Djupa politiska och filosofiska tankar - helt gratis - på Sveriges äldsta dagliga blogg
  Sven tycker till. Färdiga åsikter - helt gratis   Sven Ohlsson
Till presumtiva arbetsgivare:
Jag har rakat mig sedan bilden togs!

 
Alla har vi åsikter. En del skriver insändare, andra dagbok eller gårdagens trend - en blogg. Här passar jag på att uttrycka mig fritt. Jag skriver om stort och smått, om allmänna frågor eller privata frågor. Jag hoppas att du tycker det är lika roligt att läsa, som jag har tyckt det är att skriva. Och ha överinseende med att trots att detta troligen är Sveriges äldsta aktiva "blogg" så är detta nog också en av Sveriges fulaste "bloggar"! Sven Tycker är numera också mer eller mindre aktiv på Twitter, @sven_tycker.

Mer än 19 år i mänsklighetens tjänst
SVERIGES ÄLDSTA OCH FULASTE DAGLIGA "BLOGG"?

Glöm inte att bokmärka Sven Tycker så att du snabbt kan återvända

Rör inte min kompis

lördag 2016-06-25 Midsommardagen
Otacksamma folk
tyckeri nummer 6981

» Dumma folk som inte lyder

Britain & N Ireland
Britternas otacksamhet fortsätter att förundra de flesta kommentatorer. Hur kan dom vara så dumma som tackar Nej till fortsatt medlemskap i Himmelriket? Fast det är klart, dom har ju inte begripit riktigt vad det handlar om och dessutom är det bara en massa rasister som sagt Nej till fortsatt EU-medlemskap, om man för tro en hel del av kommentarerna. Redan har mer än en miljon britter krävt en ny folkomröstning. - "Dom kan gott få hålla på och rösta tills dom röstar rätt", verkar man resonera. Jag tycker faktiskt att Johan Hakelius i Expressen beskriver det hela riktigt bra.

Jag vill återigen poängtera att jag inte är fullständigt övertygad om att en majoritet av britterna har röstat rätt. Kanske hade det bästa varit att stanna kvar och kämpa mot den byråkratiska kolossen i Bryssel. Men, kanske tycker så många miljoner britter att man kämpat på tillräckligt länge för att nu ge upp. Och i bakgrunden kan vi märka att det finns en stor oro bland "Etablissemanget" för att den brittiska folkomröstningen ska vara en utlösande faktor för liknande utvecklingar i andra EU-länder. För faktum är att EU-tåget glömt av att få med sig en mycket stor del av folket på sin färd mot Himmelriket.

Det ska faktiskt bli spännande att följa utvecklingen av vad som händer. Vad händer med EU-utvecklingen? Vad händer med Euron? Vad händer med oss EU-länder utanför Euron? Hur ska det gå för Storbritannien? En hel del så kallade experter verkar tro att hela Storbritannien kommer att gå i konkurs. Faktum är att Storbritannien är det EU-land som när det gäller handel är minst beroende av EU. Storbritannien det EU-land som har mest handel med icke-EU-länder. Faktiskt en majoritet av den brittiska handeln. Britterna har en mycket stor handel med USA och med hela det gamla brittiska samväldet som ju står utanför EU. Det ska alltså bli spännande att följa utvecklingen. Både för britterna och för EU. Det ska bli mycket spännande!


Rör inte min kompis

fredag 2016-06-24 Midsommarafton
Midsommarafton i chock
tyckeri nummer 6980

» Oooops!

Hela Europa
Vadslagningsfirmorna hade fel. Eftersom Opinionsinstituten visade fel siffror så tröstade sig Maktens herrar och damer med att dom brukar ha fel och att man kunde lita mer på Vadslagningsfirmorna. Dom satsade stort på att britterna skulle välja att stanna i EU. Och så gick det som det gick! En majoritet (52-48) av britterna tyckte att det var bättre utanför än innanför. Runt om i Europa har paniken brutit ut. Detta hade man liksom inte kunnat föreställa sig. En intressant faktor är hur "etablissemanget" oroas över att det ju är i flera länder där det folkliga missnöjet är stort och man oroas över att det ska kunna tvingas fram folkomröstningar i andra medlemsländer som kan resultera i att fler länder väljer att följa efter. Ett strömhopp ut! Kanske skulle Maktens herrar och damer fundera över VARFÖR så många är missnöjda. Kan det finnas någon sanning i påståendet om att den Europeiska Unionen inte är ett samarbete medlemsländerna emellan, det är en central makt som bestämmer över medlemsländerna? Vad vi får hoppas är att det finns tillräckligt många inom EU som inser att det här är en väckarklocka. Det är dags för EU-makten att inse att dom har blivit fartblinda i sin insamling av makt. Att EU har blivit ett Maktelitens redskap för att styra över medlemsländerna. Det positiva vi kan få ut av detta är att vi kanske kan få ett reformerat EU. Att vi kanske får ett EU som verkligen är ett samarbete och inte bara en byråkratisk koloss som bestämmer över alla oss andra.

Jag har sagt det tidigare, och vill gärna upprepa det. Kanske hade det varit bättre om man byggt upp EU-samarbetet med EFTA som bas istället för att ha låtit det gamla EEC växa okontrollerat!

Fast jag har hört en hel del diskussioner i efterhand där det framställs som om att många som röstat för Brexit redan har ångrat sig och att andra inte hann registrera sig. Så egentligen var resultatet ett misstag. Det är bortförklaringar! Det är makteliten som inte kan inse att folket inte alltid lyder. Jag vill poängtera att jag är inte helt övertygad om att detta brittiska beslut är det rätta. Kanske hade det varit bättre för både britterna och EU om britterna stannat kvar, men fortsatt att påverka i rätt riktning. Men nu har det brittiska folket fått säga sin mening, och dom har sagt sin mening. Då ska Makten inte sitta och konstruera bortförklaringar utan istället lära av vad folket sagt. Låt det hela leda till något positivt. Skapa ett bättre EU som folket följer med på!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-06-23
Tre liknande tankar
tyckeri nummer 6979

» Det finns inget facit

Brexit
I dag får britterna säga vad dom tycker om det brittiska medlemskapet i EU. När jag skriver detta är väl vallokalerna stängda och räknandet har börjat så smått. När vi vet hur det gått vet jag inte. När vi verkligen vet hur det gick tror jag ingen vet. Ska man tro de värsta Brexit-förespråkarna så kommer Storbritannien att sjunka ner i havet bara av tyngden från alla de vidriga invandrare som kommer. Om man ska tro på många Bremain-förespråkare så kommer hela världens ekonomi att braka samman efter midsommarhelgen om britterna väljer att lämna EU i sticket. Naturligtvis är det inte sant något av det. Britterna klarade sig innan dom gick med i EU och det gjorde alla vi andra också. Naturligtvis kommer vi att klara oss efter också. Men, ibland är det bäst för alla att samarbeta. Det innebär att ALLA måste både ta och ge! Faktum är att jag tror inte att vi någonsin kommer att få något facit. Vi kommer att få veta hur det gick, men vi kommer inte att ha möjlighet att se hur det hade gått om det gått tvärtom. Sån't är livet!

» Verkligheten ser olika ut

När politiker som Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra ska beskriva vårt Fosterland kan man tro att vår ekonomi befinner sig i fritt fall. Men faktum är att svensk ekonomi klarar sig riktigt hyfsat. Arbetslösheten minskar, sysselsättningen ökar och statsbudgeten går med överskott. I stort sett alla spågummor och spågubbar tror att det kommer att fortsätta så (ja, förutom hon Anna Kinberg Batra alltså). Det är väl så att om man sitter i politisk opposition så måste man gnälla. Men faktum är att hon "stockholmaren" inte är riktigt trovärdig!

» Jag kan inte låta bli

Björn Wahlroos
Finansinspektionens synpunkter på Nordeas slantar är ett ämne som jag inte kan hoppa över. Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos korkade uttalande om att 80% av kunderna är finansiella idioter och att bankens uppgift är att se till att de resterande tjugo procenten tar hand om deras slantarna blir ju verkligen aktuellt vid ett sådant här läge. Vi 80% idioter kan kanske känna oss totalt lurade. Nordea skakar av sig all kritik, men dom där insatta slipsnissarna verkar veta lite mer. Medan börsen i övrigt gått upp så rasade Nordea rejält. Kanske dags att äntligen byta styrelseordförande? Det borde skett för länge sedan! En man med den synen på sina kunder är faktiskt inte värdig att vara ordförande för en bank.

Byt ut Björn Wahlroos! Som Nordea-kund kräver jag ett byte!
Jag undrar vem det är som är idiot?


Rör inte min kompis

onsdag 2016-06-22
Snart är det Midsommar
tyckeri nummer 6978

» Tre korta funderingar

* Svenska Dagbladet avslöjar i dag att Finansinspektionen i ett hemligt PM haft synpunkter på att Nordea systematiskt underskattat riskerna med sin utlåning till företag och därför egentligen saknar 80 miljarder kronor som dom kan tvingas plocka in på något sätt. Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos klassiska: - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Det kanske är vi 80% idioter som blir lurade till slut på våra slantar när dom där 20% misslyckas, med hjälp av Björn Wahlroos?

** I morgon röstar britterna om sitt fortsatta medlemskap i EU. En folkomröstning som beror på ett taktiskt klavertramp från britternas konservativa premiärminister David Cameron. Han räknade med att vinna folkomröstningen utan problem, men genom att utlova en folkomröstning skulle en massa interna problem lösas. Nu har vi fått en ganska ful folkomröstningskampanj där argumentationen (i varje fall om man ska tro på rapporteringen hos oss) varit riktigt usel. Som starkt kritisk mot EU känns Brexit-anhängarnas argumentation vidrig. Och Bremain-anhängarna är inte mycket bättre. Jag skäms över politiker! Till Midsommarhelgen vet vi. Fast egentligen vet vi inte då heller. För vinner Brexit återstår åratal av förhandlingar.

*** 86% av alla flyktingar finns i den fattiga världen. Inget västland tar sig in på 10-i-topp för att ta emot flyktingar. Samma gäller att ta emot antalet flyktingar i förhållande till sin rikedom. Här ligger också afrikanska stater och stater i Mellanöstern i topp. När det gäller att ta emot antalet flyktingar i förhållande till egna innevånare leder Libanon som har 183 flyktingar per 1000 innevånare. Sedan kommer Jordanien med 87. Sverige beslutade i går om att införa regler som är bland de strängaste inom EU. Vi ligger på 9:e plats med 17 flyktingar per 1000 innevånare. Vi har varit duktiga i förhållande till våra "vänner" i EU. Men det är fortfarande grannarna som tar det verkliga ansvaret. Och när vi bygger taggtråd, murar och byråkratiska hinder får dom ta ett ännu större ansvar medan vi slipper. Jag skäms! Och den Europeiska Unionen borde skämmas öronen av sig! Egentligen är EU ett stort fiasko (och inte bara i denna frågan...)


Rör inte min kompis

tisdag 2016-06-21
Flyktingskammen
tyckeri nummer 6977

» Skammens dag

Att skämmas
I dag fattade Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedumokraterna och Miljöpartiet gemensamt ett skammens beslut i Riksdagen. Samtidigt som det i dag finns fler flyktingar i världen än vad det någonsin funnits i mänsklighetens historia bestämmer sig dessa fyra politiska partier för att dom ska i varje fall inte ta sig till Sverige. Dom som redan kommit hit ska få det så otryggt som möjligt så att dom förhoppningsvis försvinner. Av de cirka 65 miljoner i världen som flyr från krig, våld och förföljelse. Av dessa är största gruppen kvar i sina hemländer, men bor i flyktingläger i andra delar för att undvika krig och förstörelse i sin hembygd. Den näst största gruppen befinner sig i grannländer där t.ex. Libanon (som är mindre än en 40-del av Sverige till ytan) ensamma tagit emot fler flyktingar än hela Europa. Men, EU har visat sig vara ett enda stort fiasko när det gäller att ta hand om flyktingar. De flesta EU-länder har visat sig fullständigt strunta i EU:s fördelningar. Man har från EU lyckats begränsa gurkors krökar och storleken på äppelskaft men att hjälpas åt att fördela de flyktingar som med fara för sina liv tagit sig till Europa har inte blivit något annat än ett enda stort fiasko. Att Sverigedumokraterna röstar för ett sådant här förslag är inget som jag förvånas över. Dom vet inte vad ordet "medmänsklighet" betyder. Att Moderaterna röstar för förvånar inte heller så mycket, dom präglas av "egoism". Att Socialdemokraterna lägger fram är egentligen lite förvånande, men med den högervridning som partiet genomgått på senare år är det egentligen inte förvånande längre. Och Miljöpartiet har ju helt suddat ut alla rötter för att få sitta kvar i regeringen, så där förvånar ingenting längre. Två partier hade någon heder kvar och röstade emot skandalen, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Att Centern hade så mycket styrka gladde mig, ni steg klart i mitt anseende. Från Vänsterpartiet hade jag inte väntat något annat, och det gör mig stolt. Folkpa... f'låt Liberalerna och Kristdemokraterna vågade inte ha någon åsikt och lade ner sina röster. Men, dom röstade i varje fall inte för skandalen.

Sverige har alltid varit beroende av att nya människor flyttat till oss och tagit med sig delar av sin egen kultur, egna idéer (affärsidéer) och nya tankar. Ibland kan det komma för många samtidigt, ibland för lite. Men tillförseln behövs. De som flyr i dag flyr från krig och konflikter som den s.k. civiliserade rika västvärlden skapat. Vi borde skämmas! Allra helst borde de EU-länder som inte tagit något ansvar alls skämmas öronen av sig. Hela utvecklingen har visat att den Europeiska Unionen inte är något annat än ett fiasko när det verkligen gäller.

Fy f-n!


Rör inte min kompis

måndag 2016-06-20
Sverige ska skämmas
tyckeri nummer 6976

» En vädjan till Riksdagen

I morgon ska den svenska Riksdagen rösta om de kraftiga inskränkningarna i svensk flyktingpolitik som regeringen lagt fram. En politik som är en skam för Sverige. Så här skriver Amnesty International:

Amnesty International
Sverige har länge varit ett föregångsland vad gäller flyktingpolitik och ett värdigt mottagande av utsatta människor. Att införa åtgärder som innebär att Sverige lägger sig på den absoluta miniminivån för vad som är tillåtet enligt EU-rätten skulle få mycket stora konsekvenser, inte bara för människor på flykt - det skulle även riskera att allvarligt skada det förtroende och goda namn som Sverige byggt upp internationellt.

Den 21 juni kl 15:30 röstar riksdagen om regeringens lagförslag om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar av möjligheten till familjeåterförening. Lagförslaget innebär en helt ny och mycket restriktiv flyktingpolitik. Amnesty International är mycket oroad över utvecklingen.

Amnesty International vädjar till riksdagens ledamöter att rösta nej till det presenterade lagförslaget. Vi uppmanar alla dem som delar vår oro och kritik att göra likadant.

Jag vill ge all heder åt Vänsterpartiet och Centerpartiet som inte accepterat denna vidriga egoism. Den svenska riksdagen ska skämmas!


Rör inte min kompis

söndag 2016-06-19
Fars dag (fast inte i Sverige)
tyckeri nummer 6975

» Monarkisvansandet

En dag som i dag som präglas av svansandet för monarkin och den kungliga familjen kan det vara dags att återuppta diskussionen om ett annat exempel på svansandet för kungafamiljen. Min egen kommun, Åstorps kommun, var en av få skånska kommuner som nappade på landshövding Metas (Margareta Pålsson) initiativ att samla ihop till en dopgåva åt prins Oscar. Jag skrev en fråga om detta på kommunens hemsida, och följande skriftväxling följde:

- "Enligt uppgift jag sett i media har Åstorps kommun beslutat att använda av mina skattepengar för att skänka en dopgåva till en Oscar Bernadotte som är bosatt i Stockholm. Är det verkligen kommunens uppgift att använda skattepengar för att skänka dopgåvor till personer bosatta utanför kommunen?

Snälla, säg att det är media som skrivit fel!"

Min förfrågan resulterade i ett föredömligt snabbt svar från en Kommunsekreterare i Kommunstyrelseförvaltningen som svarat mig så här:

- "Hej Sven!

Det stämmer att ett beslut togs om att ge ca 75 öre per kommuninvånare för den nyfödda prinsens dopgåva. Dopgåvan är en naturlekplats som är tänkt att byggas i nationalparken Söderåsen i Skåne för att främja god hälsa bland barn och ungdomar."

Jag har därefter svarat på det här viset:

- "Är det verkligen en kommunal uppgift att för mina skattepengar betala dopgåvor till ett barn bosatt i Stockholm?"

Jag trodde sedan att jag skulle få ett svar på detta. Men det har jag inte fått trots att det alltså gått 3 veckor. Min gissning är att man helt enkelt inte har något bra svar. Det kan inte vara kommunens uppgift att använda skattemedel till att betala dopgåvor åt barn bosatta i andra kommuner. Som en följd av detta uteblivna svar har jag istället valt att återupprepa min fråga direkt till vårt kommunalråd, Ronny Sandberg. Vi får se om han svarar, eller om han kanske gått på semester?

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

» Vem ska ha heder?

Ja, ska det handla om flyktingpolitik så ska i varje fall inte EU eller de svenska beslutsfattarna ha någon heder. Däremot såg jag att FN-chefen Ban Ki-moon hedrat det grekiska folket för dess insatser för flyktingar. Det fattiga och skuldsatta Grekland har ställt upp för de flyktingar som kommit till Grekland på ett sätt som dom ska all heder av.

EU däremot som organisation ska skämmas. För dagens EU-politiker handlar flyktingpolitik om att till varje pris förhindra att flyktingar kan ta sig till Europa. Det är murar, taggtråd och byråkratiska hinder. Ett sådant är en överenskommelse med det allt mer odemokratiska Turkiet om att ta hand om Europas flyktingar. Men faktum är att Turkiet inte är något säkert land för flyktingar. Men detta struntar EU i, bara "vi" slipper flyktingar. Alla människor är nämligen inte lika mycket värda. Nu kan vi t.ex. läsa om hur turkiska gränspoliser skjuter ihjäl flyktingar. Men sådant struntar EU i, bara "vi" slipper fler flyktingar. Detta sker utan att Sverige protesterar, vi är istället en del av denna politik. Jag skäms! Jag såg att till och med Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson tycker att det gått för långt och han söker sig nu om efter annat jobb. Han vill inte stå för svensk flyktingpolitik mer. Han känner som jag gör!


Rör inte min kompis

lördag 2016-06-18
Äntligen helg
tyckeri nummer 6974

» Ett sanningens ord

Nej till NATO
Just nu genomför NATO tre stora militärövningar runt Östersjön, varav Sverige deltar i två av dom. Hade det varit Ryssland som samtidigt genomfört tre stora militärövningar utefter gränserna mot övriga Europa hade man från svensk militär och svenska politiker talat om "maktdemonstrationer" och "hotfulla övningar". Men nu är det däremot alltså NATO som övar och då är det "fredsinsatser" och "viktigt samarbete". Därför är det faktiskt riktigt upplyftande att höra Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier uttala sig om NATO:s nuvarande politik.

- "Nato borde sluta med vapenskramlet och i stället utveckla dialogen med Ryssland."

Och han fortsätter med:

- "Det vi inte ska göra är att förvärra situationen genom vapenskrammel och stridsrop. Den som tror att symboliska stridsvagnsparader vid alliansens östra gräns skapar säkerhet, den har fel."

Någon som man borde lyssna på bland svenska politiker kanske?

» Senaste nytt från slipsnissarnas värld

Girighet
Ibland är det riktigt spännande att läsa näringslivssidorna i bladet. Här kan vi t.ex. notera att det inte bara är i Sverige som Ericsson granskas. Här i Sverige är det media som funderat över ledningens miljardrullning med vidlyftiga ersättningar och förmåner bland annat. Nu framkommer det att de amerikanska myndigheterna inlett en rejäl granskning av Ericssons affärsmoral. Eftersom Ericsson finns på börsen även på andra sidan Atlanten intresserar sig myndigheterna där för hur man gör sina affärer. Uppenbarligen har affärerna i Asien (främst Kina) haft lite problem med affärsmoralen. Det är ju bara ett par dagar sedan Ericssons Asien-chef fick gå med omedelbar verkan och eskorterades ut från huvudkontoret. Men nu läser jag att en "visselblåsare" redan för 10 år sedan varnade för svår korruption och mygel i Asienaffärerna, främst i Kina. Resultatet då var att chefen fick sitta kvar (tills nu) men mannen som varnade, han fick gå med förtidspension!

Sedan läser jag att advokatfirman Mossak Fonseca, som ju blev världsberömda när den s.k. Panama-härvan avslöjade läckta uppgifter från advokatfirman som visar hur allt från politiker till näringslivshöjdare och kungligheter via idrottare och artister fått hjälp med att gömma undan sina pengar i olika skattesmitarparadis på diverse obskyra öar, nu beslutat sig för att ta i med hårdhandskarna för att lösa problemen. Man har lämnat in polisanmälningar mot personer som är "inblandade i stölden av information som drabbade företaget"! Några tankar på att ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare har naturligtvis inte advokatfirman.

Sedan ser vi att vapentillverkaren Smith & Wesson förra året ökade sin omsättning med 31% från året innan. Vinsten ökade till motsvarande 2,45 miljarder kronor. Det är gott om slantar inblandade i pang-pangandet.

För övrigt kan vi notera att Brexit fortfarande innebär jordens undergång enligt näringslivssidorna. Om man skulle tro på allt som skrivs så kommer all handel med Storbritannien att upphöra från och med den 27 juni 2016 om britterna väljer att säga Nej till fortsatt medlemskap den 23 juni. Och, det allra största problemet för Sverige är att aktiehandeln på Stockholmsbörsen håller stängt på Midsommarafton, fredagen den 24 juni, som ju är dagen efter folkomröstningen. Oberoende av vilket resultat folkomröstningen ger så måste man ju kunna spekulera bort slantarna dagen efter. Ungefär så resoneras det i varje fall.


Rör inte min kompis

fredag 2016-06-17
Tre tyckerier
tyckeri nummer 6973

» Jag håller med

Läkare utan gränser har bestämt sig för att vägra ta emot några pengar från EU-länderna. Ett beslut som säger allt om hur EU:s flyktingpolitik (och därmed även Sveriges) har utvecklats på mycket kort tid. Några citat från "Läkare utan gränsers" motivering som säger mycket:

Fortress Europa

- "EU skyddar inte människor, EU skyddar bara gränser."

- "EU undergräver hela flyktingkonceptet med den politik man för."

- "Avtalet med EU och Turkiet har totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd."

- "Är det här EU:s lösning på flyktingkrisen? Att hindra desperata människor från att fly och att göra det i samarbete med deras hemländer?"

Organisationen "Läkare utan gränser" ska ha all heder för sitt beslut. Att Margot Wallströms kommentar inte blev: - "Jag skäms för det som händer och lovar att jag ska göra vad jag kan för att förändra politiken" är en skam. Att Sveriges Socialdemokratiska parti, som säger sig "brinna för rättvisa" är medskyldiga och till och med drivande i den här politiken är en skam. Själv skäms jag numera för mitt arbete vid Migrationsverket. Den politik som förs, de regler och anvisningar som finns, den utveckling som sker, går åt totalt fel håll. Jag har i en allt stegrande hastighet börjat fundera på om jag verkligen vill vara en del av detta. Den punkt då jag kommer fram till beslutet att säga upp mig och istället ta ut min pension närmar sig snabbt. Svensk (och europeisk) flyktingpolitik är en skam. Det handlar uteslutande om att stoppa flyktingar från att kunna ta sig hit, och att hitta en lämplig motivering till att kunna utvisa eller avvisa de flyktingar som trots allt lyckas ta sig hit.

» Flyget som boven

Flygutsläpp
Jag hörde på radion i dag en intervju med Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman med anledning av att Miljömålsberedningen i en debattartikel i Dagens Nyheter presenterade sina mål. Miljömålsberedningens förslag är att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70% till 2030 jämfört med 2010. Alla riksdagspartier förutom Sverigedumokraterna och Vänsterpartiet står bakom Miljömålsberedningens slutbetänkande. Vänsterpartiet förklarar i ett svar på debattinlägget varför man hoppat av. Ett av de borgerliga partierna har helt enkelt förhindrat att det gemensamma slutbetänkandet blir tillräckligt. Det jag reagerade på när jag lyssnade på intervjun med Anders Wijkman (tidigare moderat och kristdemokratisk politiker) var när han berättade om hur mycket som måste göras. Kraftiga insatser för minskade utsläpp från bilism, underlättande för tåg, cykling, att gå eller kollektivtrafik. Ja, även från sjöfarten krävdes insatser hette det. Men, inte med ett ljud nämndes flyget, som står för en stor andel av utsläppen från trafiken, en ökande andel. Inte heller i debattartikeln nämns flyget! Vad kan detta bero på? Vågar man inte ge sig på flyget? Precis som flyget fortfarande är befriade från bränsleskatt t.ex. Våra svenska politiker gynnar helt enkelt flyget skattemässigt jämfört med andra trafikslag.

» Det verkliga hotet

Det står nu klart att den man som i går gjorde sig skyldig till mordet på den unga kvinnliga parlamentsledamoten Jo Cox från Labourpartiet hade starka kopplingar till högerextrema grupper. Det troliga är att det "Britain First" han ropade vid mordet främst var en hyllning till det högerextrema partiet med just namnet Britain First. Det hela pekar än en gång på att det stora hotet mot vår säkerhet är just högerextrema enstöringar. Men polis och säkerhetstjänster jagar islamister istället. Extrema islamister är OCKSÅ ett stort hot vill jag påpeka. Läs Oisin Cantwells rader i Aftonbladet. Dom är mycket viktiga!


Rör inte min kompis

torsdag 2016-06-16
Tyckerier om Brexit
tyckeri nummer 6972

» Inte bara jordens undergång

Brexit hotar midsommar
Nästa vecka ska ju britterna rösta på om dom ska stanna kvar i EU, eller om dom ska lämna EU (det som kallas Brexit) åt sitt öde. Detta är en folkomröstning där kampanjen allt oftare når rent komiska nivåer. När man följer skildringarna av vad som ska hända om Storbritannien lämnar EU så kan man nästan tro att jorden kommer att gå under. Och ska man tolka Brexit-anhängarnas kampanj kan man tro att hela Storbritannien kommer att drunkna under de kommande åren om man stannar kvar inom EU. Kort sagt så befinner sig kampanjen på en nivå som ständigt sätter nya rekord i övertramp. Det hela är en skam för den brittiska demokratin. Frågan är om inte dagens framsida av Dagens Industri dock slår rekord i komik. "Brexit ett hot mot Midsommar"! Visst är det spännande?

Det ska erkännas att förklaringen inte är lika komisk - eller kanske är det komiskt? Om jag förstod artikeln rätt så finns det tydligen risk för att de svenska slipsnissarna inom finansmarknaden kan riskera att få jobba extra på Midsommarafton eftersom ett eventuellt Nej i folkomröstningen på måndagen den 20 juni kan få så stora verkningar på finansmarknaden att slipsnissarna får jobba över på Midsommarafton. Stackare! Jag kan trösta er med att det är fler som får jobba över under Midsommarhelgen. Själv har jag fått en vädjan från min personalansvarige som jobbar med personalplaneringen kommande vecka om jag eventuellt var villig att jobba övertid i Midsommarhelgen.

I Aftonbladet skriver i dag Olle Svenning en av de bästa analyserna jag läst av vad som händer. Jag tror att Olle Svenning är något på spåren när han skriver att ett brittisk Brexit kan vara nyttigt för EU. Kanske kan EU-byråkratin inse att man inte kan skärma sig hur mycket som helst från Gemenskapens viktigaste medlemmar - alltså medborgarna! Det är inte de höga politikerna, byråkraterna och näringslivets höjdare som är de viktigaste medlemmarna. De viktigaste medlemmarna är just medborgarna i medlemsstaterna. Det är för medborgarna som EU finns till, inte för att byråkrater, politiker och näringslivshöjdare ska kunna umgås. Bra skrivit Olle Svenning!

En brittisk parlamentsledamot, medlem av det brittiska Labour-partiet, mördades i dag av en man. Än så länge vet vi, när jag skriver detta, allt för lite för att peka finger, lägga skulden på något eller på något sätt dra slutsatser. Klart är att den mördade kvinnan, Jo Cox, kampanjade för att Storbritannien skulle stanna i EU. Den misstänkte mördaren, Thomas Mair, skrek "Britain First" i samband med mordet. Ännu är det inte klart vad detta innebär. "Britain First" är namnet på ett nationalistiskt högerextremt parti i Storbritannien.


Rör inte min kompis

onsdag 2016-06-15
Grattis alla
tyckeri nummer 6971

» Grattis - alla som fyller år i dag

En hel del människor fyller år i dag. Någon fyller 100, några fyller 1 och en massa andra fyller allt möjligt. Aftonbladet (bland annat) väljer att ägna en helsida åt att berätta att en Nicolas Paul Gustaf O'Neill fyller 1 år. En stackars journalist har tydligen fått i uppdrag att skriva en gullenuttig hyllningsartikel åt den lilla pågen. Själv funderar jag på om jag verkligen ska fortsätta att betala pengar till en mindre seriös konkurrent till Svensk Gamtidning.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6. Låt stackars Nicolas få växa upp som en normal människa.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

» Det unika Sverige

I dag introducerades ett nytt företag på den svenska börsen. Aktierna har övertecknats mer än 40 gånger inför introduktionen och aktien steg med närmare 40% redan första dagen. Förväntningarna på att det ska vara en mycket lönsam investering är stora. Det här är något som gör Sverige unika. Inget annat land i världen tillåter den här typen av verksamhet. Vi är som sagt unika! Vad det är som är så unikt med Sverige? Jo, Sverige är det enda land på vår jord som tillåter att privata vinstmaximerande företag driver skattefinansierade skolor. I dag börsintroducerades det största företaget på den här marknaden, Academedia. Förväntningarna på att det ska vara en mycket lönsam investering är uppenbarligen stora. Vi kan förstå varför det finns färre lärare per elev i Academedias skolor än i traditionella kommunala skolor. Däremot är dom företrädesvis lokaliserade i områden där risken för att man behöver extra resurser är mindre. Dom skolorna får kommunerna ta hand om. Det går ju inte att göra vinst där. Vi är som sagt var unika i vår värld med detta. Det finns de som tycker det är positivt att vi är unika. Andra tycker annorlunda!


Rör inte min kompis

tisdag 2016-06-14
Bara tvåhundra kvar
tyckeri nummer 6970

» Jordens undergång är nära

Karta övcer Storbritannien
Nästa vecka avgörs om jorden ska gå under! Den 23 juni ska britterna folkomrösta om ifall Storbritannien ska stanna kvar i EU eller om man ska lämna EU. - "Det är frustrerande, skrämmande och farligt just nu" säger moderaten Anna Maria Corazza Bildt. Socialdemokraten Marita Ulvskog varnar för att om Storbritannien lämnar EU så kanske Sverige kan tvingas gå med i Euron. Fråga inte mig hur hon får ihop det hela? Det är egentligen ingen hejd på alla hemskheter som kommer att inträffa om britterna överger EU. Jag kan inte riktigt förstå hur Storbritannien egentligen kunde existera, innan dom gick med i EU om man ska lita på alla hemskheterna som kommer att ske om dom nu lämnar. Skräckpropagandan, från båda sidor i valkampanjen i Storbritannien, är skrämmande. Överdrifterna från båda sidor gör att jag börjat undra över hur demokratin egentligen fungerar om den här typen av lögnaktig propaganda verkligen är effektiv. Jag vill poängtera att propagandan i Storbritannien är lika lögnaktig från båda sidor. Själv hade jag faktiskt inte riktigt vetat vad jag skulle röstat om jag bodde i Storbritannien och hade haft rösträtt. Visst är jag mycket kritiskt till det EU som växt fram, men mycket av den propaganda som sprids från Nej-sidan är sådan att jag skulle skämmas för att rösta på deras alternativ. Men skräckskildringarna över vad som kommer att hända om britterna lämnar är också lika överdrivna. Och det är den typen av skräckskildringar som sprids i svensk media. Röstar britterna Nej kommer i stort sett världen att gå under. Jag tror att en Brexit på kort sikt är negativ för brittisk ekonomi. Men samtidigt tror jag att EU skulle må bra av en Brexit, som en varningsklocka. Kanske ska man fundera på om medborgarna är med på allt som bestäms i Bryssel och Paris. Kanske är det så att det bästa hade varit om det var EFTA och inte EEC som utgjort grunden för det ekonomiska samarbetet mellan de europeiska länderna. Helt klart är att medborgarna inte hänger med i turerna som EU-byråkrater och EU-politiker bestämmer, uppenbart helt isolerade från omvärlden och okänsliga för vad som egentligen är lämpligt. Jorden kommer inte att gå under den 23 juni. Skulle den gå under den 23 juni så är det inte pga en brittisk Brexit utan snarare då för att någon råkat trycka på fel knapp någonstans på vår jord.

» Dagens citat

De smått främlingsfientliga byråkraterna i EU är oroliga över att inte tillräckligt många flyktingar som sitter fast i Grekland skickas tillbaka till Turkiet.

Fortress Europe
- "Greklands regering ska nu ha lovat att bland annat ändra sammansättningen på de kommittéer som beslutar om deportation. Nu sitter där bland annat personer som utsetts av FN:s flyktingorgan UNHCR och de skulle enligt EU kunna vara partiska till flyktingarnas fördel."

Det vill säga, det stora problemet är att representanter för FN:s flyktingorgan UNHCR ser som sin uppgift att ta tillvara flyktingarnas intressen. Sådant kan ju inte den Europeiska Unionen acceptera. Beslutsfattarnas uppgift är inte att tillvarata flyktingarnas intressen, beslutsfattarnas uppgift är att se till så att EU:s medlemsstater inte riskerar att få ta emot några flyktingar. Ut med dom, och bygg sedan upp riktiga murar, taggtrådsstängsel och byråkratiska hinder. Ut med dom från vår trygga tillvaro. Till och med ett fattigt Grekland med krisande ekonomi verkar vara det land i EU som har mest medmänsklighet kvar. Vi andra borde skämmas öronen av oss.

» Så fungerar demokratin

USA:s flagga
Det som skrämmer mig allra mest just nu är risken för att världens överlägset mäktigaste krigsmaskin ska sättas under Donald Trumps befäl. En man som i sin retorik inte vet vad demokrati är. En man som kan vräka ur sig precis vilken vidrighet och lögn som helst. Detta utan att medias bevakning och avslöjanden har någon som helst effekt på stödet för honom. Donald Trump kan göra precis vilka klavertramp som helst utan att hans supportrar bryr sig. Detta är vad många kallar världens största demokrati. Ska vi verkligen ytterligare utöka vårt militära samarbete med denna stat och göra oss beroende? Jag blir rädd!


Rör inte min kompis

måndag 2016-06-13
Dag etthundrasextiofem
tyckeri nummer 6969

» Man kan se det på olika sätt

För några dagar sedan kom 5 av Riksdagens 8 partier överens om en energiöverenskommelse. En överenskommelse som egentligen var ett gott exempel på hur man kan kompromissa sig fram till en gemensam ståndpunkt. Dessutom kunde alla som var överens tolka effekterna på sitt sätt. Målet ska tydligen vara en ökning av den förnyelsebara energin. Själv kände jag en stark misstänksamhet mot överenskommelsen. Enligt överenskommelsen sätts det inget slutdatum för kärnkraften utan det blir till och med fritt fram för att bygga nya kärnkraftverk för att ersätta dagens. En mycket oroande överenskommelse. Men, sedan blir jag mycket mer optimistisk när jag ser att kärnkraftskramarna i Folkpartiet står utanför överenskommelsen och Jan Björklund hävdar att överenskommelsen innebär slutet för kärnkraften. Kanske är den trots allt inte så dum. Oroar den kärnkraftskramarna i Folkpartiet så kan den ju inte vara helt fel!

Visserligen avskaffas den extra skatt som i dag belastar kärnkraften, men istället krävs att den försäkringspremie som kärnkraften tvingas betala ska ökas kraftigt. Även om försäkringen fortfarande bara täcker en liten del av de kostnader som skulle vara förknippade med en allvarlig kärnkraftsolycka så tvingas kraftföretagen teckna en större försäkring, dvs högre premie. Resten av kostnaderna, om något händer, får vi skattebetalare stå för. Dessutom ska man återkomma med uppgift om hur mycket ytterligare pengar som kärnkraften måste avsätta för att täcka kostnaderna för slutförvaring av kärnavfallet och rivning och sanering av stängda kärnkraftverk. De pengar som finns avsatta täcker bara en bråkdel av kostnaderna. Allt detta sammantaget gör att kärnkraften helt enkelt inte har råd att fortsätta. Jag känner mig full av tillförsikt - kärnkraften har spelat ut sin roll. Den är för dyr! Är Jan Björklund orolig blir jag trygg.

» Det finns dom som gläds

Stoppa vapnen
Katastrofen i Orlando där minst 50 personer miste livet glädjer en del. Börskursen för vapentillverkarna sköt i höjden direkt efter dådet. Smith & Wesson gick upp med 9 procent medan Sturm, Ruger & Company gick upp 4 procent. Som sagt, även katastrofer kan glädja någon. Även republikanernas presidentkandidat Donald Trump verkar glädjas. - "Vad var det jag sade?" är hans reaktion. Muslimer kan man inte lita på. Dom borde vara förbjudna i USA. Hur många av årets mer än 130 masskjutningar i USA som utförts av just muslimer vet jag inte. Men det vore kanske något för USA att ta fasta på. Om någon begår ett grovt brott bör alla som tillhör samma grupp förbjudas i USA. Det kommer ju garanterat att bli mycket fredligt i USA eftersom det inte kommer att dröja länge förrän det är folktomt! Tyvärr är jag rädd för att det som hänt ökar Donald Trumps möjligheter att vinna presidentvalet. Och en framtid där vi har bundit upp oss i en militär union med Donald Trumps USA, Recep Erdogans Turkiet, Jaroslaw Kaczynskis Polen osv gör mig mycket orolig. Vart är vi på väg?


Rör inte min kompis

söndag 2016-06-12
Våld här och där
tyckeri nummer 6968

» Det verkliga hotet

Inför fotbolls-EM i Frankrike har hotet från "islamistisk terror" målats upp rejält. Det har inte gått en dag utan att det spekulerats om vad IS kan tänkas hitta på, det har skildrats vilka enorma säkerhetspådrag som genomförts och "hotet" har verkligen målats upp. Strax innan EM startade greps en fransman i Ukraina med sin bil fullastad med sprängmedel och skjutvapen. Han uppgavs ha planerat en rad attacker i Frankrike under EM. Men det blev helt tyst om gripandet efter några timmar - antagligen eftersom han visade sig vara en högerextremist och inte en islamist. Nu har EM dragit igång och vi får uppleva vad som är det verkliga hotet - supportrarna. Både innan matchen och efter matchen var det våldsamma upplopp mellan ryska och engelska supportrar med ett antal svårt skadade personer. Av medias bevakning kan vi se att säkerhetsplaneringen inte varit allt för avancerad. Polis har antagligen haft annat för sig?

Fotbolls-EM
För övrigt undrar jag varför det är just fotbollssupportrar som inte kan uppföra sig. Det är ju ett problem nästan överallt. Jag åker personligen inte till Helsingborg den dag HIF spelar hemmamatch. Vad är det för nöje med att innan matchen dra fram rejält berusad och skrika, slåss och förstöra för att sedan fortsätta under matchen med samma beteende för att slutligen avsluta efter matchen med en fortsättning med exakt samma beteende och dagen efter vakna upp antingen i fyllecellen eller hemma med en rejäl huvudvärk och antagligen inte minnas så mycket av matchen. En skam för mänskligheten! Men, det är klart, det finns ju ett visst samband mellan de skränande fotbollssupportrarna och högerextremister. Kanske förklarar detta en del?

» Ännu mer hot

Brutet vapen
USA har drabbats av den värsta masskjutningen i USA:s historia heter det. En 29-årig amerikan har skjutit ihjäl minst 50 personer på en gay-bar i Orlando. Polisen är faktiskt på väg att kalla det hela för ett terrorbrott. Den misstänkte är visserligen född i USA, men hans föräldrar kommer från Afghanistan. Alltså kan hans muslimska tro ha inverkat på hans uppenbara hat mot homosexuella och om en muslim begår brott är det ju terrorism. Enligt statistiken har det redan i år inträffat 132 masskjutningar i USA. Totalt skedde det 372 masskjutningar i USA förra året och nästan 500 personer dödades i samband med detta. Det är nästan farligare att vara i USA än att vara i Bagdad... Det händer alltså mer än en gång om dagen. Den misstänkte, Omar Mateen, hade uppenbarligen en fullt legal vapenlicens. Men, som sagt, ännu vet vi inte om det "bara" är en vanlig amerikansk masskjutning eller om det är ett terrorbrott. Av rapporteringen i media här i Sverige är det avgörande ifall det är terrorism eller inte terrorism ifall Omar gjorde detta pga sin muslimska tro eller om det bara handlade om allmänt hat mot homosexuella. Någon debatt i USA om den "fria" tillgången på allehanda vapen lär det inte bli - oberoende av om det är ett terrordåd eller "bara" ett vanligt massmord. Enligt vapenälskarna i USA hade färre dött om alla hade vapen, för då kunde ju massmördare hinna skjutas ner av andra innan dom hinner mörda så många. Spännande tankar.


Rör inte min kompis

lördag 2016-06-11
Dagens tyckerier
tyckeri nummer 6967

» Dagens signal

- "Det innebär naturligtvis signaler till Ryssland". Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (enligt uppgift socialdemokrat) kommentar till det utökade svenska försvarssamarbetet med USA. Är signalen han talar om att Sverige efter 200 års Alliansfrihet och fred inte längre är alliansfria utan nu har vi valt att satsa på krigsförberedelser och att bli en fiende till Ryssland?

» Dagens rasister

Platschefen på den gamla men mycket välbevarade medeltida borgen Glimmingehus (som började byggas på 1400-talet) utanför Simrishamn visas regelbundet upp för besökare med guidade turer. Det är inplanerat totalt 456 guidade turer inne i borgen med svensk guide under sommaren. Dessutom är det inplanerat 78 guidade turer på engelska, 10 på tyska och 2 på teckenspråk. Dessutom har man i år planerat in 2 guidade turer på arabiska att erbjuda nykomna för att berätta om den gamla svenska kulturen. Ja, faktiskt egentligen dansk kultur eftersom Skåne var danskt på den här tiden. Den svenska kungen Karl XI härjade 1676 i Skåne och gav order om att borgen skulle förstöras. Han misslyckades lyckligtvis. Att erbjuda detta på arabiska skulle man dock inte gjort. Det utbröt fullt krig bland rasisterna på sociala medier. Arabiska - fy f-n! - "Det är sådana som ni som bidrar till att det svenska samhället rivs sönder" var en kommentar. Själv tror jag mer att det var Karl XI som försökta riva sönder samhället! Egentligen är dom mest patetiska!

» Dagens Fjollträskare

För någon dag sedan presenterade SR vilka som ska leda årets 58 sommarprogram. Två tredjedelar av de som ska få prata kommer från Stockholm! Antagligen beror det på det faktum att "Stockholmare är smartare än lantisar" som moderatledaren Anna Kinberg Batra uttryckte det. Det kan också bero på att vi i resten av Sverige älskar vår huvudstad så mycket att vi vill höra vad just stockholmare tycker om livet. Sedan kan det också bero på att SR inte alls betyder Sveriges Radio utan Stockholms Radio. Men visst är det ett intressant faktum att ledningen i Stockholm har lättast att hitta intressanta stockholmare.

» Dagens goda nyhet

Jag ser att svenskarna har slutat sprida vidare dyngan från nazistiska / rasistiska / sverigedumokratiska sajter på Facebook och liknande. Spridandet av dyngan från sajter som Avpixlat och Fria tider har minskat med 75% på kort tid. Har vi slutat vara aningslösa med dyngspridaren?

» Dagens klavertramp

- "Jag kan förstå polisens registreringsiver, de har gjort researcharbete då de haft problem med den här typen av befolkning, det är allmänt känt". Skådespelaren Ulf Brunnberg från Lidingös kommentar till domen att Polisens register över romer var olagligt och staten nu får betala skadestånd till de som registrerades bara för sitt ursprung. Själv har jag hört att Skattemyndigheten har problem med en viss typ av befolkning som kommer från Lidingö, det är ju allmänt känt. Överhuvudtaget har vi ju problem med Ulf Brunnberg, det är ju allmänt känt.


Rör inte min kompis

fredag 2016-06-10
Om kulturer och fundamentalister
tyckeri nummer 6966

» Vems kultur är rätt kultur?

Jag läser att en namninsamling i världen samlat ihop 11 miljoner namnunderskrifter i protest mot hundätarfestivalen i den kinesiska staden Yulin. Jag har sett rykten om att man i Indien samlar namn med krav på att vi slutar äta kor. I muslimska länder pågår en namninsamling med krav på att vi ska sluta äta gris. Det finns också namninsamlingar med krav på att sluta äta kräftor och rutten fisk.

xxxxx
Hur svårt kan det vara att inse att det finns olika kulturer. Men, det finns ingen kultur som är rätt medan andra är fel. Vad är det som säger att det är mer fel att äta hundkött än kor, får, grisar, älgar eller kräftor. Det är inte VÅR kultur att äta hund. Det är kanske rätt att ställa krav på att skydda utrotningshotade djur. Det är kanske rätt att ställa krav på hur vi behandlar djur. Men, vi har olika kulturer, vi har olika preferenser, vi har olika vanor. MEN, det finns ingen kultur som är rätt eller som är fel! Vill kineser äta hundkött ska vi inte lägga oss i detta. Vill vi INTE äta hundkött så är det vårt val. Precis som muslimer och judar t.ex. inte äter griskött. Hinduer inte äter nötkött. Men, det finns ingen kultur som är mer rätt än andra.

» Privatisering för privatiseringens skull

xxxxx
I Helsingborg har nu Stureplanscenterns representant i staden, ordföranden i vård- och omsorgsnämnden centerpartisten Maria Nilsson, drivit igenom att fyra vårdboenden ska privatiseras. Allt för principen att det SKA privatiseras. Man har alltså först bestämt att fyra vårdboenden ska privatiseras, sedan har man bestämt vilka fyra. Och nu har man alltså bestämt vilka som ska driva dessa fyra vårdboenden. Två ska drivas av bolaget Vardaga. Ett bolag som för inte så länge sedan blev fråntagna rätten att driva ett annat vårdboende eftersom man inte klarade av det. Men vad gör inte dagens marknadsliberala fundamentalister i Centern för att driva igenom sin ideologi. Att personalen, boende och deras anhöriga protesterat har ingen betydelse. Det SKA privatiseras. Punkt! Ett argument är att öka mångfalden och erbjuda olika alternativ. Samma argument har INTE använts när samma politiker beslutat att privatisera all kommunal Assistansverksamhet. ALLT ska drivas privat. Där handlar det inte om att det ska finnas valmöjlighet och alternativ. För fundamentalisterna inom det Blågröna styret i Helsingborg finns inga alternativ. Observera att "grön" i Blågrön inte hänvisar till Centern. Dom ingår i Blå. Nä, i Helsingborg styr de borgerliga med stöd av Miljöpartiet. För dagens miljöpartister gäller att klamra sig fast vid makten till alla pris.


Rör inte min kompis

torsdag 2016-06-09
Allt är inte så lätt
tyckeri nummer 6965

» Vilka kläder ska förbjudas?

Jag lyssnade på Ring P1 på radion under förmiddagen. Det var en man som ringde in och krävde att man skulle införa ett förbud mot att använda slöja offentligt. De som bar detta gjorde det eftersom dom var "tvingade" och det hörde inte hemma i svensk kultur att bära slöja menade han. Detta är egentligen en ganska spännande diskussion. Om man nu ska förbjuda en viss typ av klädsel som inte hör hemma i svensk kultur, vilka klädesplagg ska då förbjudas? Hur ska vi definiera "slöja"? Var går gränsen mellan en slöja och en sjal? Eller är det en heltäckande burka han egentligen menar? En ortodox jude i kippa? En buddhistisk munk i sin klädnad? En katolsk nunna? En övervintrande hippie? En Hells Angels knutte i hjälm? Vilka kläder ska vi förbjuda? Ska vi fråga alla om dom verkligen vill ha de kläder dom har på sig eller har dom tvingats hemifrån av mamma eller pappa?

En annan intressant fråga är om vi på vissa speciella platser (idrottsarrangemang osv) ska förbjuda heltäckande kläder så att man inte kan identifiera någon. Med tanke på hur en del maskerade svin uppför sig så vore det kanske en inte allt för dålig idé. Men det är svårt, och inget självklart. Men att förbjuda en viss typ av kläder på allmän plats låter inte riktigt som en demokrati. Kraven har egentligen andra baktankar.

» Vem behöver privatflyg

Flyg mindre
För några dagar sedan hade jag synpunkter på hur Ericssons ledning inte sparat på slantarna när det gällde att flyga runt i världen med eget lyxflyg. När pengarullningen avslöjades beslutade Ericsson att omedelbart avveckla det egna flygbolaget, som kostat miljardbelopp. I dag går dock Lotta Engzell-Larsson i Dagens Industri ut till storms i försvar för Ericsson-gubbarnas miljonrullning. Det kan vara mest kostnadseffektivt, menar hon, att den höga ledningen flyger privatjet istället för att vänta på reguljärflyg. Dessutom måste dom ju kunna diskutera affärer ostört. - "Finns det många goda skäl för företagsledare att flyga privatjet" skriver Lotta och räknar upp ett antal argument. Hade Lotta skrivit "företagsrepresentanter" istället för "företagsledare" hade jag tagit henne på allvar. För visst finns det tillfällen där det för ett företag är mer kostnadseffektivt att flyga privatflyg direkt. Det kan vara VD:n på väg till en viktig affär. Men, det kan också vara en reparatör som måste fram omedelbart. Det kostar mer när något står stilla än merkostnaden för privatflyg. Upprördheten handlar inte om att det inte kan behövas. Upprördheten handlar om att det inte finns något som heter "besparingar" när cheferna rullar miljoner samtidigt som det ska sparas in på öret nere i företagens verksamhet. DET handlar upprördheten om. Men sådant fattar inte Lotta Engzell-Larsson. Dessutom finns det något som heter "Videokonferens"!


Rör inte min kompis

onsdag 2016-06-08
Alla som borde skämmas
tyckeri nummer 6964

» Skäms! Del 1

- "Jag tycker att vi har en bra skattekultur", det tycker Volvos nya VD Martin Lundstedt. Vad som är det braiga med skattemoralen hos Volvo framgår inte riktigt. Kanske det faktum att Volvo inte betalt någon bolagsskatt sedan 2008. Det är ju onekligen en bra "skattekultur" - för aktieägarna möjligen. För samhället som ska förse Volvo med service är det kanske mindre bra. Snarare är det en skam att man smiter undan och låter andra ta ansvaret. Själva flyter dom på ovanpå. Det kan poängteras att den stora svenska konkurrenten, Scania, däremot hela tiden betalat bolagsskatt utan att hitta någon bra metod att smita undan. Redan i min barndom där man antingen höll på Volvo eller Scania-Vabis, där man höll på Chelsea eller Tottenham osv. Då hörde jag till Scania-Vabis lägret. Kanske för att jag fått lära mig att namnet Scania betydde Skåne. Det kommer ju från den gamla cykel- och biltillverkaren Scania i Malmö som startade 1900 och 1911 slogs samman med Vabis (Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertälje). Som skåning höll jag alltså på Scania-Vabis och inte Volvo. Jag hade tydligen rätt...

Svenska sedlar
Som jag sade i går att när moderatledaren Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra pratar om att göra rätt för sig så måste det handla om storföretagen som smiter undan sina skatter. För det kan väl inte handla om arbetslösa som får A-kassa, sjuka som får sjukpenning eller äldre som får pension? Dom borde skämmas öronen av sig de svenska finansgubbarna och slipsnissarna. Men det gör dom inte, för dom gäller nämligen bara ansvaret för den egna bonusplånboken och för kompisarna på golfbanan och möjligen för aktieägarna.

Ett annat storföretag som satt i system att smita undan är SCA som inte betalat bolagsskatt de senaste 10 åren. - "Vi följer den skattelagstiftning som finns" säger VD:n Magnus Roth. Det har man gjort genom att t.ex. sälja sitt eget finansbolag till sig själv för 48 miljarder. Den största företagsaffären i landet! Allt via lite brevlådor här och där och på så sätt fått ihop en massa ränteavdrag. SCA:s papper duger egentligen bara att skita i!

» Skäms! Del 2

Miljöpartiet
I Miljöpartiet råder uppenbarligen kaos och panik. I dagarna har ett par framstående partiföreträdare (Carl Schlyter och Valter Mutt) blivit för kritiska mot partilinjen. När dom följde partilinjen och röstade emot Värdlandsavtalet med USA istället för att följa partiets överenskommelse i Regeringen blev det uppenbarligen för mycket för partiets ledning. Dom bestraffades med att bli av med sina uppdrag. Så handlar bara ett parti i panik. Jag ställer mig starkt tvivlande till att Miljöpartiet kommer att överleva nästa val. Miljöpartiets existensberättigande är baserat på att man driver politiken i Sverige i en grön riktning. Inte att man existerar som ett stödparti till en högersocialdemokrati som styr landet. Partimedlemmar som nästan alltid röstar mot partiets linje kan det vara motiverat att markera för att det gått för långt. Men medlemmar som framför kritik mot att man kompromissar bort partiets skäl och vid enstaka tillfällen vägrar följa partiet linje ska inte straffas. Ett parti som ingår i en koalitionsregering måste ibland kompromissa bort sin egen linje. Man kan inte alltid tycka lika, ibland förlorar man. Men frågan är vad som finns kvar av Miljöpartiets profil. En socialdemokrati som lutar allt mer åt höger behöver någon som gör mer motstånd än vad Miljöpartiet uppenbarligen förmår.

» Skäms! Del 3

LO
Jag ser att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson nu också ser sig tvingad att fjäska för Sverigedumokraterna. I en intervju inför LO:s kongress tror han att det är slut på den generösa svenska flyktingpolitiken. Den kommer inte tillbaka menar han, och verkar mycket nöjd med det. Hur alla de flyktingar som tidigare kommit till Sverige och i dag är medlemmar i olika LO-förbund känner sig när hr ordförande yttrar sig på det viset återstår att se. Hur som helst är det en skam att Arbetarrörelsens högsta valda ledare uppenbarligen har anslutit sig till den egoistiska och flyktingfientliga mobben. Jag känner en stark känsla av tillfredsställelse över att jag inte tillhör ett LO-förbund längre. När jag en gång gick med i facket var det i just ett LO-förbund. Du borde skämmas öronen av dig Karl-Petter Thorwaldsson. Arbetarrörelsen står för solidaritet - med alla. Inte bara mellan de som redan har det väl förspänt utan även en solidaritet med de som lämnats utanför. SKÄMS!


Rör inte min kompis

tisdag 2016-06-07
Back to work
tyckeri nummer 6963

» De stora smitarna

Jag såg att Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra i sitt Nationaldagstal hävdade att vara svensk är att göra rätt för sig. Jag gissar att detta var en pik mot de svenska multiföretagen som knappt betalar några skatter i Sverige. Närmare hälften av de 20 största företagen i Sverige betalar i princip ingen skatt i Sverige. Det är företag som SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska som i princip nolltaxerar. Skatteverket beräknar att de 300 största företagen fifflar undan 30-50 miljarder kronor. Det måste vara dessa myglare och smitare som moderatledaren menade när hon tyckte att man gör rätt för sig. Eller ni tror inte det? Kan det vara någon annan grupp hon menade? För bolagen sysslade inte alls med skatteplanering eller skatteflykt. Det bara bidde så, det var inte alls planerat... Tro't den som vill!

» Jag undrar

Jag såg på TV-nyheterna att den ukrainska polisen hade gripet en man vid den polska gränsen som var på väg till Frankrike med sin bil fullastad med vapen och sprängmedel. Han hade planerat ett antal terrordåd i Frankrike under fotbolls-VM. Men, sedan blev det tyst om det hela. Jag kan bara komma fram till två skäl till att den mediala uppföljningen uteblev.

1/ Media litar helt enkelt inte på den ukrainska regimens uppgifter. De ukrainska myndigheterna är inte att lita på och den ukrainska polisen inget man kan ta på allvar.

2/ Mannen hade högerextrema och rasistiska motiv för sina planerade attentat och detta går ju inte ihop med att det är islamister som är hotet. Det högerextrema hotet är inget att bry sig om.

För det kan väl inte vara så enkelt som att man inte vill skrämma upp folk inför fotbolls-VM. Man håller tyst för att inte skada turismen. Så även om man plockar in en muslimsk extremist som planerar attentat så tystas det också ner?

Såg förresten att ännu ett blivande boende för flyktingar har bränts ner i Insjön. Men det är nog inget farligt. Inget att bry sig om. Det är ju islamisterna som är hotet.


Rör inte min kompis

måndag 2016-06-06 Nationaldagen
Sveriges Nationaldag
tyckeri nummer 6962

» Var stolt över ditt land

I dag den sjätte juni firar vi Sveriges Nationaldag. Vi firar denna nationaldag till minne av att Gustav Wasa den 6 juni 1523 valdes till Sveriges kung. Faktum är att det egentligen var den 15 juni enligt den gregorianska kalendern som vi lever efter nu. Men då gällde den julianska kalendern, så vi kallar det den 6 juni. Sverige gick över till den gregorianska kalendern 1753 eftersom vi var lite i otakt med de flesta europeiska länder. Så 1753 hoppade vi över några veckor och kom i takt med resten av Europa.

Svenska flaggen
Vi firar alltså något som hände för snart 500 år sedan. Detta förklarar nog varför vårt firande inte är lika intensivt som norrmännens 17 maj och liknande. Men, vi har egentligen mycket att fira. Mycket att vara stolta över. Gustav Wasa "valdes" till kung. Hur många som hade rösträtt framgår inte, men det var väl några grevar och baroner antagligen. Sedan dess har Sverige utvecklats till en demokrati, ofta trots stort motstånd från konservativa högerkrafter. Det finns mycket kvar att utveckla i demokratisk riktning, men mycket har uppnåtts. Det finns skäl att fira detta på vår Nationaldag. Vi bor i ett samhälle som har uppnått mycket på jämlikhetens område, trots motstånd från konservativa högerkrafter. Men, allt det som uppnåtts finns det anledning att fira på vår Nationaldag. Vi har mycket att vara stolta över och vi har många som kämpat under åren för just demokrati och jämställdhet. Vi har ett samhälle som trots brister har ett bra socialt skyddsnät. Vi har uppnått mycket, trots motstånd från konservativa högerkrafter. Det finns mycket kvar att önska, men vi har ett trots allt starkt samhälle som hjälper den som har behov. Vi lever också i ett land som har hållit sig utanför militära allianser och som tack vara detta har kunnat hålla sig utanför krig i 200 år. Det är unikt på vår jord. Just genom att vi hållit oss utanför krig har vi kunnat vara en tillflyktsort för de som tvingats fly från krig. Under senaste världskriget kunde flyktingar från våra grannländer få skydd i Sverige. Vi kunde ta emot stora grupper judiska flyktingar från nazismens terror. Vi har kunnat ta emot flyktingar från länder som Chile, Vietnam, Grekland och forna Jugoslavien. Flyktingar som sedan kunnat etablera sig i vårt land och bidra till att göra det till ett ännu bättre land. Även om det ofta skett under motstånd från konservativa högerkrafter har just det faktum att vi hållit oss bort från militära allianser och istället hållit fred hjälpt till att skapa ett starkt samhälle - för alla. Något som verkligen finns anledning att fira i dag på vår Nationaldag.

Det finns mycket kvar att kämpa för, att göra ännu bättre eller försvara från attacker från just konservativa högerkrafter. Men, det perfekta samhället finns inte, det finns alltid saker som kan göras bättre. Men, det innebär inte att vi inte kan fira allt som uppnåtts, och hedra alla de som kämpat för detta. Var stolt över Sverige, och vad det står för. Och, om något inte är bra, kämpa för att förbättra det. Men var stolt över det som skapats och uppnåtts.

Så ut och fira. Man behöver inte vinka på kungar, prinsar och prinsessor. Man kan vara stolt svensk trots detta. Var stolt över Sverige!


Rör inte min kompis

söndag 2016-06-05
Det är varmt
tyckeri nummer 6961

» Små korta tyckerier

Nassesvin
Den förb... hettan gör att det är svårt att fundera ut rejäla och genomtänkta tyckerier. Därför tänkte jag i dag bara ta lite korta funderingar inspirerade av olika nyhetsnotiser. Så låt oss börja.

I Enskede utanför Stockholm har nassesvin förstört fotbollsplanen. Bara några dagar innan en fotbollsturnering skulle genomföras för flyktingbarn och svenska barn har nazistdräggen varit och målat hakkors och skurit sönder planen. När regeringen nyligen beslutade att utse den förre moderatministern Hillevi Engström att efterträda Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism drog flera borgerliga ledarskribenter en suck av lättnad. Nu skulle det bli en koncentration på dom verkliga hoten, alltså islamister och vänsterextremister. Något hot från högerextremister finns det ju inte. Att de flesta mord med politiska / rasistiska förtecken som skett i Sverige utförts av högerextrema rasister har ingen betydelse. Att det värsta terrordådet i Skandinavien utförts av en högerextrem rasist (Breivik) har ingen betydelse. Det är vänsterextremisterna och islamisterna som är hotet - punkt. Tyvärr säger det mer om dessa ledarskribenter och kommentatorer än det säger om det hot som finns från alla möjliga former av extremister. Religiösa eller politiska - på båda sidor.

Älska din nästa
I Österrike har utrikesminister Sebastian Kurz framfört åsikten att man borde följa det "australiska exemplet". Det vill säga man släpper inte in flyktingarna i landet utan betalar andra öar runt om pengar för att hysa flyktingarna i läger. Då skulle dom troligtvis inte bry sig om att försöka ta sig till Europa. Än så länge i år beräknas ungefär 2.500 flyktingar drunknat i sina försöka att ta sig över Medelhavet. Det Sebastian tydligen tycker är bättre är att dom stannar bland alla dom andra miljoner flyktingarna i läger. Det är ju en katastrof om en liten andel av dessa försöker ta sig till Europa. Vi kan ju inte hysa flyktingarna. Däremot kan grannländerna till de länder som flyktingarna kommer från hysa mångdubbelt fler flyktingar menar han antagligen. Att Australien (som nästan bara befolkas av invandrare efter att urinnevånarna trängts bort), inte kan ta emot flyktingar är ett mycket intressant fenomen som är värt en längre kommentar, en annan gång.

I Indien har sammanstötningar mellan polis och en mystisk sekt som bosatt sig i ett parkområde resulterat i att 24 personer dött. Dom 3.000 sektmedlemmarna hade byggt upp en egen stat i parkområdet med egen domstol och fängelse där fångar torterats osv. I sammandrabbningarna med polis när sekten skulle vräkas attackerades polisen med automatvapen och bensinbomber. Det hela pekar än en gång på det faktum, att det allra största hotet mot världens säkerhet är religiösa extremister som utnyttjas av ledare som genom just religionen har total kontroll över sina undersåtar. Detta helt oberoende av vad man kallar den där Guden som används för att lura undersåtarna.

I Thailand har ett turisthotell rasat samman och en turist har dödats. I Medelhavet har en båt med flyktingar förlist och kanske mer än 100 personer har drunknat. I Karlstad har två poliser räddat en fiskmås som fastnad i en snara.

Feminism
Adelsmötet i Riddarhuset har problem. En på tok för modern medlem av Riddarhuset, Carl Lagercrantz, har skrivit en motion som väckt upprörda känslor. Han har motionerat om att även kvinnor ska kunna ärva stolen i Riddarhuset. I dag är det äldsta sonen i släkten som ärver titeln och får överta platsen i Riddarhuset. Ingen son - adelssläkten dör ut. Nu har den otacksamma Carl Lagercrantz motionerat om att även en dotter ska ha rätt att ärva titeln. För tre år sedan motionerade han om samma sak, då röstades motionen ner - av alla gubbarna. - "Sedan vårdar vi traditionen på adelsmötet" motiverar ordförande Gustaf Wachtmeister af Johannishus att man ska avslå motionen. Välkomna till 2000-talet! Ni kan hoppa över 1900-talet.


Rör inte min kompis

lördag 2016-06-04
Om korruption
tyckeri nummer 6960

» Makt korrumperar

Vi är ganska snabba med att kritisera politiska, fackliga och andra folkrörelseledare för girighet och korruption. Vilket är helt riktigt! Vi SKA ställa höga krav på de vi väljer att företräda oss. På kort tid har nu flera medlemsvalda ledare tvingats avgå på grund av att dom tagit för sig av lite väl frikostiga förmåner. Det handlar både om fackliga ledare och andra medlemsvalda ledare. Det är rätt, den som är utsedd av sina medlemmar ska arbeta för sina medlemmars bästa, inte för sin egen bekvämlighet och sina egna nöjen. Det är en självklarhet!

Girighet
Men egentligen är dessa ledares excesser inget emot det som förekommer inom det privata näringslivet. Där har det visat sig i en allt mer ökad omfattning hur företagsledare tar sig rättigheter som egentligen borde vara otänkbara. Vi har haft avslöjanden som stått som spön i backen av hur VD:ar och styrelseledamöter i många privata företag plockar ut ersättningar som låter som fantasisummor. En girighet som påminner om ett sjukligt beteende. Samtidigt som besparingar bland övrig personal presenterats regelbundet.

Nu senast är det avslöjandena av hur ledningen för Ericsson plockat ut ersättningar som dom inte ens kunde hinna räkna. Bara för att kunna visa så många nollor som möjligt på kontot antagligen. När det i dagarna avslöjades hur Ericssons VD Hans Vestberg flugit runt i världen för mångmiljonbelopp i eget privatplan beslutade Ericsson dagen efter att lägga ner flygbolaget. Kostnaden under några år ligger på över miljarden sammanlagt. Lite skam fanns det. Men, i allmänhet brukar man inte skämmas. Att klyftorna växer i rekordfart anses vara helt naturligt. Girigheten styr!

» Religion korrumperar

Både Sveriges Radio och Aftonbladet har avslöjat hur diverse präster, kyrkopersonal och kyrkopolitiker rest runt och festat för församlingens pengar. Vi har kunnat läsa och höra om präster som åkt och bott på lyxhotell utomlands och gått och ätit och även druckit på fina restauranger - betalt av församlingen. Jag har gått omkring och trott att kyrkans män (och kvinnor) skulle vara ett föredöme när det gäller moral. Så visar det sig att dom är precis som alla andra. Varken bättre eller sämre. Det finns goda människor och det finns onda människor. Både inom kyrkan och utanför kyrkan.

Björnekulla kyrka
Vi har också kunnat läsa om de buddhistiska munkarna i Thailand som tydligen drygade ut inkomsterna med att slakta tigrar och sälja skinn och klor. Sedan BBC först skrev om händelserna så har det kommit fram ytterligare information. Bland annat hittade man tydligen mer än 100 tigerungar i munktemplet när man gjorde razzia där. Munkarna försökte uppenbarligen fly undan bakvägen... Ska inte munkar vara de allra yttersta förebilderna?

Jag vill poängtera att jag tror inte att andra religioner är ett dugg bättre. Som sagt, det finns bra och dåliga människor. Både inom religionen och utanför. Inom alla religioner. Jag har dock valt att gå ur kyrkan - för länge sedan. Man föddes ju liksom in i kyrkan och fick göra ett aktivt val för att lämna. Jag minns fortfarande kyrkoherde Hammars hälsning när jag lämnade pastorsexpeditionen: - "Lycka till!"


Rör inte min kompis

fredag 2016-06-03
Sven är arg
tyckeri nummer 6959

» Är våra politiker stolta?

Festung Europa
I TV kan vi se vår inrikesminister Anders Ygeman med stolthet berätta att den 1954 avskaffade passfriheten mellan Danmark och Sverige, men som avskaffades 2016, ska fortsätta vara avskaffad ytterligare en tid. Allt för att förhindra att människor som flyr för sina liv ska kunna ta sig till Sverige. Samtidigt kan vi se hur den Europeiska Unionens medlemsstater gör allt dom kan för att förhindra att flyktingar kan få en fristad i något EU-land. Det byggs taggtrådsstängsel, det byggs murar och det sätts upp beväpnade kontroller. Demokratins högborg, den Europeiska Unionen, skriver avtal med det allt mer fascistiska och diktatoriska Turkiet för att förhindra att flyktingar ska kunna ta sig till Europa. I princip betalar man det fascistiska Turkiet mångmiljarbelopp för att dom ska ta hand om flyktingarna på sitt sätt istället för att låta dom ta sig till Europa. Effekten är naturligtvis att flyktingar som flyr för sina liv och söker en säker plats tar andra vägar. Vi kan alltså se i små notiser hur hundratals människor dagligen drunknar i Medelhavet i sina försök att ta sig till ett allt mer stängt Europa. Enligt beräkningar har kanske 2.000 människor dött på Medelhavet bara under de senaste två veckorna. Det berättas om döden i små notiser i tidningar och på radio och TV. Men någon upprördhet kan vi inte märka av. Ingen ansvarig talar om "katastrof", eller "något måste göras". Man håller tyst och är i hemlighet tydligen glada över att dom i varje fall inte har lyckats ta sig till Europa.

Jag undrar hur dessa ansvariga politiker (allt från Anders Ygeman till andra politiker, både i Sverige och i andra EU-länder) kommer att beskriva detta när dom sitter på ålderdomshemmet och berättar om sina beslut för sina barnbarnsbarn om några år. Kommer dom att känna stolthet över sina beslut? Eller kommer dom kanske att skämmas öronen av sig? För det är vad dom borde göra. Det är DOM som har alla dessa tusentals människors liv på sitt samvete. Ni borde skämmas!

» Använd inte kontanter av säkerhetsskäl

Kontanter behövs
I går när jag var på Lidl och gjorde några smärre inköp såg jag en liten dekal som uppmanade mig att betala med kort - för personalens säkerhet. Jag betalar med kontanter så ofta jag kan. Allt som en protest mot bankernas försök att tvinga oss till att bli kortanvändare. Bankerna gör detta, inte av säkerhetsskäl, inte av bekvämlighetsskäl utan därför att det är mer lönsamt för bankerna. Att handha kontanter kostar pengar och är besvärligt. Men när du handlar med kort tjänar bankerna slantar varenda gång du använder kortet. Det är inte gratis - banken tjänar slantar. Det är inte underligt att bankerna försöker tvinga oss att bli kortanvändare genom att helt enkelt avskaffa kontantservicen.

Men kom inte och prata om säkerhetsskäl! Ni ljuger! Möjligen för egen säkerhet. Men inte för kundernas säkerhet. Istället är det så att kortbedrägerierna ökar med en rasande hastighet. Än så länge i år har kortbedrägerierna fördubblats jämfört med förra året. Men det håller bankerna och kortföretagen tyst om. Man får ju inte sprida en rädsla bland kunderna. Då kanske dom väljer, för bankerna, mindre lönsamma betalningsmetoder. Och att införa säkrare betalningar och säkrare kort är inte heller aktuellt. Då blir det ju besvärligare och det innebär att kunderna kanske väljer, för bankerna, mindre lönsamma betalningsmetoder.

Skriv på PRO:s namninsamling för kontanternas bevarande. Använd kontanterna om du inte vill hamna helt i de giriga bankdirektörernas händer.


Rör inte min kompis

torsdag 2016-06-02
Värmen är skadlig
tyckeri nummer 6958

» Fråga Knugen först

Jag ser att Knugen har synpunkter på nya Nobel Center i Stockholm. En politiskt mycket infekterad fråga i Fjollträsk. Betongpartierna där har slutligen bestämt sig för att godkänna planerna och bygga ett monument över dom. Nu har Farbror Knugen och tant Silvia bestämt sig för att framföra sina synpunkter på bygget. Och dom tycker INTE att det politiskt godkända förslaget är något bra förslag. Silvia tycker till och med att man borde hålla en folkomröstning. Ja, nu är ju Silvia Sommerlath invandrare så hon har fortfarande lite problem med svenskan, så hon sade inte folkomröstning utan det lite mer internationella referendum. Trots att jag nog till stor del håller med de blåblodiga i de framförda åsikterna så tycker jag att Knugen ska hålla tyst. Hans uppgift är att klippa snören, vinka och ta i hand. I den överenskommelse som gjordes 1971 slogs det fast att: - "han bör undvika bl.a. sådant som kan uppfattas som ståndpunktstagande i omstridda samhällsproblem". Han ska inte framföra synpunkter helt enkelt. Nu framför han synpunkterna EFTER att beslutet är fattat så skandalen är inte så stor tycker jag. Den stora skandalen är istället när jag hör någon som heter Patrik Åkesson i Rojalistiska Föreningen som tycker att det är bra att Knugen framför "stockholmarnas åsikter". Om nu Rojalistiska Föreningen inte accepterar Torekovsöverenskommelsen så får dom väl göra det. Men det visar ju också att föreningen inte står upp för demokratin utan lever i en föråldrad värld. Det är synd om er!

Jag ser att Knugen ska åka till Helsingborg för att fira Nationaldagen och Sofieros 150-års jubileum på måndag. I Helsingborgs Dagblad gissar Peter Fällmar Andersson att Kingen har som mål att då säga vad han tycker om det omdiskuterade bygget av Landborgsgaraget. Ett liknande monument som betongpartierna här vill bygga för många sköna miljarder för att underlätta för fler bilar att ta sig ner i centrala Helsingborg. Sundets bilpärla! Peter Fällmar Anderssons text är värd att läsa mer än en gång. Läs den!

För övrigt är det inga problem för Knugen eller Silvia att få lov att fritt framföra sina åsikter. Det är bara att ta det modiga beslutet att abdikera. Att framföra till politikerna att det är ett totalt föråldrad system med ärvda titlar på det här viset. Jag lovar Knugen, om du tar modet att framföra den åsikten så ska jag inte kritisera dig för att du har en åsikt och säger den. Det visar bara att du faktiskt är mycket mer intelligent än vad jag trodde. Ta modet till dig!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

» Ge upp Jan

Avveckla kärnkraften
Jag ser att Jan Björklund nu helt gett upp de blocköverskridande energisamtalen. Kärnkraftskramarna i Folkpa... f'låt Liberalerna har fortfarande inte insett att Kärnkraften har spelat ut sin roll. Den behövs inte och den är på tok för dyr. Att bygga nya kärnkraftsverk är helt uteslutet om inte skattebetalare eller elkonsumenter ska kraftigt subventionera bygget. Nuvarande kärnkraftverk är föråldrade och kräver stora investeringar för att överleva. Investeringar som inte heller lönar sig. Även om man skulle ta bort avgifter på kärnkraften så krävs det kraftigt ökade avsättningar till de fonder som ska bekosta avveckling av verk, slutförvaring av kärnbränsle och rivning och sanering av verken. De fonder som finns räcker inte på långa vägar så antingen måste avsättningen höjas kraftigt eller också får man lämpa över ansvaret för saneringen på skattebetalarna.

När ska du inse Jan Björklund, att kärnkraften helt enkelt är för dyr!


Rör inte min kompis

onsdag 2016-06-01
Bra, bra men skäms
tyckeri nummer 6957

» Hela världen är socialistisk, förutom Sverige

Det där påståendet låter ju onekligen en aning underligt. Men faktum är att det är en av vår politiska världs främsta sanningssägare som hävdar detta. Ingen mindre än Centerledaren Annie Lööf anser att alla världens stater i dag är socialistiska - förutom Sverige. Hur hon har kommit fram till denna uppseendeväckande upptäckt ska jag förklara - jag lovar. I helgens partiledardebatt på TV:n lovade statsminister Stefan Löfven nämligen att han ville att Sverige skulle införa någon form av system som inte fortsätter att tillåta ett helt oreglerat vinstuttag från svenska privata (men skattefinansierade) skolor. När Stefan Löfven "lovade" detta kallade Annie Lööf honom för det elakaste och fulaste skällsord hon kunde komma på - socialist! Eftersom Sverige är det enda land i hela världen som INTE reglerar vinstuttaget från privata skattefinansierade friskolor så innebär ju detta att hela världen också är socialiststater. Det låter nästan trevligt!

» Goda nyheter

Tåg
På ännu ett område är vi till min glädje på väg att ansluta oss till resten av världen. Jag hörde på SVT att Staten nu ska ta över kontrollen över järnvägsunderhållet. DET är verkligen på tiden. Experimentet med ett privatiserat järnvägsunderhåll håller på att sluta med förskräckelse. Hela det svenska järnvägssystemet är mer privatiserat än vad som gäller i stort sett hela resten av världen. Det är dags att sluta med upphandling och privatisering och låta kontrollen över järnvägsunderhållet övergå till Staten. Ett stort tack till infrastrukturminister Anna Johansson som gått ut med löftet. Du är min idol!

» Du borde skämmas!

Öresundsregionen
Tyvärr ser jag däremot att inrikesminister Anders Ygeman fortsätter att inte begripa ett dugg. Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna från Danmark ända till 11 november. Då har den passfrihet som infördes 1954 varit avskaffad i ett år. Pendlare, turister eller bara shoppare har fått sina pendlingsresor totalsabbade av en byråkrati och kontroller som är orimliga. Pendlare börjar förlora sina jobb. Kontrollerna kostar det skånska näringslivet mångmiljonbelopp dagligen. Polisen i Skåne har inte tid med något annat än att kontrollera pass. En integrerad region (Sjælland - Skåne) har helt plötsligt kapats på mitten av en regering sittande i Stockholm som drabbats av panik men inget begriper. Dom hade inte ens övervägt att under ett år (eller mer.....) införa passkontroller för alla som åker mellan Stockholm - Uppsala eller Stockholm - Södertälje. Men mellan Skåne och Danmark är det inga problem. Hur kan du stå i TV:n helt okänslig och se ut som ett frågetecken när man frågar om problemen? Du borde istället skämmas öronen av dig! Har du lämnat in din medlemsansökan till Sverigedumokraterna än? Det är där du hör hemma!

Det fullständiga arkivet över Svens tyckerier sedan 1997

Besök gärna Sven Tycker på Wordpress

Besök görna Sven Tycker på Blogger
Dagens Måne


Läs Dagens ETC
Byt till ETC-el
Fria Tidningen
Expo
Expo
Stöd Arbetarrörelsens Internationella arbete
Autism & Asperger Förbundet
Sveriges DX-Förbund, om du vill veta mer om kortvågsradio
politikbloggar.nu
Blogglista.se
Infoo.se-Svenska webbkatalogen

bloggtopplista
BloggRegistret.se
Politik
Reggad på Commo.se
Hör gärna av dig till:
tycker@swl.nu.
eXTReMe Tracker

Lokala länkar:

Åstorps kommun

Åstorps Hembygdsförening

Nyvångs Gruvmuseum

Kvidinge Sockens Hembygdsförening

Åstorps Fotoklubb

Söderåsens Natur

IS Skanne

Åstorpsortens Ryttarförening

Åstorps Cykelklubb

Björnekulla Brottarklubb

Smaker från Söderåsen

Spettkaksbageriet i Åstorp

Skånehill Gård

Söderåsens Forsgård

Tomarps Kungsgård

Sånnagården

Tingvalla

Galleri Hultman

Hotell & Restaurang Rosenberg

Skåneleden

Björnekulla Fruktindustri

Godbiten Konditori

Kroglyckans

-


Fåglarna kvittrar

Vill du läsa gamla återanvända åsikter?

Sven tycker april-maj 2016 Sven tycker - Arkivet    

Sven Ohlsson den 21 april 2007
Och dom fortsätter att kvittra