franson franson

Torget 8/2004

För Kortvågslyssnare


Välkomna åter till oss på Torget. Här är det återigen dags att bjuda er på några sidor med blandat trevligt material.

Först och främst vill jag uppmana den DX-are och Torgetläsare som har virus på sin dator att göra något åt detta. Varje dag sedan en lång tid tillbaka får jag ett antal mejl som innehåller virus. Alla kommer i par med exakt samma avsändare, samma rubrik och samma virus. Ett till sven@swl.nu och ett till torget@swl.nu. Vissa dagar flera par, andra dagar bara något enstaka. Men jag börjar bli lite trött på't. Eftersom ett av mejlen skickas till torget utgår jag ifrån att den stackare som drabbats är DX-are.

Vilken framtid har kortvågen? I detta nummer av Torget berättar jag lite om DRM-mottagare. Och kanske är DRM kortvågens framtid. Men då får nog DRM slå igenom snabbt. För döden på kortvågsbanden sprider sig snabbt. Idag läser jag i ett meddelande att SWR ska stänga sina kortvågssändaren på 6030 och 7265 den 19 oktober. Och antalet utlandsprogram som får sina anslag nedskurna och tvingas lämna walk-over accelererar hela tiden. Även de stora har ju kraftigt försvårat för t.ex. europeer och nordamerikaner att följa med i vad som händer.

Nog med negativism. Här slutar vi och går över till vad vi har att erbjuda. Vi ses igen om en månad.


DRM-Mottagare till datorn

I det elektroniska nyhetsbrevet Upp-snappat dök i början av september upp följande notis. Tyvärr berättade man inget om priset.

USB-mottagare förvandlar datorn till digitalradio

Digital World Traveller kallar det svenska företaget Coding Technologies en helt ny produkt som förvandlar en stationär eller bärbar persondator till en digitalradio.

Digital World Traveller är en digitalradiomottagare som ansluts till datorns USB-port och som gör det möjligt att ta emot digitalradiosändningar enligt den nya standarden Digital Radio Mondial, DRM, på lång- mellan- och kortvågsbandet. Förutom digitala radiosändningar gör Digital World Traveller det även möjligt att lyssna på radioprogram som sänds på FM- och AM-bandet.

Coding Technologies kommer att visa upp Digital World Traveller på IBC, som är världens största mässa för tevesändningsteknik, i Amsterdam den 10 till 14 september. För närvarande finns det ett sjuttiotal radiostationer som sänder DRM-digitalradio och nya stationer tillkommer hela tiden, skriver Coding Technologies i ett pressmeddelande.

USB-mottagaren Digital World Traveller är den tredje DRM-mottagaren som Coding Technologies lanserar. Företaget arbetar i första hand med att ta fram teknik för komprimering av ljud som överförs via mobiltelefoni, radio- och tevesändningar samt Internet.

Coding Technologies återfinns på http://www.codingtechnologies.com/. Pris 199 Euro plus moms har det senare framkommit att priset skall vara.

Ett annat sätt att skaffa en DRM-mottagare till datorn är att bygga en själv. I DX-Fokus läser jag att en ritning publicerats i den brittiska elektroniktidningen Elektor Electronics (http://www.elektor-electronics.co.uk).

En något enklare metod (och mindre riskabel) är att köpa byggsatsen färdigbyggd. Detta kan göras på http://www.ak-modul-bus.de/shop/index.htm. Priset är 119 Euro. Till detta kommer en liten lådda att stoppa kortet i och DRM programvaran till datorn. Denna kan köpas för ca 60 Euro från http://www.drmrx.org.

En annan utväg, tror jag, är att vänta lite till. Så har förhoppningsvis priserna sjunkit.

I DX-Kurier testar man en DRM-mottagare från Mayah Communications. Denna kostar 800 Euro! Se bild.

Som sagt, jag har för avsikt att vänta några månader till........


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Radio Tangazeni Kristi är en ny kristen radiostation som sänder på 4845 från Aru i Republiken Congo (ligger på andra sidan gränsen från Arua i Uganda). Det är brittiska och tyska missionärsorganisationer som ligger bakom berättar diverse källor.

* Orkanen Ivan drabbade bland annat Radio Nederlands anläggning på Bonaire som fick stänga ner under några dagar, och man evakuerade personalen.

* Charley som passerade en tid innan slog helt ut Radio Havana Cubas sändningar för en lång tid framåt. Främsta problemet var att elledningarna på ön slogs ut. Inte bara sändaranläggningen blev strömlös, stora delar av ön var strömlös under en lång tid.

* När orkanen Ivan passerade Jamaika blev intresset stort för att lyssna på de stationer på Jamaika som fanns tillgängliga via nätet. Resultat? Servrarna blev överbelastade och klarade inte anstormningen av lyssnare. Detta är nackdelen med en satsning på nätradio. När något händer och många vill lyssna kraschar servern.

* KTBN hotas av nedläggning. Denna religiösa station i Salt Lake City sänder ut TV-ljudet från Trinity Broadcasting Network. Ursprungligen ägdes sändaren av rockstationen KUSW.

* Trinity Broadcasting Network, som ju bland annat äger KTBN på kortvåg, men för övrigt är det största religiösa TV-nätverket i USA som når nästan varenda amerikanskt hushåll har drabbats av en skandal. Enoch Lonnie Ford, 41 har hotat med att berätta allt om sin homosexuella förbindelse med TBN:s Paul Crouch, 70. Parterna ska dock ha gjort upp i godo. Crouch förnekar beskyllningarna, men har tydligen betalt för att affären inte ska offentliggöras. Det ska tilläggas att TBN kraftigt fördömt homosexualitet.

* Minivan Radio är en ny station som sänder till Maldiverna, kritisk till nuvarande regim. Sänder från Bulgarien. Minivan ska betyda oberoende och har inget med små bilar att göra.

* Den nynazistiska danska lokalradiostationen Radio Oasen i Greve fick för en tid sedan sina statsbidrag indragna. Som en följd har de privata bidragen ökat och stationen vill nu utöka sin sändningstid. Detta skulle göra stationen till Danmarks största icke-kommersiella lokalradiostation. Danskarna är överlyckliga och stolta.

* Roy Sandgrens mellanvågsprojekt Radio Scandinavia utvecklas till en såpopera. Roy inledde samarbete med britten Mike Spenser som tillhandahöll bland annat sändare mot att få sända på kvällar och nätter på den MV-licens som Roy fått på Åland. Just nu (vad jag vet, hit ner hörs man inte) sänder Mike Spenser program under namnet Pirate Radio 603, men Roy hävdar att han inte har rätt till detta eftersom det är han (Roy) som står för licensen. Mike hotar då med att lämna hamnen i Mariehamn med St. Paul och bli en riktig sjöpirat. Roy har bett om rapporter som bevisar att illegal radioverksamhet pågår. Själv tror jag mest att det hela slutar med att båda förlorar en massa pengar.

* Fox FM i Melbourne, Australien har kommit på en bra sak. Genom att spela alla låtar lite fortare än vad som var tänkt har man skapat ”an up vibe, high energy feel about the station”. Företrädare för stationen förnekar att tanken bakom det hela är att få plats med mer reklam. Frågan är vad artister tycker om tanken?

Från Teleprintern

* Frankrikes planer på en internationell TV-service på franska har lagts på hyllan tills vidare. Det saknas pengar!

* DeutschlandRadio Berlin ska byta namn till DeutschlandRadio Kultur.

* Radio/TV Martí har nu börjat sändas från flygplan till Cuba - några timmar varje lördagskväll. Det är dyrt, 18 miljoner dollar har lämnats i anslag.

* Radio Georgia hotas av nedläggning.

* Clear Channel i USA ska begränsa mängden reklaminslag per timme. Både i antal och längd. Kan inte någon tipsa TV3, Kanal 5 och andra!


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu


Månadens nättips

Svenska Frekvensklubben

http://www.svenskafrekvensklubben.com

Fick jag ett tips om från Jorma som trillat över den av en händelse. Bygger främst på en enorm frekvenslista från 0 - 1000 GHz. Allt från att Green Cargo i Hofors använder 428,85 MHz, att Skånska Makadam i Åstorp använder 80,4375 kHz och att Radio Pyongyang finns på 13785. Hur tillförlitlig listan är vet jag inte. Men den uppdateras regelbundet och man kan själv uppdatera genom ett formulär.

Ekeby radiomuseum

http://www.ekeby.nu/radiomuseum/

På riktigt nära håll för eder red finns Radio & Teletekniska museét i Ekeby Som vill visa den tekniska utvecklingen radio-tv samt däri närliggande områden under ca 100 år. Radio & Teletekniska museét i Ekeby öppnade 1996 ,men redan tidigare hade en del av samlingarna visats vid olika tillfällen.

För ytterligare information:
Tel. 042-895 02,042-895 00,
Fax 042-895 10 ,
E-mail:radiomuseum@ekeby.nu
Adress: Storgatan 31 , 260 51 EKEBY

Kolla uppdateringar

http://www.watchcat.de

Är en tysk sida (på engelska också) med vars hjälp du kan bevaka om en sida på Internet har uppdaterats. Om något hänt på sidan får du ett mejl om detta.

För samlaren

http://www.anarc.org/decal
http://members.aol.com/decalcomania

Är ett par adresser för de med samlarmani.


Katt- och loppfara

Vi noterar att man har problem på Cypern med katter. Radion har tvingats stänga ner helt under en tid för att sanera lokalerna från loppor som sprids av de hundratals lösa katter som springer omkring studiobyggnaden. Och även inne i byggnaden. En av reportrarna berättar att han plötsligt fick flera katter över sig på bordet när dom kom nerrasande genom taket.

Eviga Vågors rapporttävling

Nu startar Eviga Vågors rapporteringsperiod. Mellan den 1 och 15 november lyssnar vi, rapporterar och kommenterar två stationer.

Det är IBRA Radio och Adventist World Radio Asia. Man får skicka rapporter på så många sändningar man vill under perioden. Men för att få Eviga Vågors special-QSL måste du lyssna på följande dagar och tider:

Lördag 6 november (Alla helgons dag) AWR-Asia från Guam kl 1000-1030 UTC på 11705 kHz eller 11900 kHz.

Måndag 8 november IBRA Radio via Jülich, Tyskland kl 1830-1845 på 9520 kHz.

Båda stationerna sänder på engelska. Efter att du lyssnat: skicka samtliga rapporter (helst med givande programkommentarer) Till Eviga Vågor, Brittgården 94, 543 37 TIBRO. Senast den 18 november. Bifoga ett frimärke 5:50. Alla rapporter vidarebefordras till stationerna så att du även kan få deras QSL. Är rapporterna på ovan nämnda tider får man också Eviga Vågors special-QSL. Den som skickar bästa rapporten belönas dessutom med ett presentkort på 50 kronor. Blir det många deltagare utlovas ytterligare ett pris.

Eviga Vågor hoppas på ett rekorddeltagande som slår jubileumsprogrammet över Vatikanradion i höstas.

Tänk på att hålla ett öga på frekvensändringar. IBRA har meddelat att dom har för avsikt att från 31 oktober använda 9520 kHz. Idag sänds programmen på 15695 kHz.


Strålningsfaran

Det har blossat upp en ny diskussion om hur farlig strålningen är från radio- och TV-sändare. Stora effektstarka MV- och KV-sändare strålar ut höga effekter. Vatikanradion och Swiss Radio är ett par stationer som fått problem pga. strålningen från sina sändare. Men, kanske är det som någon påpekade, att det är programmen som är den stora faran. Dom är en fara för vår mentala hälsa. Det kanske ska påpekas att kommentaren kom från en amerikan. Men egentligen är väl kommentaren giltig lika mycket här som där.

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Sommaren är slut i kalendern och utanför fönstret. Och snart är även sommartiden över på klockan och i etern. Den 31 oktober är det dags för alla ändringar så hör gärna av er till mig med justeringar.

AUSTRALIEN  HCJB ska från 1 oktober sända enligt följande schema enligt den information jag fått.
0100-023015560 (sö -0300)
0700-100011750
1100-113015425
1230-130015405
1430-160015390
0000-010015525 (lö-sö 2230-)
Någon ändring från 31 oktober verkar det inte bli.

I HCJB:s newsletter som nyligen trillat ner i brevlådan läser jag lite om framtidsplanerna i Australien. Som jag skrivit tidigare planerar man att bygga nya antenner på ny mark. Anledningen är att den mark man idag har antennerna på inte tillåter en högre höjd än 38 meter pga. närheten till inflygningen till Kununurra flygplats. Antennerna borde vara 3 gånger så höga, och detta är möjligt på angränsande mark. Samtidigt har man planer på att driva jordbruk på angränsande mark. Idag förfogar man över ca 80 ha, men planerar att skaffa ytterligare 200 ha. En ny sändarbyggnad finns också på önskelistan. Denna kommer att ha plats för upp till 6 sändare. HCJB:s andra sändare beräknas vara igång senare under hösten. Samtidigt har man planer på att upprätta en satellit länk mellan studiorna i Melbourne och sändarna i Kununurra. Dels är detta billigare i längden jämför med dagens ISDN-förbindelse. Dessutom ger det möjlighet för lokala stationer i Sydostasien att ladda ner programmen direkt.

ISRAEL  Kol Israel har nu lagt om sina sändningar. Och med sommartidens avskaffande i Israel från 22 september bör följande schema nu gälla:
0430-044511585 17600
1030-104515640 17535
1830-184511605 15640 17535
2000-202515615 15640 17535
Anledningen till att Israel inte följer de flesta andra länders perioder när det gäller sommar/vintertid är religiösa och handlar visst om sabbatens infallande.

STORBRITANNIEN  BBC ägnar vi som vanligt några rader om. Här är lite tips på spännande program hämtade från On Air för oktober.
* Profit and loss: The story of African oil. En dokumentär i fyra avsnitt om oljeutvinningen i Afrika och dess följd. Har oljeinkomsterna i Gabon och Nigeria t.ex. haft någon betydelse för den vanliga innevånaren. Må 0806, 1206 och 1806 samt Ti 0006 och Sö 1806 och 2306. Första avsnittet 10 okt.
* Exorcism handlar just om detta. Både historiskt och idag. Första avsnittet sänds 19 okt, On 0945, 1445 och 1945 samt To 0145.
* Life's end är den sista omgången i en serie som började med Life before birth. Och som vi förstår handlar det om åldrandet och livets slut. Sänds i fyra avsnitt från 4 okt Må 0906, 1406 och 1906 samt Ti 0106.
* Just a minute är en klassisk radiotävling. En idé som fortfarande kan höras via SR också. BBC kör 11 okt igång en ny omgång med 6 avsnitt. Må 0952, 1432,1932, Ti 0132 och Sö 1832 samt 2332.
* Talking Sport från 7 okt och The rumble in the jungle från 28 okt. Om stora sportpersonligheter och om en viss boxningsmatch i Kinshasa. Fr 0806, 1206 och 1806 samt Lö 0006.


SVENSKSÄNDARNA

och lite danska och norska

Tänk på att vi den 31 oktober byter till vintertid och Vatikanradion, Ryssland och Norea kan förväntas flytta en timme.
0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7335 och 9645 kHzTisd Onsd Tors Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzTisd Tors
1840-1900SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Onsd Fred
1900-1930SvNorea Radio 1494 (St Petersburg)Månd-Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6110 och 9890 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6110 och 9890 kHzTisd Tors Lörd

Alla har väl observerat att vi på http://www.sdxf.org fått ett forum med bland annat svensksändarna som en egen rubrik. Välkomna dit.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif