franson franson

Torget 9/2004

För Kortvågslyssnare


Morsning på er galoscher. Något som har behövts ett par dagar nu. Fast inte idag, när det varit soligt. Men det är väl inget annat att vänta nu när det är höst. Och snart är det vinter, i varje fall vintertid på klockan. När jag skriver detta har nedräkningen börjat, och när ni läser det är vi redan där. En mängd radiostationer lägger om sina scheman. Och därför har vi ägnat extra mycket utrymme åt att förbereda oss på vad som komma skall. Och i nästa nummer hoppas jag att det skall kunna finnas en Engelsksändarlista redo. Ni är alltså välkomna med material och rättelser på allt ni kan tänkas komma underfund med.

Jag kan berätta att det är möjligt att den stackare som jag klagade på i förra Torget som försåg mig med virus fått ordning på sin dator. Dom verkar inte komma i dubbel upplaga längre. Men fortfarande drösar dom inte några om dagen. Jag börjar nästan tro att någon skickar medvetet eftersom det ofta är viruset vid namn Swen som dyker upp. I övrigt hoppas jag att ni hittar något läsbart på de kommande sidorna.


Borde vara utnötta

Enligt uträkningar av Broadcast Music Inc (BMI), som har hand om utbetalning av ersättning för musik som spelas på radio är Beatles - Yesterday den mest spelade låten någonsin på amerikansk radio. 8 miljoner gånger har den spelats sedan den släpptes ut.

John Lennon - Imagine och John Barry - Born Free har spelats ca 5 miljoner gånger.

Elton John - Candle in the wind, Tears for Fears - Everybody Wants to Rule the World, Rolling Stones - Honky Tonk Women och Gerry Rafferty - Baker Street ligger alla kring 4 miljoner spelningar. Jag undrar hur en motsvarande lista i Sverige skulle se ut?


Radio for Peace International

Radio for Peace International firar 17 år ”on air”, vilket ju är en liten överdrift eftersom man juu för tillfället inte är ”on air”. Man har dock skrivit på ett avtal med amerikanska Pacifica Radio som man hoppas skall innebär att man kan återvända till kortvågen inom 6-12 månader. Man tvingades ju flytta från sona lokaler i anslutning till det fredsuniversitet i Costa Rica där man fanns tidigare. Detta sedan universitet fått en ny ledning som från vissa håll har beskyllts för att gå i Vita Husets ledband. Vill man lyssna på RFPI:s program idag får man lyssna via den Internet-feed som finns. Vilket jag inte lyckats med än.....

DW 31:a språk

Som kanske en del har sett har DW börjat kommunicera med den yttre rymden. För att fira att det nu är 10 år sedan DW dök upp på webben har man börjat göra en del material tillgängligt på klingon-språket.

http://klingon.dw-world.de/english/index.php är adressen om du vill veta mer om Klingon, Star Trek osv. Här presenteras även klingonkultur och du får en liten chans att lära dig klingon.

Om du nu har sådana intressen?

Själv tycker jag att Klingon verkar vara ett rätt komplicerat språk. Jag håller fortfarande på med att försöka lära mig min första mening på språket:

tlhIngan Hol vIjatlhlaHbe’

Men det ända som händer när jag försöker säga det är att jag får kramp i tungan och får sjukskriva mig en vecka.

Vad meningen betyder? Jag talar inte klingon!


Tjuvar tystade radion

BBC Radio Derby och Ram FM slocknade tidigt en morgon i början på september. Tjuvar hade brutit sig in i den byggnad där Crown Castle UK hade sändarna till de båda stationerna. Tjuvarna lämnade byggnaden med en del sändarutrustning, och en del lyssnar försov sig när klockradion bara bjöd på tystnad tills reservsändare kunde tas i bruk efter drygt fyra timmar.

NOTISTORGET

Korta nyheter från eterns värld

* AWR kommer att lägga ner produktionen av program på engelska i Storbritannien vid årets slut. Istället kommer de engelska programmen att regionaliseras, och det blir program som främst produceras i Afrika och Asien/Pacific. Det sades inget om detta skulle innebära att man inte sände engelska till Europa. Wavescan däremot kommer att produceras av KSDA på Guam, och tydligen också bara sändas därifrån.

* När jag skriver detta återstår det bara några dagar för SWR att sända sina sändningar på kortvåg. 19 oktober stängs Rohrdorf 7265 (äldre Siemens-sändare ursprungligen använd från Bremen) och Mühlacker 6030 (nästan helt ny RIZ-sändare).

* Enligt en undersökning i Storbritannien har Public Service Radio där ett stort stöd. 81% av befolkningen stödjer en fortsatt licens för att bekosta BBC.

* Radio New Zealand International har tecknat kontrakt på inköp av en ny KV-sändare, med möjlighet att sända i DRM. Även den nya sändaren har en effekt på 100 kw. Den beräknas vara i bruk 2006.

* SLBC har slutat sända sina inhemska program på KV. Redan tidigare har man stängt av MV. Anledningen är den höga elräkningen. KV till utlandet sänds fortfarande berättar Victor Goonetilleke.

* I Morganfield, Kentucky slocknade WMSK sedan en lastbil som kommit lös (?!) kört ner staglinorna till sändarmasten. WMSK sänder countrymusik på 1550 och FM när masten står upp. Och har inget att göra med Westerviks MotorSportKlubb som i stort sett alla träffar på Internet handlade om.......

* Att hänga med i turerna med Pirate Radio 603 och Roy Sandgrens avkoppling är inte lätt. Roy hävdar att det är han som har sändningslicensen. Men det är inte han som sänder. Vilket ju om det är riktigt är konstigt att inte myndigheterna reagerar. Enligt et artikel i Ålandstidningen ligger Pirate Radio 603 efter med hamnhyran. Man har också fått föreläggande från myndigheterna som bland annat inneburit att man tvingats plombera toaletterna. Det gäller att inte bli kissnödig tydligen.

* TWR stänger sitt kontor i Monte Carlo. Det påverkar dock inte sändningarna via sändarna i Monaco.

* I Australien lovade Labour inför valet nyligen att satsa 6 nya miljoner dollar på Radio Australia under de kommande två åren. Man lovade också att säga upp kontraktet med Christian Voice om Darwin-anläggningen för att åter får kontroll över sändarna. Det var det konservativa partiet som kraftigt skar ner Radio Australias budget, lade ner TV-motsvarigheten och gjorde sig av med Darwin. De konservativa vann valet!

* RVI:s nya schema innehåller sändningar från 11 olika sändaranläggningar. Ingen i Belgien (eller ännu fler eftersom det som kallas Moskva egentligen är tre olika anläggningar)...... Detta visar tydligt vart KV är på väg tycker Glenn Hauser som räknat fram det hela.

Från Teleprintern

* I Indien håller man på att bereda plats för ca 400 lokala privata FM-stationer.

* GWR och Capital Radio ska gå ihop.

* Channel 4 planerar ett bud på att ta över Radio 1.

* Vatikanradion ska uppgradera sin 600 kw MV-sändare till DRM.

* I USA har representanthuset anslagit pengar för att sända radioprogram till Nordkorea.


TDF

I DXLD hittar jag en text av Michel Penneroux som berättar om franska Télé-Diffusion de France (TDF) sändaranläggningar. I Issoudun i Frankrike finns 13 x 500 kw, och i den andra franska anläggningen som benämns Issoudun E finns ytterligare 8 x 500 kw. I Montsinery står 6 x 500 kw. Och i Monte Carlo 2 x 100 samt 1 x 500 kw. Sedan står det att man opererar en anläggning i Finland med 3 x 500 kw! Har jag missat något, att TDF skulle tagit över YLE:s anläggning?

I en senare notis framkommer att YLE:s anläggning i Pori ägs av YLE och TDF gemensamt, med YLE i majoritet. Det som kallas Monte Carlo är TWR:s anläggning i Monaco som ägs av ett helägt dotterbolag till TDF.


Luftballong i radiomast

Tack vare Krister blev jag uppmärksammad på en story som även nådde svensk media.

Kastvinden vräkte en luftballongen in i en radiomast. Skräckslagna åskådare såg på när piloten och de två barnen i ballongen fastnade på 200 meters höjd i radiomasten. Alla tre ombord överlevde – dom kunde klättra ner 200 meter

Piloten Bill Chapel, 69, säger att han inte hade en chans när kastvinden slet tag i ballongen. – Allt du kan göra är att bita ihop tänderna, hålla i dina passagerare och förbereda dem på smällen, sade han till AP.

Luftballongen slog i radiomasten och snurrade sig runt den. Och i korgen under höll Chapel och passagerarna Aaron Whitacre, 10, och Troy Wells, 14, sig fast.

Från marken kunde deltagarna vid den årliga ballongfestivalen i Albuquerque, i delstaten New Mexico i södra USA, se hur korgen dinglade – 200 meter upp i den stora radiomasten. Ballongen var formad som den amerikanska skogsvårdsstyrelsens maskot ”Smokey Bear”, som ska varna barn för skogsbränder. Men nu var den plötsligt lindad runt masten.

Läget såg förtvivlat ut för Bill Chapel och hans unga passagerare. Men de behöll lugnet, tog sig ur korgen och inledde sin långa klättring mot säkerhet.

Radiostationen KKOB-AM slog av sin mast och räddningstjänsten kallades till platsen. Och med ett 30-tal meter kvar nådde ballongresenärerna och räddningsmanskapet varandra.

De tre säkrades och kunde oskadda ta sig till marken. Samtidigt kallades underhållspersonal in för att ta bort ballongen som satt fast i radiostationens mast.


Det är inget fel på vintern
men
så förbaskat kallt ibland


Radio Sawa ett misslyckande?

En officiell rapport i USA hävdar att den av USA finansierade radiostationen Radio Sawa saknar möjlighet att påverka.

Radio Sawa som är en arabiskspråkig popmusik och nyhetsstation som finansieras med pengar från USA:s regering och som Bush-regeringen hävdar är en succe i att nå ut till den arabiska världen har egentligen misslyckats med att sprida demokrati och pro-amerikanska attityder. Detta enligt en rapport från State Department.

Enligt rapporten har Radio Sawa lyckats locka stora mängder lyssnare i viktiga länder i Mellanöstern. Men stationen, som har en budget på 22 miljoner dollar har varit så inriktad på att bygga upp en lyssnarskara via sitt musikutbud att man har misslyckats med att följa upp om man lyckats med vad som är huvudmålet.

Rapporten ifrågasätter också verkligheten bakom undersökningar som tidigare gjorts av Radio Sawas uppdragsgivare, som hävdar att stationen är en succe.

Två oberoende grupper av arabisktalande experter som hyrts in av utredarna har gett programmen varierade betyg. Man hävdar att dom inte kan konkurrera med al-Jazeera i kvailitethänseende. Och att föräldrar inte vill att barnen ska lyssna på Radio Sawa eftersom den arabiska grammatiken är så dålig. Radio Sawa har misslyckats med att presentera USA för sina lyssnare.

Broadcasting Board of Governers har våldsamt protesterat mot rapporten. Och har ifrågasatt det sätt som den gjorts på. Den ursprungliga rapporten har försenats flera gånger. Och man har klagat på att andra lagts sig i vad den skulle innehålla.

Kenneth Y. Tomlinson, som är ordförande för Broadcasting Boards of Governers hävdar att Radio Sawa är en av de största succeerna som USA någonsin haft när det gäller radio.

Radio Sawa ersatte VOA:s arabiska program. Och från många håll hävdas att rapporten är ett beställningsverk från VOA fackliga organisationer för att hämnas över att Radio Sawa fick överta deras uppdrag.

Kritiken i sin tur mot Radio Sawa går i stort sett ut på att det är allt får mycket musik i syfte att locka lyssnare att nyheter och kommentarer som är syftet försvinner.

Allt läst i en artikel i Washington Post.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja, då var vi komna så långt. När jag skriver är det inte långt kvar till sommartidens slut. En del stationer har jag fått uppgift om nya scheman fr, och en del kommer här. I nästa nummer hoppas jag få med en Engelsksändarlista, men fram tills dess får ni besöka Listen to the World på ShortWaveListener Now.
http://www.swl.nu/listen

ALBANIEN  Radio Tirana har jag fått ihop ett vinterschema för. Så har hade dom tänkt sig det:
0245-03006115 7160
0330-04006115 7160
1945-20006115 7210
2230-23007130

BELGIEN  Radio Vlaanderen International ska ha följande vinterschema på engelska:
0500-05309590 (Bonaire)
0800-08301512 5965 (Jülich) /Europa/
1130-12009945 (Irkutsk)
1830-19001512 5910 (Jül) 7490 (Krasn) /Eu/
2030-21001512 7490 (Krasnodar) /Europa/
2200-223011730 (Bonaire)
Och så här precis innan manus ska skickas meddelar Frank Vossen på RVI att personalen fått besked om att alla kortvågssändningar på andra språk ska läggas ner i slutet av mars 2005. Endast några timmar relä av hemmaprogrammet på flamländska ska behållas.

ECUADOR  HCJB har fortfarande lite kvar på engelska. Så här ser det ut även under vintern berättas det.
1100-133012005 /NA/ 21455
Sändaren på 21455 är en lågeffektad SSB-sändare i riktning Europa och Pacific.

ISRAEL  Voice of Israel uppges ha planerat följande schema för vinterhalvåret.
0430-050011585 15640
0930-100015640 17535
1700-173011605 15640 17535
1900-193015615 15640 17535

ITALIEN  RAI - the voice of Berlusconi, ska ha följande engelska schema berättas det:
0055-011511800
0445-05005965 6000 7230
1935-19556035 9760
2025-20456040 11880
2205-223011895

NEDERLÄNDERNA  Radio Nederland har haft den stora vänligheten att förse eder redaktör med ett schema för vintern:
0000-00579845 
0100-01576165 
0400-04576165 9590 
1000-10577315 9790 12065 13820 
1200-125711675 
1400-15579345 12080 15595 
1800-18576020 9895 11655 
1900-20577120 9895 11655 17810 
1900-205715315,17725 17875lö-sö
2200-22591512 

SLOVAKIEN  Radio Slovakia International är nästa på tur. Än så länge kvar i etern. Så här var det tänkt under vintern:
0100-01307230 9440
0700-073013715 15460
1730-18005915 6055 /Europa/
1930-20005915 7345 /Europa/

STORBRITANNIEN  BBC World Service tänkte jag denna gången berätta lite om de fasta programpunkterna istället för en förhandstitt på specialprogram. Och vi börjar med nyheter.
* Newshour är den stora nyhetssändningen. En timme nyheter klockan 1200 (lö-sö), 1300 (må-fr) och 2000 (dagligen).
* The World Today sänds 0200, 0500, 0600 och 2200 och är också en längre nyhetssändning på 30 eller 60 minuter.
* Europe Today sänds i en timme 1600 (må-fr) och har sin inriktning på europeiska nyheter förståss.
För övrigt sänds det på varje heltimme en 6 minuters nyhetsbulletin.
* World Busniness Report är programmet med inriktning på ekonomiska nyheter. Sänds må-fr 1032, 1732, 2132 och ti-slö 0232.
* World Business Review är ett program som går lite djupare i ämnet. Lö 0732 med repris Må 0232.
* From our own Correspondent är ett av mina favoritprogram under helgerna. "In-the-field reports and reflections" är den benämning man har. Söndag 0306, 1006, 1306 samt onsdag 1545 och torsdag 0245.
* Analysis försöker ge historien bakom nyhetsrubrikerna, Må Ti Ti Fr 1545 och 1745 samt Ti On Fr Lö 0245 och 0745.
* Health Matters handlar om just det. medicin och hälsa. Sänds Må 0906, 1406, 1906 och Ti 0106.
* Science in Action är ett vetenskapligt magasin som man kan höra varje vecka. Fr 0906, 1406 och 1906 samt Lö 0106.
* John Peel är musikprogrammet om man vill lyssna på annorlunda musik. Ibland spännande. Ibland helt obegripligt och omöjligt att lyssna på. Men som sagt spännande. Sänds Fr 0832, 1232, 1832 och Lö 0032.

STORBRITANNIEN  Radio Wales International ska ha sända sitt halvtimmes program så här under vintern:
0300-03306005ramp
1130-120017625ramp
2130-22003955skel 7110moosfr

TJECKIEN  Radio Prague har vi också fått tillgång till ett planerat schema för vintern:
0800-08277345 9880
1000-102921745
1130-115711640 21745
1400-142921745
1700-17275930 15710
1800-18275930 9415
2100-21275930 9430
2230-22575930 7345
2330-23575930 7345
0100-01276200 7345
0200-02276200 7345
0400-04276200 7345
0430-04579865 11600

TURKIET  Voice of Turkey har jag hittat följande planerade schema för vinterns engelska program.
0400-05006020 /Eu/ 7240
1330-143015155 /Eu/ 15195
1930-20306055 /Eu/
2130-22309525
2300-24007275 /Eu/

TYSKLAND  Radio DW är detta allt som återstår av när man plockat bort FM, MV och DRM sändningarna:
0400-05006180kig 9545kig 9710wer
0500-06007285wer 9565kig 12035kig 15410dha
0600-07007225sin 7225wer 11785wer 15410kig
0600-10006140jül
1300-16006140jül
1600-17006170tri 7225tri 11695wer
1900-20006180kig 11865sin 13780wer 17800sin
2000-210012025tri 13780wer 15410tri
2100-22009615wer 13780tri 15410kig
2200-23006180tri 6225alm
2300-00007250tri 9815tri 12035kig
Det kanske finns anledning att ta upp frågan om man ska börja ta med DRM-sändningarna nu. Hur många är det som har den möjligheten? Själv har jag den inte!

UKRAINA  Radio Ukraine International kan det inte heller vara fel att ta med:
0100-02005840
0400-05005840
1200-130015620 /Europa/
2200-23005840 /Europa/

UNGERN  Radio Budapest hade tänkt sig följande sändningar under den kommande vintern:
0200-02289775 
0330-03589775 
1600-16286025 9580 /Europa/
2000-20283975 6025* /Europa/ 
2200-22286025* 12010 /Europa/ 
* ska enligt uppgifterna betyda att det är ett relä via Rimavska Sobota i Slovakien.

UNITED NATIONS  UN Radio ska enligt planerna sända sin engelska sändning så här under vintern, observera att programmen bara sänds måndag-fredag:
1730-17457170mey 9565ske 17810asc


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu

Listen to the World
Svensksändarna
Torget webbversionen


SVENSKSÄNDARNA

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7335 och 9645 kHzTisd Onsd Tors Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzTisd Tors
1940-2000SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6035 och 9760 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRai - Radio Roma 6035 och 9760 kHzTisd Tors Lörd
2000-2030SvNorea Radio 1494 (St Petersburg)Månd-Fred

Såja, här har vi en gissning på hur det kan tänkas se ut under vintern. Jag har försökt att rätta tiderna för de stationer som ställer om tiden. Men däremot är jag osäker på frekvensvalet. Allra helst Moskva torde byta kortvågsfrekvenser. Håll ett öga på http://www.sdxf.org och SDXF:s forum eller Svensksändarlistan på
ShortWaveListener Now, på http://ww.swl.nu/svenska.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif