franson franson

Torget 10/2004

För Kortvågslyssnare


Välkomna till Torgets sista utgåva för det händelserika året 2004. För oss kortvågslyssnare kan vi bland annat konstatera att året präglats att nedläggningar av utlandsprogram. Varje månad har det i stort sett varit någon som tvingats lämna in handduken. Schweizarna lade slutgiltigt ner vid månadsskiftet. Belgien har meddelat att RVI försvinner. Israel är återigen på fallrepet. Och listan kan göras längre. Är det någon som tror att den digitala utvecklingen kan rädda mediet? Eller ska vi alla tvingas över till Internetlyssnande. Visst har det sina fördelar, men också sina nackdelar..

Över till något roligare. Det är snart jul. I år en riktig arbetsgivarejul. Det är inte många lediga dagar man får extra om man inte väljer att plocka ut semesterdagar. Men det innebär att en del andra är lyckliga. Hur som helst, ät inte för mycket, prassla inte för mycket med julpapperen och drick inte för mycket julmust. Och när ni gjort allt detta, glöm inte att lyssna lite på radio också. Fortfarande finns det en hel del kul och intressant att lyssna på. Och tills vi ses och hörs igen nästa år, ta det lugnt!


Powell som Powell

USA:s utrikesminister, Colin Powell, avgick efter George W. Bushs valseger. Powell sågs av många som den enda i den inre kretsen som försökte bromsa Bushs allt för högervridna politik mer mot mitten. Men nu gav han upp.

Vad som kanske är mindre känt är att Colin Powells son Michael Powell är ordförande för FCC i USA, Federal Communications Commission. Och där har han ställt sig i spetsen för FCC:s korståg mot oetiskt material i radio och TV. Som resulterat i t.ex. höga böter för visandet av Janet Jacksons bröst och liknande ”olycksfall”. Michael Powell och FCC har på senare år blivit mycket aktiv i kampen mot omoraliskt material. Nakna bröst, fula ord osv. resulterar omedelbart i höga böter. Däremot har FCC inte utnyttjat sin makt för att förhindra den maktkoncentration som pågår i amerikansk etermedia.

I en artikel av Tom Shales i Washington Post som vidarebefordrats av epostlistan swprograms karakteriseras Michael Powell med ”He’s an elitist, he’s arrogant, he’s inaccessible, and he’s incredibly vain about his own ideas.” Och det är ju klara ord.

Ett inslag i debatten om Michael Powell är när den ökända radioprataren Howard Stern passade på att ringa in till KGO-AM i San Fransisco i samband med att stationen intervjuade Powell. Han hävdade då att Michael fått jobbet bara för att han var Colin Powells son.

Fast Michael Powell får också beröm. Han har gjort det lättare att byta mobiltelefonoperatör (bland annat göra det möjligt att få behålla sitt gamla nummer när man byter). Och genomfört en motsvarighet till Nix telefon.


RFE/RL:s framtid

Det har utbrutit våldsamma protester bland personalen vid RFE/RL:s ryska redaktion. Anledningen är att man centralt bestämt sig för att ändra stationens inriktning till att mer bli en lokal radiostation. Detta innebär en ökad satsning på musik och lättare program för att attrahera nya yngre lyssnare. Kritikerna hävdar att det är att sudda ut det som karakteriserar RFE/RL och man hävdar att stationen måste få vara oberoende från vad som bestäms i Washington.

Förespråkarna å sin sida hävdar att det är en utveckling som måste till om stationen ska kunna behålla lyssnarna och skaffa nya. Det hela är ett led i samma utveckling som t.ex. Radio Sawa.

Fast sedan kan man ju undra vad meningen med stationen är om den bara blir en musiktapet som alla andra?


Digitalradions framtid

I Sverige har väl digitalradio inte fått något genombrott. Jag skulle vilja påstå att det känns som om hela projektet är dött för tillfället. I Storbritannien däremot är man komna längre, och utbyggnaden fortsätter. ntl’s Broadcast division har, ser jag i Liam Goughs Radio News Update, startat sin 250:e sändare. Denna är placerad i Caradon Hill, nära Liskeard i Cornwall. Och det var just det som gjorde att jag uppmärksammade nyheten. I min ungdom tillbringade jag nämligen en månad i en liten by i Cornwall inte långt utanför Liskeard, allt för att lära mig bättre engelska.

Jag ser att Dixon i Storbritannien planerar att börja sälja en adapter som kan kopplas till en tillgänglig radioanläggning och som skall göra det möjligt att lyssna på digitalradio utan att köpa en helt ny radio. Kostnaden för denna skulle vara ca 60 pund.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* WMLK har nu skrotat sin gamla 50 kw RCA-sändare (som säljs i delar) och har bytt ut den mot en BBC 250 kw-sändare. Fast det är tveksamt om man använder full effekt.

* Senaste nytt i bråket mellan Mike Spencer och Roy Sandgren om sändningarna från Åland på 603 kHz är att Mike nu verkar ha tvingats stänga ner sändningarna, i varje fall för en tid. Mer följer i kommande nummer av EA.

* För att spara på elströmmen stängde SLBC i slutet av september ner de kortvågssändare som användes för inrikesprogram. MV har redan tidigare stängts. KV används nu bara för utlandsprogram.

* Alain Menargues, nyhetschef på RFI, har tvingats avgå. Detta sedan han skrivit en mycket Israelkritisk bok om den (Berlin)-mur som Israel bygger inne på ockuperad palestinsk mark, en mur som är på väg att skapa ett Palestina som påminner om Sydafrikas bantustans. (Så där, nu får väl jag också avgå....)

* Ett sätt att protestera mot nedläggningen av RVI:s engelska program är att skriva ett meddelande i RVI:s gästbok på http://www.rvi.be/guestbook_uk/. Ett annat sätt vore att skicka ett epost till den ansvariga ministern kabinet.bourgeois@vlaanderen.be. Geert Bourgeois är mediaminister i Flandern.

* Den 30 oktober utbröt en svår brand vid BBC:s Peterborough-anläggning. Som resultat rasade hela masten ner över sändarbyggnaden. Det finns misstankar om att branden var anlagd. Eller att fyrverkerier tänt på.

* Chefen för den USA-stödda TV-stationen Al-Iraqiya, Jalal al-Mashta, har avgått i protest mot att alla pengar som anslagits används till att köpa in dyr teknisk utrustning från utlandet. Men personalen får inga löner. Det är Harris Corp. som skrivit avtal, och där hamnar tydligen alla pengar.

* Kommersiella Sky Radio och Radio 100 FM i Danmark har enligt en rapport misslyckats med att locka nya reklampengar till den kommersiella radion i Danmark.

* Enligt en prognos av Internetexperten Jeff Cole kommer inom 10 år reklamen att försvinna från TV-sändningarna. I USA räknar man med att bara 5% av tittarna sitter kvar och tittar på reklamen. Själv har jag allt mer kommit på mig med att zappa någon annanstans, och sedan blir man kvar där istället.

* Deutsche Welle fortsätter att få minskad budget. I mitten på 90-talet var budgeten på 325 miljoner Euro. Idag är budgeten 261 miljoner Euro och den fortsätter att krympa trots inflationen och löneökningar.

* Jag läser i nyhetsbrevet Public Access att Berlusconi i Italien inlett marschen mot ett privatiserande av RAI-TV. När grundlagen har hunnit ändras ska till en början 20% säljas ut.

Från Teleprintern

* Begränsade KV-sändningar har man från Burkina Faso. Dom använder bara kortvågssändaren på 5030 när det är sport, vanligtvis onsdag och lördag.

* USA planerar att smuggla in små miniradioapparater i Nordkorea. (Har det inte funnits ett privat sådant försök tidigare?)

* TV4 har fällts för reklamavbrott i en film. Reklamavbrottet i filmen Leon blev lite för irriterande tom för Granskningsnämnden.

* Norkring har flyttat kortvågssändaren i Sveio till Kvitsöy. Blir väl billigare med service och drift. Om det nu blir någon drift....?

* RTE har nu åter satt sändaren i Tullamore på 567 i drift efter en tids underhållsarbete.

* Hotet mot Radio Georgias utlandsprogram verkar för tillfället vara över. Lyssnarresponsen verkar ha gett resultat.

* Radio Cairo verkar ha fått sin budget kraftigt nedskuren. Än så länge ser det engelska programmet ut att ha klarat sig.

* China Radio International har börjat hyra sändningstid via Merlin från Chile.

* Israel Radio hotas av nedläggning vid årsskiftet. Man stängde för en tid sedan en av sändaranläggningarna.

* Enligt uppskattningar finns det dubbelt så många illegala radiostationer i Spanien som det finns legala.

Slutligen passar vi på att gratulera Transistorradion som fyller 50 år i år. Första modellen var Regency TR-1 som då, för 50 år sedan, kostade 50 dollar. Vilket nog var en ansenlig summa på den tiden.


God Jul
önskar
ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu


Surftips för julen

HARD-CORE-DX

som är en av de ledande nyhetskällorna för aktiva DX-are har en egen epostlista. Denna kan nås på:
http://www2.hard-core-dx.com/mailman/listinfo/hard-core-dx
Men, HCDX har även skapat listor för lite mer specialiserade ändamål.
http://www.hard-core-dx.com/mailman/listinfo/fm
är adressen om du vill prenumerera på deras lista för FM-dxare.
http://www.hard-core-dx.com/mailman/listinfo/tvhttp://www.hard-core-dx.com/mailman/listinfo/tv
är adressen om du vill prenumerera på det senaste tillägget. En lista för TV-dxare.

HERITAGE RADIO NETWORK

Är en gemensam Internetportal för radion i Bulgarien, Kroatien, Ungern, Polen och Slovakien samt Radio Lotte i Tyskland. Enda utlandsprogrammet är Radio Slovakia International. Det hela är visst ett EU-projekt inom kulturen.

http://www.heritage-radio.net/

RADIO MEMORIES OF THE COLD WAR

Simon Mason är en britt som lagt ut (bland annat) en stort antal inspelningar. Gör ett besök!

http://www.simonmason.karoo.net/

ÄKTA RADIOMUSIK

Av Jorma har jag fått detta lilla tips. Det kan kallas äkta radiomusik. Fast jag tycker det verkar vara onödigt mycket besvär bara för en musikvideo......

http://www.oz1adl.com/html/video.html

SOTTENSANLÄGGNINGEN

Gillar du att titta på maffiga antenner?

http://www.allo.ch/hb9/sottens/
Kanske kan vara värt ett besök.

ÖVERSÄTTNING

Det finns en del varianter på att få texter översatta mellan olika språk. Dessa fungerar mer eller mindre. Ibland kan det bli riktigt roligt. Här är en sådan tjänst på Internet som är gratis. Dock ingår inte svenska.

http://www.worldlingo.com/wl/translate


Populärast hos britterna

RAJAR (Radio Joint Audience Research Limited) som mäter lyssnarsiffror för de brittiska radiostationerna har presenterat nya siffror. Den aktuella mätningen gjordes fram till och med september 2004. Om man jämför siffrorna med de som är 3 månader gamla kan vi se att BBC stärkt sin ställning i konkurrensen med de kommersiella stationerna.

BBC har sammanlagt 54,4% (en ökning med 1,3%) medan de kommersiella stationerna sammanlagt har 43,7% (en minskning med 1,3%).

BBC består av följande:
BBC Radio 18,6%+
BBC Radio 216,1%-
BBC Radio 31,1% 
BBC Radio 411,3%+
BBC Radio FIVE LIVE5,0%+
BBC 6 Music0,2%+
BBC70,2% 
BBC World Service0,6% 
BBC Asian Network UK 0,4%+
1Xtra from the BBC0,2+
   
BBC Local/Regional10,9% 

Som man kan se har det digitala utbudet inte fått något stort genomslag, även om väl DAB-radion i Storbritannien kommit längre än i Sverige. Där väl utvecklingen står helt stilla....... (Mest nollor och väldigt få ettor!)


Farlig fallskärmshoppning

Erich Wagar från Brooklyn Park i Minnesota dödades nyligen när han hoppade fallskärm från en radiomast. Erich hoppade från en mast i Somerset, Wisconsin som tillhörde Infinity Broadcasting från en höjd av 290 meter. Men fallskärmen utvecklades inte i tid.

Av detta kan vi lära att radiomaster ska användas till att sända radio från, inte hoppa fallskärm från.


RHC tävling

Radio Havana Cuba arrangerar just nu en filatelitävling. Uppgiften är att svara på frågan: Which is the philatelic theme of your choice and why?

Alla deltagare kommer att få frimärken som motsvarar detta (om det nu finns tillgängligt) eller annat med postal anknytning om detta finns tillgängligt. Skicka ditt bidrag till: Radio Havana Cuba, P. O. Box 6240, Havana, Cuba; epost: radiohc@enet.cu eller Fax: (537) 8705810.

Senast 31 december måste RHC ha ditt bidrag.


WORLD WAVES

WW- Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja. En mycket begränsad WW eftersom vi ju skall ha en Engelsksändarlista på annat håll i EA. Som vanligt ser jag fram emot synpunkter på vad som är med, och inte är med. Och naturligtvis rättelser.

Och som vanligt finns det en webversion på:
http://www.swl.nu/listen

CANADA  Radio Canada International har följande programschema för sändningen till Europa 2100:
MåndCanada Today/Media Zone
TisdCanada Today/Mailbag
OnsdCanada Today/Spotlight
TorsCanada Today/Business Sense
FredCanada Today/Sci-Tech File
LördBusiness Sense/Sci-Tech File
SöndMailbag/Spotlight

STORBRITANNIEN  BBC kan det vara sista förhandstitten vi kan presentera. Jag har nämligen hämtat informationen från BBC:s On Air magasin. Denna brukar finnas ute ungefär vid mitten av månaden innan. Nu har BBC helt plötsligt bestämt sig för att lägga ner utgivningen. Ett beslut som inte varit förvarnat utan som kom med sista numret som var för december. Det är bara några månader sedan man skickade ut förnyelsefaktura för prenumerationen. Och fortfarande igår när jag kollade på hemsidan står det inget om nedläggning utan istället lockar man med gratis provnummer innan man prenumererar. Vi får se vad som erbjuds istället som information. På nästa sida ska jag hur som helst hämta lite från sista numret av On Air.

* The Global Sell-Off handlar om privatiseringsivern i världen. Hur förlustbringande statlig verksamhet kan förändras till att bli skattebetalande vinstdrivande företag. Men samtidigt hur fattiga människor inte längre har råd att betala vattenräkningen eller elräkningen. 4 delar med början 19 december. Må 0906, 1306, 1906, Ti 0106 och Sö 1906.
* Celebrity I Believe. Trevor Barnes intervjuar kändisar om deras liv och vilken roll religionen har spelat för dom. Första avsnittet 6 december och i fyra delar. On1045, 1545, 2045 och To 0245.
* Go Digital är ett program som handlar om den tekniska utvecklingen inom digitalteknologi. Ti 1006, 1506, 2006 och On 0206. Sänds live måndagar 1500 via Internet.


John Peel RIP

Precis när jag hade skickat iväg manus till förra Torget meddelades det att John Peel har avlidit. John Peel befann sig när han dog i Cuzco på arbetssemester tillsammans med sin hustru Sheila. John Peel blev 65 år gammal, och var under 40 av dessa åren radio DJ. Han var den Radio i DJ som jobbat längst. Hans insats för att sprida intresse för ny spännande musik har varit ovärderlig. Att lyssna på hans program över BBC har varit som en blandning av underbara upplevelser och mer uppseendeväckande musikupplevelser. Semesterresan till Cuzco var en länge efterlängtad resa, och det blev också den sista.

Strax före sin död hade John Peel förhandlingar med British Library om att skänka sin enorma skivsamling för att göra den tillgänglig för alla.


SVENSKSÄNDARLISTAN med lite danskt och norskt

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7335 och 9645 kHzTisd Onsd Tors Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslans Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzTisd Tors
1940-2000SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6035 och 9760 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6035 och 9760 kHzTisd Tors Lörd
2000-2030SvNorea Radio 1494 (St Petersburg)Månd-Fred

Såja, det var allt vi hade att bjuda på. Till vänster ser ni jultomten i form av eder redaktör. Taget medan jag fortfarande hade funderingar på att extraknäcka som jultomte. Nu blev det inget av detta så skägget åkte av igen vid ett svagt ögonblick.

Men trots detta vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att ni återvänder nästa år med nya intressanta idéer om vad som kan göras bättre. Vi ses igen nästa år.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif