinier som bor där. Det finns inget intresse för den tvåstatslösning som världen fortsätter att tro på. Man gör allt man kan för att torpedera möjligheten.

Och i väntan på att världen ska inse att Israel inte vill ha någon fredlig tvåstatslösning ställer världen upp för Israels ockupationspolitik. Det är skamligt!

Och mördandet kan fortsätta!


Satsa på fred

måndag 2023-10-09
Allt har en baksida
tyckeri nummer 9643

» Även baksidan.

Jag ser att man i Stockholm har blivit lite oroliga över effekterna av den räddningsaktion som förhoppningsvis ska rädda SAS. Det har ju varit ett bolag där Sverige, Danmark och Norge gemensamt varit storägare. Nu har ju Air France och holländska KLM gått in som storägare. Men Sverige och Norge deltar tydligen inte i räddningsaktionen i motsats till Danmark. Man börjar nu inse i huvudstaden att som effekt av detta kommer Kastrup i Københavns roll som ledande flygplats i Norden att ytterligare förstärkas. Arlanda i Stockholm förlorar ytterligare i betydelse. I Stockholm har man ju tidigare inte velat inse att det var just Kastrup som var navet i Norden. En betydelse som ju nu förstärks ytterligare. Taskigt för 08:orna, men så är det! Kastrup var redan flygplatsen för Danmark och södra Sverige. Nu blir det så ännu tydligare. Arlanda får mata trafiken till Kastrup!

Flygskam borde vara en realitet
En annan grupp som tydligen hamnar i ett dilemma läser jag om i Expressen. Det finns tydligen en grupp som har för mycket pengar och som flyger omkring runt om i världen med enda syfte att samla Eurobonuspoäng. Som sedan kan omvandlas till lite extra lyx och specialbehandling på flygplatserna i de lyxiga väntrummen (jo, jag vet att inom flyget har väntrum ett finare namn...). En typ av agerande som styrker mig i åsikten att det finns en grupp i vårt konungarike med alldeles för mycket pengar och som utan större ansträngning skulle kunna ändra sitt liv och göra stora insatser för miljön.

Det påminner mig om frågeställaren till en frågespalt om resor och semestrar som jag läste om och som efterlyste tips på lämpligt resmål för en weekendresa till värmen. Dom hade redan i år testat Dubai och Thailand för en weekendresa till värmen men ville ha ett tredje tips. Visst finns det en hel del medborgare i vårt land som faktiskt har för mycket pengar? Om dom gör en förändring av sitt liv så skulle mycket vara vunnit. Dessutom har dom underlag för att betala in lite mer till vår gemensamma kassa som ska betala för militärer, poliser, sjukvård, att ta hand om våra äldre och ge skolorna bättre resurser.

Vad tror ni? Tror ni att den här gruppen bortskämda miljömarodörer ställer upp?

Sedan kan vi ju börja att ta betalt av flygresenärer så att kostnaderna täcks. Och det gäller även våra regionala flygplatser som går med förlust och kräver olika former av subventioner från skattebetalarna. Att höja avgifterna så att kostnaderna täcks måste väl vara det första man gör innan man kräver att skattebetalarna ska subventionera.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-10
Hatet sprider sig
tyckeri nummer 9644

» Man blir bara förtvivlad.

Vem är bäst på att hata? Den israeliska ockupationen av Palestina skapar ett hat mot judar bland palestinier. Motstånd mot staten Israel ger upphov till vidriga terrorattacker mot judar. Terrorattacker mot judar ger grogrund för ännu grövre övergrepp mot palestinier. Något som ger upphov till ännu fler terrorattacker mot Israel och representanter för Israel. Som ger upphov till nya...

Bakom det hela står bland annat religiösa motsättningar. Religioner som predikar kärlek ger upphov till terror och mord. Att stödet för Israel är mycket större än stödet för Palestina i Sverige (och resten av västvärlden) är uppenbart. Bland många verkar man anse att Israel har rätt att ockupera Palestina, detta i motsats till att Ryssland naturligtvis inte har rätt att ockupera Ukraina. Israel har naturligtvis rätt till säkerhet. Staten Israel har rätt att försvara sina gränser. Man har rätt att försvara sig mot attacker. Men Israel har INTE rätt att i brott mot alla internationella regler flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och tränga bort de som redan bor där. De israeliska bosättningar som byggts och fortfarande utvidgas är ett brott mot alla internationella lagar. Men av någon anledning låter västvärlden detta ske utan några egentliga protester.

Kan ni tänka er de våldsamma protesterna om det avslöjas att Ryssland flyttar in ryska innevånare på ockuperad ukrainsk mark som tränger undan de ukrainare som finns där? Tror ni att Liberalerna i Sverige skulle erbjudit militär hjälp till Ryssland om militanta ukrainska extremister i ilska hade attackerat civila ryssar inne på ryskt territorium? Man hade antagligen visat förståelse! Men någon rätt för palestinier att göra motstånd mot ockupationen existerar inte.

Någon förståelse för desperationen bland de 2 miljoner palestinier som bor i ett enormt fängelse som Gaza i praktiken är finns det inte. Området har utsatts för en nästan total blockad av Israel under 16 år, allt för att göra livet där så olidligt som möjligt. Det officiella Israel har nu lovat att göra blockaden ännu mer total. Man ska se till att det inte kan föras in någon mat, inget bränsle, inget vatten, ingen elektricitet. På TV-nyheterna hörde jag en israel hoppas att hela Gaza skulle utplånas av den israeliska militären. Men där bor 2 miljoner människor frågade reportern? Det struntar jag i svarade mannen.

Det här hatet sprider sig. Och ingen sida i konflikten verkar vilja ha ett slut på hatet. Det är bara hat och mer hat! Och de som får lida mest är den stora majoritet som bara vill leva vidare i fred - på båda sidor.

Det måste finnas hoppSatsa på fred

onsdag 2023-10-11
Tankar så här mitt i veckan
tyckeri nummer 9645

» Lite spridda idéer.

* Några som blivit rejält förmögna på Sveriges internationellt unika friskolesystem är makarna Barbara och Hans Bergström. Dom startade Internationella Engelska Skolan. Med affärsidén att genom att hålla en hel del av undervisningen på engelska, dels locka elever med att man var lite exklusiva och samtidigt kunna spara in på lärarlönerna skulle man tjäna multum. Idag finns det ungefär 50 skolor i koncernen runt om i landet. Men paret Bergström har sålt det hela till amerikanska riskkapitalister och har kunnat dra sig tillbaka med en rejäl förmögenhet. Pengar som man enligt en granskning som tidningen Expo gjort bland annat använt för att stötta flera högerextrema tidskrifter. Vad som är uppenbart är att undervisningen i det svenska språket i IES är direkt usel. Så här skriver Engelska skolan i ett pressmeddelande: - "Utvecklar våran bok kultur med nya och spännande läs utmaningar." Visst är det spännande? Man skulle kanske koncentrera sig på att lära sig vårt eget språk först. Annars finns det ju risk för att man blir utvisad ur landet om Jimmie Åkesson får bestämma.

Sven Tycker
* Dagens ledare i Dagens Nyheter tar upp ett viktigt ämne. Vår Brunblå sörjas miljöpolitik. Under perioden 2000-2021 steg taxorna i länstrafikens kollektivtrafik med 139%. Under samma period blev bensinen 70% dyrare. Sedan dess har flera rejäla höjningar av länstrafikens taxor skett. Vad gör då den Brunblå sörja som styr vårt land? Jo, skatten på bensin (och diesel) sänks för att göra bensinen billigare. Bränslet görs mer miljöskadligt för att få ner priset. Pengar för investeringar i järnvägar dras ner medan man flyttar över pengarna till väginvesteringar. Den ändring av skattereglerna för reseavdrag som var beslutad och som skulle göra det mer fördelaktigt att resa kollektiv till jobbet istället för bilen drogs in och reglerna ändrades till att gynna bilåkande till jobbet istället. Sedan har man dragit in miljöbonusen för inköp av miljövänligare bilar. Man kan nästan tro att den Brunblå sörjan är betald av petroliumindustrin. Fast det visar sig att inte ens dom är nöjda. Dom har nämligen inlett stora investeringar för att ställa om till mer miljövänliga bränslen. Nu drar den Brunblå sörjan undan mattan för dom och ändrar förutsättningarna. Effekten av det hela är att de mål om minskade utsläpp som satts upp inte kommer att kunna uppnås. Vad gör man då? Jo, man planerar att slopa målen...

* Jag tycker vi gör som Vänsterpartiet föreslår. Vi följer exemplen från bland annat Tyskland och Portugal och inför en mycket billigare biljett i kollektivtrafiken. Vänsterpartiet föreslår ett pris på 450 kronor för en månadsbiljett - som ska gälla hela landet. Fast naturligtvis kommer inte vår Brunblå sörja att nappa på en sådan eminent idé. Det kommer ju att riskera minska bilåkandet på vägarna!

* Ett av mina stora nöjen när jag läser tidningar är att läsa debattartiklar från fanatiker på näringslivets lobbyingfabrik Timbro. I dagens HD/SDS försvarar en Fredrik Kopsch, som beskrivs som chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro och docent i fastighetsekonomi, att Malmös stad plockar ut pengar ur det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget MKB. Fredrik Kopsch tycker istället att de vinstbelopp som kan skapas inom MKB i ännu större utsträckning ska dras in till kommunen istället för att göra nytta i det som kallas "allmännyttan". Man tycker också att man ska sälja ut bostäderna till hyresgäster som vill tjäna en slant på sitt boende. Timbros lobbyfabrik för marknadsekonomin är faktiskt riktigt komisk att läsa - om det inte hade varit för att det egentligen är så tragiskt.

* I Stockholm har den styrande Rödgröna majoriteten bestämt att från 2025 ska bensin- och dieselbilar förbjudas i ett begränsat område i centrum. Syftet är att i området minska utsläppen och minska oljudet från bilarna. Moderaterna i Stockholm har fått skrämselhicka och hjärtinfarkt medan bilismorganisationen M inte tycker att åtgärden är effektiv och bara flyttar problemen. Det sista förstår jag inte riktigt. Menar man på M att bensin- och dieselbilarna då kommer att köra ännu mer i andra områden när dom inte får köra i centrum? Eller hur f-n tänker man. För övrigt är detta beslut något som fattas i allt fler stora städer för att skapa en bättre miljö i städerna. Stockholm är inte först.

Visst känner vi oss alla lyckliga över att vårt land styrs av en Brunblå sörja som sitter i knät på ett reaktionärt parti styrt av gamla nazister.


Satsa på fred

torsdag 2023-10-12
Gråt, lögn och skratt
tyckeri nummer 9646

» Stackars Uffe.

Det är åter dags att gotta sig åt en väljarundersökning. Och som vanligt så tvivlar jag på att vår statsminister i den Brunblå sörja som påstås styra vårt land känner glädje. Den stackars Ulf Kristersson tycker att han gör allt rätt, och så sviker väljarna honom. Nu är Moderaterna åter bara på tredje plats samtidigt som stödet för partierna i den Brunblå sörjan fortsätter att sjunka. Hur kan svenska folket var så otacksamma?

Socialdemokraterna 36,5% (-0,4)
Sverigedemokraterna 19,6% (+0,6)
Moderaterna 19,5% (-1,4)
Vänsterpartiet 7,2% (±o)
Centerpartiet 4,5% (+0,2)
Kristdemokraterna 4,0% (+0,3)
Miljöpartiet 3,8% (+0,7)
Liberalerna 2,4% (-0,2)

Den här gången handlar det om Demoskops undersökning i Aftonbladet. Förändringarna är jämfört med förra månaden. Troligtvis jublar man i Kristdemokraterna som precis lyckas kravla sig över 4%-spärren. Sedan ser ju läget för Liberalerna däremot ännu värre ut. Kan något rädda ett liberalt parti som satt sig i knät på antiliberala reaktionärer?

Svens gratis färdiga tyckerier
» Uffe ljuger som vanligt.

Att företrädare för vår Brunblå sörja i styret ljuger har vi vant oss vid. Vid senaste partiledardebatten i TV för några dagar sedan hävdade tidigare nämnda Ulf Kristersson: - ""Tysk elektrifiering går nu långsamt av det enkla skälet att det kraftslag som växer mest är kolkraft.". En direkt lögn! Under de tre första kvartalen 2023 så minskade kolkraften med sammanlagt 36 TWh. Kärnkraften som Tyskland avvecklar minskade med 18 TWh. Detta medan sol och vind ökade med 3 TWh och gas ökade med 3 TWh. Hur det går ihop? Jo, året innan exporterade Tyskland stora mängder elström till Frankrike som ju som bekant hade enorma problem med sin elförsörjning som är helt beroende av kärnkraft. Kärnkraft som krånglade rejält förra året. Man brukar ju från kärnkraftskramarna kalla kärnkraft för planerbar. Och visst är den planerbar - så länge den fungerar. Problemet är att kärnkraft helt oplanerat ofta krånglar och av säkerhetsskäl måste stängas ner vid även små problem. Och då försvinner i ett svep en stor mängd elproduktion. Men, det är något som våra kärnkraftskramare pratar tyst om.

» Dagens skratt.

Det är viktigt att det finns humor inom politiken också. Ett exempel på detta läser jag om i Dagens ETC. De båda KDU:arna (Kristdemokraternas ungdomsförbund) Jonathan Derneborg och Lucas Svärd argumenterar i en debattartikel i GP för att alla svenskar ska förses med ett gratis porträtt av vårt konungarikes mest framgångsrika invandrarfamiljs överhuvud. Vi ska enligt dessa båda KDU:are (som båda sitter i styrelsen för KDU) alla förses med ett porträtt på vår Kung! Jippie! Det framgår inte om det bara handlar om ett litet foto att stoppa i plånboken eller en lite större förstoring? Kanske ska det ingå en tjusig ram? Eller då får man betala extra? Kan det vara i affischformat så att man kan möblera hela väggen efter detta idolporträtt? Kan man få med drottningen också (en annan framgångsrik invandrare). Eller det kostar extra? Kanske kan man få med hela familjen, dvs även prinsar och prinsessor (andra generationens invandrare)? Eller det kostar också extra? Hur som helst blir jag överlycklig och ser fram emot detta. Det finns en liten tom yta ledig på en vägg mellan väggklockan, en bild på min mormor, en bild på min hustrus farfar och ett foto på min mormor och morfars stuga i Hargshamn. Jag hoppas verkligen att detta blir verklighet. Tänk så bra för sysselsättningen! Och alla lyckliga som får något att buga inför på morgonen innan man ger sig iväg till dagens sysslor. Politiken behöver fler skratt!


Satsa på fred

fredag 2023-10-13
Fredagen den trettonde
tyckeri nummer 9647

» Rent vansinne.

Om Hamas med sin blixtattack lyckades med något, så var det faktiskt två saker. Man lyckades dels bevisa att den oövervinneliga israeliska armén inte var oövervinnelig. När det här är över så är det många i den israeliska ledningen (både militära och civila) som kommer att få se sig om efter nytt jobb. Utrensningarna kommer att vara intensiva. Just nu gömmer sig premiärminister Benjamin Netanyahu för att slippa få stå till svars.

Men, den vidrigt utförda attacken har också gjort muslimer i allmänhet och palestinier i synnerhet till fritt villebråd runt om i hela världen. Den islamofobi som präglar stora delar av samhället, både här och på många andra håll, och gjort alla muslimer till fritt villebråd.

Hamas (och liknande terrorgrupper) präglas av ett judehat som är vidrigt att se. Hamas med flera ger alla judar skulden för den israeliska statens politik. Något som är skrämmande att se. Men samtidigt är det nu fritt fram att ge alla palestinier och muslimer skulden för vad Hamas gör. Båda fenomenen är lika felaktiga. Det är skrämmande att straffa civila och oskyldiga som bara vill leva sitt liv i lugn. Det är inte dom som är skyldiga till den israeliska ockupations- och apartheidpolitiken. Men det är inte heller dom som är skyldiga till terrordåd från islamistiska grupper.

Jag stannar där. Jag skäms över människors reaktioner, jag skäms över hatet - på båda sidor.


Satsa på fred

lördag 2023-10-14
Hat
tyckeri nummer 9648

» Och mer hat.

Enligt vår statsminister Ulf Kristersson så har vi ett importerat judehat. Och jag tror faktiskt att Ulf Kristersson i det fallet har rätt. Stora grupper inom palestinier i synnerhet och muslimer i allmänhet lägger en kollektiv skuld på alla judar för det förtryck som staten Israel utsätter palestinier för. Det handlar om Gazaremsan där mer än 2 miljoner palestinier lever (främst flyktingar från nuvarande Israel). Detta på en yta mindre än en tredjedel av Öland. Och i ett område utsatt för en mer eller mindre total blockad från den israeliska militären som varat i mer än 15 år. Man kan kanske förstå den frustration som befolkningen där känner?

Samtidigt har den israeliska staten ockuperat Västbanken. Man upprättar ständigt nya bosättningar där israeler flyttar in och tränger bort de palestinier som redan bodde där. Palestinier hänvisas till små enklaver. Det finns stora likheter med den sydafrikanska apartheidpolitiken där ursprungsbefolkningen hänvisades till noga kontrollerade områden medan den vita inflyttade befolkningen bredde ut sig. Man kan kanske förstå den frustration som befolkningen där känner?

Men, det ger inte palestinier rätt att kollektivt "bestraffa" alla judar för vad staten Israel gör. De massakrer som Hamas gjort sig skyldiga till mot oskyldiga civila är avskyvärda och förtjänar inget annat än fördömande och avståndstagande. Det samma gäller det hat mot judar och judiska grupper som blossat upp i Sverige. Judar som bor i Sverige har inget ansvar för de övergrepp som staten Israel gör sig skyldiga till i Palestina. Den avskyvärda antisemitism som blossat upp förtjänar inget annat än fördömande. I detta har Ulf Kristersson rätt, vi har ett importerat hat mot judar som inte kan annat än fördömas.

Men vi har också ett inhemskt hat mot palestinier och muslimer rent allmänt som nu fått ny drivkraft. Muslimhatare i alla former ser sin chans nu. När man kommer med krav på att dra in all form av stöd till Palestina som kollektiv bestraffning så gör man ju exakt samma avskyvärdhet som vi beskyller palestinier och muslimer idag för. Dvs en kollektiv bestraffning! När medlemmar av Liberalerna kräver att Sverige ska skicka vapen som stöd till Israel så undrar jag hur man tänker. Den israeliska militären är klart överlägsen den svenska. Det är en av världens starkaste militärer. En styrka man använder för att ockupera grannländer och för att förtrycka flyktingar från Israel. Det vore ju snarast så att vi skulle skicka militär hjälp till Palestina för att dom ska kunna försvara sig mot en överlägsen ockupationsmakt (läs Ryssland och Ukraina).

Nu vill jag dock poängtera att jag INTE anser att vi ska skicka mer vapen. Men vi ska humanitärt och politiskt stödja Palestina och palestinierna. OCH fördöma den israeliska ockupationen och det israeliska annekterandet av ockuperad mark. Det finns en FN-överenskommelse om två stater bredvid varandra. Vi måste alla acceptera det faktum att det idag finns ett Israel. Något som även palestinierna och andra grannländer måste acceptera. Även de miljoner flyktingar som finns i Gaza, i Libanon och på Västbanken. Men, det ska också finnas en palestinsk stat. Detta måste Israel acceptera och inte fortsätta att göra allt man kan för att förhindra möjligheten till detta. Ockupationen, bosättningarna och den apartheidpolitik som förs har inget annat syfte än att omintetgöra möjligheterna till en palestinsk stat. Vad det israeliska målet är vet jag inte. Om man annekterar hela Västbanken (som man gjort med hela Jerusalem, Golanhöjderna osv) och införlivar detta i Israel kommer man snart att få en stat där palestinierna är i majoritet. Eller man räknar med att fördriva dom ytterligare till flyktingläger i grannländerna?

Israels apartheidpolitik i Palestina

Ja, Ulf Kristersson, vi har en vidrig importerad antisemitism som har en grund i att kollektivt bestraffa alla judar för vad staten Israel gör. Men vi har tyvärr också ett inhemsk muslimhat som vill kollektivt bestraffa alla muslimer för vad en palestinsk grupp gör. Ett muslimhat som är lika vidrigt.

Kanske ska vi återvända till koranbrännaren som jag skrev om den 24 september. Det handlar om en ung man som faktiskt åtalats (och nu dömts) för hets mot folkgrupp i samband med en koranbränning. Det var 2020 som den unga mannen (tidigare bland annat ordförande för en avdelning av Fria Moderata Studentförbundet) valde att elda upp en koran, linda in denna i bacon och sedan placera det hela tillsammans med lappar med hatbudskap mot muslimer utanför moskén i Linköping. Fast det var inte allt detta som gjorde att han nu dömts för hets mot folkgrupp. Allt detta var inte hets mot folkgrupp. Att han nu till slut har dömts beror på att han filmade det hela och skröt om det genom att lägga ut det på sociala medier ackompanjerat med hatmusik. Den unga mannen hade alltså sin bakgrund i Fria Moderata Studentförbundet!

Så ja, vi har ett importerat hat mot judar. Men tyvärr har vi ett eget inhemskt hat mot muslimer. Ett hat som verkligen blossat upp nu. Och det har tyvärr blossat upp inom våra etablerade politiska partier - inte bara bland rasisterna i Sverigedemokraterna.

Sätt stopp för hatet - hatet från båda sidor! NU!


Satsa på fred

söndag 2023-10-15
Brunblått miljöfiasko
tyckeri nummer 9649

» Undrar om dom ens tänker.

Aktuell Hållbarhet berättar att vår liberala miljöminister Romina Pourmokhtari är den första miljöministern i Sverige som konsekvent vägrar att låta sig intervjuas. Aktuell Hållbarhet har försökt under ett år, dvs sedan det stod klart att hon skulle bli miljöminister, att få till stånd en intervju med henne. Men hon vägrar konsekvent. Aktuell Hållbarhet berättar att Romina Pourmokhtari konsekvent vägrar intervjuer med specialreportrar med miljökunskaper rent allmänt. Skäms hon? Är hon rädd för att avslöjas? Eller handlar det helt enkelt om att hon är medveten om att den miljö- och klimatpolitik som bedrivs av den Brunblå sörja som styr vårt land helt enkelt är värdelös. Förhoppningsvis handlar det om att hon i varje fall skäms över politiken och inte om att hon är nöjd och stolt.

Med den Brunblå sörjan för sämre luft
KTH-forskarna Mattias Höjer, Jonas Åkerman och Hampus Berg Mårtensson skriver i en artikel i Aktuell Hållbarhet att enda sättet att uppnå målet för utsläppen från transportsektorn är att minska bilåkandet. Men tyvärr är ju detta inget som vår Brunblå sörja som styr är intresserade av. Istället vill man öka bilkörandet genom att sänka priset på bensin och diesel och minskad reduktionsplikt. Problemet med målet om minskning av utsläppen från transportsektorn löser man genom att slopa målet!

Inne på exakt samma spår är Sven Hunhammar, som är Trafikverkets måldirektör med ansvar för klimatfrågor, som säger att det inte finns något sätt att kompensera för de ökade utsläpp som är en följd av den minskade reduktionsplikten. Antingen konstaterar vi att våra utsläpp ökar när dom borde minska och att målet om minskade utsläpp från Transportsektorn inte kommer att kunna uppnås. Eller också gör vi som den Brunblå sörjan som styr tydligen tänker göra, man slopar målet.

Vindkraft
Så där lite apropå miljöpolitik så kan vi konstatera att under september blev den första månaden då svensk vindkraft producerade mer el än vad den svenska kärnkraften producerade. Det rör på sig, på vingarna också. Vi har ju nu nästan rekordlåga priser på elen.

Men vår styrande Brunblå sörja har helt snöat in på kärnkraft. Och det skapar problem för bland annat Ebba Busch. Ministern har ju drivit igenom att göra statliga Vattenfall mer fristående från politiskt inflytande. Det är ju traditionell högerpolitik att inte vilja använda de statliga företagen för att uppnå olika mål. Men, att göra Vattenfall fria att fatta sina egna beslut riskerar ju att helt gå emot regeringens önskemål. Ska Vattenfall ta företagsekonomiska hänsyn när man beslutar om eventuella nya kärnkraftsaggregat så riskerar det att inte bli något. Kärnkraftsel är dyr el! Risken är mycket stor att byggandet av ny kärnkraft inte går ihop ekonomiskt. El från sol, vind och vatten är mycket billigare att producera. Så nu är Ebba Busch och resten av den Brunblå sörjan redo att gå emot sina egna intentioner och ge Vattenfall order om att helt enkelt bygga ny kärnkraft - oberoende av om det är företagsekonomiskt försvarbart eller inte. Tyska Uniper, som ju är delägare i alla den svenska kärnkraftens anläggningar, har redan deklarerat att dom kommer inte att investera i någon ny kärnkraft. Jag kan förstå om Ebba Busch har målat in sig i ett hörn. Ska hon följa sin ideologi (och låta Vattenfall styra själva) eller ska hon följa sin ideologi (och tvinga Vattenfall)? Det är ett dilemma!

Till slut läser jag en artikel i Landets Fria Tidning som berättar att elsparkcyklarna inte alls är någon klimatsmart grön lösning. Det visar sig nämligen att de flesta som tar sig fram på elsparkcykel gör detta istället för att gå, cykla eller åka kollektivt. Man gör det inte istället för att ta bilen. Och då blir det ju snarast en miljömässigt dålig lösning. Jag för min del är orolig för folkhälsan rent allmänt. Dagens ungdom åker allt mer elsparkcykel istället för att gå eller cykla. Dom rör sig inte alls, något som på sikt ju kommer att innebära ett folkhälsobekymmer.

Läs:
Pourmokhtari första miljöministern i historien som inte ställer upp på en intervju. - Aktuell Hållbarhet
Transportmålet omöjligt att nå utan minskat bilresande. - Aktuell Hållbarhet
Trafikverket om klimatet: Med nuvarande politik når vi inte målen. - Aktuell Hållbarhet
Rekordmycket el från vindkraft i september – första gången mer än kärnkraft. - Ny Teknik
Busch redo att pressa Vattenfall. - Svenska Dagbladet
Busch beredd pressa Vattenfall om kärnkraft – men vem ska bygga? - Ny Teknik
Elsparkcyklar ingen grön lösning. - Landets Fria Tidning


Satsa på fred

måndag 2023-10-16
Vem kan man lita på?
tyckeri nummer 9650

» Ta alla nackdelarna.

Jag ser att vår regering planerar att häva det förbud mot uranbrytning som en tidigare regering genomförde. Kanske ett trots allt vettigt beslut?

Kärnkraft är dyrt
Jag har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften. Kärnkraften är en dyr, farlig, miljöskadlig verksamhet och där jag inte tycker att vi löst hur vi ska göra med allt det radioaktiva livsfarliga avfallet som måste "slutförvaras" i 100.000 år. Jag anser att vi helt enkelt måste lösa vår energiproduktion på ett bättre sätt.

Men, om nu en majoritet av svenska folket och en politisk majoritet har en annan åsikt så är jag ju tvungen att acceptera detta. Men, ska vi utnyttja kärnkraften så är det kanske inte mer än rätt att vi också tar ALLA nackdelarna. Urangruvorna kanske vi inte ska låta andra stackare lida av. Vi får helt enkelt själva ta ansvar för den miljövidriga verksamhet som uranbrytning är. Kanske är det till och med så att den positiva synen på kärnkraft falnar något när man ser vilka konsekvenser som uranbrytning får?

» Ungdomsbrottsligheten minskar.

Jo, trots den hysteriska debatten om gängkriminaliteten och det ökade inslaget av ungdomar här så minskar faktiskt ungdomskriminaliteten kontinuerligt. Färre ungdomar begår brott! Överhuvudtaget så minskar faktiskt brottsligheten. Allt färre bostadsinbrott till exempel. Ett område som ökar är bedrägerierna. Vårt allt större användande av digitala lösningar när vi handskas med pengar ökar intresset för att lura av oss pengarna. Det är inte längre bankrån man hoppas bli rik på utan istället att lura av pensionärer deras pengar genom bank-ID bedrägerier och liknande. Intresset från bankerna för att göra det hela säkrare är dock inte så stort. Ska man göra det säkrare blir det krångligare och då blir kunderna missbelåtna. Det ska vara enkelt och snabbt - vilket samtidigt gör det enkelt och riskfritt att lura oss.

Flera års kamp om vem som kan föreslå de hårdaste tagen och skärpta straffen för att bekämpa de kriminella gängen har inte alls fått den önskade effekten. Kanske istället tvärtom. Ungdomar som spärras in kommer ut som färdigutbildade grova brottslingar. Jag är dessutom övertygad om att den massiva mediala bevakningen av gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar snarast provocerar fram nya dåd. Man kan ju inte förlora ansiktet utan måste hämnas med ett ännu grövre brott.

Det kommer att ta tid att vända trenden. Men enda sättet är att bromsa nyrekryteringen till gängen och att spärra in toppskiktet som ger orderna. Risken med det är att det sätter fart på maktkampen i ledet under, där kampen om vem som ska ta över blir ännu mer blodig.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-17
Äntligen lyckats
tyckeri nummer 9651

» Är Sverigevännerna nöjda?

Så har vi då fått vad som verkar vara det första terrordådet mot Sverige sedan den antimuslimska kampanjen inleddes här i Sverige. Gissningsvis känner de som gjort vad dom kunnat för att sprida sitt muslimhat och för att provocera fram ett terrordåd sig nu nöjda. Dom har lyckats bevisa hur hemska muslimer är!

En uppenbarligen något förvirrad tunisier som vägrats asyl och som levt illegalt i runt om i Europa under många år sköt ihjäl två svenskar i Belgien i samband med Sveriges fotbollsmatch mot Belgien. Lite senare sköts han tydligen själv ihjäl. Tragiskt och ett klart bevis på den hatpropaganda som sprids på många håll, från många parter och mot mycket. Jag tycker att reaktionerna från representanter för våra sverigedemokratiska vänner säger en hel del om hur nöjda dom faktiskt innerst inne är över utvecklingen.

Visa din kärlek
Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Jessica Stegrud kommenterade det faktum att den f.d. moderatledaren Fredrik Reinfeldt (som ju nu är Svenska fotbollsförbundets ordförande) eskorterats ut från fotbollsarenan av polis med: - "Han om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd." Hon insåg ganska snabbt att det kanske inte var det mest lämpliga man kunde skriva på sociala medier så hon tog bort det igen med följande förklaring: - "Jag önskar att ALLA svenskar kunde känna sig trygga - inte minst på väg till en fotbollsmatch. Det gäller så klart även Fredrik Reinfeldt. Jag ser dock inte varför de som varit med och lagt den politiska grunden för denna accelererande otrygghet skall ha mer skydd än oss andra."

Vår egen idol Jimmie Åkesson skriver bland annat: - "Västvärldens vänsterliberala elit, med de gamla partierna i spetsen, har bäddat för den här situationen genom att med öppna armar (och hjärtan) tagit hit allsköns konflikter och människor som hatar vår civilisation, vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet."

Det hela är naturligtvis en mycket tragisk effekt av det hat mot muslimer som spritts i Sverige från allt från koranbrännare till etablerade politiker inom främst Sverigedemokraterna. Eftersom Sverige är en demokrati med yttranderätt och åsiktsfrihet kan man sprida vilka dumheter och vidriga åsikter som helst utan att straffas. Lever man i ett land där man inte har dom rättigheterna tror man nog ganska lätt att eftersom det är fritt fram att framföra den här typen av hat så är hatet också sanktionerat av landet Sverige. Men så är det ju inte, vi har åsiktsfrihet, vilket innebär att man även får föra fram åsikter som är fullständigt korkade. Och så måste det fortsätta vara.

Däremot anser jag att en hel del av de koranbränningar som t.ex. utförts inte handlar om åsiktsfrihet utan om att sprida hat och angripa andras rätt till sin åsikt.

Fortsätt att visa att du är en stolt svensk. Till slut måste även hjärntvättade och sinnesförvirrade människovrak förstå vad som är rätt.


Satsa på fred

onsdag 2023-10-18
En massa olika tyckerier
tyckeri nummer 9652

» Dessa Timbrokloner.

I en debattartikel i Aftonbladet tycker ett antal liberala Timbroutbildade politiker synd om Sveriges högavlönade mångmiljonärer. Slopa taken i våra socialförsäkringar kräver dom. Det finns alltså ett maxbelopp i sjuk- och föräldraförsäkringen. Har du en månadslön på t.ex. 2 miljoner kronor så får du faktiskt inte 52.600 kronor om dagen om du skulle bli sjuk. Maxgränsen ligger på en månadslön på 43.750 kronor. Skulle du ha en högre månadslön så innebär det inte att du får en högre sjukpenning eller föräldrapenning. Dessa Timbro lookalikes tycker också synd om de med högre inkomster som tvingas betala statlig skatt. Visst är det synd om dom? Visst kan vi diskutera var gränsen ska ligga, men jag tycker nog att det är rimligt med en gräns.

» Nytt nannysystem.

För övrigt har ni väl alla uppmärksammat att vår Brunblå sörja i varje fall vill införa en ny förmån för de redan privilegierade. Ett nannysystem ska införas i Föräldraförsäkringen. Syftet med Föräldraförsäkringen är att föräldrarna ska kunna skapa en god kontakt med sina nyfödda barn. Båda föräldrarna! Därav reglerna med att vissa dagar är reserverade för varje förälder och möjligheten att överlåta dagar till den andra föräldern. Men nu inför man möjligheten till en form av nannysystem för föräldrar som vill prioritera karriären framför sina barn. En del av FP-dagarna (90 stycken) ska helt enkelt kunna överlåtas till vem som helst. Från farmor till grannen eller en ledig nanny eller liknande. Visst är det vist? Fast det kan ju inte vara för barnens bästa?

» Ännu bättre.

Sven Tycker helt gratis
Jag noterar att Handelsbanken under tredje kvartalet gjorde sitt bästa kvartals någonsin. Vinsten ökade med 12% från förra kvartalet till en vinst på 9,9 miljarder. Det motsvarar alltså 3,3 miljarder i månaden. Lite förenklat 150 miljoner kronor per arbetsdag. Inte illa pinkat att lyckas få så bra överskott på servicen till kunderna! Jag för min del tror nog att en liten Bankskatt på bankernas övervinster kanske inte är någon allt för dålig idé utan istället rimligt.

» Polska framgångar.

Högern i Europa har lite sorg. Valet i Polen gick inte riktigt så bra för SD:s vänner i Lag och rättvisa. Trots god hjälp från media, radio och TV osv så blev visserligen Lag och rättvisa störst, men Donald Tusks oppositionskoalition har fått egen majoritet i ett val med rekordstort valdeltagande. Ibland kan det gå bra.

» TiDÖbibelns konsekvenser.

Vi kan notera att den Brunblå sörjans statsminister Ulf Kristersson fortsätter att se TiDÖbibeln som den stora vägledaren i livet. Enligt de visa orden i den Heliga skriften får man inte kritisera vännerna inom TiDÖavtalet. Alltså uteblir eventuell kritik mot sverigedemokraters fortsatta övertramp oberoende av vad som sägs. TiDÖbibeln kräver att man må icke kritisera en broder inom TiDÖ!

» Den Brunblå sörjans jakt.

Den fria rörligheten inom den Europeiska Unionen är inget som hyllas av den Brunblå sörjan. Innan denna rörlighet inom EU fanns så hade vi passfrihet inom de Nordiska länderna. Jag kunde redan som barn ta färjan till Danmark för ett kort besök i Helsingør utan att behöva tänka på pass och liknande. Men nu ska dom jagas! Alltså vill vår regering införa möjligheten att plötsligt stänga gränsen och kräva att transportörerna gör id-kontroller på alla resenärer. SJ har deklarerat att det har inte deras tågvärdar tid med på den 10 minuter långa resan mellan sista stationen i Danmark och den första i Sverige. Skulle en sådan regel införas så drar helt enkelt SJ in sina tåg som går till København. Jag undrar hur SL i Stockholm hade agerat om man beslutade sig för att id-kontroller ska göras på alla som passerar gränsen mellan Stockholms stad och omgivande kommuner? Jag tror inte att man i Fjollträsk har fattat att det finns inte en gräns mellan Danmark och Skåne. Det är EN gemensam region.

» Som förväntat.

Så har då ekonomen John Hassler lagt fram sina förslag till vår så kallade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Som förväntat löser vi problemet med att den Brunblå sörjans miljöpolitik innebär att klimatmålen till 2030 inte kommer att klaras. Lösningen? Vi slopar målen! Bra tänkt! På Sverigedemokraternas partikansli jublar man i varje fall.

» 1 år med Uffe.

Idag är det faktiskt ett år sedan vår Brunblå sörja trädde till. Vad har Ulf Kristersson då lyckats med:
1/ Gängkriminaliteten har bekämpats.
2/ Sverige har blivit medlemmar i NATO.
3/ Miljöarbetet har fått en rejäl skjuts.
4/ Mer kärnkraft.
5/ Sverigedemokraterna har hållits under kontroll.
6/ Ulf Kristersson har fått vara statsminister
Vi får ge honom ett år till kanske? Fast helst inte!


Satsa på fred

torsdag 2023-10-19
Vem styr?
tyckeri nummer 9653

» Och vem bestämmer?

Det är egentligen några dagar sedan som Dagens Nyheter redovisade Ipsos undersökning av vilka vi tyckte egentligen bestämde här i landet. Formellt så har vi ju en Blåbrun minoritetsregering som styr. Men, genom det s.k. TiDÖavtalet som ligger som en våt filt - Helig skrift - över det hela så är det ju i verkligheten Sverigedemokraterna som bestämmer. Alltså en Brunblå sörja som bestämmer i vårt forna så stolta land.

xxxxx
Den synen på verkligheten styrks av Ipsos undersökning i Dagens Nyheter. Enligt denna undersökningen så anser 57% att Sverigedemokraterna har ett mycket eller ganska stort avtryck på regeringens politik. Det är den högsta siffran av alla partier. 49% tycker Moderaterna. Det är alltså inte ens en majoritet av svenskarna som tycker att statsministerns parti har något större inflytande över politiken. 22% tycker Kristdemokraterna och 10% tycker Liberalerna. 72% tycker att Liberalerna inte gjort särskilt stort avtryck eller inget avtryck alls. Kristdemokraterna ligger på 62%. Dvs två partier i regeringen som en klar majoritet av väljarna inte tycker har något egentligt inflytande. Ett totalt fiasko för Liberalerna som nog trodde att dom skulle kunna vara en motvikt mot Sverigedemokraterna. I verkligheten har dom helt enkelt bara blivit ett röstboskap för en SD-styrd politik. För Moderaterna gäller i varje fall att fler tycker dom har inflytande än inte inflytande. Som sagt 49% som tycker dom har inflytande medan 36% tycker att dom inte har speciellt inflytande. Men, som sagt, Sverigedemokraterna, som ju inte ens sitter i regeringen, är det parti som väljarna tycker har störst inflytande på regeringspolitiken. Det är bara 29% som tycker att deras inflytande är lågt eller obefintligt medan alltså 57% tycker att dom har stort inflytande.

Kort sagt. Vi har en Brunblå sörja som styr och ett populistiskt och rasistiskt parti som bestämmer. Ett parti överbefolkat av politiker som trampar i klaveret, skiter i det blå skåpet, skjuter sig själv i foten eller helt enkelt uttrycker sig som kompletta idioter. Men Ulf Kristersson är så lycklig över Makten att han lyder TiDÖbibelns krav om att man må icke kritisera en broder.

Läs:
DN/Ipsos: Han styr Sverige. - Dagens Nyheter

» Om människovärde.

En resolution i FN:s säkerhetsråd som fördömer allt våld mot civila i kriget mellan Israel och Hamas och som uppmanar till humanitärt bistånd till palestinier i Gaza har avvisats av Säkerhetsrådet. Resolutionen som lagts fram av Brasilien fick 12 Ja-röster av de 15 medlemmarna. Men två länder lade ner sina röster, Ryssland och Storbritannien. Och ett land röstade Nej, USA. Och eftersom USA är en av de fem permanenta medlemmarna så stoppas resolutionen. Vi kan fundera lite över vilket våld mot civila som USA tycker ska uppmuntras? Eller det handlar för USA om att civila inte ska få humanitärt bistånd? Där gjorde du bort dig Joe Biden!

För övrigt kan vi notera att den israeliska militären gav innevånarna i Gaza city 24 timmar på sig att fly söderut. Jag tycker vi ska vara mycket mer humana. Jag föreslår att de israeliska bosättare som flyttat in på ockuperad mark på Västbanken får 14 dagar på sig att lämna ockuperad mark och återvända till sitt hemland. Bosättningarna är ett brott mot alla internationella lagar.


Satsa på fred

fredag 2023-10-20
Den Brunblå sörjans fortsatta fiasko
tyckeri nummer 9654

» Arbetslösheten ökar.

För andra månaden i rad så ökar arbetslösheten i Sverige. Var det något dom lovade att genomföra? Jag bara undrar. I september ökade arbetslösheten med 75.000 arbetslösa till 437.000 arbetslösa. Det ger en arbetslöshet på 7,7% vilket är en ökning med 1,2 procentenheter. Men inte var det väl något som Uffe, Ebba, Johan och Jimmie lovade att genomföra?

Hur som helst så har ju EU räknat fram i sina prognoser att Sverige i princip är det enda EU-land där BNP kommer att sjunka. Grattis Uffe!

Läs:
Arbetslösheten ökar i september – för andra månaden i rad. - Dagens Juridik

» Elskatten rekordhöjs.

Vid årsskiftet höjs elskatten med 9,2% (eller med 4,5 öre per kWh inklusive moms ). En rekordhög höjning! Är det någon som kommer ihåg något vallöfte från den Brunblå sörjans Uffe, Ebba, Johan eller Jimmie som gick ut på att höja elskatten och därmed elräkningarna? Jag måste ha läst vallöftena slarvigt, för jag måste ha missat det löftet!

Läs:
Elskatten höjs nästa år – Energiföretagen: En historisk hög höjning. - Ny Teknik


Satsa på fred

lördag 2023-10-21
Hur ska vi lösa't
tyckeri nummer 9655

» Någon med bra tips?

Vad som ska lösas? Hur ska vi få israeler och palestinier till att kunna leva i fred bredvid varandra? Någon med realistiska lösningar i bakfickan?

Kan vi enas om att den FN-resolution som finns och som talar om en judisk stat Israel och en palestinsk stat Palestina och där Jerusalem tillhör både judar, kristna och muslimer är slutmålet och en förutsättning?

Kommer palestinska ledare att acceptera att staten Israel idag är ett faktum? Kommer miljoner flyktingar från det som idag är Israel och som idag finns i främst Gaza och Libanon att acceptera att dom inte kan återvända utan måste acceptera ett nytt liv i ett annat land? Kommer Israel att acceptera en palestinsk stat? Det innebär att alla israeliska bosättare på Västbanken måste lämna sina nya bosättningar och återvända till Israel, accepterar dom det? Kommer staten Israel att acceptera att dra tillbaka sitt annekterande av t.ex. Östra Jerusalem och även dra tillbaka annekterandet av delar av Västbanken som ska tillhöra en palestinsk stat?

Det är alltså många som måste acceptera en förändring. Både på israelisk sida och på palestinsk sida. Är man villiga till detta?

Detta innebär stora krav på den starka sidan, som ju trots allt är staten Israel. Israel måste dra sig tillbaka från ockuperad mark, man måste ta hem alla bosättare som illegalt (enligt internationella lagar) flyttat in på ockuperad mark. Man måste lämna över Östra Jerusalem till Palestina. Är dagens högerstyre villiga till det? Är ett eventuellt mer moderat styre ens villiga till det?

Men, det innebär också krav på den palestinska sidan att acceptera staten Israel. Att acceptera att de miljoner flyktingar som finns får acceptera att bosätta sig någon annanstans och inte kunna återvända. Och naturligtvis måste extrema terrorgrupper som Hamas upphöra med sina attacker.

Skaka händer

Är det någon som är optimist? Är det någon som tror att den israeliska taktiken att svälta ihjäl befolkningen i Gaza och utan rättegång mörda alla påstådda Hamas-ledare oberoende av var dom är och fortsätta driva en apartheidpolitik på Västbanken ger förutsättningar för att ställa krav på palestinska ledare?

Tror ni Israel vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?
Tror ni militanta palestinska ledare vill ha en lösning enligt FN-resolutionen?

Just nu är jag pessimist! Men det är faktiskt den enda rimliga lösningen. Ställ kraven! På båda parter! Det hjälper inte att lägga skulden bara på en part! Den uppmaningen gäller alla - även Gunnar Hökmark!

Läs:
Ilska på Västbanken mot Israel: Vill att dödandet stoppas. - Sveriges Radio
Jag har fortfarande en dröm om ett fritt Palestina. - Veronia Palm i Dagens ETC
Svensk vänster måste sluta lägga skulden för Hamas massaker på Israel. - Gunnar Hökmark i Göteborgs-Posten


Satsa på fred

söndag 2023-10-22 Internationella Caps lock-dagen
Irritationsmoment
tyckeri nummer 9656

» INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN.

Visst är den ett regelbundet irritationsmoment den där tangenten på skrivbordet som ligger precis ovanför Shift-tangenten. Den där förbannade tangenten som regelbundet råkar tryckas ner av misstag så att man får en hel mening med versaler innan man upptäcker vad som hänt. Det finns mycket att irritera sig på, krig, våld, bedragare och mycket annat. Men Caps Lock-tangenten står i en klass för sig!

Irritationsmoment
» Ett dilemma för "han som bestämmer".

Jag ser att "Han som bestämmer", Jimmie Åkesson alltså, har fått ett dilemma. SD säger ju absolut Nej till någon form av förbud mot koranbränning. Det är ju istället något som stöds och uppmuntras av vårt ledande islamofobiska parti. Men det finns sverigedemokrater som vill förbjuda att man skändar den svenska flaggan. Till och med Jimmie-pajasen inser att det kan verka lite inkonsekvent. Så det blir nog inget förbud mot att skända svenska flaggan. Det är viktigare att kunna elda med koraner.

» Taskigt för Ebba.

Så är det dags igen. För någon dag sedan publicerade Svenska Dagbladet sin oktoberundersökning, som görs av Novus. Undersökningens tre stora förlorare är Miljöpartiet (-1,3), Kristdemokraterna (-1,1) och Moderaterna (-0,9). Tre stora vinnare hittar vi, Sverigedemokraterna (+2,5), Centerpartiet (+0,9) och Socialdemokraterna (+0,8). Kristdemokraternas siffra på 2,6% är den lägsta som Novus någonsin uppmätt.

Mellan blocken är läget ungefär detsamma. De fyra Rödgröna partierna samlar 54,4% medan den Brunblå sörjan samlar 44,2%. Lägg till att just nu är det Liberalerna och Kristdemokraterna som ligger under spärren och riskerar att åka ut med rumpan före om inte tillräckligt många Moderater vill lägga sina stödröster. Och i så fall ännu mer riskera att SD blir mycket större än M. För så är det ju just nu. Gapet mellan SD och M är nästan lika stort som hela KD eller L.

Så här ser det i varje fall ut. Med förändring sedan förra månaden inom parentes.

Socialdemokraterna 37,(% (+0,8)
Sverigedemokraterna 20,7% (+2,5)
Moderaterna 18,2% (-0,9)
Vänsterpartiet 7,4% (-0,4)
Centerpartiet 4,8% (+0,9)
Miljöpartiet 4,4% (-1,3)
Liberalerna 2,7% (-0,3)
Kristdemokraterna 2,6% (-1,1)

En månad till med samma utveckling så är Sverigedemokraterna ensamma större än alla de tre regeringspartierna tillsammans. Hur länge till kan Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson låta Jimmie Åkesson och hans stormtrupper härja fritt utan att man vågar säga ifrån eller ta avstånd? Är det självutplåning som gäller? Feghet brukar bestraffas till slut.

» Viktiga frågor.

Jag ser att den pågående Moderatstämman diskuterar väsentligheter också. Systembolaget måste köpa in kyldiskar så att man kan sälja ölen kall.

» Jag blir verkligen orolig.

Jag hör på TV:n Benjamin Netanyahus krigshetsande. Jag blir orolig! Det är faktiskt Israel som är ockupationsmakten och den militärt överlägsna parten. Det är dags för världens alla israelvänner att få Netanyahu att lugna ner sig. Annars går det åt helvete!


Satsa på fred

måndag 2023-10-23
Spännande tankar och tyckerier
tyckeri nummer 9657

» Vi lever på olika planeter del 1.

De fyra svenska storbankerna (SHB, SEB, Nordea och Swedbank) gjorde under årets första sex månader en sammanlagd vinst på 78,6 miljarder kronor. 78.600.000.000 kronor, det är många nollor! Vi ska dock erkänna att Nordea ju egentligen valt att placera sig i Finland som skatteflyktingar. Det motsvarar närmare 290 kronor i vinst varje vecka på varenda svensk, nyfödd till pensionär. Lite dryga 40 kronor varenda dag, 7 dagar i veckan, på varenda svensk. Känn dig hedrad som kan bistå bankerna till deras rekordvinster. Som det uttrycks, avkastningen på egen kapital ligger på mellan 16,2% och 20,4%. Det är rejält hyfsade resultat för en verksamhet.

Vad tror ni? Tror ni att bankerna skulle kunna avstå några av dom miljarderna till skattebetalarna genom en tillfällig bankskatt? 78,6 miljarder är dryga 3 miljarder i veckan. Om man betalade 3-4 veckors vinst så skulle samhället ha mer än 10 miljarder att spendera. Då skulle man t.ex. kunna låta bli att höja elskatten. Eller kanske ge kommunerna lite fler miljarder så att dom slipper skära ner på skolorna. Vad tror ni, vore det inte en ganska bra idé?

» Vi lever på olika planeter del 2.

Det här med att tigga pengar är ett omdiskuterat fenomen. Hemlösa och andra som sitter utanför affären med en mugg och tigger en slant är det många som vill förbjuda. Usch så hemskt att behöva påminnas om att det finns dom som faktiskt lever i misär. Det kan vi ju inte tillåtas att bli påminda om. Men det finns lite finare former av tiggeri också. Jag såg att det för en vecka sedan arrangerades en fin galakväll i New York av World Childhood Foundation. En välgörenhetsorganisation som tydligen stöttas av "Her Majesty Queen Silvia of Sweden & Her Royal Highness Princess Madeleine". Så våra blåblodiga högheter var bjudna på cocktailmottagning, fin middag och underhållning. Det var säkert en riktigt trevlig tillställning. Fast kanske inte för oss vanliga dödliga. Vår kära men ack så bortskämda Madde passade på att visa upp lite av hennes fina juvelsamling. Enligt Expressen var bara juveler och liknande som bars av henne värda över 600.000 kronor. Undrar vad 600.000 kronor kunde gjort för nytta för World Childhood Foundation? Vi kan ju lägga till kläder och annat som bars av våra båda bortskämda kungligheter medan dom frotterade sig med andra fint folk. Hur som helst kan nog bara det faktum att dessa båda damer visar upp sig få ytterligare några att skänka pengar. Men arrangemangen är väl ändå inte för att visa upp sig och sin förmögenhet? Men som sagt, vi lever på olika planeter!

» Kriminaliteten.

Att människor inte är folkbokförda där dom bor framställs ofta som ett stort bekymmer. Och det är det ju faktiskt i viss mån. Hur som helst har tydligen vår finansminister Elisabeth Svantesson tillsatt en utredning som ska titta på förutsättningarna för att genomföra en folkräkning. Jag tycker det låter spännande. Om man ska hitta alla som är felaktigt folkbokförda så måste ju 1000-tals svenskar ge sig ut och besöka alla bostäder (och vad som kan användas som bostad) och kontrollera vilka som bor där. Kanske räkna tandborstar, sängar, skor i hallen osv. Annars lär man ju inte hitta de som håller sig undan. Att bara skicka ut en förfrågan lär ju inte leda till något. Hur som helst har ju Elisabeth Svantesson god kännedom om fenomenet med falsk folkbokföring. Under några år var hon ju folkbokförd i familjens sommarstuga medan resten av familjen var folkbokförda i familjens bostadsrätt i Stockholm. Som av en händelse innebar det att hon fick extra traktamente och reseersättning från Riksdagen. Det händer lite då och då att det avslöjas att riksdagsledamöter är felaktigt folkbokförda och får extra ersättning för detta. I normalfallet tar den politiska karriären slut med det. Dom får lämna sina uppdrag och hitta en annan sysselsättning. Elisabeth Svantesson är det stora undantaget. Hon blev istället befordrad till finansminister. Kanske eftersom hon hade den erfarenheten?

Hur som helst ser jag nu att en ledande sverigedemokrat nu dömts till dagsböter på sammanlagt 28.700 kronor för folkbokföringsbrott. Martin Inglot som han heter är ju inte den första sverigedemokrat som hamnar i klammeri med rättvisan. En granskning som gjordes för några år sedan av förtroendevalda för de olika partierna visade att just sverigedemokrater var kraftigt överrepresenterade. Någon som är förvånad?

Helt färdiga åsikter - helt gratis
» Dyr kärnkraft.

Jag har ju lite då och då klagat på den dyra kärnkraften. Sverige har normalt låga elpriser. Förra vinterns kraftiga prisökningar berodde inte på svensk elproduktion utan på att vi exporterade stora mängder el till bland annat Tyskland och fick betala deras fördyrade el pga bristande naturgasleveranser från Ryssland och krånglande kärnkraft i Frankrike. Svensk vattenkraft står för en stabil bas av elproduktion. Vattenkraft är billig elström. Sverige är ett till ytan stort land med långa kuster som alltså ger plats för vindkraft på ett helt annat sätt än mer tättbefolkade länder. Vindkraft är också billig elström. Vattnet och Vinden kostar inte extra pengar. Solel är kanske området där vi inte har världen bästa förutsättningar. Men det är billig el där resursen, solen, inte kostar extra. Att man fortfarande idag bygger stora lador för distribution, lager, fabriker osv utan att sätta solpaneler på taket är för mig obegripligt. Det borde vara en förutsättning för bygglov!

Sedan kommer vi till kärnkraften som är så älskad av den Brunblå sörja som just nu styr. Det är en dyr energikälla. Just nu när elen kostar lite, ibland till och med minuspris, så får kärnkraften stora bekymmer. Deras el kostar mycket att producera hela tiden, men man får betala för att bli av med den. Det är inte så konstigt att Uniper, som är delägare i alla dagens svenska kärnkraftsreaktorer, deklarerat att för deras del blir det ingen ny kärnkraft. Vi kan också förstå att Vattenfall tvekar rejält när det gäller nybygge. Men påtryckningarna från regeringsmakten och ansvariga ministrar är kraftiga. Med största sannolikhet får man skrota "företagsekonomiska skäl" och fatta beslut "efter order uppifrån från ägaren". Men, jag ser att våra kärnkraftskramande politiker också inser problemet. Liberalerna inser problemet och vill att staten går in som delägare med mångmiljardbelopp så att Vattenfall vågar satsa. Moderaterna har ju länge talat om att ställa upp till 400 miljarder till förfogande för garantier så att någon vågar satsa. Enligt Liberalerna räcker det inte ens. Det är bara att konstatera att medan sol, vind och vatten är billigt så är kärnkraft dyrt. Erfarenheterna från de länder som byggt nytt under senare år är dessutom skenande kostnader och kraftiga förseningar.

» Vem kan man lita på?

Jag ser att Kantar Public gjort en undersökning av vilket parti som svenska folket tror är bäst på att hantera ekonomin i sämre tider. Faktiskt spännande. Intressant är att en mycket stor andel inte vet, hela 32% vet inte eller är tveksamma. Det är var tredje svensk. Men var tredje litar i varje fall på socialdemokraterna (33%). Moderata väljare litar på Moderaterna, som får 19%. Men att Sverigedemokraternas stöd främst handlar om allmänt missnöje kan vi utläsa av att det bara är 9% av väljarna som tror att SD är att lita på i dåliga tider. Av resten av partierna är det faktiskt bara Vänsterpartiet som har någon form av förtroende (3%). Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ligger på en enda procent medan det inte finns en enda som litar på Liberalerna. Dom får 0%! 38 - 29 i Rödgrön favör. Men, som sagt förtroendet är skrämmande lågt när en tredjedel inte vet vad dom ska svara.

» Skapa förutsättningar för fred!

Till slut så kan jag ju inte undvika att ägna lite utrymme av dagens Sven Tycker åt den krigsretorik som kommer från den israeliska regimen. Hamas vidriga attack mot oskyldiga civila i södra Israel har gett rejäl grogrund åt den israeliska antipalestinska retoriken. Och runt om i världen har muslimhatet blossat upp ordentligt. Ryktesspridningen och de förhastade slutsatserna har blivit vanligt. Jag läser om kvinnan i Storbritannien som såg flera skärmflygare utanför fönstret och omedelbart trodde att det var Hamas som attackerat Storbritannien. Och de flesta av oss läste väl om kvinnan vid synagogan i Detroit som mördats. Det var naturligtvis en muslimsk antisemitisk attack. Nu läser jag att det tydligen handlade om något helt annat som inte hade med religion eller terrorister alls att göra.

Det som skrämmer allra mest idag är den våldsamma krigsretoriken från den israeliska sidan. Hämnden mot palestinier har redan skördat mångdubbelt fler dödsoffer i Gaza bland civila oskyldiga än vad Hamas terrorattack förorsakade. Och om man ska tro på den israeliska retoriken så har mördandet bara börjat. Israel har redan hunnit bomba flygplatser i Syrien, bomba mål i Libanon och mördandet av palestinier på Västbanken har fått förnyad kraft. Bland annat har en moské bombats.

Den israeliska ockupationsmaktens krigsretorik riskerar att skapa en humanitär katastrof. Och riskerar att tända gnistan för att skapa en nytt storkrig.

Det är dags för den demokratiska västvärlden att göra klart för regimen i Israel att det räcker nu. Tyvärr är jag pessimist. Precis som Hamas (och flera andra terroristgrupper) präglas av antisemitism så drivs den israeliska statens agerande mot palestinierna av muslimhat. Helt utan intresse för att kunna möjliggöra en palestinsk stat som FN:s resolution bygger på.

Och hela tiden är det oskyldiga civila som drabbas, och som bara vill leva i fred.


Satsa på fred

tisdag 2023-10-24
Terror kan inte bekämpas med terror
tyckeri nummer 9658

» Massmorden fortsätter.

Enligt de senaste uppgifterna har nu antalet döda i Gaza av de israeliska terrorbombningarna passerat 5.000. Av dessa är omkring 2.000 barn. Observera att siffran är ett antal timmar gammal så antalet har stigit ytterligare sedan dess.

Enligt Kommittén för skydd av journalister, CPJ, har än så länge våldet dödat 23 journalister. 19 av dessa är palestinier, 3 är israeler och en är libanes. Bland de döda finns Roshdi Sarraj som i flera år arbetat för franska Radio France. Hans hem i Gaza city bombades av israeliskt bombflyg och han själv dödades medan hans fru och 11 månader gamla dotter skadades.

Sammanlagt 35 anställda vid FN-organet UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) har dödats i de israeliska terrorbombningarna av Gaza. Minst 7 dödade bara under det senaste dygnet.

Man kan inte bekämpa terror med mer terror. Effekten blir bara att ännu fler blir desperata och ansluter sig till terrorgrupper. Det åligger nu hela västvärlden att få Israel att sluta med terrorn mot palestinier och följa FN:s beslut. DÅ kan det också finnas möjlighet att få slut på palestinska terrorgrupper. Israel har rätt att försvara sig, men inte att attackera och ockupera.

Visa kärlek - inte hat

Sätt stopp för terrorn! NU!


Satsa på fred

onsdag 2023-10-25 Skyddsombudens dag
Skyddsombud är viktiga
tyckeri nummer 9659

» Stärk skyddsombuden.

I dag är det Skyddsombuden dag. En mycket viktig funktion på arbetsplatsen. En funktion som kan ha direkt avgörande betydelse för säkerheten på arbetet. Alldeles för många dödas varje år i arbetsplatsolyckor och mångdubbelt fler skadas i olyckor eller får skador pga olämpliga arbetsställningar osv. I genomsnitt dör nästan en person i veckan på jobbet. Det är nästan lika många som skjuts ihjäl i gängkonflikter i veckan. Men det diskuteras inte lika mycket!

Regeringen vill i samarbete med Sverigedemokraterna, enligt sina egna ord, försöka få fler att bli skyddsombud. Detta vill man uppnå genom att avskaffa kopplingen till Facket. I princip ska alltså istället arbetsgivaren kunna utse skyddsombuden. Tror ni att det skyddsombudet tar kamp mot arbetsgivaren för förändringar? I dag har skyddsombudet Facket bakom sig när det blir oenighet om arbetsmiljön. Det är via Facket som skyddsombud utses, det är Facket som ser till att skyddsombuden får utbildning. Och, det är Facket som står bakom skyddsombudet när arbetsgivaren vägrar förbättringar av arbetsmiljön.

Det hela är naturligtvis en del i Sverigedemokraternas och den övriga Högerns försök att försvaga Facket och ge Arbetsgivaren / Arbetsköparen mer fritt fram.

Ställ upp och stärk skyddsombudens styrka och möjligheter att ytterligare förbättra arbetsmiljön.

» Lite elprisfunderingar.

Jag ser att Socialdemokraterna säger Nej till den planerade elkabeln Hansa Power Bridge mellan Sverige och Tyskland. Sverige har i allmänhet ett stort överskott på elström. Elström som kan exporteras till länder som inte har samma tillgång till elström. En elexport som är bra ekonomi för svenska elproducenter.

Men, att exportera elström till exempelvis Tyskland skapar problem för elpriset i Sverige. Det är inte så att priset sjunker för de svenska elkonsumenterna när vi har överskott på el som kan exporteras med god förtjänst. Effekten blir att priset för oss elkonsumenter i Sverige stiger. Prissättningen är nämligen så vist konstruerad att priset sätts efter högsta pris någon vill betala. Så när Tyskland är villiga att betala bra för svensk överskottsel så får svenska konsumenter också betala det höga priset.

Sätt i kontakten

Det var detta som var anledningen till våra höga elpriser förra vintern. Det var inte för att vi hade brist på elström i Sverige. Det var för att det rådde brist på elström nere i Europa så dom var villiga att betala bra för elströmmen. Och då fick vi svenskar också betala bra! Den ryska naturgasexporten var stoppad samtidigt som Frankrike hade enorma problem med sin kärnkraft. Alltså rådde det elbrist i stora delar av Europa. Dock inte i Sverige, vi fortsatte att exportera och fick därför betala höga elpriser. Visst är det vist konstruerat?

Hur som helst det är därför Socialdemokraterna säger Nej till att bygga ännu en kabel för export av el till Tyskland. Risken är stor att det kommer att höja våra elpriser. Be mig inte om att försöka förklara VARFÖR prissättningen fungerar på det viset. Jag undrar om någon kan ge en bra förklaring!

» Det fortsätter.

Och dödandet av civila fortsätter. Den överlägsna israeliska militärens herremakt fortsätter sitt urskillningslösa mördande medan världen tittar på och hejar på. Det är ju bara muslimer och terrorister allihopa. Dom får skylla sig själva! Lite svinn får man räkna med när även bebisar och andra civila råkar illa ut.

Sätt stopp för terrorn! NU!Satsa på fred

torsdag 2023-10-26
Mer död
tyckeri nummer 9660

» Skönt att bo i lugna Sverige.

Jag läser om ännu en masskjutning i USA. Minst 22 döda och mer än 50 skadade när en f.d. militär började skjuta vilt omkring sig med automatvapen i bland annat en bowlinghall. Vi ska nog känna oss glada och trygga som bor i det lugna Sverige! Bara i år har minst 565 masskjutningar inträffat i USA. Dvs långt mer än en om dagen. Masskjutning är när minst 4 personer dödas eller skadas. Den amerikanska fascinationen över skjutvapen kostar liv - mycket liv. Bland barn under 19 år är skjutvapen den vanligaste dödsorsaken. Detta om vi undantar barn som föds döda eller med svåra fosterskador. Och dödandet ökar faktiskt kraftigt. Det finns fler vapen i USA än det finns människor. Trots ett folkligt stöd för mycket hårdare vapenlagar vågar politikerna av rädsla för enormt förmögna och inflytelserika lobbyinggrupper som NRA inte fatta några beslut i den riktningen.

Men, amerikaner ska ju alltid vara värst. Läste ni om trafikolyckan vid New Orleans för någon dag sedan. Totalt var visst 158 bilar inblandade i en rejäl masskrock. Uppenbarligen fortsatte man att köra på fast dimman blev total. Så 158 bilar blev skrot. Många bilar brann upp. Som ett under dog "bara" 7 personer. Det normala för en masskjutning...

För övrigt ser jag att det automatvapen, AR-15, som Abdesalem Lassoued använde i Bryssel för att skjuta ihjäl 2 svenskar faktiskt är godkänt i Sverige. I motsats till i de flesta andra länder. Men sedan i somras är det tillåtet som jaktvapen i Sverige. Är det ett jaktvapen?

» Vi lever på olika planeter, del sjuttioelva.

Jag läser en artikel i Dagens Nyheter där Parisprofessorn Gabriel Zucman bland annat berättar att världens dollarmiljardärer gör skatteinbetalningar på mellan 0 och 0,6% av sina enorma förmögenheter. Genom avancerad skatteplanering och rent skattefiffel smiter man undan sin del av ansvaret. Man betalar lägre skatt än vanliga inkomsttagare som tar sitt ansvar. Det krävs ett internationellt samarbete där s.k. skatteparadis, alltså länder och områden dit miljardärerna flyttar sina förmögenheter för att slippa det ansvar som vi alla andra måste ta, också omfattas. Det krävs som sagt ett internationellt samarbete för att även de bortskämda miljardärerna ska tvingas ta sitt ansvar. Gabriel Zucman föreslår en internationell förmögenhetsskatt på 2%. Här i Sverige har vi avskaffat förmögenhetsskatten för att kunna konkurrera med skattesmitarparadisen! Vill dom tjäna pengar här på oss så ska dom banne mig betala sina skatter här också.

Sätt åt miljardererna och deras skatteflykt

» Och mördandet fortsätter.

Den israeliska hämnden på alla palestinier fortsätter. Mångdubbelt fler palestinier har dödats av de israeliska flygbombningarna än som Hamas mördade i sin vidriga terrorattack. Men jag ser att vår utrikesminister Tobias Billström tycker att den israeliska reaktionen är proportionerlig. Undrar hur många palestinska liv det går på varje israeliskt liv innan hämnden inte längre är proportionerlig - enligt Tobias Billström alltså? Hamas uppger att 50 av den gisslan som man tog har dödats av de israeliska bombningarna. Men den siffran ska man nog ta med en viss skepticism. Nu gäller det att vinna propagandakriget. Och på den punkten leder Israel rejält. Det internationella stödet för Israelisk ockupation av Palestina ligger faktiskt nästan på samma nivå som det internationella stödet för Ukrainas motstånd mot den ryska ockupationen.

Tusentals palestinier som haft arbetstillstånd i Israel har alla plötsligt förlorat sina arbetstillstånd. Och en mycket stor del av dom har sedan fängslats och internerats. Precis som tusentals av andra palestinier på Västbanken som fyllt på de israeliska fängelserna där redan tusentals palestinier sitter internerade. Det rapporteras också om att israeliska bosättare på ockuperad mark intensifierat sina attacker på sina palestinska grannar för att skrämma bort dom så att dom kan utvidga sina egna odlingar. Men enligt Tobias Billström är den israeliska hämnden fullt proportionerlig! Vad säger du Tobias? Kan det vara rimligt att 10 palestinier motsvarar värdet på en israel? Eller 15? Ställer du upp på Israels ockupationer, annekteringar och inflyttning av bosättare också?


Satsa på fred

fredag 2023-10-27
Ta seden dit man kommer
tyckeri nummer 9661

» Passar det inte - dra hem.

Facket vill teckna kollektivavtal med Tesla. Men Tesla vägrar. I sex år har Metall försökt att förhandla fram ett kollektivavtal med Tesla i Sverige. Men sådana påfund vill uppenbarligen inte Tesla veta av. Man vägrar totalt. Tecknar man inte kollektivavtal i andra länder så gör man det inte i Sverige heller.

Fortfarande färdiga åsikter helt gratis
Nu har Metall tvingas utlysa strejk på Teslas anläggningar hos TM Sweden AB i Sverige. Fortsätter Tesla att vägra anpassa sig till vad som gäller i Sverige kommer Metall att utlysa strejk även på andra verkstäder som servar Tesla's bilar.

Jag tycker det är självklart att man följer de spelregler som gäller i Sverige. Det gäller även Elon Musk! Om det inte passar Tesla kan man dra sig hem till USA. Jag tar för givet att ingen köper en Tesla-bil. Det finns andra bilmärken att vända sig till.

Bojkotta Tesla!

För övrigt ser jag att strejken på Klarna utvidgas. Klarna vägrar också att teckna kollektivavtal. Själv vägrar jag att använda Klarnas tjänster!

För övrigt såg jag att antalet strejker i USA i år är det högsta sedan 70-talet.

Läs:
Tesla respekterar inte spelreglerna i Sverige. - Aftonbladet debatt
Strejk på Teslas anläggningar i Sverige. - Dagens Juridik
Tre frågor om: Strejken på Tesla. - SVT

» Tobias tänker efter.

Jag ser att vår moderata utrikesminister Tobias Billström nästan börjar tycka att Israel börjar närma sig gränsen. Den israeliska terrorn mot palestinier har för länge sedan slutat vara proportionell. Och Tobias Billström ska ha all heder av att även han börjar tycka att det börjar bli lite för långt gånget.

Läs:
Satellitbilder visar norra Gaza före och efter israeliska flyganfallen. - SVT

» Ett bekymmer för Jimmie.

Jag noterar att Migrationsverket nu kommit fram till att vår SD-hyllade koranbrännare Salwan Momika ska utvisas. Han får inte förlängt uppehållstillstånd. Det treåriga uppehållstillstånd han fick när han kom till Sverige i april 2021 går ut och det blir inte förlängt. Han har helt enkelt ljugit!

- "Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige, deklarerar han. Så nu får ju Sverigedemokraterna lite bekymmer. De som inte har uppehållstillstånd ska ju ut. Så då ska han ut! Han kan inte få fortsätta leva i Sverige illegalt. Ut med honom! Ställer ni upp på kravet SD? Ska vi skicka honom till något av de läger i något land som ska upprättas där vi kan dumpa dom? Det är ju detta vår utvisningsminister Maria Malmer Stenergard och hennes vänner i SD planerar. Vad tror ni?

Läs:
Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas – Jag lämnar inte. - SVT


Satsa på fred

lördag 2023-10-28
Dumheter
tyckeri nummer 9662

» Jag skäms.

FN:s generalförsamling har antagit en resolution där man uppmanar till ett omedelbart eld upphör i stridigheterna mellan Israel och olika palestinska grupper. 120 länder i generalförsamlingen röstade för att anta resolutionen medan bara 14 länder röstade emot.

Resolutionen uppmanade till eld upphör av humanitära skäl. Resolutionen uppmanar också bland annat till att transporter med nödvändiga förnödenheter ska tillåtas komma in i Gaza och att hjälporganisationer ges tillgång till området. Israels svar är ytterligare intensifierade bombningar, attacker med stridsvagnar in i Gaza och att helt stänga av eltillförseln till området. Där alltså mer än 2 miljoner människor lever. Nu utan tillgång till el, Internet, telefoni, vatten, mat och mediciner. Den israeliska hämnden för terrororganisationen Hamas attack mot Israel är INTE proportionerlig. Syftet med de israeliska terrorbombningarna är att kollektivt straffa det palestinska folket. Man har på kort tid förstört mer i Gaza än någonsin tidigare.

Jag skäms över att Sverige faktiskt lade ner sin röst i generalförsamlingen. Vilken syn på människovärde har man från den svenska regeringen? Uppenbart är att man anser att alla palestinier har ett kollektivt ansvar för vad terrorgruppen Hamas gör. Så det är fullt OK att mörda tusentals och åter tusentals Gazabor. Senaste siffran var visst 7.000, men eftersom bombningarna har intensifierats sedan dess så har den siffran stigit rejält.

» Det går illa för Uffe.

Jag såg siffrorna för senaste väljarundersökningen från Indikator Opinion som från början publiceras av SR:s Ekot. Dom siffrorna kan inte göra Ulf Kristersson glad. Så här ser oktobersiffrorna ut:

Socialdemokraterna 37,9%
Sverigedemokraterna 22,0%
Moderaterna 16,1%
Vänsterpartiet 8,1%
Miljöpartiet 4,8%
Centerpartiet 4,1%
Kristdemokraterna 2,9%
Liberalerna 2,3%

Vi kan av detta konstatera att Kristdemokraterna och Liberalerna ligger tryggt placerade en rejäl bit under 4%-spärren och riskerar allvarligt att åka ur Riksdagen vid ett nytt val. De Rödgröna leder med 54,9% mot den Brunblå sörjans 38,1%. Lägg till att KD och L alltså ligger under spärren. En annan intressant siffra vi kan utläsa är att nu är Sverigedemokraterna ensamma större än alla tre regeringspartierna tillsammans. 22,0% mot 21,3%. Vi kan också notera att Vänsterpartiet idag är mångdubbelt större än KD+L tillsammans och V är nu hälften så stora som Moderaterna.

Hur ska vi ha det Uffe? Tänker du fortsätta sitta i Jimmie Åkessons knä och inte bryta mot TiDÖavtalets påbud att du må icke kritisera en TiDÖ-kollega? När är gränsen nådd?

Läs:
SD är större än M, KD och L tillsammans – detta kan bli följden. - Dagens ETC

» Älskade EU.

Vi kan notera att vi kan räkna med ökade kostnader för vår elförbrukning nästa vinter. Inte för att elen har blivit dyrare egentligen. Inte för att vi har brist på elström. Sverige är fortfarande Europas största exportör av elström. Nä, men priset på elströmmen beräknas öka till nästa vinter pga påbud från EU. Det högre elpriset i centrala Europa som vi exporterar el till skall ännu mer få sprida sig till våra elräkningar. Allt för att tyskarna ska få lite billigare el. Men vi ska alltså få dyrare el. Visst är dom visa på EU?

Läs
EU-regel kan höja elpriset med 20 procent. - Svenska Dagbladet

Glöm inte gå upp i natt och skruva om alla klockor!

I natt går vi tillbaka till NormaltidSatsa på fred

söndag 2023-10-29
Lite lokalpolitik
tyckeri nummer 9663

» Satsa på skolan - det lönar sig.

Sveriges kommuner och regioner har svåra problem. Den höga inflationen gör att kostnaderna för kommunerna stiger mycket mer än vad skatteinkomsterna gör. Bland annat förorsakar inflationen att kommunerna tvingas göra rekordhöga avsättningar för pensioner t.ex. Samtidigt har vi en Brunblå regering som snålar. Hellre sänka skatten på plastpåsar, snus och bilbränsle än låta statsbidragen till kommunerna följa med inflationen. Resultatet av detta är att Sveriges kommuners ekonomi är mycket ansträngd. Det görs helt enkelt besparingar i budgetarna.

Satsa på skolan - det lönsr sig
Skolan är den största utgiftsposten och här sparas det in. Vikarier kallas inte in, extra resurser för att hjälpa elever med problem försvinner. I min hemkommun Åstorp skriver ett rektorsområde att man ska spara genom att inte anställa behörig personal. Och som sagt extra resurser försvinner. Det ska sparas för att hålla budgetramarna.

Här i Åstorp diskuterades budgeten för 2024 i veckan på Kommunstyrelsen. Styret (Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna) gör ytterligare besparingar på bland annat Utbildningsförvaltningens budget. Från Socialdemokraterna föreslogs att man gör en skattehöjning med 60 öre, och att dom pengarna tilldelas Utbildningsförvaltningen, Socialförvaltningen och en del till vad som kallas Trygghetsskapande åtgärder. Vi i Vänsterpartiet valde att ställa oss bakom detta förslag. Men naturligtvis röstades det ner av majoriteten.

Nu fattas det slutgiltiga beslutet i Kommunfullmäktige. Så det Socialdemokratiska förslaget kommer ju att komma upp där också. Men det kommer naturligtvis att röstas ner av den Brunblå majoriteten med SD, M och KD även där. Det ska bli intressant att se hur Liberalerna (skolpartiet ni vet....) och Centern ställer sig till förslaget. Dom är inte representerade i Kommunstyrelsen. Någon praktisk betydelse har det dock inte. SD+M+KD har majoritet och bestämmer.

Inom Vänsterpartiet har vi funderingar på att i varje fall lägga fram ett tilläggsförslag till budgeten. Där budgeten för Utbildningsförvaltningen utökas med 10 miljoner kronor för att undvika att arbetsmiljön för skolpersonal och elever inte ska ytterligare försämras. Detta får finansieras genom att man använder budgeterat överskott, om detta inte räcker får överskott från tidigare år tas i anspråk. I bästa fall kommer det ytterligare statsbidrag när man i Rosenbad inser kommunernas problem.

Åstorp - Söderåsstaden

Däremot tycker vi inte att man ska lyda vår moderata finansministers Elisabeth Svantessons råd till kommunerna, att helt enkelt underbalansera budgeten. Det tycker vi inte att man ska göra. Det är i princip inte tillåtet, även om tydligen Elisabeth Svantesson tyckte så.

Läs:
Bryt mot lagen - Svantesson KU-anmäls. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

måndag 2023-10-30
Kan man lita på moderater
tyckeri nummer 9664

» Är miljöaktivister farliga?

Just nu förs en intensiv hatkampanj mot Greta Thunberg från den svenska högern. Hon har ju dristat sig till att framföra kritik mot den israeliska terrorn mot det palestinska folket. Och om man kritiserar Israel så är man automatiskt antisemit och judehatare. Där fick man från högern äntligen en chans att sätta åt ungjäveln som dristar sig till att kritisera den miljöpolitik som förs i Sverige och på andra håll.

Rent allmänt är man från högern uppenbarligen väldigt rädda för klimataktivister. Nyligen ställde vår s.k. Klimatminister in sin medverkan vid ett evenemang på grund av vad man kallade "säkerhetshot". Vid en närmare granskning så handlade det om en 70-årig man som tillhör en aktivistgrupp som hade anmält sitt deltagande och han hade för avsikt att ställa en fråga om betong. Men rädslan för klimataktivister är så stor att den s.k. Klimatministern ställde in pga "säkerhetshot".

För en tid sedan genomförde klimataktivister en aktion vid Bromma flygplats, en aktion som slutade med att aktivisterna hamnade inlåsta i celler. Polisen deklarerade då att aktivisterna varit inne på flygplatsområdet. Något som inte alls stämde. Den aktion som genomfördes skedde på den offentligt tillgängliga parkeringen utanför terminalen. Swedavias presschef Robert Pletzin hävdade att aktionen hade fått ett ambulansflyg att ändra sin rutt. En senare granskning visade att det var ett tomt privatflyg som hade valt att landa på Arlanda istället för på Bromma. Aktivisternas aktion riktades emot det kraftigt ökade privatflyget som är den mest klimatskadliga transportformen vi har. En form av flyg som ökar kraftigt allt eftersom antalet multimiljardärer växer. En grupp som totalt struntar i klimat- och miljöhänsyn bara dom kan fortsätta leva sitt bekväma lyxliv.

Jag vill med detta poängtera att jag inte alltid sympatiserar med de mera extrema klimataktivisternas arbetsmetoder. Ibland genomförs aktionerna på ett sätt som snarast skrämmer bort människor från idéerna. Syftet med aktionerna är ju att göra människor medvetna om problemen och få människor att stödja miljörörelsen. Då kan man inte genomföra aktioner som skrämmer bort människor.

En mycket lyckad aktion läste jag om i somras. När delar av Europa led av enorm torka. Vattnet räckte inte att bevattna odlingarna och skörden torkade bort. Det var mer eller mindre totalt bevattningsförbud. Samtidigt var det golfbanor som fortsatte att bevattna sin greener så att gräset skulle var fint och inbjudande när golfarna skulle göra sina puttar. En grupp aktivister genomförde en aktion där dom planterade blommor i golfhålen! DET tyckte jag var en mycket lyckad aktion.

Läs:
Politiker spär på lögner om oss klimataktivister. - Aftonbladet Debatt

Moderaterna - till återvinning
» Är moderater farliga?

Det är väl ingen som lyckats undgå att det finns en mycket stark känsla i arabländer att Sverige i praktiken är ett muslimfientligt land. Det är den känslan som skapade grunden för terrordådet i Bryssel t.ex. Bakom "myten" om Sverige som muslimfientligt ligger i princip två saker.

1/ Svenska myndigheter kidnappar barn från sina muslimska föräldrar.
2/ I Sverige är det sanktionerat från staten att bränna koraner.

Om vi tar den sista punkten först så handlar det naturligtvis om Rasmus Paludan och Salwan Momikas aktioner att elda upp koraner för att hetsa mot muslimer. Vad man hos stora muslimska grupper inte förstår är att bara för att det är tillåtet så har det inte stöd av staten. I Sverige får man elda koraner, men man får också elda bibeln eller t.ex. den judiska toran. Det innebär inte att Sverige är varken muslimfientligt eller fientligt mot kristna eller judar. Dock undrar jag om man idag skulle fått polistillstånd för att elda den judiska toran? Idag går nog gränsen där! Då är man ju uppenbart antisemit. Medan man tydligen inte måste vara islamofob om man eldar koranen. Det som försvårar det här, ur muslimsk synpunkt, är ju att vad som uppfattas som en representant för regeringen och ordförande för riksdagens justitieutskott ju faktiskt uppmanat till koranbränningar (sverigedemokraten Richard Jomshof). Den svenska regeringen är direkt beroende av ett muslimhatande parti som man inte vågar kritisera från regeringen. Så på den här punkten är det ju inte långt ifrån att Sverige i praktiken är ett muslimhatande land som styrs av en moderatledd regering sittande i knät på ett muslimhatande parti!

Sedan kommer vi till den andra punkten. Som faktiskt är äldre. Dvs att sociala myndigheter kidnappar muslimska barn. Vad det handlar om är att sociala myndigheter ju kan omhänderta barn som far illa (muslimska och andra) och t.ex. placera dom i familjehem osv. Ett exempel på detta i Gällivare har Dagens Nyheter granskat. Barnen omhändertogs sedan dom bland annat berättat att föräldrarna slagit dom och dom placerades i familjehem. Mamman till barnen har varit en av de mest tongivande i den LVU-kampanj mot Sverige som förts. När barnen äntligen omhändertogs hade det kommit rapporter om deras missförhållande under flera år. - "Mina föräldrar vill att jag ska sova snabbare, så då slår dom mig för att jag ska sova snabbare. Man kan inte sova när man är ledsen" berättade ett av barnen.

Men som sagt, mamman har varit en av de drivande i kampanjen mot de svenska myndigheterna. Hon har varit tongivande med hundratals inlägg på sociala medier, intervjuer i media i utlandet osv. Det intressanta är att, och därav rubriken, att hon fått stöd från två ledande moderatpolitiker (ett gift par). Som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Moderaterna. Socialnämndens beslut fick stöd från Länsrätten osv. Men, plötsligt fick barnen en ny handläggare på socialförvaltningen, som flyttade barnen först till ett annat familjehem och strax efter flyttade hem barnen till föräldrarna. - "Min handläggare lyssnar inte på mig" klagade pojken. - "Jag är rädd" säger flickan.

Intressant är att efter detta har både den nya familjehemsmamman där barnen bara vistades en kort tid och den nya handläggaren på Socialförvaltningen fått nya politiska uppdrag - i Socialnämnden för Moderaterna!

Läs:
Frontfigur i LVU-kampanjen fick hem placerade barn – med stöd av moderater. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

tisdag 2023-10-31
Ett brev till Maria
tyckeri nummer 9665

» Vad blir svaret?

I morgon inför vår SD-marionett, Utvisningsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M), nya regler för att kunna få arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Nu måste man ha en månadslön på minst 27.360 kronor. Alltså en årsinkomst på motsvarande närmare 330.000 kronor. Detta är tydligen framräknat som någon form av medianlön i Sverige. Dvs häften av oss tjänar mer och hälften av oss tjänar mindre. Det heter att man ska ha "en god försörjning". Vilket uppenbarligen inte hälften av svenskarna då har.

Införandet av dessa nya regler kommer att medföra stora problem på många arbetsplatser som idag är beroende av utländsk arbetskraft. Personal som nu kommer att utvisas. Det är allt från privata företag till exempelvis vården inom kommuner osv som på många håll är beroende av utländsk arbetskraft för att kunna ge den service som samhället måste ge. Men sådan hänsyn kan man inte ta tycker Maria Malmer Stenergard och hennes kumpaner inom Sverigedemokraterna. Som istället vill bli av med så många som möjligt av de som inte är etniska svenskar i vårt samhälle. Inte ens de som jobbar och betalar skatt är välkomna i deras drömsamhälle.

Jag skäms!

Jag har hur som helst skickat ett mejl till vår, som det heter, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Jag räknar inte med att få något vettigt svar. Men jag lovar att återkomma med det svar som eventuellt kan inkomma.

- - - - - - - - - -

Hej Maria

Nu börjar från den 1 november nya regler att gälla för utländska medborgare som vill jobba i Sverige. Tjänar man inte minst 27.360 kronor kan man inte få arbetstillstånd i Sverige. Jag förutsätter att du har sett oron bland många arbetsgivare, kommuner osv för hur man ska lösa bemanning utan alla de utländska arbetare som räddar jobbet.

Jag är fullt medveten om att det hela är ett resultat av det hat mot icke-svenskar som finns inom Sverigedemokraterna och som du anammat.

Maria Malmer Stenergard (SD)
Eftersom du är en formell representant för Moderaterna skulle jag vilja fråga hur min son, som är svårt autistisk och lever på aktivitetsersättning, ska behandlas. Om nu 27.360 kronor är en rimlig inkomst för att man ska anses kunna försörja sig. Det ska ju motsvara en god försörjning heter det. Hur är det tänkt att min son ska försörja sig? Hans Aktivitetsersättning är 11.725 kronor i månaden. Den inkomsten är dessutom straffbeskattad eftersom han ju inte har rätt till Jobbskatteavdrag. Han ska ju "motiveras" att ta ett jobb heter det.

Han kanske också ska utvisas? Han kan ju uppenbart inte försörja sig på den inkomsten om nu en mer än dubbelt så hög inkomst anses vara nödvändig. Han ska betala hyra och mat på sitt LSS-boende, betala för mat på sin Daglig verksamhet. Det är tur att vi föräldrar står för en stor del av hans kostnader för kläder osv och att hans fritidssysselsättningar inte kostar pengar.

Anser du som moderat att det är riktigt att han ska straffbeskattas för sitt medfödda funktionshinder? Vilken inkomst anser du egentligen är nödvändig för att man ska kunna anses kunna försörja sig i vårt land?

Har du någon gång yttrat dig uppskattande om alla de invandrare som jobbar och sliter för att göra Sverige bra samhälle att leva i. Det gäller ju faktiskt de flesta invandrarna. Jag skäms varenda gång jag pratar med alla de av utländsk härkomst som jag bor granne med, har jobbat ihop med, träffar på min fritid osv över den retorik som kommer från dig och dina meningsfränder inom Sverigedemokraterna.

Jag är medveten om att det finns de som ska utvisas/avvisas. Jag har jobbat mer än fem år på ett av Migrationsverkets Förvar innan jag gick i pension. Jag har där träffat många som jag är tacksam för att dom inte är kvar i Sverige. Det handlar om allt från personer som kommit hit för att begå brott, som kommit hit för att jobba svart osv. Men jag har träffat minst lika många där jag skämts över hur vi i Sverige behandlar människor. Bara för att dom inte är vita, kristna, infödda etniska svenskar.

Har du betalt medlemsavgiften till Sverigedemokraterna? För det är SD-politik du för!

- - - - - - - - - -

Läs:
Minimilönerna medför en massiv förlust. - Svenska Dagbladet debatt
Det måste vara attraktivt att söka sig till Sverige. - Expressen debatt
Idioti att utvisa dem som Sverige behöver. - Aftonbladet debatt
Det starka stödet från utlandssvenskar förpliktigar. Det är dags för M att leverera. - Sydsvenskan Debatt
Försörjningskravet. - Arbetaren
De kom till Sverige som ensamkommande – nu har de fasta jobb. - Dagens Nyheter
Arbetsgivaren: Nya reglerna kan slå hårt mot personal i Stockholm. - SVT
Efter nya kraven på arbetskraftsinvandrare – Kommunal i Norrbotten vill höja lägstalönerna. - Kommunalarbetaren
Arbetskraftsinvandring har också kostnader. - Svenska Dagbladet
Nej, flyktingar behöver inte få löneförhöjning. - Expressen

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli - september 2023 Sven tycker - Arkivet   Sven tycker till

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra