Djupa politiska och filosofiska tankar - helt gratis - på Sveriges äldsta dagliga blogg
  Sven tycker till. Färdiga åsikter - helt gratis   Sven Ohlsson
Till presumtiva arbetsgivare:
Jag har rakat mig sedan bilden togs!

 
Alla har vi åsikter. En del skriver insändare, andra dagbok eller gårdagens trend - en blogg. Här passar jag på att uttrycka mig fritt. Jag skriver om stort och smått, om allmänna frågor eller privata frågor. Jag hoppas att du tycker det är lika roligt att läsa, som jag har tyckt det är att skriva. Och ha överinseende med att trots att detta troligen är Sveriges äldsta aktiva "blogg" så är detta nog också en av Sveriges fulaste "bloggar"! Sven Tycker är numera också mer eller mindre aktiv på Twitter, @sven_tycker.

Mer än 19 år i mänsklighetens tjänst
SVERIGES ÄLDSTA OCH FULASTE DAGLIGA "BLOGG"?

Glöm inte att bokmärka Sven Tycker så att du snabbt kan återvända

Rör inte min kompis

onsdag 2016-09-28
Skolfunderingar
tyckeri nummer 7076

» Stoppa börsklipparna i skolan

För några dagar sedan fick läraren Per Kedland rejält med publicitet efter sin artikel där han deklarerade att han nu gav upp och slutade som lärare: - "Jag är läraren som har gett upp" skrev han bland annat. Han tyckte att eleverna av i dag var ointresserade och bara störde. Mer disciplin verkade han tycka skulle gälla. Eftersom det inte gick ditåt gav han nu upp efter 30 år och slutade. Men han har fått en hel del svar. - "Jag är läraren som inte har gett upp" skriver t.ex. gymnasieläraren Fredrik Adolphson. - "Jobbet som lärare i dag är roligare, intressantare och mer utmanande än när jag började" skriver han bland annat. Det finns mycket tänkvärt både i vad Per skriver och vad Fredrik skriver. I nästa debattartikel, i dag, skriver läraren Göran Drougge och drar en hel del mycket viktiga slutsatser under rubriken: - "Svårare att ställa krav på elever som blivit kunder". Han konstaterar att Sverige har världens mest marknadsliberala skola. I Sverige har undervisning blivit en investeringsbransch för riskkapitalister som vill tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. Sverige är ensamma i hela världen som låter börsnoterade kommersiella företag i vinstsyfte driva skolor som finansieras av skattepengar. Vi var två länder tidigare, men Chile, som inspirerade av ekonomen Milton Friedman, under Angusto Pinochet också införde den extrema marknadsliberala skolan har nu dragit slutsatsen att det är inte bra för skolan så man avskaffar nu systemet. Inga andra länder har infört denna extrema vinstmaximerande marknadsliberala skola. Det finns kanske skäl?

skolan
Genom att spara på kostnader (de kommersiella friskolorna har generellt lägre löner till lärarna och fler elever per utbildad lärare). Dessutom i allmänhet ett urval av elever som skapar minst problem. Det har också visat sig att man ger högre betyg utan att för den skull ha bättre resultat på Nationella prov. Till och med Expressens ledarredaktion inser problemen som våra borgerliga marknadsliberala politiker vägrar se i sin inskränkthet. När pengarna får styra blir effekterna inte alltid de bästa.

Per Kedland tar upp disciplinproblem i skolan. Jag vet inte vad det är han vill tillbaka till. Jag brukar ta som exempel min egen tid i grundskolan. Under hela min tid i skolan hände det två gånger att en lärare skrev en "Anmärkning" på mig. En "Anmärkning" som överlämnades till min klassföreståndare för att, som det väl var tänkt, han skulle lämna vidare till mina föräldrar för underskrift så att dom var medvetna om mina förseelser. Nu hade jag "tur" och hade en klassföreståndare som hade andra tankar i dom här frågorna. När han såg anledningen till "Anmärkningen" skrattade han högt inför hela klassen varefter han demonstrativt rev sönder hela lappen och slängde i papperskorgen. Detta hände i Högstadiet i klass 7 eller 8. Vad jag fick "Anmärkning" för?

Skolan
1/ På en rast satte jag mig på en bänk som var reserverad för lärare. Det fanns på skolgården ett antal bänkar för att sitta och vila på. Av dessa hade två ryggstöd i motsats till övriga. Dessa båda bänkar var reserverade för lärare att sitta på. Där satte vi oss några killar eftersom det var fullt på de andra bänkarna i närheten. Detta resulterade i att läraren Herr A kom rusande och skrev en "Anmärkning".

2/ För att ha gått i fel riktning i en enkelriktad korridor. På väg till matsalen gick vi igenom en korridor som var enkelriktad, detta eftersom regnet öste ner utanför. Alternativet var att gå ut om och bli dyngsura. Vi hann halvvägs genom korridoren när svängdörrarna i ena änden smällde till och läraren Fru A kom springande. Så blev det en "Anmärkning".

Undrar om det är den här typen av disciplin som Per Kedland är ute efter? För övrigt har han rätt i en sak. Problemet med mobiltelefoner. Jag tycker det vore helt rätt att mobiltelefoner ska lämnas in under lektionstid. För övrigt vågade jag nog inte uppföra mig allt för illa i skolan. Under många år av min skoltid var min mamma ordförande i Skolstyrelsen här i Åstorp och under åren på Högstadieskolan arbetade min mamma i skolbespisningen. Alltså uppförde man sig... För övrigt hamnade jag under en mandatperiod ett antal år senare själv i Skolstyrelsen. Detta var i början av 1980-talet just när skolpolitikern Gösta Brodin här i Åstorp var ordförande i Skolstyrelsen och retade total gallfeber som allra mest på den svenska lärarkåren. Det var en intensiv tid i Skolstyrelsen kan jag berätta.

Hur som helst tänker jag på den s.k. disciplinen i skolan på den här tiden varje gång jag i dag möter lärarparet Herr och Fru A som ju sedan många år är pensionerade. Disciplin har sina fördelar, men det har också självständigt tänkande. Men den typen av disciplin är bara till skada, och om det är till den tiden Per Kedland vill tillbaka så är det nog bara bra att han slutar. Jag håller nog mer med Fredrik Adolphson och Göran Drougge. Sätt stopp för de börsnoterade vinstmaximerande skolkoncernerna. Det finns skäl till varför inga andra länder infört dumheterna. Vi hade under en period en sådan skola i Åstorp också. Men det var inte tillräckligt med vinst så dom lade ner med några månaders varsel och lämnade eleverna i sticket.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-09-27
Spam och Bluffmejl
tyckeri nummer 7075

» Bedragare del 301

Vanligaste bedragaren i mejllådan just nu är löftena om en iPhone 7 helt gratis, dom måste bara kontrollera adressen. Jag gissar att jag får ungefär 5 iPhone om dagen just nu. Det börjar faktiskt bli en aning tröttsamt. Dom första telefonerna var ju lite trevligt, sedan var det komiskt en tid. Men, nu är det bara tröttande. Snälla lägg av! Har ni ingen fantasi?

Bluffmejl
Då är faktiskt det här mejlet från Sofia Bergström mer komiskt. Samtidigt som jag har börjat nedräkningen inför min pensionering, som infaller om ungefär ett halvår, så försöker hon alltså lura i mig att jag finns med i deras arbetssökanderegister, så jag är utvald. Så här skriver Sofia:

Hej ,

Då vi har ditt namn i vår databas som sökande av nya arbetsmöjligheter,
vill vi informera dig att ditt CV har blivit utvalt ibland flera för en intervju..

Vi rekommenderar dig starkt att svara oss innan den DATE, för att kunna påbörja denna process snabbast möjligast.
Vi hoppas på en start denna vecka för att gå med i vårt team.

Vänligen bekräfta ert intresse för intervjun här

Jag undrar vad "svara oss innan den Date" betyder. Skulle det sättas in ett datum där egentligen? Hur som helst så leder länken till något som heter dagensvinder.com. Något som jag tvivlar på att jag blir om jag skulle klicka på länken.

För övrigt läser jag en artikel om Spam och Bluffmejl. Enligt denna räknar man med att det under året skickas omkring 200 miljarder mejl, och att det skickas ungefär lika många Spam. Om en av 25.000 som får ett Spam / Bluffmejl svarar så lönar det sig. En annan undersökning visar att hälften av oss klickar på okända länkar trots att vi är medvetna om riskerna.


Rör inte min kompis

måndag 2016-09-26
Beröm till AKB
tyckeri nummer 7074

» Dagens sverigedumokrat

Lite då och då kan man läsa om sverigedumokrater som yttrar sig. Och det är ju något som i allmänhet slutar i förskräckelse. Jag vill inte gå så långt så att jag hävdar att ALLT som kommer ut ur munnen på en sverigedumokrat är gödsel och annan dumhet. Det händer att till och med en sverigedumokrat kan säga något intelligent. Jag minns till exempel att jag förra året hörde en sverigedumokrat som sade att det blev blött när det regnade. Och det har säkert hänt fler gånger att man från sverigedumokrater yttrat sig intelligent. Jag kan bara inte komma på något exempel just nu.

Sverigedumokrater maskerade
Vad får mig då till dessa intelligenta och vetenskapliga funderingar så här redan i början på veckan? Jo, jag läser om SD-politikern Michael Kauppi som tydligen råkat titta på Paralympics i TV och då tydligen främst sett det som något komiskt. - "Synskadade spelar boll på tv, helt underbar underhållning.....tror jag dör av skratt snart" för att ta ett exempel. Och han fortsätter med: - "Nej, nu kastar dvärgar spjut på tv... jag orkar inte mer...".

Vad jag hävdar är att detta vittnar om en typisk sverigedumokratisk människosyn, dvs att se ner på alla som inte är som en själv. Annan hudfärg, annan nationalitet, pratar annat språk, ser annorlunda ut eller på något sätt uppför sig annorlunda. Allt är ett skäl att se ner på andra människor som mindre värda. Det vill säga en typisk sverigedumokratisk människosyn.

Sedan finns det dom som tycker synd om sig själva om dom får kritik när dom framför en syn på världen som är inspirerad av denna vidriga människosyn. Operasångerskan Susanne Resmark har tydligen bestämt sig för att lämna Ängelholm efter att hon känt sig sårad när Ängelholms kommun inte vill se henne som en officiell representant för kommunen efter upprepade direkt vidriga yttranden på sin Facebook-sida. Nu flyttar hon till Danderyd istället, och där lär hon väl vara välkommen.

» Dagens beröm

Anna Kinberg Batra
För några veckor sedan efterlyste jag att Moderaterna skulle ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare och inte bara jaga bidragsfuskare. Tydligen läser Anna Kinberg Batra min blogg, för i dag går Moderaterna ut och kräver just hårdare tag mot skatteflykt. Mer pengar till Skatteverket för jakt på fuskarna och hårdare straff för den som smiter undan. Att vårt samhälle förlorar mycket mer på skattesmitare än på bidragsfusk är tydligen en verklighet som AKB nu också förstått. Så Anna Kinberg Batra, du ska ha en eloge. Bra gjort! Fast hon hade i TV lite svårt att prata bort att de moderata ledamöterna i EU-Parlamentet alldeles nyligen röstade emot intensivare jakt på smitarna. Men, det är förlåtet. Är ni med på att jaga smitarna bättre så är allt annat förlåtet.

Observera att jag inte en enda gång denna gången påminde om Anna Kinberg Batras klassiska yttrande om stockholmare och lantisar. Jag ville ju vara snäll!

» Svin och ligister

I går tog MFF emot HIF i Malmö och i Borås tog Elsborg emot AIK. Av nyhetsrapporteringen jag läst så fick båda matcherna avbrytas på grund av så kallade supportrar som inte kan låta bli bengaler och fyrverkeri. I Borås höll det på att sluta riktigt illa sedan banderoller och flaggor tydligen tagit eld på AIK-bänkarna. Matchen fick avbrytas och spelarna togs av plan medan branden släcktes. 6 personer fick skador, lyckligtvis inte allt för allvarliga. Fanns det inte ett beslut tidigare om att motståndarna skulle dömas till att vinna med 3-0 om de så kallade supportrarna inte kan uppföra sig så att matchen får avbrytas? Om nu AIK-svinen inte kan uppföra sig utan tuttar eld på saker så att matchen får avbrytas så tycker jag att Elfsborg borde dömts till att vinna. Nu kom tydligen AIK undan med oavgjort. Bannlys idioterna och döm lagen till förlust så kanske svinen kan lära sig att uppföra sig. Fast kanske inte, dom är bara ute efter att bråka och slåss. Dom struntar i fotbollen.

Exempel på detta läser vi om när Polisen i Stockholm berättar att vad som uppenbarligen är "fotbollshuliganer" attackerar ensamkommande flyktingbarn i Stockholm. Uppenbart är att svinen bara är ute efter att slåss, fotbollen är ointressant.


Rör inte min kompis

söndag 2016-09-25
Äpplets dag
tyckeri nummer 7073

» Invandring och ekonomi

Vi har väl alla insett att ett av Sveriges stora problem med den enorma invandringen är alla invandrare som hamnar i utanförskap. Alldeles för många invandrare som inte passar hemma här. Till detta ett uselt företagsklimat som förhindrar företag från att anställa. I varje fall är det så det låter från gnällmaffian.

Den stolta blågula flaggan
Därför blir jag lite förvånad när jag läser om att den stora brittiska banken HSBC som räknat fram i vilka länder invandrare har bäst möjligheter till att göra karriär. Det visar sig att det skapats en lista på 19 länder i världen där invandrare har bäst möjligheter att göra karriär. Listan innehåller en del arabländer, som Förenade Arabemiraten, Qatar, Saudiarabien, Oman och Bahrain. Vi hittar Hongkong och Singapore på listan. Vi hittar Australien, Nya Zeeland, Canada och Vietnam. De resterande åtta länderna är Europeiska länder med Schweiz i topp följt av Tyskland och Norge. Och sedan, surprise, surprise hittar vi Sverige. På sjätte plats i hela världen. Detta Sverige som alltså har ett fruktansvärt företagsfientligt företagsklimat, som har så hårda anställningsregler att företag inte vill anställa. Som har på tok för höga löner och som dessutom tar emot alldeles för många invandrare. Detta Sverige är alltså det sjätte bästa landet i världen för invandrare som vill göra karriär. Tänk vad man kan bli förvånad!

Fast det finns kanske en förklaring. Vi sade ju Nej till Euron! Om man skulle tro ekonomerna under kampanjen inför folkomröstningen så skulle ju Sverige halka efter ordentligt om vi inte gick med i Euron. Nu tänkte svenska folket lite längre och valde att säga Nej Tack istället. Verkligheten har väl sedan visat att det var folket som hade rätt medan det ekonomiska etablissemanget inte visade sig veta vad dom hade pratat om. Nu läser jag att Nobelpristagaren i Ekonomi, Joseph Stiglitz, också konstaterat att svensk ekonomi hade varit mycket sämre om vi gått med i Euron. Tänk på det här, ekonomer har inte alls alltid rätt. Det är snarast mycket vanligt att dom inte vet vad dom babblar om!

» Sverigedumokraterna vs sand, grus och sten

Det finns dom som hävdar att politiska debatter är tråkiga. Men dom har inte riktigt förstått sig på de förfinade finter och vändningar som en politisk debatt innehåller. Nu är inte det här inslaget helt dagsaktuellt utan istället ungefär ett år gammalt. Men det är en verklig höjdpunkt på den politiska arenan. Debatten utspelas i Göteborgs kommunfullmäktige efter att Sverigedumokraterna lyft frågan om politikers girighet. Dom får ett svar från en folkpartistisk ledamot som i vänliga ordalag påpekar att det faktiskt på riksnivå är just Sverigedumokraternas egna ledning som utmärker sig för sin girighet. Vi får då höra Sverigedumokraternas Jörgen Fågelklou kommentera det hela med en av den politiska debattens höjdpunkter:

- "Grus är större än sand som är mindre än sten."

Ett svar man faktiskt kan ge på alla frågor - om man inte har något vettigt svar att ge. Att se fullmäktiges ordförandes reaktion är obetalbar.


Rör inte min kompis

lördag 2016-09-24
Tre månader till julafton
tyckeri nummer 7072

» En läsomans bekännelse

Jag är läsoman. Ett ord som jag i princip har skapat själv. Läsmissbrukare, beroende av att få läsa. I mitt fall tidningar och tidskrifter. Det trillar in alldeles för många sådana i min brevlåda, jag hinner helt enkelt inte läsa allt i den utsträckning som jag skulle önska. Soffbord och hyllor i hemmet är ständigt fyllda med tidningar och tidskrifter som ska läsas - någon gång. Jag ser fram emot att om ett halvår bli pensionär. En av de sysselsättningar jag då ser fram emot är att hinna läsa allt jag vill (och att få pyssla i trädgården). Tänk att kanske till och med få tid att läsa böcker? Vilken njutning!

Älska din nästa
Ibland är det så att den läsning som ger allra mest nöje är att läsa skribenter som jag inte alls håller med. Att kunna skratta åt inskränkta funderingar från meningsmotståndare. Ledarsidan i Svenska Dagbladet t.ex. Sedan kan detta gå för långt ibland. Att gå in och läsa på sajter som är närstående till Sverigedumokraterna eller den Sverigedumokratiska svansen kan ibland göra en normalt funtad människa illamående. I dag har det i Finland genomförts stora antirasistiska demonstrationer med 10.000-tals deltagare i protest mot en ung man som misshandlats till döds av en välkänd rasist med koppling till nazistkretsar. På SD-svansens sajter här i Sverige hyllas mördaren! I Stockholm har samtidigt Vit Makt-grupper genomfört demonstrationer. Det är denna "demokrati" vi lever i.

Vi kan dock konstatera att Sverigedumokraternas anställning av Egor "mannen med de många namnen" Putilov, som jag skrev om i går, till slut tydligen blev för mycket. Granskningen hotade att gräva upp för mycket dynga så "Egor Putilov" valde att säga upp sig från Sverigedumokraternas riksdagskansli. Det ska bli spännande att se vad en eventuellt fortsatt granskning av honom och kompisen Kent Ekeroth kan gräva fram ytterligare. Rasism, nazism och kriminalitet kan rinna av men nu kopplas det hela till vår rysskräck också. DÅ kanske det inte rinner av lika lätt som vanligt?

Slantar
Fast det jag faktiskt hade tänkt tycka till om under den här rubriken är det faktum att en av mina favoritskribenter är "marknadsextremisten" (han kallas författare och idéhistoriker) Johan Norberg i Metro. I hans kolumn i gårdagens Metro konstaterar han att: "Det är medelklassen som plundras"! I stort sett kommer hela Sverige att gå under eftersom gränsen när man får betala statlig skatt inte höjs efter inflationen i den nya budgeten. Den ligger kvar strax under 35.000 kronor i månadsinkomst, vilket får till effekt att de som passerar den här gränsen kan få betala upp till 100 kronor mer i skatt i månaden. Vilket naturligtvis innebär att dom "plundras". Sedan kan jag hålla med om att vi kunde plundrat finansmännen också lite mer. Det är ju tyvärr, av för mig någon helt obegriplig anledning, så att skatten är högre om du tjänar en massa pengar på arbete än om du tjänar en massa pengar på att flytta runt pengar. Men, att läsa Johan Norberg är alltid (nästan i varje fall) lika kul. Det är så spännande att få en inblick i hur dessa extremhögermarknadsliberaler tänker. Och, ska jag erkänna, det har faktiskt hänt att jag hållit med Johan Norberg någon gång. Det är sant!

» Fjäskeriet

Ibland kan man inte låta bli att gapskratta när man läser tidningsartiklar. Ofta när det skrivs om kungligheter! När man skriver om de blåblodiga verkar det inte gå att behandla dessa stackare som vanliga människor utan det ska ständigt vara extremt inställsamt, gulligt och fjantigt. Av en ren händelse råkade jag läsa en artikel i den sydsvenska upplagan av Expressen, Kvällspest.. f'låt Kvällsposten. Det handlar om Carl Philip Bernadottes hobby, att köra STCC. Vi kan här läsa att "Prins Carl Philip är en riktig vinnarskalle". Han kom åtta av tio deltagare i loppet! Men det var ju blött så det förklarade att det inte gick så bra. Antagligen hade konkurrenterna torrare bana? "Prinsen var fokuserad inför loppet och laddade upp med mineralvatten innan han satte sig i bilen". Jo, det är sant, "Prinsen laddade upp i ett av tälten på området och drack bland annat en flaska mineralvatten innan han satte sig i bilen" . Tänk, prinsen drack en flaska mineralvatten! Är det inte dags att behandla den här familjen som normala människor? Läs artikeln och få några gratis skratt.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

» Bedragare del 300

Jubileumsdags. På måndag ska jag tydligen få paket. Något som ska bli spännande. Jag undrar vad det är som ska komma? Jag väntar visserligen på några paket, men inte för det här priset. Hur som helst så skriver Josh Rosa på manflue.net så här:

Dear tycker, thank you very much for your order!

Total amount of $192.72 was charged for your order #D-1311619.

All the details are in the attachment. Delivery will arrive at 15:00 coming Monday.

Det finns en spännande bilaga som heter 0c1d7a923cb6.zip som man kan klicka på om man vill öka spänningen i livet. Intressant är att Houston Mcguire på eagle-grp.com skickat ett paket för order #D-2799295 som kostade $110.55 och Claudine Robinson på brasiltelecom.net.br för order #D-4805555 skickat ett paket som kostar hela $809.42. Alla tre mejlen kom inom loppet av några timmar och utlovar leverans klockan 15.00 på måndag. Sedan finns det naturligtvis även i dessa mejl en spännande .zip fil bifogad med ett annat obegripligt namn.

Jag har hur som helst valt att inte klicka på någon bilaga. Visserligen börjar livet kännas lite enformigt och tråkigt, så det hade kanske varit upplyftande med lite spänning genom att klicka på bilagan. Det kanske händer något spännande i livet då? Men jag väljer att nöja mig med spänningen med vad som händer på måndag. Jag är inte hemma 15.00, då är jag på jobbet. Men dom kan ställa paketet utanför så tar jag hand om det när jag kommer hem strax efter. Det vanliga rådet gäller även här, släng skiten! Ja, inte paketet utan mejlet alltså. Det här med paket på väg verkar vara det senaste. Det har dykt upp ett antal varianter på det här mejlet under några dagar nu.


Rör inte min kompis

fredag 2016-09-23
Spridda tyckerier i olika ämnen
tyckeri nummer 7071

» Sverigedumokraten

Första gången den 2 september och sedan även den 15 september har jag tänkt till om sverigedumokraten med de många namnen. Alexander Fridback, Egor Putilov osv osv. Tidigare har han bland annat arbetat som journalist lite här och där och skrivit debattartiklar under diverse olika alias. I dag är han anställd av Sverigedumokraterna på deras riksdagskansli. Nu har Ekoredaktionen vaskat fram att han för ett par år sedan gjorde en 6-miljoners husaffär med en kriminell rysk affärsman, som han tidigare under många år varit anställd av. Affärsmannen hade köpt huset ett par år tidigare för det dubbla, 12 miljoner, men sålde det alltså nu för halva priset. Alexander / Igor sålde själv sedan huset igen för det dubbla, 12 miljoner, bara några månader senare. En affär som gör att flera säkerhetsexperter ifrågasätter om han helt enkelt inte är en stor säkerhetsrisk. Migrationsverket har beslutat att granska de ärenden han handlade när han för några år sedan hade en tillfällig anställning där. Sveriges Radio har polisanmält honom för att han inte lämnat tillbaka det passerkort till Radiohuset han kvitterade ut i samband med en tillfällig anställning på Radio Sweden, en anställning som SR anser att han fick på falska premisser. Fast enligt Sverigedumokraterna är det inget konstigt med ärendet. Den intressanta frågan är om Sverigedumokraterna är med på noterna eller om även Sverigedumokraterna är lurade?

För övrigt ser jag att Folkpa... f'låt Liberalernas ledare Major Jan Björklund inte kan se någon skillnad på Sverigedumokraterna och Vänsterpartiet. Jag har precis bytt mina glasögon och om Jan Björklund tar kontakt med mig så har jag en optiker jag kan rekommendera. Du verkar behöva nya glasögon Jan! Eller det är så illa som att du bara förbereder för att plocka in SD i den Borgerliga familjen?

» Släng ut Ungern

Enligt den s.k. Dublinkonventionen är det så att det är det första EU-landet som en flykting registreras i som ansvarar för en eventuell asylutredning. Denna regeln är främst skriven för att förhindra att asylsökande åker runt bland olika EU-länder och söker asyl. Det är alltså vanligt att "flyktingar" avvisas enligt Dublinkonventionen till ett annat land som kanske redan beviljat asyl, eller som ska handlägga en asylutredningen. Men, främst ett land trilskas. Dom tar helt enkelt inte emot de flyktingar dom är förpliktigade att ta emot. Det landet är Ungern. Nu har Ungern deklarerat att man formellt inte kommer att ta emot några flyktingar alls enligt Dublinkonventionen. Ungern tar sig helt enkelt rätten att strunta i vad man skrivit på! Om medlemsländer inte följer medlemsreglerna så är det väl bara att inleda arbetet på en uteslutning?

» En katastrof - eller...

Finansvärlden är tydligen under chock. Handel med varor är belagd med moms. Men att handla med pengar är undantaget detta. Nu har tydligen finansvärlden upptäckt att Regeringen förbereder att införa någon form av finansskatt på kanske 15% istället. Tänk, finansmännen riskerar att få betala skatter! Usch så hemskt. För visst vore det en katastrof för en bransch att få betala skatt? Att man betalar lägre skatt på kapitalinkomster än på arbetsinkomster är ju bara rättvist. Då kan det inte vara rättvist att man till detta betalar skatt på finansiella affärer. Sån't kan gott vara förbehållit de idioter som handlar med varor. Stackars finansgubbar!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-09-22
Djupa tyckerier
tyckeri nummer 7070

» Funderingar om inkomster

Med jämna mellanrum går olika yrkesgrupper ut i media och berättar om hur underbetalda dom är och berättar om hur flykten från yrket skapar stora problem för samhället och att detta beror på just de usla lönerna som just den aktuella yrkesgruppen har. Det kan röra sig om poliser, det kan vara barnmorskor, det kan vara lärare och det kan vara sjuksköterskor för att ta några aktuella exempel. Fast det är en sak jag reagerat på under en lång tid. När dom här grupperna går ut och beklagar sig över hur låga deras löner är, så är det mycket sällan som man redovisar just hur låga lönerna är! Något som ju faktiskt är intressant att veta för oss som troligtvis tjänar ännu mindre. Är deras krav berättigade, eller handlar det bara om ett inslag i löneförhandlingarna?

Pengar
Naturligtvis är det så att dessa krav ofta är berättigade. Det ÄR många grupper som är på tok för dåligt betalda. Där jag har full förståelse för att man inte vill jobba i yrket med tanke på den utbildning som krävs, de krav som ställs och detta ställt i relation till den lön som betalas ut. Men visst har det betydelse om jag ska ställa upp för polisers krav på höjda löner om en polis tjänar 25.000 i månaden i grundlön eller han tjänar 40.000 kronor. Samma sak med en barnmorska, tjänar hon 25.000 eller kanske 40.000? Tycker jag, som har en grundlön under 25.000, i dag att en polis som tjänar lika mycket är underbetald? Jo, det gör jag. Men om samme polis har 35.000 i grundlön, är det fortfarande polisernas löner som ska prioriteras? Kanske inte!

Därför blev jag väldigt förvånad när jag i en liten artikel med rubriken "Det lönar sig inte att bli sjuksköterska" såg redovisat genomsnittliga månadslöner för olika yrkesgrupper inom vården. Undersköterska 22.900, Leg sjuksköterska 29.400, Specialistsjuksköterska 31.700, Barnmorska 33.200 och Läkare 58.800. Jag utgår ifrån att de redovisade lönerna är medellön innan eventuellt OB osv. För visst har det betydelse för mig (som alltså har en månadslön under 25.000) att veta liknande siffror om jag ska kunna ta ställning till vilka grupper jag anser ska prioriteras. Vad tjänar en Polis? Vad tjänar en Lärare? Är det dom som ska prioriteras? Varför är grupper som kräver rejäla lönelyft, när dom sk argumentera för sin sak, så ofta restriktiva med att berätta om hur "låg" deras "låga" löner i själva verket är?

Girighet
Sedan finns det andra grupper som verkligen inte är snåla med sina ersättningar. SVT:s Uppdrag Granskning kunde i går berätta om hur företagsledare får generösa bonusar som tillägg till sina redan generösa löner bara för att veckan efter få sparken för att dom inte skött jobbet tillfredsställande. Men, hur kunde man då betala ut bonusar? Är inte en bonus som betalas ut något som ska betalas ut för att man skött arbetet bättre än förväntat? Företagsledarna har höga löner för att det ställs stora krav och stora förväntningar är ställda. Om det sedan går riktigt bra ska man kunna få en bonus som tillägg. Men, visar det sig, istället är det så att reglerna för bonusarna utformas på ett sätt som gör att det garanterat ska betalas ut en generös bonus som tillägg. Nyligen fick ju t.ex. Ericssons VD Hans Vestberg sparken. Han hade inte uppfyllt förväntningarna utan fick gå med omedelbar verkan. Förra året fick Hans Vestberg en bonus på 16 miljoner kronor som tillägg till grundlönen som samtidigt hade höjts från 12 till 14 miljoner. I dag kan vi läsa att Ericsson planerar att lägga ner all tillverkning i Sverige och säga upp kanske 3.000 anställda. För att ha försatt Ericsson i det läget fick alltså VD:n 16 miljoner i bonus! Uppdrag Granskning kunde samtidigt berätta att det här inte var något unikt de senaste åren. Generösa bonusar och veckan efter sparken. Det här är siffror vi också ska ha i åtanke när vi funderar över lönerna till sjuksköterskor, poliser eller lärare.

Sedan finns det ju dom som ska bevaka så att allt blir rätt men istället göder sig själv. I dagarna kunde vi läsa om den holländska konkurrenskommissionären Neelie Kroes (från det styrande högerliberala Folkpartiet för frihet och demokrati) som samtidigt som hon alltså var EU-kommissionär och t.ex. av den amerikanska affärstidningen Forbes för några år sedan utnämndes till en av de 100 mest inflytelserika kvinnorna var direktör för ett företag placerat i skatteflyktparadiset Bahamas. Något som hon höll tyst om i sina deklarationer. I dag försvarar hon skattesmitare som Apple som flyttar vinsterna till t.ex. Irland där man tecknat ett specialavtal som ger extremt låg skatt.

Tro inte heller att detta är något unikt. Giganterna Apple, Facebook, Amazon, Google och Linkedin omsatte i Sverige förra året 2,7 miljarder kronor. Sammanlagt betalade man 24 miljoner i skatt! Kreativiteten att flytta pengarna till länder där skatten är låg är mycket stor. Och man ger sig inte. Länder som Luxemburg och Irland (för att ta länder som är medlemmar i EU) har nästan fler brevlådor än innevånare. Lönsamma brevlådor. Men ingen vågar sig på dessa jättar. Vi ska komma ihåg att det är VÅRA pengar dom stjäl. När dom smiter från skatterna så är det vi andra som får betala in skatterna istället. Samtidigt som länder som Irland och Luxemburg inom EU och alla andra skattesmitaröar tacksamt tar emot någon procents skatt istället för ingenting. HÄR har vi de verkliga skurkarna.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-09-21
Avskaffa monarkin
tyckeri nummer 7069

» Jag fick rätt

Åstorp
I slutet av maj döptes det senaste tillskottet till den ständigt växande blåblodiga knugafamiljen. Då döptes prins Oscar, som han döptes till, och samtidigt utnämndes han till hertig av Skåne. En utmärkelse som naturligtvis fick alla rojalister i Skåne att hoppa upp i taket. Vår dåvarande landshövding Margareta Pålsson (innan dess moderat riksdagsledamot och innan dess bland annat kommunalråd i min egen hemkommun Åstorp) fick den smarta idén att han som dopgåva av de skånska kommunerna skulle få en naturlekplats i nationalparken Söderåsen. Landshövdingen uppmanade de skånska kommunerna att skänka pengar för att finansiera dopgåvan. Uppslutningen blev dock inte fullständig, många kommuner drog den ganska självklara slutsatsen att kommunens skattepengar faktiskt inte ska användas för att skänka som gåva till barn som bor i andra kommuner. En av de kommuner som nappade var dock min egen Åstorp. Åstorps kommun beslutade att skänka 10.000 kronor till Margareta Pålssons projekt. Vilket bland annat resulterade i lite skriftväxling mellan mig och Åstorps kommuns socialdemokratiska kommunalråd Ronny Sandberg. Han försökte argumentera för varför vi skulle skänka pengarna, men verkade inte helt övertygad eftersom han bland annat också skrev: - "I efterhand så hade vi kanske agerat annorlunda, men då kändes beslutet rätt."

Nu visar det sig som sagt att jag fick rätt. Republikanska Föreningen överklagade beslutet i de flesta kommunerna, bland annat min egen Åstorp. Nu har utslaget kommit från Förvaltningsrätten i Malmö, som har kommit fram till att besluten var felaktiga. Det är helt enkelt inte kommunernas uppgift att använda kommuninnevånarnas skattepengar till detta. Förvaltningsrätten beslutar i korthet att göra kommunernas beslut ogiltiga. Det är ju synd om Margareta Pålsson som står där med en dopgåva utan finansiering. Hon får väl gå ut och tigga pengar från Skånes rojalister. Det har ju än så länge inte blivit olagligt att tigga pengar. Skulle hon inte få ihop med tillräckligt med slantar så kan hon nog själv bidra med de resterande slantarna. Jag såg i någon tidningsartikel att hon låg i topp när det gäller inkomster i Åstorps kommun. Hon kan nog bli bjuden på någon fin middag på slottet som tack.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlagRör inte min kompis

tisdag 2016-09-20
Budgetdax
tyckeri nummer 7068

» Tänk så förvånad jag blev

I dag har finansminister Magdalena Andersson presenterat regeringens budgetförslag för nästa år. Jag har hunnit läsa lite kommentarer och lyssna på en del av debatten från Riksdagen. Jag måste erkänna att jag har blivit något förvånad över oppositionens reaktioner på budgeten. Reaktioner och kommentarer från representanter för Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedumokraterna har inte alls varit vad man kunde förvänta sig.

Dom har varit kritiska!

Eller för att utveckla det lite, dom har gnällt och tyckt att i princip allt är fel och att jorden är på väg att gå under. Tänk vad jag har blivit förvånad! Något förenklat så tycker alla de högerborgerliga representanterna att budgeten har för stort underskott beroende på för mycket skattehöjningar och snålhet med utgifterna till sådant som järnväg, polis och bidrag till de som inte behöver bidrag. Istället borde skatterna ha varit lägre samtidigt som subventionerna av livet för de som lever ett gott lov borde varit högre. Dessutom borde budgeten ha uppvisat ett överskott. Sverigedumokraterna tycker till min stora förvåning att invandring och flyktingar kostar för mycket. Tänk att politiker kan förvåna på det viset!

Vi kan också notera att man från borgerligt håll tycker att Sverige borde avvika mer från vad andra länder gör. Så är ju t.ex. tankarna på en begränsning av möjligheterna för kommersiella vinstmaximerande skolföretag ett fruktansvärt socialistiskt maktmissbruk. Vad man från borgerligt håll glömmer att berätta är att det svenska friskolesystemet är extremt i en internationell jämförelse. Det är t.ex. bara två länder i hela världen som tillåter vinstdrivande företag att driva skolor som finansieras med skattepengar. Det andra landet är Chile där diktatorn Augusto Pinochet införde reglerna på order av högerekonomen Milton Friedman. Chile är på väg att avskaffa systemet just nu. Sedan återstår bara Sverige.

Ett annat område där vi är ganska unika är det faktum att vi nästan är det enda EU-land som inte har någon form av Förmögenhetsskatt / Arvsskatt / Fastighetsskatt. Jag är övertygade om att borgerliga politiker skulle hotat med världens undergång om det kommit ett förslag på något sådant.

Ett tredje område är det fruktansvärda ingreppet i företagsvärldens rätt att göra som dom vill som förslaget om en lagstadgad könsfördelning i börsföretagens styrelser skulle bli. Vad de borgerliga politikerna som hotar med den fria företagsvärldens undergång glömmer att berätta att sådana regler finns i många EU-länder, som Tyskland, Frankrike osv.

Se till att skatterna betalas av de som har råd att betala skatter och att de som inte har råd med ett drägligt liv får tillgång till olika former av stöd så att deras liv blir drägligare. Låt de som har råd betala för välfärden och samhällsskyddet.

Jag har dock missat det borgerliga gnället över en utgiftshöjning i budgeten. Anslaget till Kungahuset höjs! Har ni missat den kostnadsökningen?


Rör inte min kompis

måndag 2016-09-19
Skratt och gråt
tyckeri nummer 7067

» Dagens gapskratt

Ibland kan nyheter man hör eller läser om vara sådana att man får svårt för någonting annat än att spontant få ett rejält skrattanfall. Ett praktexempel på en sådan nyhet är när Dagens Nyheter i dag "avslöjar" att bakgrunden till de plötsligt placerade soldaterna på Gotland var ett hemligt men plötsligt höjt hot från Ryssland. Vill du inte betala till Dagens Nyheter för "avslöjandet" så kan man t.ex. läsa hos Svenska Dagbladet. Naturligtvis är det så att den ryska björnen sitter och finslipar på akuta planer på att invadera Gotland! Finns det verkligen NÅGON som tror på något sådant? Finns det någon grund för någonting så handlar det om att den svenska militära ledningen vill ha mer pengar. Moderaterna tänder naturligtvis på alla fjorton cylindrarna och kräver att Försvarsberedningen ska kallas in akut för att diskutera det omedelbara hotet om en rysk invasion. Jag tycker faktiskt att det räcker med att budgetgruppen stämplar "avslås" på ansökan om mer pengar.

Skratt
Jag vill poängtera att jag inte anser att det är fel att placera militär på Gotland. Men försök inte inbilla mig att det föreligger något akut hot. Däremot är det nog så att på lång sikt har nog hotet ökat. Skulle NATO fortsätta att placera ut förband runt omkring Ryssland kommer Ryssland att känna sig ännu mer hotat. Samtidigt placerar sig Sverige allt mer som en del av detta NATO-hot (som Ryssland ser det). Skulle situationen bli ännu mer irriterad finns det alltid risken att små incidenter kan växa till något mer. Upplevs då Sverige, av Ryssland, allt mer som en del av detta hot (som Ryssland upplever det) så ökar också risken för att vi blir utsatta om konflikten urartar. Ryssland är inget större militärt hot. I dag klarar man inte av konflikten i Ukraina. Insatsen i Syrien har ju inte direkt räddat Assads regim kvar. Den ryska björnen är egentligen bara en liten ilsk mus.

Så, försök inte inbilla mig att "avslöjandet" av det ökade ryska hotet handlar om någonting annat än debatten om den svenska militärbudgeten. Den som försöker med något annat förtjänar inget annat än ett gapflabb!

» SverigeDUMokraterna

I Sveriges kommuner står i dag sammanlagt 47 platser helt tomma i Kommunfullmäktige. Av dessa är 46 Sverigedumokratiska platser. Det normala om en ledamot avgår från Kommunfullmäktige är att nästa på Kommunfullmäktigelistan från senaste valet istället får platsen. Men när det inte finns fler namn på listan så blir platsen helt enkelt tom. I ledningen bland kommunerna ligger Åstorps grannkommun Klippan. Där står i dag 4 av Sverigedumokraternas 9 platser i Kommunfullmäktige tomma.

Statistiken jag såg visar inget om hur många av de Sverigedumokratiska kommunfullmäktigeledamöterna som lämnat partiet men sitter kvar på sina platser representerande ett annat parti eller som helt oberoende. Men verkligheten är den att svenska politik aldrig tidigare upplevt ett parti med sådan röra bland sina ledamöter som Sverigedumokraterna visat upp.


Rör inte min kompis

söndag 2016-09-18
Siffror och statistik
tyckeri nummer 7066

» Att göra Annie lycklig

Att kommentera alla de väljarundersökningar som står som spön i backen är alltid spännande. Något som är extra roligt är att studera hur media själva väljer att kommentera sina undersökningar. Vad väljer man att sätta i rubriken? Det är här vi kan se medias egna intressen speglas. I dag presenterar Svenska Dagbladet den undersökning som Sifo gör för tidningen. Svenskan väljer att göra rubrik av att Centern ligger på ovanligt hög nivå, det är tydligen 22 år sedan Centerpartiet hade så "höga" siffror som de 8,4% som man får i månadens undersökning. Om nu 8,4% (+0,4) är så höga siffror. Man kan ju också jämföra med Torbjörn Fälldins första val 1973 då Centern fick 25,1%. Fast sedan dess har det gått utför varenda riksdagsval till bottennoteringen 5,1% i valet 1998. Sedan har man tröskat omkring 5-8% i de val som varit efter detta. Men kan vi göra Annie Lööf glad så låt oss göra det. Hon verkar mest gnälla just nu tycker jag. Jämförelserna görs med senaste undersökningen som gjordes i juni månad.

Undersökningens största vinnare är annars Socialdemokraterna som får 28,0% (+0,9) följt av Vänsterpartiet som får 7,6% (+0,8). Undersökningens stora förlorare är Moderaterna som får 24,8% (-1,5) och Kristdemokraterna som får 3,0% (-1,0). Liberalerna har en mindre uppgång till 5,2% (+0,4) medan Miljöpartiet har en smärre nedgång till 4,2% (-0,2). Sverigedumokraterna står stilla på 15,6%.

Vad hade man mer kunnat sätta som rubrik än Centerns "höga" notering om man hade haft andra intressen? Ja, varför inte att den Rödgröna planhalvan ökat med 1,5 procentenheter medan Högeralliansens fyra partier tappat 1,7 procentenheter samtidigt som Kristdemokraterna ju trillar ut. Detta skulle göra en situation där de Rödgröna fortsätter att vara störst. Å andra sidan så har Miljöpartiet inte mycket marginal ner till 4%-spärren heller.

Den slutsats vi kan dra är att det kan gå precis hur som helst vid nästa val. Men det är spännande att tycka till om förändringarna, även om dom i allmänhet nog främst beror på den heliga s.k. felmarginalen.

» Dagens tidningsrubrik

I Svenska Dagbladet hittar jag en liten rubrik över en kort notis som lyder:

- "Sverige - det mest innovativa landet i Europa"!

Onekligen en spännande rubrik om landet som har så fruktansvärt dålig skola som ju måste ge världens sämsta utbildning. Som dessutom har skatter och ett näringslivsklimat som är rent fruktansvärt och som skrämmer bort alla nya företag.

Eller kan det vara så att det mesta är rent gnäll?

Det är i varje fall rapporten European innovation scoreboard som hävdar att, baserat på de data man fått från EU-kommissionen, som hävdar att Sverige är det mest innovativa landet i hela Europa. Tänk vad man kan läsa spännande nyheter i små tidningsnotiser!

» Bedragare del 299

Jag har fått mejl från några som kallar sig Svensk Post med rubriken "Vi har försökt att skicka dig din nya iPhone 7". Något som ju är snällt, att skänka mig en iPhone. Det är många som vill skänka bort nya iPhone. Kan det bero på att försäljningen inte riktigt uppfyllt förväntningarna? Hur som helst skriver Svensk Post så här:

Äpple
Kära användare: sven@swl.nu - appleci5415421

Vi har försökt att skicka dig din gratis iPhone 7 telefon,
men behöver fortfarande ett par små uppgifta från dig.

Via länken nedanför, kommer du bli ombedd att bekräfta leveransadressen
för utsändelse av telefonen.

Vi hoppas du blir glad för din nya telefon!

- Hämta din telefon här -

Med vänliga hälsningar,
Svensk Post

Jag har efter moget övervägande dock bestämt mig för att jag inte vill bekräfta någon leveransadress. Jag vill helt enkelt inte ha någon iPhone. Jag fortsätter med min kära gamla Sony ett tag till. Ni kan stoppa upp er iPhone långt upp i en viss hålighet och ta alla era bluffmejl med er upp i hålet.

Jag läste förresten någonstans att anledningen till att någon tagit en tugga på Apple-äpplet är för att folk inte ska förväxla det med ett körsbär! Jo, det är tydligen så!


Rör inte min kompis

lördag 2016-09-17
USA...
tyckeri nummer 7065

» Ibland begriper jag inte

Jag vet att jag som underrubrik på min blogg har texten: "Färdiga åsikter - helt gratis". Men, det finns faktiskt tillfällen då jag inte riktigt vet vad jag ska ha för åsikt eftersom jag helt enkelt inte riktigt begriper. Annars är ju det mest framträdande med många bloggar (inklusive Sven Tycker) att jag och mina bloggkollegor tror att vi vet allt, begriper allt och tycker allt rätt. Men, just nu finns det ett område där jag, trots min ekonomiska utbildning, inte riktigt begriper sambandet. Telia har ju dömts att betala böter för de ytterst suspekta affärerna i Uzbekistan 2007. Telia har helt uppenbart sysslat med affärer som ett seriöst företag inte ska ge sig på. Alltså är det inget att anmärka på att Telia dömts till rejäla böter, motsvarande 12 miljarder kronor. Något som ju i slutändan får betalas av de som äger Telia på ett eller annat sätt. Nu ser jag att den tyska banken Deutsche Bank dömts till böter på motsvarande 120 miljarder kronor. Detta för tvivelaktiga affärer med bostadsobligationer innan finanskrisen 2008. Nu är jag inte tillräckligt insatt i de här affärerna för att bedöma om böterna är rimliga. Men med mitt allmänna förtroende för giriga banker så förvånar det inte mig det minsta om man sysslar med tvivelaktiga affärer på gränsen till det juridiskt acceptabla. Att dom inte är moraliskt acceptabla förväntar jag mig inte ens.

Men, nu kommer vi till mitt dilemma. Det är det amerikanska justitiedepartementet som utdömer böterna!? Vad är det som gör att det är det amerikanska justitiedepartementet som utdömer böter för vad ett svenskt företag gör i Uzbekistan eller ett tyskt företag gör i Tyskland? Antagligen är det så att det amerikanska justitiedepartementet gör på det här viset eftersom Telias tvivelaktiga affärer i Uzbekistan eller Deutsche Banks tvivelaktiga affärer i Tyskland även kan skada amerikanska företags intressen. Men, om det är så, så kan ju justitiedepartement i världens alla andra länder också i princip utdöma böter. Det kan bli rejält dyrt att fela. Kanske inte helt fel! Var hamnar dessa böter som USA:s justitiedepartement utdömer? I USA? Har det blivit en affärsidé från USA att finansiera budgeten genom att utdöma böter till företag runt om i världen? Eller är detta bara ännu ett exempel på att USA anser sig vara en självutnämnd världspolis, och världen låter det vara så, så slipper man själva? Kan någon förklara för en gammal bloggare?

» Dessa obegripliga amerikaner

En av de mycket underliga fenomenen med USA är den totala fixeringen vid skjutvapen. Amerikaner skjuts ihjäl på löpande band i USA. Fast vapenlagarna i USA varierar ganska mycket mellan olika delstater. De, i en internationell jämförelse, mycket liberala lagarna gör att en mycket stor andel av amerikanerna är beväpnade. Resultatet av detta är att många amerikaner dör i olyckor med vapen. Många barn som leker med skjutvapen i hemmet skjuter ihjäl sig själva eller syskon. Eftersom tillgången till skjutvapen är så stor är det också mycket vanligt att det tas till skjutvapen i samband med bråk. Det får också till effekt att det oftare används skjutvapen i samband med brott. Det är också den stora tillgången till vapen som gör att det väl inte finns många andra länder i världen där polisen skjuter ihjäl så många som i just USA. Det beror inte bara på att amerikansk polis är skjutgalna. Det beror nog snarast främst på att amerikansk polis helt enkelt alltid utgår ifrån att den person dom ska göra ett ingripande mot är beväpnad med skjutvapen. Det får till slutresultat att 12-åringar med vattenpistoler skjuts ihjäl. Det får till effekt att cykeltjuvar som sträcker sig mot fickan för att legitimera sig skjuts ihjäl. Det gäller helt enkelt för polisen att skjuta först, och då skjuter man även när det i efterhand visar sig att det inte hade behövts.

Men, det är trots allt en gradskillnad mellan olika politiker vad dom anser om de amerikanska vapenlagarna. I den nuvarande presidentvalskampanjen står Donald Trump och Hillary Clinton för olika syn. Medan Donald Trump står på vapenindustrins sida och vill ha så fritt fram som möjligt för skjutvapen står Hillary Clinton för en trots allt mer restriktiv politik. Alltså används detta av Donald Trump genom att hota med både det ena och det andra. Senast ansåg han att Hillary Clintons livvakter borde gå obeväpnade. - "Ta bort deras vapen, hon vill inte ha vapen. Ta dem, så får vi se vad som händer med henne. Ta bort vapnen, okej. Det kommer att bli väldigt farligt". Tidigare har han till och med gjort uttalanden som kunnat tolkas som att han uppmanat supportrar att använda våld mot Hillary Clinton. Dessa amerikaner och deras fixering vid skjutvapen!


Rör inte min kompis

fredag 2016-09-16
Anders och jag
tyckeri nummer 7064

» Nu lämnar vi

Den 12 januari 2012 började jag jobba för Migrationsverket. Några månader senare, den 22 mars, beslutade den dåvarande Regeringen att tillsätta den förre SÄPO-chefen Anders Danielsson som Generaldirektör för samma Migrationsverk. En tjänst han tillträdde en månad senare, den 23 april. Vi har alltså jobbat här ungefär lika länge. I dag meddelade Anders Danielsson att han lämnar Migrationsverket för att istället den 1 december 2016 börja jobba som generalsekreterare för Röda Korset. Kul för honom! Med tanke på att just Sverigedumokraterna gläds åt att Anders Danielsson lämnar så inser jag att det är en förlust för Migrationsverket. Anders Danielsson är en GD som verkligen kämpat för sin myndighet och stått fast vid de värderingar som skulle prägla myndigheten fram till politikernas saltomortal. Själv är jag ju närmare ett år äldre än Anders Danielsson. Jag har dock precis som Anders Danielsson i dag formellt meddelat min arbetsgivare att jag önskar sluta. Lite längre än Anders Danielsson stannar jag dock kvar hos Migrationsverket. Jag får ju ge dom en chans att sätta in en ny kompetent kraft på min tjänst. Mitt beslut är istället att gå i pension från den 1 april 2017. Jag vill poängtera att detta inte är något aprilskämt utan fullt allvar. Sedan får vi se om man kan leva på den pension som erbjuds. Det blir ju lite lägre inkomst samtidigt som skatten höjs. Våra borgerliga högerallianspolitiker har ju en gång i tiden bestämt att gamla, sjuka och arbetslösa ska straffbeskattas. Ha det i åtanke den dag ni blir gamla, företaget där ni jobbar flyttar jobben till Litauen eller ryggen ger upp. Då ska ni straffas med lägre inkomst och högre skatt.

» Bedragare del 298

När jag nu snart går i pension kanske jag ska fundera på att dryga ut inkomsterna. Vad tror ni om det här erbjudandet? 1.000 Euro om dagen i ren förtjänst vore ju inte helt fel. Här behöver man inte ens jobba för att tjäna pengar på optionshandel. Det fixar datorn till oss. Så här skriver man i mejlet till mig:

Wow. Är detta verkligen lagligt?

Hallà sven@swl.nu!

Det àr svàrt att tänka sig att det faktiskt är lagligt. Vem hade trott att man kunde tjäna sä mycket helt lagligt?

mer om det här

Jag pratar inte om små belopp;
Jag pratar om €1,000 om dagen i ren vinst från mjukvaran BOT PLUS 365.

Vad måste man göra för att tjäna så här bra?
Om du seriöst vill förbättra ditt liv bör du avvara ett ögonblick till att läsa mer om det här.
Du behöver aldrig ångra att du försökt göra ditt liv bättre, vilket detta system kan hjälpa dig med!
Sätt igång din egen bankomat IDAG.
Redan imorgon kan du börja med obegränsade uttag.

TESTA DET NU

Som så mycket annat som låter för bra för att vara sant så är det också för bra för att vara sant. Lite sökande på nätet tyder på att det här är en robot som lurat italienare under en lång tid men som nu översatts till engelska för att lura andra människor. Det är bara att konstatera att det inte finns några genvägar till de stora pengarna om man ska vara ärlig och ha moral. Släng skiten! För övrigt borde dom köra ett rättstavningsprogram som får rätt till å, ä och ö.


Rör inte min kompis

torsdag 2016-09-15
Så kan det gå
tyckeri nummer 7063

» På det tredje ska det ske

Ibland gäller det att bara ha tålamod. Den moderata Riksrevisionsskandalen har nu slutligen skördat sitt tredje offer. Nu har alla de tre Riksrevisorerna tvingats avgå (alla tre moderater) sedan dom klantat till det för sig genom att anställa sina släktingar och moderata kollegor och skyddat sina moderata vänner från kritik. Margareta Åberg var den som höll ut längst, men hon har nu också insett att det inte fanns någon annan utväg än att ställa sin plats till förfogande. Att media i allmänhet hållit tyst om att det hela är en moderat skandal är egentligen riktigt anmärkningsvärt. Jag tvivlar på att våra journalister hållit tyst om kopplingar till Socialdemokraterna eller Miljöpartiet om det varit fd statssekreterare från S eller Mp-departement som anställt sina egna partikamrater och hjälpt sina egna partikamrater från kritik. Men nu var det alltså moderater - så det har varit tyst om den kopplingen. Margareta Åbergs allra sista insats verkar vara en debattartikel i Dagens Industri i dag (uppenbarligen skriven innan hon insett att hon måste avgå) där hon argumenterar för att privatisera delar av Teracoms verksamhet. Helt i linje med moderat politik alltså.

Riksrevisionen
I Svenska Dagbladet argumenterar förra chefen för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius, för att det var helt rätt att alla tre Riksrevisorerna tvingats lämna sina poster. För övrigt tycker jag att hon uttrycker det hela bättre än vad jag själv skulle fått ihop det:

- "Jag menar att det här är helt katastrofalt för förtroendet för myndigheten. Jag tycker att det är upprörande och chockerande att tre personer med långvarig erfarenhet från höga ämbeten i staten så till den milda grad missbrukar förtroendet att sitta som chefer för den här centrala institutionen. Det är märkligt och konstigt".

Det kommer att ta tid innan vi har återfått förtroendet för Riksrevisionen. Den myndighet som det faktiskt är allra viktigast att vi litar på. Det är ju dom som ska se till alla andra myndigheter sköter sig så att vi kan lita på dom.

» Nästa...

Kent Ekeroth
Som jag har sagt redan tidigare så skulle man kunna fylla en hel blogg med bara tankar och tyckerier om sverigedumokrater som trampar i klaveret eller helt enkelt bara gör bort sig genom att säga vad dom tycker. I dag berättar flera tidningar och andra sorters media om hur SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth på skattebetalarnas bekostnad åker till Grekland för att tillsammans med "journalisten" Alexander Fridback (SD-desinformatören som Aftonbladet kallar honom) för att där göra en propagandafilm för SD-sajten Avpixlat. Kent Ekeroth, väl mest känd för sin järnrörsattack, måste ha en hållhake på SD-ledningen eftersom han aldrig ens får en tillrättavisning från den ledning för partiet som försöker hålla en ren fasad. Fortsättning följer...

» Vilka är hotet mot världsfreden?

Libyens flagga
En brittisk parlamentsrapport är mycket kritisk till de amerikanska bombningarna av Libyen för att göra sig av med Muammar Khadaffi. Dessa angrepp från amerikansk militär är ett av många exempel på hur världspolisen som sitter i Vita Huset och Pentagon tror att dom har rätt att militärt lägga sig i konflikter eller styrandet av andra länder fritt som dom vill. Muammar Khadaffi var inget vi ens önskade vår värsta fiender, men efter USA:s ingrepp har situationen snarast blivit ännu värre. Precis som i Irak. Precis som i Afghanistan. Precis som... Hur som helst har alltså nu en brittisk parlamentsrapport (även Storbritannien deltog i bombningarna som störtade Muammar Khadaffi) kommit fram till att läget i Libyen är sämre efter NATO:s angrepp.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-09-14
Att hålla tyst eller sova
tyckeri nummer 7062

» Liberaler utan folk

I måndags var jag ju lite elak mot Jan Björklund och Folkpa... f'låt Liberalerna när jag tyckte att det varit lite tyst om dom. Så jag gissade att Jan Björklunds något panikartade utspel om att regeringen kanske skulle bjuda in Sverigedumokraterna också var just för att få lite publicitet i kampen om medias bevakning. De borgerliga kollegorna Anna, Annie och Ebba är oftast duktigare på det hela än vad Jan Björklund är. Eller också handlar det helt enkelt om att journalisterna tycker det är roligare att skriva om dom tre än att skriva om stackars Jan.

Jan Björklund
Hur som helst fick Jan Björklund en snilleblixt. Om jag går ut och kräver att man ska bjuda in Sverigedumokraterna så får jag säkert lite publicitet, tänkte Jan. Och visst fick Jan Björklund publicitet. Men, ingen höll med honom. Till och med inom Folkpa... f'låt Liberalerna protesterade man. En som protesterade var Birgitta Ohlsson. Men, det var tydligen en gång för mycket som Birgitta Ohlsson inte lyder Jan Björklund blint. Kraven på att hon skulle avgå dök upp från flera håll inom partiet.

Det slutade i dag i ett 8 timmar långt intern partimöte, ett möte som uppenbarligen var både hetsigt och högljutt. Till slut blev resultatet tydligen att Birgitta Ohlsson vägrar lämna partiets ledning, men däremot lämnar hon riksdagsgruppens förtroenderåd eller vad det hette. Det hade hon själv fattat beslut om heter det officiellt. Intressant är vad som skulle hänt om hon INTE avgått. Det hela handlar naturligtvis inte bara om att Birgitta Ohlsson inte kan acceptera vad som bestämts. Det är istället en djup ideologisk spricka inom partiet. Birgitta Ohlsson (och de som stödjer henne, t.ex. LUF) står för en socialliberal linje medan de som krävt hennes avgång står för den högerliberala politik som Jan Björklund står för. En högervridning som alla de fyra borgerliga partierna är inne i, i jakten på sverigedumokratiska väljare.

Jag tror att Folkpa... f'låt Liberalerna snart är utplånade, om inte Jan Björklund tar och "runkar upp stridskuken ordentligt" som han tydligen använde som argument under sin militära karriär. Ett socialliberalt parti kanske behövs, men vi behöver inte hur många högerpartier som helst.

» Det är jobbigt

Eller skulle jag kanske döpt dessa rader till "Dagens Sverigedumokrat". Men det blir ju lite enformigt. Ett lyssna på Stefan Löfven är kanske inte alltid det roligaste man kan göra. Men att sitta och sova i Riksdagen medan landets statsminister talar är kanske att överdriva. Hur som helst var detta vad sverigedumokraten Sven-Olof Sällström sysselsatte sig med under Regeringsförklaringen. Jag tar för givet att Sven-Olof Sällström inte tar ut fullt arvode för mötet i Riksdagen. Jag tycker han borde ha så mycket samvete att han tackar nej till en del av slantarna om han sitter och sover.

Men, kan man som Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson ta ut fullt arvode utan att ens vara närvarande i Riksdagen så... Hon var inte i Riksdagen alls under förra året utan jobbar i sin egen firma istället. Men fullt riksdagsarvode trillar ut varje månad.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-09-13
EU, SD och Bluff
tyckeri nummer 7061

» Europeiska Unionen

I torsdags avslutade jag ett Tyckeri om flyktingmottagandet inom EU med tyckandet att Ungern borde slängas ut ur EU eftersom man inte följer det man är förpliktigad att göra. - "Släng ut dom" avslutade jag mitt Tyckeri med. Uppenbarligen finns det i varje fall några läsare av min blogg. I en notis hos brittiska BBC läser jag att Luxemburgs Utrikesminister Jean Asselborn har tagit intryck av mina tankar. Han tycker att Ungern borde uteslutas på grund av "massive violation", som han uttrycker det. Jag vet i och för sig inte om jag är särdeles stolt över att ha hamnat på samma ståndpunkt som Luxemburgs utrikesminister. Men, han får gärna tycka samma som mig.

Fast glädjen fick inte vara allt för länge. Strax efter läste jag att Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier inte vill gå så långt .Han håller med om att man kan vara lite otålig, men: - "Men personligen har jag inte linjen att man ska hänvisa en medlemsstat till utgången" säger Tysklands utrikesminister. Och, eftersom det är Tyskland som bestämmer så kan vi konstatera att min smarta idé inte kommer att förverkligas. Tyskland har stort inflytande, Luxemburg har litet inflytande och mig struntar man totalt i! Vi får fortsätta att dras med Ungern som medlem trots att man struntar i allt, förutom att ta emot bidrag. Hade det inte varit för alla slantar som trillar in hade man hunnit före britterna med sin Brexit.

» Dagens Sverigedumokrat

Egentligen skulle man kunna fylla en hel blogg med dagliga inlägg om sverigedumokrater som trampar i klaveret. Jag vet faktiskt inte vad man ska satsa på. Alla vi som inte har något till övers för dessa rasistiska halvnassar (och vi är i överväldigande majoritet) blir styrkta i vårt motstånd mot den sverigedumokratiska människosynen. Men, de redan frälsta blir väl egentligen bara ytterligare styrkta i sin tro att Jimmie står för den enda sanningen och är den stora frälsaren och alla vi andra bara ljuger. Hur som helst, så någon gång då och då kan jag inte låta bli att tycka till om ännu en av dessa vidriga människohatare.

Alltså har jag bestämt mig för att i dag fundera lite över SD:s gruppledare i Piteå, Magnus H, som i kommunfullmäktige tydligen helt tappade besinningen. De vidrigheter han "i affekt" vräkte ur sig är sådana där sverigedumokratiska sanningar som man inte ska säga offentligt utan reservera för den lite mer personliga argumentationen. Alltså har man inom SD bestämt att Magnus H ska ta en time out och gå kurs i hur man får uttrycka sig offentligt. Det är många på dom kurserna.

» Bedragare del 297

Jag har fått mejl från en Janelle Orr med rubriken "Budget report". Hon har varit så vänlig och delvis gjort klart förra månadens budgetrapport och vill nu att jag tydligen ska lägga till lite småsaker i den. För att jag ska kunna göra detta har hon bifogat en spännande .zip-fil som väl då ska innehålla den halvfärdiga budgetrapporten för förra månaden. Så här skriver Janelle:

Hi torget,

I have partially finished the last month's budget report you asked me to do. Please add miscellaneous expenses in the budget.

With many thanks,
Janelle Orr

Fast jag ska erkänna att jag blir lite misstänksam. En .zip-fil som heter 7450e60a19c.zip gör i varje fall mig lite misstänksam. Sedan känner jag ju ingen Janelle alls. Ingen Orr heller för den delen. Vad jag ska med en budgetrapport för förra månaden begriper jag inte heller. Min ekonomi är sådan att det handlar bara om att få ihop slantar till räkningar vid månadsskiftet och gärna några kronor kvar på kontot sedan för maten fram till nästa lön. Slutligen kanske vi ska säga att det känns lite misstänksamt att adressera till "Torget". Det var en spalt jag skrev i tidningen Eter-Aktuellt som ges ut av Sveriges DX-Förbund. Men det är måååånga år sedan. Jag tror jag avstår från att klicka på bilagan. Så kanske jag kan använda min dator nå't år till! Släng skiten!


Rör inte min kompis

måndag 2016-09-12
Jan Björklund och Bedragare
tyckeri nummer 7060

» Fortsatta kopplingar på högerfronten

Jag såg att Jan Björklund tyckte att han börjat försvinna i medierapporteringen. Våra journalister skrev mycket mer om Annie Lööf, Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor. Dom har varit mycket duktigare på att gå ut med spännande utspel som får journalisterna till att ställa sig i kö. Jan Björklund ältar NATO och Skolan till förbannelse. Det börjar media bli lite trötta på. Alltså gick Jan Björklund ut och tyckte att Stefan Löfven även borde bjuda in Sverigedumokraterna till de blocköverskridande förhandlingar som genomförs lite då och då. Att ingen annan än Jimmie Åkesson höll med gjorde inte så mycket. Jan Björklund blev omnämnd i media! Svenska folket blev påminda om att vi har ett parti som heter Folkpa... f'låt Liberalerna också, innan dom blir helt utplånade.

Major Jan Björklund
Hur som helst ska det nog främst ses som ännu ett litet steg i en utveckling som styr in Sverigedumokraterna i det Högerborgerliga lägret. Dom olika borgerliga partier går med jämna mellanrum ut och fjäskar, samtidigt som Sverigedumokraterna i fler och fler frågor bara blir ett borgerligt röstboskap.

Senaste exemplet på detta är när jag ser och hör att Sverigedumokraterna några dagar innan det är dags beslutat sig för att säga Nej till Regeringens försök att rensa ut oseriösa företag ur den offentliga upphandlingen. Genom att ställa krav på Kollektivavtal skulle en del av de värsta oseriösa missfostren i verksamheten gallras ut. Det tycker egentligen även SD, men dom måste ju tacka för stödet och fjäska sig in för att i framtiden bli ännu bättre insläppta i värmen på den borgerliga sidan. Hur lång tid tror ni det tar innan de gamla nassarna även officiellt släpps in i värmen?

» Bedragare del 296

Ibland kan bedragarmejlen vara riktigt roliga att få. I dag fick jag mejl från Western Union som berättade att jag måste bekräfta en betalning på dryga 217 Euro till någon som heter Carl Helgenson. Nu känner jag ju ingen som heter Carl Helgenson, och har inte heller gjort någon utbetalning på det här beloppet. Så det har ju blivit något fel. Så här skriver dom:

Thank you for using the Western Union Money Transfer service.

Your money transfer is Pending. Following is a summary of your transaction.

You need to confirm or cancel this transaction!

---------------------------------------------------------------------------------

Western Un ion
TRANSACTION DETAILS :

Money Transfer Control Number (MTCN) 3298837726

Date of Order: 26 May, 2016 10:08
Amount sent: EUR 217.10
Reciver Name: Carl Helgenson

Status: Pending

Cancel Payment - Confirm Payment

---------------------------------------------------------------------------------

Thank you for using WesternUnion !

Tanken är sedan naturligtvis att jag ska klicka på "Cancel Payment", eller om jag är lite fräck ska klicka på "Confirm Payment" istället. Det spännande är att båda länkarna leder till exakt samma adress som verkar höra hemma hos nå'n japansk bilhandlare. Kort sagt, det är något skumt med det hela. Släng skiten i papperskorgen. Jag orkar inte forska vidare.


Rör inte min kompis

söndag 2016-09-11
Skatt och Skott
tyckeri nummer 7059

» Skatter för oss och för andra

Just nu är upprördheten inom högerborgerliga kretsar stor över att vår Rödgröna regering låter brytpunkten för statlig skatt ligga kvar vid 35.850 kronor i månaden istället för att höja den efter inflationen. Det får alltså till effekt att de som passerar en månadsinkomst på dessa dryga 35.000 kommer att få betala även statlig skatt. Vilket ju naturligtvis är en ren skandal. Tänk att behöva betala skatt till den hemska Staten och finansiera en militärmakt till exempel. Själv ligger jag långt under detta så jag behöver ju inte oroa mig utan nöjer mig med att betala till Åstorps kommun och till Region Skåne. Dessa stackars "normalinkomsttagare" som nästa år kommer att få betala kanske ända upp till 100 kronor mer i skatt varje månad kommer naturligtvis att drabbas av svåra problem med ekonomin och att finansiera alla nödvändiga utgifter som två resor till Thailand varje år, en ny bil varje år för att inte tala om nya 50" TV-apparater i alla vardagsrummen. Jag tycker verkligen synd om er som får en skattehöjning med 100 kronor - om ni får er inkomst höjd över 36.000 i månaden. Stackars pojkar och flickor!

Däremot tycker jag det är lika gott åt alla pensionärer som får bidra med mer till samhället än den som jobbar och tjänar lika mycket. Dom här gamlingarna eller sjukpensionärerna bidrar ju inte till samhällets uppbyggnad på annat sätt än att betala lite extra skatt. Jag tycker faktiskt att moderaten Anders Borg tänkte helt rätt när att valde att bestraffa sjuka, gamla och arbetslösa med extra straffskatt. Jag vill dock förbereda min trogna läsekrets på att jag kommer att ändra åsikt på den här punkten när jag om ett halvår blir pensionär. Vi är ju alla lite egoister. För det är väl där hela tanken med "Jobbskatteavdrag" ligger. Eftersom införandet gjordes av politiker som jobbar struntar dom väl totalt i sjuka (dom bara simulerar), arbetslösa (dom är bara lata) och gamlingar (dom har gjort sitt). För hade det handlat om ren rättvisa så skulle väl inte skatten på så kallade arbetsfria inkomster (kapitalinkomster) vara lägre än arbetsinkomster?

Jag ber er som läser detta att observera att det är ett litet försök att vara ironisk. Uppriktigt sagt tycker jag faktiskt att det ligger lite i Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt Twitter: - "Moderaterna riggade skattesystemet för de rika. Nu är det dags att göra något åt det. " Tyvärr kan vi inte förvänta oss så mycket. Men kanske några små steg i rätt riktning i varje fall.

» Jakten på rustning

Kampanjen för att avsluta mer än 200 år av fred och alliansfrihet är just nu stark från Högeralliansen och Näringslivet. Från Högerpolitiker har man alltid litat mer på Vita Huset i USA än på Kreml i Moskva. Det kvittar vem som är president i Washington eller vem som styr i Moskva. Om det var en tsar, en kommunistledare eller Putin som styrt i Moskva så har alltid Rysskräcken härskat hos många svenskar. Det är ju helt klart att dagens ledare i Moskva kan man inte lita på. Men en mycket viktig sak att tänka på är att Sovjet och Ryssland sedan Andra världskriget inte varit ute och militärt lagt sig i stater utanför vad man anser vara den egna maktsfären. Under Sovjettiden handlade det om Östeuropa som skulle lyda. Nu under Ryssland handlar det om de gamla sovjetstaterna. Vi har Georgien och Ukraina som exempel. Men utanför vad man anser vara den egna maktsfären är man inte på det viset och lägger sig i. Det är en annan supermakt (om nu ens Ryssland kan kallas för supermakt längre) som på eget initiativ lägger sig i och skapar konflikter runt om i världen. Och med en eventuellt Donald Trump vid makten litar jag ännu mindre på Vita Huset och Pentagon. Kampen för NATO-medlemskap handlar helt enkelt om något annat. En ledare i tidningen Dagens Industri skriven av PM Nilsson handlar nog främst om att det svenska näringslivet gärna vill sälja mer vapen och annan militär material. Både i Sverige och i resten av världen. Till exempel till Saudiarabien som rustar mer än vad Ryssland gör. Hur som helst har PM Nilsson fått ett svar av mig. Kände att jag måste fundera lite längre.

- "Hej

Jag har inte själv läst utredningen utan bara läst diverse redovisningar av denna. Ett av de stora argumenten för en anslutning (efter mer än 200 år med fred och alliansfrihet) verkar vara att vi ska garanteras skydd när Ryssland anfaller (att dom aldrig anfallit utanför vad man betecknar som sin egen maktsfär har ingen betydelse). Men dom har ju rustat så enormt. Att USA har minst en Nolla till i rustningsbeloppet, att stater som Saudiarabien och Kina bland annat rustar mer än Ryssland har ingen betydelse. Att övriga NATO-länder (förutom USA) också mångdubbelt rustar mer än Ryssland har inte heller någon betydelse.

Sverige har alltid sett Moskva som det stora hotet. Det var tsarryssland, det var kommunistsovjet och det är putinryssland. Att man inte ens klarar av Georgien eller Ukraina tycker jag säger en hel del om hotet.

Men, i redovisningen av argument har man bara sagt att vi garanteras hjälp (vilket vi ju inte garanteras om vi står utanför). Men inte ett ljud om att ifall vi är medlemmar så måste vi väl också garantera stöd till andra medlemmar. Precis som dom garanterar hjälp till oss. Dvs till Turkiet, till Ungern eller när ett kommande Donald Trumps USA kommer i konflikt.

Är det verkligen att MINSKA risken för konflikter?

Jag bara undrar!"

Hälsningar Sven Ohlsson


Rör inte min kompis

lördag 2016-09-10
Såja
tyckeri nummer 7058

» Ska vi göra som andra - eller inte

På vissa områden är Sverige mer eller mindre helt unika i världen. På andra gör vi som en massa andra länder. Låt mig ta ett exempel på sådana frågor där våra politiker driver olika linjer. Där vissa politiker driver linjen att vi bör göra som andra, samtidigt som samma politiker håller tyst när det är så att den fråga dom driver gör oss unika.

Låt oss ta krigsdeltagande, neutralitet och alliansfrihet. Sverige är unika i världen, vi har inte varit i krig på mer än 200 år. Något som alltså gör oss helt unika. Det är också något som hjälper oss att kunna leva ett trots allt bra liv. Allra helst om vi jämför oss med många andra. Under mååånga år har vi varit alliansfria för att kunna vara neutrala vid krigskonflikt. Men nu vill många borgerliga politiker avskaffa denna alliansfrihet. En alliansfrihet som alltså gynnat oss i hundratals år. Men nu, när riktigt krig i Europa inte varit aktuellt under en rekordlång period, då vill dessa borgerliga politiker avskaffa vår alliansfrihet. Syftet med detta uppges vara att det skulle innebära att vi garanteras hjälp när Ryssland invaderar Sverige. Att detta är totalt osannolikt (enligt alla experter) har ingen betydelse. Går vi med i NATO garanteras vi hjälp! Vad dessa NATO-älskare INTE berättar är att NATO-medlemskap också innebär att vi förbinder oss att hjälpa andra NATO-medlemmar. Att gå med i NATO innebär alltså att vi förbinder oss att hjälpa Turkiet, Ungern osv. Eller varför inte USA under Donald Trump! Ett medlemskap i NATO ökar risken för att Sverige hamnar i krig. Så håll Sverige utanför! Vi behöver inte göra som andra länder, vi kan driva vår egen linje.

För övrigt blir det inte mer för dagen. Nu ska jag dopa migrän!


Rör inte min kompis

fredag 2016-09-09
No to Na to
tyckeri nummer 7057

» Vilka ska vi förbinda oss att hjälpa?

NATO-debatten poppar upp med jämna mellanrum. Jan Björklund har i allmänhet inget annat att göra än att argumentera för att Sverige ska överge den Alliansfrihet som vi haft sedan innan han föddes. Debatten handlar i allmänhet helt om ifall vi kan få hjälp, eller inte, vid en kommande väpnad konflikt. Jag för min del tycker att debatten borde handla om ifall det finns risk för någon konflikt överhuvudtaget, och vem eller vilka vi ska förbinda oss att hjälpa. För det är något som totalt glöms bort i NATO-debatten. Att gå med i NATO innebär inte bara att andra NATO-medlemmar förbinder sig att hjälpa oss om vi handlar i konflikt. Det handlar också om att vi förbinder oss att hjälpa andra NATO-medlemmar om dom kräver detta.

Säg Nej till NATO
När de värsta NATO-älskarna kommer igång är rysspöket det värsta som finns. I Sverige har det hotats med rysspöket sedan urminnes tider. Det var så redan på det gamla Tsarrysslands tider. Sverige har också varit i krig med Ryssland flera gånger. Senast var det Sverige som var inne i Ryssland och härjade! Det ska också påpekas att Ryssland i modern tid inte varit ute och krigat i länder som ligger utanför det Ryssland anser ligger inom den egna maktsfären. Där befinner sig inte Sverige. Under Sovjettiden handlade det om Warszawa-pakts länder som riskerade att göra sig "fria" från Moskvas lydnad. T.ex. Ungern. Numera handlar det om gamla Sovjetdelstater som riskerar att göra sig "fria" från Moskvas lydnad. T.ex. Ukraina. Men, man är inte utanför denna maktsfär och invaderar. Det är en annan stormakt (läs USA...) som regelbundet skapar konflikter runt om i hela världen, som bombar för att göra sig av med misshagliga ledare, som flyttar gränser med vapenmakt (senast genom att skapa staten Kosovo efter amerikanska flygbombningar). Det är USA som invaderar, bombar eller infiltrerar (t.ex. Grenada, Irak, Afghanistan, Libyen och flera Latinamerikanska militärkupper). Det är inte Ryssland.

Det hotas med en rysk militär rustning. Verkligheten är den att den amerikanska militärbudgeten är mångdubbelt högre. Ryssland ligger inte ens på andra plats, inte ens på tredje plats i världen. NATO-länderna i Europa har en sammanlagd militärbudget som är mångdubbelt högre än den ryska. Det används som argument Rysslands aggressiva beteende i Östersjön. Verkligheten är att det land som oftast kränker svenskt luftrum t.ex. är Tyskland.

Ett medlemskap i en militärunion innebär att övriga medlemmar förbinder sig att hjälpa oss om vi hamnar i konflikt. Men, det innebär också att vi förbinder oss att hjälpa övriga medlemmar. Jan Björklund, vill du verkligen att Sverige ska förbinda sig att militärt hjälpa Viktor Orbáns Ungern, Recep Tayyip Erdogans Turkiet eller varför inte ett USA med Donald Trump som president? Jan Björklund vill ju att vi ska med i NATO senast 2020. Det är inte osannolikt att Donald Trump då är president i USA. Enligt en del opinionsundersökningar leder han just nu i presidentvalskampanjen. Snälla Jan Björklund förklara för mig varför vi ska förbinda oss att hjälpa Viktor Orbáns Ungern, Recep Tayyip Erdogans Turkiet eller Donald Trumps USA?

Behåll den svenska Alliansfriheten så att vi kan förhålla oss neutrala vid en konflikt om vi vill detta. Det är VI som ska avgöra, inte någon annan. Say No To Nato!

» Snart är det val

Ja, kanske inte direkt snart, men faktum är att i dag är det exakt 2 år till nästa val - under förutsättning att det inte blir ett val extra av någon anledning. Jag har alltså ett par år till på mig för att bestämma mig för om jag ska fortsätta som valförrättare även efter att jag är pensionär. Detta är något som jag sysslat med under många år. Först bara som rösträknare, sedan valförrättare och de senaste valen som ordförande för ett valdistrikt. Det här är ett uppdrag som jag rekommenderar för de som får en chans. Det är lång arbetsdag eftersom det börjar med att möblera vallokalen och slutar först när alla valsedlar är räknade och redovisade. Det är också stressigt, när det efter att vallokalen stängts blir dags att räkna alla valen. Men, det är otroligt trevligt, man träffar mängder med glada människor och till detta en trevlig kamratskap och en otrolig spänning. Däremot är man ofta bland dom allra sista att veta hur valet egentligen går eftersom man inte har tid att bry sig om sådana rapporter i media när man sitter och räknar röster och ska få detta att stämma överens med antalet avlämnade röster i vallängden.

Men, det var inte det jag tänkta tycka till om. Det handlar istället om hur det går i nästa val. Aftonbladet har granskat vilka partier som har mest trogna väljare enligt de undersökningar som gjorts och vilka som har förlorat flest av sina väljare. Det visar sig då att mest illa ute är Liberalerna, Miljöpartier och Kristdemokraterna. Och det är tre partier som vi i stort sett skulle kunna klara oss utan. Miljöpartiet Mp, har förvandlats från ett miljö parti till ett makt parti. Förkortningen Mp är kvar men kampen för miljön har glömts för kampen att behålla makten. Kristdemokraterna har egentligen aldrig varit berättigade. Religionen ska hålla sig borta från politiken. Och om man plockar bort den kristna anknytningen återstår ju bara ett parti som hoppar jerka mellan olika ståndpunkter beroende på väderleken. Det finns inget som inte redan finns i de andra borgerliga partierna. Dom kan gärna försvinna, dom kommer att saknas av få. Slutligen har vi Folkpa... f'låt Liberalerna. Har inte Jan Björklund överlevt sig själv? Han har totalt snöat in på två frågor, NATO och skolan. Och på båda områdena fyller partiet ingen funktion längre. Att ta sig namnet Liberalerna samtidigt som partiet glömmer bort vad liberalism egentligen står för tycker jag tyder på kortslutning. Jag kommer inte att sakna Liberalerna. Däremot kommer jag att sakna skoltalibanen Jan Björklund. Det är alltid så roligt att hacka på honom.


Rör inte min kompis

torsdag 2016-09-08
Korta tankar
tyckeri nummer 7056

» Flyktingskandalen

Jag läser att Tyskland nu överväger att börja skicka tillbaka flyktingar till Grekland. Detta samtidigt som EU inte följt det avtal som gjorts med Grekland om att ta hand om de 60.000 flyktingar som finns i Grekland men inte kommer vidare. Enligt överenskommelsen med Grekland skulle flyktingarna fördelas på övriga EU-länder. Vad jag förstår har mindre än 4.000 av dessa 60.000 fördelats. Övriga sitter kvar i Grekland. Det är en skam av EU att inte följa sina avtal. Men det är väl inget nytt att EU inte levererar vad man lovat? Samtidigt läser jag att EU-medlemmen Ungern inte kommer att ta emot några flyktingar alls. Man kommer helt enkelt att vägra bevilja asyl till någon. En skam kallar jag det. Släng ut dom!

» Den svenska skolan

I tidningen Dagens Samhälle läser jag om en undersökning om förtroendet för den svenska skolan. Någon märkbar förändring jämfört med för ett halvår sedan kan inte märkas. 34% av svenskarna har ganska stort eller mycket stort förtroende för skolan. Vad man kan se är att ju äldre man är, desto mindre förtroende för skolan. Vi kan också se att medan 44% av de med hemmavarande barn har ganska eller mycket stort förtroende så har bara 28% av de utan barn förtroende. Vi kan också se att storstadsbor har större förtroende än de som bor på "landsbygden". Stockholmarna har högst förtroende medan skåningarna har minst förtroende. Det intressanta är det faktum att det skiljer sig så stort mellan de som har egen personlig kontakt med skolan och de som bara får höra hur dåligt det är genom media. Kan det vara så att media skildrar skolan i sämre dager än vad den i verkligheten är? Hrm! Vad kan detta bero på? Det får jag återkomma till en annan dag.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-09-07
Pengarna styr
tyckeri nummer 7055

» Money talks - 1

Jag skrev ju i går om Ericssons personaldirektör Bina Chaurasia som dels har en lön (12 miljoner) som vi andra bara kan drömma om (inklusive andra personaldirektörer), dessutom fick hon ytterligare 10 miljoner i bonus av den numera sparkade vd:n Hans Vestberg för att inte sluta och flytta till USA. Sedan flyttades jobbet till USA så att hon ändå kunde flytta över Atlanten. Jag konstaterade i går att: - "Jag utgår ifrån att personalen på Ericsson ständigt går omkring som på moln av lycka över att ha en så kompetent personaldirektör."

Men i dag läser jag att Facket redan innan hon fick sin fantastiska bonus krävde att Bina Chaurasia skulle sparkas. - "Bina Chaurasi är ett hot mot en av företagets framgångsfaktorer – Ericssonandan" framförde Facket. Men Hans Vestberg ville hellre ha kvar henne. Sedan dess har förtroendet för ledningen totalt rasat.

Vad detta visar på är att vi lever i helt olika världar. Människor på den här nivån verkar tro att dom lever på en helt annan planet och struntar fullständigt i hur vanliga människor mår. Bara dom kan tjäna ytterligare några miljoner i bonus så är dom nöjda. Allt annat skiter dom fullständigt i. Money talks.

» Money talks - 2

Jag såg en notis om att det är hockeymatch på gång mellan Sverige och Finland. Tydligen en träningsmatch i morgon inför World Cup. Det som gör det intressant med den här rubriken är det faktum att dopningskontrollanter är bannlysta! Jo, faktiskt. Dopningskontroller får inte göras. Bakom denna hårresande regel ligger NHL, den nordamerikanska hockeyligan och spelarfacket där, NHLPA. Vi kan alltså konstatera att i den kommersiella NHL-ligan förutsätts spelarna dopa sig. För om man inte räknade med att spelarna skulle åka fast i dopningskontroller så skulle man inte kräva att dopningspolisen skulle låsas ute.

Jag tycker alla borde göra som den finska sportministern Sanni Grahn-Laasonen gör, bojkotta hela jippot. Släng ut patrasket helt ur idrottsgemenskapen! Det är ju uppenbart att dopningsfusk är rutin, och då har man inte inom idrottsgemenskapen att göra. Fast hockeyrepresentanterna håller inte med. Dom försöker prata bort att pengarna bestämmer. Verkligheten är den att det här inte är idrott, det är bara om pengar det handlar. Money talks.


Rör inte min kompis

tisdag 2016-09-06
Min födelsedag
tyckeri nummer 7054

» Gratulerar mig själv

I dag har jag min 64:e födelsedag, något som jag firat med att jobba som vanligt. Jag har dock nu bestämt mig för att gå i pension om cirka ett halvår. Det får helt enkelt vara slut nu, innan det tar slut. Men så läser jag om Ericssons personaldirektör som för några år sedan fick 10 miljoner kronor i extra bonus för att stanna kvar när hon egentligen ville flytta till USA. Så då började jag fundera på om jag inte också kunde göra en sådan överenskommelse med min arbetsgivare. När jag nu under dagen försökt antyda att detta vore ett lämpligt erbjudande även till mig så har det mest skämtats bort. Ska jag tolka detta som att jag inte är lika attraktiv som Bina Chaurasia eller hur ska jag tolka detta? Fast så ser jag att hon redan innan hade en lön på 12 miljoner, så vi lever ju i olika världar. Dessutom måste hon vara extremt kompetent för sitt jobb som personaldirektör eftersom hennes lön ligger på 3-4 gånger så mycket som hennes kollegor på andra svenska storföretag. Det innebär att jag utgår ifrån att personalen på Ericsson ständigt går omkring som på moln av lycka över att ha en så kompetent personaldirektör. Dessutom läser jag att hon trots bonusen för att inte sluta flyttade till USA ändå. Sedan behöll hon bonusen ändå genom att få jobbet flyttat till USA det också. Så ska en slipsten dras! Jag tror inte att jag vill vara med på dom här rundorna. Jag har i varje fall lite moral!

» Svenskar är duktiga

Enligt en utvärdering som EU gjort så är svenskarna allra bäst inom Gemenskapen på att sköta skatteinbetalningen av moms. Jag är övertygad om att detta måste bero på det extremt höga skattetrycket och alla orimliga skatter som förslavar det svenska folket! För det är ju så den borgerliga propagandan går. Vi dignar ju under av så höga skatter att vi inte har råd att leva. Eller kanske beror vår stora ärlighet istället på att vi har väl avvägda skatter som samtidigt får medborgarna att se att pengarna används på ett förnuftigt sätt. Bara 1,24% av det som skulle betalts in i moms försvinner i form av skattesmitning säger EU att dom kommit fram till. I länder som Rumänien, Malta och Litauen ligger siffran på över 30%. Men dom har antagligen så låga skatter att medborgarna inte tycker att det är någon idé att betala dom? Ja, jag vet uppriktigt sagt inte vilka slutsatser man ska dra av den här undersökningen. Mer än att svenska skatter uppenbarligen är höga (fast dom är inte högst), men tydligen samtidigt väl avvägda och vettigt använda. Undrar om alla borgerliga skattegnällare har läst den här rapporten? Dom borde göra det! Totalt räknar EU-kommissionen med att motsvarande 159,5 miljarder Euro, vilket motsvarar 1.500.000.000.000 kronor (det är alltså 12 nollor och kallas även 1,5 biljoner kronor) försvinner i fiffel. Det är nästan dubbelt hela den svenska statsbudgeten. Hur mycket som försvinner i annat skattesmitande kan vi inte ens fantisera om, nollorna räcker inte till?

» Lata bilister

Jag ser att TV4:s Kalla Fakta och diverse tidningar är upprörda över att det utfärdas alldeles för många parkeringsböter. Jag för min del tycker att det snarare finns alldeles för få parkeringsvakter och att det utfärdas alldeles för lite parkeringsböter. Alldeles för många bilister kör som idioter och parkerar hej vilt precis som dom vill för att slippa gå 25 meter. Utanför där jag bor finns en liten parkeringsplats / vändplats. Här finns, tror jag, 7 markerade parkeringsplatser. Vanligtvis finns det upp till dubbelt så många bilar parkerade (ibland ännu fler) eftersom det antagligen är för långt att gå de 100 metrarna till en större parkeringsplats en bit bort. Som effekt av detta parkeringselände har sopbilar som kommer för att hämta sopor mycket stora problem att ta sig fram. Skulle ambulans eller brandkår komma skulle dom inte kunna ta sig fram eftersom det allt för ofta står felparkerade bilar i vägen. Jag kräver fler parkeringsvakter och fler parkeringsböter! Sluta gnäll!


Rör inte min kompis

måndag 2016-09-05
Ingen sportfåne
tyckeri nummer 7053

» Vad är idrott?

Det svenska och finska flygvapnet övar tydligen tillsammans just nu. Det finns dom som tycker att militärövningar är spännande. Om jag förstått medierapporteringen rätt så handlar det om att man övar att Finland attackerat Sverige och det svenska flygvapnet då alltså ska slå tillbaka det finska anfallet. Planen är uppenbarligen att nästa år ska övningen gå ut på samma sak, fast tvärtom. Då är det alltså Sverige som ska anfalla Finland.

Hur som helst ska vi vara glada. Jag noterar med mycket stark tillfredsställelse att Sverige i helgen vann Finnkampen, både på herrsidan och på damsidan. Så härligt att få ge dom nedrans finnarna på nöten. Det var njutbart till max. Bra gjort av dessa kämpande svenska töser och pågar. Det var en ljuvlig upplevelse att se hur glada en del blev över sina framgångar. Jag har bara sett delar av det hela på TV, men det kändes skönt det jag såg. Jag ska erkänna att jag inte är någon sportgalning. Men just friidrott tycker jag är kul att titta på. Det händer så mycket olika saker hela tiden.

Fast i tidningarna har intresset för att rapportera om friidrotten och Finnkampen uppenbarligen inte varit så stor. Aftonbladets Sportbilaga i går ägnade en sida åt att lite så där pliktskyldigt rapportera om Finnkampen. Däremot ägnades hela framsidan och ytterligare ett helt uppslag åt någon sorts BLODIGT gladiatorspel som jag inte ens anser vara idrott utan bara någon sorts vulgär show där det går ut på att visa sig så skrämmande som möjligt innan kampen börjat och sedan se till så att motståndaren ser blodigare ut än vad man själv gör. Uppenbarligen är i princip allt tillåtet i dom här vidrigheterna förutom om att sparka i skrevet och bita i öronen. MMA är INTE idrott, det är bara någon sorts grotesk kommersiell underhållning för sjukligt blodtörstiga idioter.

Tack för ordet!


Rör inte min kompis

söndag 2016-09-04
Ibland blir det totalfel
tyckeri nummer 7052

» Det blev sämre

Utförsäljningen av apotek
En undersökning som gjorts av forskare vid Uppsala universitet visar att både personalen och kunderna anser att det blivit sämre efter privatiseringen av apoteken. Trots att det blivit fler apotek berättar kunder som är beroende av receptbelagda mediciner att det blivit svårare att få tag på medicinerna. Lagerhållningen av medicinerna har helt enkelt försämrats sedan målet blivit att gå med så stor vinst som möjligt istället för att ge kunderna service. Även personalen i form av farmaceuter är missbelåtna. De nya kommersiella apotekskedjorna har som mål att sälja så mycket som möjligt. Det är då mer lönsamt att sälja skönhetsmedel och andra former av storsäljare. Att hålla mindre efterfrågade, men kanske livsviktiga, receptbelagda mediciner i lager är mindre lönsamt. Aftonbladet.

De flesta forskarna menar att detta var en effekt som man borde ha kunnat förutse. Men de politiker som drev igenom "reformen" hade inte servicen som mål utan istället principen att det skulle privatiseras för privatiserandets egen skull. Arbetaren

- "Omregleringen i sig visade sig vara målet. Man ville inte ha ett statsägt apoteksmonopol, helt enkelt, av ideologiska skäl." Kristin Wisell, utredare.

» Skandalen Riksrevisionen

Riksrevisionen
Riksrevisionen måste vara en av de viktigaste myndigheterna vi har. Det är dom som ska granska alla dom andra myndigheterna så att dom sköter sig. Nu har jag flera gånger tidigare skrivit om hur skandalerna följt varandra inom Riksrevisionen. Som en effekt av detta har än så länge två av de tre Riksrevisorerna tvingats avgå. Skandaler som handlat om hur riksrevisorerna lagt sig i granskningar för att skydda vänner. Hur man anställt vänner och anhöriga utan normala anställningsförfarande. Nu läser jag i facket ST:s tidning Publikt hur de nya riksrevisorerna skapat en ny organisation och skapat en rejält dålig arbetsmiljö. Under året har mer än var tionde anställd bara under detta året fram till nu lämnat verksamheten och sökt sig till andra anställningar. Det är uppenbart att Riksrevisionen blivit en rejäl skandal, en moderat skandal! Det kommer att ta tid att återupprätta det förtroende som är ett måste för en myndighet av den här digniteten. Det är många som har anledning att fundera över vad dom gjort, vad dom borde gjort och vad dom ska göra i framtiden.


Rör inte min kompis

lördag 2016-09-03
Järnvägar och Sverigedumokrater
tyckeri nummer 7051

» Sätt igång med järnvägsinvesteringarna

Jag har inte bestämt mig för vad jag ska tycka om en eventuell investering i helt nya snabbtågslinjer Stockholm - Göteborg / Malmö. Det måste göras investeringar för att öka kapaciteten i det svenska järnvägsnätet. Det går enormt många tåg på dessa dubbelspåriga linjer. Dagens snabbtåg ska dela spår med regionala tåg och godstrafik. Tåg som går i olika hastighet. Det innebär att få ihop all denna, ständigt ökande, trafik är ett mycket komplicerat pussel. Men, det innebär också att mycket små problem och förseningar mycket snabbt sprider sig. Alltså MÅSTE det göras stora investeringar för att öka kapaciteten. På de nya snabbtågslinjerna ska nya snabbare tåg dela plats med nya regionala tåg. Men, det innebär också att det blir lite bättre plats på de gamla linjerna. Men det behöver fortfarande göras investeringar även här. Att det måste göras stora investeringar är klart. Både i rent underhåll och i nya investeringar. Min största invändning mot att investera i nya snabbtågslinjer är att dessa investeringar riskerar att tränga ut alla andra investeringar runt om i landet. Investeringar som MÅSTE göras.

Snabbtåg till Stockholm
Det är trångt på spåren. Mycket trångt. Lägg till det en lång tids snålhet när det gäller underhåll så har du skapat problem. Och trängseln finns överallt. Låt mig ta ett eget lokalt problem som exempel. Jag bor i Åstorp, som ligger utefter linjen Helsingborg - Hässleholm, den så kallade Skånebanan. En av Sveriges hårdast trafikerade enkelspåriga järnvägslinjer. Vi har i Åstorp under vardagar ett Pågatåg i halvtimmen till Helsingborg (och under stora delar av dagen även två tåg i timmen i den andra riktningen). På helgerna Pågatåg en gång i timmen. Dessa Pågatåg ska samsas om spåret med Godstrafiken. Det gör att det blir trångt. Mycket små händelser får snabbt följdverkningar.

I torsdags skulle jag göra ett kort besök i Malmö. Tyvärr har våra direkttåg till Malmö fortfarande inte kommit igång. Enligt de ursprungliga planerna skulle Pågatågstrafiken på Söderåsbanan Åstorp - Malmö ha kommit igång nu. Men det saknas pengar. Alltså skjuts de investeringar som måste göras för att det ska få plats med Pågatåg också, på denna linje där det i dag bara går godståg, ständigt upp. Senaste budet är att trafiken ska komma igång till 2021! Alltså gäller det istället att åka till Helsingborg och där byta till ett annat tåg till Malmö. På sträckan Åstorp - Helsingborg finns det fyra stationer emellan med cirka 5 minuter mellan varje station. I Åstorp är det möte med Pågatågen i andra riktningen. Efter 5 minuter kommer man till Bjuv, där det var möte med ett några minuter försenat godståg. Nästa uppehåll var Mörarp, med möte med ytterligare ett godståg. Tredje uppehåll är Påarp där det är möte med nästa Pågatåg. Slutligen Ramlösa där tågen ansluter till den dubbelspåriga Västkustbanan till Helsingborg. Pga lite försenade möten var tåget sent till Helsingborg och jag fick helt enkelt springa i trapporna för att inte missa Øresundståget till Malmö som gick från andra plattformen. Det behövs helt enkelt mycket lite för att det ska bli förseningar. Hade det funnits mer pengar hade i varje fall delar av banan garanterat gjorts dubbelspårig.

Vi kan fortfarande fundera över politikernas och Trafikverkets prioriteringar. På många håll, främst borgerligt håll, tycker man att de ca 230 miljarder som helt nytt snabbtåg Stockholm - Göteborg och Stockholm - Malmö skulle kosta är på tok för dyrt. Inom den kretsen verkar de flesta tycka att det är för mycket pengar. Det är samma politiker som tidigare slagits med näbbar och klor för att få genomföra det som kallas Förbifart Stockholm. 2 mil motorväg för mer än 30 miljarder! Dvs dessa 2 mil motorväg i Stockholm kostar en tiondel av vad hela Snabbtågsprojektet skulle kosta. Snacka om att göra prioriteringar.

Varför är jag så intresserad av järnvägen? Ja, ett skäl är naturligtvis att jag är uppvuxen i järnvägssläkt. Min pappa var järnvägare, min farfar var järnvägare och min farfarsfar var järnvägare. Lägg till detta att morfar också var järnvägare. Att min faster gifte sig med en järnvägare och att en av mina kusiner är järnvägare.

Lägg till detta att Åstorp där jag bor inte hade existerat utan järnvägen. När den första järnvägen byggdes här fanns inte Åstorps samhälle. Det fanns två små byar, Åstorp och Björnekulla. Men när järnvägen Hässleholm - Helsingborg byggdes var en av finansiärerna greve Tornerhjelm på Vrams Gunnarstorp. Han krävde en station så nära sitt slott som möjligt. Alltså byggdes det en station mitt emellan dessa små byar precis där spåret rundade Söderåsen. När jag var barn var Åstorp en stor järnvägsknutpunkt där det gick tåg i sex olika riktningar från Åstorp. Mot Malmö. Till Helsingborgs C. Till Helsingborgs Färjestation eller Höganäs / Mölle. Till Ängelholm/Göteborg. Till Örkelljunga och slutligen till Hässleholm/Stockholm. Här passerade (och stannade för byten) internationella tåg Från Oslo till t.ex. Berlin. Från Stockholm till exempelvis Hamburg, Paris, Rom och Holland. Jag kunde alltså stiga på tåget i Åstorp och kliva av i Paris nästa dag. Nu är jag glad över att jag i varje fall kan åka till Helsingborg...

» Vad är Sverigedumokraterna?

Vi har ju under några dagar kunnat följa en diskussion inom de borgerliga högerpartierna om hur man egentligen ska definiera Sverigedumokraterna. Allt ifrån Annie Lööf och Centern som tar klart avstånd från SD som man betecknar som ett rasistiskt parti, ett parti man inte vill ta i med tång, via Moderaternas Anna Kinberg Batra som trots allt fortfarande står fast vid att SD är rasistiskt till Kristdemokraternas Ebba Busch Thors konstaterande att SD trots allt inte längre är rasister men att man har sina rötter i rasistiska idéer. Folkpa... f'låt Liberalernas Jan Björklund har inte haft tid med debatten. Han är fullt upptagen med att tolka allt som händer (regn, åska, en fis på tvären eller att Putin snubblat i en trappa) som argument för att Sverige måste avskaffa sin Alliansfrihet och gå med i NATO.

Sverigedumokraterna
Varför inte bara konstatera fakta. Sverigedumokraterna är ett rasistiskt parti med sina rötter i nazismen. Punkt Slut! Verkligheten är ju så enkel som att partiledaren Jimmie Åkesson anslöt sig till Sverigedumokraterna när partiet fortfarande var öppet nazistiskt.

En som inte förstått någonting är Svenska Dagbladets Göran Eriksson som verkar tycka det är anarki i Alliansen. Han verkar inte alls vilja förstå varför inte de fyra Högerallianspartierna helt enkelt bara kan börja samarbeta med Sverigedumokraterna. Detta skulle ju ge en enad höger makten i landet. Det är ju hemskt att partier som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har något inflytande. Då är det bättre att Sverigedumokraterna släpps in till maktens grytor. Ja, ungefär så resonerar Göran Eriksson. Han verkar inte vilja förstå någonting.

Låt oss ta ett par exempel på hur den Sverigedemokratiska svansen fungerar. En suspekt sajt spred nyligen plötsligt uppgifter om hur invandrarungdomar trakasserat flickor i det lilla samhället Backe i Strömsunds kommun. En uppgift, som det visar sig, var helt påhittad. I korthet - en lögn! Men en vidare granskning visar att bakom sajten som spred lögnen ligger en man bland annat är misstänkt för misshandel av en invandrad flicka. Vi kan läsa om den av Sverigedumokraterna anställda "journalisten" Egor Putilov som sprider olika underliga debattartiklar och andra artiklar under en mängd olika alias. Det sprids mängder av lögner för att sprida främlingsfientliga myter.

Men, det ska påpekas att det finns även moderater som ställer upp och försvarar Sverigedumokraterna. En sådan är Moderaternas distriktsordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman. Han deklarerar klart och tydligt: "SD är inget rasistiskt parti"! Om jag berättar att Lars-Ingvar Ljungman kommer från Vellinge så förklarar detta kanske en hel del. Detta är ett starkt moderatfäste (starkaste moderatfästet i hela Sverige) som väl främst gjort sig kända för att vägra ta emot flyktingar. Först under Lars-Ingvar Ljungmans partikamrat Göran Holms ledning som kommunalråd men sedan också när Lars-Ingvar Ljungman var moderat kommunalråd i Vellinge. Detta förklarar en hel del av ovanstående påstående.


Rör inte min kompis

fredag 2016-09-02
Vietnams nationaldag
tyckeri nummer 7050

» Kristdemokraterna ute på djupt vatten

I går kunde vi ju notera att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som ensam partiledare i Sverige, konstaterat att: - "SD är inte rasistiskt". Ett uttalande i KD:s tidning Dagen som väckte en hel del reaktioner. Naturligtvis yttrat av Ebba Busch Thor för att fjäska in sig hos Sverigedumokraterna så att dom i ännu högre grad skulle stötta de borgerliga partierna. Däremot verkar hon inte ha så stort stöd från de kristdemokratiska rötterna. Aftonbladet har frågat partiets distriktsordföranden vad dom tycker i frågan. Det är egentligen bara från Blekinge hon får stöd. Snarast verkar man vara ytterst kritiska till Ebba Busch Thors yttrande.

Ebba Busch Thor
Att det är från Sydsverige stödet kommer kanske inte förvånar. Samtidigt läser vi nämligen om KD-politikern i Alvesta som gör ett utspel mot homosexuella. Fast på den punkten är där något som jag inte riktigt begriper. Kauko Antbacke, som homofoben heter, säger: "Gud skapade människan till sin avbild och inte till transvestiter, lesbiska, bögar, pedofiler, nekrofiler, fanatiker, ateister, rika, fattiga, Israelhatare, osv. Vi alla föds nollställda, alltså lika". Vad var då Gud? Man eller kvinna? Inget av det antar jag! Om vi nu föddes till hens avbild och inte har rätt att vara något annat än en avbild av henom så ska vi alltså alla vara asexuella. Jag tror att Kauko Antbacke har lite mer att förklara om sina förvridna tankar.

Vi kan också notera att SVT kommit fram till att Ebba Busch Thor faktiskt har stöd från andra KD-politiker i just Blekinge för sin udda syn på Sverigedumokraterna.

Fast Ebba Busch Thor verkar inte ta diskussionen på allvar. Snarast verkar det som om hon håller sig borta från debatten. Medan en stor del av politiken diskuterar frågan ser jag att Ebba Busch Thor twittrar: - "Soligt. Men blåsigt. Kanondag på Gotland sedan tidigt imorse. Kom just hem"! Alla har ju rätt att göra sina prioriteringar. Jag ger nog lite mer för min lokala vänsterpartist Rossana Dinamarca: - "Känns som att en påminnelse är på sin plats: SD=Rasister". Punkt Slut! Ja, vi ska kanske poängtera att Sverigedumokraterna själva inte anser att dom är rasister. Men deras omdöme brukar man inte kunna ge så mycket för.

» Riksrevisionsskandalen

Moderata vänner
Skandalen med Riksrevisorernas brist på moral och omdöme fortsätter. Ännu en av de tre Riksrevisorerna har nu avgått sedan han konstaterat att klavertrampen var för grova. Fast det är en sak som förundrar mig, det är avsaknaden i media om att berätta att skandalen faktiskt är en rejäl moderat-skandal! Det handlar om politiskt tillsatta anställda i de moderata departementen som blev utan jobb efter valförlusten. Några fick jobb på Riksrevisionen, och sedan ordnade dom jobb till sina gamla moderatkompisar från regeringskansliet på Riksrevisionen utan normala ansökningsförhållanden. Det handlar om den moderata landshövdingen som var på väg att få kritik för att hon sparkat och betalt pengar för att bli av med en anställd. En anställd som hon inte hade rätt att sparka. Men hon fick hjälp av sin partikompis att få kritiken struken.

Riksrevisionens anseende är totalförstört för lång tid framåt. En rejäl skandal. En moderat-skandal! Men ordet "moderat" än bannlyst i den mesta rapporteringen i media. Hade den varit det också om det varit socialdemokrater eller miljöpartister som handlat på samma sätt? Jag tvivlar starkt!

» Bedragare del 295

Med rubriken "Leverans Godkänt" har jag fått ett glatt meddelande. Jag ska få en helt ny iPhone 7. Vilket ju inte är så illa att få denna mobil för bara frakten 9 kronor. Allra helst med tanke på att mobilen väl inte har lanserats än? Jag blir så lycklig. Det är ju det här jag drömt om hela veckan. Så här skriver man:

Kära

Halvätet äpple
Vi har förberett leveransen av din nya iPhone 7 som du kanske har vunnit!

Bokningsuppgifter:
Namn:
E-post: sven@swl.nu
Adress: Okänd
Giltig: 48 timmar

Vänligen uppdatera din adress här

Innan vi kan fortsätta behöver vi adressen som du önskar att få din nya iPhone7 skickad till. Du behöver också stå för fraktkostnaden på bara 9kr.

Uppdatera din adress

Vänligen observera att detta är en överförbar kupong, slutgiltiga ägandet av telefonen är kopplat till informationen som har angivits i formuläret på sidan, så se till att din information är korrekt.

Fast jag ska erkänna att jag har mina tvivel. Frakt 9 kronor? Nya iPhone måste ha rekordlåg vikt om man ska kunna skicka telefonen för det portot. Brevporto under 100 gram? Sedan är jag som alltid lite tveksam till att dom inte har alla uppgifter redan. Att jag ska vara tvungen att komplettera. Undrar vad dom letar efter, bankkortets nummer och kod så att dom kan dra de 9 kronorna?

Om jag ska vara uppriktig vill jag inte ha någon i-fån-telefon. Dom kan stoppa upp den där den hör hemma. Släng skiten!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-09-01
Purkna här och där
tyckeri nummer 7049

» Purken artist

Noter
Peter Jezewski, fd medlem av bandet The Boppers, är purken. Nyligen valde han att uppträda vid Sverigedumokraternas propagandafestival i Sölvesborg. Detta i motsats till de flesta andra ansvarsfulla artister som valde att inte vilja stödja SD:s människosyn genom att uppträda vid jippot. Peter Jezewski har också deklarerat att han sympatiserar med Sverigedumokraternas syn på omvärlden och medmänniskorna. Nu är han purken för att en arrangör valt att inte vilja boka honom. En arrangör som väljer att inte betala pengar till en artist som marknadsför den människosyn som Sverigedumokraterna står för. Den stackars Peter anser att det hela är ett brott mot yttrandefriheten. Det kan jag inte se. Peter Jezewski är inte förhindrad att uttala sitt stöd för den Sverigedumokratiska människosynen, däremot måste arrangörer ha rätt att välja att inte betala honom pengar.

Det är inte synd om dig Peter Jezewski, du har själv valt sida i frågan om en mänsklig syn på medmänniskorna eller en rasistiskt syn på medmänniskorna. Du har valt sida!

Vi har också kunnat se vad den Sverigedumokratiska svansen står för. Hotellet som bokat av Peter Jezewski har utsatts för bland annat bombhot. Sverigedumokraterna har hotat med att totalbojkotta hela hotellkedjan. Så mycket för yttrandefriheten!

» Purken miljardär

Det halvätna äpplet
För några dagar sedan dömde EU att Apples skatteöverenskommelse med Irland för att flytta kontoret dit inte överensstämmer med lagen. Irland har redan låg företagsskatt (12,5%), något som lockat många internationella företag att i varje fall placera en postlåda på Irland för att kunna skatta sina vinster där. Nu har en utredning som gjorts visat att Apple haft en specialöverenskommelse med den irländska skattemyndigheten för att lägga kontoret på Irland och som gjort att man inte betalt mer än ca 1% i skatt i praktiken på sina mångmiljardvinster. Som naturligtvis då styrts till Irland. Nu har EU efter en lång utredning kommit fram till att avtalet strider mot EU:s regler. I korthet ska därför Apple betala in ytterligare 13 miljarder Euro (motsvarande ca 125 miljarder kronor) eftersom man betalt för lite skatt under mer än 10 år. Detta har naturligtvis gjort Apples VD Tim Cook purken. - "Det är vansinnigt, det är politiskt. Vi har inte gjort något fel, Irland har inte gjort något fel" är hans kommentar. Men en del på Irland välkomnar pengarna, då kan man betala av en hel del av statsskulden. Flera stora internationella företag med kontor eller postboxar på Irland är nog oroliga eftersom utredningen på EU-nivå fortsätter med andra företag. Ärendet är dock inte klart avgjort. Apple har många miljarder att köpa skickliga advokater för!

» Purkna politiker

För några dagar sedan deklarerade Anna Kinberg Batra att Sverigedumokraterna är ett rasistiskt parti. Något som ju fick SD:s partisekreterare Richard Jomshof att bli purken och deklarera att ingen normalt funtad svensk kunde tycka att Sverigedumokraterna är rasistiska. SD har inte alls någon rasistisk syn på andra människor. Det är ju helt enkelt bara så att det är skillnad på människor och människoliknande varelser. Att vilja göra skillnad på dessa handlar inte om rasism utan är ju bara ett konstaterande av fakta. Ja, något liknande måste man ju resonera.

Sverigedemokraterna

Nu läser jag att en av de borgerliga partiledarna inte alls tycker att Sverigedumokraterna är rasistiska. - "SD är inte rasistiskt" deklarerar Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. I intervjun i KD:s tidning Dagen avfärdar hon inte heller en Högerregering som är beroende av Sverigedumokraternas stöd. En tydlig högervridning av Göran Hägglunds KD som dock inte förvånar. Nu behöver vi nog inte oroa oss så mycket eftersom jag faktiskt tror att Kristdemokraterna gjort sitt i den svenska riksdagen. Det blir respass i nästa val. Jag har svårt att tro att så många svenskar som tror på det kristna budskapet kan fortsätta rösta på det KD som Ebba Busch Thor är på väg att skapa. Det har ju inget med det kristna budskapet att göra.

Det glädjer mig dock att Centerns Annie Lööf står fast vid att något sådant samarbete inte är tänkbart. - "SD är ett parti med rasistiska rötter och med en människosyn som står långt från min och Centerpartiets". Hon utesluter ett samarbete. Tack Annie!

Det fullständiga arkivet över Svens tyckerier sedan 1997

Besök gärna Sven Tycker på Wordpress

Besök görna Sven Tycker på Blogger
Dagens Måne


Läs Dagens ETC
Byt till ETC-el
Fria Tidningen
Expo
Expo
Stöd Arbetarrörelsens Internationella arbete
Autism & Asperger Förbundet
Sveriges DX-Förbund, om du vill veta mer om kortvågsradio
politikbloggar.nu
Blogglista.se
Infoo.se-Svenska webbkatalogen

bloggtopplista
BloggRegistret.se
Politik
Reggad på Commo.se
Hör gärna av dig till:
tycker@swl.nu.
eXTReMe Tracker

Lokala länkar:

Åstorps kommun

Åstorps Hembygdsförening

Nyvångs Gruvmuseum

Kvidinge Sockens Hembygdsförening

Åstorps Fotoklubb

Söderåsens Natur

IS Skanne

Åstorpsortens Ryttarförening

Åstorps Cykelklubb

Björnekulla Brottarklubb

Smaker från Söderåsen

Spettkaksbageriet i Åstorp

Skånehill Gård

Söderåsens Forsgård

Tomarps Kungsgård

Sånnagården

Tingvalla

Galleri Hultman

Hotell & Restaurang Rosenberg

Skåneleden

Björnekulla Fruktindustri

Godbiten Konditori

Kroglyckans

-


Fåglarna kvittrar

Vill du läsa gamla återanvända åsikter?

Sven tycker juli-augusti 2016 Sven tycker - Arkivet    

Sven Ohlsson den 21 april 2007
Och dom fortsätter att kvittra