Jag trodde sonen drev med mig, men det gjorde han inte. Det skuttade glatt omkring en groda i dammen. Men hur i helsefyr har den hittat hit. Närmaste naturliga vattensamling där jag vet att det ibland finns grodor är ca 2 km iväg. Den enda lösningen jag kan tänka mej är att den stackaren varit tänkt som levande föda för någon fågelunge, men tappats bort på vägen. Hur som helst, vi får se hur länge den överlever i dammen. Jag lovar en rapport om en månad.
För övrigt hoppas jag att ni haft en trevlig sommar. Att ni inte bränts bort när det var för varmt, eller regnat bort när herren pissat. Själv kunde jag under sommaren glädjas åt ett besök av gamle vännen Björn Fransson (BEFF), med hustru, som var i Skåne och Åstorp och återupplivade gamla minnen. Det var mycket trevligt. Hoppas att ni alla hittar något av intresse i månadens fruktkorg.
* Om det är ett dåligt omen vet jag inte, men jag läser samtidigt att katten Paz, som är RFPI:s maskot har varit ute och slarvat för mycket. Han har återvänt skadad, troligtvis av en prärievarg.
* Merlin har tecknat ett avtal med CBS på Taiwan som dels innebär ett sändarutbyte mellan sändare på Taiwan och i Storbritannien (Radio Taipei Int via UK?). Men det ger också ensamrätt för Merlin att teckna uthyrningsavtal gällande CBS sändare på Taiwan. Och man har redan tecknat avtal med Herald Broadcasting Syndicate. Totalt finns det 9 anläggningar med 16 MV-sändare och 25 KV-sändare på Taiwan. Berättar Glenn Hauser.
* VOA har fått en ny chef, Sanford Ungar. VOA hade snabbt ett inslag i Talk to America med honom. Men att döma av de kommentarer jag sett till programmet (tyvärr missade jag det själv) så verkade han inte vara så väldigt insatt i vad VOA egentligen sysslade med.
* I den ryska epostbulletinen Radio & TV News läser jag att Lettlands Radio i Riga lagt ner sina kortvågssändningar på ryska. Vill man höra deras ryska program får man lita på Internet numera. Men samtidigt har min vän Andris i Riga berättat att det rests nya krav på att Riga skulle återuppta sina sändningar på svenska. Samtidigt som det står på annat håll, alla kortvågssändningar är nedlagda.
* Nassarna ska få ännu en lokalradiostation i Danmark. Radio Oasen har tidigare sänt i Greve söder om Köpenhamn. Nu är Radio Oasen Aalborg också på gång. Allt i yttrandefrihetens namn.
* VOA stänger i slutet av september sin anläggning i Poro. Sändningarna tas över av Tinang eller Saipan (dvs f.d. KHBI). I Poro finns sändare från 50- och 60-talet med en effekt av 35-100 kw.
* Vidare ser vi att en sydafrikansk TV-DX:are uppger sig ha sett bland annat norsk TV vid ett F-skip i maj månad. Norsk TV? Stackare!
* Kiev heter numera Kyiv.
* TWR och HCJB planerar en KV-station i Burkina Faso med 100 kw.
* Nederländerna avskaffar radio/TV licensen. I fortsättningen går finansieringen via skattesedeln.
* Isle of Man International Broadcasting Company Ltd som fick rätt till LV från Isle of Man planerar även att sända på kortvåg. Men då handlar det om att hyra av Merlin.
* Radio Finland ska utöka med två nya språk, Mari och Udmurt som är släkt med finskan och talas i begränsade områden av Ryssland av ca 1/2 miljon vardera.
I Grekland känner man sig förolämpade sedan de grekiska sändningarna ska läggas ner. Samtidigt som de turkiska ska vara kvar.
Fast jag ser inget om att TV-sändningarna drabbas...... Men det hade kanske varit för mycket begärt. Vi i de s.k. utvecklade länderna ska i fortsättningen ständigt blockera telefonen.
Den enkla förklaringen är att fartygens radaranläggningar helt enkelt slog ut hundratals automatiska garageportar. Dom stackars bilisterna fick inte ut sina bilar ur garaget utan fick ta sig till jobbet på annat sätt.
Denna historia ur Aftonbladet (från TT-DPA) föranleder två frågor:
1. Är detta helt sant, eller är det en skröna?
2. Hur länge fick fartygen stanna kvar i hamnen när den viktigaste ägodelen vi har blev inlåst?
Fast, det är tveksamt om bilen är vår viktigaste ägodel idag, jag tror det är mobiltelefonen som övertagit den positionen.
Här nedanför kan ni se en liten del av listan. Och jag hade tänkt förklara lite hur det är tänkt.
1/ Raden som bl.a. innehåller ländernas namn har fått en ljust gul bakgrund för att det ska vara lättare att navigera. Nationsnamnen står i större och fetare text än övrig text.
2/ Precis som tidigare är det bara att klicka på stationsnamnen för att komma till respektive radiostations egen hemsida.
3/ Och precis som tidigare finns det en länk (nu i form av en enhetlig knapp) till de stationers programschema som finns inlagda under English Language Program Schedules.
4/ Tiden anges som tidigare i UTC, och det är markerat med en asterisk för de sändningar som kan beräknas flytta en timma vid sommartid/vintertid för att behålla samma sändningstid lokalt.
5/ Frekvenserna som används har ofta uppgift om eventuell relästation.
6/ För att underlätta att söka efter stationer finns det pilar som leder till överst på sidan. Och här kan man i form av alfabetets bokstäver klicka sig till de länder man söker.
7/ Det finns också en pil som leder längst ner på sidan. Även här finns ett alfabet för interna länkar. Det finns också ett formulär för att snabbt och enkelt kunna skicka synpunkter och korrigeringar till mej.
8/ I många fall anges det vart sändningen är riktad.
9/ Och i de fall sändningen inte är daglig anges det vilka dagar man sänder.
Det finns en nackdel med den nya sidan. Och det är att filen blivit mycket större. Främst därför att det kräver ganska mycket kod med alla tabeller, små bilder, länkar osv. Jag är lite orolig för att
Har du funderat på att skaffa ett separat digitalt filter till din kortvågsradio? Det finns några sådana att köpa, men dom kostar en del. Thomas F. Swezey har gjort ett datorprogram som fungerar likadant. Man installerar programmet på datorn, kopplar en sladd mellan radions ”line out” till ljudkortets ”line in” och voila, sedan är himmelriket där.
Nåja, om det är så bra vet jag inte. Jag har faktiskt inte ens hunnit testa programmet. Men om jag förstått informationen korrekt ska det fungera så enkelt. I programmet på datorn ska det sedan gå att manipulera ljudet med hjälp av filter osv för att bättre höra vad som hörs bakom alla störningarna.
Själva programmet är bara på 77 kb och dessutom finns det två dokument med installationshandledning och användarmanual i .rtf format på sammanlagt 11 kb att ladda ner. Programmet är shareware, och en gratis 30-dagars provversion kan laddas ner på ovanstående URL. Tycker man att det är bra kostar det efter 30 dagar $ 39:95 att fortsätta använda programmet. Och det får visa sig om det är värt priset.
Som jag sade, så har jag inte hunnit prova programmet än. Men om någon har gjort det, eller gör det, så berätta gärna vad ni tycker. Provversionen ska ha ett regelbundet återkommande ”buzz” som försvinner när man registrerar programmet. Minst Pentium 200 (och ljudkort förståss) krävs.
World Time
World Time har jag berättat om tidigare, men tänkte göra detta en andra gång. Ovan ser ni hur programmet kan se ut. World Time är ursprungligen ett program för att visa vad klockan är på olika platser i världen. Man kan välja hur många eller få platser man vill. Det följer med en fil med en massa orter. Men man kan själv lägga till de man vill ha. Om man anger longitud och latitud för platsen också så kan man sedan se t.ex. när solen går upp och ner. Man kan välja om både datum och tid ska anges individuellt för varje plats och hur dessa uppgifter ska formateras. Som ni ser har jag en ruta för UTC och en ruta för Swatch-time också.
Programmet kan också användas för att ställa om datorns interna klocka varje gång man kopplar upp sig mot Internet (den kopplar då automatiskt upp sig mot någon sajt som anger exakt tid, och korrigerar datorns klocka). Den kan användas som en exakt tidtagare. Det finns en inbyggd karta som gör att man kan se var en plats ligger om man anger koordinater. Programmet kan markera varje heltimme, halvtimme eller kvart i datorns högtalare. Du kan höra Big Ben, skeppsklockor eller vad du nu väljer. Osv osv osv.
Det märks lite att killen bakom programmet har lite rötter som radioamatör. Det bör poängteras att programmet är Freeware, dvs det kostar inget att använda. Senaste versionen, World Time 5 är på lite dryga 3,5 MB att ladda ner.
Scott Baker som gjort programmet återfinns på:
http://www.felinefuture.com/pawprint/wt/
eller om ni bara vill ladda ner senaste versionen:
http://home2.sbbs2.com/sohl/filer/wtinstall.zip
dvs lite egenreklam.
För några år sedan lämnade han det aktiva arbete i klubben och pensionerade sig. Och han har nu under flera år gett ut ett elektroniskt nyhetsbrev för DX-are, EDXP, Electronic DX-Press. Han gör DX-program över KTWR m.fl. och det finns en hemsida (http://members.tripod.com/~bpadula/edxp.html) och han ger också ut böcker. Och han var livstids hedersmedlem i Australian Radio DX Club
Men vänskapen med de flesta andra DX-are i Australien är inte det bästa. Och EDXP har ofta fått lämna utrymme för Bob:s version av bråken. I förrförra EDXP berättade Bob att han fått besked om att han nu skulle uteslutas ur klubben. Och i senaste EDXP berättar han att han fått mängder med anonyma obscena mejl och tydligen också anonyma telefonsamtal på nätterna.
Jag tar inte ställning i konflikten (jag kan tänka mej att den gode Bob inte kunnat låta bli att lägga sig i driften av klubben även efter det att han lämnat det aktiva medlemskapet). Utan ser det bara som ett exempel på att om vi inom vår hobby inte ska kunna hålla sams, hur f-n ska vi då kunna få fred på vår jord?
Engelsksändarlistan
Lyssna på svenska
Hialösa DX-News
English Language Program Schedules
SWEDX epostlista
Torget webversionen
Hälften av dessa lyssnare finns i 5 länder. Nigeria, Bangladesh, Kina, Etiopien och Afghanistan i nämnd ordning. 39% av lyssnarna finns i Afrika, 28% i Södra och Västra Asien. 17% i Ostasien, 11% i Europa och gamla Sovjet och 5% i Latinamerika.
Det visar sig också att 90% av lyssnarna lyssnar via VOA:s egna kortvåg eller mellanvågssändare. Övriga 10% är via återutsändning via lokala sändare och Internet.
/Kim Elliott, Communications World via John Norfolk via RIBOLD
I Berlin har chefen för RTL 104,6, Bernt von zur Mühlen, fått sparken av ägarna CLT-UFA sedan man gått lite väl långt i uppfinningsrikedomen.
När den tyske finansministern Oskar Lafontaines överraskande bestämde sig för att avgå var det naturligtvis många journalister som ville komma i kontakt med honom och andra i ansvarig ställning för en kommentar. Men det var inte så lätt. Då fick RTL i Berlin en ”bra” idé. Man ringde upp kansler Gerhard Schöders kontor och uppgav att man var president Roman Herzogs sekreterare, och så blev man kopplade till kanslern. Väl där lät man en imitatör förställa sig som presidenten och fick en ”intervju” med kanslern.
Men de journalistiska nyheterna var lite väl nyskapande för att vara lämpliga. Radiochefen fick skriva en ursäkt till Schröder. Styrelseordföranden i CLT-UFA bad om ursäkt till både kanslern och presidenten. Journalistorgansiationen i Berlin tyckte att det här var det grövsta dom varit med om. Och Bernt fick sparken.
Men än så länge har ingen fått sparken för den ljusa idén att anordna en tävling där det gällde att live i radio slå sönder sitt badrum. Den snilleblixten blev nog premierad istället.
Läst i DX-Fokus där Bjarke Vestesen skrivit.
Men, det finns en hel del kvar. Och en positiv nyhet är att Taiwan nu hörs med engelska via Skelton, och det vid en human tid för mig.
Hör av er med synpunkter. Och eftersom vi nu snart närmar oss vintertiden, så är jag tacksam om ni skickar mej nya scheman när de kommer. Glöm inte att det går att Faxa (1) 707 982-0734.
BRASILIEN RadioBras har avskaffats av den brasilianske presidenten. Och det är därför osäkert med utlandssändningarna från Brasilien. Eller hur vi nu ska uttrycka oss. Han har lagt ner den organisation som ansvarar för driften, utan att ge ansvaret till någon annan.
ISRAEL Israel Radio bör använda sig av följande schema från 14 september när Israel byter sommartiden.
0500-0515 | 9435 11605 17535 |
1130-1135 | 15650 17535 |
1500-1530 | 15650 17535 |
2000-2025 | 11605 15640 15650 17545 |
LETTLAND Radio Riga har också lagt ner kortvågs-sändningarna. Vi är nu hänvisade till Internet tycker man i Lettland. Goodbye Riga! Sändaren på 5935 verkar bland annat ha hyrts ut till Radio Caroline!
NYA ZEELAND Radio New Zealand International ska enligt schema i RIBOLD byta till följande schema i början av september:
1650-1850 | 11675 | ti-lö |
1850-1950 | 11675 | |
1950-0705 | 17675 (fr-lö 1958-) | |
0705-1105 | 9700 | |
1105-1500 | 6100 | irr |
1500-1650 | 6145 | irr |
STORBRITANNIEN BBC World Service brukar vi ju nämna lite från. Så vi tar väl med lite tips från On Air.
*
Först har ni väl inte missat att tom svenska rikstidningar lyckats få med att Paul McCartney ska göra en serie program för BBC där han ska spela låtar från sitt senaste album och musik som inspirerat honom. Exakt datum vet jag inte, men det talas om en början 20 oktober. Vi får väl återkomma i nästa EA.
*
Sierra Leone Rose To 23/9 0730, 1130 och 1830 handlar om Rose, en av de överlevande från inbördeskriget i Sierra Leone.
*
A Name to Remember handlar om läkare som fått sjukdomar uppkallade efter sig. Börjar Lö 11/9 1045, Ti 1730.
*
A World for Children om hur FN:s konvention om barnens rättigheter fungerar i praktiken. Från Lö 18/9 2130, Sö 0730.
*
China's Long March är en förberedelse inför Kinas 50 års jubileum. Från Må 13/9 1830, Ti 1830.
*
Och vi glömmer väl inte Write On Lö 1730, Sö 0045, 0905 och 2105.
*
Waveguide i september sänds Lö 18/9 1730 och Sö 19/9 0045, 0905 och 2105. Vilket alla intelligenta Torgetläsare ser är samma tid som Write On. Som alltså inte sänds dessa dagar.
*
Eftersom John Peel precis fyllt 60 som kanske vi ska tipsa om hans program Fr 0530, 1530 och 2230. Och om du nu inte vet vad John Peel spelar för musik, så testa inte honom om du är över 60. Då stannar hjärtat!
*
Poems by Post slutligen är ett önskeprogram med poesi som sänds från Lö 18/9 0905, Fr 1730, Från 25/9 Lö 1045, Sö 0645 och 1945.
STORBRITANNIEN Merlin Communications International har återigen ökat på sändningarna lite. Men det är långt kvar till vad som gällde i början. Så här är det schema som jag har lyckats få fram. Och som vanligt är det lite diverse varianter på rockmusik som erbjuds. Numera är Merlin bara villiga att sända om någon betalar för sig.
0000-0100 | 6015 7325 9720 | /Europa/ | lö |
1300-1700 | 9750 12035 15235 | /Europa/ | lö |
1600-1700 | 6175 | /Europa/ | må-fr |
2100-2300 | 6140 7325 9720 | /Europa/ | fr |
2300-0000 | 6015 7325 9720 | /Europa/ | fr |
STORBRITANNIEN Sunrise Radio är en annan station som verkar ha försvunnit, i varje fall tillfälligt, man hörs tyvärr för tillfället inte via Jülich.
SYDKOREA Radio Korea ska ha följande programschema enligt Christopher J Williams i Contact via RIBOLD.
Heltimmesprogrammen:
.00 | Dagl | News |
.10 | Må-Fr | Commentary |
.15 | Må-Fr | Seoul Calling |
.15 | Lö | Listeners’ Plaza |
.15 | Sö | Korean Pop |
.40 | Sö | Multiwave Feedback |
.45 | Må | Koreans on the Move |
.45 | Ti | Forward to Unification |
.45 | On | Culture Promenade |
.45 | To | Economic Radar |
.45 | Fr | Shaping of Modern Korea |
.45 | Lö | From You to Us |
Halvtimmesprogrammen:
.00 | Dagl | News |
.10 | Må-Fr | Commentary |
.10 | Lö | From Us to You |
.10 | Sö | Multiwave Feedback |
.15 | Må | Koreans on the Move |
.15 | Ti | Forward to Unification |
.15 | On | Culture Promenade |
.15 | To | Economic Radar |
.15 | Fr | Shaping of Modern Korea |
TAIWAN Radio Taipei International har som en följd av ett avtal med Merlin börjat reläa sitt engelska program till Europa via Skelton i Storbritannien. Och helt plötsligt kan man nu lyssna på Taiwan med god mottagning vid en lämplig tidpunkt.
1800-1900 | 3955 (via Skelton, UK) |
2200-2300 | 11565 15600 (via Okeechobee, USA) |
TYSKLAND The Overcomer Ministry är en av många religiösa predikanter som hittat till DTK:s kortvågssändare i Jülich. Så här ska just deras schema vara, om nu någon är intresserad:
0400-0600 | 9425 | /Europa/ | lö-sö |
0600-1000 | 13810 | /Pacific/ | |
1400-1600 | 6010 | /Europa/ | |
1600-1800 | 13810 | /Mellersta Östern/ | |
1700-2100 | 3965 | /Europa/ |
Varför annonserar man ut sin epostadress om man inte läser vad som kommer in? De flesta adresserna har hämtats direkt från hemsidor. Är det så att alla måste finnas på Internet så någon får i uppdrag att göra en hemsida som läggs ut. Men se´n glömmer man det. Ingen uppdatering, epostlådan töms inte och projektet faller i glömska. Varför finnas på Internet om det inte uppdateras?
Och tyvärr är nog detta inte något speciellt för radiostationer. Internet har blivit historiens största samling av inaktuell, falsk och onödig information.
Du kan också ladda ner en pdf version .pdf av spalten.