franson franson

Torget 1/99

För Kortvågslyssnare


Morsning på er och välkomna till ett nytt år. Här ska vi nu försöka fylla 5 sidor med intressant material av intresse för så många som möjligt av er.

Bland annat ägnar jag en sida åt International Listening Guide som i sin amatörversion kan laddas ner gratis. Man kan använda det program som finns, eller läsa filerna i ett kalkylprogram som Excel eller Lotus 123.

För övrigt kan vi konstatera att vintern i Skåne än så länge inte har varit så mycket att hänga i julgranen. Där får vi hänga glaskulor och annat. Det har mest handlat om en kombinerad vår och höst. Men sån´t e´ live´. Ratta försiktigt på apparaten så ni inte stukar tummen. Vi ses om en månad.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Idag finns det mängder av radiostationer att hitta på Internet. Och antalet växer hela tiden. I USA har Arbitron frågat 3.000 amerikaner om dom lyssnar på radio via Internet, och vad dom tycker om detta.

Det visade sig då att 19% hade lyssnat på radio via Internet någon gång. 38% kände till möjligheten men hade aldrig provat på. 43% hade aldrig ens hört talas om det.

Av de 19% som lyssnat tyckte 29% att det var toppen, 38% att det var bra, 28% att det var sisådär och 5% tyckte att det var helt onödigt.

Knyckt från PC Extra 1/99, som inte talat om var dom fått det från (men kanske direkt från Arbitron).

Och sedan ett kliv till Sverige

I kampen om populäraste TV-program under 1998 i Sverige har Public Service TV, dvs SVT sopat mattan med kommersiell TV.

På listan över de 20 mest ”betittade” programmen i Svensk TV under 1998 (enligt MMS mätningar) så lade SVT beslag på 18 platser. TV4 lyckades placera in två avsnitt av Fångarna på Fortet på plats 11 och 18. Övriga kanaler var förståss inte alls representerade.

Glädjande är också att det faktiskt är huvudsakligen svenska produktioner på listan. Även om ju många är köpta koncept. Undantagen är ständiga ettan, Kalle Anka (med 3,6 miljoner tittare) på julafton. På femte plats Eurovision Song Contest och sexan som var VM-fotboll Brasilien-Frankrike.

För övrigt är det mest Skärgårdsdoktorn (6 placeringar) och Så ska det låta (6 placeringar) på listan. De övriga på 20-listan är svenska Melodifestivalen, filmen Yrrol och ett avsnitt av Expedition Robinson.

Och sedan vidare över vattnet till USA

I USA lyssnar man mest till radio i bilen. 41% av lyssningen är under bilkörning (nåja, medan man sitter i köer....). 37% sker i hemmet och 22% sker på arbetet. Och det blir precis 100%. Så på några andra ställen lyssnar aldrig amerikanen på radio.

95-98% av alla över 12 år lyssnar på radio minst en gång i veckan. 75% lyssnar dagligen på radio.

Mer USA-statistik från DX-Fokus. Denna gången ursprungligen från Billboard via Stig Hartvig.

De populäraste formaten på radion är följande:
Nä, jag skämtar.
1Fyrkantig
2Rund

News/Talk16,5(16,1)
Adult Comtemporary14,5(14,9)
R&B11,8(11,7)
Country9,8(9,7)
Top 408,8(8,9)
Album Rock7,2(7,2)
Spansk6,5(6,6)
Oldies5,6(5,6)
Classic Rock4,8(4,8)
Modern Rock 3,8(3,8)
Adult Standards3,4(3,4)
Jazz3,2(3.0)
Religiöst2,2(1,7)
Klassisk musik1,6 (1,7)
Andra format0,4(0,4)

Siffrorna är i procent och gäller sommaren 1998. Inom parantes 1997. Det står ju totalt stilla. De ändringar som finns måste ju vara inom den statistiska felmarginalen. Att så många är helt oförändrade ner till tiondels procent är ju faktiskt sensationellt, tycker jag. Men det där med statistik är något man mest använder för att ljuga med. Så inget förvånar.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Bernt Friedewald har varit igång länge med sin International Listening Guide. Det positiva med ILG har varit att den har innehållit mycket tillförlitliga uppgifter. Man har i allmänhet kunnat lita på att uppgifterna var riktiga. I varje fall vid det tillfälle när uppgiften publicerades. Eftersom det varit flera uppdateringar under året av den tidigare tryckta upplagan hängde man med ganska så bra.

Nackdelen med ILG och Berndt har varit (har jag en känsla av) att han tagit sig vatten över huvudet och inte kunnat leverera vad som utlovats. Och många är de DX-are (däribland jag själv) som tycker att jag inte fått levererat vad jag betalt för.

Idag finns det ingen tryckt International Listening Guide. Men det finns massor av information på Internet. Besök:
http://www.ilg.de så hittar du en hel del.

ILG:s databas kan man ladda ner och får då en mycket heltäckande lista över frekvenser, och det är en lista som regelbundet uppdateras. Vi vanliga amatörer kan få ett användarnamn och lösenord gratis om man anmäler sig. Och sedan är det bara att först ladda ner själva programmet och sedan de databaser man är intresserad av. Förutom Korvågsdatabasen finns det även för MV och FM och en adressbas. Och i dagarna har det även tillkommet en Språkdatabas där man kan välja olika språk, t.ex. Engelska, Franska och Nordiska språk. Längst ner på sidan kan ni se hur själva frekvensdatabasen för kortvåg ser ut. Om jag nu lyckats med att klipp och klistra ihop det hela. Det är alltså så många uppgifter att det inte får plats på en skärmbild utan man får rulla ut ganska långt till höger för att få med allt. Det går att vid start välja vilken ordning som uppgifterna ska presenteras. Dvs man kan få det man vill ha på den första skärmbilden. På bilden ser ni frekvensen 6200 kHz och lite mer. Även om det är svårt att läsa eftersom det är kraftigt förminskat.

Det finns sedan möjlighet att t.ex gå direkt till en viss frekvens. Det finns filter så att du bara får med sändningar under av dig själv bestämt tidsintervall osv.

Påpekas skall att det är ett DOS program, men fungerar utmärkt under Windows 95 i varje fall.

De uppgifter som finns är:
FreqFrekvens i KHz med en decimal
StnFörkortat stationsnamn (dessa båda uppgifter ligger alltid kvar när man bläddrar åt sidan)
PProgramstruktur (Home Service, External Service osv.)
ITULand för sändaren i ITU-förkortning
Power Sändaraffekt
Graphical DiagramSom visar timme för timme när sändaren används och med vilket språk. Ungefär som Passports frekvenslista men det går att utläsa fler språk.
TargetMålområde för sändningen
StationStationsnamn igen, men nu utskrivet helt
Time:UTCMellan vilken tid sändaren används
DaysUppgift om sändaren bara sänder vissa vecko dagar
LanguageProgramspråk
NA-PA Tabell för att se vart sändingen är riktad
AziSändarens riktning
Transmitter SiteSändaranläggningens namn/placering
Longitud Sändarens exakta placering
Longitud Sändarens exakta placering
RegionDelstat eller liknande var sändaren ligger
CountryLand där sändaren ligger
ProgrammeProgrammets namn, t.ex när det är Home Service, vilket program som sänds.
RemarksHär står t.ex. om det är en Feeder, tidsändare osv.
Som ni ser en massa uppgifter där en del är upprepning men utskrivet på olika sätt. Men man kan alltså välja vilken ordning man skall få uppgifterna (här är de uppräknade enligt det förvalda alternativet).

Jag rekommenderar gärna ILG, men var försiktiga om ni ska betala något!


Torget på Nätet:

Torget - index.htm
Engelsksändarlistan - http://www.algonet.se/~sohl/engelsk.htm
Svensksändarna - http://www.algonet.se/~sohl/svenska.htm
English Language Program Schedules - http://www.algonet.se/~sohl/schedule.htm
Hialösa DX-Nyhedor - http://www.algonet.se/~sohl/hialosa.htm

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Den tyska Weltweit Hören lade ner utgivningen vid årsskiftet läser jag i DX-Fokus. Medlemmarna i AGDX (som är en paraplyorganisation för flera mindre tyska klubbar) ska i fortsättningen få Kurier istället. Kurier ges ut av ADDX. Kurier kommer ut var 14:e dag under en stor del av året.

* Den 500 kw Thomsonsändare som NRK fick över i Fredrikstad när anläggningen lades ner har nu sålts. Det är Africa No 1 som köpt sändaren för $20.000. I Gabon skall den användas som reservdelsförråd! Africa No 1 har tidigare 4 nästan identiska sändare.

Intressant är att det reservdelsförråd som NRK hade i Fredrikstad ingick i köpet. Och det var SRI:s gamla sändare i Karlsborg! Antennen i Fredrikstad har plockats ner och flyttats till Kvitsøy och Sveio, där den blivit förvandlat till - ja just det, reservdelsförråd! Allt enligt Bernt Erfjord.

* WBCQ har skurit ner på sändningarna. Man har inte fått de inkomster man hoppats på, och det är bara de program som betalar för sig som är kvar i orubbat bo. Vi har haft många optimister i USA som hoppats få in pengar på kommersiell KV-radio (Joe Costello, Jeff White, KUSW osv) men efter ett tag återstår uthyrning till religiösa kvacksalvare!

* Engelska National Front har varit i kontakt med amerikanska KV-stationer för att hyra sändningstid i ett försök att sända till England och sprida sitt mindre rumsrena budskap. Och med tanke på att ett antal liknande organsiationer släppts in tidigare, så har vi väl snart det tvivelaktiga nöjet att kunna lyssna på National Front.

* Janet Lee, hög chef på brittiska Radio Authority (som fördelar licenser osv) har anhållits misstänkt för korruption. Även Avtar Lit, chef på Sunrise Radio har anhållits av Scotland Yard av samma anledning. Av texten i DX-Windows (från Newstide via Hermod Pedersen) framgår inte om det finns något samband.

FRÅN TELEPRINTERN

* World of Radio sänds inte längre över WGTG.

* VOA har börjat testa från den nya anläggningen i Tinian. 6 x 500 kw har flyttats dit från Portugal.

* Radio Australia ska sända via Taiwan.

* Litauen ska få en ny 100 kw Continental sändare i Sitkunai för att ersätta relä via Tyskland.

* Radio Democracy, Bill Clintons senaste station (för Afrika) kan vara igång vilken dag som helst.

* För att förbättra förhållande mellan USA och Cuba ska Radio Marti får utökade sändningar!!!


ANTENNPROBLEM

I norska DX-News läser jag om en artikel i Bergens Tidende som berättade om två grannar som bråkat om en kortvågsantenn som den ena satt upp och vägrat ta ner. De båda, en professor och anamanuensis (vad det nu är på svenska) har bråkat i sex år om antennen. Professorn har tydligen använt grannens vägg för att sätta upp antennen och nu har bråket gått igenom alla instanser och kostat cirka 200.000 kronor.

Slutet på historien är tydligen att professorn slutligen tröttnat så på sin granne att han flyttat och tagit antennen med sig.

Av detta kan vi lära oss att alltid ha grannens tillåtelse om vi trampar över tomtgränsen vid antenndragningen.

Jag har, skall det dock erkännas, inte tillåtelse från min granne för den antenn som går in någon meter på granntomten. Men tomten är en ödetomt så det går nog inte att spåra någon granne att fråga. Ej heller lär det dyka upp någon granne som vill bråka.


RÅDJURSRADIO

I norska DX-news (ja, just det, mer från våra bröder på andra sidan kölen) läser jag om Familjen Mortensen i Skogsøy utanför Mandal. Dom hade problem med rådjur som kom in i trädgården och åt upp vad det inte var meningen att dom skulle äta upp. Till slut kom han på en lösning. Han satte upp en radio i ett träd och lät den spela NRK:s Nattradio. Och tillsammans med lite hår som hustrun bidragit med (hm!) också uppsatt för att doften skulle skrämma bort djuren så lyckades han bli av med dom vackra djuren.

Vart dom tog vägen vet han inte, antagligen står dom en bit in i skogen och lyssnar på radion. NRK:s radiodirektör Tor Fuglevik kommenterar det hela med att dom (rådjuren antar jag) ska slippa betala radiolicens.

Jag undrar om det kan fungera i Sverige också. Själv skulle det väl mest handla om kaniner. Jag bor i ”fel” del av Åstorp för att ha de problem med hjortar som många har som bor närmare Söderåsens sluttning. Jag undrar om klassisk musik från P2 eller oväsen från P3 är mest effektivt?

Det hela får mej att tänka på den tyska radiostation som hävdade att dom återutsände en för människan ohörbar ton som skulle göra att myggen försvann. Tänk vad radion kan vara bra att ha!


SALUHALLEN

Baygens Freeplay radio får konkurrrens. I norska DX-news läser jag om japanska Aiwa som också presenterat en uppdragbar radio (FRC-150L). En radio som också är utrustad med ficklampa. Aiwas radio kan också användas med batterier. Och det berättas att även Sony har en radio med samma teknik på gång. Aiwa ska, enligt DXN, vara Sonys testvarumärke, så det kanske har sin förklaring.

Jag har också sett en annan variant av kombinerad ficklampa/radio som drevs av ett urverk i en annan tidning. Baygens uppfinning verkar få spridning.

Själv ska jag erkänna tt jag mest använder min Freeplay radio med en batterieliminator inkopplad när den är inomhus.


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

MONOPOL

Så har då SVT visat Galenskaparnas långfilm Monopol från 1996. En film som är en paradi på kommersiell radio. Det märks också att filmen gjordes när en viss italiensk mediamogul med hjälp av sina TV- och radiokanaler försökte (och han lyckades ju ganska bra) lansera sig och sitt parti Forza Italia. Det tog ju egentligen inte slut i Italien förrän rättsmaskineriet tyckte att korruptionen hade varit lite väl våldsam.

I filmen monopol heter TV-mogulen som får politiska ambitioner Finåker och han behärskar alla 12 TV kanalerna i landet. Enda konkurrenterna är SVT:s Kanal 1 och TV2. Och hr Finåker uppvaktar gärna kommunikationsministern för att få köpa TV2.

Samtidigt som denna ”stora” story pågår, får vi också följa målaren Egils försök att slippa vara med i urfåniga Dolda Kameran program (I Galenskaparnas variant heter programmet Långa Näsan). Och det är Egils slutliga hämnd för att man sänt inslaget med honom utan att ha fått hans tillstånd som slutgiltigt tar knäcken på Finåkers politiska ambitioner. En viss guldfisk i en burk har också en stor roll i detta.

Är det då roligt (och tänkvärt)? Jo, visst innehåller filmen sina poänger. Och ett flertal väl valde ord, som ”Marknaden är alla som har pengar - Den som har mest pengar bestämmer”. Men jag tror nog att Galenskaparna nog helst ska upplevas i lite kortare varianter. Ibland blir det nästan lite för mycket Galenskaparna och för lite Filmstory.

Men, visst är filmen sevärd. Missade du den tycker jag du ska försöka att se den. Men trots min goda vilja nöjer jag mig nog med 3 lurar. Fast hade jag varit på bättre humör idag hade den nog kunnat bli 4. Så egentligen säger vi nog 3½......


EUROPEAN RADIO NETWORK

European Radio Network är 4 kanaler som WRN ligger bakom, delvis finansierade av EU. Tanken är att det skall bli en tysk, en engelsk, en fransk och en mixad kanal med övriga språk inom EU. ERN ska distribueras i Europa via digatala satelliter och DAB Radio. Och skall också erbjudas för återutsändning via lokala AM/FM stationer tills DAB är färdigutbygtgt inom EU. Och ERN ska också finnas tillgängligt via Internet till lyssnare utanför EU (och de inom EU som inte täcks upp av tidigare nämnda tekniker antar jag).

Meningen är att den tyska och den flerspråkiga kanalen skall komma igång under hösten 1999, och sedan de franska och engelska i början av 2000.

Hur många Euro som ska satsas på det här framgår inte av den WRN pressmeddelande som jag sett. Men det verkar vara speciellt producerade program (allt ihop från London).

Samtidigt meddelas det att WRN:s tyska kanal med kort varsel lagts ner pga för få lyssnare.


VOA JUBILEUM

Vad tror ni? Tror ni att VOA kommer att bjuda på tårta? Det kanske är värt mödan att lyssna på VOA den 24 februari i varje fall. Nu är ju inte just 57 år något särdeles jämnt årtal. Snarare ett ganska ojämnt tal. Men om det finns en anledning att fira något så tycker jag att man ska göra det. Alltså tycker jag att vi alla reser oss upp och framför ett fyrfaldigt leve för VOA klockan 08.00 SNT den 24 februari. De som så önskar har även rätt att köpa en liten tårtbit att intaga i samband med eftermiddagsfikat.

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Hjärtligt välkomna till sista sidan som vi ägnar åt lite scheman för en del stationer. Jag hoppas att vad ni hittat kan vara av intresse, och hoppas att vi hörs igen om en månad.

Ja, om jag ska vara uppriktig så hoppas jag att vi hörs redan innan dess genom att ni skickar ett bidrag eller idéer. Postverket, Telia, Algonet osv, är alla villiga att hjälpa er så att ni kan nå mej.

AUSTRALIEN Radio Australia ska ha följande frekvenser igång från Shepparton med engelska:
0000-010015240 17715 17750 17795 21740
0100-020015240 15415 17715 17750 17795 21740
0200-050015240 15415 15510 17715 17750 21725
0500-060015240 15510 17715 21725
0600-080015240 15415 15510 17715 17750 21725
0800-09009580 9710 15415 15510 17750 21725
0900-11006080 9580 11880 17750
1100-12006080 9580
1200-14006020 6080 9580
1400-14309580
1430-16009500 9580 11660
1600-17009500 9580
1700-18009500 9580 11660
1800-20006080 7240 9500 9580 11880
2000-21009500 9580 11880
2100-21307240 9500 11880 17715 21740
2130-22007240 11880 17715 21740
2200-240017715 17795 21740

GREKLAND Voice of Greece ska enligt schema i DX-Fokus ha sina engelska program enligt detta schema nu:
0130-01407450a 7475k 9375k 9420a
0340-03507450a 7475k 9375k 9420a
0740-07507430k 7450a 9375k 9420a 9755d
1240-125017630a
1350-14009420a 9690g 12105k 15175k
1800-18107450a 9375a 9420a 17705g
1840-185012105k 15630k
1900-19107475k 9375k
2240-22509420k 11645k
2335-23457450a 9400k 9420a 11645k
a = Avlida Avlis, k = Kavala båda i Grekland
d = Delano och g = Greenville i USA.

ISRAEL Kol Israel har satt in en ny sändning (för främst NA) och istället slopat en annan. Så här ska, tror jag, det engelska programmet sändas nu.
0030-00357495 9395
0500-05159765 9435 21620
1130-113515640 17535
1500-153015650 17535
2000-20257465 9435 11605 15640

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands välkända Pete Myers avled den 15 december efter en tids cancer. Pete blev 59 år gammal.

RYSSLAND Radio Moscow World Service ska ha följande schema för Europa enligt websidan:
0400-0600693
0600-1000693 1323
1500-1600693 1323 6030 7440
1800-19001467 1494* 5940 5965 7340 9480 9890
1900-20001143 1467 1494 5920 5940 5965 7310 7340 9480 9890
2000-21001143 1386 1467 1494 5940 5965 7340 9480 9890
2100-22001323 1494 5940 5965 7300 7340 9890
där * innebär sändning bara Må On To Lö Sö

UNGERN Radio Budapest International har precis som de flesta andra stationer problem med ekonomin. Av den anledningen har några av deras regelbundna program försvunnit, t.ex. Minority Report och deras program om religiösa ämnen. Ämnen inom dessa områden får tas upp inom Hungary Today.

Hungary Today sänds måndag-fredag i den första sändningen. DX-Blockbuster sänds i den andra sändningen onsdagar och Hungary Now i andra sändningen lördagar. I övrigt är det ett ganska komplicerat schema. Om ni vill ha bättre koll kan ni besöka http://www.algonet.se/~sohl/schedule/rb.htm där det förhoppningsvis finns ett aktuellt schema dag för dag.

UZBEKISTAN Radio Tashkent har lagt in en andra engelsk kvällssändning som jag har missat i schemat tidigare. I det nya schema jag fått från Tashkent så gäller följande schema:
0100-01305955 5975 7285 9540
1200-12305060 5975 6025 9715
1330-14005060 5975 6025 9715
2030-21007105 9540
2130-22007105 9540
Intressant är också att adressen man uppger går till ”International Uzbek Radio”, men brevhuvudet talar fortfarande om Radio Tashkent.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Ja, inte är det plats till mycket. Men Grekland har bytt frekvens och sänder nu på 792, 7475 och 9375 berättar ett email jag fått, och jag tackar för det och för mej för denna gång.

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.

Till Engelsksändarlistan.

Till Svensksändarna¨
Email till sven@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein