Sven tycker   Alla tycker vi något. Ibland skriver vi insändare till tidningen, men den tar dom antagligen inte in. Utan oftast sitter vi väl bara vid köksbordet och tycker till. Har man en egen plats på nätet så kan man i varje fall vara säker på att man får sina tyckerier publicerade. Fast man kan ju inte vara säker på att någon läser vad man skrivit! Men det är en helt annan historia. Här kan du i varje fall läsa vad jag har tyckt om saker och ting. Detta är en samling äldre åsikter i oredigerad form - utan hänsyn till om jag fick rätt eller fel....  

Arkiv oktober 2022


Satsa på fred

lördag 2022-10-01
Vart ska detta leda?
tyckeri nummer 9270

» Både här och där.

De Sverigedemokratiska förhandlingsframgångarna i förhandlingarna med Ulf Kristersson fortsätter. Det är uppenbart att Ulf Kristersson är villig till (nästan) vilka eftergifter som helst för att uppnå den stora Drömmen. Att få bli statsminister! Dessutom är det uppenbart att främst Liberalerna kräver att han håller SD utanför regeringen. Alltså får Jimmie Åkesson för övrigt som han vill.

Uffe är redo
Jag blir därför mycket orolig när jag nu ser att det kommer att bli Richard Jomshof som för Sverigedemokraterna ska sitta som ordförande för Justitieutskottet. - "Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia" är den f.d. partisekreterarens överlyckliga kommentar. Richard Jomshof har gjort sig känd som en inbiten muslimhatare. - "En avart till religion". - "Islam är en avskyvärd ideologi och religion". - "Vill man i dag som muslim utöva en våldshandling så hittar man stöd för det i både Muhammeds liv och i Koranen". Han har också kopplat ihop ökad gängkriminalitet och sexuellt våld med utomeuropeisk invandring. Han har likaså krävt ett förbud mot bidrag från utlandet för att bygga moskéer i Sverige. Däremot har jag inte sett något om förbud för svenskar eller svenska kristna församlingar att skicka bidrag utomlands för byggandet av kyrkor där.

Apropå kopplingen mellan utomeuropeisk invandring och sexuellt våld så finns det kanske anledning att notera att trots fortsatt "massinvandring" så var det tydligen i år rekordfå anmälda överfallsvåldtäkter i Sverige under sommaren. Jag såg också en artikel som berättade om mannen som nu fått sitt straff skärpt till drygt 8 års fängelse efter 24 fall av grova våldtäkter och övergrepp mot åldringar på ett äldreboende där han arbetade. Övergrepp som han själv filmat. Grova sexuella brott begångna av en helt vanlig 33-årig svensk f.d. moderat kommunpolitiker och nämndeman.

Ett faktum som inte bevisar något alls. Möjligen att brottslighet inte beror på etniskt ursprung, hudfärg, religion, politisk åsikt osv. Brottslighet beror på uppväxt, utbildning, social omgivning och helt individuella faktorer. Vad vi däremot kan fastslå är att vid de undersökningar som gjorts så visar det sig att brottsligt förflutet var mycket mer förekommande bland sverigedemokratiska kandidater i valen än kandidater för andra partier. Detta beror inte på att sverigedemokrater är mer kriminellt benägna än personer med andra politiska åsikter. Utan det beror snarast på att Sverigedemokraterna lockar till sig personer som är missnöjda och har svårt för att hitta sin plats i samhället.

Vårt kungliga södra grannland
Fast i vårt södra grannland Danmark har man viktigare saker att diskutera än svensk inrikespolitik, Ukrainakrig eller sprängda gasledningar. Där är nämligen den stora frågan den hemska skandalen att den danska prinsen Joachims barn efter ett beslut av drottning Margrethe inte längre ska kallas prins eller prinsessa. De fyra stackars barnen Nikolai, Felix, Athena och Henrik ska nu bara tituleras excellenser och får bara behålla sina titlar som grevar, grevinna och komtesse.

- "Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem".

- "Vi är alla väldigt ledsna över det. Det är aldrig roligt att se sina barn må dåligt. De befinner sig i en situation som de själva inte förstår".

Nu är det "bara" kronprins Frederiks son prins Christian som är "prins" och som får del av det kungliga apanaget.

- "För drottning Margrethe går plikten och tronen före allt annat. Därför förödmjukar hon sina barnbarn offentligt".

Tänk att bli så förolämpad offentligt av sin "kallblodiga" farmor. Visst är det hemskt att inte få kallas prins eller prinsessa utan bara greve och grevinna! Jag känner så starkt för dessa fyra stackare födda 1999, 2002, 2009 och 2012!

För övrigt tycker jag att vi avskaffar monarkin överhuvudtaget. Det är otidsenligt med rojalistisk avel!


Satsa på fred

söndag 2022-10-02
Yttrandefrihet
tyckeri nummer 9271

» Eller helt enkelt bara hat.

Ämnet för dagen är Lars Vilks. Konstnär och mycket annat. Idag blev det nämligen klart vem som ska få det första Vilksstipendiet. Konstfackprofessor Sara Kristoffersson. Ett val jag inte har någon som helst synpunkt på. Jag vet knappt vem hon är. Hur som helst har hon blivit 25.000 kronor rikare som mottagare av Lars Vilks stipendium för konst och yttrandefrihet. Men det är inte det jag ska skriva om.

Jag tillhör nämligen inte den stora hyllningsskaran till Lars Vilks. Lars Vilks var en stor provokatör som ansåg att han som konstnär hade rättigheter som inte andra hade. Som erkänd konstnär kunde han göra som han ville. Lagar och andra regler gällde inte honom. Den konstnärliga kvaliteten kan vi diskutera till döddagar. Det handlar om tycke och smak.

Exemplen på detta är t.ex. de s.k. konstverken som han uppförde inom Kullabergs naturreservat. Ett område där man inte får bygga något och inte skövla naturen. Konstverket Arx som består av 150 ton sten och betong är alltså byggt i ett naturreservat där man inte får bygga någonting. Men, som konstnär ansåg tydligen Lars Vilks att dom lagarna gällde inte honom. Han har rätt att göra som han tycker passar hans konstnärskap! Jag undrar hur han reagerat om jag (som inte är en erkänd konstnär) hade tippat ett ton gamla tegelstenar i hans trädgård och kallat det Urx? Ännu mer känt är Nimis som han också byggde inom Kullabergs naturreservat. Officiellt byggt av drivved och spillved. Men Lars Vilks är också dömd för att ha fällt träd inne i naturreservatet för att få ihop virke till sin "skapelse".

Jag anser alltså att lagar gäller alla. Även konstnärer!

Lars Vilks under hot
Mest känd är väl däremot Lars Vilks för sin konflikt med den muslimska världen (eller i varje fall delar av den) efter att ha "skapat" ett konstverk där han framställde Muhammed som en rondellhund. Ett begrepp som skapats strax innan av personer som skapade små "konstverk" föreställande hundar som man ställde i rondeller. Konflikten gick så långt att det utfärdades en dödsdom mot honom från fundamentalistiska grupper inom Islam som al-Qaida. Det gjordes också ett antal försök att mörda Lars Vilks av olika extremister.

Den stora frågan är om Lars Vilks upprepade "attacker" mot muslimer och den muslimska världen handlade om kamp för yttrandefrihet eller om det egentligen handlade om en konstnärs islamofobi. Faktum är att Lars Vilks deltog i många olika direkt islamofobiska samband. Det handlade inte bara om en rondellhund, det handlade om andra antimuslimska teckningar och filmvisningar. Lars Vilks deltog också i ett antal direkt islamfientliga arrangemang i bland annat USA. I mitt sätt att se det handlade hans handlande inte om yttrandefrihet utan om ett direkt islamhat. En hatkampanj som inte förtjänar att hyllas bara för att han var konstnär. Utan det förtjänar inget annat än förakt. Något som naturligtvis inte motiverar de mordhot osv som riktades mot Lars Vilks. Man han drevs inte av kamp för yttrandefrihet utan av islamhat.

Man har bara för att man är konstnär inte större och fler rättigheter än vanliga icke-konstnärer! Det finns alltså ingen anledning att hylla en konstnär som tror att han står över lagarna och som drevs av hat mot andra människor.

Läs:
Här är den första Vilksstipendiaten. - Helsingborgs Dagblad
Vågar vi någonsin börja ta Vilks på allvar? - Anna Brodow Inzaina i Svenska Dagbladet


Satsa på fred

måndag 2022-10-03
Håll ut: 6 ljuspunkter i ekonomin
tyckeri nummer 9272

» Valrörelsen är slut.

Valrörelsen är slut så nu behöver vi inte utpeka ekonomin som katastrof och utmåla allt i svart. I Expressen/Kvällsposten läser jag en artikel där ekonomen på Handelsbanken Christina Nyman istället kommer med de positiva uppgifterna som man ju inte kunde komma med under valrörelsen. Här är de 6 ljuspunkterna, plus 5 till:

1.   Låg statsskuld. Sverige har jämfört med andra länder en mycket låg statsskuld. Tidigare regering har helt enkelt inte lånat upp en massa pengar för att hålla väljarna glada och skatterna nere. Det finns alltså möjligheter till insatser.

2.   Stark arbetsmarknad. Så har det ju inte låtit när det beklagats över arbetslöshet. Men faktum är att fler har jobb i Sverige än någonsin. Andelen som jobbar är jämfört med andra länder mycket hög.

3.   Sparande. Tydligen har svenska folket en ganska stor buffert att ta av och nu börjar bankerna också att betala ränta på våra sparade pengar.

4.   Bostad/Förstagångsköpare. Eftersom bostadspriserna sjunker så blir det allt lättare för förstagångsköpare att skaffa sig en bostad.

5.   Heterogent näringsliv. Det svenska näringslivet är inte beroende av enskilda branscher. Det gör det mindre sårbart om något händer.

6.   Gröna investeringar. Vi ligger bra till och det är investeringar som måste göras och som kommer att vara bra för ekonomin.

Den nya Brunblå sörjan som ska reda upp allt
Till detta kan vi fortsätta att räkna upp en del faktorer som inte riktigt har kommit fram i valrörelsen där det främst handlat om att utmåla läget i just Sverige så hemskt som möjligt.

7.   Elpriserna. Ökande elpriser är ett stort bekymmer. Men bekymren i Sverige är mycket mindre än i våra grannländer, i EU osv. Priserna där är mycket högre än hos oss och vi är klart bättre självförsörjande än många andra länder som är direkt beroende av ständig import. Sverige är istället en stor exportör. Det finns inga Magdapriser på elen. I så fall för att beskriva billig el.

8.   Inflationen. Inflationen är ett stort problem - i princip i hela världen. Vi är inte ensamma, snarast är det lika här. Vi klarar oss bättre än de flesta.

Sedan kan vi fortsätta med tre lögner om brottsligheten som kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki gör upp med i ett inlägg på Facebook.

9.   Våldet i samhället har INTE ökat. Verkligheten är snarast att våldet i samhället har minskat. Antalet döda i skjutningar (där en kriminell skjuter en annan kriminell) har ökat i år. Men antalet skjutningar har inte ökat och antalet som skadas i skjutningar har minskat. Men media uppmärksammar varenda skjutning...

10.   Våldtäkterna ökar INTE. De flesta våldtäkter sker inom relationer osv. Och där finns en viss ökning, men denna beror främst på en ökad benägenhet att anmäla övergrepp och att vad som inbegrips i begreppet våldtäkt har vidgats. Antalet överfallsvåldtäkter, som bara är en mycket liten del av våldtäkterna, minskar.

11.   Stor invandring leder INTE till ökat dödligt våld. Sett i ett lite längre perspektiv så har vi ju haft en ökad invandring, men det dödliga våldet har inte ökat.

Som sagt, valrörelsen är över och det kan vara dags att vara realistisk och sanningsenlig när vi beskriver läget i vårt land. Det behöver inte svartmålas längre.

Läs och titta:
Håll ut: 6 ljuspunkter i ekonomin – trots allt. - Expressen (låst artikel)
3 myter om brottslighet. - Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki på Facebook


Satsa på fred

tisdag 2022-10-04
Högern satsar
tyckeri nummer 9273

» Men satsar fel.

Det står nu ganska så klart att den nya Brunblå sörjan lägger ner järnvägsprojektet med nya stambanor Stockholm - Jönköping - Göteborg / Malmö. Ett antal miljarders satsningar och förhoppningar bland de kommuner som skulle beröras slängs på sophögen. Miljarder bortkastade och förhoppningar och planer grusade.

Tanken med de nya stambanorna är att dels få snabbare tåg som bättre kan konkurrera med flyget. Något som de flesta länder snart har gjort eller gör. Men i Sverige tycker uppenbarligen inte den Brunblå sörjans partier att det behövs. En annan tanke bakom projektet är att ge nya städer bättre förbindelser. Syftet är också att göra plats på de nuvarande banorna där snabba expresståg, regionala och lokala tåg och dessutom godståg ska samsas om utrymmet. Där är helt enkelt inte plats med alla dessa tåg som kör i olika hastighet.

Den Brunblå sörjan tänker uppenbarligen även i fortsättningen satsa på att subventionera flyget och subventionera bilismen genom bensinpriset istället. Så mycket var intresset för miljön värt!

Någon som är förvånad?

Läs:
Högern säger nej till höghastighets­järnväg – Seko kritiska. - Seko tidningen


Satsa på fred

onsdag 2022-10-05
Flyg mera
tyckeri nummer 9274

» Brunblått mål.

Jag ägnade ju gårdagens tyckeri åt Team Uffe, Jimmie, Ebba och Johan i den Brunblå sörjans överenskommelse om att slopa planerna på nya stambanor Stockholm - Jönköping - Göteborg / Malmö. Ett beslut från dessa uppenbara flyg- och bilentusiaster som inte verkar ha tagits emot särdeles positivt bland andra berörda.

Att Ulf Kristersson tycker om att flyga kan vi se i en av alla de skandaler han varit inblandad i. 2007 var Ulf Kristersson socialborgarråd i Stockholms kommun. Som socialborgarråd i Sveriges kungliga huvudstad tyckte Ulf Kristersson det var lämpligt att för skattebetalarnas pengar flyga till Kina med jämna mellanrum. Inte mindre än fyra resor på ett år flög Ulf Kristersson till Kina för Stockholms skattebetalares pengar. Tydligen sammanföll resorna med att hustrun var i Kina på andra uppdrag...

Vi kan också konstatera att Ulf Kristersson tycker om att åka bil. Under riksdagsåren 2015 och 2016 satte Ulf Kristersson nytt riksdagsrekord i taxiresor. 113.000 kronor! Det ska påpekas att riksdagsledamöterna förses med gratis SL-kort så att dom kan åka med pendeltåg, tunnelbana och bussar gratis. Men Ulf Kristersson tyckte att det var för långt att åka tunnelbana en station från hans övernattningslägenhet till riksdagen. Samma de 900 meterna mellan riksdagshuset och Centralstationen. Det var enklare att ta taxi. Han hade ju papper att bära! Kanske skulle man förse riksdagsledamöterna med en dramaten till sina papper så kan dom enkelt gå 100 meter utan att beställa taxi för våra skattepengar.

En S-politiker med alla de skandaler som Ulf Kristersson har i ryggsäcken hade åkt ut istället för att bli befordrad till partiledare och statsministerkandidat.

Ulf Kristersson: Avveckla välfärdsstaten

Tankarna på att slopa nya stambanor tas egentligen inte mot särskilt positivt på något håll. Berörda kommuner är naturligtvis ytterst besvikna. Järnvägsbranschen är oförstående. De tidningskommentarer jag sett är kritiska. T.ex. näringslivets egen Dagens Industri och min lokala Helsingborgs Dagblad / Sydsvenska Dagbladet.

Det blir väl istället ännu mer pengar inpumpade för att hålla inrikesflyget vid liv och nya motorvägsprojekt. Vadå klimatproblem? Struntar väl den Brunblå sörjan i!

Läs:
Politikern flög för 128 000 – till Kina. - Aftonbladet - 2008
Ulf Kristerssons saftiga taxinota – 113 000 kronor. - Expressen - 2017
Destruktiv stoppsignal om nya raka banvallar. - Dagens Nyheter - ledare
Den nya regeringen blir kvar på perrongen. - Helsingborgs Dagblad - ledare
Hög tid satsa på tåg i tid. - Dagens Industri - debatt
Starka reaktioner på nej till höghastighetståg. - Dagens Industri
Nej till höghastighetståg: Oerhört korkat. - Svenska Dagbladet
M-toppar efter snabbtågsnej: Synd man inte ser möjligheterna. - Dagens Samhälle


Satsa på fred

torsdag 2022-10-06
Uffe rivstartar
tyckeri nummer 9275

» Men står bara stilla och spinner.

Enligt rykten så går det tydligen lite trögt med Ulf Kristerssons regeringsförhandlingar. Nu har det snart gått en månad sedan valet den 11 september. Så jag förstår inte varför det tar så lång tid eftersom Uffe och dom andra i gänget under valrörelsen hävdade att dom var så samspelta så. Det skulle inte vara några problem att komma överens. Det var bara finliret som återstod.

Än så länge har man kommit fram till tre saker. Val av talmän! Och där var man tydligen inte riktigt överens ens efter förhandlingarna. Ett antal ledamöter i riksdagen röstade Nej till den Brunblå sörjans förslag till 2:a vice talman, Julia Kronlid (SD). Detta trots att man hade förhandlat sig fram till att vara överens. Men det är tyvärr ingen som vågar berätta att hen röstade Nej. Partipiskan viner, men när man kan vara anonym struntar man i partipiskan. Kanske spelade Svante Pääbos Nobelpris i medicin in. Svantes pris har ju koppling till utvecklingsläran och hur vi härstammar från Neandertalmänniskan. Något som ju Julia Kronlid som den fundamentalist hon är inte tror på utan människan skapades av vår Herre för 6.000 år sedan enligt henne.

Den nya fyrhövdade Brunblå sörjan
Sedan har man lyckats fördela platser i riksdagens olika utskott. Nu har man varit riktigt generösa gentemot Sverigedemokraterna för att dom ska hållas på gott humör. Något som väl snarast har fått tuppkammen att växa.

Slutligen har man kommit överens om att slopa ett stort infrastrukturprojekt (nya stambanor för snabbare tåg och för att avlasta de nuvarande sträckorna som är kraftigt överbelastade). Projektet startades av den tidigare Reinfeldtregeringen och har sedan fortsatt med två socialdemokratiskt ledda regeringar. Man har förhandlat med kommuner som i sin tur har anpassat sina stadsplaneringar efter planerna. Man har byggt bostäder osv enligt planerade nya stambanor. Nu slopar den Brunblå sörjan hela projektet på en vecka. Ilskan bland berörda kommuner och andra inblandade är stor. Man känner sig helt enkelt förrådda. Men den Brunblå sörjans ledande politiker är rädda för att det inte ska bli pengar över till fler motorvägar och mer subventioner av flyget. Klimatproblem? Vad är det?

Enligt rykten är den stora stötestenen i förhandlingarna att Sverigedemokraterna inte vill acceptera Liberalerna i regeringen. Får inte dom vara med så ska inte Liberalerna heller vara med. Och Liberalerna röstar inte för en regering som dom inte är med i. Jag gissar att förhandlingarna just nu handlar om hur mycket ytterligare morötter som Sverigedemokraterna ska erbjudas för att acceptera en M+Kd+L-regering. Hur många tjänstemän ska placeras i regeringskansliet osv.

Ett annat bakslag är väl motgångarna för Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss som hade tänkt göra en rejäl rivstart med enorma skattesänkningar samtidigt som det ska betalas ut kraftiga subventioner till brittiska hushåll för höga elpriser. Elpriset i Storbritannien ligger långt över det pris som gäller i Sverige. Allt betalt med lånade pengar. Redan idag är den brittiska statsskulden ungefär tre gånger så hög som den svenska. Resultatet blev katastrof för det brittiska pundet och för opinionsläget för det Konservativa partiet. Ett val idag skulle gett Labour egen majoritet i Parlamentet. Till slut tvingades Liz Truss dra tillbaka den mest kritiserade delen av skattesänkningarna. Som skulle gett höginkomsttagare enorma påfyllningar i sina plånböcker. Även Ulf Kristersson har lovat rejäla skattesänkningar. Men, det är kanske inte det som är det viktigaste i det rådande ekonomiska läget?

Sedan kan jag tänka att man förhandlar om hur Ulf Kristersson ska kunna infria sitt gamla löfte: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Men, Uffe har ju några dagar till på sig. Men så mycket av rivstarten blev det inte. Kanske lika så bra det?


Satsa på fred

fredag 2022-10-07
Turkiet kärvar
tyckeri nummer 9276

» Erdogan är purken.

Enligt ryktesspridarna och experterna på politiska spekulationer så är tydligen Mr Erdogan of Turkey på väg att göra skillnad på Sverige och Finland när det gäller att rösta för ett godkännande för Sveriges och Finlands medlemskap i NATO. Han vill väl testa sammanhållningen?

Mr Erdogan of Turkey
Inte blev väl Mr Erdogan på bättre humör när SVT:s satirprogram Svenska Nyheter sände en elak satir om Herr Erdogan. Och DET är något som diktatorer inte tål. Demokrati, fria medier, kritik, självständig Public service och liknande är företeelser som diktatorer som Herr Erdogan inte begriper sig på.

Det är alltså detta land som Sverige (och Finland) nu alltså ska förbinda sig att försvara!

Vill NATO att Sverige och Finland ska bli medlemmar så får man faktiskt göra klart för Turkiet att det inte är läge att tramsa. Det är NATO:s uppgift att utöva påtryckningar, inte Sveriges (och Finlands) uppgift att smöra för en diktator.

Det är faktiskt mer i NATO:s intresse att Sverige (och Finland) blir medlemmar än vårt intresse av att bli medlemmar. NATO har klart större intresse av att Sverige (och Finland) blir medlemmar så att NATO får tillgång till svenskt och finskt territorium då detta ger NATO full kontroll över Östersjön. Detta står i NATO:s intresse högre än det gör för Sverige (och Finland) att bli medlemmar.

Så min uppmaning till NATO är att om man vill att Sverige (och Finland) blir medlemmar så är det dags att tala klarspråk med Mr Erdogan of Turkey. NU! Annars kan vi låta bli att bli medlemmar. Sverige (och Finland) ska inte kompromissa med våra demokratiska principer för att ställa in oss hos en diktator!


Satsa på fred

lördag 2022-10-08
Vems moral ska styra?
tyckeri nummer 9277

» Din egen kanske.

Den iranska sedlighetspolisens mord på den 22-åriga kurdiskan Mahsa Jina Amini, eftersom dom ansåg att hon bar sin slöja på fel sätt, har satt igång ett rejält uppror i Iran och runt om i resten av världen. Demonstrationerna har kommit att handla inte bara om sedlighetspolisens maktmissbruk, otidsenliga moraliska lagar utan har också kommit att handla om demokrati rent generellt.

Runt om i Iran, och runt om i världen, slänger kvinnor av sig sina slöjor, bär dom på ett reglementsenligt felaktigt sätt eller klipper helt enkelt av sig håret. Kanske kan protesterna, som har stort stöd i Iran, tvinga fram reformer från de förgubbade präster som styr med en gammal föråldrad religiös bok som ledstjärna.

Om världen fortsätter att ge sitt stöd kan modiga kvinnor (och män...) i Iran fortsätta att pressa det otidsenliga prästerskapet till reformer.

Även om protesterna formellt handlar om rätten att klä sig som man vill utan otidsenliga religiösa föreskrifter om vad som är moraliskt acceptabelt och vad som är omoraliskt så handlar dom om så mycket mer. För visst är det en självklar regel att vi klär oss som vi vill. Det är vi själva som avger hur mycket av hår, hud osv vi vill avslöja för andra. Det ska inte någon sedlighetspolis lägga sig i! Visst håller ni med om det?

Så i fortsättningen accepterar vi inte heller att det står någon i porten till friskolan och kollar så att tjejerna när dom kommer till skolan inte har för korta kjolar, för mycket urringning eller för kort tröja så att en naveln kan skådas av unga snuskhumrar till pojkar? Eller att förbjuda ett visst klädesplagg?

Vem avgör vad som är moraliskt acceptabelt och vad som är omoraliskt? Är det någon annan än vi själva?

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis

Och så till slut.

Veckans citat:

- "Att företräda de flitiga och företagsamma och ge dem större utrymme i samhället är vägen till en bättre framtid."

Gamla, sjuka, funktionshindrade och liknande är bara en belastning för oss mer lyckligt lottade och ska sättas åt! I varje fall i idealsamhället enligt SvD ledarskribent Mattias Svensson.

Gå och dra en gammal filt över dig!

Läs:
Liz Truss har rätt ambition. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
Lagstifta om hur kvinnor klär sig – då gör vi revolution. - Bilan Osman i Dagens ETC
Till stöd för fol­ket i Iran – om­värl­den, age­ra! - Olof Palme International Center


Satsa på fred

söndag 2022-10-09
Ekonomiska funderingar
tyckeri nummer 9278

» Och tyckerier.

Jag är faktiskt egentligen utbildad ekonom. Sedan har jag kanske i mitt yrkesliv sadlat om från det en liten aning. Men, det kanske förklarar varför jag gärna läser Näringslivssidorna i tidningen och regelbundet t.ex. läser Dagens Industri. Även om jag är lite "vänstervriden" så kan man hitta mycket matnyttigt även där. Det är alltid intressant att läsa ekonomisidorna och att följa den ekonomiska debatten.

Efter grundskolan gick jag ett år på en yrkesskola och fick vad som kallades Handelsutbildning. Lärde mig skriva maskin, stenografi, bokföring och liknande. Efter det tre år på ekonomisk linje på gymnasiet i Klippan. Under den här tiden jobbade jag ett par somrar med bokföringen (en stor Burroughsmaskin som dönade så att jag hade eget rum) på ett rederi i Helsingborg (Transmarin). Därefter läste jag Nationalekonomi och Företagsekonomi vid Lunds universitet. Tyvärr hade den svenska militärmakten andra planer för mig än en akademisk examen. Att springa runt i skogarna kring Karlsborg vid Vättern och lära mig bygga upp radiolänkkommunikation och liknande militära vitaliteter vid Signalistregementet S2 var viktigare än en akademisk examen i ekonomi. Tyckte dom alltså!

En massa slantar
Det närmaste jag kommit till att ha nytta av denna utbildning i mitt yrkesliv var nog de allra sista åren innan pensionen vid Migrationsverkets Förvar här i Åstorp. Jag jobbade egentligen som handledare ute på golvet men under den sista tiden hoppade jag ofta in i receptionen och hjälpte under den tiden administrationen med fakturakontroller och liknande ekonomiska frågor. Jag fick till slut lite nytta av mina kunskaper om Debet och Kredit...

En lång inledning för att förklara varför jag har lite ekonomiska funderingar idag. Främst med anledning av en artikel i min lokala Helsingborgs Dagblad som bygger på ett samtal med Nordeas chefsekonom Annika Winsth. I den tryckta tidningen har den fått rubriken: - Vi har haft det lite för bra lite för länge. I webbupplagan har artikeln fått en lite annorlunda rubrik. Se nedan. Men jag tänkte ta ett par citat från artikeln. Så vi börjar med dom.

- "Trots att inflationen varit låg i många år, så har en annan prisökning varit väldigt tydlig: värdet på egendom har ökat kraftigt. Det har lett till att personer som äger bostäder, aktier eller obligationer har blivit mycket rikare. Personer som inte äger har sackat efter och fått allt svårare att komma in på bostadsmarknaden."

- "De ökande priserna på bostäder har fått svenskarnas skulder att öka snabbast i västvärlden, enligt Internationella valutafonden, IMF. Svenskar är numera bland de mest skuldsatta personerna i världen. Den kraftiga prisuppgången har bland annat möjliggjorts av Riksbankens nollränta och minusränta. Med låga räntor har man kunnat låna stora summor till låg kostnad."

- "Politikerna har också bidragit till de ökade bostads- och aktiepriserna, genom att steg för steg ha tagit bort olika skatter på egendom. Mellan 1997 och 2012 avskaffades förmögenhetsskatten, arvsskatten, gåvoskatten och fastighetsskatten. Skatten på aktieutdelningar och bolagsskatter har sänkts i flera omgångar de senaste tjugo åren. Idag är Sverige ett land med hög skatt på arbete, men väldigt låg skatt på egendom och kapital jämfört med andra länder i OECD. Länder som USA och Storbritannien har mycket högre egendomsskatter än Sverige."

Vad Sven verligen tycker
- "Det största politiska felsteget, anser Annika Winsth, var när Anders Borg (M) som finansminister ersatte fastighetsskatten med en låg avgift, utan att samtidigt ta bort ränteavdragen. Det gynnade alla med dyra fastigheter då de både fick lägre skatt och behålla ränteavdraget."

Ekonomerna är idag nästan eniga om att vara kritiska till att i dagens läge sänka skatter och att med konstlade metoder sänka priset på bensin och diesel och att betala ut stora kompensationer för höga elpriser. Vilket naturligtvis är lätt för dom att säga eftersom dom med största sannolikhet inte sitter med en budget som inte går ihop. Men riskerna med sådana åtgärder är att man blåser på inflationen ännu mer.

Men, jag håller faktiskt med i viss omfattning. Det är inte läge att sänka skatter nu. Däremot kan det finnas anledning att genomföra en rejäl förändring av skatteuttaget. Det är INTE rimligt att vi idag beskattar inkomst av arbete mer än vi beskattar arbetsfria inkomster från kapital. Det mest rimliga är väl trots allt att alla inkomster beskattas på samma sätt, oberoende av var dom kommer ifrån?

När det gäller priserna på bensin och diesel finns det en anledning till att dessa ska hållas höga. Vi måste helt enkelt dra ner på konsumtionen! Det rätta är därför inte att på olika sätt subventionera konsumtionen av petroliumprodukter. Verkligheten är dessutom att om vi tittar på ett lite längre tidsperspektiv så har priserna för kollektivtrafikens biljetter ökat mer än vad bensin- och dieselpriserna har ökat. Om man även tar hänsyn till bilarnas minskade bensinförbrukning och våra ökade inkomster så är det i princip billigare att köra bil idag än det var för ett antal år sedan. Rätt åtgärd vore ju då snarast att vi ser till att priserna i kollektivtrafiken sänks radikalt så att fler lockas att åka kollektivt istället för att reflexmässigt ta bilen av ren bekvämlighet. Sedan måste man kanske på ett eller annat sätt kompensera de som bor i ren glesbygd där det knappt finns någon kollektivtrafik och avstånden är långa. Dvs där det inte finns några alternativ till bilen.

Slutligen elpriserna. Att betala ut stora summor i "kompensation" till oss elkonsumenter kommer ju främst att komma de som verkligen slösar med elen till godo. Den som snålar och sparar på elen kommer knappt att få någon kompensation medan den som bor i 10-rummaren med elektrisk golvvärme, jacuzzi, inomhusbassäng, bastu osv kommer att få enorma belopp av oss andra skattebetalare. Är den lösningen rimlig? Se istället till att konsumtionen sänks så går priset ner!

Visst är det spännande att fundera som en ekonom?

När jag nu korrekturläser vad jag skrivit så kommer jag att tänka på SD-politikern i Landskrona som i dagarna avslöjades med att en debattartikel han skrivit i princip bara var stulna citat från andra källor som inte angavs. Ingen egen produktion! Men jag anger ju i varje fall källan och är öppen med att det är citat. Men jag är ju inte SD:are heller...

Läs:
Åratal av stigande bostadspriser har ökat ojämlikheten i samhället. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

måndag 2022-10-10
Skyddsjakt
tyckeri nummer 9279

» Krav på skyddsjakt.

Jag såg i bladet att en 60-årig man skottskadats i sitt hem efter att ha träffats av ett skott som avlossats av en äldre älgjägare. Mannen befann sig i sitt hem, inomhus, när en förlupen kula träffade honom.

Vad tror ni? Jägare brukar ju vara snabba med att kräva skyddsjakt på varg om något händer. Är det kanske dags att kräva skyddsjakt på älgjägare?

Läs:
Man skottskadad hemma under älgjakt. - Aftonbladet


Satsa på fred

tisdag 2022-10-11
Dags för Uffe att bekänna färg
tyckeri nummer 9280

» Nedräkning pågår.

Nu är det snart dags för Ulf Kristersson att presentera sin nya fina regering för talmannen. Han sade ju i valrörelsen att han hade ett färdigt lag så det är lite underligt att man inte kunnat presentera något än. Om vi undantar 2018 när det ju faktiskt inte fanns några "färdiga" konstellationer i valrörelsen så är årets regeringsbildning den som tagit längst tid i modern svensk historia. Nu ska vi inte vara elaka mot Ulf Kristersson för att han har problem med att jämka ihop Ebba Busch och Jimmie Åkesson (och honom själv) med Johan Pehrson. Det var väl nästan ingen som trodde på honom när han i valrörelsen hävdade att man var så eniga att det bara var lite finlir som återstod. Han ljög helt enkelt i valrörelsen - eller också var han naiv som trodde att det skulle fixa sig på en eftermiddag.

Jag undrar verkligen
Senaste nytt från ryktesspridarna och läckorna går ut på att Johan Pehrson och Jimmie Åkesson haft egna förhandlingar på tu man hand för att komma överens om hur mycket dumheter Johan Pehrson ska acceptera från Jimmie Åkesson för att Jimmie Åkesson ska acceptera att Liberalerna sitter med i regeringen. Gissningsvis har Ulf Kristersson och Ebba Busch tröttnat på deras bråkande och gjort klart för dom att det här får dom lösa på tu man hand. Dom vill inte lyssna på deras oenighet mer.

Senast klockan 11:00 imorgon den 12:e oktober ska Ulf Kristersson lämna en slutrapport till talmannen Andreas Norlén. Då har det gått en månad sedan valet och Magdalena Andersson har fått styra över en övergångsregering. Då ska han berätta hur regeringen ska se ut. Och faktum är att jag faktiskt tror att han kommer att lämna en slutrapport då. Nesan av att tvingas erkänna att han inte kommit överens med sina kumpaner är nog för stor. Hur oeniga man än är så kommer man att hävda att man nu kommit överens. Om det hela sedan kraschar vid ett senare tillfälle är något annat. Men på onsdagen är jag fullt övertygad om att man har lyckats skrapa ihop någon form av överenskommelse. Sedan är det bara att hoppas (om man är Ulf Kristersson alltså) att alla liberaler och sverigedemokrater följer partilinjen och inte obstruerar när det ska röstas.

Dagens statistiksiffra:

Enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2022 så blev under förra året 2021 rekordfå svenskar utsatta för brott. 19,5% av befolkningen (mellan 16–84 år) uppger i undersökningen att dom under 2021 hade utsatts för någon form av brott. Det är en minskning med 0,7 procentenheter sedan året innan och den lägsta siffran sedan 2016. Det vanligaste brottet man uppger att man utsatts för är hot i olika former. Den enda brottstypen som visar en mindre ökning är försäljningsbedrägerier.

Det här är siffror som kan publiceras nu när valrörelsen är över och vi inte ska matas med hur brottsligheten breder ut sig. Nu kan vi berätta att så inte är fallet utan tvärtom.

Läs:
Färre uppger att de utsatts för brott. - Landets Fria Tidning (låst artikel)


Satsa på fred

onsdag 2022-10-12
Uffes regering i mål (nästan)
tyckeri nummer 9281

» Men målet har tydligen flyttat på sig.

Enligt vår blivande statsminister Ulf Kristersson är han nu "i mål" och är i princip klar med sina förhandlingar med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna för att få ihop en regering och en fungerande budget.

Känn dig lurad
Fast han behöver tydligen ytterligare ett par dagar för att finputsa detaljerna. På frågan vilka partier som skulle ingå i regeringen ville han inte svara, så jag gissar att den frågan tillhör finputsningen? Det har nu gått en månad sedan valet och Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson har hunnit lära känna varandra ganska bra under den här tiden. DET bådar i varje fall gott inför framtiden.

Förhoppningsvis har man hur som helst kommit överens om mer än vad som gällde under valrörelsen. Redan då var man ju i princip eniga och det återstod bara lite finputsning. Lite finputsning som nu pågått i en månad. Nu behövs det bara ett par dagar till med finputsning sedan är man färdiga. På måndag ska vi med största sannolikhet få rösta i riksdagen om en ny regering som då troligtvis består av de tre förlorarna i valet (Moderaterna -0,74, Kristdemokraterna -0,98 och Liberalerna -0,88). Ulf Kristersson leder i varje fall Sveriges tredje största parti, och det parti i den nya regeringen som förlorade minst i valet. En av de svagaste regeringarna i Sveriges historia. Men de tre (29,05%) har i varje fall större stöd än Socialdemokraterna hade (28,26%) i sin minoritetsregering. I dag har Socialdemokraterna ensamma 30,33%, dvs en dryg procent mer än vad Uffes trio har stöd av.

Bra gjort Ulf Kristersson. Du har i varje fall uppnått ditt livs mål - du ska bli statsminister. Att det sedan är Jimmie Åkesson som bestämmer får vi väl leva med.

Dagens statistiksiffra

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har arbetslösheten i Sverige minskat med 55.000 till 333.000 på ett år. Bland annat bland långtidsarbetslösa minskar arbetslösheten. Högst är arbetslösheten i Södermanland, Gävleborg och Skåne. Men arbetslösheten minskar i hela Sverige. Valrörelsen är över nu, så nu kan vi berätta sådana här siffror.

Dagens uppföljning

I måndags var jag lite elak mot den svenska jägarkåren och undrade om vi skulle ha skyddsjakt på älgjägare sedan en älgjägare lyckats skjuta en man som befann sig inomhus i sitt hem. I dag läser jag om vildsvinsjägaren som i mörkret misslyckades med att se skillnad på ett vildsvin och en ko. Eller snarast lyckades han skjuta två kor. Den där tanken om skyddsjakt aktualiseras igen.

Läs:
Ny statistik: Arbetslösheten minskar i hela landet. - Sveriges Radio
Kor skjutna av vildsvinsjägare. - Expressen


Satsa på fred

torsdag 2022-10-13
Dessa Sverigedemokrater
tyckeri nummer 9282

» Affärsmoral?

I Dagens Industri läser jag en artikel om den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten David Perez. Han har precis blivit invald som ordinarie ledamot i riksdagens finansutskott. Han har just nu också en konflikt med Skatteverket som kräver honom på över 10 miljoner i uteblivna skatter. Han har tidigare varit tjänstledig från riksdagsarbetet en period just pga konflikten med Skatteverket, men är nu tillbaka och placeras alltså av Sverigedemokraterna i Finansutskottet. Förvaltningsrätten har fastslagit att David Perez ska betala 10 miljoner kronor till Skatteverket.

Det hela bottnar i avslöjanden genom de s.k. Panamaläckorna 2016. Det handlar om ett brevlådeföretag med en adress i Spanien men med kopplingar till Panama och Luxemburg. Det rör sig alltså om tveksamma förflyttningar av aktier till ett värde av 44 miljoner kronor som inte redovisats.

Honom placerar alltså Sverigedemokraterna under pågående konflikt med Skatteverket i riksdagens finansutskott!

Det gäller att sopa undan spåren från pengarna

I andra artiklar i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver man om en annan Sverigedemokratisk toppolitiker, Gabriel Kroon, med ytterst tvivelaktiga affärsmetoder. Daniel Kroon har tydligen egentligen blivit invald i riksdagen men är istället SD-topp i Stockholms stad där han är anställd på heltid som gruppledare för Sverigedemokraterna. Det handlar om misskötta fastigheter i Finland. Och underliga företag registrerade i ett ödehus i den lilla byn Kukkola utanför Haparanda. Via ett av dessa bolag har han fått utbetalt 100.000 kronor från Sverigedemokraterna. Det rörde sig tydligen om att SD hyrde två valstugor! Han verkar också ha lite problem med identiteten. Han kallas sig ibland Eugen när han representerar ett av dessa bolag.

Visst kan det vara spännande att läsa om Svenska politikers affärer - I Finland och Panama och......

Dagens fortsatta uppföljning

Apropå de båda senaste dagarnas något ironiska funderingar om skyddsjakt på jägare så ser jag i dag att den jägare som i vintras från sitt sovrumsfönster sköt en grannkvinnas hund i tron att det var en räv nu fått sin dom. Kvinnan som satt bredvid hunden och fikade med sin 10-åriga dotter träffades av splitter i foten. Hunden fick avlivas. Mannen har nu dömts till villkorlig dom och 30.000 i böter samt ska betala 78.000 i skadestånd till kvinnan.

Läs:
Ledamot i finansutskottet krävs på skattemiljoner. - Dagens Industri
Miljarder på spel i tidernas upptaxering. - Dagens Industri
SD-topp inblandad i finsk företagshärva. - Dagens Nyheter
SD-toppen kritiseras för fastighetsaffärer i Finland. - Svenska Dagbladet
Ödehus utanför Haparanda bas för bolag kopplade till SD-toppen. - Svenska Dagbladet
Sverigedemokraterna skickade pengar till partitoppens pappas bolag. - Svenska Dagbladet
Jägare döms – sköt hund och skadade granne. - Aftonbladet
Jägare döms efter att ha skjutit grannens hund. - SVT Jönköping


Satsa på fred

fredag 2022-10-14
Full pott för Sverigedemokraterna
tyckeri nummer 9283

» Liberal kapitulation.

Jag fick inte riktigt rätt när jag trodde att Uffe och gänget skulle vara färdiga till i onsdags. Uffe tvingades till pinsamheten att begära ytterligare tid. Så idag var man ju helt enkelt tvungna att vara färdiga med en överenskommelse.

Resultatet är helt uppenbart en seger för Sverigedemokraterna. Liberalerna har fått lägga sig platt för att få vara med i regeringen. Kommer liberaler att tycka att det var värt detta? Vi får se.

För övrigt innehåller väl överenskommelsen inga stora överraskningar. Det är en trepartiregering som innehåller fyra partier. SD får inga ministrar så formellt ingår man inte i regeringen. Men regeringskansliet kommer att fyllas upp med en rejäl mängd SD-politruker.

Politiken blir den förväntade Brunblå sörjan. Men med något större betoning på det Bruna än vad jag hade trott från början. Nu ska alltså denna Brunblå sörja styra vårt land mot avgrunden.

Som förväntatSatsa på fred

lördag 2022-10-15
Den Brunblå sörjan
tyckeri nummer 9284

» Miljön får betala för sörjan.

Mer flyg, mer bilar och mindre järnväg! Det är den Brunblå sörjans motto. Redan innan Uffe kunde deklarera att man var överens om regeringsbildandet gjorde man klart att utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet med nya stambanor Stockholm - Jönköping - Malmö/Göteborg för att komplettera dagens överbelastade banor skulle slopas. Nu har man också beslutat att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats till alla omkringboendes förtvivlan. Dessutom ska bensin och diesel bli mer miljöskadligt för att hålla nere priset och hålla uppe konsumtionen och utsläppen. Mer bilar, mer flyg och mindre tåg! Den Brunblå sörjans löfte.

Den nya Brunblå sörjan under ledning av Jimmie Åkesson
För övrigt såg jag att LUF förklarat att Liberalerna kapitulerat och borde rösta Nej till Uffes SD-regering. Även andra ledande liberaler har gett utlopp för sitt missnöje. Men Johan Pehrson har ju uppnått sitt mål och ska få bli minister så då får man tydligen offra något. T.ex. sin moral?

Dagens Sverigedumokrat

Dagens titel får vi ge till Rebecka Fallenkvist som precis blivit invald i regionfullmäktige för Sverigedemokraterna i Stockholm. Nu har hon fått sparken från sitt jobb som frontfigur på SD:s TV-satsning, en pestspridare som går under namnet Riks. Så mycket att göra åt hennes uppdrag i regionfullmäktige i Stockholm kan man inte göra från SD.

Varför detta? Jo, Rebecka Fallenkvist gav ju bara utlopp för den allmänna rasism som präglar Sverigedemokraterna. I ett inlägg på Instagram berättar Rebecka att hon läst Anne Franks dagbok och på en bild i sitt Instagramflöde håller hon upp den aktuella boken. Och kommenterar detta med texten: - "50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv."

Annelies Marie "Anne" Frank som föddes 1929 var en judisk flicka som flyttade med sin familj från Tyskland till Nederländerna 1933 efter att nazisterna tagit makten i Tyskland. 1940 ockuperades Nederländerna av Nazityskland och några år efter detta gick familjen under jorden för att komma undan förföljelsen av judar. Under ett par år, medan familjen höll sig gömda, skrev hon en dagbok. 1944 förråddes familjen och den då 16-åriga Anne Frank dog slutligen 1945 i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Men dagboken har senare getts ut som bok.

En bok som alltså SD-kvinnan Rebecka Fallenkvist nu läst och kommenterat på detta smaklösa sätt på sociala medier. Judiska ungdomsförbundet har kommenterat smaklösheten med: - "Rebecka Fallenkvist fortsätter att överträffa sig själv. Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen pga att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex. Detta är så otroligt vidrigt och smaklöst." Judiska centralrådet kallar i ett uttalandet det hela för ”respektlöst”, ”oanständigt” och ”ovärdigt”. Rådet skriver också att liknande språkbruk innebär en ”skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande”. - "Judiska Centralrådet emotser ett klart, tydligt och omedelbart avståndstagande från SD:s partiledning."

Rebecka Fallenkvist är (var...) alltså en officiell representant för det parti som riksdagsvalets förlorare Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nu ska bilda regering tillsammans med. Ett parti med rötterna i nazismen och med rasismen i blodet.

Jimmie Åkesson: - "Vi är med som om vi vore ett regeringsparti"

Läs:
SD-profil petas efter Frank-uttalande. - SVT
SD-profil tas ur tjänst – efter uttalande om Anne Frank. - Sveriges Radio
Fallenkvist (SD) tas ur tjänst– efter orden om Anne Frank. - Expressen


Satsa på fred

söndag 2022-10-16
Fem veckor efter valet
tyckeri nummer 9285

» Hur gick det?

Sifo har gjort en väljarundersökning för Svenska Dagbladet under tiden som Jimmy, Uffe, Ebba och Johan har hållit på och bråkat på Tidö slott för att komma fram till det som sedan döpts till TiDÖavtalet. Undersökningen har tre vinnare jämfört med valresultatet. Socialdemokraterna (+1,5), Vänsterpartiet (+0,6) och Moderaterna (+0,5) - i den ordningen. Övriga partier tappar, Centerpartiet (-0,9), Sverigedemokraterna (-0,7), Miljöpartiet (-0,6), Kristdemokraterna (-0,3) och Liberalerna (-0,1). Observera att de fyra Rödgröna partierna (S+V+Mp+C) nu med 49,5% är större än de Brunblå (M+Kd+L+Sd) med 48,4%. Moderaterna är nästan ikapp Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna 31,8% (+1,5)
Sverigedemokraterna 19,8% (-0,7)
Moderaterna 19,6% (+0,5)
Vänsterpartiet 7,4% (+0,6)
Centerpartiet 5,8% (-0,9)
Kristdemokraterna 5,0% (-0,3)
Miljöpartiet 4,5% (-0,6)
Liberalerna 4,5% (-0,1)

SD - Ulv i fårakläder
Observera att den här undersökningen är gjord INNAN det avslöjades om alla eftergifter till Sverigedemokraterna och om Liberalernas kraschlandning när det s.k. TiDÖavtalet presenterades.

Dagens Sverigedumokrat

Dagens exempel på en sverigedemokrat som skitit i det bruna skåpet är en viss Gunilla Wassénius som precis blivit invald i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Vårgårda kommun. Hon är ett av många bevis på Sverigedemokraternas nazistiska rötter och att rasismen flödar fritt i blodomloppet i det här partiet. Hur som helst så har Gunilla precis blivit invald som ordinarie representant för SD i Vårgårda kommunfullmäktige.

På sociala medier har hon bland annat spridit ett högerextremt och antisemitiskt upprop om att ”zionistiska intressen” driver på ett folkmord på vita i Sverige. Gunilla Wassénius namn finns också med bland undertecknarna av uppropet. Vad annat kan man egentligen förvänta sig från en representant för ett parti med sina rötter i nazismen och i den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt? Som tror på den vita rasens överlägsenhet.

Hon tillhör också den grupp som sprider medvetna lögner om Corona-vaccinationer. Gunilla Wassénius har flitigt delat idéer om att covid-vaccinet är dödligt och att hon hävdar att: ”Bebisar dör nu på löpande band och sanningen tystas”. Hon delar på sina sociala medier flera anticorona- och antivaccin-artiklar från olika konspirationsteoretiska sajter. Men som sagt även artiklar från den rasideologiska miljön. En sann representant för Sverigedemokraterna, ett parti som nu alltså släppts in i värmen av Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson. Hur mår du Johan, sover du bra?

Mer att göra för SD:s internutredare. Det måste vara ett hopplöst jobb?

Läs:
SvD/Sifo: Fortsatt jämnt – men Andersson störst. - Svenska Dagbladet
Nyinvald SD-politiker spred upprop om zionistiska intressen. - Expo
SD-politiker spred inlägg om folkmord på svenskar – utreds av partiet. - Sveriges Radio


Satsa på fred

måndag 2022-10-17
Uffe vid sina drömmars mål
tyckeri nummer 9286

» Liberalernas partipiska fungerade.

Trots en hel del intern kritik inom Liberalerna så fungerade som förväntat partipiskan. Kritiken mot TiDÖavtalet inom Liberalerna har varit hård. Bland annat ungdomsförbundet och tidigare partiledare (som Maria Leisner) uppmanade till att rösta Nej till Ulf Kristerssons SD-styrda regeringsbildning. Men, partipiskan bland riksdagsledamöterna har gått hårt åt. Ingen vågade rösta Nej, precis som jag hade förväntat mig.

Låt mig därför ta tre citat som jag tror förklarar en hel del.

Johan Pehrson: - "Alla ledamöter i vår riksdagsgrupp kommer att rösta ja till Ulf Kristersson, en ny liberal borgerlig regering."

Jimmie Åkesson: - "Vi är med som om vi vore ett regeringsparti."

Ulf Kristersson: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Jag undrar om det är någon mer än Johan Pehrson som ser denna nya Brunblå regering som en "Liberal" regering? Om jag ska vara uppriktig så tror jag faktiskt att den här bilden med de fyra partiledarna i den nya Brunblå sörjan säger en hel del. Tre lyckliga partiledare, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch och dessutom en lite mindre lycklig Johan Pehrson.

De fyra i den Brunblå sörjan

Även i min hemkommun har nu Moderaterna (7 mandat) och Sverigedemokraterna (10 mandat) pratat sig samman med Kristdemokraterna (1 mandat) om att bilda ett styre. SD tar posten som ordförande i Kommunstyrelsen men Moderaterna tar platsen som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. En ganska udda variant! Liberalerna (1 mandat) lämnas utanför (eller väljer att hålla sig utanför...). Samtidigt som Centerpartiet (1 mandat) också har valt att lämna samarbetet med Socialdemokraterna (10 mandat) och Vänsterpartiet (1 mandat). Det ska bli spännande att se om SD kan lyckas bättre med koll på avhopp och närvaro än under förra mandatperioden. Med 18 mandat av 31 mandat har man ju lite marginal att ta av. Lycka till kära Moderaterna.

Läs:
Pehrson (L) avfärdar interna kritiken mot kompromisserna i Tidöavtalet. - Sveriges Radio
Maktskifte i Åstorp – SD, M och KD bildar majoritet. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

tisdag 2022-10-18
Uffes team
tyckeri nummer 9287

» Varsam med skattebetalarnas pengar.

Egentligen är det väl inte så mycket att förvånas över. Tobias Billström som Utrikesminister och som direkt deklarerar att nu ska det bli fullständiga eftergifter till Turkiet som enligt vår nya utrikesminister utan att tveka är en fullvärdig demokrati. Elisabeth Svantesson som Finansminister, en minister som tidigare avslöjats för att genom folkbokföringsfiffel lura till sig pengar från skattebetalarna. Lotta Edholm som Skolminister var väl ett lämpligt val med tanke på hennes investeringar i kommersiella friskoleaktiebolag. Visst bådar det gott inför framtiden?

För övrigt kan vi notera att missämjan inom Liberalerna fortsätter. Eftergifterna på ett stort antal punkter är så stora att det tydligen gjorts en formell anmälan om att Johan Pehrson gjort för stora eftergifter mot partiets tidigare beslut utan att informera partiet att detta är ett brott mot partiets regler.

Uffes löfte: Avveckla välfärdsstaten

Sedan tänkte jag fundera lite på hur det nya styret i min hemkommun Åstorp ska förklara att man är varsam med skattebetalarnas pengar? Den gångna mandatperioden har Åstorp styrts av en minoritet som bestod av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet med totalt 13 mandat. Det har sedan funnits två oppositionsblock, Sverigedemokraterna med 9 mandat och det som kallat sig Åstorpsalliansen med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som också hade 9 mandat tillsammans. Det har funnits ett heltidsanställt kommunalråd (Ronny Sandberg - S) som då varit ordförande i kommunstyrelsen. Den ena oppositionsgruppen, Åstorpsalliansen, har haft ett oppositionsråd på halvtid. Detta medan alltså Sverigedemokraterna inte haft något trots att man var lika stora.

En arbetsgrupp i kommunen, som jag har varit medlem av, har därför bland annat föreslagit att om det finns två olika oppositionsblock så ska båda kunna ha ett oppositionsråd på halvtid (under förutsättning att man har - om jag minns rätt - minst 7 mandat). Men oförändrat med ett kommunalråd på heltid för styret. Det här förslaget har nyligen antagits av kommunfullmäktige men med en del protester mot att det skulle kunna bli onödigt dyrt för skattebetalarna med två olika oppositionsråd på deltid!

Valet resulterade i att Centern och Liberalerna tappade vardera ett mandat medan Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade vardera ett mandat. Nu har det deklarerats att Sverigedemokraterna (10 mandat), Moderaterna (7 mandat) och Kristdemokraterna (1 mandat) bildar en majoritet och tar över styret. Socialdemokraterna (10 mandat) och Vänsterpartiet (1 mandat) fortsätter troligtvis sitt samarbete i opposition. Centerpartiet har dock deklarerat att man vill hoppa av detta samarbete och arbeta självständigt den här mandatperioden. Vart Liberalerna tagit vägen, dvs om man inte fick vara med i samarbetet med SD+M+KD eller om man valde själva att inte vara med har jag ingen aning om. Om C+L hittar någon form av samarbete för att kunna få någon form av representation i nämnder och styrelser vet jag inte. Ett ensamt mandat får inte detta. Hur det hela blir får vi veta på måndag när kommunfullmäktige ska ha sammanträde.

Det jag i underrubriken hänvisar till är den överenskommelse som tydligen M och SD gjort för att komma ur en prestigeknut. Åstorps kommun har ju bara ett heltidsanställt kommunalråd, som dessutom är ordförande för kommunstyrelsen. Så är kommunorganisationen beslutad. Men vem ska ha den kommunalrådsposten på heltid? Moderaterna skulle inte gå med på att den posten gick till Sverigedemokraterna trots att dom är störst medan den moderat som idag är oppositionsråd på halvtid skulle bli helt utan under nästa mandatperiod. Men Sverigedemokraterna skulle inte heller gå med på att uppdraget gick till Moderaterna, det är ju Sverigedemokraterna som är störst och har egen majoritet i gruppen. Nu har dock dessa partier ute på högerflanken enats om en kompromiss. En kompromiss som skattebetalarna får betala för.

Ordförande i kommunstyrelsen på heltid blir sverigedemokraten Peter Lindberg. Och kommunalråd på heltid blir moderaten Roger Nielsen som då är kommunstyrelsens vice ordförande. Man inrättar helt enkelt helt plötsligt ytterligare en heltidstjänst. Så försiktigt handskas man alltså med skattebetalarnas pengar. För att lösa prestigeproblemet får skattebetalarna punga ut lön till ytterligare en heltidsanställd politiker.

Det ska bli spännande att lyssna på debatten på måndag när man ska förklara hur detta är att handskas varsamt med skattepengar.

Vänsterpartiet i Åstorp

Läs:
Här är Sveriges nya regering. - ETC (låst artikel)
Nytt styre i Åstorp klart – SD, M och KD är överens. - Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

onsdag 2022-10-19
Lite små korta funderingar
tyckeri nummer 9288

» Med koppling till vår nya Brunblå regering.

♣ I.   Uffe och hans vänner ska ju satsa på kärnkraft nu. Det är ju så säkert och stabilt. Just nu står dock tyvärr en av de svenska reaktorerna stilla pga tekniska fel. Finland som är ett av få länder som också satsar på kärnkraft har visst fått ännu mer problem med sin nya reaktor i Olkiluoto. Den är ju redan rekordförsenad och rekordfördyrad. Nu verkar den bli ännu mer försenad pga nya tekniska bekymmer. Men kärnkraft är ju stabilt och säkert!

Den Brunblå sörjan och vem som bestämmer
♣ II.   Med moderaten Maria Malmer Stenergard som ny Migrationsminister blir det nya SD-inspirerade hårda tag mot de hemska utlänningarna. Hon står väl så nära SD i de här frågorna man kan göra utan att byta parti. Jag såg att det redan blivit hårdare tag. Företaget Mathem har dragit in en annons med en kvinna som bär slöja. Sån't kan man ju inte visa i det nya hårda Sverige. Precis som i Iran får man tydligen inte klä sig som man vill. Det ska andra tala om för en vilka kläder man ska ha.

♣ III.   Apropå nya ministrar så har ju vår tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll hängts ut rejält för att ha hamnat hos Kronofogden ett antal gånger sedan hon inte betalt sina räkningar i tid. Nu ser jag att en granskning visar att bland annat vår vice statsminister Ebba Busch (KD-ledaren ni vet) har ett antal prickar hos Kronofogden också. Bland att för att inte ha betalt sina räkningar för smink och kläder i tid. Hon betalade väl i varje fall sitt strafföreläggande i tid när hon erkände sig skyldig till grovt förtal nyligen. Hon hade ju en liten hustvist med en gammal pensionär.

♣ IV.   Apropå klimat- och miljöminister så har den ministerposten avskaffats i den nya SD-styrda Brunblå regeringen med Ulf Kristersson som statsminister. Han tycker inte att det är så viktiga frågor. Apropå miljöfrågor så såg jag att den nya Brunblå regeringen tycker att satsningarna på järnväg ska koncentreras på jobbpendling och godstrafik. Jag gissar att man tycker att fjärrtågen innebär en konkurrent till flyget så det kan det vara farligt att satsa på. Det är bättre att folk tar flyget!

♣ V.   Bland de aktier som gjorde ett glädjeryck när det stod klart att vi skulle få en Brunblå regering under ledning av Ulf Kristersson var friskoleaktierna. Uppgången fortsatte när det stod klart att det var Liberalernas Lotta Edholm som skulle ta hand om uppdraget som ny Skolminister. Som sittande i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen och med ett stort aktieinnehav i sagda företag så är hon ju en garanti för att de svenska friskolorna ska få fortsätta härja som dom vill. Tellusgruppen hade ett annat namn tidigare men tvingades byta namn sedan det avslöjats att man bara serverade knäckebröd för att spara pengar. Då kunde det ju bli mer slantar över till aktieägarna - som just Lotta Edholm. Hon har lovat att avgå ur styrelsen och sälja aktierna men vi vet alltså var hennes lojaliteter ligger.

Observera att jag valt att inte använda dom där hemska arabiska tecknen för att numrera de olika tankarna. Inflytandet från den muslimska och arabiska världen är alldeles för stort. Vi måste sluta räkna med de arabiska siffrorna och återvända till vår egen kulturs romerska siffror.

Läs:
Nya problem – pumpar skadade i reaktorn Olkiluoto 3. - Ny teknik
Mathem drog tillbaka annons med kvinna i slöja: Vi förstår att den uppfattas som tondöv. - Resumé
Nya vice statsministern Ebba Busch hade flera skulder som gått till Kronofogden. - Dagens Nyheter
Högerns beslut att lägga ner miljödepartementet är ett slag i ansiktet. - Expressen debatt
Nya skolministern kommer direkt från friskolekoncern. - ETC


Satsa på fred

torsdag 2022-10-20
Det gick fort
tyckeri nummer 9289

» Liz Truss avgår och sätter brittiskt rekord.

Efter pajasen Boris Johnson tog Liz Truss över som de konservativas premiärminister i Storbritannien. Liz Truss satsade på att bli en ny Margaret Thatcher som var hennes stora idol. I dag har Liz Truss deklarerat att hon avgår!

Hon har satt nytt brittisk rekord i kortlivad premiärminister - 45 dagar. Hon gick ut skarpt med löften om stora skattelättnader och stora subventioner till britterna som lider av mycket större elprishöjningar än i Sverige. Resultatet blev fullständigt kaos på finansmarknaden som fruktade effekterna för den brittiska ekonomin och för det brittiska pundet. Först drogs skattesänkningarna tillbaka, sedan avgick finansministern varefter den nya finansministern drog tillbaka i princip allting annat också.

Det förenade kungadömets flagga
Samtidigt som stödet för Labour närmade sig stjärnorna blev situationen för Liz Truss allt mer ohållbar. Ett val idag skulle gett Labour den största majoriteten i det brittiska parlamentet någonsin. I dag deklarerade slutligen Liz Truss att hon avgår. Debatten de senaste dagarna har inte handlat OM Lis Truss skulle avgå, utan diskussionen har handlat om NÄR hon skulle avgå.

Igår sade hon att hon var en fighter och hon skulle inte ge upp. Dagen efter var verkligheten ifatt.

Låt oss säga att Ulf Kristersson har det mycket bättre förspänt. Han har klarat sig mycket bättre - än så länge. Kan vi hoppas på att Uffe kan lära sig lite av sin partikollega i Storbritannien. Man kan bli för övermodig!

Läs:
Liz Truss: UK prime minister resignation speech in full. - BBC News


Satsa på fred

fredag 2022-10-21
Ulf Kristersson ljuger
tyckeri nummer 9290

» Någon som är förvånad?

Jag såg vår nya stolta statsminister på sin första utlandsresa igår där han fick frottera sig med sina internationella kollegor. Det var visst både träffar med NATO-företrädare och EU-företrädare. Det märktes att Ulf Kristersson njöt av uppmärksamheten.

Jag såg på SVT att SVT:s reporter frågade Ulf Kristersson om vilka frågor som var viktigast för EU just nu. Svaret var att det var stödet till Ukraina och åtgärder mot de höga elpriserna inom hela EU. Men, i valrörelsen hävdade ju Ulf Kristersson att de höga elpriserna var den svenska regeringens fel? Man hade ju lagt ner flera kärnkraftsreaktorer. Allt var Magdalena Anderssons fel. Man till och med kallade de höga elpriserna för Magdapriser!

Kan verkligen 4 nedlagda kärnkraftsreaktorer i Sverige ha skapat en kris på elmarknaden i hela Europa? Något går inte ihop! Det är ju ännu högre elprishöjningar i andra länder. Sverige har, jämförelsevis, låga elpriser. Vi har i allmänhet ingen elbrist. Vi är nästan Europas största exportör av elström. Kan det verkligen vara så att Ulf Kristersson ljög svenska folket rakt upp i ansiktet under valrörelsen? Eller kan det vara så att när han nu rest ut i Europa så upptäcker han att problemet fanns där också och inte alls beror på Magdalena Andersson?

Sven Tycker - Färdiga åsikter helt gratis

Jag läser förresten att Jimmie Åkesson är upprörd, eller vi kanske ska säga heligt förbannad! I det sverigedemokratiska skyltfönstret Sölvesborg har Moderaterna övergett Sverigedemokraterna och istället inlett samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet. Jimmie Åkessons f.d. sambo Louise Erixon har fått sparken som kommunalråd. Moderaterna har helt enkelt tröttnat på ett maktfullkomligt och inkompetent SD. Nu kanske det till och med blir tillåtet att flagga med Pride-flaggan i kommunen?

Dagens Sverigedumokrat

Dagens titel får gå till den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Elsa Widding som utnyttjade sin chans till att hålla tal i riksdagen i onsdags till att driva sin tes om att Klimatkrisen är rent struntprat. Det är egentligen bara bra att det blir varmare så vi slipper frysa ihjäl. Fattiga länder får mest effektiv hjälp om vi hjälper dom att bygga kolkraftverk. Det ska påpekas att det inte första gången som Elsa Widding visar sin totala okunskap i ämnet. Det skrämmande är att hon fått plats i Riksdagen för att sprida dumheterna.

Som väntat har en i princip enig vetenskapskår ruskat på huvudet och konstaterat att Elsa Widding pratar strunt i nattmössan. Men SD-företrädare har uttalat stöd.

Som en uppföljning kan jag berätta att Rebecka Fallenkvist som fick titeln "Dagens Sverigedumokrat" den 15 oktober för sin korkade syn på Anne Franks dagbok och då fick sparken från SD:s TV-kanal Riks nu har fått nytt jobb. Hon har anställts av Sverigedemokraterna igen. Man får ju skydda sina egna, även om dom sket i det bruna skåpet.

Läs:
Louise Erixon om tappade makten i Sölvesborg: Ett svek av M. - Dagens Samhälle
De tar över i SD:s skyltfönster – S: Vi hittade en glipa i samstyret. - Dagens Samhälle (låst artikel)
Jimmie Åkesson: Gigantiskt svek mot Moderaternas väljare. - Blekinge Läns Tidning (låst artikel)
SD-toppen Louise Erixon: Vill man inte anpassa sig kan man söka sig till Rinkeby. - Dagens Samhälle (låst artikel - innan hon fick sparken)
SD-ledamot: Klimatkris saknar stöd i vetenskap. - Aftonbladet
SD-ledamoten: Finansiera kolkraftverk i fattiga länder. - Aftonbladet
Sverigedemokraterna: Att säga klimatkris kan leda till panik. - Ny Teknik
Klimatforskare om SD-utspel: Löjeväckande. - Helsingborgs Dagblad
Kritiserade SD-politikern Elsa Widding hyllas internt. - Expressen
Efter Anne Frank-uttalandet – Fallenkvist placeras på SD:s ekonomiavdelning. - Dagens ETC


Satsa på fred

lördag 2022-10-22
Sverigedemokraterna är nazister i kostym
tyckeri nummer 9291

» Jag bara citerar en överlevare från Förintelsen...

Ovanstående är alltså bara ett citat från Livia Fränkel som jag hittar i en intervju i Kvällsposten. - "Sverigedemokrater är nazister i kostym. Jag förstår inte hur människor kan vara så dumma och lita på SD. Det är så fruktansvärt att se att svenska folket är rasister." Livia Fränkel är syster till Hédi Fried och precis som hennes syster överlevare från nazisternas Förintelseläger i Bergen-Belsen. Livia och Hédis föräldrar Frida och Ignatz dog i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau men Livia och Hédi befriades för 77 år sedan från Bergen-Belsen och hamnade i Sverige.

Totalt dog mellan 11 och 17 miljoner människor under nazisternas 12 år vid makten i Tyskland. Det beror lite på hur man räknar. Det var inte bara judar utan också t.ex. romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, civila sovjetmedborgare, homosexuella, personer med funktionsnedsättningar, Jehovas vittnen och andra politiska och religiösa motståndare. Alla som tillhörde grupper som ansågs mindre värda än den rena ariska rasen.

Man ska älska andra människor - oberoende av ursprung
Sverigedemokraterna bildades en gång av bland annat svenskar som varit frivilliga i den nazistiska tyska krigsmakten. Av personer som var aktiva i den svenska nazistiska rörelsen. Av personer från den öppet rasistiska organisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt) som ansåg att Sverige var förbehållet de som tillhörde den rena vita ariska rasen.

När Jimmie Åkesson och andra idag fortfarande aktiva i SD:s ledning valde att gå med i Sverigedemokraterna satt fortfarande dessa representanter från dessa grupper kvar i partiets ledning. Men Jimmie och hans vänner valde trots detta att ansluta sig till just detta parti.

I intervjun i Kvällsposten påminner Livia Fränkel om Ulf Kristerssons löfte till hennes syster Hédi Fried: - "Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap."

Se'n gick det som bekant som det gick. Ulf Kristersson insåg att löften är till för att brytas om man kan uppnå specifika mål. Som t.ex. att uppnå den yttersta drömmen, att få bli statsminister. Då får man acceptera att man sitter i knät på "nazister i kostym" som Livia Fränkel så talande uttryckte det. Vill ni läsa mer om Ulf Kristerssons moral så tycker jag att en enkel sökning på sökmotorer som Ecosia, Google, Yahoo eller vilken sökmotor ni nu vill använda på "Ulf Kristersson skandaler" kan ge lite spännande läsning.

Hur som helst så fortsätter vi att läsa om Jimmie Åkessons fortsatta ilska över att det finns moderater som förråder honom. I SD:s skyltfönster Sölvesborg har som jag redan berättat Moderaterna bestämt sig för att hoppa av samarbetet med Sverigedemokraterna. M har helt enkelt tröttnat på SD:s maktfullkomlighet och inkompetens och avpolletterat sitt samarbete med Jimmie Åkessons f.d. sambo Louise Erixon.

För övrigt ser jag att Liberalerna fått en frist och får lov att vara kvar som medlemmar i den liberala partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet. Liberalernas avtal och samarbete med högerextremismen i form av Sverigedemokraterna retade upp ett stort antal medlemspartier. Ett samarbete med de liberala värderingarnas huvudmotståndare blev ett rött skynke. Men, man får tills vidare stanna kvar som medlemmar men man kommer inte längre att bjudas in till många möten. - "Till följd av diskussionerna inom Renew Europe och Alde, kommer ordföranden för Renew Europe-gruppen inte att bjuda in – för närvarande – Liberalernas ledarskap till Renew Europe-gruppens evenemang." En faktainsamlande arbetsgrupp kommer att skickas till Stockholm för att granska Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna. Är du nervös Johan Pehrson?


Satsa på fred

söndag 2022-10-23
Brunblå satsning
tyckeri nummer 9292

» På bilismen alltså.

Det står allt mer klart att Uffes nya regerings inriktning inte handlar om att skydda miljön och klimatet. Samtidigt som jag läser på olika håll om hur man inviger nya höghastighetsjärnvägar runt om i världen så deklarerade den nya Brunblå sörjan redan innan man tillträtt att de planerade nya stambanor för järnvägen som man tecknat avtal med berörda kommuner och regioner om nu slängs i papperskorgen. De nya stambanorna som skulle gå Stockholm - Jönköping - Malmö / Göteborg skulle dels möjliggöra snabbare förbindelser och samtidigt avlasta de nuvarande banorna som är kraftigt överbelastade. Senare har man också deklarerat att järnvägen ska inriktas på den regionala (och lokala) pendlingen och godstrafiken. För den lite längre trafiken hänvisas resenärerna till flyget eller överbelastade fjärrtåg som inte får plats på banorna. För att skydda flyget deklarerades också att Bromma flygplats skulle räddas. Protesterna från berörda kommuner och experter struntar man fullständigt i.

Tänkta sträckor för nya stambanor

Nu har man deklarerat att de nya reglerna för reseavdrag slopas. Syftet med de nya reglerna för skatteavdrag för resor var att locka pendlare till att åka kollektivt istället för att ta bilen. Genom att avdraget baserades på avstånd, oberoende av färdmedel, så skulle pendlare lockas till att ta tåget / bussen / spårvägen / tunnelbanan osv. Men de nya reglerna slopas, även i fortsättningen får den som tar bilen högre ersättning än den som tar tåget, bussen eller cykeln.

Löftena om att slopa kraven på att göra bensin och diesel mindre miljöskadliga genom ökad inblandning av biobränsle är ett annat exempel. Genom att göra bensin och diesel mer miljöskadligt och billigare ökar vi konsumtionen och utsläppen. Klimatkrisen är inget som vi behöver göra något åt. Bekvämlighet idag är viktigare än livskvalitet om några år.

Det är uppenbart att klimatskeptikerna inom främst Sverigedemokraterna men även inom Moderaterna och Kristdemokraterna fått ökat inflytande på den svenska politiken.

I allt fler större städer runt om i världen inför man begränsningar av biltrafiken i de centrala delarna. Moderaten Kristoffer Tamsons som är trafikregionråd i Region Stockholm använder uttryck som "rent djävulskap mot vanligt och hederligt folk" om förslagen om miljöbilszoner i Stockholms innerstad. Den egna bekvämligheten idag är mycket viktigare än alla andras livskvalitet idag och imorgon. En typisk moderat inställning baserad på traditionell moderat egoism. Det kan finnas anledning att här påminna om vår statsministers insats under riksdagsåren 2015 och 2016 då Ulf Kristersson satte nytt riksdagsrekord i taxiresor. 113.000 kronor! Detta trots att han av riksdagen fått gratis länstrafikkort och kunde åka tunnelbana osv till riksdagen. Men, han hade papper att bära så han måste ta taxi...

Den nya Brunblå sörjan struntar totalt i miljön!

Läs:
Högerns bensinlöfte ger fyra år av huvudvärk. - Patrik Kronqvist Expressen
Fel att skrota järnvägsutbyggnaden. - Svenska Dagbladet debatt
Bilar alltid viktigare än tåg för högerblocket. - Aftonbladet debatt
Miljöpartiet KU-anmäler Kristersson för fossiluttalande. - Aftonbladet
EU-regler kan sätta käppar i hjulet för sänkningen av reduktionsplikten. - Sveriges Radio
Reseavdraget för bilister på väg tillbaka – ett dråpslag för klimatomställningen. - Aktuell Hållbarhet
Regeringen skrotar nya reseavdraget. - Landets Fria Tidning
Förbud mot bensinbilar är rent djävulskap. - Expressen debatt


Satsa på fred

måndag 2022-10-24 Två månader till julafton
SD-mobben slår till
tyckeri nummer 9293

» Någon som är förvånad?

Sverigedemokraterna har ordet "demokraterna" i sitt namn. Är partiet ett demokratiskt parti? Det framförs ibland tvivel om den saken. Även jag har ibland mina tvivel. Men jag ska vara snäll idag. SD är precis som andra partier som ställer upp i Sveriges demokratiska val ett på papperet demokratiskt parti. Partiet har i sitt program inte något avskaffande av det demokratiska samhället som krav. Alltså får vi acceptera att partiet trots allt är ett demokratiskt parti. Partiet arbetar inte med att ta makten med utomparlamentariska medel som en militärkupp osv. Man ställer upp i val i syfte att i demokratiska val få så stort stöd som möjligt.

Men, man blir oroad när man tänker på de nazistiska rötter som partiet har. Rötter som regelbundet visar sig finnas kvar med liv i partiet. Det förtjänar alltså att påminna om att det nazistiska partiet i Tyskland också från början ställde upp i demokratiska val och fick ökat stöd. Till slut fick man makten i Tyskland i koalition med andra naiva partier. Och sedan gick det som det gick. Det nazistiska partiet lämnade demokratin bakom sig och utvecklades till något helt annat.

Det finns en del som borde skämmas
Jag använder ibland uttrycket "Sverigedumokraterna". Ett uttryck som självklart används för att förminska partiet. Att förnedra och misstänkliggöra partiet. Det är naturligtvis elakt att använda detta uttryck. Jag lovade därför en gång att inte längre använda uttrycket. Dock sker det undantag då jag bryter detta löfte. Det sker t.ex. när någon medlem av SD uttrycker sig ytterst korkat, handlar på ett ytterst korkat sätt och så vidare. När SD känner sig tvingade att tillrättavisa en medlem eller representant för att man har visat sin sanna sida. SD:s ledning gör ju allt man kan för att försöka visa ett anständigt ansikte utåt. Dom här dumheterna ska hållas internt, inte spridas utåt och försämra partiets rykte. När någon representant för partiet "skiter i det bruna skåpet" så blir man tillrättavisad. Inget annat parti "drabbas" av detta med samma intensitet som just SD. Det är ofta som uttrycket "Sverigedumokraterna" gör skäl för namnet.

När vi nu därför läser om hur SD-mobben uppför sig efter att Moderaterna i Sölvesborg sagt upp samarbetet med SD och istället gått in i ett annat samarbete så får vi nya anledningar att fundera över om "demokraterna" är rätt epitet på SD? Moderaternas gruppledare i Sölvesborg Kith Mårtensson (och andra ledande moderater) har efter att beslutet blivit känt utsatts för en formlig hatkampanj. En hagelstorm av hat och hot har sköljt över moderata företrädare. Hårda ord från Jimmie Åkesson och Louise Erixon har uppenbarligen triggat igång SD:s trollarmé. Jag hoppas att polisanmälan görs och att utredning kan avslöja många av dessa idioter.

Jag tror nämligen inte att de svin som väljer att trakassera och hota moderata företrädare kommer speciellt från Sölvesborg. Detta är SD:s trollarmé och SD:s vanliga mobb som satt igång. Ett uppträdande som tyvärr är typiskt för just detta parti. Det är just därför som det tar emot att skriva "demokraterna" varje gång jag ska skriva om SD. Det finns alldeles för många inom SD som inte är villiga att hålla sig till de demokratiska spelreglerna. Och intresset från partiets ledning att ta itu med detta problem är inte tillräckligt stort. Det är först när partiets rykte skadas allt för mycket som något görs. Men mobben är aktiv hela tiden. Dagens ETC kunde ju under valrörelsen avslöja att partiet till och med avlönade en trollarmé som spred dynga på nätet.

Jag ska fortsätta att försöka att inte förolämpa SD genom att använda uttrycket "Sverigedumokraterna". Jag kommer dock att fortsätta använda uttrycket när jag skriver om enskilda företrädare för SD som har skitit i det bruna skåpet. Men jag kommer också att ha svårt för att skriva "Sverigedemokraterna", det stämmer inte med verkligheten!

Det får bli bara SD helt enkelt!

Läs:
Efter S-uppgörelsen: flera hot mot M-toppar i Sölvesborg. - SVT Blekinge
Hatstorm mot M i Sölvesborg: Inte vågat gå ut. - Dagens Nyheter
Hatstorm mot M i Sölvesborg: Inte vågat gå ut. - Aftonbladet
S-toppen om hatstormen mot Moderaterna – Louise Erixon borde fördöma det. - Blekinge Läns Tidning (låst artikel)
SD-toppen styrde trollarmén – gav sig på unga under klimatdemonstration. - Dagens ETC


Satsa på fred

tisdag 2022-10-25
Eftertankens kranka blekhet
tyckeri nummer 9294

» Vansinnigheterna börjar sjunka in.

När det stod klart att vi skulle få ett maktskifte i Sverige och Ulf Kristersson skulle få bli statsminister var lyckan stor hos borgerliga debattörer och ledarskribenter. Näringslivet jublade. Nu skulle vi få en borgerlig regering som förde en borgerlig liberal politik även om den var beroende av stöd från dom där Sverigedemokraterna.

Fram för mer bilköer - SD-valspråk
Men, nu börjar man allt mer inse att så blev det inte alls. Det är istället tre valförlorande borgerliga partier som ska föra SD-politik! SÅ, var det ju inte alls tänkt. Allt fler debattartiklar, ledare och artiklar på den borgerliga sidan rent allmänt börjar inse alla dumheter i TiDÖ-avtalet. Det blev ju SD som styr och ställer, inte alls någon Liberal borgerlig politik som tänkt. Eftertankens kranka blekhet!

Låt mig ta ett exempel. I juni i år, bara tre månader före valet, fattade riksdagen i nästan total enighet beslut om att förändra reseavdragen för arbetsresor. Röstade för förändringen gjorde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Istället för dagens regler som "gynnar" den som kör bil till jobbet och missgynnar den som cyklar eller reser kollektivt så skulle reglerna ändras så att reglerna blev oberoende av färdsätt. Dessutom gjordes en förändring så att det blev ett avdrag direkt på skatten istället för på inkomsten. Detta skulle göra att förmånen blev lika stor oberoende av inkomst. Man skulle samtidigt också minska fusket med reseavdrag.

Men, det enda parti som röstade emot förändringen var alltså Sverigedemokraterna. Så nu har SD i TiDÖ-avtalet drivit igenom att hela reformen ska dras tillbaka. Istället ska reseavdraget höjas rejält per mil och även i fortsättningen gynna den som kör egen bil. Alla de borgerliga partier som för fyra månader sedan röstade för en förändring har alltså lagt sig platt och tvingats köpa SD:s syn på saken.

Allt tvärt emot intentionerna med förändringen. Som alltså alla (förutom SD) var eniga om för fyra månader sedan. Allt fler på den borgerliga flanken börjar inse att TiDÖ-avtalet innebär inte alls att vi fått en borgerlig regering som för en liberal borgerlig politik med stöd av SD. Vi har fått en högerregering som för SD-politik! SÅ var det ju inte tänkt!

Läs:
Åkessons bilseger är rena trafikolyckan. - Expressen ledare
Kritikstorm mot regeringens nya reseavdrag – fullständig katastrof. - Dagens Industri
Busch försvarar u-sväng om reseavdraget. - Dagens Industri


Satsa på fred

onsdag 2022-10-26
Om att förse sig
tyckeri nummer 9295

» Vissa ska ta ansvar.

I gårdagens nyhetsrapportering såg jag att LO-förbunden har enats om att samordna sina lönekrav. Det står klart att Facket kommer att försöka ta sitt ansvar för att inte blåsa på inflationen ännu mer. Man vill prioritera de som har lägst inkomster så att i varje fall dessa skyddas någorlunda för inflationen.

Vadå girig?
Tar andra också sitt ansvar?

Bankerna går bra. Hörde precis att SEB redovisat rekordresultat. Vi kan läsa att livsmedelshandeln går utmärkt. ICA-handlarnas vinstsiffror sätter nya rekord. Det är uppenbart att handlarna inte har slarvat med att höja priserna! Det ser snarast ut som om man passat på att höja lite till.

Tror ni att bolagsstyrelserna, VD:arna och alla dom andra högst upp i hierarkin kommer att avstå från stora höjningar av arvoden och bonusar? Eller kan det vara så att DOM inte tycker att dom behöver ta ansvar för ekonomin? Det ansvaret överlåter man till fotfolket som jobbar ihop deras arvoden och bonusar.

Moderaten Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, och alltså heltidsanställd som kommunalråd, fick rejäl publicitet när det framkom att han tänkte höja sitt arvode rejält. Närmare 25.000 kronor extra i månaden skulle göra honom till kommunsveriges näst högst betalda kommunalråd. Bara i Stockholm ligger arvodet högre. - "Det handlar om prioriteringar" motiverade han det hela med. Han skulle räkna sin lön i jämförelse med Sveriges statsminister istället för i jämförelse med riksdagsarvodet. Det är nämligen det vanliga i Sveriges kommuner att kommunalrådets lön sätts som t.ex. 60% av riksdagsarvodet. Sedan behöver man inte diskutera den frågan fler gånger. Fast i Norrtälje tyckte Moderaterna att man skulle räkna arvodet som samma andel av statsministerlönen istället. Nu blev upprördheten så stor att Moderaterna i Norrtälje tvingades dra tillbaka förslaget.

För övrigt såg jag en sammanställning i Dagens ETC av vilka kommuner som betalade högst ersättning till sina kommunalråd. Jag tyckte det såg ut som en uppräkning av Moderatledda kommuner...

Åt var och en efter behov
Jag fick idag min allra första kallelse till kommunstyrelsen här i Åstorp. På kommunfullmäktigemötet i måndags blev jag nämligen invald som Vänsterpartiets ordinarie representant i kommunstyrelsen. Något som ska bli spännande. Tillsammans med Socialdemokraterna utgör vi numera oppositionen i kommunen. Detta sedan Moderaterna (och Kristdemokraterna) kommit överens med Sverigedemokraterna om att fördela makten på något sätt. Liberalerna har bestämt sig för att inte följa med in i det samarbetet. Centerpartiet har också bestämt sig för att lämna sitt samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har vardera ett mandat i kommunfullmäktige. Kd, L och C hamnar dock utanför kommunstyrelsen medan vi i Vänsterpartiet har förhandlat fram att vi får ett av de mandat i kommunstyrelsen som samarbetet med S ger.

Att jag tar upp detta i ett tyckeri om ansvar med inkomstkrav är därför att ett av ärendena på kommunstyrelsen på tisdag är en ändring av reglementet för kommunstyrelsen. I dag har Åstorps kommun en heltidsanställd politiker. Den tidigare kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ronny Sandberg. Dessutom har den gamla oppositionen ett oppositionsråd på halvtid som är andra vice ordförande, moderaten Roger Nielsen. Då kan man ju tänka sig att det ska vara tvärtom efter valet med ett nytt styre. Den styrande majoriteten tillsätter ordförande i kommunstyrelsen som är oppositionsråd på heltid. Och oppositionen har ett oppositionsråd på halvtid.

Men icke sade Nicke! Nu ska reglementet ändras så att både ordföranden i kommunstyrelsen (Peter Lindberg - SD) och förste vice ordförande (Roger Nielsen - M) ska vara heltidsanställda kommunalråd. Detta beror naturligtvis på att man mellan M och SD inte ha kunnat komma överens om vem som ska tillsätta detta heltidsanställda kommunalråd. Så då får skattebetalarna vara så snälla att punga ut med skattepengar till två heltidsanställda kommunalråd istället (förutom oppositionsrådet på halvtid). Sverigedemokraterna (som är störst av de två) accepterar inte att Moderaterna får tillsätta posten genom att Roger Nielsen får jobba heltid istället för halvtid. Och Moderaterna går inte med på att SD tillsätter posten och att deras halvtid blir noll. Alltså får skattebetalarna hosta upp slantar till två heltider istället. Allt för att lösa den prestigekonflikten.

Det ska verkligen bli spännande på tisdag och höra hur man ska motivera att det plötsligt krävs dubbelt så mycket folk för att sköta jobbet? Och hur man ska förklara för väljarna att man handskas ansvarsfullt med skattepengarna.

Fortsättning följer.


Satsa på fred

torsdag 2022-10-27
Det där med SD och demokrati
tyckeri nummer 9296

» Det handlar om olika syn på vad demokrati är.

Det är bara ett par dagar sedan jag funderade över det här med andra delen i ordet "Sverigedemokraterna" och vilket samband detta ord har med det parti som kallar sig just "Sverigedemokraterna". Vet dom vad "demokrati" är? Jag blir påmind om detta när jag läser en ledarartikel i dagens lokala Helsingborgs Dagblad. Där skriver Moa Berglöf under rubriken: - "SD vill ha ja-sägare" om ett antal SD-företrädares reaktioner på att Civil Rights Defenders granskat TiDÖavtalet och kommit fram till en hel del kritik.

Sven Tycker fortfarande fritt och gratis
- "...lyfter delar av avtalet som enligt vår bedömning inte ligger i linje med ett starkt skydd för fri- och rättigheter i Sverige" skriver man bland annat från Civil Rights Defenders. Och man fortsätter med: - "Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av." Detta är en organisation som tidigare hette Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. Men, att kritisera "Makten" ska man inte göra. Endast Ja-sägare och supportrar till Regeringen ska få komma till tals.

Först ut att bli upprörd av att en organisation har mage att framföra kritik mot regeringens politik var SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen som blev ilsken över att organisationen både kan få statliga bidrag och sedan ha mage att kritisera regeringsmakten. Martin Kinnunen har jobbat för SD i mer än 15 år. Det kan påminnas om att Martin Kinnunen 2016 dömdes för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter. Det prövades då också om han verkligen var lämplig att sitta i Sveriges riksdag som lagstiftare. Bara apropå det där med god vandel. Hans syn på demokrati kan vi i varje fall notera. I en demokrati finns det bara ja-sägare, inte kritiker.

Den ökända SD:aren Björn Söder (som leder Sveriges internationella demokratiarbete inom organisationen OSSE kanske vi kan påpeka) hakade på: - "De statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas."

Vi kan notera att vi nu bättre förstår att SD befann sig bland den lilla minoritet inom EU-Parlamentet som inte vill acceptera att man riktade kritik mot den demokratiska utvecklingen i Ungern. Det är ju Ungerns form av "demokrati" som är SD:s förebild. Gynna de som hyllar "Makten" och sätt åt de som framför kritik mot "Makten".

Jag undrar om man har samma åsikt om vi skulle få ett maktskifte? Dvs sätta åt de som kritiserar den nya "Makten".

För övrigt ser jag att Näringslivets Medieinstitut (en del av det svenska Näringslivets lobbyingarbete) kräver att företag som anser sig utsatta för förtal i media ska kunna stämma tidningar osv som framför kritik. Dagens system med pressfrihet och yttrandefrihet är olämpligt om avslöjanden skulle kunna skada ett företag. Vad tror ni? Kan vår nya kulturminister, moderaten Parisa Liljestrand, ha någon lämplig syn på det här med yttrandefrihet och demokrati? Näringslivet vill uppenbarligen i varje fall inte att tidningar ska våga granska dem.

Läs:
SD vill ha ja-sägare. - Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad


Satsa på fred

fredag 2022-10-28
Dessa SD:are
tyckeri nummer 9297

» Vad gör dom?

Blir ni förvånade när ni läser om SD och dumheter? Inte jag i varje fall!

I dag läser jag att Naturskyddsföreningen häromdagen fick ett mejl från Sverigedemokraternas riksdagskansli. Dom ville ha en lista över vem eller vilka som gett Naturskyddsföreningen bidrag och gåvor under förra året. Jo, det är sant. Partiet begär ut uppgifter om vem eller vilka som gett organisationen bidrag och gåvor. Så här skrev dom:

- "exakt vem eller vilka donerade exakt hur mycket"

Har dom ingen skam i kroppen på det partiet? Det är det här partiet som nu styr över Ulf Kristerssons regering och som ska få placera en uppsjö tjänstemän inne i regeringskansliet. Det hela är naturligtvis ett led i den kamp mot organisationer som har mage att framföra kritik mot den sittande regeringens politik. Naturskyddsföreningen har, som många andra organisationer, granskat vilken effekt på t.ex. miljö och klimat som TiDÖavtalet får. Dom var kritiska, alltså ska dom sättas åt enligt SD.

Vi kan också notera att man vill lägga ner Klimatpolitiska rådet. Dom har ju inte heller bugat och hyllat TiDÖavtalets effekter på miljö och klimat. Kritik ska inte få förekomma! Håll käften om ni inte hyllar oss är SD:s valspråk!

Sverigedumokraterna

Dagens Sverigedumokrat

Dagens titel "Dagens Sverigedumokrat" för att ha skitit i det bruna skåpet tilldelas Rebecca Ädel i Nynäshamn. Rebecca har under en lång tid varit ledande i att sprida nazistpropaganda. I sina texter har hon kallat sig själv "Nationalsocialist" och varnat för "rasblandningens ofrånkomliga defekter". Om en svensk författare önskade hon "skjuter skallen av henne". Hon uppmanade oss "att göra oss redo för den nazistiska kampen". Och det fortsätter på det här sättet. Men invald i kommunfullmäktige i Nynäshamn för SD blev hon.

När Socialdemokraterna i Nynäshamn ifrågasatte Moderaternas samarbete med SD gick M ut till försvar och trodde bara att det var en enskild händelse. Men till slut nådde skandalen upp till SD:s överbelastade granskning och strax efter meddelades att Rebecca Ädel lämnar sina uppdrag inom SD och lämnar partiet.

Ett tag tänkte jag ge titeln till klimatförnekaren Elsa Widding. Men hon har ju redan fått utmärkelsen en gång tidigare så det blir inget av med det. Det har nu avslöjats en anledning till hennes totala förnekelse av verkligheten och klimathotet. Hon är nämligen storägare av aktier i ett par oljebolag. Hon har satsat omkring 200.000 kronor i Africa oil corp och International oil corp. För att detta ska bli lönsamma investeringar så får man ju se till att människor inte oroas över utsläppens påverkan på klimatet. Vi förstår att hon inte vill prata med Dagens ETC.

Läs:
SD begärde lista på Naturskyddsföreningens givare. - Dagens Nyheter
Vad innebär Tidöavtalet för natur och klimat? - Naturskyddsföreningen
SD uppmanar till nedläggning av expertmyndighet. - Dagens ETC
Lärare och lokal SD-topp arbetade med att sprida nazistpropaganda. - Expo
SD-politikerns inlägg – välkomnar en ny Hitler och pratar om negrer. - Expressen
SD-politiker spred nazistisk propaganda. - Dagens Nyheter
M i Nynäshamn om nya nazistuppgifter kring SD: Enskild händelse. - Dagens Samhälle
SD-ledamot avgår – uppmanade till att göra sig redo för den nazistiska kampen. - SVT
SD-politikern förnekar klimatkrisen i riksdagen – äger oljeaktier. - Dagens ETC
Varför är alla så överrumplade av Elsa Widdings anförande? - Dagens ETC


Satsa på fred

lördag 2022-10-29
Funderar över ett kärleksbudskap
tyckeri nummer 9298

» Det gäller oss alla.

Jag ska villigt erkänna att jag mycket ofta här på Sven Tycker är ganska elak mot SD. Fast jag ska också erkänna att det är svårt att låta bli. SD är ett populistiskt högerextremt parti med tydliga rasistiska tendenser och med sina rötter i nazismen, rötter som fortfarande frodas inom partiet.

För någon dag sedan skrev biskop Fredrik Modéus en debattartikel i Expressen där han kritiserade SD:s försök att framställa sig som att man värnar den svenska kulturen på kristen grund. - "Men partiets politik drabbar den svage – tvärtemot värden som kännetecknar kristen idétradition" skriver biskop Fredrik Modéus.

Fredrik Modéus kritik drabbar även KD och Ebba Busch. Så jag skulle vilja fråga Ebba Busch på vilket sätt som den politik som KD nu driver tillsammans med SD överensstämmer med följande citat från Tredje Moseboken som biskop Fredrik Modéus hänvisar till:

- "Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv."

Du ska älska din nästa
Anser du Ebba Busch, att den politik gentemot invandrare som du vill föra tillsammans med SD överensstämmer med detta citat? Det är du som leder ett parti som kalla sig Kristdemokraterna!

Tänker du på att invandraren är din tandläkare som fixar till dina tänder. Det är apotekaren som hjälper dig med dina recept på mediciner. Det är kanske läkaren som skrev ut dina recept. Det är kanske sköterskan som tog dina blodprov. Det är busschauffören som körde bussen. Det är kassörskan som betjänar dig i affären. Det är personalen på äldreboendet som tar han om din pappa. Det är din granne som du möter i trappuppgången. Det är din kollega på jobbet. Det är vem som helst, som kommit till Sverige, skaffat ett jobb och lever på samma sätt som dig och bara vill leva ett gott liv som en del av vårt samhälle.

Men, du Ebba Busch, framställer precis som din vän Jimmie Åkesson invandraren som ett enda stort problem. På vilket sätt stämmer det överens med vad som står i Tredje Mosebok? Blir du inte orolig över den väg du valt när flera av dina företrädare som partiledare för KD öppet går ut och är oroliga över den väg DU valt för det parti som heter Kristdemokraterna och som dom försökt leda i en annan riktning?

Jag påminns när jag skriver det här om den debattartikel som docent Abdimajid Osman skrev i Aftonbladet för en dryg månad sedan när det stod klart att det var de främlingsfientliga krafterna som skulle ta makten. Han såg ingen framtid längre för sig och sin familj i Sverige. Han var en av alla dessa invandrare som kommit till Sverige och starkt bidragit till att utveckla det svenska välståndet. Men nu lämnar han.

Jag är inte det minsta religiöst lagd. Jag tror inte på några gudar. Men, jag respekterar de som gör det. Det underliggande budskapet i princip i alla religioner är ett kärleksbudskap. Så jag tar citatet från Tredje Moseboken en gång till och hoppas att bland annat Ebba Busch och Jimmie Åkesson läser det en gång till och funderar på om man är på rätt väg. Vi är faktiskt i princip alla invandrare till Sverige om vi går tillräckligt många generationer bakåt.

- "Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv."

Läs:
SD:s politik följer inte en kristen idétradition. - Biskop Fredrik Modéus på Expressen debatt
Alf Svenssons kritik mot det egna partiet: Orolig. - Expressen
Tack Sverige – men vi kan inte bo här längre. - Docent Abdimajid Osman på Aftonbladet debatt


Satsa på fred

söndag 2022-10-30
Det här med klockor
tyckeri nummer 9299

» Det kan ta tid.

Jag förutsätter att ni alla gick upp klockan 03:00 i natt för att skruva tillbaka era klockor till 02:00. Jag gissar också att ni precis som jag då passar på att korrigera alla dom där klockorna som sedan senast har hunnit gå en eller ett par minuter fel. Sedan har vi alla dessa digitala klockor som kräver ingenjörsexamen för att lista ut hur man ställer om tiden på dom. För naturligtvis har man inte sparat instruktionen. Sedan har vi ju den där klockan som är "radiokontrollerad" så att den alltid ska gå rätt. Tyvärr är det så att på den plats där den hänger får den inte någon bra radiokontakt så man tvingas ändå plocka ner den och ställa den vid fönstret ett tag för att den ska få kontakt med långvågssändaren i Frankfurt.

Vi är väl egentligen ganska eniga om att dumheterna med att ställa om alla klockor två gånger om året är komplett vansinne. EU har också beslutat att dumheterna ska upphöra. Det är några år sedan dess. Det återstår bara för länderna att bestämma vilken tid dom ska använda. För oss i Sverige handlar det om vi ska återgå till att ha det som heter "Normaltid" året runt, som vi har haft sedan vårt land beslutade om detta 1879. Innan dess hade man olika tid på olika platser i landet. Tågresandet fick dock stora problem med tidtabellen om klockan inte var densamma i Göteborg som i Stockholm t.ex. Eller vi ska kanske ha så kallad "Sommartid" året runt?

Skruva tillbaka alla klockor

Det var alltså 1879 som man bestämde sig för en Svensk Normaltid. Vi var mycket tidiga i världen med det. En timme mer än det som kallas Greenwich-tid eller numera lite mer normalt UTC. En kompromiss redan detta, mellan Coordinated Universal Time på engelska och Temps Universel Coordonné på franska. SNT är alltså UTC +1. Men sedan skulle man, trodde man i varje fall, spara på energin genom att under sommaren införa Sommartid för att få lite längre ljusa kvällar. På engelska används ofta uttrycket Daylight Saving Time.

Men, man har kommit fram till att nackdelarna med att ställa om alla klockor två gånger om året är större än fördelarna. Så det är sedan ett antal år bestämt att vi ska sluta med detta och bara ha en standardtid året runt. Det återstår bara att besluta vilken tid! Och där verkar politiker runt om i hela Europa ha svårt för att få tummen ur...

Det finns de som tycker att vi ska ha "Sommartid" året runt och inte "Vintertid" året runt. Antagligen med argumentet att det är så trevligt med ljusa kvällar. Och sedan kanske "sommartid" också låter mer positivt än "vintertid". Jag tror tyvärr inte att dom tänker på hur långa mörka morgnar vi då istället skulle få under vinterhalvåret. DET skulle verkligen vara deprimerande!

Kort sagt! Det är dags att sluta upp med dumheterna med omställning av klockor två gånger om året och istället införa Normaltid året runt. Få tummarna ur nu kära politiker. SÅ förbaskat svårt kan det väl inte vara att fatta ett sådant beslut?

Läs:
Sömnforskaren går tvärt emot flest svenskars vilja. - Svenska Dagbladet


Satsa på fred

måndag 2022-10-31
Det här med vallöften
tyckeri nummer 9300

» Och att bryta dom.

Under valrörelsens slutskede lovade flera företrädare för den nu sittande regeringen att från den 1 november skulle det finnas ett gällande stöd till svenska konsumenter för de höga elpriserna. Bidde de' så? Nä! Vad vi har fått är ett löfte om att det någon gång ska betalas ut en form av kompensation för de höga priserna som gällt tidigare. Ett förslag som bygger på ett utredningsuppdrag som den förra Socialdemokratiska regeringen gav till Svenska Kraftnät. När detta kan bli verklighet vet vi inte. Kanske sker det en utbetalning någon gång nästa år? Tror ni att man menade vad man lovade i valrörelsen? Eller det var bara ett låtsaslöfte för att lura väljarna och som man redan då visste att man inte skulle kunna infria?

Det lovades rejäla prissänkningar på bensin och diesel. Upp mot 10 kronor litern lovade man. Nu ska visst skatten sänkas så att priset kanske sjunker 1 (en) krona! Sedan ska bensinen och dieseln göras mer miljöskadlig också så att priset kanske blir ytterligare lite lägre. Tror ni att man menade allvar när man i valrörelsen gick ut med sina generösa löften? Eller det var också bara för att lura de dumma väljarna innan valdagen. För övrigt tycker jag det är bra att man inte infriar detta vallöftet. Vi måste få ner förbrukningen (och därmed utsläppen) och det får vi inte genom att öka konsumtionen genom att sänka priserna.

Sedan kan vi ju inte låta bli att återigen nämna de "borgerliga" partiernas förräderi mot sina egna tidigare beslut. Det är inte länge sedan Riksdagen beslutade att förändra reseavdragen. Alla partier i Riksdagen röstade för - förutom SD. Syftet var att göra det neutralt för vilket färdmedel man använde. Det skulle inte längre gynna högavlönade mer än lågavlönade genom att det blev ett avdrag på skatten istället för avdrag på inkomsten. Dessutom skulle det motarbeta skattefusket. Man räknar med att så mycket som kanske upp till 50% av dagens reseavdrag är felaktiga. Men nu har vi fått en regering där SD bestämmer. Alltså har hela förändringen dragits tillbaka. Så var det med kampen mot skattefusket!

Men, lite positiva nyheter från vår värld. Vänsterns Lula da Silva vann presidentvalet i Brasilien! Nu återstår bara att högerns Jair Bolsonaro ska erkänna att han förlorat.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis


Fåglarna kvittrar

Vill du läsa andra gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli - september 2022 Sven tycker - Arkivet   Sven tycker till

Hör gärna av dig:
tycker@swl.nu.
Och dom fortsätter att kvittra