Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv juli-september 2023


Satsa på fred

lördag 2023-07-01
Kravaller i Frankrike
tyckeri nummer 9543

» Är det en rasistisk polis?

Det brinner i Frankrike. Tusentals fransmän demonstrerar, bilar bränns, affärer plundras och byggnader bränns ner. Vi får se våldsamma slagsmål med polisen. Detta inte bara i Paris utan runt om i Frankrike.

Lugna ner er i Paris
Vad är det som händer? Den tändande gnistan var när polisen sköt ihjäl en 17-åring i tisdags. Han körde bilen utan körkort och vägrade stanna för polisen. Men filmer har också visat att det inte var nödvändigt att skjuta honom för att stoppa honom. Filmer visar att det snarast handlade om en ren avrättning. Och, det var inte en engångsföreteelse. Förra året sköt fransk polis ihjäl 13 personer i deras bilar. Dvs mer än en gång i månaden sköt polisen ihjäl en bilförare. En poliskår som visat sig vara allt mer rasistisk.

En person som ser ut att komma från Mellanöstern eller Nordafrika löper 7-11 gånger större risk/chans att stoppas av polisen för kontroll. Kan det handla om rasism? Det är sådana fakta som triggat igång demonstrationerna och kravallerna. En reaktion från en mindre facklig organisation på den senaste skjutningen löd: - "Bravo till kollegorna som öppnade eld mot en 17-årig brottsling." När de styrande talar om "hårdare tag" är det lätt hänt att tvivelaktiga tjänstemän och underlydande tror att det är fritt fram. Ovannämnda fackliga organisation, France Police, har täta band till högerextremismen. När politikerna tjatar om "hårdare tag" händer lätt sådant här. Än så länge har varken vi eller Frankrike infört dödsstraff utan rättegång för olaglig bilkörning. Frankrikes inrikesminister kräver att den aktuella fackliga organisationen ska upplösas.

Jag avslutar med att än en gång citera Röda Korset:

- "Vi uppmanar även Tidöpartierna att se över sin retorik om hur samhällsutmaningar och människor i utsatthet beskrivs. Den retorik som just nu förs riskerar snarare att öka motsättningar och göda det skuggsamhälle som Tidöpartierna önskar motverka."

Det är en uppmaning inte bara till den Brunblå sörjans politiker i Sverige utan även till politikerna i Frankrike och på andra håll.


Satsa på fred

söndag 2023-07-02
Vem blir först utbytt?
tyckeri nummer 9544

» Vilka får ny partiledare först?

En vanlig diskussion är frågan om partiledarnas framtid. Allra helst ett parti som det inte går så bra för i opinionen brukar drabbas av en diskussion och spekulationer om huruvida det är dags att byta partiledare. Partiledaren har stor betydelse, men har inte ensam ansvaret för hur det går. Så hur ser det ut bland de svenska partierna idag. Vi tar partierna i storleksordning.

Socialdemokraterna. Sitter Magdalena Andersson säkert? Just nu finns det ingen anledning att tro att SAP skulle byta partiledare. Socialdemokraterna har inte gjort sig kända för att byta partiledare stup i kvarten. Enda egentliga undantaget är väl Håkan Juholt som nog var för okonventionell och för radikal för ett vänsterparti som ofta är mer höger. Magdalena Andersson får nog sitta några år till.

Färdiga åsikter helt gratis på Sven Tycker
Moderaterna. Jag tar partierna i storleksordning enligt senaste SCB-undersökningen så Moderaterna kommer tvåa. Sitter Ulf Kristersson säkert? Jo, jag tror det. Moderaterna har inte heller gjort sig kända för att byta partiledare stup i kvarten. Undantaget är väl Anna Kinberg Batra. Men hon var ju kvinna! Även om Ulf Kristersson inte gjort succé så är trots allt Moderaterna det parti i den Brunblå sörjan som än så länge klarat sig med hedern i behåll. Moderaterna petar inte politiker i första hand. Det har vi flera exempel på i nuvarande regering till och med. Gunnar Strömmer var en av de partiföreträdare som gärna var villig att kringgå den svenska lagen om partibidrag och kunde föreslå till bidragsgivare hur man skulle kringgå lagen. Medan de andra politikerna som åkte fast i samma Kalla Fakta program fick se sin politiska karriär ta slut så blev Gunnar Strömmer begåvad med en post som justitieminister. Samma med Elisabeth Svantesson som åkte fast när Kalla Fakta kontrollerade riksdagsledamöternas folkbokföring. Medan maken och barnen köpte bostadsrätt i Stockholm folkbokförde sig Elisabeth Svantesson i familjens sommarstuga och kunde under flera år ta emot extra traktamente eftersom hon ju inte bodde i Stockholm. Andra politiker som avslöjats med liknande folkbokföringsfiffel fick se sin politiska karriär ta slut. Men Elisabeth Svantesson höjdes upp till finansminister. Men så går det till i Moderaterna! Ulf Kristersson sitter säkert. Osämjan i partitoppen har ingen betydelse.

Sverigedemokraterna. Att Jimmie Åkesson haft stor betydelse för Sverigedemokraternas framgångar är det väl inte många som säger emot om. Vad blir det kvar av SD om Jimmie Åkesson lämnar? Att han skulle bli avpolletterad är nog mycket osannolikt. Även om framgångarna rent opinionsmässigt har upphört så sitter nog Jimmie Åkesson ganska så säkert. I varje fall så länge han själv vill. Den intressanta frågan är om Jimmie Åkesson börjar tröttna? Jimmie Åkesson är den partiledare som suttit längst, sedan 2005. Men, många undrar nog om han börjar tröttna. Han har på senare tid varit ganska frånvarande och i många fall släppt fram andra företrädare för partiet. Nu senast i Almedalen där gruppledaren Linda Lindberg fick hoppa in. Är detta en förberedelse för ett byte på partiledarposten? Kanske?

Vänsterpartiet. Nooshi Dadgostar har suttit några år nu och får väl ha axlat manteln efter Jonas Sjöstedt bra. Någon egentlig intern kritik mot ledarskapet har väl inte hörts, och jag tror inte heller att Nooshi Dadgostar ser ut att ha tröttnat. Här händer nog inte heller något spännande inom den närmaste tiden.

Centerpartiet. Muharrem Demirok är vår nyaste partiledare och han har väl än så länge inte lyckats komma fram i mediebruset i önskvärd omfattning. Men, man måste också ge en ny partiledare lite chans att hinna bli känd bland svenska folket. Ett för svenskar ovanligt utländskt namn är också en nackdel. Det tar tid innan vi lärt oss känna igen namnet. Nooshi Dadgostar hade samma bekymmer i början men har nog lyckats arbeta sig förbi detta. Jag tror att Muharrem Demirok också kommer att lyckas med detta.

Miljöpartiet. MP:s system med två språkrör är en stor nackdel när det gäller att bryta igenom mediebruset. Miljöpartiets olika språkrör ligger i princip alltid i botten när det gäller svenska väljares förtroende. Jag tror att det faktum att man är två är en starkt bidragande orsak till detta. Per Bolund har redan deklarerat att han inte ställer upp för omval. Återstår gör Märta Stenevi. Jag tror att det bästa Miljöpartiet nu kan göra är att låta Märta Stenevi bli ensam kvar som partiledare och låta henne växa i den rollen som ensam företrädare för partiet.

Kristdemokraterna. Min gissning är att den partiledare som sitter lösast ju nu är Ebba Busch. Hon har drivit igenom en rejäl kursändring inom partiet. Men bland väljare i allmänhet har hon nu främst blivit förknippad med brott mot vallöften och diverse skandaler. Hennes plötsliga semester där hon åkte utomlands med sonen utan att ens partiet var informerad i god tid underlättade inte. Själv blev jag mest förvånad över att man kunde få ledigt från skolan så helt plötsligt mitt i terminen för att åka på semester. Så lätt är det inte att få skolledigt. Antingen är det så att kändisbarn behandlas annorlunda än andra eller också finns det ett motiv som media inte skriver om. Hur som helst så har Lars Adaktussons nyutkomna bok inte underlättat för Ebba Busch. Han är mycket kritisk till hennes ledarskap. Som sagt, jag tror att Ebba Busch är den som just nu sitter lösast.

Liberalerna. Hur är det med Johan Pehrson? Får han skulden för Liberalernas dåliga opinionssiffror? Eller är det så att hela ledningen får ta på sig skulden för att man satt sig i Sverigedemokraternas knä. Hur som helst kan vi se allt fler kritiska röster som ställer sig kritiska till hur länge man ska fortsätta på den vägen och helt utplåna liberalismen i Sverige. Jag tror faktiskt att Johan Pehrson överlever, men om Liberalerna som parti gör det är jag mer tveksam.


Satsa på fred

måndag 2023-07-03
Väl valda ord
tyckeri nummer 9545

» Och mindre väl valda ord.

Jag är fullt medveten om att jag nog njuter av att se mina egna välformulerade ord och åsikter framför mig. Ibland kanske jag till och med är alldeles för förtjust i min egen förmåga att uttrycka mig. Men om man nu, som jag, är så skicklig i att formulera mig så får man stå ut med detta. Ni som inte är lika duktiga får ha förståelse för detta.

Men ibland läser jag andra personers tankar och åsikter och tycker att detta är så bra sagt/skrivet att jag måste erkänna att jag inte själv kunde gjort det bättre. Detta är något som en anspråkslös och blygsam person som jag måste erkänna och stå ut med. Läs t.ex. nedanstående text som jag läser i en intervju med vår förre socialdemokratiska statsminister Ingvar Carlsson i Expressen. Jag kunde inte uttryckt det bättre själv

Älska dina medmänniskor
- "Samtidigt kan jag ibland tycka att det är väldigt dålig balans i debatten. Detta drabbar hela invandrargrupper. Man diskuterar om man vill ha ett angiverisystem. Man talar om att man ska skicka tillbaka människor som kommit till vårt land, som bor här och fått uppehållstillstånd. Då vill jag bara stillsamt påpeka att man borde titta på verkligheten i Sverige i dag. Hur många läkare har vi inte som har utländsk bakgrund. Hur många sjuk- och undersköterskor? Zlatan - ska även fotbollsspelare med utländsk bakgrund skickas iväg. Kulturarbetare. Forskare. Invandrarna finns i hela det svenska samhället och gör fantastiska insatser. Men det som lyfts fram i exceptionellt hög grad är skjutningarna. All kraft ska sättas in på det. Men att från det ge en negativ bild av invandrare som helhet - det reagerar jag starkt på."

Just nu styrs ju vårt land av en Brunblå sörja där hatet mot invandrare i allmänhet och muslimska sådana i synnerhet styr handlande och retorik. Ett rasistiskt och islamofobiskt parti, Sverigedemokraterna, bestämmer över de tre andra partierna som utgör regeringen. Vi har fått en regeringsansvarig i Migrationsminister Maria Malmer Stenergard som kallar sig moderat men som i handlande och retorik snarast uppför sig som en sverigedemokrat.

Låt mig citera ett par sverigedemokrater:

Richard Jomshof: - "Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering."

Mattias Karlsson: - "En elit vill ersätta svensk kultur med radikal islam."

Det är inte konstigt att ett hat mot muslimer och islam som religion sprider sig. Det är sådan retorik som resulterar i t.ex. koranbränningarna.

Det har gått så långt att man inom styret nu börjar bli oroliga. Tyvärr inte på så sätt att man kommer att ändra sin retorik. Men den kritik som kommer, främst från muslimska länder, men även från annat håll gör att risken för att det kommer att kosta Sverige mycket i både anseende och i rena pengar är stor. Ambassadörer som kallas hem och protester kommer så småningom riskera att resultera i bojkott av svenska produkter. Nu har bland annat USA och Påven kritiserat Sveriges agerande.

Tobias Billström: - "Om porträtteringen av Sverige som islamofobiskt skulle fortsätta, då kan i förlängningen bilden av Sverige i omvärlden komma att förändras."

Älska din medmänniska
Påve Franciskus: - "Jag känner ilska och avsky inför den här typen av handling."
- "Yttrandefrihet borde aldrig användas som ett medel för att sprida hat mot andra och att tillåta det ska fördömas."
- "Varje skrift som betraktas som helig borde respekteras."

Det är kanske dags för vår "ansvarsfulla" regering att fundera lite mer över ordval när man i sin retorik utmålar invandring och invandrare som enbart ett problem. Istället för att poängtera den betydelse den stora majoritet av invandrare vi har i Sverige har för det svenska samhället. Det är dags att lära Migrationsminister Maria Malmer Stenergard att uppföra sig. Hoppet är ute för Sverigedemokraterna!

Låt mig än en gång påminna om följande visdomsord från Röda Korset:

- "Vi uppmanar även Tidöpartierna att se över sin retorik om hur samhällsutmaningar och människor i utsatthet beskrivs. Den retorik som just nu förs riskerar snarare att öka motsättningar och göda det skuggsamhälle som Tidöpartierna önskar motverka."

Läs:
Ingvar Carlsson om Skandiamannen, Magdalena Andersson och gängkriget. - Expressen
Efter koranbränningarna: Tobias Billström kämpar för att rädda Sveriges rykte. - Helsingborgs Dagblad
Påven fördömer koranbränning i Stockholm. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

tisdag 2023-07-04
Det här med kärnkraft - igen
tyckeri nummer 9546

» Notan stiger.

Hur ska vi få mer elström? Alla är vi eniga om att Sverige behöver mer elproduktion. Men hur ska vi producera den?

Vi är lyckligt lottade som redan har byggt ut en rejäl produktion av vattenkraft. Som idag ger en god grund med billig elström. Men vill vi förstöra fler älvar med ny produktion? Förmodligen inte! Det räcker med de vi redan förstört.

Att vi måste satsa på fossilfri elproduktion är vi nog ganska eniga om. Några oljekraftverk och liknande handlar det inte om. Jag tror också att vi är ganska eniga om att utöka solenergin. Egentligen är det förvånande att det fortfarande är tillåtet att bygga upp enorma lador för speditionsfirmor och liknande utan att dessa förses med solpaneler på taket.

Nämn mer vindkraft och sverigedemokrater (och en del andra) får knottror på huden och börjar himla med ögonen. Man kan tro att dom drabbats av någon form av smittsam raserisjukdom. Men alla vi andra är nog eniga om att vindkraft kommer att spela en stor roll i framtiden. Stora vindkraftsparker ute till havs kan producera stora mängder elström. På den höjden ute till havs är det i princip aldrig vindstilla. Men, där säger militärgubbarna nej. Det kan hindra deras flygplan från att lågsniffa över vattnet.

Kärnkraft?
Kärnkraft då? Ja nu är det kärnkraftsmaffian som styr. Att den kommer att ge oss dyrare el är det ingen som berättar. Kärnkraft beskrivs som en stabil elkälla. Och visst är den stabil - när den är igång. Problemet är att även kärnkraftsaggregat stängs ner. Ibland pga planerat underhåll. Just nu är Ringhals 3 stoppad. Den stängdes ner för planerat underhåll i slutet av maj och skulle vara stängd i en månad. Senaste budet är att startdatum förlängts från 28 juni till 19 juli. Vi får se om det kan infrias. Som sagt, kärnkraft är stabil energi - när reaktorn är igång!

För några dagar sedan steg priset på kärnkraftsel. För någon dag sedan meddelade nämligen Riksgälden att den avgift som kärnkraftföretagen måste betala för att vi ska kunna ta hand om det radioaktiva avfallet måste höjas kraftigt. I början av 2000-talet var avgiften 1 öre per kWh. Sedan steg den till 2 öre, sedan steg den till 4 öre och nu stiger den igen. Ringhals ska betala drygt 9 öre. Och det är förmodligen inte slut där. Kärnkraft är en dyr energiproduktion!

Det radioaktiva avfallet från kärnkraften är livsfarligt för mänskligheten - i ca 100.000 år. Tanken i Sverige är att det ska grävas ner långt ner i underjorden och sedan förseglas så att ingen får för sig att gräva upp det. Och där ska det ligga, bortglömt förhoppningsvis, i 100.000 år.

Det finns en del problem med detta. Hur berättar vi för framtida civilisationer att dom inte ska gräva där? Tänk på att våra runstenar reste vi för ca 1.000 år sedan. Detta handlar om 100.000 år! Vad ska man använda för material som finns kvar om bara 10.000 år? Vilken text ska man använda? Hur skriver vi så att man förstår det om 10.000 år? Som ni förstår är detta en omöjlig uppgift. Senaste istiden tog slut för 10.000 år sedan!

Än så länge har det svenska radioaktiva avfallet kostat 64 miljarder kronor. Främst för det mellanlager i Oskarshamn där det använda kärnbränslet idag förvaras. Det är nästan ett års svensk militärbudget (76 miljarder 2022). Och det handlar bara om småpotatis för kostnaden för slutförvar av det utbrända kärnbränslet och allt material som blir när kärnreaktorer en gång ska rivas och allt är radioaktivt.

Kanske ni förstår varför jag är motståndare till kärnkraft. Det är en dyr och farlig teknik.

Läs:
Förlängt stopp på Ringhals 3 klart tidigare än väntat. - Sveriges Radio
Kalkylerna spricker – ännu dyrare att lagra kärnavfallet. - SVT
Nu blir vindkraften ännu mer konkurrenskraftig gentemot kärnkraften. - Fakta och vetenskap Facebook
Jättebygget – här ska Finland förvara använt kärnbränsle i all evighet. - Ny Teknik
Bolagets förhoppning: Förvara kärnavfall i superdjupa borrhål. - Ny Teknik


Satsa på fred

onsdag 2023-07-05
Brunblå snålhet
tyckeri nummer 9547

» Eller bara ointresse.

Jag såg ett ganska långt inslag på Rapport i SVT igår som handlade om kampen mot invasiva arter. I det här fallet om olika växter som t.ex. parkslide, blomsterlupin, jätteloka, jättebalsamin och så vidare. Det är växter som inte hör hemma i den svenska faunan, men som trots detta sprider sig. Och, som om dom får fotfäste, riskerar att helt ta över. Det pågår därför ett intensivt arbete från länsstyrelser, kommuner och frivilliga med att bekämpa växterna. Det sker rent fysiskt genom att plocka bort och gräva upp och att upprepa detta med förhoppningen att man till slut ska ha fått bort dom.

Jätteloka en invasiv art
Arbetet finansieras till stor del med skattemedel och staten har varje år anslagit mångmiljonbelopp till länsstyrelserna i landet för att finansiera arbetet. Men, utan förvarning, har vår nya Brunblå sörja till regering i budgeten för 2023 helt dragit in anslaget. Arbetet mot de invasiva arterna har alltså till del avstannat i brist på pengar. Detta innebär att växter som parkslide och jätteloka som med viss framgång bekämpats får ny chans att växa till sig igen.

I inslaget i Rapport intervjuades representanter från länsstyrelsen, kommuner och frivilliga som arbetat med olika projekt. Alla var lika oroliga. Jag väntade bara på att inslaget i Rapport skulle avslutas med att en ansvarig representant för regeringen skulle förklara eller i varje fall ge någon form av bortförklaring till varför man dragit in anslaget helt och hållet.

Men, inslaget avslutades utan att vi fick någon förklaring från någon ansvarig för att ha dragit in anslaget som berättade varför. Vi får alltså fortsätta att vara ovetande om bakgrunden till att snålheten bedrar visheten i vår högerregering som inte tar miljö och klimat på allvar. För det gör man INTE!

Å andra sidan är ju detta inget som förvånar. Vi har tyvärr vant oss.

Bilden visar jättelokan (eller jättebjörnlokan som den ibland kallas). Var försiktig för saften från växten är frätande att få på huden och kan ge svårläkta blåsor och ärr.

Läs:
Bekämpning av invasiva arter pausad – inget anslag från regeringen. - SVT
Invasiva arter. - Naturvårdsverket


Satsa på fred

torsdag 2023-07-06
Åsiktsfrihet eller vad
tyckeri nummer 9548

» Koranbränning igen.

Den senast uppeldade koranen utanför moskén i Stockholm har återigen satt fart på debatten om var gränsen går mellan att skydda åsiktsfriheten och yttrandefriheten och att begå en brottslig handling som hets mot folkgrupp. Frågan är svår, inte ens Sven Tycker har ett färdigt tyckeri klart!

När man tar upp risk för terrordåd och liknande som argument för ett förbud tycker jag dock att man är fel ute. Som jag hörde en folkrättsexpert uttala sig om det. Då skulle vi kanske också förbjuda protestdemonstationer mot Rysslands agerande i Ukraina om det fanns risk för åtgärder från Ryssland? Nä, DET är inget argument för förbud.

Sven Tycker verkligen
Andra hänvisar till att agerandet kan skada Sveriges anseende och skada t.ex. svensk export. Eller som agerandet från den senaste idioten, som kan skada våra chanser att bli medlemmar av NATO om en vecka. DET är inte heller något argument för förbud. Det är något vi får leva med. För övrigt är nog enda chansen för Sverige att bli medlemmar av NATO nästa vecka att Ulf Kristersson kunde övertyga Joe Biden om att USA ska tala klarspråk med Turkiet. Dvs göra klart för Mr Erdogan of Turkey att om han inte ser till att Turkiets parlament röstar Ja inom de närmaste dagarna kan Turkiet se sig om i himlen efter någon form av samarbete eller stöd från USA. Joe Biden ger helt enkelt order till Mr Erdogan of Turkey att nu lyder du annars kommer du att ångra dig. För övrigt inväntar vi även klartecken från Ungern där ju Viktor Orbán förklarat att dom väntar på Turkiet. Jag har dock inte riktigt förstått varför? Men, som jag sagt innan. Om medlemskapet dröjer, desto bättre! Det svenska medlemskapet är viktigare för NATO än för Sverige.

För övrigt kan vi notera att idioten som nu senaste lindade in Koranen i bacon innan han tände eld på den och stampade på den framför moskén faktiskt är medlem i Sverigedemokraterna. Salwan Momika som han heter satsar enligt egen uppgift på att få kandidera till riksdagen för Sverigedemokraterna vid nästa riksdagsval. Han har flera gånger tackat SD:s Richard Jomshof, som ju av vår Brunblå regeringssörja utnämnts till ordförande för justitieutskottet.

Ovan nämnda Richard Jomshof (som alltså av regeringen utsetts till ordförande för justitieutskottet) stödjer helt uppenbart koranbränningarna. - "Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till" säger han. Richard Jomshofs hat mot de han ser som icke etniska svenskar i allmänhet och muslimer i synnerhet är väldokumenterat.

Hur som helst så tycker jag faktiskt att vi ska diskutera var gränsen går mellan yttrande- och åsiktsfrihet och att medvetet hetsa mot grupper av människor. Ställer man sig utanför t.ex. en moské eller en synagoga och lindar in en koran eller torah i bacon för att sedan elda upp det hela medan man stampar på boken och gör allt detta i syfte är förolämpa och smäda en grupp människor för att hetsa till fortsatt förföljelse av denna grupp människor så tror jag att man har överskridit sin rätt till yttrande- och åsiktsfrihet och istället hamnat på ett annat ställe som är brottsligt. Inte för att en grupp stater protesterar eller människor riskerar att bojkotta svenska produkter utan för att man valt att medvetet hetsa mot en speciellt utvald grupp människor.

För övrigt ser jag att Sverigedemokraterna tydligen är på väg att klippa banden till pestspridarna Riks och Samtiden. Detta genom att avyttra ägandet av bolaget Samtid och Framtid som ligger bakom youtubekanalen Riks och sajten Samtiden. Vi får se om det betyder något i praktiken mer än att SD kan hänvisa till att man inte är ansvariga när pestspridarna sprider skit.

Jag ser också att den där vitboken om Sverigedemokraterna som SD utlovade någon gång 2014 nu blivit ytterligare försenad. Från början skyllde man på att man inte hittade någon som ville skriva det hela. Men till slut 2021 meddelade man att forskaren Tony Gustafsson accepterat uppdraget. Han hade inga kopplingar till Sverigedemokraterna hävdade man. Den skulle vara klar i februari 2022. Sedan har tiden flyttats fram och flyttats fram och... Nu är senaste budet efter sommaren. Senare har det framkommit att forskaren Tony Gustafsson har sin bakgrund som tidigare medlem i Sverigedemokraterna.

Ja, där fick jag fram en liten åsikt i varje fall i ett svårt ämne.

Så här på slutet måste jag berätta att jag fick ett gott skratt i morse. Som alla vet är torkan ett mycket stort problem på många håll. Bevattningsförbud är inget ovanligt, varken i Sverige eller ännu mer nere på kontinenten. Torkan i områden i Spanien, Frankrike, Italien osv är extrem. Här i Sverige har vi ju fått en del regn på sista tiden som väl räddat oss från en del akuta problem. Som uppkommer i Bjärebygden t.ex. när 08-orna kommer ner till sina sommarstugor och ska fylla sina pooler och vattna sina fina gräsmattor i en utsträckning som gör att vattnet helt enkelt tar slut. Hur som helst läste jag att miljöaktivister planterat växter i hålen på flera golfbanor i Spanien i protest mot att man vattnar och håller sina gräsytor gröna och fina medan lantbrukarna får se sina skördar torka bort. Hahaha! Faktiskt välriktad humor.

Vad andra skriver
Läs:
Arrangör av koranbränning anmäld för hets mot folkgrupp. - Dagens Nyheter
UD:s fördömande är olyckligt av flera skäl. - Mårten Schultz i Svenska Dagbladet
Ingen får kränkas – bara de religiösa. - Ann Heberlein i Svenska Dagbladet
Makten bryr sig inte om muslimer - bara om att inte ha oss som grannar. - Isatou Aysha Jones i Dagens ETC
Koranbrännaren om sitt SD-medlemskap: «Vill kandidera till riksdagen». - Aftonbladet
SD-topp om koranbränningarna: «Blir de upprörda, elda hundra till». - SVT
Det räcker inte med stödet från världens mäktigaste man. - Karin Eriksson i Dagens Nyheter
SD bryter med Riks och Samtiden. - Sveriges Radio
Sverigedemokraterna vill sälja prestigeprojektet ”Riks. - Aftonbladet
SD:s vitbok skjuts upp igen: «Trött på det här». - Expressen
Golfbanor vandaliserade i klimatprotest i Spanien – hålen pluggades. - Göteborgs-Posten


Satsa på fred

fredag 2023-07-07
Klimatförändringarna utom kontroll
tyckeri nummer 9549

» Och andra nyheter.

* Juni månad var den varmaste juni månad som någonsin uppmätts på jorden. I veckan slog jordens medeltemperatur nytt rekord fyra dagar i sträck. FN:s generalsekreterare António Guterres är uppriktigt orolig:

Färdiga åsikter helt gratis
- "Klimatförändringarna är utom kontroll. Om vi fortsätter att skjuta upp viktiga åtgärder tror jag att vi går in i en katastrofal situation."

Men i Sverige drar vår Brunblå sörja till regering in på klimatåtgärder. Vi har ministrar som inte tar saken på allvar. Och hela regeringen är beroende av ett parti som är överbefolkat med klimatskeptiker som helt enkelt inte VILL göra något.

* Ansträngningarna för att Sverige ska hinna bli medlem av NATO nästa vecka fortsätter. Eftergifterna och knäkrypandet inför Mr Erdogan of Turkey är pinsamt att se. Tyvärr tror jag att vi trots allt blir medlemmar av NATO, även om det inte blir just nu. Ett medlemskap som ju innebär att vi förbinder oss att militärt stötta och hjälpa Turkiet (och Ungern...). Visst känns det lovande?

* Jag såg en liten notis som berättade att under juni drunknade 15 personer i Sverige. Totalt i år har 35 personer drunknat vilket är en ökning från 26 förra året. 35 personer på ett halvår. Kanske ska det jämföras med att det väl är 22 personer som dödats i skjutningar under första halvåret. Vilket är du mest rädd för? Att drunkna eller att bli skjuten? I trafiken har över 80 personer dödats under samma tid. Vilket är du mest rädd för? Att skjutas, att drunkna eller att ge dig ut i trafiken?

Läs:
FN: Klimatförändringarna «utom kontroll». - SVT
Femton personer drunknade i juni. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

lördag 2023-07-08
Sluta snåla
tyckeri nummer 9550

» Sätt igång med investeringarna.

Under en lång följd av år har vi i Sverige snålat på investeringarna i vår järnvägsinfrastruktur. Skulden för detta har alla regeringar, oberoende av färg. Det har helt enkelt satsats för lite. Snålheten har bedragit visheten.

Vad gör då vår nya högerregering, den Brunblå sörjan med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna sittande i knät på Sverigedemokraterna? Jo, man drar ner på investeringarna! Planerade projekt slopas helt eller flyttas fram i tiden. Detta medan vi alltså får fortsätta av leva med ont om plats för tågen på spåren samtidigt som känsligheten för störningar ökar. Dessutom inträffar det allt för många fel, ofta beroende på dåligt underhåll.

Järnvägsknuten Åstorp
Till detta kan vi lägga idioter som inte förstår hur farligt det är att uppehålla sig på spårområdet. Genar ni över motorvägar också? Det finns tyvärr en del som mår så dåligt att man bara ser självmord som enda utväg. Att ställa sig framför tåget är en metod. En fruktansvärd upplevelse för en lokförare! Alltså stoppas all trafik så fort det misstänks att någon befinner sig på fel plats. Och trafiken kommer inte igång förrän man är säker på att ingen är kvar.

Lägg till Trafikverkets oförmåga att planera trafiken. Övertron på IT-lösningar finns inom alla områden. Det är alltså Trafikverket som ansvarar för spår och för att besluta vilka tåg som får köra.

Trafikverket ansvarar för underhåll och drift. Men skötseln och underhållet utauktioneras till lägstbjudande företag. Olika företag på olika järnvägar. Tågen finns det sedan mängder av företag som kör. Det är fritt fram och sedan bara att hoppas att man får plats på spåren. SJ kör fortfarande flest fjärrtåg. Men det finns privata bolag som konkurrerar. MTR Express (MTRX är kinesiskägt) kör mellan Stockholm - Göteborg. Snälltåget (franskägt) kör med utgångspunkt från Malmö bland annat till Stockholm och till Tyskland. Mellan Malmö - Göteborg konkurrerar SJ med Øresundstågen (som ägs av flera länstrafikbolag) och som även kör tåg i flera sydsvenska regioner. Tågen körs av samma franska företag som Snälltåget. Till detta kommer alla regionala tåg som respektive region ansvarar för. I Stockholm kör t.ex. kinesiska MTR på uppdrag av Region Stockholm. I Skåne har vi Pågatågen som körs på uppdrag av Skånetrafiken av ett brittiskt bolag som i sin tur ägs av de tyska statsjärnvägarna.

Vi kan konstatera att godstrafiken är lika komplicerat. Svenska Green Cargo konkurrerar med ett antal andra bolag, oftast utlandsägda.

Som ni förstår är det komplicerat. Alla dessa företag ska sedan slåss om utrymmet på allt för få spår.

Men vi ska inte heller överdriva problemen. Ibland när man läser och hör offentlig debatt så låter det som om tåg alltid är försenade eller inställda. Så är det ju faktiskt inte. Även om det förekommer. Att flyga innebär inte att risken för försening försvinner. Tvärtom så är faktiskt tågen punktligare än flyget. Men det är kanske så att om tåget är 10 minuter sent så reagerar du. Men om flyget landar på Arlanda 10 minuter sent så bryr du dig inte. Och kör du bil en längre sträcka räknar du nog inte med att komma fram på minuten.

Mitt Åstorp är en gammal järnvägsknut. När jag var barn gick det tåg från Åstorp till Örkelljunga - Markaryd på det som hette Skåne-Småland. Den banan är uppriven - tyvärr. Det hade nog varit underlag för Pågatåg där idag. Det gick tåg från Åstorp till Höganäs - Mölle. Biten från Kattarp är uppriven idag. Kanske skulle det funnits underlag för Pågatåg Helsingborg - Kattarp - Höganäs idag. Man talar idag faktiskt om någon form av spårväg Helsingborg - Höganäs. Fjärrtågen från Stockholm till Helsingborg och vidare till Köpenhamn passerade Åstorp. Fjärrtågen Oslo-Göteborg-Malmö passerade Åstorp. Och de här tågen stannade. Jag kunde stiga på en direkt järnvägsvagn som gick till Paris, Amsterdam, Rom, München osv. Under delar av året också till Moskva osv. Det gick spår i 6 riktningar från Åstorp. Fem är egentligen kvar men det är bara persontåg på tre av dessa. Vi har trots allt direkta tåg från Åstorp till Malmö, till Helsingborg och till Hässleholm/Kristianstad minst en gång i timmen. Vi har alltså trots allt bra kollektivtrafik även om det kunde varit bättre.

God kollektivtrafik gör också att jag ofta tar tåget. T.ex. till Helsingborg eller Malmö. Och, det är inte ofta som det handlar om förseningar som har betydelse. Någon minut hit eller dit kvittar mig. Jag vill alltså inte klaga på det. Även om det händer. Idag tog jag och sonen en tur till Helsingborg. Jag vill inte klaga på att det var försenat, för det var det varken in eller hem. Däremot osedvanligt överfullt. Det var många i Åstorp (ett drygt 20-tal) som skulle på tåget som redan var i stort sett fullt. Och på samma sätt på hemresan. Man kunde önska att Skånetrafiken var mer flexibla. Man kunde t.ex. förlängt tåget.

Annars var det tur att jag inte hade bestämt mig för en tur till Malmö istället. För dom tågen är inställda några dagar. Banarbete på det som kallas Rååbanan (Helsingborg-Malmö). Nu håller man tydligen på i Teckomatorp där Rååbanan korsar Söderåsbanan (där tågen Åstorp-Malmö går). Alltså kommer tågen inte fram.

Det förekommer alltså banarbeten och investeringar. Och det reagerar jag inte på. Ibland kan det till och med bli bättre för oss här i Åstorp. Just nu håller Trafikverket på att bygga dubbelspår på Västkustbanan mellan Ängelholm-Helsingborg. Under vissa skeden i det arbetet kan inga tåg komma förbi. Då kör Öresundstågen Göteborg - Malmö - Köpenhamn en annan väg - förbi Åstorp. Nästa gång blir en period i september. Det innebär att dom tågen ersätter Pågatågen Åstorp-Malmö. För oss åstorpare innebär det att vi får tåg till Ängelholm, vilket vi normalt inte har. Vi får direkttåg till Lund (vilket vi inte har normalt eftersom Pågatågen kör en annan väg) och vi får direkttåg till Danmark. Bra för oss.

Åstorps järnvägar

Men vår snåla högerregering som uppenbarligen inte tror på järnvägen har skurit ner på anslagen till järnvägen och flyttat pengar till vägar och satsar på flyget. För oss åstorpare innebär det att den upprustning av Skånebanan (Helsingborg-Åstorp-Hässleholm) som skulle påbörjats nästa år nu är framflyttad till 2028. Detta är en av Sveriges hårdast belastade enkelspåriga linjer. Men tyvärr styrs vårt land idag av politiker som inte tror på järnvägsinvesteringar. Som inte tar klimatfrågan på allvar.

De som är insatta branschmänniskor oroas för den trafikinfarkt som kommer när trafiken ökar kraftigt sedan man byggt färdigt en tunnel mellan Danmark och Tyskland. Man förväntar sig då en kraftig ökning av trafiken. Som inte kommer att få plats på de spår som finns i Sverige. Och vår Brunblå sörja till regering har alltså strukit och flyttat fram investeringar som måste göras i fler spår för att tågen ska få plats.

Inkompetenta klåpare vill jag kalla dessa!


Satsa på fred

söndag 2023-07-09
De onda och de goda
tyckeri nummer 9551

» Är de goda alltid goda?

När det gäller kriget i Ukraina så är vi väl alla överens om att Ryssland står för det onda medan Ukraina står för det goda. Det krävs nog ingen större debatt för att enas i detta fallet.

Att det är Ryssland som startat hela konflikten genom invasion och ockupation av ukrainskt territorium står väl klart. En oprovocerad attack som det inte finns något som helst försvar för. Det står också klart att man från rysk sida använt metoder i kriget som inte hör hemma i en konflikt. Krigsbrott! Terrorbombningar av civila mål är ett exempel. Det finns också tillräckligt med vittnesmål för att fastslå att man från rysk sida använt tortyr och andra former av omänsklig behandling av "motståndare".

Det råder alltså ingen oenighet om vem som står för det "onda" i konflikten. Man kan undra varför Putin överhuvudtaget gav sig in i konflikten och startade en invasion. Men det är detta som är diktaturens svaghet. I en demokrati finns det alltid människor inom maktsfären som kan komma med kritiska synpunkter. Som att berätta för Putin att Ryssland har inte den militära styrka som krävs. Som att berätta att Ukraina kommer med största sannolikhet få stort stöd från väst. Liknande kritiska synpunkter och sanningar är det ingen som vågar berätta för en diktator. Han omger sig bara med Ja-sägare, ingen annan vågar befinna sig där. Alltså trodde antagligen Putin att det hela skulle gå fort, och kanske fortfarande tror att det går mycket bättre än vad det i själva verket gör. Ingen vågar komma med negativa besked eller kritik.

Men, för att den goda sidan ska fortsätta att vara den goda sidan så måste den goda sidan avhålla sig från att sänka sig till den onda sidans nivå. Då blir man ju inte den goda sidan längre utan bara en annan ond sida i samma konflikt. Vad jag menar är alltså att den goda sidan INTE använder sig av tortyr av motståndare som tillfångatagits. Man behandlar krigsfångar enligt de lagar som finns när det gäller krig (hur absurt det än låter så finns det sådana). Man utför inte terrorbombningar av civila mål osv.

Karta över Ukraina

Nu kommer jag till huvudämnet för mitt tyckeri Jag ser nämligen att USA beslutat sig för att sända klusterbomber till Ukraina. Klusterbomber är i princip "förbjudna". De flesta länder i världen har beslutat sig för att förbjuda dessa och plockat bort dom ur sin arsenal. Men det har bland annat inte USA gjort. Man har istället lovat att skicka sådana till Ukraina. Nu ser jag att Kambodjas premiärminister Hun Sen vädjat till Ukraina att inte använda bomberna på ryskockuperat område. Det kommer att drabba civila ukrainare i årtionden efter att kriget tagit slut. Under 60- och 70-talet fällde USA miljontals bomber över Laos och Kambodja. Dom skördar fortfarande offer!

- "I mitt förbarmande över det ukrainska folket, vädjar jag till USA:s president som leverantör och den ukrainske presidenten som mottagare att inte använda klusterbomber i kriget eftersom de verkliga offren kommer att vara ukrainare."

Den goda sidan i en konflikt är bara den goda sidan så länge man inte också använder den onda sidans förbrytelser som metod. Då blir man bara en annan ond sida i konflikten.

Läs:
Kontroversiellt klustervapen skickas till Ukraina. - Dagens Nyheter
Forskare: Klustervapen kommer att brutalisera kriget. - Dagens Nyheter
Kambodja varnar: Använd inte klusterbomberna. - Tidningen Syre


Satsa på fred

måndag 2023-07-10
Mer om de onda och de goda
tyckeri nummer 9552

» Ockupation som ockupation.

Gårdagens tyckeri uppehöll sig ju vid den ryska ockupationen av delar av Ukraina. Vi är nog i stort sett eniga i ett fördömande av ockupationen. Stödet för att ge bistånd till Ukrainas motstånd är stort. Det förekommer ingen egentlig debatt. Möjligen har vi en diskussion om hur långt vårt stöd ska gå, och hur detta stöd ska utformas.

Karta över Palestina
Vi har en annan ockupation som inte får samma fördömande, där vi inte alls är intresserade av att stödja de som gör motstånd mot ockupationen. Jag talar naturligtvis om den israeliska ockupationen av Palestina. I brott mot alla internationella lagar har staten Israel ockuperat staten Palestina. Man har dessutom i brott mot alla internationella lagar flyttat in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man förtränger det folk som redan bodde där. Den israeliska ockupationen har skapat en apartheidliknande situation på Västbanken. Och världen låter det fortsätta!

Den som visar stöd för den palestinska frågan beskylls istället för antisemitism och terrorstöd.

Det som fick mig till att ta upp ämnet idag beror på att jag läste att en israelisk domstol nu frikänt den polis som sköt ihjäl en obeväpnad autistisk man i Jerusalem. Enligt domstolen var det försvarligt att polisen misstog mannen för att ha varit en beväpnad terrorist. Den 32-årig autistiska mannen Lyad Halak lydde inte polisens uppmaning att stanna utan sprang därifrån. I uppenbar rädsla. Min yngsta son är autistisk. Men han kan ju aldrig vistas ute utan en ledsagare så han skulle inte riskera något sådant.

Hur som helst jagade poliserna in honom i en gränd där dom först sköt honom i benet. När han försökte resa sig sköt man ihjäl honom. Han var alltså obeväpnad och gjorde inget som tydde på att han skulle vara beväpnad.

Ett uppenbart rasistiskt mord från polisens sida. Mannen var obeväpnad och utgjorde inget hot mot poliserna. Till och med från politisk håll var agerandet inte acceptabelt. Från justitiedepartementet gjordes det klart att polisen inte följt reglementet. Mannen utgjorde inget hot mot poliserna. Men domstolen har kommit fram till att poliserna inte gjorde något fel. Han var ju palestinier, och som sådan måste han ju förväntas vara terrorist. Det är den här behandlingen av palestinier med övervåld mot palestinier, både i Israel och på ockuperade Västbanken, som ligger bakom det eskalerande våld vi upplever. Palestinier terroriseras av militär och polis och svarar med att "försvara sig" med egna attacker. Vilket får militär och polis till nya attacker mot palestinier vilket får ett ockuperat folk till att göra nytt motstånd mot ockupationen osv.

Men mot den israeliska ockupationen och annekteringen av palestinsk mark finns det inget stöd för motståndet internationellt. När Israel fortsätter att bygga judiska bosättningar på ockuperad mark och tränger undan de palestinier som bor där tittar världen bort. Israel får inte kritiseras!

Staten Israel styrs idag av en extrem högerregering som ockuperat ett grannland. Som annekterat ockuperad mark. Som byter ut den befolkning som bor där mot sin egen befolkning. Som infört ett apartheidliknande system på ockuperad mark. Och, som brukar övervåld mot den befolkning som bor på ockuperad mark.


Satsa på fred

tisdag 2023-07-11
Mr Erdogan of Turkey lyder
tyckeri nummer 9553

» Troligtvis...

Kände ni vibrationerna i luften? Jag trodde först att det var min migrän som spökade. Den kan ibland skapa konstiga känslor där det t.ex. känns som om innehållet i skallen inte får plats där inne, eller som om jag fryser speciellt om huvudet. Men jag trodde att de konstiga vibrationerna i luften var detta som spökade. Men, nu förstår jag att det bara handlade om jublet från de svenska generalerna, överstarna och alla de andra som nu mer eller mindre fått klartecken för att dom äntligen ska få lov att leka med de stora grabbarna på lika villkor i fortsättningen. Innan har dom ju bara fått vara med och leka liksom lite på nåder ibland.

Men nu, som sagt. Nu ska dom äntligen få vara med och leka med de stora grabbarna ordentligt på lika villkor. Lyckan är obetalbar och kändes alltså som vibrationer i luften i hela vårt avlånga konungarike. Nu är väl visserligen inte de formella besluten klara och papperen underskrivna än. Men det är uppenbart att Joe Biden gjort klart för Mr Erdogan of Turkey att nu får det vara slut med dumheterna. - "Nu lyder du eller också får du ta ansvar för konsekvenserna"! Så till slut har tydligen Mr Erdogan of Turkey insett att han inte kan pressa ut fler eftergifter utan att få betala det hela med annat. Nu ska väl trots allt det turkiska parlamentet fatta beslut, men dom lyder nog Mr Erdogan of Turkey. Och sedan måste väl också det ungerska parlamentet formellt fatta beslut, men dom lyder Orbán. Och om jag har förstått det hela rätt så har parlamentet sommarsemester. Men det går nog att lösa...

Nu har jag redan tidigare konstaterat att jag inte tror att ett svenskt medlemskap i NATO minskar krigsrisken för Sverige. Men för NATO som organisation är det svenska medlemskapet viktigt. Nu får man tillgång till hela det svenska territoriet och med även Finland som nya medlemmar innebär detta att man från NATO:s sida nu har full kontroll över Östersjön. Lägg till detta det svenska flygvapnet, svenska ubåtar osv så har NATO:s tryck på Ryssland ökat radikalt.

Men, som sagt, jag tvivlar att det hela är bättre för den svenska säkerheten. De som hävdar detta har nog trott på att Ryssland skulle anfalla specifikt Sverige av någon anledning. Det handlar inte om en konflikt mellan Ryssland och NATO, det handlar om att Ryssland skulle inleda en militär aktion mot just Sverige. Något som jag finner som mycket osannolikt. Det finns andra länder som är mer utsatta. Vi har inga territoriella konflikter, eller etiska konflikter, eller säkerhetskonflikter med Ryssland.

Däremot innebär det svenska medlemskapet att vi blir en del av, som Ryssland ser det, ett ökat hot från NATO. Ryssland ser NATO som fienden, och nu kommer NATO allt närmare, allt starkare. Och ur rysk synvinkel allt mer hotfullt. Skulle vi få, bevare oss för detta, en militär konflikt direkt mellan Ryssland och NATO ökar ju risken rejält för att vi blir indragna i denna som medlemmar av NATO.

Kort sagt, risken för att Sverige blir indragna i ett krig ÖKAR med ett medlemskap i NATO.

Vi får trösta oss med att vi ju nu förbinder oss att militärt stötta Turkiet. Och detta är väl vad de svenska generalerna och överstarna och alla de andra med stjärnor och streck på axlarna har drömt om i många år.

Non violence

Non violence av Carl Fredrik Reuterswärd i Lund. /foto Sven OhlssonSatsa på fred

onsdag 2023-07-12
Lycka börjar på N
tyckeri nummer 9554

» Eufori.

Jag tänkte att jag inte skulle störa den svenska NATO-euforin idag. Svenska militärer är överlyckliga över att dom nu ska få vara med och leka med de stora grabbarna. Svensk vapenindustri ser dollarsedlarna fladdra framför sig när dom nu ska gå över till övertidsarbete. Och svenska politiker är överlyckliga över att nu förbinda sig till att få skicka svenska soldater för att hjälpa Turkiet. Samtidigt som vi alltså ska hjälpa Mr Erdogan of Turkey att jaga oppositionella.

Men jag ska alltså inte störa euforin idag. Så jag ska skriva och tycka till om något helt annat.

Vi har ju alla läst och hört om alla tåg som är försenade. Man kan aldrig lita på att tåget kommer fram, det är antingen inställt eller försenat. Med anledning av detta såg jag att analysföretaget AirHelps har granskat hur det sett ut vid de europeiska flygplatserna under juni. Det ska påpekas att gränsen för att ett flygplan ska anses vara försenat är satt lite mer förlåtande än när det gäller tåg. Ett tåg som är 10 minuter sent är försenat medan ett flygplan som är 10 minuter sent är i tid.

Hur som helst så har man granskat de olika flygplatserna i Europa under juni månad. Värst är läget för Gatwick utanför London. 54% av flygen var där antingen mer än 15 minuter sena eller helt enkelt inställda. Helsingfors i Finland är bästa flygplatsen. Där var bara 18% mer än 15 minuter sena eller helt inställda. Arlanda i Stockholm ligger på 30% förseningar/inställda flyg medan Kastrup i København ligger på dryga 50%.

Mitt råd är att ta tåget så är risken mindre för att din resa blir inställd eller försenad! Dessutom låter du bli att släppa ut mer klimatutsläpp på köpet. Men du kanske vill ha varmare väder? Ta i så fall flyget. Mer flygskam tack!

Färdiga åsikter helt gratisSatsa på fred

torsdag 2023-07-13
Små intelligenta tankar, inte bara sex
tyckeri nummer 9555

» Jägarlobbyn bestämmer.

Vi har nu fått ännu ett bevis för att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) sitter i den svenska varghatande jägarlobbyns knä. I en debattartikel lovar varghataren och kristdemokraten Peter Kullgren att: "Nu tar vi krafttag i vargfrågan". I sin debattartikel odlar Peter Kullgren rejält på med vargrädsla och varghat. I andra mycket mer tättbefolkade länder med mycket mer varg än i Sverige undrar man vad svenska politiker sysslar med. Men dom förstår inte vilken makt den svenska jägarlobbyn har i vårt land. Enligt dom får det bara finnas ett rovdjur i vår natur (människan), andra rovdjur som kan konkurrera om bytet hör hemma på djurparker eller uppstoppade som troféer.

» Billström och mr Erdogan of Turkey oense.

När den första euforin över att det efterlängtade NATO-inträdet hade lagt sig drog Mr Erdogan of Turkey ner rullgardinen igen när han deklarerade att det turkiska parlamentet går nu på sommarledigt. Dom kan inte kallas in så det blir nog först i oktober som man kan fatta beslut i parlamentet. Detta ska naturligtvis ses som en gardering från Turkiets sida att kontrollera så att Sverige nu gör allt man lovat. Men, jag ser att vår egen Tobias Billström (M) vet bättre. - "Parlamentet kan återkallas när som helst" deklarerade han. Och han begriper nog det bättre än vad jag gör. Men om han begriper det bättre än vad Mr Erdogan of Turkey vill är jag mer tveksam till.

Man kan verkligen undra
» En minister i Maria Malmer Stenergards anda.

Storbritanniens migrationsminister Robert Jenrick har tydligen gjort ett besök på ett mottagningscenter för ensamkommande barn i Kent och blivit upprörd. På väggarna var det nämligen målat välkomnande bilder på diverse Disneyfigurer. - "För välkomnande" konstaterade han och gav order om att målningarna skulle målas över. Personalen protesterade men högerministern Robert Jenrick stod på sig. - "Sänder fel signaler" motiverade han det med. Så nu är väggarna vita. Om det ska målas upp nya bilder på Cruella de Vil och blodtörstiga vargar (se tidigare inslag i dagens Sven Tycker) är inte klart. Robert Jenrick har diverse skandaler bakom sig i form av brott mot pandemiregler, mutaffärer och olämplig retorik.

» Maria Malmer Stenergard (SD) slår till.

Men Maria Malmer Stenergard har sina egna idéer. Tillsammans med sin parkompis Mattias Bäckström Johansson (SD) har hon deklarerat att nu ska det skärpas upp reglerna för familjeåterföreningar och liknande. - "Regeringen och Sverigedemokraterna fortsätter att stå upp för stramare migrationslagstiftning" förklarar han när SD:s favoritminister Maria Malmer Stenergard deklarerat att reglerna för anhöriginvandring ska skärpas. Vi kan notera att det var Maria Malmer Stenergard och Sverigedemokraterna som höll presskonferens. De andra regeringspartierna var inte representerade. Det kan vi tolka lite olika!

» Den Brunblå sörjan slår till igen.

Jag noterar att vår allsmäktiga Brunblå regering beslutat sig för att dra in statsbidragen för elektrifiering av kollektivtrafiken. Från 1 augusti dras den s.k. elbusspremien in. Som införts för att styra länstrafikbolagen till att byta ut sina stadsbussar till elbussar. Tidigare har man ju dragit in premien för att locka till inköp av nya elbilar. Och anslagen till järnvägen för att öka kapaciteten har ju också dragits ner. - "Att strypa premien nu är feltänkt, det orsakar stor skada " kommenterar Stockholmsmoderaten Kristoffer Tamsons det hela. Men det är klimatvägrarna i Sverigedemokraterna som styr över den Brunblå regeringen, det vet vi.

» Vem kröker rygg.

Jag ser att vår kristdemokratiska ledare Ebba Busch har varit framme på Twitter: - "Sverige kröker inte rygg för islamism" har hon konstaterat. Men, som Jonas Sjöstedt så riktigt konstaterade: - "Men att kröka rygg för Erdogan går bra…" För så är det, det svenska svansandet och de svenska eftergifterna till Mr Erdogan of Turkey når ständigt nya lågvattenmärken. Sveriges tidigare Turkietambassadör Michael Sahlin är i varje fall inte nöjd utan snarast orolig: - "Allvarligt memento för svensk del". Som Turkietexpert oroas han över att Sverige helt köpt den turkiska definitioner av terrorism. Dvs alla som är motståndare till Mr Erdogan of Turkey. Men vi knäböjer inte för islamister, bara för Mr Erdogan of Turkey. Och jag tror inte ens att man skäms! Vi får se hur det blir till hösten när parlamentet i Turkiet samlas igen.

» Apropå Ebba Busch.

Jag kan inte annat än påminna om skjutgalningen Ebba Busch när jag nu har henne aktuell. - "I Sverige gäller svensk lag" konstaterar hon i dagarna. Det är inte så länge sedan hon ville ha mer skjutgalna poliser i Sverige. "Varför har vi inte 100 skadade islamister?" undrade hon efter kravallerna efter Rasmus Paludans koranbränningar. Hon ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt. Vi ska verkligen vara glada för att vi INTE har poliser som skjuter skarpt förrän som sista utväg. Vi ser hur det går i Frankrike och Israel t.ex. där polis (ofta med klart rasistiska förtecken) skjuter skarpt mer än gärna. Hur det går då vill vi inte veta! Jag tycker Ebba Busch ska börja varje morgon med att fundera över vad det kristna kärleksbudskapet skulle kunna innebära under dagen! Men det tror jag inte hon bryr sig om.

Sverige och Turkiet har olika bild av överenskommelsen.


Satsa på fred

fredag 2023-07-14
Fler intelligenta tankar, men inte sex
tyckeri nummer 9556

» Krafttag i hundfrågan.

Apropå gårdagens löfte från vår kristdemokratiska landsbygdsminister Peter Kullgren (sittande i jägarlobbyns knä) om att "ta krafttag i vargfrågan" utpekande svenska folket som livrädda för alla lösspringande vargar och djurägare hotade av konkurs pga alla tamdjur som vargarna dödar så såg jag en liten notis i dagens lokalblad om en 24-årig joggare som attackerats av en - lösspringande hund. Han fick uppsöka sjukhuset för vård medan hundägaren håller sig undan. Som joggare själv i skogen så kan jag berätta att jag är mer rädd för lösspringande hundar än de vargar (och vildsvin) som finns uppe på Söderåsen. Jag förutsätter att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) snarast tar krafttag i hundfrågan och kraftigt begränsar antalet hundar i vårt samhälle! Det är ett faktum att lösa hundar river fler får än vargar gör i Sverige. Men det handlar nog främst om jägarnas rädsla för konkurrens om bytet så jag förväntar mig inga krafttag. Såg förresten ett inslag i Rapport på SVT som berättade att klimatuppvärmningen och torkan kraftigt minskat älgstammen. Vilka åtgärder kräver ni i jägarlobbyn?

» Vårt försvar rustar.

Vi kan notera att de svenska statsfinanserna blivit kraftigt förbättrade helt plötsligt. Mitt i NATO-euforin så har man nu deklarerat att NATO:s mål om 2% av BNP till militären ska uppnås. Och det är inte slutmålet, det är bottennivån. Militärerna ska helst få ännu mer pengar att leka med. Det är bra att veta att statsfinanserna nu är så pass bra om man säger nej till olika nödvändiga utgifter med hänvisning till att vi inte har råd. Det har vi tydligen! Hur som helst så har militärerna redan börjat spendera pengar på nya leksaker. Jag ser att man ska köpa nya sablar för 50 miljoner kronor! Jo, NYA sablar - för 50.000.000 kronor. Är dom tänkta som närstridsvapen om man nu ska sätta in militären för att hjälpa polisen. Hugg fingrarna av tjyvarna!

Man kan verkligen undra
» Flaggdag.

Det är visst allmän flaggdag i vår demokrati idag. Det är visst så att någon föddes idag för 46 år sedan eftersom just de spermier som simmade snabbast resulterade i att hon föddes. Så då är det allmän flaggdag av någon anledning i vårt land. Jag tror jag fullständigt struntar i att Vickan fyller år idag. Jag tänker inte flagga för henne i varje fall. Kanske en lite försenad flaggning på köksbordet för syrran som fyllde 74 för ett par dagar sedan. Ännu ett grattis Inga! Och sedan fyller ju min dotter 28 år nästa vecka. Grattis på 28-årsdagen Angeli. Vi flaggar för dig också. Men jag struntar i Vickan!

» Mr Erdogan of Turkey.

Jag ser att turkisk media rapporterat att Mr Erdogan of Turkey hållit ett tal inför nyrekryterade värnpliktiga som nu ska bekämpa terrorister och där beklagat sig över att svensk media skildrar honom mycket kritiskt. Han menade att det i princip förs en förtalskampanj mot honom i svensk media och på sociala medier i Sverige. Han utpekas som någon man inte kan lita på och han skildras som mycket tråkig. Mr Erdogan of Turkey kräver därför att han ska få en chans att för svenskarna visa att han är en trevlig person. Han kräver därför att få leda Allsång på Skansen i SVT några gånger. Vår M-minister Tobias Billström har svarat Mr Erdogan of Turkey att han ska göra vad han kan. Men han poängterar att han inte har rätt att styra över SVT. Men han lovar att prata med SVT. Om dom vägrar ska han kontrollera med TV4 om dom kan vara villiga att spela in ett par avsnitt av Recep på Liseberg. Tobias Billström lovar att ställa upp med pengar om TV4 kräver sponsring.

» Den stabila kärnkraften.

För 10 dagar sedan konstaterade jag bland annat att driftstoppet på Ringhals 3 hade förlängts igen. Senaste beskedet är att man hoppas få igång reaktorn den 19 juli. Den har då varit avstängd i 1 månad och 18 dagar. Fortsättning följer!


Satsa på fred

lördag 2023-07-15
Ogenomtänkt Gunnar Strömmer
tyckeri nummer 9557

» Skyller på andra.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren sitter nog löst. I en lång artikel i bland annat Helsingborgs Dagblad vädjar han till regeringen att bromsa TiDÖavtalets straffskärpningar. Det är redan överfullt på häkten och i fängelser och med alla de straffskärpningar som "utlovats" så blir det rejäl kris. Det tar tid att öppna nya fängelser. Man ska dessutom ha personal till dessa. Att det kostar är en sak. Men med tanke på alla miljarder som utlovats till militären att leka med så finns det säkert gott om miljarder att ge till kriminalvården också. I värsta fall får man väl från vår intelligenta regering sänka lite skatter så att det blir pengar över.

Lås in dom
Martin Holmgren vädjar om att man ska genomföra reformerna i långsammare takt och han föreslår sänkta straff, generösare permissioner och att fler ska avtjäna sina straff utanför anstalterna. Faktum är att han får stöd från många håll för sina idéer. Till och med annars ganska reaktionära Expressen skriver på ledarplats: - "Om färre sitter i fängelse kan brottsligheten minska". Detta i motsats till Justitieminister Gunnar Strömmer (M), och de andra inom TiDÖavtalet som tror att inlåsning löser alla problem. Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan skriver på ledarplats: - "Tidö lägger sten på börda".

Men Gunnar Strömmer står på sig. Lås in dom! Det löser alla problem. Dessutom är det tydligen den förra regeringens fel att man inte byggt fler fängelser så att TiDÖpartierna kunde infria sina vallöften. För övrigt står den senaste anstalten i Mjölby tom. Man kan inte rekrytera personal! Det är inget drömjobb att jobba inom kriminalvården. Och med TiDÖpartiernas vallöften så blir det inte bättre. Om alla straffskärpningar genomförs kommer det att krävas närmare 5.000 nya fängelseplatser. Det är en fördubbling jämfört med idag. Kostnaderna beräknas till 11 miljarder om året.

Men Gunnar Strömmer skyller alltså allt på den förra regeringen. Undrar hur länge man kan göra det? Jag gissar att det i Allianspartiernas alternativa budgetförslag de senaste åren så har det gjorts en rejäl satsning på att bygga nya anstalter? Eller dom förslagen försvann i skattesänkningar?

Läs:
Kriminalvårdschefen: Se över takten i Tidöavtalets reformer och sänk straffen. - Helsingborgs Dagblad
Om färre sitter i fängelse kan brottsligheten minska. - Expressen
Tidö lägger sten på börda. - Helsingborgs Dagblad
Allt trängre på landets häkten – besöksförbud i Växjö. - Sveriges Radio
Justitieministern backar inte: «Straffen måste skärpas». - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

söndag 2023-07-16
Billigt
tyckeri nummer 9558

» Det ändras snabbt.

Elpriset har satt nytt rekord. -69 öre/kilowattimme under en timme på eftermiddagen under söndagen, och detta i hela landet. Anledningen är att vindkraften ger ovanligt stort tillskott samtidigt som förbrukningen är låg. Elproducenterna fick helt enkelt betala för att leverera sin el. Värst är det för kärnkraften. Kärnkraft kan man nämligen inte skruva upp och ner produktionen av med en ratt. Kärnkraftsreaktorn går för fullt, eller också så får man stänga ner den. Och då tar det tid att starta upp den igen.

Kärnkraftsel är alltså usel som reglerkraft. Vattenkraftverk kan man i allmänhet enkelt med en ratt skruva upp och ner produktionen i. Vindkraft kan man lätt helt enkelt ställa av. Men kärnkraft snurrar på för fullt. Dessutom kostar den ju att producera. När läget är som just nu, alltså att det produceras mer el än som behövs får kärnkraften stora bekymmer. Den måste (till stor kostnad) producera el, men får alltså i princip betala för att leverera elen. Vindkraften kostar inget extra (vinden är gratis) så problemen blir mindre. Samma med sol och vatten, där solskenet och vattnet inte kostar pengar.

Nu innebär tillfälliga negativa priser på el inte att vi får betalt för att sätta på TV:n. Dels är det pris vi betalar en form av snittpris i allmänhet. Själv betalar jag ett snittpris under hela månaden. Och till priset för själva elen tillkommer kostnaden för att distribuera elen (ledningarna...), skatter och så vidare. Men slutpriset blir ju lägre i varje fall.

Lägg till att den svenska elexporten sätter rekord. Sverige producerar mer eller mindre ständigt mycket mer el än vad vi behöver. El som vi exporterar och som elproducenterna tjänar gott om slantar på. Under en månad är det bara under några enstaka timmar som Sverige importerar elström, detta istället för att använda reservkraft.

I korthet har vi ett väl utbyggt elsystem, som jämfört med många andra länder är stabilt och producerar mycket mer än vi behöver så att vi kan hjälpa andra länder med större behov.

Fast när det händer som nu i söndags att det blir alldeles för mycket el producerad så kanske det är tur att Ringhals 3 står stilla sedan mer än 1½ månad. Tänk om den också producerat för fullt?

Koppla ihop sladdarna

Läs (och titta...):
Rekordbillig el i hela landet. - SVT


Satsa på fred

måndag 2023-07-17
Jag tvivlar på mänskligheten
tyckeri nummer 9559

» Är vi så korkade.

Just nu matas vi med nya larmrapporter om nya värmerekord. På vissa håll sätter torkan nya rekord medan det på andra håll inträffar enorma skyfall med stora dödsfall. Vetenskapen är i princip eniga om att det är människans utsläpp som orsakar klimatkrisen. Enigheten är i princip total, om vi undantar en liten grupp klimatvägrare inom Sverigedemokraterna.

Vad gör då människan? Flygandet på semester sätter nya rekord. SAS har inte tillräckligt med flygplan för att täcka behovet utan har fått hyra in skrotflyg för att kunna täcka upp behoven. Begreppet "Flygskam" har slängts i soppåsen. Svenska skatteflyktingar i Spanien flyger till Sverige på semester för att undvika hettan. Vår regering drar in bidragen för att byta ut bilar och bussar mot eldrivna sådana. Man drar in på anslagen för investeringar i miljövänlig järnvägstrafik samtidigt som man stöttar flyget och satsar på investeringar i landsvägstrafiken. Man gör bensin och diesel mer skadligt för miljön.

Många länder satsar på miljövänlig järnvägstrafik, men som sagt inte Sverige. Men vi vill uppenbarligen inte se att vi håller på att förstöra vår planet.

Är människan dum i bollen?


Satsa på fred

tisdag 2023-07-18
Det går att tjäna slantar
tyckeri nummer 9560

» Och det är vi som bidrar.

Storbankerna fortsätter att girigt lägga beslag på sina kunders pengar. Bankvinsterna fortsätter att sätta nya rekord. Det s.k. räntenettot, alltså i princip vad man tjänar på att låna upp pengarna billigt från sina kunder medan man sedan lånar ut dom pengarna dyrt till samma kunder, stiger rakt upp i skyn.

Jag såg Swedbanks vd skryta över man minsann betalar 1,85% i ränta på sparkonton idag. Jo, det är helt fantastiskt. Vi är så tacksamma. Jag kan berätta att statliga SBAB och t.ex. Coops Medmera nu väl ligger på 3,5% på obundna sparpengar.

Bara en helt vanlig bankdirektör
Ni är inget annat än girigbukar som ser att ge service till era kunder som ett besvärligt men nödvändigt ont medan att redovisa vinster till era ägare sker med glädjen sprudlande ur öronen.

Jag valde en gång att ha Swedbank som min huvudbank med argumentet att dom i varje fall gav personlig service. Dom har ett kontor på min hemort! Det har numera ingen av de andra storbankerna. Och naturligtvis inte de små heller då... Men öppethållandena har blivit allt mer begränsade. Det är inte varje dag, och det är inte så många timmar. Nu har man till och med stängt helt under en semesterperiod under sommaren. Men det syns när det är dags att öppna kontoret, kön är lång utanför av kunder som behöver personlig hjälp.

Men det vill som sagt inte banken. Det kostar ju pengar! Vi mer eller mindre tvingas in i det digitala pengaförmedlandet med BankID, Swish osv. Detta oberoende av om vi vill eller inte vill. Tyvärr är det för komplicerat för många. Bedrägerierna växer som en cancersvulst. Och nu är bankerna inte längre intresserade. Den som blir lurad på sina pengar får i princip skylla sig själv. Man har inte varit tillräckligt varsam när bedragarna ringer och lurar gamlingarna med BankID och Swish och det hela. Att ta ansvar för kunderna kan man ju inte göra från bankerna. Det kan ju riskera vinstnivåerna!

Tillåt mig att använda ett fult uttryck: FY FAN!

Läs:
Swedbanks vd: Det är bra att banker tjänar pengar. - SVT
S: Bankernas vinster provocerar. - SVT
Ekonomen om bankvinsterna: Inte bara av ondo. - SVT
Din nöd – bankens bröd. - SVT


Satsa på fred

onsdag 2023-07-19
Fungerande sjukvård
tyckeri nummer 9561

» Har vi det?

Jag läste en debattartikel i Helsingborgs Dagblad skriven av de båda socialdemokraterna Henrik Fritzon som är gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne och Mikael Skoog som är gruppledare för Socialdemokraterna i Helsingborgs sjukhusstyrelse. Under rubriken: - "Tiotusentals skåningar har tvingats vänta på sjukvård olagligt länge" konstaterar de båda att Skåne klarar sig sämre än resten av Sverige när det gäller att ge vård inom stipulerad tid.

Skåne styrs precis som hela vårt fosterland av en koalition med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna sittande i Sverigedemokraternas knä. Så det går alltså av naturliga skäl inte så bra. Vårdköerna är långa, kanske delvis förklarade av nedskärningar i budgeten med sparkrav på 3 miljarder. Statsbidragen från partikamraterna i den Brunblå sörja som styr vårt land är för låga. Det finns kanske skäl till att det saknas personal i vården? I Skåne fick sjukvårdspersonalen 2% i löneökning. Dvs långt under det riktmärke som industrin kom fram till. Jag såg för ett litet tag sedan siffror om personalrekrytering i den skånska sjukvården. Man hade rekryterat fler administratörer än vårdpersonal!

Vi kan förstå att det inte fungerar. Låt mig ta mig själv som exempel. I början av januari uppsökte jag min optiker eftersom jag såg rejält dåligt på höger öga. Optikern ringde in en snabbremiss till ögonkliniken där jag var den 24 januari. Dom konstaterade att jag då bara hade 0,4 syn kvar på ögat och att detta berodde på efterstarr. Jag skulle få laserbehandling sade man och skickade hem mig igen. Och sedan har månaden gått och månaden gått och... Jag räknade ut att det idag gått 145 dagar, dvs snart 21 veckor eller snart 6 månader.

Synen har inte blivit bättre sedan dess. Men nu har jag precis bytt ut mina glasögon så att jag ser i varje fall riktigt bra med ett öga. Det finns dom som har det värre. Tror ni dom klarar att höra av sig inom 6 månader? Dom har några dagar kvar! Jo, jag har ringt och undrat och förklarat att jag kan ta en återbudstid med kort varsel.

Världens bästa sjukvård???

Men, gissa vad jag tycker om den Brunblå sörja som styr vårt land, min region och min kommun. Det kan kanske vara på plats att påminna om vår statsministers löfte en gång:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."


Satsa på fred

torsdag 2023-07-20
Lite utrikiska funderingar
tyckeri nummer 9562

» Tur att jag inte är utrikesminister.

Jag såg en liten notis som berättade att Israel har låtit sitt stridsflyg utföra bombningar av mål inne i Syrien. Det är inte första gången Israel skickar sitt stridsflyg för att bomba olika mål inne i Syrien. Det sker regelbundet att Israel tar sig den rätten.

Ett annat land som regelbundet går över gränsen in i Syrien eller skickat sitt stridsflyg för att bomba olika mål i landet är vår blivande NATO-kompis Turkiet. Syrien är ju en stat med ett styre som har dålig kontroll över sitt land. Vilket gör att olika grannar tar sig rättigheter och det finns också olika mer eller mindre tvivelaktiga grupper som dominerar områden inne i landet.

All världens frihet
För några år sedan kämpade den kurdiska gerillan YPG mot terrororganisationen IS i Syrien och lyckades med stöd från västvärlden till slut driva ut (och fängsla) IS i de norra kurdiska delarna av området. I dag är det Turkiet som bekämpar dessa kurdiska styrkor och indirekt stödjer IS. Sverige har i sitt krypande för Mr Erdogan of Turkey lovat att inte ge någon form av stöd till de kurdiska grupperna i Syrien. Som Turkiet klassificerar som terrorister. Mr Erdogan of Turkeys Nej till Sverige handlade främst om att man vill ha fler stridsflyg från USA för att kunna bomba kurdiska ställningar i både Turkiet och Syrien.

Apropå Turkiet så ska vi kanske inte förglömma att Turkiet idag ockuperar en del av Cypern där man utropat en självständig stat. Erkänd endast av Turkiet medan resten av världen anser att Nordcypern ingår i Cypern.

Apropå Israel som jag började med så ska vi inte glömma bort att Israel inte bara ockuperat Palestina (Västbanken) utan även ockuperat delar av Syrien (Golanhöjderna). Ett markområde som man sedan annekterat och införlivat i staten Israel. Man har i brott mot alla internationella lagar upprättat ett stort antal så kallade bosättningar på den ockuperade marken och flyttat in sin egen israeliska befolkning där. Det är alltså inte bara i stora delar av Palestina (inklusive hela staden Jerusalem) som man annekterat och flyttar in sin egen befolkning på stulen mark medan man fördriver den befolkning som redan bor där.

Gissningsvis är det ovanstående som gör att jag såg att Israel nu har beslutat att erkänna den ockupation av Västsahara som Marocko gjort. När Spanien lämnade det som kallades Spanska Sahara var det meningen att detta skulle bli en självständig stat vid namn Västsahara. Men grannlandet Marocko invaderade och har annekterat området som en del av Marocko. Där har nu Israel beslutat att erkänna ockupationen.

Som ni ser är det inte bara Ryssland som har ockuperat en del av Ukraina. Vi har många konflikter på vårt klot. Men vi har egentligen bara tid för en åt gången. Och har man tillräckligt med inflytelserika vänner (som Israel - USA, Turkiet - USA, Marocko - Frankrike osv) så kan man komma undan med det mesta.

För övrigt ser jag att militären inte frivilligt släpper sitt tag om vårt semesterparadis Thailand. I maj hölls det val i Thailand och Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger. Men det passade inte militären i vårt semesterparadis. Eftersom ledamöterna i den ena kammaren tillsatts av militären röstade det samlade parlamentet Nej till att låta nominera Pita Limjaroenrat till ny premiärminister. Den militärstyrda författningsdomstolen förbjöd samtidigt valvinnaren Pita Limjaroenrat att syssla med politik. Men sådana militära diktatoriska smådetaljer behöver vi väl inte bry oss om när vi ska till solen och sandstränderna!

Vi har nog av att engagera oss i en sak åt gången, dvs den ryska aggressionen mot Ukraina!


Satsa på fred

fredag 2023-07-21
En äkta Brunblå sörja
tyckeri nummer 9563

» I Finland...

Vårt östra broderland
Finland fick precis som Sverige en riktig Brunblå sörja i styret efter senaste riksdagsvalet. Skillnaden är att medan man i Sverige bara satte sig i knät på Sverigedemokraterna, men utan att formellt ta in partiet i regeringen, så har man i Finland släppt in Sannfinländarna i regeringen.

Något som efter diverse skandaler nu är på väg att få regeringen att spricka.

En regeringsledamot från Sannfinländarna har redan tvingats avgå. Sedan Vilhelm Junnilas starka kopplingar till högerextremistiska kretsar avslöjats blev han till slut tvungen att avgå. Ersättaren Wille Rydman hade inte så mycket mindre i bagaget och har bland annat beskyllts för sexuella trakasserier.

Men, mest illa ute just nu är faktiskt Sannfinländarnas partiledare och tillika finansminister i regeringen, Riika Purra. Tidigare uttalanden som att "spotta på tiggare", "skjuta på invandrare" och "turkiska apor" och liknande uttalanden har upprört många finländare. Även inom regeringspartierna. Oppositionen vill att riksdagen sammankallas för att diskutera det fortsatta förtroendet.

Det hela har satt det liberala Svenska folkpartiet i ett dilemma. Precis som svenska Liberalerna ingår man i regeringen, men i Finland är de interna kraven på att man ska lämna regeringen starka. Oddsen för att regeringen faller är låga.

Det straffar sig att släppa in ett icke-seriöst rasistiskt missnöjesparti i vardagsrummet! Något att fundera på för Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson. Om dom nu funderar och inte bara är berusade av Makten?

Läs:
Expert: «Regeringen i Finland kan kollapsa snart». - Sveriges Radio
Kaos från första dagen när Sannfinländarna fick makt. - Svenska Dagbladet ledare
Finsk minister ville mörda invandrare – får sitta kvar. - Dagens ETC (låst artikel)
Krav på omröstning om Finlands finansminister. - Aftonbladet


Satsa på fred

lördag 2023-07-22
Överlever Liberalerna den Brunblå sörjan?
tyckeri nummer 9564

» Det är mer än jag som undrar.

Det var ett litet tag sedan jag frossade i en väljarundersökning. Så det kan kanske vara dags för detta nu. Jag såg att Svenska Dagbladet publicerat sin juliundersökning från Novus. Jag gissar att läsningen av denna inte är någon munter sysselsättning för främst Johan Pehrson och Ebba Busch.

Här är siffrorna, och med en jämförelse med resultatet av riksdagsvalet 2022.

Socialdemokraterna »» 37,0% (+6,7)
Moderaterna »» 20,0% (+0,9)
Sverigedemokraterna »» 18,9% (-1,6)
Vänsterpartiet »» 7,2% (+0,5)
Centerpartiet »» 4,5% (-2,2)
Miljöpartiet »» 4,3% (-0,8)
Kristdemokraterna »» 3,3% (-2,0)
Liberalerna »» 2,8% (-1,8)

Hur länge har vi kvar ett liberalt parti
Det ser verkligen risigt ut för först och främst Liberalerna. Men även Kristdemokraterna ska nog fundera lite på framtiden. I den aktuella undersökningen är faktiskt Liberalerna den största förloraren med ett tapp på 0,8 procentenheter från månaden innan. Enligt Novus är den stora vinnaren på det tappet Socialdemokraterna. Med de här siffrorna som valresultat skulle både Liberalerna och Kristdemokraterna ha hamnat under 4%-spärren. Frågan är om det skulle funnits tillräckligt många stödröstare bland Moderaterna för att rädda både Liberalerna och Kristdemokraterna. Jag ställer mig starkt tvivlande till detta. Det är möjligt att Kristdemokraterna skulle kunna räddas, men Liberalerna...

Jag tror faktiskt att det är dags för Johan Pehrson och resten av hans kvarvarande partimedlemmar att ta ett allvarligt resonemang om partiets framtid. Vilken funktion har Liberalerna i den svenska politiken? Den enda funktionen just nu är ju att garantera att TiDÖpartierna kan sitta vid Makten och driva en Brunblå politik. En politik som faktiskt är direkt antiliberal. Om Johan Pehrson valde att ställa upp på den här konstellationen i syfte att hålla Sverigedemokraterna stången så har han totalt misslyckats. Det är istället så att Liberalerna är en garanti för att Sverige kan föra en direkt antiliberal politik. Jag förstår att Johan Pehrson är tyst. Han är väl den partiledare som är mest inaktiv.

I undersökningen finns det bara tre vinnare sedan valet. Alla andra partier har tappat. Moderaterna har en mindre uppgång, man har gissningsvis fått supportrar från främst Sverigedemokraterna men också Kristdemokraterna. Moderaterna är alltså den enda vinnaren på TiDÖavtalet. De andra tre partierna i denna Brunblå sörja har tappat närmare 2 procentenheter vardera sedan valet. Även Vänsterpartiet har en mindre uppgång sedan valet. Men den stora vinnaren är alltså Socialdemokraterna som ökat nästan 7 procentenheter. S ökning är större än vad hela Kd och L samlar ihop tillsammans.

Totalt samlar de fyra Rödgröna partierna ihop 53,0% av väljarstödet. De fyra partierna i den Brunblå sörjan får ihop 45%. Men eftersom Liberalerna och Kristdemokraterna skulle åkt ut skulle de återstående två Brunblå partierna få 38,9%. S+V är ensamma klart större än M+SD. S+V+Mp skulle fått egen majoritet i riksdagen.

Jag har ett litet råd till Johan Pehrson och hans kvarvarande medlemmar: Ta en riktig funderare på om det här är rätt väg att rädda Liberalerna? Eller om detta är slutet för ett svenskt liberalt parti?

Läs:
Novus: Liberalernas opinionskris fördjupas. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

söndag 2023-07-23
Vilket ansvar har jag själv?
tyckeri nummer 9565

» Klimatkrisen är här.

En stor del av vårt klot får just nu känna av effekterna av klimatkrisen och den globala uppvärmningen. Stora delar av världen upplever rekordvärme, kristorka och liknande effekter av klimatkrisen. I Sverige klarar vi oss just nu och upplever väl just nu en ganska normal sommar. Blandat mellan sol och regn och inte allt för varmt. Men, sommaren började annorlunda även för oss.

Solen gassar på
Vetenskapsmännen är i princip eniga. Våra utsläpp håller på att skapa en klimatkris som blir svår att råda bot på. Men, hur villiga är vi att verkligen göra något?

Medelhavsländerna upplever just nu rekordvärme, torka och lider på många håll av enorma skogsbränder som sprider sig i hettan, torkan och vinden. Jag såg just på nyheterna att man på Rhodos i Grekland tvingats evakuera 10.000-tals turister och bofasta från skogsbränderna. Den mest omfattande evakuering som Grekland någonsin tvingats göra.

På TV såg jag svenska turister klaga över att det inte gick att ordna ett nytt hotellrum när 10.000-tals människor evakueras.

Mitt råd till dessa unga tjejer är att stanna hemma. Begreppet Flygskam är det dags att damma av igen. Er flygresa till värmen (som tydligen blev för varm) innebär att ni spär på värmen. Det finns klimatutsläpp som är svåra att minska, och det finns utsläpp som vi lätt kan slopa. Verkligheten är att de rikaste procenten av jordens befolkning står för en orimligt stor andel av alla utsläpp. Men det är inte dom som blir lidande först av klimatkrisen.

Inte förrän hettan och torkan och den globala uppvärmningen skapar skogsbränder så att ni tvingas evakueras från ert badhotell vid stranden och resebyrån har svårt att hitta ett nytt badhotell till er.


Satsa på fred

måndag 2023-07-24
Islamofober
tyckeri nummer 9566

» Både här och där.

Är Sverige islamofobiskt?

En hel del inflytelserika gubbar i den muslimska världen tycker detta. Eller vill i varje fall sprida tron att det är så. DET handlar nog främst om en intern maktkamp i olika muslimska länder.

Men låt oss återvända till frågan? Är Sverige islamofobiskt? Jag anser inte att det är så. Men tyvärr är ju Sveriges näst största parti ett uppenbart rasistiskt parti med mycket starka islamofobiska tendenser. Många framträdande företrädare för Sverigedemokraterna är uppenbara islamofober. Det är detta parti som styr över den svenska regeringen.

I regeringen sitter sedan en minister med ansvar för migration, invandring, flyktingar osv som i sin retorik är klart främlingsfientlig rent allmänt och som visar tydliga islamofobiska tendenser i sin retorik.

Vi ska inte ge efter för odemokratiska muslimska ledare. Men vi ska också vara försiktiga i vår retorik. Vi har alltså en minister i Maria Malmer Stenergard som i sin retorik inte gör annat än utpekar invandrare i allmänhet och muslimska sådana i synnerhet som ett enda stort problem. Jag hör henne bara prata om problem med invandrare, inte ett ljud om erkännande till den stora majoriteten av invandrare som jobbar och sliter, som bidrar till det svenska samhällsbyggandet. Nä, Maria Malmer Stenergard kan inte öppna munnen utan att det handlar om klagomål, kritik och gnällande.

Det är politiker som hon och hennes meningsfränder i Sverigedemokraterna som ger näring till Sverigehatet i den muslimska världen. Jag slipper hellre er än alla de invandrare som jobbar och sliter!

Färdiga åsikter helt gratis

PS. Det är idag exakt 6 månader sedan som jag lovades behandling av Region Skåne för min efterstarr. Jag väntar fortfarande! Mitt råd är att byta ut det inkompetenta Brunblå styre som bestämmer över den skånska sjukvården. Ni har visat er inkompetens!


Satsa på fred

tisdag 2023-07-25
Klaga och gnäll
tyckeri nummer 9567

» Kan det vara nyttigt?

Helsingborgs Dagblad hade idag en artikel där man ställde frågan: - "Hur reagerar du när andra inte följer regler eller inte visar hänsyn?". Så jag fortsatte fundera i dessa banor.

Visst har det blivit så att man blivit en gammal gnällmåns. Vad är det då som jag retar mig på:

1/ Rökare! Rökare måste vara den mest nonchalanta gruppen vi har i vårt samhälle. Det måste vara något i nikotinet som trubbar av ansvarskänslan. Normala människor slänger inte bara skräp på marken. Alldeles för många gör det, men de flesta gör det inte. Men när det gäller rökare så verkar det fortfarande vara så att det normala beteendet är att fimpen bara släpps på marken. Möjligen sprätter man iväg den med pekfingret. Kanske trampar man på den också. Men att bara släppa den på marken är det helt normala beteendet. På tok för många rökare verkar inte ha fattat vad den där skylten med en överstruken cigarett betyder. Rökförbud? Nä, det gäller inte mig!

Det här är väl egentligen det enda område jag kan tänka mig att säga ifrån till människor. Står jag på perrongen och väntar på ett tåg och någon idiot inte kan avhålla sig från att röka trots förbud om detta enligt lag så händer det att jag påpekar om rökförbudet. I allmänhet är INTE reaktionen något av typ "Ursäkta" eller liknande. I allmänhet blir reaktionen: "Det ska du inte lägga dig i." "Va?" "Jag är från Göteborg." Som sagt, rökare är den mest nonchalanta gruppen som finns i vårt samhälle.

I artikeln pratas om balkongrökning. Det är ett stort problem för den som inte röker. När grannen går ut för att njuta av sitt bloss får grannarna stänga balkongdörren. Det stinker som i en rökruta i vardagsrummet om balkongdörren är öppen. Och det är den ju i allmänhet under sommaren. Däremot skulle jag inte kunna tänka mig att säga något till grannen. Det är (tyvärr) tillåtet att röka på balkongen. Det finns alltså inget annat att göra än att stå ut.

Jag blir så förbannad
2/ Folk som inte kan låta bli att gå mot rött. Jag ska börja med att medge att jag också kan gå mot röd gubbe. Dvs om det inte står andra och väntar och det inte finns en bil inom synhåll. Men, jag skulle inte gå mot rött om andra står och väntar. Och vuxna människor som utan att ens vara stressade och riskera missa bussen bara travar mot röd gubbe medan föräldrar står med sina barn och lär dessa att vänta på grön gubbe kan reta upp mig till fördärv. Det är ett beteende som tyder på total avsaknad av ansvar.

3/ Bilister och motorcyklister som tror att det viktigaste i livet är att det låter så mycket som möjligt när man trycker gasen i botten. Jag förundrar mig över att det verkar som speciellt flashiga sportbilar som har svårt att få en ljuddämpare att fungera. Att ljuddämpare till motorcyklar är totalt odugliga har vi lärt oss att leva med.

4/ Bilister som inte har förstått att blinkersen är något man ska använda för att berätta i förväg att man har för avsikt att svänga. På många bilar verkar blinkersen vara direktkopplad till ratten, dvs den kopplas igång först när man svänger på ratten. Sedan fungerar den funktionen inte alls på en del bilar.

Sedan finns det naturligtvis mer att gnälla på när man känner för det. Men idag bryr jag mig inte om mer här. Ni har säkert annat som ni retar upp er till max på. Det är nyttigt att ibland få fart på adrenalinet. Sedan gäller det att hålla det under en viss nivå. Var den nivån ligger är individuellt. Men vi bestämmer själva var nivån ligger. Sedan får andra tycka vad dom vill! JAG har rätt!

Läs:
Barn, bilister och biobesökare irriterar. - Helsingborgs Dagblad
Forskare: Fler behöver lyssna till sin inre röst. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

onsdag 2023-07-26
Jag skäms över dig
tyckeri nummer 9568

» Maria Malmer Stenergard (sd).

Vår Migrationsminister heter Maria Malmer Stenergard. Formellt är hon medlem av Moderaterna och är tillsatt av Moderaterna som Migrationsminister. Men hennes politik och retorik påminner mer om Sverigedemokraterna. Maria Malmer Stenergard är den minister som ligger överlägset i botten bland alla ministrarna. Långt under Ebba Busch, det är faktiskt möjligt.

Rasisten Maria Malmer Stenergard
Dagens huvudledare i Helsingborgs Dagblad handlar om just Maria Malmer Stenergard. Hon ligger inte bra till där heller. Maria Malmer Stenergards handlande och retorik präglas av ett hat mot invandrare. Maria Malmer Stenergard är helt enkelt en vidrig rasist. Det är en skam för Moderaterna att representeras av henne. Jag har aldrig hört henne säga något positivt om den stora majoritet av invandrare som jobbar och sliter för att bygga det svenska samhället. Hon kan helt enkelt inte öppna truten utan att klaga och hota.

Ledaren handlar främst om det faktum att Maria Malmer Stenergard kraftigt skurit ner mottagandet av s.k. kvotflyktingar. Kvotflyktingar är, för de som inte vet det, inte flyktingar som tar sig till Sverige för att söka asyl. Kvotflyktingar är flyktingar som redan FN utsett som att ha extra stort skyddsbehov. FN utser kvotflyktingar från flyktingläger i t.ex. grannländer. Tidigare har Sverige haft ett avtal med FN om att ta emot 5.000 kvotflyktingar per år. Nu har Maria Malmer Stenergard sänkt den siffran till 900. Och sedan gett Migrationsverket i uppdrag att bara ta emot kvotflyktingar som t.ex. uppvisar "vilja att leva i enlighet med svenska värderingar".

Ett yttrande som präglas av Maria Malmer Stenergards rasistiska tankar.

Du är en skam Maria Malmer Stenergard! FY FAN!

Läs:
Flyktingar ska inte behöva provspela för att få skydd. - Helsingborgs Dagblad huvudledare
- - -
Komplettering:
Stenergards asylkrav liknar en Tinderprofil. - Aftonbladet ledare
De sa att de gjorde det för utsatta flyktingars skull – nu är den charaden över. - Dagens Nyheter ledareSatsa på fred

torsdag 2023-07-27
Dessa Sverigedemokrater
tyckeri nummer 9569

» Hycklande och fuskande.

Efter valet i september 2022 blev det i en hel del kommuner maktskifte. I många av dessa kommuner innebar maktskiftet att det plötsligt blev en utökning av de heltidsanställda politikerna. Något som har setts med mindre välvillighet från oppositionen i kommunerna. Ofta har det lett till våldsamma protester från de som förlorat makten och ser nya makthavare utöka de politiska tjänsterna.

En av de kommuner där detta skedde var i min egen hemkommun, Åstorp. Innan valet styrdes Åstorps kommun av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Detta styre hade ett heltidsanställt kommunalråd, Ronny Sandberg från Socialdemokraterna. Dessutom fanns det ett halvtidsanställt oppositionsråd, Roger Nielsen från Moderaterna. En arbetsgrupp i kommunen som tittade på kommunens framtida organisation (jag var medlem av denna arbetsgrupp) föreslog bland annat att det om det var så att kommunen styrdes av en minoritet och det fanns två stora oppositionsgrupper så skulle båda dessa kunna tillsätta ett vardera oppositionsråd. I praktiken, om Moderaterna och Sverigedemokraterna inte kunde enas om att styra men båda var tillräckligt stora skulle både kunna ha vardera ett oppositionsråd - på halvtid.

Efter valet kom Moderaterna och Sverigedemokraterna dock överens (tillsammans med Kristdemokraterna) om att samarbeta och kunde då ta över styret. Men, man kunde ju inte enas om vilket av partierna som skulle tillsätta det heltidsanställda kommunalråd som organisationen sade. SD var lite större än M så deras Peter Lindberg blev ordförande i kommunstyrelsen. Men, då skulle ju moderaten Roger Nielsen förlora sin halvtidsanställning. Och så kunde man ju inte ha det! Alltså beslutade man sig för att det nu helt plötsligt behövdes två heltidsanställda kommunalråd. Så nu har vi två heltidsanställda, Peter Lindberg (SD) och Roger Nielsen (M). Dom har informellt delat upp kommunens uppgifter mellan sig. Men någon formell uppdelning som utlovades har jag inte sett. Och man kombinerar inte tjänsterna med att vara nämndsordförande eller liknande.

Naturligtvis har oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska. S och V samarbetar och har tillsatt ett oppositionsråd på halvtid. Och försummar naturligtvis inte ett tillfälle att kritisera fördubblingen av antalet kommunalråd. Sedan förstår vi naturligtvis vad det handlar om. Prestige! Men det kan man ju inte från majoriteten (SD+M+KD) erkänna. Utan det har presenterats diverse vackra omskrivningar.

Men, som sagt, detta har skett i många kommuner. En annan kommun där det skedde är i det Sverigedemokratiska skyltfönstret Sölvesborg. Här styrde tidigare Sverigedemokraterna med stöd av bland annat Moderaterna med Louise Erixon (SD) som heltidsanställt kommunalråd. Louise Erixon är Jimmie Åkesson fd sambo. Efter valet 2022 hade dock Moderaterna så totalt tröttnat på Sverigedemokraternas maktfullkomlighet så efter valet enade sig istället Moderaterna och Socialdemokraterna om att ta över styret av Sölvesborg. Och gjorde alltså som i så många andra kommuner. Man valde att tillsätta vardera ett heltidsanställt kommunalråd. Dvs precis som i Åstorp. Sölvesborg är dock en lite större kommun. Och man kombinerade dessutom heltidsanställningen med uppdrag som nämndsordförande.

Men Sverigedemokraterna kände sig totalt överkörda. Och man drog igång tidernas kampanj mot giriga politiker. Det var ju totalt oansvarigt tyckte man. Det som SD tyckte var naturligt i Åstorp var alltså totalt fel i Sölvesborg. Till slut drog man igång en namninsamling tillsammans med Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling. Denna namninsamling, där man kräver att det moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode ska sänkas från 100 till 20 procent, har nu lämnats in. Man har samlat in drygt 1.400 namn på listorna (Sölvesborg har 17.500 innevånare). Men antalet namn är tillräckligt många för att man ska tvinga fram att frågan tas upp på kommunfullmäktige.

Sedan är det ju det där att kommunen granskar den här typen av namninsamlingar. Har de som skrivit under rätt att göra detta? Går dom att identifiera? Bor dom i kommunen? Har man skrivit på mer än en gång? När det gäller den här folkomröstningen så visar det sig att var femte underskrift är felaktig. Dubletter, bor inte i kommunen osv. Det visar sig att det tidigare sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon har tydligen, för säkerhets skull, skrivit på namninsamlingen tre gånger!

Jag undrar om någon SD-sympatisör från Åstorp kan ha skrivit under? Giriga politiker kan vi ju inte ha med att göra! För min del konstaterar jag bara att vi har att göra med hycklande sverigedemokrater. Men, det är inget som förvånar mig!

Sverigedumokrater begriper inget

Läs:
Sölvesborg: Många felaktiga underskrifter i namninsamling. - Dagens Samhälle (låst artikel)
Nu är namnlistorna för folkomröstningen inlämnade – kräver sänkt arvode för M-kommunalråd. - BLT (låst artikel)
Vart femte namn felaktigt i listor för folkomröstning – hamnar nära gräns för röstkrav. - BLT (låst artikel)
Louise Erixon (SD) om felaktigheterna i namninsamlingen: Jag trodde marginalen var större. - BLT (låst artikel)
S-kommunalrådet till hårt angrepp: Det verkar oerhört märkligt att det är så många fel. - BLT (låst artikel)


Satsa på fred

fredag 2023-07-28
Byt ut Richard Jomshof (SD)
tyckeri nummer 9570

» Han uppträder som en elefant i porslinsbutiken.

Jag ser att Ulf Kristersson är orolig för att nya koranbränningar ska sätta ännu mer fyr på brasan. För verkligheten är den att läget är allvarligt. Enskilda idioter kan inspireras att göra något när läget är så pass infekterat som just nu.

Jag blir därför förvånad när Ulf Kristersson inte har något att säga när SD:s Richard Jomshof i sedvanlig ordning uppträder som en elefant i en porslinsbutik. Hur seriösa partier (jag väljer att benämna M, KD och L som trots allt seriösa partier) kunnat utse detta klantarsel till ordförande för riksdagens justitieutskott övergår mitt förstånd.

En ilsken elefant i porslinsbutiken
Men sedan förstår jag. Det står ju i TiDÖavtalet att partierna inte får kritisera varandra. Alltså kan Richard Jomshof säga vilka dumheter som helst, de officiella regeringspartierna får inte kritisera honom.

Redan igår framförde bland annat Morgan Johansson från S skarp kritik mot Richard Jomshofs dumheter. Detta efter hans senaste "twitter". Heter det förresten fortfarande att "twittra" nu när Elon Musk döpt om Twitter till X? Ska man nu istället säga att man "kryssat"? Intressant fråga. Hur som helst så har jag ett tag funderat på om man verkligen ska citera Richard Jomshofs (SD) vidrigheter. Men, jag har valt att trots allt göra detta. Jag skriver det i mindre text...

- "Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed".

Denna kompletta totalidiot (vi har ju åsiktsfrihet så jag kan uttrycka mig så) har flera gånger tidigare visat sitt hat mot de närmare 2 miljarder muslimer som finns på vår jord. Jag för min del vill påpeka att jag hyser större respekt för de muslimer jag träffat; som grannar, som arbetskamrater eller i deras yrkesutövning än vad jag hyser respekt för Richard Jomshof (SD). Han är en komplett idiot i sitt hat mot andra människor! Vi har ju åsiktsfrihet och yttrandefrihet så jag uttrycker mig så.

Hur som helst börjar kritiken mot Richard Jomshofs (SD) uppträdande även nå in i regeringspartierna. Senast är det Liberalernas riksdagsledamot Carl B. Hamilton som tycker att det är dags att byta ordförande för justitieutskottet.

Byt ut idioten! Vi har ju åsikts- och yttrandefrihet, men vi har också ansvar.

Personligen tror jag inte Richard Jomshof (SD) är nöjd förrän han har lyckats provocera fram någon form av terrordåd.


Satsa på fred

lördag 2023-07-29
Uffes dilemma
tyckeri nummer 9571

» 2 miljarder muslimer eller 73 sverigedemokrater.

Jag tycker (nästan) synd om Ulf Kristersson. Här sitter han med sin värsta kris sedan han blev statsminister. Han måste övertyga 2 miljarder muslimer och muslimska ledare runt om i vår värld att Sverige inte alls är islamofobiskt, Sverige är inte antimuslimsk. Men i Sverige råder åsikts- och yttrandefrihet. Vem som helst har rätt att yttra sig, oberoende av om man har rätt eller fel så har man rätt till sin åsikt. Mest av allt i världen hoppas han att det inte ska ske någon mer uppmärksammad koranbränning av någon idiot ute efter att provocera.

Jag bjuder alltid på färdiga åsikter - helt gratis
Sedan mitt i allt detta så ger sig en ledande företrädare för ett parti som hans egen regering är beroende av ut och visar sitt eget muslimhat och sin islamofobi. När Richard Jomshof går ut och roar sig med sitt sedvanliga "jomshofande" blir Ulf Kristersson förtvivlad. Men, han kan ju inte komma med kritik mot en politiker som han är helt beroende av stödet från. Är han kritisk mot Richard Jomshof (SD) så riskerar ju hela hans maktposition att rämna. Så han har bara att välja mellan att fortsätta reta upp närmare 2 miljarder muslimer eller reta upp Sverigedemokraterna. Han har valt att inte reta upp Sverigedemokraterna! Dom får fortsätta att odla sin islamofobi och sitt hat mot alla muslimer. Det står ju till och med i partiets partiprogram.

Istället går han ut och kritiserar socialdemokraten Morgan Johansson för att han haft mage att kritisera Richard Jomshof och ifrågasätta om han verkligen är lämplig som högsta företrädare för riksdagens justitieutskott. Det är alltså Morgan Johansson som är hotet, inte Richard Jomshof! Uffe, Uffe var har du satt dig. Du har verkligen skitit i det blå skåpet.

För övrigt är det i princip bara moderatmegafonen Svenska Dagbladets ledarskribenter och andra tyckare som ställer upp på Ulf Kristerssons linje. Resten är eniga om motsatsen. Till och med näringslivets megafon Dagens Industri.

Hur som helst så kan ju Ulf Kristersson bara hoppas att svenska folket inte uppmärksammar hur regeringens politik rent ekonomiskt är ett totalfiasko. Igår såg jag att BNP i Sverige rasar mer än förväntat. Det går utför! Idag såg jag att bostadsbyggandet rasar. Det byggs inte tillräckligt många nya bostäder och byggandet rasar ännu mer de kommande åren. Det upphör i princip om några år. Bostadsministern råd är att bli inneboende! Mitt råd är att fundera lite över vilken politik som förs av vår Brunblå sörja!


Satsa på fred

söndag 2023-07-30
När framgången blir för stor
tyckeri nummer 9572

» Elon Musk.

Elon Musk har haft flera stora framgångar och tjänat mer pengar än han kan räkna till. Men han verkar också vara beviset för uttrycket att framgång stigit honom över huvudet.

Ska vi kryssa numera
Bisarra idéer och uttalanden verkar vara något som vi snart inte ens reagerar på. Det senaste som vi undrat över är namnbytet av Twitter till X. Jag har egentligen inte hört någon som förstått vitsen med det hela. Jag har undrat över hur man har tänkt att kalla det man förr i tiden kallade för att "twittra"? Jag har inte sett något speciellt uttryck än. Om jag hade varit kvar på Twitter... f'låt X så hade jag väl antagligen sagt att jag "kryssat". Men jag har nu lämnat det hela åt sitt öde.

Egentligen är "X" något av en fixering för Elon Musk. Vi har väl alla förundrats över att han döpt ett av sina barn till X Æ A-X12. Sedan finns det trots allt tydligen vissa regler för hur man får döpa sina barn i Kalifornien. Eftersom Æ inte finns i det engelska alfabetet och siffror inte heller får bli namn så nu heter han X AE A-XIII istället. Jag tvivlar på att det hade accepterats i Sverige?

Han har ju också gjort sig känd för oräkneliga bisarra politiska åsikter och annat. Nu senast ser jag att han vägrar Ukraina tillgång till SpaceX 4.500 satelliter för kommunikation.

En förklaring till allt som vi inte begriper är väl det faktum att Elon Musk tydligen har Aspergers syndrom. En hög intelligens, men samtidigt bisarra idéer och för andra obegripliga handlingar. Och med alla dessa pengar får hans obegripliga handlande konsekvenser för så många.

Läs:
Musk vägrade Ukraina använda satellit över Krim. - Expressen


Satsa på fred

måndag 2023-07-31
NATO - on hold
tyckeri nummer 9573

» Kanske bara bra.

Det formella medlemskapet i NATO dröjer. Det som nyligen var så bråttom har nu blivit satt på on hold. Mr Erdogan of Turkey har klart deklarerat att det blir inget beslut i det turkiska parlamentet förrän till hösten när parlamentet återsamlas efter sommarlovet. Ur Uffes och Tobbes synvinkel får vi hoppas att inte allt för många koranbränningar utförda av SD-sympatisörer eller nya förolämpningar mot muslimer från andra företrädare för Sverigedemokraterna (läs Richard Jomshof) gör att företrädare för Mr Erdogan of Turkeys opposition röstar Nej till svenskt NATO-medlemskap. Eller att Mr Erdogan of Turkey blir allt för missbelåten med hatet mot muslimer rent allmänt i det svenska samhället och gör att han själv bestämmer sig för att dra ut på frågan ännu mer.

Det är ju faktiskt två stater som krånglar, inte bara Turkiet. Även Ungern drar ut på beslutet. Det har dock aldrig framkommit vad som ligger bakom premiärminister Viktor Mihály Orbáns krånglande. Det kan handla om att Ungern (dvs Orbán) är missnöjd med den kritik mot utvecklingen i Ungern som framförs med jämna mellanrum från EU:s sida. En kritik som Sverige i allmänhet har instämt i. Även om det flera gånger hänt att den svenska regeringen ställt sig på den ungerska sidan.

Nu läser jag att det ungerska parlamentets talman på uppmaning från oppositionen i Ungern sammankallat det ungerska parlamentet för ett extra sammanträde. Bland annat för att ta upp frågan om det svenska NATO-inträdet. Det har dock framkommit att Orbáns parti Fidesz inte kommer att ställa upp på parlamentets sammanträde. Dom bojkottar hela demokratin. Och då blir parlamentet inte beslutsmässigt. Alltså dröjer det ungerska godkännandet också till hösten. Om nu inte Viktor Mihály Orbán vill fortsätta krångla och drar ut på tiden ännu mer för att få genom något, vad det nu kan vara.

Hur som helst dröjer den svenska anslutningen till NATO ytterligare några månader. Hur många sitter nog Uffe och Tobbe och räknar på. För militären har det inte så stor betydelse egentligen. Dom får redan vara med och leka med de stora grabbarna.

Välj freden framför NATO

Kanske är det bara bra för den svenska säkerheten?

Läs:
Uppgifter: Fidesz bojkottar omröstning. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

tisdag 2023-08-01
Med rättigheter följer skyldigheter
tyckeri nummer 9574

» Och det gäller även sverigedumokrater.

Man kan nästan säga att Sverige och Danmark är närmare varandra än någonsin. En liten grupp muslimhatande idioter i våra länder har lyckats reta upp närmare 2 miljarder muslimer och ett mycket stort antal muslimska ledare. Jag hoppas att ni observerar att jag använder ordet "lyckats", och inte "råkat".

Det idioter som exempelvis Rasmus Paludan och Salwan Momika sysslar med är att medvetet förnedra, förolämpa och smäda en grupp människor. Syftet med deras aktioner är att skapa bråk och upplopp. Kan dom lyckas med att få någon extrem muslim till att begå ett terrordåd så tycker dom att dom har lyckats med sitt uppsåt. Dvs att bevisa att muslimer är en lägre stående grupp människor som man aldrig kan lita på.

Älska andra människor
Tyvärr har dom stöd i sina åsikter från politiker i mer eller mindre etablerade partier i båda länderna. Här i Sverige sprider företrädare för Sverigedemokraterna sitt hat mot invandrare i allmänhet och muslimska sådana i synnerhet. Tyvärr med instämmande från vår formellt moderata migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Man är rasister och islamofober som får fortsätta att sprida sin hatiska dynga eftersom vår regering är beroende av dom.

Jag tycker egentligen inte att man ska förbjuda att man eldar upp koranen (eller andra heliga skrifter). Den som gör det bevisar ju egentligen ingenting annat än att man själv är ett kräk. Det finns ingen anledning att på något vis acceptera att man arrangerar bokbål. Varken av koranen, bibeln eller andra böcker som man själv tycker är misshagliga. Tyvärr är ju bokbål ingen ny företeelse. Nazisterna arrangerade bokbål där man eldade upp judisk och annan misshaglig litteratur. Och extremister har gjort liknande även efter detta.

Men ska vi förbjuda det specifikt? Jag tror inte på förbud i en sådan här fråga. Däremot måste det sättas in i sitt kontext. Varför gör man det, hur gör man det, var gör man det? Handlar det bara om att utnyttja vår åsikts- och yttrandefrihet? Eller handlar det om att man hetsar mot en viss grupp av människor i syfte att förnedra dessa och hetsa till olika former av attacker eller annat mot en viss grupp av människor. DÅ har man överskridit sina rättigheter och istället begått ett brott. Man är egentligen inte värd något annat än att använda som spottkopp!

Jag ser att EU-kommissionens talesperson i utrikes- och säkerhetsfrågor Nabila Massrali, tycker att koranbränningarna är kränkande och hänsynslösa och inte alls ligger i linje med de värderingar som EU bygger på. Det är många runt om i världen som inte förstår den svenska (och danska) yttrandefriheten. Att den också innefattar rätten att prata dumheter och sprida gödsel och visa att man i själva verket inte begriper någonting.

Sedan såg jag på TV:n Ulf Kristersson gå som en feg krake runt het gröt när han skulle yttra sig om SD:s Richard Jomshofs vidrigheter. Det var "olämpligt"! Risken är nog för stor att komma med rejäl kritik mot muslimhatet inom Sverigedemokraterna. Då kan ju Makten rämna under honom.

Läs:
Salwan Momika är mannen bakom koranbränningarna. - Dagens Nyheter
Kristerssons känga till Jomshof: Borde besinna sig. - Aftonbladet
EU-toppen: Koranbränningar är hänsynslösa handlingar. - Sveriges Radio


Satsa på fred

onsdag 2023-08-02
Det här med koranbränningar
tyckeri nummer 9575

» Inget nytt.

Om ni nu trodde att det här med att elda upp koranen skulle vara något nytt skandinaviskt fenomen så är det faktiskt inte alls så. Det är främst kristna fundamentalister eller högerextremister som tycker att det är en lämplig aktivitet för att få publicitet och reta upp en grupp människor som man tycker illa om.

I allmänhet när det hänt har man mycket snabbt från nationens ledning tagit avstånd och uppmanat till att låta bli med dylika dumheter. Här i Sverige är vi ju i ett lite annorlunda läge. De som utfört koranbränningarna har antingen tillhört ett parti som regeringen är helt beroende av för sin makt eller i varje fall har eldaren haft stöd från detsamma parti. Jag gissar att jag inte behöver berätta att det handlar om Sverigedemokraterna? Det är alltså inte så lätt för Ulf Kristersson att omedelbart ta avstånd som Barack Obama eller David Cameron gjorde. Han måste väga sina ord på våg för att inte reta upp Jimmie Åkessons trupper.

Sedan kan man ju förringa det hela också. Så gör t.ex. Peter Wennblad på ledarsidan i dagens moderatmegafon Svenska Dagbladet. Han gör jämförelser mellan när dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserade diktaturen i Riyadh, Saudiarabien. Sedan en bloggare dömts till offentlig prygling med tusen piskrapp kritiserade hon kungahusets ”absoluta makt” och karaktäriserade Saudiarabiens rättssystem som ”medeltida”. Den kritiken uppskattade inte Saudiarabien och en "diplomatisk kris" växte fram. Men, som Peter Wennblad påpekar, Margot Wallström hade ju helt rätt.

Sedan gör Peter Wennblad en jämförelse med Richard Jomshofs "hat twittrande" där Peter Wennblad uppenbarligen inte tyckte att Richard Jomshof heller var helt galet ute. Jag undrar om Peter Wennblad läste färdigt "twittret"? Heter det så fortfarande så förresten? Om nu Peter Wennblad läste färdigt hela "twittret" och fortfarande inte tyckte att Richard Jomshof var helt fel ute så får det stå för Peter Wennblad. Han anser själv i ett mejl att han inte jämställer Margot Wallströms och Richard Jomshofs agerande. Ni får själva läsa och bilda er en egen uppfattning.

JAG tycker i varje fall att det är skillnad mellan att kritisera en diktatur och att sprida hat mot en grupp människor. Och att ta avstånd från detta borde inte vara något problem.

Läs:
Här är tidigare koranbränningar. - SVT
Därför kan det vara fel att göra rätt. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet


Satsa på fred

torsdag 2023-08-03
Kris i Rosenbad
tyckeri nummer 9576

» Men man har själva skapat den.

Det går utför för den Brunblå sörja som styr vårt land. Eller i varje fall formellt styr. Styrandet är det lite si och så med.

Idag publicerar SVT den väljarundersökning som Kantar Public gör för SVT. Samtliga fyra partier som utgör underlaget för den Brunblå sörja som ska styra vårt land tappar i opinionen sedan förra månaden. Det är Socialdemokraterna och i viss mån Miljöpartiet som ökar i opinionen. Så här ser siffrorna ut, jämfört med för en månad sedan:

Socialdemokraterna »» 38,0% (+1,9)
Moderaterna »» 19,2% (-1,0)
Sverigedemokraterna »» 18,2% (-1,1)
Vänsterpartiet »» 7,8% (-0,2)
Miljöpartiet »» 4,8% (+0,7)
Centerpartiet »» 4,3% (-0,1)
Kristdemokraterna »» 3,2% (-0,4)
Liberalerna »» 3,2% (-0,3)

Färdiga åsikter helt gratis
De fyra Rödgröna partierna får sammanlagt 54,9% medan de fyra Brunblå partierna sammanlagt samlar ihop 43,8%. Med dessa siffror skulle både KD och L åkt ur riksdagen. Alltså skulle de två återstående M och SD samlat ihop 37,4%. Dvs sammanlagt mindre än vad Socialdemokraterna ensamma samlar. Även om Centern skulle återvända till den borgerliga högerfamnen skulle de tre Rödgröna S+V+Mp få majoritet i riksdagen.

Vi kan mycket förenklat uttrycka det på det viset att det går åt skogen för Ulf Kristerssons statsministerdrömmar rent allmänt och i synnerhet går det åt helvete för Kristdemokraterna och Liberalerna! Hur länge kommer dessa båda partier fortsätta att utplåna sig själva?

Är beroendet av Sverigedemokraterna ett sänke för vår Brunblå regeringssörja? Vi har ju under några dagar diskuterat vår moderata statsministers (Ulf Kristersson) oförmåga att ta avstånd från TiDÖpartiernas riksdagsmajoritets utsedda ordförande för Justitieutskottet (Richard Jomshof) islamofobi och spridda hat mot muslimer. Man vågar helt enkelt inte ta klart avstånd av rädsla för att Sverigedemokraterna (som har islamofobin i grundgenerna) ska protestera.

Lyckligtvis verkar man ha lite lättare att ta avstånd från SD:s tidigare talman Björn Söders homofobi. Björn Söder har i ett flertal inlägg på X (fd Twitter) med anledning av Pridefestivalen i Stockholm dragit klara paralleller mellan Pride och homosexualitet och pedofili och liknande. - "Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt" lät det bland annat. Några av de värsta inläggen har tydligen Björn Söder i efterhand plockat bort igen. Men hans (och hela Sverigedemokraternas) homofobi är väldokumenterad. Det är denna man som vårt styre utsett till ordförande för Sveriges delegation till OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Han representerar alltså dig och mig i OSSE. Det är detta parti som Moderaterna (med hjälp av KD och L) har plockat in i den politiska värmen och gett mer makt än vad deras röstunderlag i Riksdagen ger dom. Allt för den egna Maktens skull.

Hur länge ställer ni upp på detta kära Liberalerna? Tills ni utplånats?

Annars verkar Moderaterna inte riktigt fatta vad det handlar om. När man från S (och övrig opposition) tycker att det är dags för Ulf Kristersson att se till att byta ut Richard Jomshof (SD) som ordförande för justitieutskottet verkar man tycka att det är ett övergrepp på demokratin och från flera håll verkar man dra det till att man från S vill avsätta Richard Jomshof som riksdagsledamot. Jag såg att Iréne Svenonius (en av de höga Moderaterna i Stockholm) gör paralleller mellan S-kraven när det gäller Richard Jomshof och Donald Trumps aktiviteter för att inte acceptera valutslaget. - "Till exempel är det mycket olämpligt att som Magdalena Andersson ifrågasätta legitimiteten av den valda regeringen. Det var lika olämpligt som när Donald Trump förde massorna mot Capitolium."

Lite problem med proportionerna!

Läs:
SVT/Kantar Public: Oppositionen fortsatt stark. - SVT
Fortsatt kräftgång för L och KD. - Aftonbladet
Oppositionen drar ifrån – S högsta notering på tio år. - Expressen
Billström kommenterar muslimska organisationens kritik. - Sveriges Radio
Billström fördömer Söders Prideutspel: Föraktfullt. - Dagens Nyheter
Söder raderade inlägg – efter ilskan mot Kristerssons stöd för Pride. - Expressen
Iréne Svenonius resonerar som det värsta Twittertroll. - Erik Helmerson i Dagens Nyheter


Satsa på fred

fredag 2023-08-04
Byt ut Uffe och Elisabeth
tyckeri nummer 9577

» Ta resten samtidigt.

Jag ska villigt erkänna att jag under en tid kanske varit lite elak mot Ulf Kristersson och hans Brunblå sörja till regering. Jag har låtit Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson och deras partivänner lida för vad deras allierade Jimmie Åkesson och hans trupper hittar på. Jag har full förståelse för att Uffe inte kan stå upp för borgerliga värderingar när SD:s homofobi, rasism och allt annat får spridning. Han kan ju helt enkelt inte riskera att göra sig till ovän med Jimmie Åkesson och hans vänner. Då kanske dom drar in stödet och då sitter ju Ulf Kristersson på pottkanten. Det räcker med att några stycken SD:are i protest hittar på dumheter så ryker majoriteten.

Apropå Jimmie Åkesson, vad håller han på med? Det är väldigt tyst från honom! Har han långsemester, eller ...

Kanske ska vi istället ta en titt på verkligheten. Hur sköter vår Brunblå sörja sitt ansvar för vår svenska ekonomi. Jag har alltid varit intresserad av ekonomi. Jag har ju faktiskt studerat både Företagsekonomi och Nationalekonomi vid Lunds universitet. Så i näringslivets husorgan och megafon Dagens Industri hittar jag spännande siffror. Hur sköter Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson vår ekonomi? Inte så bra visar det sig! Här är en tabell över BNP-utvecklingen (dvs den ekonomiska utvecklingen) i EU:s medlemsländer. I topp ligger Irland som för 2023 beräknas få en BNP-utveckling på +5,5%. Sedan följer Malta, Rumänien, Portugal, Grekland och Cypern. som alla beräknas få en BNP-utveckling på över +2,0%. Sedan kommer EU-länderna i en lång rad. Länder som Österrike, Danmark, Tyskland, Finland och Tjeckien beräknas bara få en BNP-utveckling som ligger under +0,5%. Men dom ligger på plus i varje fall. Bland annat alltså våra Nordiska EU-grannar Danmark och Finland.

Sedan är det två EU-länder som faktiskt beräknas få en negativ BNP-utveckling i år. Estland med -0,4% och i den absoluta botten - Sverige med -0,5%. Vi kan alltså inte påstå att vår moderata finansminister Elisabeth Svantesson gjort succé. Hon har tvärtemot gjort fiasko! Sverige har alltså EU:s allra sämsta utveckling. Hon var duktig på att ta hand om sin egna ekonomi när hon lät maken och barnen bo i familjens bostadsrätt i Stockholm medan hon själv bodde i sommarstugan så att hon fick lite längre resväg till jobbet i riksdagen. Eftersom hon inte var folkbokförd i Stockholm fick hon ju lite extra traktamente osv från riksdagen. Jag gissar att hon bara lite då och då hälsade på maken och barnen i familjens bostadsrätt i Stockholm?

Elisabeth Svantesson (M) gör fiasko

Det finns många skäl att byta ut den här regeringen. Detta är bara ett av skälen!

Kanske ska vi konstatera att det blir sänkta anslag till generalerna och överstarna. Militärutgifterna ska ju vara 2% av BNP. Om BNP då minskar så blir ju anslaget till militären sänkt?

Läs:
Ekonomernas uppmaning: Ta fram budgetkanonen i höst. - Dagens Industri


Satsa på fred

lördag 2023-08-05
Demokrati är viktigt
tyckeri nummer 9578

» Donald Trump...

Åtalen mot USA:s förre president Donald Trump läggs på hög. Nu senast handlar det om hans försök till "kupp" där han hetsade sina mest trogna sympatisörer till att storma Capitolium i ett försök att stoppa demokratin och själv ta makten. En attack som kostade fem människor livet och som borde ha gjort Donald Trump slutgiltigt diskvalificerad till att kunna bli USA:s president igen för all framtid.

Men uppenbart är att det inte alls är osannolikt. Denna egotrippade mångmiljardär som tror att eftersom han har pengar och makt över människor så kan han göra precis som han vill. Det skrämmer mig!

Jag känner mig överlycklig över att Sverige nu snart befinner sig i militär allians med ett land som kanske snart styrs av denna man! Tillåt mig få otrevliga rysningar i kroppen.

Donald TrumpSatsa på fred

söndag 2023-08-06
Veckans Halleluja
tyckeri nummer 9579

» Eller ska vi säga rappakalja.

I Helsingborgs Dagblad (och gissar jag även på andra håll) har den förre moderata riksdagsledamoten, EU-parlamentarikern, partisekreteraren, MUF-ordföranden mm Gunnar Hökmark författat ett riktigt mästarstycke. Under rubriken "Natointrädet – Sveriges största insats för europeisk fred någonsin" hyllar han det svenska avskaffandet av alliansfriheten och anslutningen till den Pentagon-styrda militäralliansen NATO. När det nu kan komma att ske rent formellt? Man känner verkligen hur vi nu äntligen går mot en fredligare och ljuvligare framtid tack vare att Sverige äntligen anslutit sig till USA:s militärpakt. Där vi nu förbinder oss att ge oss ut i krig för att försvara t.ex. Turkiet, Ungern och USA osv.

Satsa på fred och inte upprustning
Bland de mer hårresande uppgifterna från Gunnar Hökmark är att det svenska inträdet i NATO skulle hjälpa till med nedrustning. Låt oss ta en titt på världens militärutgifter. USA står ensamma för 39% av världens militärutgifter. Kina kommer tvåa med 13%. Av de övriga 10 länderna i topp är fyra andra NATO-länder. Storbritannien 3,1%, Tyskland 2,5%, Frankrike 2,4% och Italien 1,5%. Den stora fienden, Ryssland står för 3,9% av militärutgifterna. Det är en tiondel av USA:s utgifter. Det är mindre än hälften av den samlade satsningen från de tre europeiska NATO-länder som har högst utgifter. Några av de länder i Europa som ökat sina militärutgifter mest är Finland som ökat med 36%, Litauen med 27%, Sverige med 12% och Polen med 11%. Att Ukraina satt nytt världsrekord i att öka militärutgifterna är kanske ingen förvånande uppgift. Att utgifterna ökar mer i Finland och Sverige än i Ryssland (upp 9,2%) kanske förvånar mer. Det svenska medlemskapet i NATO har ingenting med nedrustning att göra - tvärtom, det är Gunnar Hökmark som snackar rent skit!

Gunnar Hökmarks övriga struntprat om svensk neutralitet och fredsarbete förtjänar inte mer diskussion. Han har drivit den tesen länge. Läs t.ex. den här texten Gunnar Hökmark gavs utrymme för i moderata Svenska Dagbladet för en dryg vecka sedan: - "Ett moraliserade utan moral." Jag vill snarast hävda att Gunnar Hökmark är en krigshetsare som har betalt av den moderata lobbyorganisationen Frivärld för att sprida dynga!

Men, som sagt. Läs texterna och begrunda själva. Gunnar Hökmark är en krigshetsande högerprofil!

För övrigt kan vi konstatera att det idag den 6 augusti är det exakt 78 år sedan världens värsta terrorattack genomfördes. Den 6 augusti 1945 fällde USA den första atombomben över den japanska staden Hiroshima. Inom ett par timmar hade 100.000 människor dött i staden. Lika många dog efteråt pga efterverkningar från bomben i sig och strålningen från atombomben. Fortfarande idag lider människor av strålningen. De döda var i princip bara helt vanliga civila människor. Men syftet var att skrämma motståndaren. Det var ett typiskt exempel på en terrorattack!

Fortfarande idag bygger NATO:s strategi på att skrämma med kärnvapen. Precis som Ryssland, Kina, Israel osv. Det är detta vi nu ska ansluta oss till!

Läs:
Military expenditure. - Sipri
World military expenditure reaches new record high as European spending surges. - Sipri
Rekordsummor till upprustningen i världen. - Hallandsposten
Natointrädet – Sveriges största insats för europeisk fred någonsin. - Gunnar Hökmark (m) i Helsingborgs Dagblad
Ett moraliserade utan moral. - Gunnar Hökmark (m) i Svenska Dagbladet


Satsa på fred

måndag 2023-08-07
Bilismens guldålder
tyckeri nummer 9580

» Tyvärr.

Visste ni att för varje svensk medborgare så finns det iordningställt 50 kvadratmeter parkeringsyta för bilar. Det finns 20 miljoner parkeringsplatser. Och då är det inte medräknat garaget eller uppställningsplatsen hemma vid villan. Men det ska ju finnas vid jobbet, vid diverse affärer osv osv. Den genomsnittliga boytan för en svensk är däremot 42 kvadratmeter. Det finns alltså mer plats för bilen än för resten av livet.

Men att vi lever i ett bilsamhälle vet vi redan sedan tidigare. Vi som valt att försöka leva utan märker detta mycket tydligt. Nuvarande regering domineras också av billobbyn. Låt mig ta ett par exempel på detta.

Det var mycket viktigt att sänka priserna på bensin och diesel. Även om vallöftena ju inte riktigt infriades till fullo. Men det satsades ett antal miljarder av skattepengarna på att få ner priset. Samtidigt är det faktiskt så att om vi tittar på ett lite längre perspektiv (sedan år 2000 för att ta ett exempel) så har faktiskt biljettpriserna i kollektivtrafiken ökat mer än vad bensin och dieselpriserna har gått upp. Men något intresse för att satsa på att sänka taxorna finns inte. Länstrafikbolagen fortsätter höja taxorna rejält varje år. Några tankar på att följa det tyska exemplet med en rejäl satsning på lägre biljettpriser finns inte hos vår Brunblå sörja till regering.

När den Brunblå sörjan tog över fanns det ett färdigt förslag när det gällde reseavdraget i deklarationen som skulle göra detta mer neutralt vad gäller färdmedel. Och inte som idag, det gynnar bilåkande. Men, vår nya Brunblå sörja valde att stoppa förslaget och behålla nuvarande regler som främst gynnar bilåkande storstadsbor. Och som dessutom är skapt för att underlätta fuskande.

Låt mig ta några lokala exempel på hur samhället tar att prioritera bilismen som helt naturligt. Om du kommer till mitt Åstorp, t.ex. med tåget, så möts du av en trevlig karta med lite turistinformation osv. Det intressanta med kartan är att den tar upp alla bilvägar medan gång- och cykelvägar inte är utritade på kartan. Så även om du kommer med tåget förväntas du bara vara intresserad av bilvägar, inte gång- och cykelleder. Där detta finns på kartan ser det helt enkelt ut som om man inte kan komma fram!

Ett annat exempel. En av de större vägarna här i Åstorp har under en tid varit avstängd pga förberedelser för ett helt nytt bostadsområde. Nu har vägen återöppnats och är nyasfalterad och fin. Fast bara bilvägen. Den gång- och cykelväg som ska finnas består än så länge bara av grus och stenar. De som cyklar och går väljer därför att hålla sig ute på körbanan. Att cykla är omöjligt och att gå då riskerar man att vricka fötterna.

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

Från den Brunblå sörjans interna angelägenheter kan vi notera att SD:s Richard Jomshof fortsätter sina aktiviteter på X (fd Twitter). I helgen har han tydligen återkryssat (f.d. retweetat) ett inlägg där Ulf Kristersson och Tobias Billström kallas för "Pseudointellektuella ynkryggar". Jag blir så lycklig av hjärtligheten!

För övrigt så ser jag också att Johan Pehrson har kontaktat Jimmie Åkesson (på hans semester) för att utröna vad han tänkt göra åt Björn Söder. Han har i skrivande stund inte fått något svar!


Satsa på fred

tisdag 2023-08-08
Energifunderingar
tyckeri nummer 9581

» Jag kan glädjas.

Jag ser att vi under dagen haft negativa elpriser i hela landet. Tillgången på elström är alltså större än efterfrågan. Alltså får elproducenterna betala för att bli av med sin elström på elbörsen. Fast vi som konsumenter får naturligtvis inte minuspris och får betalt för att slå på TV:n. Det är väl främst ovädret Hans blåsande som gör att vindkraften producerar för fullt. Men problemen hamnar väl främst hos kärnkraften. Vindkraft, solel och vattenkraft behöver i varje fall inte betala för det som skapar elen. Sol, vind och vatten är ju liksom gratis. Dom kan dessutom enkelt skruva ner om det blir för mycket. Det är främst kärnkraften som får problem som får fortsätta betala för produktionen och sedan också betala för leveranserna.

Glad vindkraft
Annars ser jag att vår kärnkraftslobby i regeringen har fått lite motgångar. Statliga Vattenfall har ju inte visat så stort intresse för att investera i nya stora kärnkraftverk. Ska det bli så, så får man helt enkelt från politikerna ge Vattenfall i order att göra dessa investeringar. Något som kompliceras av att regeringen helt nyligen gjorde Vattenfall mer oberoende av politikernas beslut och istället ska drivas mer företagsekonomiskt. Dvs utan stora kärnkraftverksinvesteringar! Vi får se hur Ebba löser den ekvationen.

För övrigt fick Ebba och resten av kärnkraftsmaffian ännu en motgång i dagarna. Tyska Uniper (som är delägare i alla de svenska kärnkraftverken) deklarerade helt nyligen att för deras skull blir det inga nya investeringar i kärnkraft. Man behåller ägandet i de man äger, men det blir inget nytt.

Sedan kan vi lägga till att 60% av svenskarna vill att den egna kommunen ska bidra till att bygga ut den svenska vindkraften.

Men Ebba Busch kan nog lösa den knuten också. Hon får väl, som Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad, i varje fall glädjas åt att SSU kanske vänt när det gäller kärnkraft. Tänk att så lite kan glädja? Det är alltid roligt att läsa moderatfanatikern Peter Wennblad!

På tal om något helt annat. Kommer ni ihåg Bränsleupproret på Facebook? Innan valet var man rejält aktiva med att driva kampanj för sänkta bensin- och dieselpriser. Hela kampanjen dog i princip på valdagen när man uppnått målet. Dvs regeringsbyte. För så mycket protester mot uteblivna sänkningar från kampanjen har vi inte sett sedan valet. Uppdraget var slutfört - regeringsskifte. Bränslepriserna var bara en förevändning. Man fick väl slantar från någon av Näringslivets lobbygrupper och dom drogs in när "Mission accomplished".

Läs:
Rapport: Lägsta elpriset på över två år i södra Sverige. - Ny Teknik
6 av 10 vill att egna kommunen satsar på vindkraft – bättre än de flesta tror. - Aktuell Hållbarhet
Mätning: Svenskar vill ha vindkraft i sin kommun. - Dagens Samhälle
Uniper: Inga nya kärnkraftverk i Sverige. - Ny Teknik
Sent ska SSU-aren vakna. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet
Bensinen är dyrare men kampglöden har falnat. - Andreas Magnusson I Magasinet Para§raf


Satsa på fred

onsdag 2023-08-09
Vem ska göra't
tyckeri nummer 9582

» Vi eller någon annan.

Det faktum att den globala medeltemperaturen på vår jord under juli var den högsta som någonsin uppmätts får kanske ses som en liten indikation på att vårt sätt att leva har påverkat vår planet på ett mindre gynnsamt sätt. Ovädret Hans som skapat enorma problem på många håll i landet i dagarna kan kanske ses som ett exempel på att vi påverkat vädrets krafter på ett ogynnsamt sätt. På många andra håll på vårt klot har oväder ställt till det ännu värre på senare tid.

Vetenskapsmännen är idag i princip eniga om att vår påverkan på klimatet är bevisad, och att vi MÅSTE göra något för att få stopp eller i varje fall bromsa den fortsatta utvecklingen. Oväder har alltid drabbat oss, hetta har alltid drabbat oss, torka har alltid drabbat oss. Men, det händer oftare och det händer värre. Jag föredrar att lita på en mer eller mindre samlad vetenskapskår än på vissa klimatskeptiker som väljer att inte tro på vetenskapen.

Men så kommer vi då till den punkten att något ska göras. Att någon måste göra uppoffringar. DÅ blir det inte lika enigt längre. Bara för att JAG gör något så blir det ju ingen ändring. Det är bättre att någon annan gör något som förorsakar mer utsläpp. Vad JAG gör har ingen betydelse. Ungefär så låter det.

Jag läste om en Novusundersökning som gjorts där t.ex. svenska folket tycker att Kina påverkar klimatet mer än vi gör. Och det är naturligtvis så att 1,5 miljarder kineser förorsakar mer utsläpp än 10 miljoner svenskar. Men verkligheten är också att varje svensk förorsakar större utsläpp än varje kines. För att slippa vidta åtgärder skulle ju Kina kunna del upp landet i 150 städer och sedan säga att varje stad behöver inte göra något. Sverige förorsakar mer utsläpp än varje kinesisk stad gör.

Så naturligtvis ska både Sverige och Kina vidta åtgärder. Vi kan börja med att flyga mindre, köpa mindre prylar, kläder osv. Cykla och gå istället för att ta bilen där detta går osv. Kineserna kan sluta med kolkraft och acceptera att alla mobiler och TV-apparater osv som dom skickar till oss blir dyrare. Det blir vi som får betala det.

Det handlar inte om oss eller dom. Det handlar om oss OCH dom. Vi gör vad vi kan medan vi ställer krav på andra att dom också gör vad dom kan. Verkligheten är att ju större inkomster vi har desto mer utsläpp förorsakar vi. Mångmiljardärernas palats, privatflyg och allmänt slöseri innebär att det är lämpligt att dom börjar leva ett normalt liv som en början.

xxxxx

Sedan får klimatvägrare i Sverigedemokraterna säga vad dom vill.

Läs:
SD-väljare: Kinas utsläpp viktigare än Sveriges. - Svenska Dagbladet
Så dags att klimatanpassa när bajsvattnet forsar fram. - Helsingborgs Dagblad ledare
Extremväder blir vanligare när klimatet förändras. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

torsdag 2023-08-10
Denna Maria Malmer Stenergard
tyckeri nummer 9583

» Hon är en skam.

Det är tragiskt att vi fått en minister med ansvar för migration som drivs av ett hat (eller rädsla...) för det hon betecknar som icke-svenskar. Formellt ska hon visst vara medlem i Moderaterna och har fått uppdraget av Moderaterna. Men i praktiken driver hon en migrationspolitik som står närmast det rasistiska Sverigedemokraterna.

Jag blir förbannad
Egentligen är det väl bara rasister som är nöjda med hennes klappjakt på invandrare. De flesta sansade människor, och då menar jag allt från arbetsgivare till vanligt folk, oroas starkt för att hennes politik kommer att skapa mycket mer problem än det möjligtvis löser.

Låt mig ta ett par artiklar från helt olika håll. I Svenska Dagbladets näringslivsbilaga oroas man över att Maria Malmer Stenergards införda inkomstgräns för arbetskraftsinvandrare kommer att skapa stora problem med att kunna rekrytera personal till många olika branscher.

I Arbetaren läser jag om ett problem i verkligheten. Maria Malmer Stenergards direktiv gör att Migrationsverket vill utvisa 100-talet sjuksköterskor som arbetar för Attendo och som varit i Sverige i många år, lärt sig svenska och fått svensk sjuksköterskelegitimation. Men ut med dom tycker Maria Malmer Stenergard. Dom är ju inte vita etniska svenskar!

FY FAN!

Läs:
Flera branscher klarar inte nya lönekravet. - Svenska Dagbladet
Sjuksköterskor på Attendo riskerar utvisning. - Arbetaren


Satsa på fred

fredag 2023-08-11
Vi lever i olika världar
tyckeri nummer 9584

» Men Makten vill inte ändra detta.

Några artiklar i dagens tidningar får mig att fundera över det här med att vi lever i helt olika världar. Först läser jag i Dagens ETC om Handelsbankens före detta vd Lars Grönstedt som under flera år "glömde" att ta upp drygt 900.000 kronor per år i inkomst som han fick i styrelsearvode från investmentbolaget VNV Global Ltd som är registrerade på Bermuda. Tänk om en vanlig svensk plötsligt skulle deklarera för 900.000 kronor mindre i inkomst under två år. Det är enormt mycket mer än vad vi överhuvudtaget tjänar på ett år. Men Lars Grönstedt "märkte" det tydligen inte ens. Det är uppenbart att vi inte lever på samma planet.

Vi lever på olika planeter
Sedan läser jag i Dagens Industri om vd:n för bolaget LL Lucky Games AB, Mads V. Jørgensen, som precis blivit tilldelad en bonus på 13 miljoner kronor av bolaget. I och för sig kanske inga underligheter i dessa kretsar. Där ju antalet nollor i utbetalningarna alltid blir några extra jämfört med vad vanligt folk kan få. LL Lucky Games AB är ett Stockholmsbolag med 3-4 år på nacken som utvecklar spelautomater osv till nätspelsbolag. Mellan 2021 och 2022 ökade bolagets omsättning från 2 till 5 miljoner kronor (jo, det står miljoner i artikeln), men samtidigt ökade förlusterna från 21 miljoner till 38 miljoner kronor. När bolaget introducerades på den s.k. First North-börsen där mindre bolag noteras var börskursen 1,65 kr per aktie. Sedan dess har den sjunkit till under kronan. Vd:n har alltså fått en bonus på 13 miljoner kronor. För förtjänstfullt arbete kan vi gissa? Som jag sade, vi lever på olika planeter.

I dagens ekonomi med ökande räntor gör bankerna nya rekordvinster. I många länder (Italien, Spanien, Ungern, Litauen osv) har man valt att låta bankerna betala lite extra skatt på sina övervinster. En kanske inte helt felaktig tanke eftersom det är skattebetalarna som får träda in med sina skattepengar när bankerna hamnar under isen. Men i Sverige finns inga sådana tankar. Moderaten Elisabeth Svantesson vill inte höra talas om något sådant. Hon och Moderaterna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vill istället helt avskaffa den bankskatt som finns läser jag i Dagens ETC. Lyckligtvis finns det än så länge ingen riksdagsmajoritet för detta. Men vi som finansierar bankernas vinster och bankerna och deras direktörer lever inte heller på samma planet. Vi förstår med vilka Elisabeth Svantesson helst vill frottera sig.

Läs:
Finanstopp åker på skattesmäll – deklarerade inte Bermuda-miljoner. - Dagens ETC
Jättebonus till vd:n för pyttebolaget på First North. - Dagens Industri (låst artikel)
Svalt intresse för extra bankskatt i Sverige. - Dagens ETC


Satsa på fred

lördag 2023-08-12
Vi lever i olika världar - fortsättning
tyckeri nummer 9585

» Ofattbara belopp.

Med gårdagens ämne fortfarande i minnet läste jag i dagens Dagens Industri om finansmannen Bengt Ågerup som Skatteverket nu begärt i konkurs för skatteskulder. Hans skatteskulder uppgår till sammanlagt 1,6 miljarder kronor. 1.600.000.000! Det är enorma summor. Men Bengt Ågerup gömmer sig i Schweiz och gör så gott han kan för att slippa bidra till det svenska samhället.

En del har lite mer slantar
Skatteskulden beror främst på en försäljning av det egna medicinteknikbolaget Q-Med för mer än 10 år sedan, något han tjänade drygt 3 miljarder på. Men någon skatt betalades inte in. Alltså har han nu en skatteskuld på 1,6 miljarder. En av de högsta skatteskulderna i Sverige. Bengt Ågerup hävdar att han bodde i Frankrike och Schweiz så han ska inte betala skatt i Sverige. Något som väl inte kan vara så svårt att bevisa, för då har han väl betalt skatt på vinsten på 3 miljarder där? Eller?

Det skulle inte skada med ett ökat internationellt samarbete mot den grova brottsligheten. Var är du Gunnar Strömmer (m)?

Vi andra vanliga människor som inte ens kan fatta hur mycket pengar 1,6 miljarder är kan bara konstatera att vi bor inte på samma planet.

Läs:
Finansmannen begärs i konkurs – skuld på 1,6 miljarder. - Dagens Industri


Satsa på fred

söndag 2023-08-13
Ett tips till Maria Malmer Stenergard (M/SD)
tyckeri nummer 9586

» Men det struntar hon nog i.

Jag såg ett inslag på SVT:s Rapport som berättade att sysselsättningen i Sverige fortsätter att öka. Det har den gjort i många år, och är idag den högsta på 20 år. Sysselsättningen är alltså den andel av befolkningen som jobbar och kan försörja sig själva. Sysselsättningen i Sverige ligger mycket högt i en jämförelse med andra länder. Samtidigt berättade man att sysselsättningen bland utrikesfödda ökat ännu mer.

Maria Malmer Stenergard (SD)
2006 var 75,7% av svenskar generellt sysselsatta medan 61% av de utrikesfödda var sysselsatta. 2015 hade siffrorna ökat till 78,9% respektive 64,1%. I dag är sysselsättningen i Sverige 81,6% medan 70,9% av de utrikesfödda var i sysselsättning.

Det vore kanske klädsamt av vår migrationsminister, den sverigedemokratiskt influerade Maria Malmer Stenergard, om hon någon gång berättade att den stora majoriteten av de utrikesfödda som finns i Sverige faktiskt jobbar och sliter. Någon gång, bara en enda gång, skulle du väl kunna erkänna att även invandrare jobbar och sliter! Snälla Maria Malmer Stenergard, kan du inte göra det en enda gång?

Men nä, så fort du öppnar munnen så handlar det om att berätta om problem med invandring och invandrare. Det ska bli svårare att komma hit, de som är här ska slängas ut. Du missar inte ett tillfälle att vädra din rasism!

I Svenska Dagbladet idag förekommer Maria Malmer Stenergard vid två tillfällen. I en debattartikel beklagar hon att invandrarföreningar osv kan få bidrag. Eller kan få tillåtelse att arrangera festivaler. Tillsammans med Christofer Fjellner som är moderat oppositionsborgarråd i Stockholm lovar hon att bidrag till föreningar ska ses över. Tydligen menar man bland annat att man noggrant ska kolla upp så att organisationer som hyr lokaler osv har rätt åsikter. Vilka åsikter som nu kan vara rätt? Åsikts- och yttrandefriheten gäller inte invandrare? Annars kan vi notera att det ju faktiskt är en ungdomsorganisation som just nu är på väg att förlora sina bidrag. MUF, Moderaternas ungdomsförbund! Detta sedan man börjat ifrågasätta den demokratiska kulturen i organisationen sedan MUF:s ordförande försökt köpa röster så att rätt distriktsordförande blev vald.

I en annan artikel lovar Maria Malmer Stenergard att sätta fler i förvar och under längre tid. Hur man ska få plats med detta begriper jag inte. Det är ju redan överfullt på Migrationsverkets Förvar. Men det är väl med det som med TiDÖpartiernas straffskärpningar rent allmänt. Att man inte får plats på fängelserna får bli ett senare problem.

Men, snälla Maria Malmer Stenergard, du kan väl en enda gång vara snäll och berätta att de flesta invandrare faktiskt jobbar och sliter precis som de infödda svenskarna. Du kan samtidigt berätta att andelen svenskar som får försörjningsstöd fortsätter att minska och är rekordlågt just nu. Den största gruppen är för övrigt svenskfödda män.

Läs:
Bidrag till föreningar ska ses över. - Maria Malmer Stenergard och Christofer Fjellner på Svenska Dagbladet debatt
Regeringen vill hålla personer i förvar längre. - Svenska Dagbladet
Regeringen vill ta fler i förvar. - Arbetaren


Satsa på fred

måndag 2023-08-14
Ge Richard Jomshof sparken
tyckeri nummer 9587

» Väljer Liberalerna Makten eller Moralen.

Vid nästa sammanträde med Riksdagens justitieutskott kommer den samlade oppositionen från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet att kräva en förtroendeomröstning om utskottets ordförande sverigedemokraten Richard Jomshof. En omröstning som jag tycker är helt självklar.

Riksdagen kan INTE ha en ordförande för ett så viktigt utskott som Justitieutskottet som är en direkt säkerhetsrisk för landet och som mer eller mindre uppmanar till brott. Richard Jomshofs hatiska uttalanden om muslimer och islam och hans stödjande av handlingar som ligger på gränsen till att vara kriminella när han mer eller mindre uppmanar till nya koranbränningar är helt olämpliga från en person i hans ställning. Att Moderaterna fortsätter att ställa sig bakom Richard Jomshof är inget annat än ett bevis för att Moderaterna idag går i SD:s ledband och tycker att Makten är viktigare än allt annat. Att tolerera att statsministern kallas ynkrygg förklarar allt. Redan att en gång utse Richard Jomshof till ordförande i utskottet tydde på dåligt omdöme.

Färdiga åsikter - helt gratis
Moderaterna fortsätter naturligtvis att försvara Sverigedemokraterna. Man kallar den enade oppositionens krav för "inrikespolitiskt tjafs". I den moderata världen är det uppenbarligen helt utan problem att ha en ordförande för ett av riksdagens viktigaste utskott som i praktiken är ett säkerhetshot mot landet genom att i ett ytterst känsligt läge fortsätta att sprida sitt hat mot omkring 2 miljarder människor.

Det ska påpekas att för att ett misstroedevotum ska gå igenom så krävs att någon från TiDÖpartierna gör gemensam sak med den Rödgröna oppositionen. Liberalernas ledamot i Justitieutskottet Juno Blom ställer upp för sin TiDÖkollega. Men inom Liberalerna förs en kampanj för att Liberalerna ska ta sin hand från Richard Jomshof. Det ska bli intressant att se vilket val Liberalerna till slut gör, Moralen eller Makten? Det ska påpekas att jag faktiskt tror att om det finns någon ynkrygg så är det Johan Pehrson, som kommer att se till att Liberalerna lägger sig pladask i underdånighet inför Sverigedemokraterna.

För övrigt tycker jag faktiskt att brännande av heliga skrifter (som koranen, bibeln osv) inte är ett försvar för åsikts- och yttrandefriheten, det är ju ett angrepp på åsikts- och yttrandefriheten. Det är ju ett sätt att tala om att man anser att vissa har inte rätt till en åsikt, rätt till en religion, rätt till en skrift om sin religion.

På tal om Sverigedemokraterna så fick jag en fundering igår. Varje gång vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M/SD) håller presskonferens och presenterar nå't så gör hon detta tillsammans med sin frände i Sverigedemokraterna. Det finns aldrig några representanter från övriga regeringspartier bredvid på podiet. Det sker alltid bara tillsammans med en sverigedemokrat! Kan det ha någon signifikant betydelse?

Läs:
Oppositionen vill rösta om Jomshofs avgång. - Dagens Nyheter (låst artikel)
Oppositionspartierna: Kräver omröstning om Jomshof. - Aftonbladet
Jomshof efter kravet: Dags att de tar ansvar. - Svenska Dagbladet
M slår tillbaka om Jomshof: Inrikespolitiskt tjafs. - Dagens Nyheter
Interna kravet i L: Samla partiet mot Jomshof. - Aftonbladet
Jomshof är en röst från att falla. - Oisín Cantwell i Aftonbladet
Nu landar Jomshof i Johan Pehrsons knä. - Tomas Ranberg i Dagens Nyheter
Spretig opposition bara enig i en sak. - Henrik Torehammar i Svenska Dagbladet
Inget stoppar Jomshof. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

tisdag 2023-08-15
Richard Jomshof fortsättning
tyckeri nummer 9588

» Förtroendet är lågt på många håll.

Igår tyckte jag ju till om det faktum att den samlade oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet nu slutgiltigt tröttnat på Richard Jomshofs ansvarslösa handlande. Dom kommer gemensamt att kräva en förtroendeomröstning i Riksdagens justitieutskott om förtroendet för dess ordförande Richard Jomshof. Man vill helt enkelt byta ut honom mot någon mer lämplig ordförande. Representanter från de andra partierna i den Brunblå sörja som tillsammans med Sverigedemokraterna, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, utgör majoriteten i detta utskott deklarerade omedelbart att dom hade fullt förtroende för Richard Jomshof som ordförande. Fast inom Liberalerna förs en intensiv debatt i frågan.

Den intressanta frågan är om dessa ledamöter verkligen har förtroende för Richard Jomshof som ordförande eller om det i själva verket handlar om att dom helt enkelt inte vågar säga något annat för att inte riskera att såra Sverigedemokraterna. Då finns ju risken för att Sverigedemokraterna tycker att dessa tre partier bryter mot TiDÖavtalet och drar tillbaka sitt stöd till Ulf Kristerssons marionettregering.

I dagens tidningar är naturligtvis kravet från den samlade Rödgröna oppositionen ett huvudtema på många ledarsidor. Och här är stödet för Richard Jomshof lite mer splittrat. I näringslivets megafon Dagens Industri skriver Tobias Wikström: - "Oppositionen har rätt – byt ut Jomshof". I moderaternas egen megafon Svenska Dagbladet skriver Henrik Dalgard: - "Ja, Jomshof är olämplig på sin post".

Det finns helt uppenbart en förhoppning om att Jimmie Åkesson ska återvända från sin semester och göra klart för Richard Jomshof att det nog är bäst för familjefriden att han hoppar av och ersätts av någon annan sverigedumokrat.

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

Om nu inte Liberalerna kommer fram till att Moralen är viktigare än Makten...

Läs:
Oppositionen har rätt – byt ut Jomshof. - Tobias Wikström ledare Dagens Industri
Ja, Jomshof är olämplig på sin post. - Henrik Dalgard ledare Svenska Dagbladet
Bilden på Jimmie Åkesson som väcker reaktioner. - Expressen


Satsa på fred

onsdag 2023-08-16
Funderingar
tyckeri nummer 9589

» Johan Pehrson visar vilken ynkrygg han är.

Ordet ynkrygg fick ju aktualitet när SD:s Richard Jomshof kallade statsminister Ulf Kristersson detta genom att dela vidare den aktuella värderingen på sociala medier. Att det sade mer om Richard Jomshof än om Ulf Kristersson förstår i princip alla. Richard Jomshofs ständiga övertramp i sina uttalanden fick till slut den eniga oppositionen till att förklara att nu har dom inte längre förtroende för Richard Jomshof (SD) som ordförande för riksdagens justitieutskott. Men, nu har även Johan Pehrson (L) trots ett stort internt stöd för att även Liberalerna ska förklara att man inte har kvar förtroendet deklarerat att Liberalerna ställer inte upp på någon misstroendeförklaring. Johan Pehrson (L) har alltså bevisat att han själv är en ynkrygg - något som inte alls förvånar! För Makten är han villig att offra Moralen.

» Jimmie Åkesson har semester och visar solidaritet.

För övrigt kan vi notera att Jimmie Åkesson har blivit spårad på sin semester. Tre månaders semester för att vila upp sig och uppenbarligen för att skola in en efterträdare på posten när han drar sig tillbaka. Som en hyllning till det mångkulturella Sverige och som en sympatiyttring till befolkningen på Hawaii som drabbats av ögruppens värsta naturkatastrof i klimatkrisens spår har han klätt sig i bastkjol och hawaiiskjorta. Tillsammans med sina vänner i det gamla nassebandet Ultima Thule, med bland annat gamla Hells Angels medlemmar, har han ställt sig framför kameran för att på sociala medier berätta hur kul han har på sin semester. För övrigt läser jag att Jimmie sätter rekord. Under första riksdagsåret har han deltagit i hela 4% av omröstningarna i riksdagen. Vad han gjort under de övriga 96% av omröstningarna förtäljer inte historien.

Jimmie visar stöd för det mångkulturella Sverige

» Skattefiffel är stöld från svenska folket.

Det är uppenbart att en del politiker på hög nivå har bekymmer med sin folkbokföring. Något förenklat beror det nog på att när dom kommit långt i karriären så blir det praktiskt att bosätta sig i Stockholm. Men det kan skapa bekymmer. Regelbundet så tar den politiska karriären slut när det avslöjas att man skriver sig i sommarstugan eller hos farmor osv ute i landet trots att man har en bostad i Stockholm. Men då får man extra traktamente för dubbel bosättning och reseersättningar osv. Men, när fifflet avslöjas så tar den politiska karriären slut. Då med undantag för vår nuvarande moderata finansminister Elisabeth Svantesson som avslöjades med att skriva sig i sommarstugan medan resten av familjen bodde i bostadsrätten i Stockholm. Och då fick hon ju traktamente osv utbetalt. Hon upphöjdes till finansminister när det avslöjades. Men hon är ju moderat!

Hur som helst har ännu en regeringsledamot nu avslöjats med liknande bekymmer. Kristdemokraten Peter Kullgren som är landsbygdsminister har dömts betala skattetillägg sedan han begärt avdrag på mer än 100.000 kronor i deklarationen när han bodde både i Stockholm och jobbade där men hade kvar en bostad ute i landet också. Men Skatteverket höll inte riktigt med så han har fått betala in lite extra tusenlappar till oss andra skattebetalare nu i efterhand.

» Ministrar som ljuger.

Det är inte bara vår sverigedemokratiskt influerade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M/SD) som regelbundet ljuger. Lögnerna från ledande regeringsledamöter börjar bli rutin. Jag noterar att facksajten Ny Teknik låter experter såga Ebba Busch (KD) när hon hävdar att mer vindkraft kräver mer kärnkraft. - "Vill man ha mer vindkraft behöver man också mer kärnkraft" hävdade vår energiminister nyligen. Ett uttalande som experterna anser saknar vetenskapligt stöd. Men vi vet ju att Ebba Busch trots allt vet bäst! Själv tycker jag hon ska fundera lite över det åttonde budet. Vi kan notera att, apropå det där med den planerbara kärnkraften, så just nu går Forsmark 2 helt oplanerat sedan 25 juli på halv effekt. Kanske kommer den igång i september. Men planerbar är den ju som sagt... Det är tur att vi har vindkraft istället som kan träda in när kärnkraften krånglar.

Apropå våra ljugande ministrar så hävdade ju nyligen klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att Sverige skulle kunna bygga 10 nya kärnkraftverk till 2045. En "optimistisk" förhoppning som hon är ganska ensam om att tro på.

Jag inledde denna avdelning med att beklaga mig över vår migrationsminister Maria Malmer Stenergards regelbundna lögner när det gäller invandring. Jag såg igår att medan Maria Malmer Stenergard (M/SD) regelbundet hävdar att det finns 100.000 som lever illegalt i Sverige så hävdar de som begriper att hon ljuger. Experterna tror att siffran kanske är så låg som en tiondel av detta. Alltså kanske 10.000 eller möjligen 20.000. Men Maria Malmer Stenergard skrämmer regelbundet med att det är 100.000. Det är bara en av hennes många lögner!

» Den sverigedemokratiska kalabaliken i Klippan.

En kommun där den sverigedemokratiska kalabaliken verkligen nådde en höjdpunkt var i min egen kommun Åstorps grannkommun Klippan. Först hoppade två moderater av från det egna partiets linje och inledde ett samarbete med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lilla lokala partiet Vår framtid. Som tack fick en av moderaterna som bröt mot partilinjen, Anna Andresen, bli kommunalråd. Ett ärende om eventuell uteslutning av de båda avhopparna ledde dock inte till någon sådan. Men, när Sverigedemokraterna nominerade flera f.d. nazister till ledande nämndsposter reagerade SD centralt. Klippan var under en period ett starkt nazistfäste, som kulminerade 1995 i mordet på den 18-årige asylsökande Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten utförd av några av dessa nassar. Nu valde SD att nominera flera av de ledande nazisterna från den tiden till viktiga kommunala poster. Detta resulterade i att i stort sett hela SD:s fullmäktigegrupp uteslöts ur partiet och fortsatte som politiska vildar. SD har bildat en ny partiavdelning i Klippan och nu står det klart att i princip alla de uteslutna sverigedemokraterna ansluter sig till det lokala partiet Vår framtid. Och ju då i princip tar över det partiet. Jag tror att vi får anledning att återkomma fler gånger till Kalabaliken i Klippan!

Läs:
Dramatiken fortsätter i Klippan-politiken: Politiska vildar går till lokalt parti. - SVT Helsingborg
Klippans vildar väljer parti – oppositionen planerar kupp. - Dagens Samhälle
Minister: Kan bygga tio reaktorer före 2045. - Ny Teknik
Experter sågar ministerns uttalande att mer vindkraft kräver mer kärnkraft. - Ny Teknik
L kommer inte fälla Jomshof. - Svenska Dagbladet
Pehrson: Kommer inte rösta emot Jomshof. - Svenska Dagbladet
Pehrson: L kommer inte rösta emot Jomshof. - Expressen
När kommer svaren, Jimmie Åkesson? - Henrik Torehammar i Svenska Dagbladet
Skattesmäll för ministern – lämnade oriktiga uppgifter. - Expressen


Satsa på fred

torsdag 2023-08-17
Var kommer hotet från
tyckeri nummer 9590

» Veckans klavertramp.

Bakom veckans klavertramp står nog Liberalernas riksdagsledamot Carl B Hamilton. Att sverigedemokrater trampar i klaveret och skiter i det blå skåpet osv är vi rejält vana vid. Man blir helt enkelt inte förvånad när det sker. Men, vi har trots allt större förväntningar på politiker från de mer seriösa partierna. När därför en ledande företrädare för Liberalerna gör bort sig totalt så blir det mer uppmärksammat. Det hela handlade ju egentligen bara om ett sätt för honom att bortförklara varför Liberalerna valde att krypa på knä i underdånighet inför Sverigedemokraterna för att skydda Makten hellre än att stå upp för Moralen. Så här sade Carl B Hamilton (L) apropå Richard Jomshof upprepade spridande av hat mot muslimer:

- "Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar."

De sverigedemokratiska rötterna
Det tog dock inte så lång tid förrän både Carl B Hamilton själv och bossen över de få kvarvarande liberaler vi har i landet (Johan Pehrson alltså) insåg hur fullständigt absurt det lät. Carl B Hamilton bad om ursäkt och Johan Pehrson tog avstånd och försökte bortförklara det hela. Sedan försökte Carl B Hamilton förklara sig ytterligare till TV4:

- "L kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar."

Tyvärr ligger det uppenbarligen något i hans ursprungliga yttrande. Muslimer har blivit lite av fritt villebråd i vårt samhälle att förnedra, hata och snacka skit om - det får vi stå ut med. Men judar, där går gränsen! Hur som helst Carl B Hamilton, du ska ha all heder av att du i varje fall snabbt försökte ta tillbaka ditt rejäla klavertramp.

» Förhöjt hotläge.

Sedan såg jag att man höjt hotläget för terrordåd från 3 till 4 på den 5 gradiga skalan. Jag tror att jag gör som Ulf Kristersson, jag uppmanar alla att fortsätta leva precis som vanligt. Dels därför att man inte ska låta de som vill skrämma få göra just det. Dels därför att risken för att man ska drabbas är mikroskopisk. Det är fortfarande större risk för att du råkar illa ut i en trafikolycka osv. Så fortsätt att leva precis som vanligt. Men ta det försiktigt i trafiken.

Den stora risken är att någon sverigedemokrat eller i den sverigedemokratiska svansen kommer med nya provokationer. Den risken är ju tyvärr överhängande. SD:aren Salwan Momika som gjort koranbränning till sin huvudsysselsättning verkar göra detta främst för att garantera att han kan få asyl i Sverige och dessutom tjänar han slantar på att sända det hela på TikTok och få pengar för detta.


Satsa på fred

fredag 2023-08-18
En del tar ansvar för sina handlingar
tyckeri nummer 9591

» Andra vägrar göra detta.

Jag ser att riksdagsledamoten Carl B Hamilton från Liberalerna tagit ansvar för sina klavertramp. Detta sedan han villat bort sig i sitt försök att förklara varför Liberalerna inte skulle ställa upp för oppositionens (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet) gemensamma deklaration att nu hade man inte längre förtroende för Richard Jomshof som ordförande för riksdagens justitieutskott. Genom att förklara att hat mot muslimer kunde man till nöds acceptera, bara det inte blir mot judar också så virrade Carl B Hamilton bort sig totalt:

Liberalerna, tidigare kända som Folkpartiet
- "Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar."

Sedan blev det ju inte riktigt så mycket bättre när han i ett förtydligande skrev:

- "L kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar."

Vi har ju tyvärr hamnat i ett läge där det mer eller mindre är OK att hetsa mot muslimer. Och Carl B Hamiltons yttranden är bara en följd av detta. Muslimer i Sverige får skulden för diktaturer i den muslimska världen. Dom jämställs med islamistiska terrorister. Sverigedemokrater är inte ensamma om detta. SD:s idol i regeringen, Maria Malmer Stenergard, verkar ha anammat det hela till fullo.

Det är alltså accepterat att hetsa mot muslimer (och andra grupper). Men banne mig om man får hetsa mot judar. Naturligtvis är det lika illa. Men den sverigedemokratiska hetspropagandan har fått fotfäste.

Men Carl B Hamilton ska ha all heder för att han tar konsekvenserna av att han sket i det blå skåpet. Det är något som sverigedemokrater inte gör ens för mycket grövre övertramp. Det är där skillnaden går mellan seriösa partier och icke seriösa populistiska missnöjespartier med sina rötter i nazism och rasism.

Visa att ni har någon form av heder kvar Richard Jomshof och Björn Söder! Gör som Carl B Hamilton! Lämna era välbetalda riksdagsuppdrag och skaffa en annan försörjning.

För övrigt såg jag att vår professionella sverigedemokratiska koranbrännare varit framme igen och eldat idag. Han ger sig inte förrän han lyckats provocera fram ett terrordåd, fått asyl i Sverige, och tjänat lite slantar på att filma och lägga ut på TikTok. Läs gärna det här som ger lite bakgrund.


Satsa på fred

lördag 2023-08-19
Vår ljugande regering
tyckeri nummer 9592

» Klimatpolitiken raseras av SD.

EU-länderna har gemensamt kommit överens om att minska klimatutsläppen. Man ska årligen rapportera in vad man gjort och hur det går. Länder som inte lyckas sänka utsläppen tillräckligt riskerar att få böta.

Den Brunblå sörjan som säger sig styra
Nu har tydligen den svenska regeringen (ni vet den där Brunblå sörjan som säger sig styra vårt land) skickat in sin redovisning. Det intressanta med den är att den upptar alla den förra regeringens åtgärder för att få ner klimatutsläppen. Men alla den nya regeringens åtgärder som kommer att öka klimatutsläppen nämns inte i den plan som lämnats in till EU.

Att den nya Brunblå regeringens åtgärder snarast kommer att öka utsläppen nämner man inte. Reduktionsplikten som har till syfte att minska utsläppen från trafiken ska ju sänkas rejält. Dvs utsläppen från trafiken kommer att öka rejält pga regeringens politik. Även andra beslut från vår Brunblå sörja kommer ju att innebära ökade utsläpp. Med vår nuvarande regerings politik kommer Sverige helt enkelt inte att klara målen.

Ska det vara så förbaskat svårt att erkänna detta? Vi vet att det är Sverigedemokraterna som styr. Och SD styrs av klimatskeptiker som vägrar tro på vetenskapen. Men erkänn det era förbaskade ynkryggar!

Läs:
Regeringen till EU: Det finns inget beslut om reduktionsplikten. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

söndag 2023-08-20
Lokal politik
tyckeri nummer 9593

» Politiska rockader.

Jag har fått en kallelse till kommunfullmäktiges valberedning i nästa vecka. Vi ska bland annat nu välja en ny ordförande för Bildningsnämnden i Åstorp. Den tidigare ordföranden (M) har avsagt sig uppdraget så det är dags att välja en ny ordförande. Tydligen har han tröttnat på att administrera nedskärningar inom skolan och att ha en överordförande som styr och ställer. Nu är det här ett beslut som jag inte tänker lägga mig i. Det är Moderaternas bekymmer.

Åstorp styrdes förra mandatperioden av ett minoritetssamarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men de två oppositionsblocken (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna å ena sidan och Sverigedemokraterna å andra sidan) kunde inte samarbeta. Det fanns ett kommunalråd på heltid (S) och sedan ett oppositionsråd på halvtid (M). Efter valet 2022 lyckades dock Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna prata sig samman. Ett samarbete som Liberalerna valde att ställa sig utanför. Så idag styr SD+M+KD Åstorps kommun. För att kunna prata sig ihop enades man om att nu fördubbla antalet heltidsanställda politiker och tillsätta två heltidsanställda kommunalråd. Ett vardera från Moderaterna och Sverigedemokraterna! Det prestigeproblemet lyckades man lösa. Ett av dessa, moderaten Roger Nielsen, har tagit på sig ansvaret för bland annat Bildningsnämndens område. Jag tolkar det som att Bildningsnämndens moderata ordförande tycker att det blivit lite för mycket med en ordförande och en överordförande. Nu ska vi alltså välja en ny ordförande. Som jag förstått det kommer Moderaterna att nominera - Roger Nielsen, det moderata kommunalrådet. Men det kan ju inte innebära så mycket merjobb för honom, eftersom han redan haft kontroll över Bildningsnämnden. Nu får han även formellt administrera nedskärningarna på skolan. Det var inte det vi utlovades.

» Mer nedskärningar.

Kommuner (och regioner) har problem med ekonomin över hela landet. Vår moderata finansminister, Elisabeth Svantesson, har varit ytterst snål med statsbidragen så nedskärningar i kommunal och regional verksamhet har blivit en utväg för många kommuner och regioner.

Nyvångshögen
Här i Åstorp har man bland annat gjort nedskärningar inom skola och förskola. Nedskärningar som främst drabbat de som behöver extra stöd. För någon dag sedan blev en annan nedskärning klar. Åstorps kommun har bestämt sig för att helt stänga kommunbiblioteket i Nyvång. Samtidigt som man drar ner på öppettiderna på övriga kommunbibliotek. Det har funnit bibliotek i alla fyra kommundelar. Åstorp, Kvidinge, Hyllinge och Nyvång. Nu stängs alltså Nyvång. Vi känner oss stolta över kommunens satsningar på utbildning och kultur. Hur som helst så har vi ju i varje fall fått en fördubbling av antalet heltidsanställda politiker att trösta oss med. Det är ju alltid något. Vi ska tydligen dessutom få en ny tjänst på HR-avdelningen. Med ökad belastning på den personal som är kvar så kanske det behövs.

Jag kanske ska berätta att Nyvång är ett gammalt gruvsamhälle. Om du färdas genom Nordvästskåne kan du antagligen se "Berget i Nyvång" eller "Nyvångshögen". Det är en rejäl hög med slaggprodukter osv från vad som en gång i tiden var Sveriges största kolgruva. Idag finns det en hel del byggnader som påminner om den epoken, ett museum och så alltså "Berget i Nyvång". Det är ett levande samhälle idag som växer. Men biblioteket läggs alltså ner.

» Om avskaffad valfrihet.

Jag såg i bladet att en av de moderata ledamöterna i en annan av Nordvästskånes kommuner, Örkelljunga, nu väljer att lämna partiet och sitta kvar som politisk vilde. Örkelljunga är en av många kommuner som liksom Åstorp numera styrs av en Brunblå sörja med Sverigedemokraterna och Moderaterna i spetsen. Ett kontroversiellt beslut i Örkelljunga som utlöst Jon Strömbergs beslut att hoppa av är att kommunen ska avskaffa valfriheten när det gäller personliga assistenter. I dag kan man välja kommunen eller välja något privat assistansföretag. Men nu har man i Örkelljunga beslutat att avskaffa det kommunala alternativet. Detta ska utauktioneras till lägstbjudande. Protesterna mot den Brunblå sörjans beslut har varit intensiva. Bland annat har det gjorts en namninsamling som krävt folkomröstning. Men den styrande sörjan har inte ens velat invänta beslut om folkomröstning och eventuellt resultat av en sådan. Man driver igenom beslutet på stört.

Det ska kanske påpekas att Jon Strömberg som hoppar av har egen erfarenhet av att jobba som personlig assistent. Oron bland de som har assistans är mycket stor när nu den Brunblå sörjan avskaffar valfriheten. Men, det är inget som förvånar.

» Brunblått fiasko.

För övrigt kan vi konstatera att även regionen har bekymmer. Nästa vecka har det gått 7 månader sedan jag utlovades behandling för efterstarr på ena ögat. Men resurserna på ögonkliniken i Helsingborg verkar inte vara de bästa. Det handlar om prioriteringar från Region Skånes Brunblå styrande sörja. Jag kan berätta att synen inte blivit bättre på 7 månader, tvärtom...

Läs:
Stramare budget stänger Nyvångs bibliotek. - Helsingborgs Dagblad
Mest kryssade moderaten hoppar av. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

måndag 2023-08-21
Har dom lyckats skrämma upp dig?
tyckeri nummer 9594

» Försök tänka rationellt.

Jag ser att regeringen gett Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att vidta åtgärder så att vi stackars livrädda svenskar inte ska vara för rädda för att åka kollektivt och ta bilen istället. Jag för min del tycker att dessa båda myndigheter för länge sedan skulle ha fått i uppdrag att vidta åtgärder så att vi svenskar av rena säkerhetsskäl åkte kollektivt istället för med bilen. Tänk så många liv som skulle kunna räddas om vi minskade biltrafiken radikalt.

Sven Tycker alltid något vettigt
Enligt Transportstyrelsens statistik dog 120 personer i trafiken under januari-juli i år. Dvs det troliga är att totalsiffran för året blir över 200.

Det värsta terrordådet i Norden i modern tid är när högerextremisten Anders Behring Breivik (som numera bytt namn till Fjotolf Hansen) för ungefär 12 år sedan mördade totalt 77 personer i Oslo och på ön Utøya där han sköt ihjäl sammanlagt 69 ungdomar på det norska arbetarpartiets ungdomsläger. Övriga terrordåd i Norden kommer inte upp i samma siffra även om vi slår ihop dom allihop.

Med detta vill jag ha sagt att vi inte ska bli rädda bara för att några sverigedemokratiska pajasar genom medvetna provokationer lyckats få SÄPO till att höja risken för terrordåd från 3 till 4 på en 5-gradig skala. Risken för att någon förvirrad idiot ska försöka sig på ett terrordåd har ökat, både i Sverige och Danmark. Men det innebär inte att det verkligen kommer att ske. Och, om det skulle ske är risken mikroskopisk för att just du ska drabbas. Däremot vet vi med största sannolikhet att kanske 100 till svenskar kommer att dö i trafiken under resten av året.

Ska du vara rädd för något så är det alltså att vara rädd i trafiken och ta det försiktigt där. Ska du ännu mer minska risken för att drabbas illa på något sätt så sluta röka, sluta dricka sprit, ät hälososammare och rör på dig mer. DÅ gör du skillnad för risken att drabbas illa. Men gå inte omkring och var rädd för att just du ska drabbas av ett terrordåd. Risken är större att du får en fågelskit i huvudet!

För övrigt såg jag en notis som berättade att regeringen vill göra det enklare och billigare att ta körkort. Med tanke på hur många totalt vettlösa idioter det finns i trafiken som har bilen (och motorcykeln...) som en leksak och utsätter andra för stora faror så tycker jag snarare att det vore på plats att göra det svårare att ta körkort, men mycket lättare att ta det ifrån idioterna.

Slutligen kan vi notera att ovan nämnda Fjotolf Hansen (tidigare känd som Breivik) var missnöjd med hur han behandlades i fängelset. Jaha!

Läs:
Myndigheter ska stärka säkerhet i kollektivtrafiken. - Dagens Samhälle
Blandade känslor kring att åka kollektivt: Jag är faktiskt rädd. - Sveriges Radio
Statistik över vägtrafikolyckor. - Transportstyrelsen
De tre vanligaste bortförklaringarna i hastighetskontrollen. - SVT


Satsa på fred

tisdag 2023-08-22
Mer om det här med faror
tyckeri nummer 9595

» Lite spridda tankar.

Jag läser i Svenska Dagbladet om en undersökning som Novus gjort. Man har frågat: - "Hur pass orolig är du för ett terrordåd i Sverige?" Det visar sig att varannan svensk är mycket eller ganska orolig medan den andra halvan inte är särskilt orolig eller inte alls orolig. Kvinnor är lite mer oroliga än män.

Sedan har man frågat: - "Nu när Sverige höjt terrornivån i Sverige kommer du ändra något i din vardag?" På den frågan svarar ungefär 2/3 av svenskarna mycket intelligent att dom kommer att fortsätta leva som vanligt. Det vanligaste man kommer att göra är att undvika folksamlingar. Det är bara någon enstaka som kommer att stanna inne eller undvika kollektivtrafik. Det är många fler som helt enkelt inte vet.

Svensken är alltså ganska intelligent och tar det lugnt om jag får säga det. Mest oroliga är av någon underlig anledning sverigedemokrater. Bland SD:s sympatisörer så är ungefär 2/3 oroliga. Undrar om det kan finnas något samband mellan detta och resultatet av en annan undersökning jag läste om. Enligt denna utmärker sig sverigedemokratiska sympatisörer när det gäller att tro på övernaturliga krafter, paranormala förmågor, kunna se in i framtiden, samtala med de döda, bota sjuka med handpåläggning, ett sjätte sinne och annat trams. Någon som är förvånad?

Nya intelligenta tankar varje dag - helt gratis
Som jag sagt innan, gå inte och var orolig och rädd för terrorhotet. Dels därför att det ju är precis det man vill att du ska bli, och vi ska inte låta oss bli lurade. Dels därför att det finns så mycket annat som innebär ännu större risker för just dig än en terrorattack. Jag läste idag om en svår trafikolycka med 5 döda utanför Skara. Det var lika många som dog vid Rakhmat Akilovs attack 2017. Mellan januari - juli i år har 120 personer dött i den svenska trafiken. I dagarna kan vi läsa om idioten som skulle bränna gummi och körde in i publiken, vi har läst om rallyföraren som körde av vägen och in i ett träd och dog. Och idag såg jag en liten notis om en 25-årig kvinna som blivit påkörd av en bil. Hade alla trafikolyckor fått samma publicitet i media som skjutningar och sprängningar hade vi alla varit livrädda för att ge oss ut i trafiken. Detta trots att det hävdas att de svenska vägarna tillhör de säkraste i världen.

All denna terrorismhysteri bottnar i den rasism och muslimhat som frodas i de sverigedemokratiska spåren. Det är den rasism och muslimhat som sprids från Sverigedemokraterna som skapat terrorhotet. Ett hat som sprids genom uttalanden från företrädare för Sverigedemokraterna. Och just nu ännu mer aktivt av vår professionella koranbrännare Salwan Momika. Som uppenbarligen gör allt detta för att garantera att han får asyl i Sverige och inte utvisas till Irak. Migrationsverket börjar dock bli allt mer skeptisk till hans historia. Bland annat har det dykt upp bilder som visar att han tillhört en beväpnad kristen milis. Det verkar som om SD gärna tar sin hand ifrån honom trots att han hävdar att han är SD-medlem och har för avsikt att kandidera för SD i nästa riksdagsval.

Han påstår att han bara utnyttjar den svenska åsikts- och yttrandefriheten. Men, vad han egentligen gör är ju att angripa alla muslimers åsiktsfrihet och göra sig skyldig till hets mot folkgrupp genom upprepade attacker mot en grupp människors tro. För övrigt läser jag att Ebba Busch (KD) tycker att alla muslimer bara ska vända andra kinden till. Men det är ju just det som i princip alla muslimer gör, man vänder andra kinden till och gråter i ensamhet hemma på kammaren för hans attacker på deras åsiktsfrihet. Kvinnan som försökte släcka hans eldande med en brandsläckare tycker jag är en hjälte. Mannen som iklädd boxhandskar attackerade Salwan Momika visade tydligt att han inte ville skada honom (varför annars ha boxhandskar på) men ville markera sin avsky. Jag sympatiserar inte med attacken, men har förståelse. Att höra "vända andra kinden till" från Ebba Busch som tyckte att polisen borde skjuta skarpt är patetiskt.

För övrigt läste jag om en rapport från Arbetsmiljöverket som berättade att personer som är födda utomlands i dubbelt så stor omfattning jämfört med svenskfödda utsätts för mobbning på arbetet. Den sverigedemokratiska rasismen visar sig på många olika sätt. Vi ska vara glada och tacksamma för alla dessa invandrare som jobbar och sliter för att göra det svenska samhället till ett lite bättre samhälle. Utan många av dessa skulle samhället inte fungera. Men något sådant vill inte Sverigedemokraterna och deras egen minister, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, erkänna. Där handlar det bara om problem. Inte om alla problem som blir lösta just genom invandrare. Jag fick igår äntligen en kallelse till sjukhuset för behandling av min efterstarr. Det blir bara 7½ månads väntetid! Läkaren är av namnet att döma en av alla dessa invandrare som håller uppe den svenska sjukvården.

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratis

Läs:
SD-väljare mest oroliga för ett terrordåd. - Svenska Dagbladet
Ny rapport: SD:s och L:s väljare tror mest på det övernaturliga. - Arbetaren
Fem personer döda efter frontalkrock. - Aftonbladet
Kvinna påkörd i centrala Stockholm. - Expressen
Sveriges vägar bland de säkraste i världen. - Svenska Dagbladet
Så används svenska politiker i koranbrännarens asylansökan. - SVT
Buschs krav på muslimer: Vänd andra kinden till. - Expressen
Utrikesfödda utsätts oftare för mobbning. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

onsdag 2023-08-23
Satsa på järnvägen
tyckeri nummer 9596

» Sänk priserna.

Jag såg att Portugal blir nästa land att följa Tysklands exempel att införa en billig månadsbiljett som ger rätt till resor med lokal- och regional kollektivtrafik i hela landet. För 49 Euro i månaden kan man resa med all lokal- och regional kollektivtrafik i hela Portugal. 49 Euro motsvarar med dagens usla kronkurs trots detta knappt 600 kronor. Åtgärden görs för att locka fler att åka kollektivt istället för att ta bilen. En åtgärd som i Tyskland blev mycket uppskattad. Enda problemet i Tyskland är att det är så många som vill resa med kollektivtrafiken att det blivit för fullt på tåg och bussar.

Skånskt Pågatåg
I Skåne kostar en 30-dagarsbiljett 1309 kronor. Dvs mer än dubbelt mot vad det kostar i t.ex. Tyskland och Portugal. Och där gäller biljetten i hela landet. Skulle jag passera länsgränsen så får jag lägga till ytterligare pengar i Sverige. I år höjdes biljettpriserna med ca 10%. Effekten har blivit att Skånetrafiken faktiskt förlorat skånska resenärer. Resandet har räddats av att allt fler danskar åker till Sverige för semester och shopping. För att skrämma bort ytterligare kollektivresenärer kan vi förvänta oss en ny höjning av biljettpriserna med 10% nästa år.

Tyvärr styrs vårt land och vår region av en Brunblå sörja som motarbetar kollektivtrafiken. Vår högerregering har kraftigt skurit ner och slopat investeringar i järnvägar. Vi styrs av politiker som utlovar sänkta priser på bensin och diesel i syfte att öka bilismen, samtidigt som man höjer taxorna i kollektivtrafiken. Med syfte att skrämma bort resenärer?

Verkligheten är att priserna i kollektivtrafiken har ökat mer än bränslepriserna. Men vad man lovar från vår Brunblå sörja är att sänka bränslepriserna och öka taxorna i kollektivtrafiken.

En Brunblå sörja!

Apropå något helt annat. Än så länge i år har 36 personer dött på jobbet i olyckor. Ska det få fortsätta så? Ska vi tolerera det? Varför händer inget?

Läs:
Portugal gör som Tyskland – inför ”superbiljett” på tåget. - Dagens ETC
Biljettpriser på tåg och buss kan höjas med nära 10 procent – igen. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

torsdag 2023-08-24
Vår ledande optimist
tyckeri nummer 9597

» Nästan pinsamt.

Vår moderata utrikesminister Tobias Billström måste vara vårt samhälles största optimist. Han har ju skakat hand med Mr Erdogan of Turkey på att det turkiska parlamentet ska godkänna den svenska ansökan till NATO när man öppnar igen i oktober. Och har man skakat hand med Mr Erdogan of Turkey så är det ju ett bindande löfte och avtal!

Hahaha!

Färdiga åsikter - helt gratis
Att vi har fått en egen professionell koranbrännare i Salwan Momika, som uppenbarligen köper Koraner med mängdrabatt, har ingen betydelse. Jag såg att han precis lämnat in 12 nya ansökningar om att få bränna koraner på lite olika håll i landet. Vi behöver numera i varje fall inte importera halvsvensken Rasmus Paludan från Danmark för att elda Koraner. Salwan Momika och Rasmus Paludans aktiviteter med bokbål har ingen betydelse för Turkiets vilja att godkänna den svenska NATO-ansökan hävdar den obotliga optimisten!

Hahaha!

Hur som helst så håller ju regeringen på med att förbereda en lag som ska göra det möjligt att stoppa koranbränningar - om dom är ett hot mot vår säkerhet. Hur man ska få igenom det hela i riksdagen är jag dock lite tveksam till. Sverigedemokraterna, som ju egentligen stödjer koranbränningarna, har sagt tvärnej. Uppenbarligen är även Ebba Busch, som inte heller verkar tycka att bränna koraner är något att hänga upp sig på, inte så pigg på någon sådan lag. Och faktum är att jag inte heller tycker att en sådan lag är en bra idé. Om man ska få stoppa olika meningsyttringar eller rena dumheter med motiveringen att det skulle vara ett hot mot landets säkerhet så kanske nästa demonstration som stoppas är en demonstration mot Rysslands ockupation av Ukraina. Ryssland kanske hotar med cyberattacker? Nästa vecka stoppar vi demonstrationer mot diktaturen i Saudiarabien. Dom kanske hotar med oljan eller att skicka någon mördare?

Nä, men det kan däremot inte vara tillåtet att hetsa mot en grupp människor och angripa deras åsiktsfrihet. För det är just det som upprepade koranbränningar gör. Eller upprepade bibelbränningar. Eller upprepade eldande av Toran. Det är att hetsa mot en grupp människor och att angripa deras åsiktsfrihet. Vi vill inte ha några bokbål i Sverige. DET är ett angrepp på åsikts- och yttrandefriheten att bränna böcker!

Fast, apropå optimisten Tobias Billström, så har jag faktiskt förståelse för den stackaren. Vad ska han säga? Att han inte litar på Mr Erdogan of Turkeys handslag? Han måste ju säga att han litar på honom! Och han kan ju inte säga att Salwan Momika hotar NATO-inträdet. Då blir ju Sverigedemokraterna ledsna!

PS. På tal om den där planerbara kärnkraften så ser jag att återstarten av Ringhals 4 nu skjuts upp. Senaste budet är 19 september. Reaktorn har stått stilla sedan 2 augusti. Planerbar var det!

Läs:
Billström: Koranbränningarna påverkar inte Natomedlemskapet. - Dagens Nyheter
Busch (KD): Kommer inte stödja förbud mot koranbränningar. - Sveriges Radio
Väck misstroendevotum mot statsministern. - Magasin Para§raf (låst artikel)


Satsa på fred

fredag 2023-08-25
Goda och mindre goda nyheter
tyckeri nummer 9598

» Brunblå sörja på dekis.

Jag vet att en del kanske tycker att jag frossar lite för mycket i väljarundersökningar. Men, när dom visar på ganska positiva siffror så kan man ju inte låta bli att njuta. Alltså blir det idag dags att frossa i Novus senaste undersökning som publiceras av Svenska Dagbladet. I undersökningen finns faktiskt bara två förlorare, Moderaterna och Sverigedemokraterna! Alla de andra partierna får ökat stöd, även om det bara är den socialdemokratiska uppgången som inte bara är marginell. Så här ser det ut:

Socialdemokraterna »» 38,4% (+1,4)
Moderaterna »» 19,0% (-1,0)
Sverigedemokraterna »» 17,3% (-1,6)
Vänsterpartiet »» 7,8% (+0,6)
Miljöpartiet »» 4,8% (+0,5)
Centerpartiet »» 4,6% (+0,1)
Kristdemokraterna »» 3,6% (+0,3)
Liberalerna »» 3,3% (+0,5)

Rekordhöga siffror för Socialdemokraterna medan Sverigedemokraterna verkligen visar låga siffror. Vänsterpartiet tillhör vinnarna jämfört med valet 2022. Riktigt illa är det alltså för Liberalerna och Kristdemokraterna som fortsätter att ligga under isen och det föreligger en uppenbar risk (chans...) för att partierna åker ur Riksdagen vid ett val.

Om dessa siffror håller sig till valet och både L och KD åker ut så räcker det för Socialdemokraterna med stöd av antingen Vänsterpartiet eller Miljöpartiet och Centerpartiet för att man ska få egen majoritet i Riksdagen. Vi kan mycket enkelt uttrycka det som att Ulf Kristerssons Brunblå sörja med beroende av ett populistiskt, rasistiskt nasseanstruket Sverigedemokraterna har gjort fiasko.

FIASKO!

» Vi lever på olika planeter.

En del badar i pengar
Vill man ha sitt på det torra så ska man tydligen bli bankdirektör. Bankerna gör enorma vinster på oss kunder, pengar som tydligen bland annat används till att premiera de direktörer som varit så skickliga på att skinna oss kunder.

Inom kort byter Handelsbanken VD. Det blir bankens sjunde VD sedan 2000. Dom sitter alltså inte så många år. Men, man är generös efter att dom suttit några år. Frikostiga pensionsavtal har gjort att de tidigare 5 VD:na fått sammanlagt en halv miljard i pension när dom slutat. En halv miljard, alltså 500 miljoner. När Carina Åkerström fyller 62 så går hon i pension med ett pensionsavtal från Handelsbanken på 100 miljoner kronor. 100.000.000 kronor.

Vi andra får vår pensionsålder höjd, men jag gissar att vara VD för en storbank är väldigt fysiskt påfrestande så kroppen är slut vid 62 års ålder. Och då måste man ju kompenseras för att man blivit utsliten så fort.

Vi kanske ska påpeka att Handelsbanken är den av storbankerna som går sämst. Eller vi kanske ska uttrycka det som att det är den storbank som går minst superbra.

Som jag sade. Vi lever på helt olika planeter!

Om vårt samhälle behöver mer pengar för att få en sjukvård som verkligen fungerar, en skola som tar hand om alla och en polis som kan skydda vår vardag så finns det en del individer i vårt samhälle som faktiskt har möjlighet att bidra med lite mer.

Läs:
S växer – en av partiets högsta noteringar. - Svenska Dagbladet
Storbankens avgående vd får 100 miljoner i pension. - SvD Näringsliv


Satsa på fred

lördag 2023-08-26
Hänsynslösa nikotinslavar
tyckeri nummer 9599

» Är det nikotinet som angriper hjärnan?

Vad är det som gör rökare så förbaskat egoistiska och hänsynslösa? Skyltar om rökförbud gäller inte mig verkar dom tro. Vadå låta bli att röka på busshållplatser och järnvägsstationer? Det struntar väl jag i om det är olagligt. Stör det någon så kan dom väl flytta på sig så att jag kan blossa på fritt? Vadå inte bara släppa fimpen på marken? Det är ju två meter till papperskorgen, en fimp mer eller mindre gör ingen skillnad?

Fimpa
Är det något i nikotinet som angriper den del av hjärnan där allmänt folkvett är placerat? Det råder ju som väl de flesta vet enligt lagen rökförbud på järnvägsperronger, busshållplatser osv. Jag åker mycket ofta tåg och kan konstatera att allt som oftast är det någon rökare som missat förbudet eller totalt struntar i det. Det händer att jag påpekar rökförbudet för rökare ibland. Jag gör det inte konsekvent, då skulle man bli ganska trött. Men det händer. Reaktionerna är olika, allt från "Ursäkta" och "Det visste jag inte" till "Det ska du strunta i" eller "Jag är från Göteborg". Och sedan finns det ju dom som uppenbarligen är hörselskadade också, och inte reagerar alls. Men det är tyvärr många som helt nonchalant struntar i rökförbudet.

Utanför ingången till vår lokala ICA-butik står en bänk för kunder att ta en paus på osv. Trots en mycket stor skylt med rökförbud precis ovanför bänken händer det allt som oftast att det sitter någon idiot och röker på bänken. Att man satt upp skylten är väl för att bespara oss som vill slippa stanken att behöva gå igenom rökmolnen för att komma in i affären. Dessutom är personalens lunchrum precis bakom, och dom kan ju inte ha fönstret öppet om det sitter folk och röker utanför. Det måste helt enkelt vara något i nikotinet som skadar hjärnan. Har forskarna studerat den möjligheten?

Jag var idag en vända till Helsingborg med Pågatåget på eftermiddagen. Naturligtvis stod det någon och rökte på perrongen medan vi väntade på tåget här i Åstorp. Fast mest patetisk var den unga spoling som inne på tåget tog några bloss på en e-cigarett. Han tyckte han var extremt tuff när han blåste ut sina rökpuffar. Det såg så patetiskt löjligt ut att jag inte kunde avhålla mig från att skratta.

» Planerbar elproduktion.

Apropå det där med planerbar elproduktion så såg jag att Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 i går fick kopplas ur efter att ha fått snabbstoppas pga problem med turbinanläggningen. När problemen är fixade vet man inte. Men kärnkraften är ju så planerbar så det går nog att planera. Ringhals 4 står också still. Den planeras att komma igång igen 19 september. Enligt den senaste planen alltså. Det är ju planerbart!

Jag såg förresten att vi kunde räkna med lite högre elpriser på elbörsen. Det är nämligen så att även i Finland står två av den planerbara kärnkraftens reaktorer tyvärr för tillfället helt oplanerat stilla. Det är tyvärr sådant som kan hända när man planerar fel!

Nyligen hävdade vår liberala regeringsledamot Romina Pourmokhtari som kallas Miljö- och klimatminister att det till 2045 krävdes 10 nya kärnkraftsreaktorer för att säkra vår elproduktion. Ett uttalande som fick experterna till att ruska på huvudet och undra var hon fått det ifrån. Det var tydligen fler som undrade det för nu har tydligen alla spår av påståendet raderats på regeringens sidor på nätet.

Läs:
Oskarshamn 3 bortkopplad från elnätet. - Aftonbladet


Satsa på fred

söndag 2023-08-27
Dagens Sverigedumokrat
tyckeri nummer 9600

» Ibland ruskar man bara på huvudet.

Dagens utmärkelse "Dagens Sverigedumokrat" går till Josef Fransson som tydligen är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Kvalitetskraven är inte så höga. Josef Fransson tycker att vi skulle behöva lite fler uppfriskande skottdueller i samhället. I en debattartikel i Expressen tycker han att "låt fler personer bära sina vapen i det civila".

Helt färdiga åsikter - helt gratis
Visst skulle vi alla känna oss säkrare om alla poliser, tullare, yrkesmilitärer, kustbevakare och vad vi kan komma på har sin pickadolla i byxlinningen när dom går och handlar på kvällen eller går på krogen eller bara är ute och spatserar med barnen i barnvagnen.

- "Nej, jag vill inte ha det som i USA" poängterar han. Och det är ju tur det i varje fall.

Nä Josef, jag tror att jag avstår. Det finns inte för lite vapen ute i samhället, det finns för många vapen ute i samhället. Jag tror inte att jag vill ha några skottdueller på gatan mellan en tullare på shoppingrunda och en gängkriminell eller vad det nu är Josef Fransson har tänkt sig.

Tänk om Josef!

Hur som helst får du trösta dig med att du i i varje fall fått min hedersutmärkelse "Dagens Sverigedumokrat".

Och på tal om USA så ser jag att en ung vit rasist i Jacksonville, Florida gått in i en affär och skjutit ihjäl 3 färgade personer (som han hatade så just pga deras hudfärg) innan han själv också blev ihjälskjuten. Han lämnade efter sig ett manifest där han berättade att han hatade färgade personer. Vi kan kanske definiera det hela som ett rasistiskt terrordåd.

Det är ju tur att inte någon svensk rasistisk sverigedemokrat ger utlopp för sitt muslimhat på liknande sätt. Vi ska vara glada att man nöjer sig med att sprida hatet genom uttalande på det som förr kallades Twitter som Richard Jomshof (med uppenbart instämmande från partiledaren Jimmie Åkesson när han nu återvänt från sin rekordsemester) eller stöd till personer som gjort det till sin livsuppgift att resa runt och elda koraner.

Vart är vårt samhälle på väg?

Läs:
Låt fler personer bära sina vapen i det civila. - Expressen debatt
Jacksonville shooting: Racist gunman kills three black people in Florida store. - BBC


Satsa på fred

måndag 2023-08-28
Veckans rappakalja
tyckeri nummer 9601

» Det är alltid spännande.

Det är alltid spännande att läsa ledarartiklar i tidningar från näringslivet och de som redan har sitt på det torra. Att läsa tankar från Timbro-maffian är bra för att få upp blodtrycket.

Timbro - på de rikas sida
Idag läser jag ledaren i Dagens Industri som författats av en Ellen Gustafsson som naturligtvis har fått sin utbildning på Näringslivets eget Timbro. Rubriken är: - "Slopa statlig inkomstskatt". Ellen inleder sitt mästerverk med: - "Skatter är fascinerande. Det som i alla andra sammanhang skulle kallas för stöld förvandlas genom samhällskontraktet till något annat. En del av varje människas frihet ges upp i förhoppning att få något för det, vare sig det är vård i tid, en duglig skola till sina barn, en värdig äldreomsorg till en förälder, fungerande järnvägar eller en stark militär."

Med den sortens resonemang så är ju hyran man betalar till exempel också stöld. För att inte tala om räntan som banken tar på mitt lån. Eller kanske att jag tvingas betala för mjölken på Ica är stöld av mina surt förvärvade slantar?

Nä, kära Ellen, du har vistats för mycket i Timbros skadliga miljö. Skatt är inte stöld. Skatt är en ersättning till samhället för den service samhället står för. Det kan vara militärt försvar, poliser som bevakar gatorna, fängelser för förbrytare (allt från tjyvar till bedragare och skattefifflare), sjukvård, skolor och vi kan fortsätta uppräkningen. Att vår goda Timbro-Ellen främst vill avskaffa den statliga inkomstskatten kan kanske bero på att det är den skatt som allra främst drabbar de höginkomsttagare som hon har fått i uppdrag att beskydda.

Jag tror att jag istället förespråkar att vi plockar in skatt främst från de som verkligen har råd att betala skatt!

Läs:
Slopa statlig inkomstskatt. - Dagens Industri ledare.


Satsa på fred

tisdag 2023-08-29
Vad är en demokrati
tyckeri nummer 9602

» Hur kan detta ske?

Om vi har otur så är vi snart medlemmar av en militär allians som styrs av den här mannen.

Donald Trump mugshot

Hur kan den här polisbilden bli en idolbild på en politiker? Hur kan vad som formellt är en demokrati hamna i en situation där en kriminell bedragare och lögnare utan tro på demokratiska regler som den här mannen kanske väljs till president?

Jag blir orolig för vår värld!

» Mer apropå planerbar el

Så har då den där planerbara elproduktionen hamnat i en ny oplanerad situation. Sveriges största kärnkraftsreaktor fick ju för några dagar sedan kopplas ur. Effekten blev höjda elpriser. När en så här stor reaktor helt oplanerat kopplas ur försvinner en stor andel av elproduktionen. Det blev inte bättre av att ännu en svensk reaktor oplanerat står stilla mycket längre än det planerade stoppet. Och i Finland står två reaktorer oplanerat stilla.

När nu Oskarshamn 3 planerades att köra igång fullt så blev det ett nytt oplanerat stop. Och elpriset steg helt oplanerat igen. Visst är det bra med planerbar elproduktion, synd att den inte fungerar som planerat.

Läs:
En bild av hat och ren ondska. - Magasin Para§raf
Sveriges största reaktor bortkopplad igen. - SVT


Satsa på fred

onsdag 2023-08-30
Mer skattepengar till flyget
tyckeri nummer 9603

» Jag slipper än så länge.

Jag ser att Ängelholms flygplats behöver mer pengar. De flesta kommuner i Nordvästra Skåne gick in med mångmiljonbelopp när tidigare ägaren PEAB för några år sedan ville bli av med förlustaffären. Nu behöver man ännu mer pengar för att överleva några år till.

Start från Ängelholms flygplats
Flygplatsen var ursprungligen militär (F10) men den civila verksamheten sköttes av Swedavia. 2011 sålde Swedavia flygplatsen till Region Skåne och ett antal nordvästskånska kommuner för 40 miljoner kronor. Dessa sålde omedelbart flygplatsen vidare till byggbolaget PEAB för samma belopp plus att man fick ett kontantstöd på 15 miljoner kronor medskickade av skattebetalarna (dvs man betalade bara 25 miljoner trots att säljarna precis köpt för 40 miljoner). Dom pengarna förklarade Kammarrätten så småningom för ett olagligt kontantstöd.

Familjen Helsingborg - Nordvästra Skåne
2020 hade PEAB tröttnat på förlusterna och ville lägga ner det hela. Det slutade med att 7 kommuner i Nordvästra Skåne (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm) tog över och köpte tillbaka flygplatsen för 20 miljoner och dessutom gick in med ytterligare 30 miljoner av skattebetalarnas pengar i garantier för att täcka förlusterna. Det ska påpekas att det man köpte var själva det konkursmässiga bolaget. Alla byggnader osv behöll PEAB och kan hyra ut. T.ex. till den nu kommunägda flygplatsen. Några kommuner tackade dock nej och höll sig borta från att subventionera flyget. Om vi med Nordvästra Skåne menar det samarbete som går under namnet Familjen Helsingborg så var det min egen kommun Åstorp samt Örkelljunga, Svalöv och Landskrona som avstod.

Nu behöver flygplatsen alltså ytterligare pengar. Så de sju kommuner som är ägare ska därför nu gå in med ytterligare 30 miljoner kronor för att flygplatsen ska överleva några år till. Sedan hoppas man på att Swedavia, dvs alla skattebetalare i Sverige, ska ta över igen det hela och driva vidare.

Flyget är ju tyvärr redan kraftigt subventionerat. Bland annat är flygbränsle undantaget från skatter. Detta trots att flyget är en stor klimatutsläppare som dessutom släpper ut sin skit högt upp där den gör ännu mer skada. Vad vi egentligen skulle göra är att flyga mycket mindre, inte att fortsätta att subventionera flyget så att priserna hålls nere och därmed ökar flygandet.

Men det är ju till stor del Makten som utnyttjar flyget och är beroende av flyget...

Läs:
Flygplatsen behöver 30 miljoner kronor till. - Helsingborgs Dagblad
Helsingborgspolitiker vill skrota miljö kraven för att rädda flygplatsen. - SVT
Ängelholm Helsingborg Airport. - Ängelholm Helsingborg Airport
Familjen Helsingborg. - Familjen Helsingborg


Satsa på fred

torsdag 2023-08-31
Jag känner mig hedrad
tyckeri nummer 9604

» Richard Jomshof kan dra åt skogen med sitt hat.

Jag tänkte logga in på Twitt... f'låt X heter ju Elon Musks pestspridare numera. Jag har ingen aktivitet längre där, men jag skulle kontrollera ett uttalande från den sverigedumokratiska pajasen Richard Jomshof. Jag får då till svar att jag är blockerad av Richard Jomshof (SD). Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än som en heder för mig. Jag trodde inte att jag var så betydelsefull.

Fast nu kan det ju också vara så att den där pajasen kanske blockerar alla som han inte har godkänt personligen som en vän. Men det känns ju liksom mer hedrande för mig om han medvetet blockerat just mig och inte om jag bara tillhör den stora massan.

Att den här mannen lever på en annan planet och i sitt hat mot muslimer är villig till vilka lögner som helst är något som vi har insett för länge sedan. Att de tre partier som utgör vår minoritetsregering inte vågar ta avstånd från hans lögner och hat säger allt om hur beroende av Jimmie Åkessons trupper Ulf Kristerssons regering är. Jag förstår varför man från den Brunblå sörjans sida ska se till att det inte ens blir någon omröstning i Justitieutskottet om övriga medlemmars förtroende för ordförande Richard Jomshof.

Hur som helst såg jag en skärmbild av ett uttalande från Richard Jomshof som säger en hel del om mannens fantasivärld som är helt präglad av hat utan verklighetsförankring. Men skärmbilden var inte komplett så jag ville se hela uttalandet. Men, som sagt, jag är tydligen blockerad av Richard Jomshof så jag får nöja mig med det jag kan utläsa av skärmbilden. Så här uttalar sig alltså den man som riksdagens majoritet utsett till ordförande för det mycket viktiga Justitieutskottet:

- "Det är alltid lika patetiskt när skrikvänstern, med Socialdemokraterna och Magdalena Andersson som körledare, tar ton. De är naturligtvis inte intresserade av demokrati eller yttrandefrihet. De är bara intresserade av makt och de är villiga att göra precis vad som helst för att få behålla den, även om det innebär att man måste krypa för islamister och diktaturer. En stor del av Socialdemokraternas väljarkår består av islamister. Den som tar strid mot islamisterna och deras..."

Sven har färdiga åsikter - alltid gratis
Vid senaste valet fick Socialdemokraterna närmare 2 miljoner röster. Om nu "en stor del" av dessa är islamister, hur många kan det då röra sig om? Med tanke på att kanske 9% av Sveriges drygt 10 miljoner innevånare anses vara muslimer så måste detta innebära att Richard Jomshof är så totalt imbecill och okunnig att han tror att muslim är lika med islamist. Säpo (som jag litar på mer än jag litar på Richard Jomshof) uppskattar att det finns omkring 2.000 som kan karakteriseras som "islamister" i Sverige.

Vi kan fundera lite på Sverigedemokraterna (Richard Jomshofs eget parti) istället som vid senaste riksdagsvalet fick drygt 1,3 miljoner röster. Jag är lite försiktigare när jag säger att jag faktiskt inte tror att "en stor del" av SD:s väljare är nazister. Jag tror att gruppen riktiga nazister inte är så stor trots allt. SD:s väljarunderlag består främst av missnöjda populister och smårasister. Lägg till detta muslimhatare och en liten grupp nassar. Men jag tror att dom kanske är lite fler än 2.000 - nassarna alltså.

Vad diskussionen nu handlar om är om man på något sätt ska införa någon form av förbud mot att bränna Koranen (och Bibeln och Torah osv). Sverigedemokraterna som ju är helt insnöade i sitt muslimhat och gillar Koranbränningar säger alltså Nej till allt. Regeringen är inne på någon form av beslut om att det ska kunna förbjudas att man gör något som kan innebära ett säkerhetsproblem för Sverige. Dvs polisen ska kunna stoppa en koranbränning om det riskerar utlösa terrorattacker mot Sverige. Min stora invändning mot denna lösning är att det är en eftergift till terrorgrupper och ju faktiskt innebär att man ska kunna stoppa en demonstration mot Rysslands krig i Ukraina med motiveringen att det riskerar att trigga ryska cyberattacker mot svenska mål.

Jag känner mer sympati för den socialdemokratiska versionen. Dvs att koranbränningar ska kunna klassas som hets mot folkgrupp. Dvs inte ett totalförbud mot att bränna koranen (och bibeln och...). Men om detta görs på ett sätt som kan anses vara hets mot folkgrupp så ska det göras olagligt. Att hävda att en åtgärd som stoppar koranbränning t.ex. är ett angrepp mot åsikts- och yttrandefriheten tycker jag är lite fel ute. Att bränna koranen är ju i sig ett angrepp mot muslimers åsiktsfrihet.

Men att försvara Richard Jomshofs (och Sverigedemokraternas) hat mot muslimer, det är inget annat än ett utslag av rasism och islamofobi. Jag tycker vi skickar Richard Jomshof på utbildning, han har mycket att lära.

Jag återkommer en annan dag till regeringens Anne Frank-lag. Alltså den angiverilag man från den Brunblå sörjan vill införa. Jag vill ge ett råd till Richard Jomshof att läsa Anne Franks dagbok, den handlar om att leva illegalt. Till slut blev hon förrådd av en angivare.

Läs:
S: Koranbränningar kan vara hets mot folkgrupp. - Expressen
Danmarks väg får inte bli vår. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
Aftonbladet/Demoskop: Varannan svensk vill förbjuda koranbränning. - Aftonbladet
Moderaterna blandar bort korten om Jomshof. - Helsingborgs Dagblad ledare
SKR: Kommuner och regioner måste undantas anmälningsplikt. - Dagens Samhälle (låst)


Satsa på fred

fredag 2023-09-01
Maria Malmer Stenergard
tyckeri nummer 9605

» Fri troféjakt.

Sverigedemokraten Maria Malmer Stenergard, som formellt sitter på ett moderat mandat som Migrationsminister, fortsätter sin jakt på icke-önskvärda i vårt land under stort jubel från hennes vänner i Sverigedemokraterna.

Maria Malmer Stenergard (SD/M)
Utvisningsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M) hävdar att det finns 100.000 personer som befinner sig illegalt i Sverige. Det skulle alltså innebära att ungefär 1% av de som befinner sig i Sverige befinner sig här illegalt. Nu är det så att ingen annan har lyckats komma fram till den fantasisiffran. De som kan benämnas som experter tror att siffran troligtvis bara är en tiondel av den av Maria Malmer Stenergard ständigt upprepade siffran.

För min egen kommun Åstorp som har drygt 16.000 innevånare så är det ju faktiskt skillnad på om här befinner sig 165 personer illegalt eller om det finns 16 personer som befinner sig här illegalt. Det är en fundamental skillnad.

Jag tror att jag har förstått hur Utvisningsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M) har kommit fram till den här siffran. Jag tror att hon räknat samman alla personer som fått besked om att dom ska utvisas / avvisas men inte lämnat landet den officiella vägen. Lägg till sådana som försvunnit från boenden, rymt från Förvar osv. Sedan har hon höjt upp siffran till en bra och jämn siffra. 100.000 låter bra tycker hon.

Problemet med den typen av beräkning är att den utgår ifrån att alla som "försvunnit" har stannat kvar i Sverige. Vilket dom inte har gjort. Jag har ju som jag tror jag nämnt några gånger tidigare jobbat drygt 5 år på ett av Migrationsverkets Förvar. Jag har alltså träffat hundratals personer som skulle utvisas/avvisas. Jag har där träffat många som jag känner mig trygg med att veta att personerna inte finns kvar i Sverige. Men jag har också träffat lika många där jag skämts över hur ett demokratiskt välfärdssamhälle behandlar människor. Och jag har alltså träffat på många som egentligen accepterade att dom skulle lämna Sverige. MEN, dom vill inte komma hem till sitt hemland den officiella vägen överlämnade till hemlandets myndigheter. Dom smyger hellre in av olika anledningar.

Det är alltså så att många av de som Utvisningsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M) räknar in i de 100.000 faktiskt inte är kvar i Sverige. Dom har antingen smugit hem eller söker sin lycka i något annat land. Maria Malmer Stenergards skrämselsiffror om 100.000 illegala i Sverige är en ren lögn. Allt för att motivera den ena inskränkningen i demokratin efter den andra. Anständighet är inget den damen vet något om.

Vår nya Brunblå sörja
Nu ska vi få en angiverilag, där anställda inom staten, regioner eller kommuner ska vara skyldiga att ange de dom kommer i kontakt med. Om en gammal dam som lever illegalt i Sverige eftersom hon inte vågar återvända till sitt hemland kommer in till akuten i ambulans med hjärtstillestånd så ska den första åtgärden en sjuksköterska gör vara att ringa till Migrationsverket och berätta att dom har en gammal dam som dom bör komma och hämta och låsa in på ett förvar.

Eller om en lärare kommer på att ett barn i klassen har föräldrar som inte vågar återvända till sitt hemland utan lever illegalt så ska läraren ringa Migrationsverket så att dom kommer och hämtar barnet och föräldrarna.

Vi förstår att regioner, fackliga organisationer och så vidare protesterar!

En annan åtgärd kallas Inre utlänningskontroller. I praktiken ska alltså alla som ser utländsk ut vara beredd på att polisen kommer att kräva att man visar legitimation, lämnar DNA-prov och fingeravtryck osv om man vistas utomhus. Har man otur så kanske man stoppas flera gånger om dagen bara för att man ser utländsk ut. För att effektivisera dessa Inrikes utlänningskontroller vill man sänka från när man som barn är tvingad att lämna fingeravtryck och DNA-prov. I dag finns det en åldersgräns på 14 år. Hur långt man vill sänka gränsen har jag inte sett. Kanske förbereder man räder på förskolor och kräver fingeravtryck på alla barn som ser utländska ut?

Ryktet om att man ska utfärda en belöning på 100.000 kronor till den som kan ange en granne till exempel som lever illegalt i Sverige har jag dock inte lyckats få bekräftat. Hur mycket pengar de fick som angav Anne Frank och hennes familj har jag inte heller lyckats få fram. Men Anne Franks dagbok är ett lämpligt lästips till vår Migrationsminister. Den finns nog att låna på ett bibliotek - om det nu inte lagts ner. Judinnan Anne Frank levde illegalt gömd från nazisterna i Amsterdam i ett par år. 1944 angavs hon av någon och dog några månader senare i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Den dagbok hon skrev under tiden som illegal har blivit en bästsäljare.

Maria Malmer Stenergard...

PS jag läser förresten om att en grupp nynazister i Finland åtalas för att förbereda terrorbrott. Dom har skaffat vapen och förberett sig för att starta ett "raskrig". Det är inte bara Sverige och Danmark som tydligen hotas av terrorister.


Satsa på fred

lördag 2023-09-02
Bevara kontanterna
tyckeri nummer 9606

» Låt inte bankerna vilseleda oss.

Jag ska erkänna att det kanske var lite elakt att jag fick ett gott skratt när jag kom till vår lokala Ica butik för lite inköp på förmiddagen. Det stod en handskrivet lapp vid ingången: - "Problem med kortbetalningar - helst kontanter". Det där skrattet man får är lite av ett hånskratt ska jag erkänna.

Hur som helst var det ovanligt långa köer i kassorna. Jag brukar betala med ett Ica-kort där jag sätter in pengar i förväg. Genom att sätta in lite extra (avjämnat uppåt) varje månad så blir här sparat en liten buffert om problem skulle uppkomma. Idag fick jag förutom att betala med kortet även legitimera mig och skriva under ett kvitto. De som brukar blippa sitt kort kunde glömma detta. Det fungerade inte alls. Samma med Swish och annat nytt påfund. En ung kille framför mig skulle köpa några bananer bara och betala med vad jag hörde var ett ungdomskort från Swedbank. Det fungerade inte alls! Hans kompis fick hala upp en 50-lapp ur fickan och hjälpa sin kompis ur dilemmat.

Hemkommen såg jag att Ica hade problem i hela landet med kortbetalningar.

Det är nog inte så dumt med att ha lite kontanter i plånboken och att affärer tar emot kontanter. Hur gör de affärer som avskaffat kontanter när de här problemen uppkommit? Stänger dom?

Jag personligen har som huvudprincip att om en affär inte tar emot kontanter, dvs egentligen giltig valuta i Sverige, så kan dom glömma att ha mig som kund. Jag använder också oftast kort vid betalningar. Men använder även kontanter. Och då främst vid småbetalningar. Blippa vill jag inte kunna. Går det att plocka bort gör jag det. Jag vill inte att någon som eventuellt kommer över mitt kort ska kunna gå runt och handla en massa gånger utan att ens behöva kunna kod eller legitimera sig.

Bevara kontanterna

Bevara kontanterna. Se till att bankerna inte kan styra bort alla betalningar från kontanter. Det är bankerna som styr. I flera av de affärer jag varit inne i och som vägrat ta emot kontanter så skyller dom på deras bank som "tvingat" dom.

Håll fast vid kontanter! En dag behövs dom plötsligt!


Satsa på fred

söndag 2023-09-03
En eloge till Elisabeth Svantesson
tyckeri nummer 9607

» Jo, jag menar faktiskt det.

Jag förstår om en del av mina regelbundna läsare blir lite förvånade av detta. Skulle jag ge en eloge till en moderat finansminister? Jo, jag ska faktiskt göra detta. Bra tänkt Elisabeth!

En applåd för Elisabeth Svantesson
Vad det handlar om? Jo, hon har (efter mycket hård kritik från många håll) beslutat att stoppa den "automatiska" uppräkningen av den s.k. brytpunkten. Vad är då brytpunkten? Jo, det är den inkomstgräns där man börjar betala statlig skatt. Denna räknas upp automatiskt (om man inget gör) med inflationen. Och när det är som nu där inflationen är mycket högre än löneökningarna så innebär detta rejäla skattesänkningar för de med lite högre inkomster. Gränsen ligger lite över 50.000 i månaden idag, och där blir den alltså kvar. Höginkomsttagarna (som har råd att betala skatt) får ingen skattesänkning.

Nu får Elisabeth ytterligare cirka 12 miljarder att roa sig med istället för att spä på inflationen genom en gåva till de med lite högre inkomster som kan shoppa loss. Det ska bli spännande att se var dessa 12 miljarder hamnar?

För övrigt firar vi att vi slog finnarna både på herr och damsidan i Finnkampen! Bra jobbat töser och pågar!


Satsa på fred

måndag 2023-09-04
En dåre
tyckeri nummer 9608

» Ger sig inte.

Jag undrar om Salwan Momika börjar få lite panik? Ni vet han som turnerar runt i landet och på löpande band eldar koraner som han köpt med mängdrabatt.

För några dagar sedan såg jag att TikTok tagit bort möjligheten för honom att samla in pengar genom att filma sina eldsvådejippon och lägga ut på TikTok medan han tigger pengar. Det blev tydligen lite för mycket för TikTok så dom har dragit in möjligheten för honom.

Sedan såg jag att Sverigedemokraterna inlett en process för att utesluta honom ur partiet. Något som ju det partiet har god vana vid så det kan gå ganska snabbt. Nu såg jag att Salwan Momika när han fick kännedom om detta valde att själv gå ur partiet. Nu blir det inget av hans planer på att ställa upp i riksdagsvalet 2025 för Sverigedemokraterna.

Du ska älska din nästa
Sedan läser jag att Migrationsverket börjar ifrågasätta hans historia lite. Det har dykt upp bilder som visar att han var medlem av en kristen beväpnad milisgrupp i Irak. Och även kopplingar till Iran. Fast det förnekar han visst att han hade kännedom om.

Men, han börjar nog känna lite panik. I hans fantasivärld så är tydligen den svenska polisen på terroristernas sida, som han uttrycker det. Om han blir mördad så är det polisens fel hävdar han. Vid en kommande bränning (som han då tydligen fått tillåtelse av den hemska polisen att göra) så tänker han tydligen kräva att "polischefen" får sparken.

Jag personligen tycker att det är dags för Salwan Momika att skaffa sig en annan sysselsättning. Han har framfört sitt budskap. Nu handlar det inte om något annat än provokationer och att visa sitt hat mot en grupp människor. Att det blev bråk i Rosengård i Malmö i natt efter hans lilla bränning i Malmö på dagen ser han nog som en framgång.

» Fast nu blir det ingen eloge till Elisabeth Svantesson.

Igår gav jag ju en eloge till Finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att hon satte stopp för en ytterligare rejäl sänkning av skatten till de med högre inkomster genom att stoppa uppräkningen av Brytpunkten med inflationen. Eftersom denna är så mycket högre än löneökningarna så hade det inneburit en rejäl gåva till de som redan har sitt på det torra.

Nu ser jag att hon istället vill använda dessa pengar till ett nytt rejält Jobbskatteavdrag. Dvs att sänka skatten för de som har förmånen av ett jobb, medan de som av olika anledningar inte kan jobba får betala mycket mer skatt än den som jobbar. Om ålderspensionärer även ska omfattas framgick inte. Men den debatten om "Pensionärsskatt" vill man nog inte ha igen. Jag kallar för övrigt Jobbskatteavdraget för straffbeskattning av sjuka, handikappade osv. Min yngsta son, som är autistisk, ska nu bestraffas ytterligare. Han har ett medfött "funktionshinder" och kommer aldrig att kunna få ett jobb. Han får alltså leva på Aktivitetsersättning och andra "bidrag". En ersättning som ligger långt ifrån vad en lön ligger på. Till detta ska han alltså ytterligare straffbeskattas också genom att få betala ännu mycket högre skatt på sin inkomst jämfört med vad hade kunnat fått betala om han haft ett dåligt betalt deltidsjobb. Det är där beloppet ligger. Det är en skam att ha den människosynen att personer som har medfödda funktionshinder, som kanske drabbats av svåra sjukdomar, som kanske råkat ut för svåra olyckor, alla dessa ska straffas för detta. Fy skäms Elisabeth Svantesson!

Läs:
Salwan Momika: Skulden ligger på dem om jag blir mördad. - Expressen
Koranbrännaren kan kopplas till regimen i Iran. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

tisdag 2023-09-05
Ligger risigt till
tyckeri nummer 9609

» Timbrohögern gråter.

Beslutet från Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson att slopa den automatiska uppräkningen med inflationen av brytpunkten för statlig skatt har fått den svenska Timbrohögern att få skrämselhicka och hjärtsnörp. I moderatmegafonen Svenska Dagbladet skriver Peter Wennblad: - "Ett svek ska kallas ett svek" och i Timbros egen megafon Dagens Industri skriver Timbros egen Ellen Gustafsson: - "Moderaterna lät S vinna om skatterna".

Det gråts krokodiltårar på en hel del håll. Bara för det är det värt att ge Elisabeth Svantesson ett hedersomnämnande.

Svens färdiga åsikter helt gratis
Sedan kommer vi då till Jobbskatteavdraget. Filosofin bakom Jobbskatteavdragen är att de som inte kommer i åtnjutande av detta, alltså sjuka, funktionshindrade, föräldralediga, arbetslösa och så vidare egentligen bara är lata. När dom märker att skillnaden i plånboken bara blir större och större genom att dom straffbeskattas så kommer dom att ta sig i kragen. Plötsligt blir funktionshindrade av med sitt handikapp, sjuka blir friska, arbetslösa hittar jobb, föräldralediga slutar sitta hemma och gulla med sina telningar i onödan och så vidare. Enligt teorin så ska det ju skapa ökad sysselsättning. Vi kan slopa läkemedelsbolagen och istället fortsätta bygga ut Jobbskatteavdragen. Det är lika effektivt för att få människor friska men mycket billigare än en massa tramsiga mediciner och läkarbehandlingar.

När Högern började med sin straffbeskattning via Jobbskatteavdrag av de som inte hade ett jobb så straffades även ålderspensionärer. Men pensionärerna är en stor och viktig väljargrupp med trots allt ganska stort inflytande så när pensionärsorganisationerna lanserade begreppet "Pensionärsskatt" så föll borgerligheten till föga. Numera omfattas i princip även ålderspensionärerna av en motsvarighet till Jobbskatteavdragen. Och om jag förstått det hela rätt så blir det så även denna gången i viss mån med det åttonde jobbskatteavdraget.

Handikapprörelsen osv har gjort ett försök med att peka på orättvisan genom att använda begreppet "Funkisskatt". Men detta är en mycket mindre och väljarmässigt svagare grupp så dom struntar man i från Borgerligheten / Högern / den Brunblå sörjan. Eller också är det så att man på fullt allvar tror att människor som kämpar med olika handikapp som kan vara medfödda, ha förorsakats av olyckor eller svåra sjukdomar egentligen bara är lata och simulerar. Får dom tillräckliga ekonomiska lockbeten så tar dom sig i kragen och går till jobbet. Alltså samma som med sjukskrivna, arbetslösa eller föräldralediga för att ta exempel.

Det är en vidrig människosyn, men inget annat är det att vänta från denna gruppen av elitmänniskor.

Jag skäms för våra politiker!

Läs:
Moderaterna lät S vinna om skatterna. - Dagens Industri ledare
Ett svek ska kallas ett svek. - Svenska Dagbladet ledare
En given dramaturgi i regeringens utspel. - Svenska Dagbladet analys
Alla pensionärer får sänkt skatt i budgeten. - Expressen debatt


Satsa på fred

onsdag 2023-09-06 Er bloggare är 71 år ung
Inkonsekvent
tyckeri nummer 9610

» I praktik och teori.

Våra politiker och polisen hävdar att det finns inget man kan åtala koranbrännare som Rasmus Paludan och Salwan Momika för. Inte hets mot folkgrupp, inte förargelseväckande beteende, inte samhällsfarlig verksamhet, inte ett angrepp mot andras åsiktsfrihet eller något annat. Det måste vara något fel på lagarna!

Däremot såg jag att två tjejer som genomfört en protestaktion mot pälsindustrin utanför en butik genom att bland annat klä av sig på överkroppen och alltså i all offentlighet visat sina tuttar nu ställs inför rätta för förargelseväckande beteende och sexuella trakasserier! DET finns det lagar mot!

Vi har alltså ett samhälle som lägger sig i hur vi klär oss, vilka kroppsdelar vi väljer att dölja och inte dölja. Nämnt så där apropå vår upprördhet över att man i Iran kräver att kvinnor döljer fler kroppsdelar än vi uppenbarligen kräver att man döljer. Men vi kräver också att man döljer vissa kroppsdelar.

För övrigt gottar jag mig åt upprördheten inom Moderaterna där Timbrohögern håller på att få hjärtinfarkt när uppräkningen av brytpunkten stoppas. Vi ska ha i åtanke att uppräkningen sker beräknat på inflationen, inte beräknat på löneökningarna. Förra årets uppräkning skedde alltså med ett belopp som var mycket högre än vad inkomsterna ökade. Då innebar det alltså i praktiken en rejäl skattesänkning (inkomstförlust för vår gemensamma kassa) för de med lite högre inkomster, inte bara att man undvek en skattehöjning.

Slutligen bara så där apropå den planerbara kärnkraften så såg jag att man tvingats snabbstoppa Forsmark 1. Oklart när den "planeras" vara i drift igen.

Sven Tycker bjuder dig varje dag på färdiga åsikter - helt gratisSatsa på fred

torsdag 2023-09-07
En lokalpolitisk rapport
tyckeri nummer 9611

» Vad sysslar man med?

Jag var igår på kvällen på sammanträde med Kommunstyrelsen här i Åstorp. Vad diskuterar man då på ett sammanträde med Kommunstyrelsen? Kommunstyrelsen har 13 ledamöter och majoriteten består av Sverigedemokraterna (4 ledamöter), Moderaterna (3 ledamöter) och Kristdemokraterna (1 ledamot) medan vi i oppositionen består av Socialdemokraterna (4 ledamöter) och Vänsterpartiet (1 ledamot - dvs er bloggare)

När vi har allmänna val och röstar så väljer vi Kommunfullmäktige, som alltså något förenklat motsvarar Riksdagen på riksnivå. I Åstorp har SD och S vardera 10 mandat, Moderaterna 7 mandat och Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vardera ett mandat. I Kommunfullmäktige utser man sedan ledamöterna i övriga nämnder och styrelser. Här i Åstorp samarbetar Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och har då alltså majoritet och utser en egen majoritet i nämnder och styrelser. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samarbetar och kan alltså utse en minoritet i styrelser och nämnder. Eftersom Liberalerna och Centerpartiet står utanför något sådant samarbete och är så små så innebär detta att dom inte heller är representerade i styrelser och nämnder. Vilket alltså Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är trots att vi är lika små.

Kommunstyrelsen kan mycket förenklat jämställas med regeringen på riksnivå.

Sven Tycker
Vad diskuterade vi då på gårdagens sammanträde? En punkt i början heter "Frågestund för allmänheten". Men det fanns ingen "allmänhet" närvarande igår. En del ärenden är rena rutinärenden som förändring av firmatecknare för kommunen, anmälningsärenden, delegationsärenden och olika former av information. Igår t.ex. senaste nytt från det som heter "Familjen Helsingborg" och som är ett samarbete mellan alla kommunerna i Nordvästra Skåne. Utan diskussion beslutades också om bidrag till olika samlingslokaler i olika kommundelar.

Några ärenden föranledde dock lite längre diskussion. Översiktsplanen för Björnås (som är ett område i kommunen uppe på Söderåsen) ska ändras och det beslut som fattades var att skicka ut detta på samråd innan det kan fastställas. Det som idag heter Björnås är faktiskt där den första bebyggelsen var. Det var för sankt och blött nere på slätten så man bosatte sig uppe på åsen. Här finns alltså spår av gammal bebyggelse och också en del bevarade äldre hus. På 30-40 talet byggdes ett område med villor. Senare har fler villor byggts och det finns även en del gårdar och även nybyggda hästgårdar. Här uppe ligger också en förskola. Området som berörs gränsar till Kalvahagens naturreservat. Och det finns en hel del områden som är viktiga att bevara av miljöskäl och kulturskäl. Men kommunen vill bebygga ett mindre område (som jag kan acceptera), och acceptera att det avstyckas och byggs på några tomma platser och sedan vill man acceptera avstyckning av tomter i utkanten utefter det som heter Forntidsvägen. Något jag hela tiden har varit skeptisk till. Jag tycker det förtar för mycket av intrycket av området.

Ett annat ärende som föranleder en del diskussion är byggandet av det som kallas tillagningskök vid skolan i Hyllinge. Idag kommer maten till skolor, förskolor osv från ett Centralkök. Här handlar det om ett prov, men från S och V tycker vi att besluten fattats lite snabbt utan att det diskuterats och fattas formella beslut där dessa ska fattas. Även idag har vi reserverat oss mot beslutet.

En fråga där vi däremot är ganska så överens är det som heter "Ny brandstation". I dag har Åstorps och Klippans kommun en gemensam Räddningstjänst Söderåsen. Det finns en brandstation i Åstorp (med i huvudsak deltidsanställda) och en brandstation i Klippan med heltidsanställda. Det finns nog en mindre station Ljungbyhed och Kvidinge också med frivilliga. Tanken är att man ska bygga en gemensam ny brandstation vid Kvidinge (mitt emellan Åstorp och Klippan - men i Åstorps kommun). Eftersom den ska bemannas med heltidsanställda brandmän och är placerad i direkt anslutning till Rv 21 så räknar man med snabbare utryckningar än idag när man har stationerna inne i samhället. Nu får brandchefen i uppdrag att fortsätta planerna. Om det blir av är det mycket möjligt att polis och ambulans också kommer att lokaliseras vid samma plats. Detta är en typ av samarbete mellan mindre kommuner som är nödvändigt och som ökar effektiviteten och minskar kostnader

En fråga som däremot vållade debatt är en motion från oss i Vänsterpartiet som går ut på att vårdpersonal inom kommunen under de sista åren innan ålderspensionen ska ha rätt att gå ner till 75% men med bibehållen heltidslön. På så sätt ska erfaren personal orka jobba hela tiden till pensionen. Naturligtvis säger högermajoriteten Nej medan vi från S och V vill bifalla motionen. Som förväntat förlorade vi omröstningen. Det lär väl gå lika i Kommunfullmäktige som ska fatta det slutliga beslutet.

En annan fråga som vållade lite debatt var ett förslag från Socialdemokraterna om att kommunen skulle göra klart att vi inte vill ha någon Angiverilag. Dvs att t.ex. vård- och skolpersonal ska vara skyldiga att ange och rapportera om dom kommer i kontakt med personer som man misstänker sakna uppehållstillstånd i Sverige. De flesta regioner (även högerstyrda) har gjort motsvarande deklarationer när det gäller sjukvården och även en del kommuner. Men i Åstorp vill man inte ställa upp från högern. Det finns ju inget färdigt förslag än har man som argument. Men, det är ju just då som man har möjlighet att agera och påverka. Men, det är ju Sverigedemokraterna som styr...

Slutligen hade jag på övriga frågor ett önskemål. Mitt i kommunen finns vad som en gång i tiden var ett stort stenbrott. Idag ett enormt hål i Söderåsen. Under många år har det diskuterats vad det ska bli av detta. Det har diskuterats många saker och ett kommunalt bolag har i uppdrag att diskutera med olika intressenter. Det har vad jag vet förts diskussioner med flera olika idrottsförbund t.ex. Men inget händer! Jag får ofta frågor om vad som ska hända med "Makadamen" och har inget svar. Jag tror att många åstorpare har gett upp och konstaterat att inget kommer att hända. Jag vill därför att Kommunstyrelsen eller Kommunfullmäktige skulle få information från ansvariga om vad som händer. Som jag förstår det ska det kommunala bolaget ha en information vid nästa kommunfullmäktigemöte och dom ska då få i uppdrag att även berätta i detta ärende.

Sedan gick vi hem!


Satsa på fred

fredag 2023-09-08
Ebba Busch eller miljöpolitik
tyckeri nummer 9612

» Vad sysslar dom med?

Är Ebba Busch den här regeringens största klåpare? Det finns ett stort skäl till att Kristdemokraterna idag i princip i alla väljarundersökningar ligger under 4%-spärren. Och det skälet stavas Ebba Busch. Hon må ha varit en tillgång för partiet en gång i tiden. Men idag är hon ett sänke med brutna löften, populistiska utspel och okunskap.

Ebba Busch
Medan allt fler europeiska länder försöker locka pendlare och andra resenärer till kollektivtrafiken så för Sverige en motsatt politik. I dagarna blev det klart att skatten på bensin och diesel ska sänkas. Sverigedemokraterna (och KD osv) har ju lovat att det ska bli rejält billigare att köra bil. Sänkningen av reduktionsplikten (som gör bränslet billigare och mer miljöskadligt) räcker inte. Nu ska alltså skatten också sänkas. Allt för att locka fler att ta bilen istället för att trängas i kollektivtrafiken.

De stora vinnarna är inte de som bor i glesbygden. Det är nämligen inte deras bilar som rullar mest på vägarna. Det är rika storstadsbor med stora SUV:ar som kör längst sträckor.

I allt fler länder i Europa genomför man rejäla sänkningar av biljettpriserna i kollektivtrafiken. Tyskland var först men fler länder har följt efter. I Sverige fortsätter biljettpriserna inom länstrafiken i landet att rusa i höjden. Man uppnår då ett mål, att färre åker så att man inte behöver bygga ut trafiken.

I samband med att Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterade skattesänkningen tillsammans med Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt (en skattesänkning som kostar mångmiljardbelopp för den svenska skattkistan) fick Ebba Busch en fråga från en journalist om man gjort en beräkning av hur mycket utsläppen kommer att öka pga skattesänkningen. - "Den fullständiga beräkningen har vi ännu inte gjort" svarade Ebba Busch.

Ett påstående som tydligen var en direkt lögn. Det har gjorts beräkningar på ökningen av utsläppen pga skattesänkningen och pga sänkningen av reduktionsplikten. Dom finns med i underlaget. Problemet är väl att utsläppen från den svenska transportsektorn kommer att öka i så pass stor omfattning att man inte kommer att lyckas uppfylla de mål man har för minskningar. Risken är stor för att Sverige kommer att bötfällas av EU för att vi inte uppfyller de mål om utsläppsminskningar som satts upp.

För övrigt såg jag att man tydligen har en lösning på det problemet. Dvs att man inte kommer att kunna uppfylla målen när det gäller minskning av utsläpp från transportsektorn. Man slopar målet!

Som sagt, Ebba Busch är en katastrof för svensk miljö- och klimatpolitik!

PS. Bara en liten notis apropå den planerbara kärnkraften. Under några timmar i förmiddags var Sverige tvungna att importera el. Hälften av den svenska planerbara kärnkraften står still. Jag tycker det är dåligt planerat!


Satsa på fred

lördag 2023-09-09
Brunblå sörja och miljöpolitik
tyckeri nummer 9613

» Kanske allmän populism.

Igår tyckte jag ju till om det faktum att man från vår styrande Brunblå sörja bestämt sig för att öka bilismen (med bensin- och dieselbilar) genom att satsa ett stort antal skattemiljarder på att sänka priset så att det blir billigare att köra och alltså körs mer och släpper ut mer. Någon som är förvånad?

Brunblå sörja och klimatpolitik
Vad man tydligen inte berättade när man presenterade sänkta skatter för bilister var att man tydligen skulle sänka skatter för flyget också. Som ju redan inte betalar så mycket skatter. Men, syftet är väl att öka flygresandet. Hur som helst såg jag idag att man från vår Brunblå sörja även har för avsikt att dubblera bidragen till våra skuldtyngda regionala förlustmaskiner som statusprojekten i form av regionala flygplatserna är. Uppenbarligen allt för att öka flygandet. De som flyger är ju inte villiga att betala vad det kostar utan kräver att vara stora bidragstagare.

Några insatser för att sänka biljettpriserna i den regionala och lokala kollektivtrafiken kan vi dock inte förvänta oss. Dom fortsätter att skjuta i höjden. Det är bättre att svensken tar bilen eller flyget så att vi ökar utsläppen och får en varmare värld. Vi går tvärs emot i stort sett hela världen som istället satsar stort på att försöka locka bilister och flygresenärer till mer miljövänligt järnvägsresande. Här i vårt land var ju en av de första åtgärderna efter valet för den Brunblå sörjan sedan man fått makten att stoppa flera järnvägsprojekt och flytta fram andra.

Har man ingen skam?

» Äkta populism.

En åtgärd som inte kan kallas annat är ren populism är förslaget att sänka skatten på snus. Tänk vad populära Sverigedemokraterna blir när priset på en dosa snus sjunker!

Läs:
Dubblerat bidrag hyllas av länets flygplatser: Är en överlevnadsfråga. - SVT
Frankrike beskattar flyget för att finansiera tåget. - Landets Fria Tidning
Lägg inte fram budgeten med skedmatning. - Dagens Industri
Motstånd mot miljöpolitik växer i Europa i radikalhögerns spår. - Arbetaren
Skatten på snus sänks nästa år. - Svenska Dagbladet
Hjärnforskare kritisk till sänkt snusskatt. - Aftonbladet


Satsa på fred

söndag 2023-09-10
Brunblå sörja styr inte ens
tyckeri nummer 9614

» Tidöpartiernas usla framtidsplanering.

Kvällsposten / Expressen kan inte direkt beskyllas för att vara en vänstervriden publikation. Tycker man det så står man till höger om Sverigedemokraterna. Det är snarast så att man ibland reagerar på att den är rejält reaktionär. Det gläder mig därför när jag läser Patrik Kronqvist synpunkter på Tidöpartierna järnvägspolitik på ledarsidan. Eller vi ska kanske uttrycka det som brist på järnvägspolitik. Rubriken är satt till:

- Tidöpartiernas snåla lösning kan stå oss dyrt.

Patrik konstaterar att den Brunblå sörjans avoga inställning till investeringar i järnvägens infrastruktur innebär att vi står snart inför en ren infarkt där tågen inte får plats. Det största projektet som stoppades var de nya stambanor som skulle byggas Stockholm - Jönköping - Göteborg / Malmö. Vad man från klåparna i den Brunblå sörjan inte begriper är att huvudskälet är inte att det ska byggas järnvägar där tågen kan köras snabbare. Det viktiga är att bygga nya spår så att alla tåg får plats och samtidigt skapa nya förbindelser för pendling osv. Men, så långt kan man uppenbarligen inte tänka i den styrande sörjan. De nya stambanorna och alla andra infrastruktursatsningar som stoppats och skjutits på handlar om att rusta järnvägen för framtiden. Och detta INNAN framtiden är här.

Vi behöver fler spår

I stort sett hela Europa satsar på en kraftig utbyggnad av järnvägsinfrastrukturen (både för snabbare tåg och fler tåg). Snart har vi via bron över Fehmarn Bält en direkt förbindelse ner till Europa. Men alla de nya godståg som förväntas kunna komma till Sverige får inte plats på spåren i Sverige. Vi får fylla på motorvägarna med fler långtradare istället.

Skynda på med att byta ut den här sörjan till styre!

» Paludan trotsar.

Den polisutredning som pågår mot den dansk/svenske koranbrännaren Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp står still. Utredaren kommer ingen vart. Rasmus Paludan vägrar inställa sig för förhör!

» Erdogan trotsar.

Jag ser att Mr Erdogan of Turkey tydligen är lite putt på USA och tydligen ställer som krav leverans av F-16 till Turkiet för att det turkiska parlamentet ska säga Ja till det svenska NATO-inträdet. Han tycker inte att det ska kopplas ihop. Stackars Erdogan!


Satsa på fred

måndag 2023-09-11
50 år sedan
tyckeri nummer 9615

» En USA-dirigerad högerkupp.

I dag är det 50 år sedan Chiles folkvalda president Salvador Allende störtades i en militärkupp. Salvador Allende var vänster, och vänster är något som demokratin USA inte accepterar på sin bakgård. Länder i Sydamerika, Centralamerika eller Karibien som får vänsterstyren utsätts snabbt för handelsblockader, invasioner, militärkupper eller bara inbördeskrig. Så alltså också med Chile för 50 år sedan. Det var den 11 september 1973 som generalen Augusto Pinochet med stöd från amerikanska CIA genomförde en militärkupp. Salvador Allende dog och hela ledningen för kommunistpartiet avrättades till exempel.

Chiles flagga
Fascisten Augusto Pinochet behöll makten fram till 1990 när demokratin återvände till Chile. Under den tiden uppskattas 3.200 personer ha mördats, 50.000 utsattes för tortyr pga sina politiska åsikter och omkring 200.000 passerade under åren något av militärjuntans häkten. Bland de som drabbades av militärjuntans våld var sångaren Victor Jara som dagen efter kuppen fängslades och utsattes under flera dagar för en grym tortyr. Några dagar senare avrättades han och hans kropp dumpades på en väg. Sverige tog emot många politiska flyktingar från Chile, flyktingar och deras barn som idag utför ett viktigt arbete för vårt land.

» Svenskt flyktingmottagande.

Antalet flyktingar till Europa ökar kraftigt. De flesta länder har ett ökat antal asylsökande. Totalt kom det över 600.000 asylsökande till EU under första halvåret i år. Tyskland har tagit emot nästan 180.000, Spanien drygt 100.000, Frankrike nästan 100.000, Italien drygt 75.000 och så vidare. Största ökningen har Estland och Lettland som har mer än fördubblat antalet asylsökande på ett år. Sverige har ett minskat antal asylsökande och fick första halvåret in ca 7.900 asylsökande. Men vår sverigedemokratiska migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är inte nöjd. Det ska bli ännu färre och fler ska slängas ut. De krav Sverige ställde vid tidigare flyktingvågor på att alla Europeiska länder måste ställa upp tillsammans gäller inte längre. Nu är det vi som smiter undan.

» Glöm inte nyttan.

I en osedvanligt intelligent ledare i Svenska Dagbladet uppmanar Mattias Svensson: - Glöm inte den skötsamma majoriteten. Det handlar om alla de invandrare och deras barn (den stora majoriteten) som utbildar sig och skaffar ett jobb och bidrar till det svenska välfärdssamhället. Vi har ju idag en Migrationsminister i Maria Malmer Stenergard (M) som i sina sverigedemokratiskt influerade tankar bara ser problemen. Hon kan inte se den stora majoritet av utlandsfödda eller med utlandsfödda föräldrar som skaffar sig en utbildning, som jobbar och sliter. Jag var ju för några dagar sedan och fick laserbehandling för efterstarr efter 7½ månads väntetid. Läkaren var av utländsk härkomst. Om någon vecka har jag tid på Vårdcentralen - läkaren är av utländsk härkomst. För en tid sedan fick jag tandproteser. Min tandläkare? Hon är uppenbarligen av utländsk härkomst. Svensk vård och omsorg hade inte fungerat utan alla dessa invandrare som Maria Malmer Stenergard envisas med att bara se som ett problem. Om det är någon som är ett problem, så är det Maria Malmer Stenergard själv!

» Jaga skattesmitarna.

Jag såg att man från regeringen skulle intensifiera jakten på bidragsfuskare. Inget fel i det. De allra värsta exemplen på bidragsfusk hittar vi inom Assistansmarknaden. Den borgerliga regeringen införde en assistansreform som byggde på en privatisering av vården och hjälpen som huvudmål. Vi kan se vad vi fått i form av ett enormt fusk. Ett fusk som ju även drabbar alla de som är beroende av assistansen. Jag såg dock inget i regeringens planer på att intensifiera jakten på skattefusket. Men i USA har skattemyndigheten IRS tröttnat på de amerikanska skattesmitarna. Nu ska man sätta igång och jaga alla de miljonärer som inte betalar sina skatter. Man räknar med hitta 1.600 miljonärer som är skyldiga minst 250.000 dollar vardera (2½ miljoner kronor). Var är pengarna till den svenska Skattemyndigheten för att jaga skattesmitare?


Satsa på fred

tisdag 2023-09-12 Europeiska migrändagen
Budgetutdrag
tyckeri nummer 9616

» Siffror säger en hel del.

Jag har hunnit se lite utdrag ur vad vår Brunblå sörja satsar på i den nya statsbudgeten. Siffror som avslöjar en hel del om prioriteringar.

A/ Vi har redan sett att man satsar 7 miljarder kronor (7.000.000.000) på att sänka priset på bensin och diesel för att kunna öka biltrafiken.

B/ De svenska militärerna ska få ytterligare 20 miljarder kronor (20.000.000.000) att leka med. Nu ska man uppnå NATO:s mål om 2% av BNP. Tyvärr bedriver vår Brunblå sörja en så usel och inkompetent ekonomisk politik så Sverige är ett av få EU-länder där BNP faktiskt sjunker. Om vi ska behålla 2% av BNP till generalerna att leka med som mål och BNP sjunker så kommer ju anslaget till militärerna nästa år att sänkas!

C/ Jag såg för övrigt att ytterligare 400 miljoner kronor (400.000.000) anslås för att betala medlemsavgiften till NATO nästa år. Vi måste ju betala för byråkratin också. Man räknar uppenbarligen med att Mr Erdogan of Turkeys handslag ska gälla så vi blir medlemmar.

D/ Sedan såg jag att man anslår 80 miljoner kronor (80.000.000) till de svenska kommunerna för kommunernas arbete mot gängkriminaliteten.

E/ Som jag sagt tidigare så ska man anslå 210 miljoner kronor (210.000.000) för att hålla liv i regionala flygplatser som är förlustmaskiner eftersom flygresenärerna inte är villiga att betala vad det kostar via sina biljetter.

Säger allt om prioriteringarna! Man kan få ett migränanfall av mindre stress.

Helt färdiga åsikter helt gratis varje dagSatsa på fred

onsdag 2023-09-13
Brunblå handlingskraft
tyckeri nummer 9617

» Förlåt, jag hade fel.

I går skrev jag att den svenska militären skulle få sina anslag höjda med 20 miljarder kronor för att vi ska kunna uppfylla NATO:s målsättning om 2% av BNP till militärerna att leka med. Jag hade fel! Det är inte 20 miljarder tydligen, utan det är 27 miljarder. Småsummor? Jag passar på att än en gång påminna om den Brunblå sörjans prioriteringar i budgeten. 27 miljarder till militären. 7 miljarder för att öka bilåkandet genom sänkta bränslepriser. 400 miljoner för att kunna betala medlemsavgiften till NATO. 210 miljoner för att hålla liv i regionala flygplatser eftersom flygresenärerna inte vill betala vad det kostar. Och så 80 miljoner till kommunerna för deras arbete mot gängkriminaliteten.

Vår handlingskraftige Brunblå sörja

» Bad timing.

Tidningen Forskning och Framsteg berättar att vår Brunblå sörja i somras beslutade att dra in anslagen helt till Vetenskapsrådets hela finansiering av utvecklingsforskning. Något som möttes av starka protester från den svenska forskarkåren. Bland de forskare som fick sina anslag indragna var Karl Ståhl och statsveterinären Erika Chenais som är Sveriges ledande forskare i Afrikansk svinpest. Jag antyder inte alls att det finns något samband mellan det faktum att vår Brunblå sörja drog in anslagen till forskarna i somras och strax efter nu på hösten hittade vi de första fynden av den väldigt smittsamma sjukdomen bland vildsvin i Västmanland. Hotet mot svensk svinuppfödning är stort efter dessa fynd. Taskig timing från en Brunblå sörja!

» Ebba trampar i klaveret - igen.

Fast Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach använder ett annat uttryck. Inte "trampat i klaveret" och inte heller "skitit i det blå skåpet". Fredrik Furtenbach använder uttrycket "skjutit sig själv i foten"! Vad det handlar om är Ebba Buschs uttalande i tisdags om att om inte Turkiet utvisade den s.k. "Kurdiska räven" till Sverige öppnade hon för att Sverige skulle dra in biståndet till Turkiet. - "Hon har uttalat sig slarvigt på ett område som är väldigt känsligt för regeringen." Att komma med hot mot Turkiet är nog inte sanktionerat på högsta nivå i dagens Brunblå regering. Mot Turkiet ska vi vara snälla! Sedan kan Turkiet ju bara hänvisa till att man inte utvisar sina egna medborgare, precis som Sverige inte gör till Turkiet!

» Brist på handlingskraft.

Jag ser att både kommuner och energibranschen är mycket kritiska till bristen på förmåga att fatta beslut från regeringens sida. Sprickan inom den Brunblå sörjan av Tidöpartier (dvs mellan regeringen som styr och Sverigedemokraterna som bestämmer) gör att inget händer när det gäller tillståndsfrågor gällande vindkraften. I Ny Teknik säger Lars Andersson på branschorganisationen: - "Den totala upplevelsen är att det finns en tvehågsenhet från regeringen." Bara nämnt lite så där apropå vår Handlingskraftiga regering!


Satsa på fred

torsdag 2023-09-14
Vår vice statsminister
tyckeri nummer 9618

» Stackars Ebba.

Svenska Dagbladet har låtit Novus fråga svenskarna om deras förtroende för partiledarna. Resultatet gör att jag nästan tycker synd om vår kristdemokratiska ledare Ebba Busch. Om vi börjar med listan över vilka vi saknar förtroende för så leder faktiskt stackars Ebba. Hon lyckas faktiskt klå till och med Jimmie Åkesson:

Ebba Busch 63%
Jimmie Åkesson 59%
Märta Stenevi 59%
Johan Pehrson 56%
Muharrem Demirok 52%
Nooshi Dadgostar 51%
Ulf Kristersson 47%
Magdalena Andersson 29%

Egentligen är resultatet ett fiasko för våra politiker. Det är ju faktiskt bara Magdalena Andersson som kan sägas få godkänt.

Tittar vi på vilka vi har förtroende för så är det ännu mer uppenbart att vi saknar förtroende för våra partiledare. Det blir bakläxa. Partiledare som leder partier utanför mittenskiktet får kanske acceptera att många (på den andra sidan av den politiska skalan) saknar förtroende. Men siffrorna borde vara en väckarklocka. Så här många är det sedan som har förtroende:

Magdalena Andersson 52%
Ulf Kristersson 29%
Jimmie Åkesson 25%
Nooshi Dadgostar 20%
Ebba Busch 19%
Märta Stenevi 11%
Johan Pehrson 9%
Muharrem Demirok 6%

Fast jag ska erkänna. Jag tycker egentligen inte synd om Ebba Busch! Hon har sig själv att skylla. Det påpekas att samtliga partiledare inom den styrande Brunblå sörjan har tappat i förtroende sedan senaste undersökningen. Någon som är förvånad?

» Stackars Ebba igen.

Att vår vice statsminister har en förmåga att prata först och tänka sedan har vi fått många exempel på. Om jag förstod det rätt så undrade Nooshi Dadgostar under partiledardebatten varför inte Ebba Busch hade kallat till sig livsmedelsaffärernas ledare för att uppmana till besinning. Ebba Buschs svar var tydligen att dels hade finansminister Elisabeth Svantesson redan gjort det och dels så var hon själv inte kommunist. Alltså måste hon anse att Elisabeth Svantesson är kommunist? Kan det ha att göra med att finansministern stoppade den automatiska uppräkningen med inflationen av Brytpunkten?

För övrigt såg jag att det var Ebba Busch som drog igång applåderna i Riksdagen när Jimmie Åkesson tyckte att "Magdalena Andersson pratar strunt". Någon som är förvånad?

» Sverigedemokrater tar ställning.

Jag läser att EU-Parlamentet ställt sig bakom en maning till EU:s medlemsländer att anta en sexköpslag av svensk / nordisk modell. Alla svenska ledamöter röstade för förslaget - förutom två sverigedemokrater. Jag tillåter mig att istället använda uttrycket sverigedumokrater i det här fallet. Någon som är förvånad?

Läs:
Dystert för Kristersson – ännu värre för Busch. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

fredag 2023-09-15 Hundra dagar till Julafton
Extra flaggdag
tyckeri nummer 9619

» En framgångsrik invandrarfamilj.

Idag firar tydligen familjeöverhuvudet för Sveriges mest framgångsrika invandrarfamilj att han nu under 50 år lyckats leva på bidrag från de svenska skattebetalarna. Tydligen har han dessutom lyckats få nästan 20 miljoner extra i bidrag i år för att fira att han levt på bidrag i 50 år.

Jag tycker vi ska vara glada över att det gått så bra för en invandrarfamilj, som dessutom hela tiden vägrat (fram tills nu) att få in något svenskt blod i familjen. Jag passade på under dagen att passera det minnesmärke som satts upp i Helsingborg där familjen Bernadottes anfader landsteg i Sverige när han kom hit som arbetskraftsinvandrare i början av 1800-talet. Maria Malmer Stenergards inkomstgräns för att få komma hit och jobba klarade han nog redan från början - om den hade funnits på den tiden. Men visst är det fascinerande att en invandrare som importerade sin fru och där hans arvtagare gjort exakt detsamma, alltså importerat sina fruar kan bli en så tydlig symbol för just Sverige. Jag tycker det tyder på något positivt, dvs att invandrare kan integreras och kallas för svenskar trots sina invandrargener. Sverigedemokraternas och andra rasisters tal om "folkutbyte" är totalt struntprat!

Fast faktum är att den stackars Knugen inte har så mycket med demokrati att göra. Jag tror att de flesta förstått att jag tycker det är dags att avskaffa monarkin. Det är otidsenligt att utse statschef baserat på vem som knu-ade med vem någon gång. Det är dessutom odemokratiskt på många andra sätt. I dagens diskussion om religionsfrihet och att "tvinga på" barnen religion och religiösa symboler så kan vi påpeka att Knugen måste enligt lagen vara kristen. Han får inte lov att byta religion eller ta sitt förnuft till fånga och deklarera att han inte tror på några av de religiösa sagorna. Fast vad som skulle hända om han ändå gjorde det vet jag faktiskt inte. Han står nämligen över lagen och kan inte dömas för något brott heller.

Avskaffa monarkin

På minnesstenen i Helsingborg står att den gamle Bernadotten valdes enhälligt till ny kung. Undrar hur många som fick rösta i den omröstningen? Man kan också undra vad som hade hänt den som tvekade hur han skulle rösta (för det var nog bara hannar som fick rösta). För övrigt står tydligen minnesstenen på fel ställe...

Apropå det här med att stå över lagen och inte kunna dömas för något brott så läste jag om Israels polisminister Itamar Ben Gvir. Sedan hans bil kört mot rött och krockat med en annan bil i en vägkorsning på väg till en TV-intervju började man i media i Israel att forska lite. Det visar sig att polisministern sedan han fick körkort för 23 år sedan dömts för trafikbrott 78 gånger och fått betala sammanlagt motsvarande 80.000 kronor i böter. Hans chaufförer berättar att han har för vana att kräva att man skulle köra för fort, köra om där omkörning var förbjudet, köra mot rött och rent allmän att strunta i trafikregler. Det är spännande att en man med den synen på laglydighet kan bli polisminister!

För övrigt har han varit i klammeri med rättvisan på andra sätt också för sina högerextrema åsikter och stöd till högerterrorister. Läs gärna och gör gärna en sökning på namnet rent allmänt.

Jag för min del lovar att aldrig mer kritisera att vår finansminister Elisabeth Svantesson fått fortsätta sin politiska karriär trots fifflande med folkbokföringen för att få mer traktamente och reseersättningar från Riksdagen.


Satsa på fred

lördag 2023-09-16
Ge dom en spark i röven
tyckeri nummer 9620

» Om den Brunblå sörjans syn på sjuka och funktionshindrade.

Regelbundna läsare av mina rader här på Sven Tycker har nog förstått att jag har en mycket negativ syn på den svenska högerns syn på sjuka och funktionshindrade. Jobbskatteavdraget är ett sådant fenomen som jag kritiserat ett antal gånger. Syftet med Jobbskatteavdraget är enligt förespråkarna att gynna de som jobbar och få fler i arbete. Jag kan ju inte tolka detta på annat sätt än att man tror att sjuka och funktionshindrade plötsligt ska bli friska och arbetsförmögna när dom utsätts för en straffbeskattning som ju Jobbskatteavdraget i praktiken är. Den som har förmånen av ett jobb betalar mindre skatt än den som inte kan jobba pga sjukdom eller funktionshinder. Det är en vidrig människosyn enligt mitt förmenande.

Ett annat exempel är när nu finansminister Elisabeth Svantesson (M) hävdar att man från den Brunblå sörjan satsar på välfärden när man nu anslår 10 miljarder till kommuner och regioner. Problemet är att SKR (samarbetsorganisationen för kommuner och regioner) för ett halvår sedan gjorde klart att det krävs minst 30 miljarder för att det inte ska bli stora nedskärningar i vår välfärd. Så blir det alltså när nu den Brunblå sörjan prioriterar att sänka priset på bilbränsle och ge våra generaler mer slantar att leka med.

Jag har nog ett par gånger nämnt att den nordvästskånska kommunen Örkelljunga (som alltså styrs av en Brunblå sörja även den) bestämt sig för att avskaffa valfriheten inom den personliga assistansen. De som har ett beslut om personlig assistans kan välja att använda kommunen som utförare, men kan anlita något privat bolag som utförare. Och man kan i princip bilda ett egen bolag för att utföra assistansen. I Örkelljunga driver den Brunblå sörjan nu igenom ett beslut om att avskaffa det kommunala alternativet trots kraftiga protester, namninsamling med krav på folkomröstning osv. Men, den Brunblå sörjans politiker struntar i sådant. Man avskaffar valfriheten som man ju annars så ofta omhuldar.

Faktum är att Örkelljunga inte är ensamma. En annan kommun med Brunblå sörja i styret här i Nordvästskåne vill göra exakt på samma sätt, nämligen Höganäs. Höganäs har tidigare för att spara pengar lagt den kommunala tjänsten i ett kommunalt bolag. Detta är en form av skatteplanering som sparar pengar för kommunen genom att man kan dra av skatter på ett annat sätt. Nu vill man sälja ut hela den personliga assistansen till lägstbjudande. Man vill helt enkelt avskaffa valfriheten trots kraftiga protester från de berörda. Att man sparar pengar på den här typen av lösningar beror främst på att det blir billigare genom att anställningsvillkoren för personalen försämras när dom inte längre är anställda av kommunen utan av ett privat bolag.

Samtidigt vill den Brunblå sörjan i Höganäs börja ta mer betalt för hjälpmedel till funktionshindrade eller äldre. Eller helt enkelt avskaffa servicen helt.

DETTA är exempel på den Brunblå sörjan ute på högerkanten och dess syn på sjuka och funktionshindrade. Ge dom en spark i röven!

Läs:
Här protesterar assistenterna mot privatiseringen i Höganäs. - Helsingborgs Dagblad

Helt färdiga åsikter i mer än 25 år

PS. Mer än 30 års arbete på Försäkringskassan och med en son med ett funktionshinder gör mig kanske partisk!


Satsa på fred

söndag 2023-09-17
Om att visa solidaritet
tyckeri nummer 9621

» Och samarbete i EU.

Antalet flyktingar till Europa är rekordhögt. Bara under 24 timmar kom det 7.000 flyktingar till den lilla italienska ön Lampedusa som normalt har en befolkning på 6.000. Hittills i år har det kommit 125.000 flyktingar bara till Italien vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Italien vädjar förtvivlat om hjälp från övriga EU!

I Sverige anser vår Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (SD/M) att de 7.000 asylsökande som kommit till Sverige i år är alldeles för många. Antalet måste sänkas rejält ytterligare.

Flyktingströmmen är någon annans bekymmer. Det berör inte oss!

Läs:
Tusentals migranter till Lampedusa: Situationen kritisk. - Dagens Nyheter
Antalet migranter nära nivåerna under flyktingkrisen – EU-toppar besöker Lampedusa. - SVT


Satsa på fred

måndag 2023-09-18
Måndagsfunderingar från Sven Tycker
tyckeri nummer 9622

» Dagens skratt.

Ja, egentligen var det ju igår jag fick detta fantastiska skratt. Vi kan börja med lite bakgrund. Näringslivets lobbysmedja Timbro odlar många fantastiska skämtare. Bland de kvalifikationer som krävs för anställning måste vara att vara helt världsfrånvänd och okunnig, men att vara fanatiskt i sina åsikter. Sedan får man lära sig att utveckla dessa egenskaper ytterligare.

Fjollträsk
I gårdagens Aftonbladet kunde vi läsa en debattartikel från en Carl Albinsson på Timbro med rubriken: - "Ert Stockholmsförakt går för långt, högern". Han måste på ett eller annat sätt dela gener med Anna Kinberg Batra vars "Stockholmare är smartare än lantisar" ju blivit ett klassiskt yttrande som bevisar att det är precis tvärtom.

Låt mig ta ett citat: - "Stockholm är Sveriges rikaste, vackraste och mest dynamiska stad." Det hela handlar alltså om att "högern" har övergett Stockholm som ju hela Sverige är beroende av - enligt Carl alltså. Att Stockholm snarast är beroende av övriga Sverige har den här Carl missat. Han beklagar sig bland annat över att stockholmare betalar dubbelt i statlig skatt än vad göteborgare gör. Undrar vad det beror på? Kan det bero på att lönerna i Stockholm ligger så mycket högre? Kan det vara så att ute i landet produceras allt det där som sedan stockholmare kan få höga löner för att administrera? Den här Carl retar sig också på att: - "stockholmarna tvingas betala stora summor i Trängselskatt varje år så envisas politikerna med att satsa pengar på olönsamma järnvägsprojekt i Norrland, istället för att ge huvudstadens innevånare sin rättmätiga andel av infrastruktursatsningarna." Det är bara några veckor sedan som den skånska handelskammaren beklagade sig över att infrastruktursatsningarna i Skåne inte räckte till för att svälja all den trafik som ska passera genom Skåne. Pengarna hamnar i Stockholm istället hävdade man. I Dagens Industri har jag kunnat läsa om problemen med kapaciteten på järnvägen i Norrland för transporterna av järnmalm. Det finns risk att de nya investeringarna i miljövänligare stålproduktion tvingas importera malm från Kanada istället eftersom järnvägen inte kan svälja de transporter som krävs. Vi behöver bara nämna t.ex. Förbifart Stockholm som är motorvägar i Stockholm. Kostnaden ligger för tillfället på 50 miljarder.

- "Utan Stockholm skulle Sverige vara ett tråkigare och fattigare land." Hahaha!

Vad det handlar om är att Timbro-Carl är orolig för att Moderaterna övergett att försöka få makten i Stockholm. Jag kan nästan, men bara nästan, tycka synd om 08:an Carl Albinsson. Han är en äkta företrädare för Fjollträsk!

» Positiva siffror.

Man ska vara försiktig med att bara gnälla, klaga och skrämma upp. Ibland kan det vara på plats att glädjas åt positiva siffror. Antalet trafikdöda under sommaren (juni-juli-augusti) har minskat jämfört med tidigare somrar. Det var "bara" 66 personer som dödades i trafiken under årets sommarmånader. Det ska jämföras med ett snitt på 73 under de tidigare 5 åren. 66 döda på 13 veckor motsvarar lite drygt 5 dödsoffer på vägarna i snitt per vecka. Det är visserligen något fler än vad som mördats i de dödliga gängkonflikter som drabbat oss. Så det finns kanske anledning att vara mer rädd när du ger dig ut i trafiken än om du är rädd för att av misstag hamna i skottfältet när skjutgalna idioter brassar på för att skydda sitt renommé. Men skjutandet och sprängandet får mycket större rubriker i media så jag förstår de som är mer rädd för skjutandet än som är rädda i trafiken. De som verkligen ska vara rädda är de som är knutna till dessa våldsamma gäng. Det är ju trots allt (lyckligtvis...) främst de med kopplingar till gängen som mördas - inte oskyldiga.

Men om jag ska komma med en del förnuftiga råd så kan jag göra det:
1/ Håll dig nykter i trafiken!
2/ Trafikregler är inte till för att straffa dig, dom är till för att skydda dig och dina medtrafikanter!
3/ Ha inte för bråttom i trafiken!
4/ Bilen (och MC:n och cykeln och elsparkcykeln) är ett fordon för transport, inte en leksak!
5/ Det är du som köper knarket som göder de kriminella gängen!
6/ Det är inte tufft med en pickadolla, det är bara dumt!

Läs:
Ert Stockholmsförakt går för långt, högern. - Carl Albinsson Timbro på Aftonbladet debatt


Satsa på fred

tisdag 2023-09-19
Är detta vår framtid?
tyckeri nummer 9623

» Liberalerna saknar liberaler.

Folkpar... f'låt Liberalernas kris är nu total. Det finns inga liberaler kvar längre. För att få ihop en kandidat till det kommande EU-valet har man tvingats gå utanför partiet i sina värvningsstråk. Det är nu blivit klart att man från partiets ledning ska lansera moderaten Anna Maria Corazza Bildt som kandidat. Moderaternas ålderspresident Carl Bildts hustru alltså. Hon satt för Moderaterna i EU-Parlamentet 2009-2019, men petades sedan pga samarbetssvårigheter och uppträdande mot andra. Nu ska hon alltså försöka komma in i EU-Parlamentet igen, som folkpar... f'låt liberal. Fast: - "Jag har inte bytt idéer och åsikter" säger hon.

Sedan finns det förstås dom som förtvivlat försöker hitta en annan kandidat än Karin Karlsbro som varit mycket kritisk mot Liberalernas kopplingar till Sverigedemokraterna i den Brunblå sörjan. Och att detta är skälet till byte av kandidat. Fast det stora frågan är nog om Liberalerna lyckas få något mandat till EU-Parlamentet överhuvudtaget. Finns det några liberaler kvar? Anna Maria Corazza Bildt har ju inte ens "bytt idéer och åsikter" för att bli kandidat.

» Fin... eller fulbesök i Åstorp

Jag ser att vår sverigedemokratiskt färgade Migrationsminister Maria Malmer Stenergard varit här i mitt Åstorp på besök tillsammans med sin uppdragsgivare Jimmie Åkesson. Dessa båda har tydligen besökt min gamla arbetsplats, Migrationsverkets Förvar här i Åstorp. Det är verkligen tur att jag inte är kvar där. Det hade då funnits stor risk (chans...) till att dessa båda hade fått en rejäl utskällning. Lyckligtvis är jag en mycket fredlig man som inte tror på att våld löser problem.

En som tydligen däremot tror att våld löser problem är sverigedumokraten Jimmie Åkesson som tydligen i samband med besöket åter aktualiserade sina tankar om att sätta in militären mot de kriminella gängen. Visst hade det varit uppfriskande med en rejäl skottduell i centrala Stockholm eller Norrköping eller Uppsala eller...? Nä kära Jimmie, vi ska nog låta militären hålla sig till det dom ska, att försvara våra yttre gränser. Och låta polisen sköta rättsväsendet. Att plocka fram det stora artilleriet löser inte problemen, det skapar nya problem. För övrigt hävdade tydligen Jimmie Åkesson att 100% av problemet med gängkriminaliteten beror på invandringen. Vi här nere i Nordvästskåne minns när Hells Angels och Bandidos hade sina högkvarter i Kattarp och Hasslarp. I princip inom synhåll från varandra. Och man sköt mellan sina respektive HQ med granatgevär. På kyrkogården i Helsingborg kan vi se minnesstenar över några av offren för den konflikten.

Maria Malmer Stenergard fortsatte också sitt korståg mot alla icke etniska svenskar. Någon kan väl skicka henne en bild jag såg som berättade att för några år sedan så var 14.000 av Sveriges läkare av utländsk härkomst. Hur många dom är idag vet jag inte. Men dom har inte blivit färre. Färre är däremot antalet gängkriminella jämfört med den siffran! Det finns alltså färre gängkriminella än det finns icke-svenska läkare. Undrar hur den svenska sjukvården hade mått utan alla invandrare som håller den igång. Kan du inte en enda gång erkänna detta Maria Malmer Stenergard? En enda gång!

Ett tack till Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad som tycker att Maria Malmer Stenergard borde välja sitt ressällskap bättre. Läs gärna Expressenartikeln jag länkar till längst ner. Den visar tydligt vem det är som bestämmer av de här två!

Helt färdiga åsikter helt gratis med kärlek

» På besök i New York för att få idéer

Jag såg att vår statsminister varit i New York och bland annat pratat med borgmästaren där Eric Adams för att få idéer på hur vi ska bekämpa alla skjutningar och mördande. - "För mig är det helt självklart att ta inspiration från länder och städer där man haft liknande problem" berättar vår statsminister. Och det är möjligt att Eric Adams har goda idéer. Vi kanske ska berätta att New York har ungefär fyra gånger så många mord som Sverige! Så Ulf Kristersson kan ju ge Eric Adams några tips. T.ex. om skjutvapen!

» Apropå Fjollträsk

Apropå gårdagens "Dagens skratt" så såg jag ett litet kort svar i Aftonbladets på Carl Albinssons komiska Timbro-rader i Aftonbladet. Jag kan inte annat än att citera helt:

- "Negligeras Stockholm? Nej, Fjollträsk tar oändligt mycket mer plats i ekonomin, debatten och i tyckandet än vad deras miljon innevånare ger dem proportionell rätt till. De rusar på som halshuggna hönor blint och krokigt. Det är bra att andra orter får hamna i fokus en liten stund."

Läs:
Därför byter jag parti från Moderaterna. - Anna Maria Corazza Bildt på Expressen debatt
Corazza Bildt byter parti – går till L. - Aftonbladet
SD: Undersök om militär kan stötta polisen. - Expressen
Åkessons utspel legitimeras av (M). - Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad / SDS
Mannen frågade om jag blivit släppt från förvaret. - Expressen
Kristerssons drag – för att stoppa gängvåldet. - Expressen


Satsa på fred

onsdag 2023-09-20
Dom är i varje fall ärliga
tyckeri nummer 9624

» Brunblå sörja.

Att vår Brunblå sörja till regering bedriver en klimatfientlig politik är ingen nyhet. Det har de flesta redan tidigare fattat. Vi vet alla att även om det är Ulf Kristerssons trepartiregering som styr så är det i själva verket Sverigedemokraterna som bestämmer. Ibland verkar det faktiskt som att upplägget är att även om ingen av ministrarna formellt har sin partibeteckning som SD, så är ändå Sverigedemokraterna medlemmar av regeringen. När regeringens politik ska presenteras finns det alltid även med en representant för Sverigedemokraterna. Ibland bara en ansvarig minister (M-L-KD) och en representant för Sverigedemokraterna. Ibland är dom fyra med en representant från alla partierna i den Brunblå sörjan. Det händer till och med att det står fyra namnskyltar med "Regeringen" på bordet. Alltså även framför representanten för SD.

M + L + KD styr och SD bestämmer
Ulf Kristersson har ju också vid flera tillfällen hävdat att vi har en majoritetsregering. Och då måste han ju räkna in Sverigedemokraterna i regeringen, inte bara som ett "stödparti". Skulle han nämligen inte göra detta så är nämligen dagens regering den svagaste i modern historia. De tre regeringspartierna har bara stöd från 29,05% av svenskarna vilket är lägre än Socialdemokraternas resultat i valet, 30,33%. Men om man nu vill räkna in Sverigedemokraterna så är det ju upp till "dom". Den konstellationen har majoritet, så dom bestämmer. Men var åtminstone ärliga mot väljarna! Det är regeringen som styr och Sverigedemokraterna som bestämmer. Punkt!

Hur som helst så var det miljö- och klimatpolitik vi skulle tycka till om. Precis som förra årets budget så innebär årets budget en ytterligare nedskärning av miljö- och klimatbudgeten. Medan man skär ner budgeten för miljö- och klimatåtgärder med 259 miljoner så räknar man i budgeten med att utsläppen pga politiska beslut från den Brunblå sörjan kommer att öka med 10 miljoner ton fram till 2030. Då det enligt tidigare planer skulle minskat rejält. Men vi vet alla att Sverigedemokraterna är klimatskeptiker (eller snarast klimatvägrare). Och eftersom det alltså är så att Ulf Kristerssons regering styr och det är Sverigedemokraterna som bestämmer så blir det så här.

Ökade utsläpp istället för sänkta utsläpp kan stå Sverige dyrt. Jag såg för någon dag sedan ett inslag på nyheterna i TV som berättade att EU har 100-tals miljarder anslagna som kompensation till medlemsländerna. Men, kravet för att få del av dessa miljarder är att man uppfyller klimatmålen. Vilket alltså regeringen i sin nya budget till och med erkänner att man inte har för avsikt att göra. Sån't trams kan man inte syssla med enligt Sverigedemokraterna! Som alltså är de som bestämmer. Alltså kan det bli dyrt för det svenska folket när EU ska börja betala ut sina miljarder. Det får bli någon annan som får del av dom miljarderna. Vi svenska skattebetalare kan i varje fall glädjas åt att utsläppen ökat och bensinen kanske blivit några ören billigare.

Det kan bli dyrt att trots att Ulf Kristerssons regering styr så låter man Sverigedemokraterna bestämma.

Läs:
Regeringen: Kraftig ökning av utsläpp till 2030. - Dagens Nyheter
Kraftigt ökade utsläpp och missade klimatmål för Sverige. - Ny teknik
Ja till flygets reduktionsplikt i EU-parlamentet. - Aktuell Hållbarhet (låst artikel)


Satsa på fred

torsdag 2023-09-21
Totalt misslyckande
tyckeri nummer 9625

» Uffe styr och Jimmie bestämmer.

Det är inte så många som är nöjda med den Brunblå sörjans nya budget. Varken till vänster eller till höger är man nöjda. Sverigedemokraterna har lyckats få igenom en del populistiska dumheter som sänkt skatt på snus, avskaffad skatt på plastpåsar och sänkt skatt på soppan till bilen.

Jag blir så förtvivlad
Näringslivet är missnöjda med att dom inte har fått det dom förväntat. Deras lobbymegafon Timbro klagar som vanligt på allt. MUF klagar till och med. Att politiker och grupper till vänster klagar är väl mer att vänta sig.

En av de små poster där Elisabeth Svantesson gör bort sig totalt handlar om att man tydligen drar ner på anslagen till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som helt plötsligt upptäcker att anslagen för klimatanpassningsarbete dras ner med en tredjedel. Klimatanpassningsarbete är sådan som att hjälpa till att förebygga översvämningskatastrofer som det som i år hänt i Åre och på många andra platser. Men eftersom Sverigedemokraterna som bestämmer egentligen inte tror på någon klimatpåverkan så behövs det inte sådana åtgärder från MSB. Alltså lyder Elisabeth Svantesson. Det är bättre att sänka skatten på snus.

Hör du Uffe, du har faktiskt satt dig i ett knä som du borde undvikit. Du hade lovat många (t.ex. Hédi Fried för att nämna någon) att aldrig göra dig beroende av Sverigedemokraterna. Men jag förstår att drömmen om Makten var större och viktigare än gamla löften. Löften kan man alltid ändra! Som någon sade, ett löfte ni kan infria är att alltid bryta de löften ni gett. Som löftet till Hédi Fried: - "Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap."

Titta gärna på klippet från Facebook här nere där vi kan höra Ulf Kristersson lova: - "Jag kommer inte att bygga en regering på Sverigedemokraterna på något vis.". Han lovar mycket, men Makten var viktigare. Då får man gärna låta dom där SD bestämma.

Läs:
Sågas från höger och vänster - här byter de jobb med Svantesson. - Aftonbladet TV
MSB om budgetnedskärningen: En total överraskning. - Dagens Nyheter
Vi kommer inte att regera med eller regeringsförhandla med Sverigedemokraterna. - Ulf Kristersson 2018 Facebook


Satsa på fred

fredag 2023-09-22
Kommando KD
tyckeri nummer 9626

» Mycket ska man läsa.

En internationell trend är att fastslå att urbefolkningen har speciella rättigheter. I Australien gäller det aboriginerna som i ökad utsträckning ges rätt att bestämma över de landområden där dom bor och har bott långt innan "vi" andra kom och koloniserade. I många länder i Sydamerika gör man på samma sätt med flera ursprungsfolk som ges rätt att stoppa olika former av exploatering av marken där dom bott långt innan "vi" kom dit för att kolonisera. Även i USA och Kanada ser vi liknande utveckling.

Döm om min förvåning när jag nu läser hur Sara Skyttedal från Kommando KD är upprörd över samers möjligheter att stoppa exploatering av marker där dom bott och brukat långt innan "vi" kom som invandrare. I en debattartikel är hon upprörd över samernas möjligheter och särställning.

Hon kanske till och med instämmer i SD:s Björn Söder som ju hade vissa funderingar på om samer egentligen var riktiga svenskar. Jag tycker uppriktigt sagt att Sara Skyttedal ska återvända till den kloak hon kommer från och sätta sig där och fundera över det kristna kärleksbudskapet.

Läs:
S försvårar för nya gruvor i Sverige. - Sara Skyttedal (KD) på Aftonbladet debatt
Du är ohederlig eller okunnig, Skyttedal. - Erik Bergkvist (S) på Aftonbladet debatt


Satsa på fred

lördag 2023-09-23
Dålig timing igen
tyckeri nummer 9627

» Brunblå sörja gör bort sig.

Jag gissar att nästan ingen har missat det våldsamma raset av E6:an vid Steningsund. Det blir totalstopp på E6:an i flera månader nu. Lyckligtvis var det ingen som fick större skador tydligen, men det var uppenbarligen flera bilar som hamnade i hålet. Flera fick räddas med helikopter.

Vad som förorsakade det hela vet vi inte. Byggjobb i närheten kan vara ett skäl. Men vi kan vara övertygade om att marken också underminerats av våldsamt regnande. Så det känns verkligen som bad timing att det för bara några dagar sedan avslöjades att vår Brunblå sörja i sin nya budget skurit ner anslaget till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för klimatåtgärder med en tredjedel.

Hur f-n tänker man? När det blir allt mer uppenbart att klimatförändringarna får svåra konsekvenser på många håll - även i Sverige? Skär ner anslaget till MSB för att få råd med sänkt skatt på snus och plastpåsar!

Byt ut den här Brunblå sörja som styr medan Sverigedemokraterna i själva verket bestämmer!


Satsa på fred

söndag 2023-09-24
Rasismen
tyckeri nummer 9628

» Både här och där.

I fredags hade jag ju lite funderingar över kristdemokraten Sara Skyttedals trista syn på samernas särställning som urbefolkning. Detta medan utvecklingen runt om i världen är att inse att urbefolkningens urgamla rättigheter faktiskt fortfarande har bärighet. Det handlar om aboriginer i Australien och urbefolkning i Amazonas osv. Men enligt kristdemokraten Sara Skyttedal har finansvärldens pengaintressen företräde här i vårt land.

Det passade därför riktigt bra in med ett Rapportinslag i SVT idag som handlade om den vidriga rasism som samer regelbundet utsätts för i norra Sverige. Jag hävdar inte att Sara Skyttedals synpunkter kan likställas med den vidriga rasism som inslaget gav exempel på. Men ordval och handlingar gör mig verkligen illamående.

Älska din nästa - kärleksbomba SD
Man blir påmind om sverigedemokraten Björn Söder som ju för en tid sedan ifrågasatte om t.ex. just samer (och judar...) kunde betecknas som svenskar. Uttalanden från t.ex. Björn Söder och Richard Jomshof visar trots allt bara på att rasismen och hatet mot icke etniska vita svenskar inom Sverigedemokraterna inte är bortrensad. Dessa både ingår tillsammans med Jimmie Åkesson i den kompiskvartett som tillsammans gick med i det fortfarande nazistiska Sverigedemokraterna för att skapa en plattform för sina egna sjuka idéer.

Jag vill samtidigt passa på ett påminna om vad vår statsminister idag själv ansåg när han som ung MUF-spoling valdes till ordförande i MUF. DÅ förespråkade han en helt fri invandring och hade inget emot alla de som kom till Sverige. Fast sedan har han fått ovan nämnda sverigedemokrat Jimmie Åkesson sittande som en magister ovanför honom och viftar med den Brunblå sörjans heliga bok - Tidöverenskommelsen. Nåde den som bränner den!

Kanske ska vi fortsätta med att associera vidare. Dagens Nyheter publicerar idag en lång artikel om en koranbrännare som faktiskt kommer att åtalas. Fredagen den 11 september 2020 hittade man utanför moskén i Linköping en delvis uppbränd Koran indränkt i bacon och tillsammans med olika antimuslimska hatbudskap. De skyldiga till hatbrottet hade filmat det hela och lade ut det hela för att visa sin stolthet över sitt hatbudskap.

I det här fallet lyckades polisen spåra den som i en bokhandel köpt koranen, samma person hade även köpt bacon i en annan affär. Och man kunde känna igen hans skor på filmen från bevakningskameror i butiken och på deras egen film. Nu åtalas han. Hans kumpaner har polisen ganska god kännedom om men inte tillräckliga bevis för att kunna åtala.

Kräket (som idag är 27 år) vägrar uttala sig. Klart är att han står ute till höger på den politiska skalan. Det framkommer bland annat att han varit ordförande för Fria moderata studentförbundet i en universitetsstad. Det vidriga hatet finns inte bara i Sverigedemokraterna och till höger om dom. Polisen ska all heder för att det går till åtal. Det här är inte att utnyttja sin yttranderätt, det här handlar om något helt annat. Något som muslimer (för att ta exempel) utsätts för hela tiden. Att ett parti som står bakom den här typen av vidriga handlingar sitter och drar i tåtarna och utnyttjar vår regering som spratteldockor gör mig förtvivlad. Och orolig för framtiden!

Läs:
Förändringar i Jämtlandsfjällen drog i gång ny hatstorm mot samer. - SVT
Misstänkt koranbrännare med politikerbakgrund inför rätta i högaktuellt mål. - Dagens Nyheter


Satsa på fred

måndag 2023-09-25
Helvetets portar öppnade
tyckeri nummer 9629

» FN-chefen António Guterres talar klarspråk.

I förra veckan hölls ett toppmöte för världens ledare om klimatkrisen. På mötet som hölls i New York angav FN-chefen António Guterres tonen. - "Helvetets portar öppnade." 2019 var Greta Thunberg inbjuden och höll sitt uppmärksammade tal: - "Hur vågar ni?"

Sven Tycker alltid vettiga tankar
Bara företrädare för länder (och grupper osv) med ambitiösa planer för att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser hade bjudits in för att tala. Följaktligen fanns inte Sverige med bland de inbjudna länderna. Däremot länder som Danmark, Island och Frankrike och t.ex. Londons borgmästare Sadiq Khan.

Men som sagt den svenska relativt nyvalda Brunblå sörjan har redan hunnit skapa intryck internationellt med sin ovilja på området. En minoritetsregering som sitter i knät på ett parti som präglas av klimatskeptisism blir inte inbjudna. Eller ska vi benämna det som vägran det som Sverigedemokraterna sysslar med?

Liberalen Romina Pourmokhtari som kallas klimat- och miljöminister tycker jag nästan synd om. Jag försöker att hela tiden tro att hon verkligen vill något, men att hon ständigt blir överkörd och totalt nedtrumlad av den stora massan av medlemmar i den Brunblå sörja som vägrar att inse allvaret och inte vill göra något. Kanske av rädsla för vad Jimmie Åkesson då ska tycka.

För övrigt har jag konstaterat att den sittande Brunblå regeringen faktiskt räknar med att förlora nästa val! Hur jag kunnat komma fram till den slutsatsen? Jo, deras politik resulterar ju helt medvetet i ökade utsläpp. Man till och med erkänner detta. Men man lovar också att det är bara under några år som det kommer att öka, sedan kommer det att minska igen. Detta måste ju beror på att man räknar med att förlora nästa val och ersättas av en regering som tar klimatkrisen på fullt allvar och tar beslut som minskar utsläppen istället för den nuvarande Brunblå sörja som medvetet fattar beslut som ökar utsläppen.

Vi måste vara optimister - även om det är svårt!

Läs:
FN-chefen: Helvetets portar öppnade. - Svenska Dagbladet
FN-chefen: Helvetets portar öppnade. - Tidningen Syre
Prognosen: Sverige missar sina klimatmål. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

tisdag 2023-09-26
Rapport från Kommunfullmäktige
tyckeri nummer 9630

» Kort sammanträde som blev längre.

Jag var på sammanträde med Kommunfullmäktige igår på kvällen. Innan jag gick hemifrån sade jag till hustrun att det nog inte skulle ta så lång tid. Men jag bedrog mig, även ärenden som inte brukar debatteras alls kunde dra ut på tiden.

Det började redan på punkt fyra, Godkännande av föredragningslistan. Fru ordförande ville stryka det som var punkt 9, Eventuellt nyinkomna interpellationer. Eftersom det inte fanns några interpellationer som skulle besvaras så kunde punkten strykas tyckte hon. Men, som det påpekades, det finns en inlämnad interpellation, inlämnad i tid, men den som fått denna (en nämndsordförande) hade meddelat att han inte hade för avsikt att besvara den förrän nästa möte. Men punkten på dagordningen heter "Eventuellt nyinkomna interpellationer", den heter inte "Interpellationer som ska besvaras". Efter en debatt om vad som trots allt är rimligt vann naturligtvis den Brunblå majoriteten en omröstning.

Lite efter detta fick vi information från VD:n för de kommunala bolagen. Det handlar om det kommunala bostadsbolaget Kvidingebyggen, det kommunala fastighetsbolaget BFAB, det kommunala IT-bolaget och ett utvecklingsbolag. På senaste kommunstyrelsesammanträdet efterlyste jag vad som egentligen händer på det s.k. Makadamområdet och fick då till svar från majoriteten att vid nästa kommunfullmäktige skulle vi få information från de kommunala bolagen, och man skulle då uppmana VD:n att informera om vad som händer på området eftersom det ligger under det kommunala utvecklingsbolaget. Vilket hon inte gjorde! Det ställdes dock frågor till henne efter hennes information om just det ämnet, så vi fick trots allt veta att det händer inget.

Åstorp
Efter detta handlade det om en del avsägelser och nyval till olika poster. Något som inte brukar vålla någon debatt. Men även här lyckades det bli debatt. Utan att det fanns med på dagordningen eller förberetts i valberedningen föreslog vårt Brunblå styre att det ena heltidsanställda kommunalrådet, SD:s Peter Lindberg, skulle ta över som ordförande för Valnämnden. Det blev lite debatt om det verkligen är OK att komma med ett så pass viktigt val utan att det på något sätt förberetts av valberedningen eller anmälts. Nu gör ju majoriteten som dom vill så nu är kommunalrådet Peter Lindberg (SD) ordförande i Valnämnden. Det som gör det här spännande är att förra mötet med kommunfullmäktige så valdes det andra heltidsanställda kommunalrådet Roger Nielsen (M) till ordförande för Bildningsnämnden. Jag funderar på att ordna en vadslagning om vem av de båda heltidsanställda kommunalråden som tar över nästa nämnd? Det som gör det spännande är att efter valet så tog ju SD+M+KD över styret. Och deras första beslut var att fördubbla antalet heltidsanställda kommunalråd. Från tidigare ett från Socialdemokraterna till två, ett från vardera Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det handlade naturligtvis om prestige, man kunde inte enas om vilket parti som skulle tillsätta kommunalrådet, så då fick det bli en kompromiss - en från vardera partiet. Uppenbart är att det inte är tillräckligt mycket att göra för två personer på heltid så nu får man nya uppdrag för att fylla ut tiden.

Sedan fanns det två vad som kallas Enkla frågor. Skillnaden mellan en "Enkel fråga" och en "Interpellation" är som sagt att den förstnämnda är just en enkel fråga. En interpellation kan vara lite mer invecklad, och dessutom kan alla i fullmäktige delta i en diskussion efteråt medan en enkel fråga bara berör den som frågar och den som svarar. Den första frågan gällde skolans budget för 2024. Den liberala frågeställaren (L ingår INTE i den styrande Brunblå majoriteten) undrade om de statsbidrag som kommunerna nu får i den nya statsbudgeten innebär att man från majoriteten kan lova att prioritera skolan i den nya budgeten. Skolan har utsatts för stora besparingar. Resurspersoner osv har fått lämna skolan. Och i vissa av skolområdenas besparingar skriver man ärligt att man vid nyrekryteringar kommer att prioritera mindre kvalificerad personal för att spara pengar. Tillfälligt anställda har fått gå på löpande band. Svaret var: - Vi kan inte lova att prioritera just skolan!

Den andra frågan handlade om det som kallas Deponin på Norra Vallgatan. Bakgrunden är att en uppfinningsrik entreprenör hade kommit på en bra affärsidé. Han fick betalt av Perstorp AB för att ta hand om tonvis (40.000 ton) av främst natriumsulfat. Dvs i princip salt. Hans affärsidé (han kallade det Jordförbättring) handlade om att blanda in det i vanlig jord och sedan lägga upp bullervallar osv. Redan första projektet blev en skandal - det stank! Alltså gick han i konkurs och stack. Och där stod kommunen med skiten. Till slut beslutade Åstorps kommun att följa de råd man fick från både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Nämligen att kapsla in det hela så att det inte läckte ut i allt för stora koncentrationer. Det skulle bli större miljöpåverkan att gräva upp allt och transportera bort för att lägga det på en deponi någon annanstans även om denna var lämpligare. Så detta har nu skett. Det har kapslats in och stora mängder jord har lagts ovanpå för att skapa ett någorlunda attraktivt område. Men det har tagit drygt 15 år och kostat Åstorps skattebetalare många sköna tiotals miljoner kronor. Nu börjar det hela dock närma sig slutet. De sista jordmassorna har körts dit från byggplatser. Och den enkla frågan handlade om vad detta kostat. Svaret var att eftersom det handlade om schaktmassor från byggprojekt kostade det inte budgeten för Norra Vallgatan något.

Dumpat

Sedan kom vi då till nästa fråga som handlar om en ny brandstation. Åstorp och Klippans kommun har en gemensam Räddningstjänst. Och tanken är att man ska bygga en gemensam brandstation utmed Riksväg 21 vid Kvidinge. Det beslut som skulle fattas var att anslå pengar för att göra en närmare utredning. Det som var problem däremot var att det enda det står i handlingarna om var brandstationen ska ligga är "vid Magleby". Men det är inte där som man funderar på att bygga någon brandstation. Att lägga den "vid Magleby" skulle vara mycket olämpligt. Så det blev en debatt om man verkligen kunde besluta om att anslå pengar för att göra en utredning om bakgrundsinformationen faktiskt är felaktig? Att det blir fel handlar om att det ursprungligen angetts som placering "Maglebykorset" och sedan har det bara blivit "vid Magleby" så småningom. Men tanken är alltså att brandstationen ska förläggas där vägen som går till Magleby svänger av från Riksväg 21. Magleby är en liten by upp mot Söderåsen. Nu blev det vad som kallas en minoritetsåterremiss. Dvs ärendet skickas tillbaka och så får styret komma in med nya handlingar som är korrekta till nästa möte. En minoritet (tillräckligt stor) kan tvinga fram en sådan återremiss.

Sedan kom vi då fram till att besluta om den motion som vi i Vänsterpartiet lämnat in tidigare som går ut på att göra det möjligt för personalen inom vården att verkligen orka jobba ända fram till pensionen. Motionen går ut på att anställda inom vården ska ha rätt att de sista åren gå ner till 75% men fortsätta att få hel lön. Dvs om man inte orkar jobba helt de sista åren så ska detta inte behöva gå ut över lönen eller pensionen under resten av livet. Naturligtvis tyckte inte den Brunblå ledningen att det hela var en god idé. Efter en tids debatt avslogs motionen. Så vi får väl återkomma på något annat sätt.

Vänsterpartiet Åstorp

Slutligen konstaterades att vi i Vänsterpartiet lämnat in en ny motion om att trycka på Skånetrafiken för att förbättra kommunikationerna till grannkommunen Ängelholm. Åstorp har Pågatågstrafik minst en gång i timmen till alla grannkommuner i tre olika riktningar. Det är två Pågatågslinjer, Skånebanan Helsingborg-Åstorp-Hässleholm-Kristianstad. Och Söderåsbanan Malmö-Åstorp. Men dom tågen går inte längre, dom fortsätter inte de sista kilometrarna till Ängelholm trots att spåren finns. Vi är utlämnade till en buss som bara går vardagar, inte ens varje timme och som tar ungefär 3 gånger så lång tid jämfört med vad ett tåg skulle ta.

Blev det långt och tradigt? Det finns nog en del som tycker att ett möte med Kommunfullmäktige också är långt och tradigt!


Satsa på fred

onsdag 2023-09-27
Fortsatt KD-fiasko
tyckeri nummer 9631

» Nya väljarundersökningar.

Idag är det ett riktigt himmelrike för er dagliga bloggare. Jag vet att regelbundna läsare av Sven Tycker har förstått att jag älskar väljarundersökningar. Och allra helst älskar jag dom när dom visar på för mig ganska positiva siffror. Skulle siffrorna gå mig emot allt för mycket blir det så jobbigt att hitta på undanflykter och bortförklaringar. Men, idag är det ett himmelrike, eftersom jag har två olika undersökningar att tycka till om. Dels har Sveriges Radio publicerat en undersökning som utförs av Indikator Opinion. Sedan har samtidigt Dagens Nyheter publicerat en undersökning som i sin tur görs av Ipsos. Båda undersökningar visar på ungefär samma resultat. Och i båda fallen på ganska trevliga siffror i de flesta fallen.

Den stora glädjen är att fiaskot för Kristdemokraterna fortsätter. Ska vi till och med hoppas på att partiet är utplånat efter nästa val? Ebba Busch har genom att driva partiet långt ut på högerkanten, sopat det kristna kärleksbudskapet under mattan och sedan kryddat det hela med vidlyftiga populistiska löften som sedan brutits på löpande band skrämt bort hälften av väljarna sedan valet.

Nedan ser ni siffrorna för först SR:s undersökning och då med en jämförelse med senaste valet och därefter siffrorna från DN:s undersökning med en jämförelse med förra månaden. Båda undersökningarna visar på en klar majoritet för den nuvarande Rödgröna oppositionen. Hur många partier (V - Mp - C) Socialdemokraterna behöver stöd för i Riksdagen för att få majoritet skiljer lite beroende på undersökning och vilka partier som eventuellt skulle åka ur Riksdagen. Stödröster från stora partier kan kanske rädda något eller några av de partier som är hotade. Men klart är att den Brunblå sörja som styr vårt land just nu bara lyckas skrapa ihop 43-44% av rösterna och då är två av de fyra partierna rejält hotade av att inte ens blir representerade i nästa Riksdag.

Jag kan inte kalla det hela för något annat än ett BRUNBLÅTT FIASKO!

Socialdemokraterna 38,6% (+8,3) 36% (±o)
Sverigedemokraterna 19,0% (-1,5) 20% (+2)
Moderaterna 18,4% (-0,7) 17% (-2)
Vänsterpartiet 7,6% (+0,8) 8% (+1)
Miljöpartiet 5,2% (+0,1) 5% (±0)
Centerpartiet 4,0% (-2,7) 5% (-1)
Liberalerna 3,0% (-1,6) 4% (+1)
Kristdemokraterna 2,6% (-2,7) 3% (-1)

Vi anger inte
Nu är ju inte Ebba Busch ensam om att ha varit vidlyftig med vallöften som man sedan efter att man fått Makten valt att sopa under mattan. I Aftonbladets sportbilaga berättas om hur Ulf Kristersson innan valet träffat företrädare för idrottsföreningar i det vi kallar "särskilt utsatta områden". Då lovade han att man skulle anslå 250 miljoner kronor per år i fyra år speciellt riktade till att hjälpa idrottsföreningar i dessa områden. Sedan vann man valet. Resultatet blev 100 miljoner kronor om året i tre år som betalas ut till de centrala förbunden så att när alla filter ha passerats så är där inga pengar kvar till de lokala idrottsföreningarna. Vi kan bara dra två olika slutsatser av detta. Antingen ljög Ulf Kristersson (i vanlig ordning) när han gav sina löften. Eller också har Sverigedemokraterna stoppat pengarna eftersom man inte vill riskera att föreningar med stora inslag av invandrarungdomar ska få bidrag.

» Mer kommunpolitik.

Igår ägnade jag ju rikligt utrymme åt kommunpolitik från min hemkommun Åstorp. Men det är inte bara här i Åstorp som det händer spännande saker i kommunpolitiken. Låt mig bara ta två små händelser från dagens lokalsidor i Helsingborgs Dagblad. I grannkommunen Bjuv (som ju också styrs av en Brunblå sörja under ledning av Sverigedemokraterna) var det också kommunfullmäktigemöte i måndags. Ett spännande beslut från det mötet var att kommunstyrelsens vice ordförande, sverigedemokraten Kenneth Bolinder, som tidigare även var ordförande i Utbildningsnämnden nu också tar över och blir ordförande i Socialnämnden. Ett ganska unikt förfarande att välja samma person som ordförande i kommunens två tyngsta facknämnder. Jag tolkar det som att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kompetenta sverigedemokrater som är villiga till att ta politiska uppdrag. Kan det vara så att det är samma skäl till beslutet i Åstorp där kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg (SD) nu också valdes till att bli ordförande i Valnämnden?

» Röstmisstag.

Jag läser om turerna i högerstyrda Höganäs som har för avsikt att avskaffa valfriheten inom den personliga assistansen. I dag kan man välja att låta kommunen utföra assistansen, men kan välja ett valfritt privat bolag och man kan även starta ett eget bolag för att sköta assistansen. Nu vill högerstyret i Höganäs (precis som i en annan kommun i NV Skåne, Örkelljunga) avskaffa det kommunala alternativet. Istället ska kommunen lägga ut det hela till lägstbjudande privat bolag. Den som väljer kommunen får alltså inte kommunen utan något okänt privat bolag som lagt lägst bud. Det intressanta är att när frågan diskuterades i Socialnämnden så röstade SD:s ledamöter Ja till förslaget. Nu har ärendet hunnit diskuteras i Kommunstyrelsen arbetsutskott och då röstar SD Nej. - "Egentligen så ändrar vi oss inte. Det blev fel i kommunikationen. Vi hade inte lyckats stämma av det inför socialnämnden" förklarar SD. SD:s röstboskap hade inte fått direktiv hur dom skulle rösta...

Läs:
DN/Ipsos: Utförsbacken fortsätter för Kristdemokraterna. - Dagens Nyheter / Ipsos
KD tappar väljarstöd – har med brutna vallöften att göra. - Sveriges Radio / Indikator Opinion


Satsa på fred

torsdag 2023-09-28
Sur gammal grinolle och gnällspik
tyckeri nummer 9632

» Har jag blivit gammal?

Är det ett tecken på att man blivit gammal att man börjar reta upp sig mer än vanligt på olika företeelser? Jag har fyllt 71, och för den som är ung är det naturligtvis gammal. Men när man är 71 vill man inte tycka att man är gammal, då måste man vara i varje fall över 80. Men att jag nog börjar bli gammal insåg jag för några dagar sedan när jag steg på en överfull buss och inte mindre än två unga killar erbjöd mig sin sittplats. Och som sagt, jag börjar att allt mer irritera mig på människor som inte uppför sig eller tycker som jag tycker är lämpligt. Har jag börjat förvandlas till en sur gammal grinolle och gnällspik?

Sur gammal grinolle

» Hänsynslösa rökare!

Är det något som kan irritera mer än rökare som totalt struntar i lagar och uppmaningar för att inte tala om hänsyn. Jag tror att i princip alla idag har fått kunskap om att det råder rökförbud på järnvägsstationer, busshållplatser och liknande. Men allt som oftast när man ska ta tåget står det någon idiot och röker på perrongen. Om jag är på gott humör så kan jag medge att de flesta trots allt respekterar rökförbudet. Dom står istället samlade i en klunga och bolmar som man får tränga sig igenom precis vid infarten. Sedan släpper man bara fimpen på marken när man rökt färdigt så på många håll är det rena drivor med fimpar på marken. Är det något i nikotinet som angriper hänsynsdelen i hjärnan?

» Tror bilen är en leksak!

Vad är det som gör att (främst) unga killar tror att bilen en leksak som ska låta så mycket som möjligt? Så fort man har passerat något som tvingat fram att man fick sänka farten så ska gasen i botten så att de som finns i närheten hoppar högt i ren förskräckelse. Det kvittar om nästa gupp eller vad det nu kan vara som tvingar fram en nedsänkning av farten bara är 50 meter fram. Får man inte lära sig trafikvett när man tar körkort? Uppenbart är att bensinen i varje fall inte är för dyr, det verkar dessa unga spolingar i sina Audi och BMW strunta i. Jag tyckte också att det var kul när det lät när jag cyklade och var 8 år. Vi satte en bit kartong med klädnypa mot ekrarna. Men som sagt, vi har vuxit upp.

» Elsparkcykelterrorn!

Nästa företeelse att reta mig på är dessa elsparkcykelmarodörer. Jag kan medge att elsparkcykeln kan vara praktiskt för vissa grupper. Exempelvis pendlare som enkelt kan ta elsparkcykeln till järnvägsstationen, fälla ihop den och ta tåget och sedan fälla upp den igen och ta sig till jobbet. Men så har vi då alla dessa marodörer som kör zig-zag mellan fotgängarna i över 20 km/tim. Det är väl så att det är maxfarten, men man verkar köra mycket fortare. Och kör som idioter. Sjukvården börjar se skador som ett växande problem. Jag ser folkhälsan i framtiden som ett problem när ungdomar osv vänjer sig vid att aldrig gå eller cykla utan bara fara fram med sin elsparkcykel. Sänk maxfarten först och främst!

» Underligt skönhetsideal!

Var kommer modet att tjejer ska se ut som ankor i ansiktet ifrån? Vad är det som får tjejer (och även kvinnor) att lägga tusentals kronor på att spruta in gegga i läpparna och få ett korkat utseende? Det ser löjligt ut! Sedan ska man ha lösögonfransar så att det är inte plats under glasögon. Lägg till det korkad piercing och tatueringar som skrämmer den man möter. Ovanpå detta så mycket smink i ansiktet att man kan spegla sig i det. För att inte tala om modet med färdigtrasiga jeans. Från början uppkom visst detta som en form av solidaritetshandling med hemlösa. Dvs man använde sina jeans även sedan dom blivit trasiga. Idag betalar man stora summor extra för att jeansen ska vara trasiga på rätt sätt. Obegripligt!

» Mobiltelefonberoende!

Visst är mobiltelefonen ett utmärkt hjälpmedel för många. Men man måste faktiskt kunna existera i 10 minuter utan att hålla i mobilen som någon form av snuttefilt. Och jag är totalt ointresserad av att lyssna på grälet med flickvännen eller med allt sladder om väninnorna. Idag verkar en majoritet inte kunna sitta still i fem minuter utan att behöva kolla upp det senaste i mobilen. Jag tror att i stort sett alla vet att det är förbjudet att fibla med mobilen medan man kör bil. Men det struntar en stor andel i. Jag har varit nära att bli överkörd en gång, av en dam med mobilen i ena handen, ögonen på mobilen och bråttom till skolan för att lämna dottern. Att det finns andra trafikanter? Vadå, det har jag inte tid med?

» Har jag blivit gammal?

Är det verkligen så att jag gått och blivit gammal?


Satsa på fred

fredag 2023-09-29
Tre små korta funderingar
tyckeri nummer 9633

» Kommunpolitik.

Jag ser i en notis i Helsingborgs Dagblad att SD-styrda grannkommunen Bjuv köpt ut fastighetschefen. Under ett år framåt ska dock skattebetalarna fortsätta betala lön till honom (totalt 720.000 kronor) utan att han behöver jobba. I somras fick tidigare bygg- och miljöchefen 8 månadslöner (500.000 kronor) när hon lämnade jobbet. I våras fick f.d. kommunikationschefen lämna till en kostnad på 525.000 kronor för skattebetalarna i Bjuv. En i våras, en i somras och nu en på hösten. Vems tur är det framåt vintern? Finns det några chefer kvar sedan? Vad händer i Bjuv?

Sven tycker alltid en massa
» Hårda tag.

Den styrande Brunblå sörjan lovade innan valet att med hårdare tag så skulle man ta slut på gängens våld. Hur gick det när man nu fått Makten och kan ta till de hårda tagen? Ja, inte har hårdare tag och hot om ännu hårdare tag fått någon positiv effekt än så länge. Tvärtom! Jag vill dock inte vara så elak så att jag lägger skulden på den Brunblå sörjan för det eskalerande våldet. Hur stor skuld till det ytterligare eskalerande våldet har det faktum att allt fler ledare nu sitter bakom lås och bom? Jag såg någon expert som förklarade varför sprängningarna är mycket kraftigare nu. De som gjorde bomberna sitter bakom lås och bom så nu är det klåpare som tillverkar! Kanske är det så att det faktum att fler oskyldiga drabbats beror på liknande. Allt fler sitter bakom lås och bom så nu är det klåparna som skickas ut! Hur stor skuld har den exceptionella mediebevakningen för att trigga fram hämndaktioner? Man kan fundera!

» Rätt dam på posten.

Jag såg att finansminister Elisabeth Svantesson gett en utredare i uppdrag att titta på hur fler som fuskar med folkbokföringen ska kunna straffas. Hon har ju god erfarenhet av ämnet. 2019 avslöjades att medan Elisabeth Svantesson var skriven i familjens fritidshus i Nora mellan 2014-2017 bodde resten av familjen i den nyinköpta bostadsrätten i Stockholm. Som av en händelse innebar detta att hon fick 50.000 extra i traktamente från riksdagen (dvs skattebetalarna) varje år. Hon bodde ju inte i Stockholm så hon fick extra kostnader när hon besökte resten av familjen och riksdagen. - "Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter" förklarade hon. De flesta riksdagsledamöter som avslöjades med att fiffla med folkbokföringen fick oftast tvärstopp i den politiska karriären. Men icke moderaten Elisabeth Svantesson som istället upphöjdes till finansminister och nu ska utreda folkbokföringsfusk! Intressant?


Satsa på fred

lördag 2023-09-30
Idag är det Internationella översättardagen
tyckeri nummer 9634

» Korrekturläsning skadar inte heller.

Vi har väl alla fått "datoröversatta" brev i vår Spam-korg som får oss att fundera över kvaliteten på översättningen. Att använda Google-översättaren kan vara praktiskt. Men det är viktigt att man korrekturläser efteråt. Annars kan det bli riktigt komiskt. Ibland kan man drabbas av samma fenomen när man på TV tittar på textade amerikanska eller brittiska serier. Lyssnar man på dialogen OCH läser textremsan samtidigt händer det att man undrar över översättarens kompetens. Eller om det är så att man har använt sig av "artificiell intelligens" även här.

Att vara översättare / tolk är viktigt och svårt. Ord och företeelser kan ha dubbla betydelser på ett språk och då gäller det att den "intelligens" som översätter är försiktig. I gårdagens Aftonbladet såg jag den här texten:

Artificiell intelligens...
- "Fotograf David Yarrow har tatt unike bilder av fotballspiller Erling Braut Haaland (23), som ble skutt på milliardær Arne Fredlys eiendom på Bugdøy."

Det var ju faktiskt tragiskt att Hååland blev skjuten på Bugdøy. Fast så var det ju faktiskt inte. Men den norska tidningen Verdens Gang som publicerade texten hade använt sig av det så intelligenta AI-verktyget ChatGTP.

För säkerhets skull har nämligen Verdens Gang lagt till: - "Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGTP och kvalitetssikret av VGs journalister."

Vad vi kan konstatera är att VGs journalister inte borde ha så bråttom. Det kanske till och med vore bättre att använda intelligenta journalister framför att använda ointelligenta AI-verktyg?

Men, det här med korrekturläsning är faktiskt svårt. Jag skriver mina texter här på Sven Tycker i ett textprogam. Sedan korrekturläser jag texten och rättar en hel del onödiga skrivfel osv som händer när man har för bråttom med fingrarna på tangentbordet. Sedan kör jag ett rättstavningsprogram och ändrar lite stavfel och liknande som jag inte sett redan innan. Därefter korrekturläser jag texten i den färdiga versionen och får oftast rätta några konstigheter till. Konstiga meningar, ord som saknas osv. Sedan brukar jag ta en liten paus för att sedan korrekturläsa ännu en gång. Med förhoppningen att jag då läser vad det verkligen står i texten och inte vad jag vet att jag tänkte skriva. Oftast hittar man ytterligare några konstigheter som jag inte kan förstå att jag inte upptäckt tidigare.

Det intressanta är att om man sedan läser texten igen, kanske några veckor senare, så hittar jag ytterligare konstigheter och felaktigheter. Ordval och liknande som jag inte begriper hur jag kan ha missat när jag redan läst texten kanske 3-4 gånger tidigare.

Korrekturläsning är en konst! Men lita inte allt för mycket på den konstgjorda intelligensen. Den är egentligen inte alls intelligent, den gör bara vad den blivit tillsagd att göra. Så matar man in skit i den får man skit ut. Matar man in mindre lämpligt bra material så får man fortfarande skit ut.

Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker april - juni 2023 Sven tycker - Arkivet Sven tycker oktober - december 2023 Sven tycker till

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra