franson franson

Torget 7/2004

För Kortvågslyssnare


Hej på er
och välkomna till sommarens sista Torg (eller ska vi säga höstens första....). Vad har då hänt sedan sist? Familjen har fått en ny medlem, Mio. En liten tigermönstrad kattunge som gör livet osäkert i huset för tillfället. Morgontidningen kan mycket väl vara en mus som man ska slåss med (även om någon sitter och läser tidningen). Hibiskiskrukväxter i fönstret är helt utmärkta att träna trädklättring i. Mitt nyanlagda skägg är utmärkt att gosa med. Och för övrigt tror kattrackarn att min frukosthavregrynsgröt är lämplig som kattmat. Men för övrigt är det en liten goding.

För övrigt hoppas jag att ni haft en trevlig sommar. De som gillar mycket regn har ju fått vad dom ville. Och de som vill ha hett som attan har ju också fått sitt lystmäte. Själv har jag varit glad över källaren när det blev som varmast. Dessutom var semestern slut då, och vi har bra luftkonditionering på jobbet. Ha det så bra, så ses vi igen om en månad.


Vi börjar bli gamla

I tyska Kurier läser jag om deras läsarundersökning. Och av den kan man utläsa det föga förvånande, vi börjar bli gamla och har hållit på med vår hobby i många år. Om vi börjar med åldersstrukturen, så kan vi se följande siffror:
under 20 år0,5%
21 - 30 år2,3%
31 - 40 år17,1%
41 - 50 år25,1%
51 - 60 år21,7%
över 60 år33,3%
Med 52 år är man tydligen en ganska normal DX-are!

När det gäller hur länge man hållit på med hobbyn visar siffrorna på samma fenomen:
började på 20-talet1,1%
började på 30-talet2,7%
började på 40-talet4,3%
började på 50-talet8,6%
började på 60-talet21,4%
började på 70-talet24,4%
började på 80-talet19,8%
började på 90-talet15,3%
började på 2000-talet2,4%
Men min debut på 60-talet så får jag väl räkna mig som extra erfaren.

Siffrorna för Sverige torde inte skilja sig så mycket.


Digital-TV

Den svenska övergången till ett digitalt marknät för TV:n, och som en följd av detta en nedsläckning av det analoga nätet har blossat upp som en politisk fråga. Det är främst Folkpartiet som aktualiserat frågan. Detta genom att ha gjort en undersökning som visade att ett stort antal svenskar inte ansåg sig ha råd med att köpa en digitalbox, och därför skulle bli utan TV när det analoga nätet släcks ner.

Jag kom dock aldrig riktigt fram till vad Fp ville istället. Jag har nämligen fått för mig att man från Folkpartiet inte ville att staten skulle engagera sig i utbyggnaden av det digitala marknätet. Däremot var man inte motståndare till att det analoga nätet släcktes ner när det inte var ekonomiskt lönsamt. Den fria marknaden skulle helt enkelt få råda. Frågan är om samma svenskar skulle ha råd med kabelanslutning eller satellitmottagare istället?

Det kan noteras att på ett år har antalet hushåll med digital-TV ökat från 22 till 32%. Den största ökningen beror på ökat antal boxar hos Boxer.


Detta är en radio

Närmare bestämt en digitalradio som tydligen marknadsförs i Australien. Intressant design måste jag säga.

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Quebecs populäraste kommersiella station, CHOI-FM hotas av nedläggning. Mediamyndigheten CRTC hotar nämligen med att inte förnya licensen efter allt för många klagomål på stationen. Totalt har det kommit in 92 klagomål på programmen, där deras skandal-DJ Jean-François Fillion och André Arthur har gjort sig kända för att driva med allt, från kändisar till utländska studenter och handikappade. Myndigheterna har tröttnat, men trogna lyssnare har demonstrerat. Stationen fick för två år sedan en varning av CRTC att om man inte skärpte sig skulle licensen dras in. Men det blev om möjligt värre och nu förnyas inte licensen utan frekvensen annonseras ut som ledig. Läst i DXLD.

* Kina är världens näst största radiomarknad. Med över 1000 olika radiostationer är det bara USA som är större. Invånarna i Beijing och Shanghai t.ex. lyssnar upp till 14 timmar per dag på radio. Nyheter och trafikmeddelande är viktiga inslag. Och efter att själv ha upplevt trafiken i Beijing för ett antal är sedan kan jag tänka mig hur den ser ut idag när biltrafiken kraftigt ökat. Usch! Läst i DX-Fokus som lyssnat på Radio World.

* NRJ har gett upp och har lämnat över till MTG. Det innebär att NRJ i Uppsala, Gotland, V Småland, N Bohuslän, Karlshamn, Södertälje, Kalmar, Mora Skövde och Borlänge blir Rix FM. NRJ i Kristianstad, Trestad, Skellefteå, Örnsköldsvik, Halmstad, Hudiksvall och Luleå/Piteå blir Lugna Favoriter. I Stockholm, Göteborg och Malmö blir det fortsatt använt NRJ-namnet.

* Trevor Baylis (uppfinnaren bakom den uppdragbara radion) är på krigsstigen. Sedan myndigheterna i Thames Council har stängt flera offentliga toaletter har problemet med folk som förrättar sina behov på gatan ökat. Han har nu i ett brev till ansvariga myndigheter vädjat till dom att ompröva sitt beslut så att kissnödiga herrar kan kissa på offentliga toaletter istället för på hans husvägg. Läst via DXLD. Kanske dags för en ny uppfinning, den uppdragbara snoppen.......

* FCC i USA har gett ut en lista på ord som inte får sägas över etern. Stationer som bryter mot regeln hotas av dryga böter. Kritiker av censuren har inte varit sena att påpeka att ett av orden i listan använts av USA:s vicepresident Dick Cheney i en debatt i Senaten.

* Pirate Radio 603 kallar Mike Spencer nu MV-projektet från Åland. Tydligen har man fått tillåtelse till att sända även på engelska. Men vart har Roy tagit vägen?

* I Israel hotar man återigen med att ta i med hårdhandskarna mot de många piratradiostationer som sänder i landet. Stationer som man hävdar ofta ger svåra störningar för flygkommunikationerna. En av de värsta av piraterna har nyligen spårats till en av de större bosättarområdena på ockuperade Västbanken.

Hårdare tag använde man mot Hamas radiostation i Gaza, som anfölls med missiler från helikoptrar i början på sommaren.

* Samtidigt har tydligen EU synpunkter på statliga pengar till utbyggnaden av det digitala marknätet i bland annat Sverige. Det är ett ingrepp i den fria marknaden eftersom det missgynnar konkurrerande satellit- och kabeldistribution.......

* Striden om var RFE/RL ska husera i Prag verkar löst. Den tjeckiska myndigheterna vill har bort RFE/RL från den nuvarande byggnaden i centrala Prag (av säkerhetsskäl uppger man). Nu har tydligen USA:s regering lovat finansiera bygget av nya lokaler på mindre olämplig plats.

Från Teleprintern

* Radio Slovakia är räddade i varje fall året ut.

* Dr Adrian Peterson på Adventist World Radio sände den 1 augusti det 500:e DX-programmet från AWR, Wavescan.

* Donald Hings som anses vara mannen bakom walkie-talkien har avlidit i en ålder av 96 år.

* I Storbritannien har man bestämt att skjuta på stängningen av det analoga TV-nätet till 2012. Urprungligen var 2010 deadline..


Torget
på din sida i eterstormen


Trubbel i Washington

VOA News har fått en ny chef, Andre DeNesnera har fått en spark snett åt sidan och ska istället för att vara chef ut och jobba på fältet. Vita Huset har velat ha ett VOA som mer villigt sprider Vita Husets åsikt. ”Det går inte att vara neutral” påpekar man. DeNesnera har kämpat för att bevara en oberoende nyhetsförmedling.

Ungefär hälften av VOA:s personalstyrka på ca 1000 personer har nu skrivit under ett protestbrev till USA:s kongress. Huvudtemat i protesterna är att allt mer resurser förs över från VOA (där det finns en kontroll över vad som framförs) till friare stationer som Martí, Farda, Sawa osv där den editoriella kontrollen är mindre. Man hävdar att VOA bit-för-bit nedmonteras. VOA:s arabiska program kostade sista året 4 miljoner dollar. Den nya Radio Sawa som ersatt sändningarna sänds dygnet runt (jämfört med 7 tim/dag för VOA programmen), men kostnaden är 34 miljoner dollar första året. Genom att försöka sända via lokala FM-sändare hoppas man nå en ny lyssnarkategori. Men samtidigt har programmen förändrats från en tonvikt på nyheter och information till att bli en mer eller mindre ren musikkanal. Man söker/kräver licenser i de olika länderna för lokala FM-sändare (men jag tvivlar på att något av de länder där Radio Sawa fått licens skulle få rätt att själva sända via lokala FM-sändare i USA).

TV-kanalen alHurra kostade första året 100 miljoner dollar. Pengar som tagits bland annat från att lägga ner sändningar till Östeuropa och minskning av de engelska sändningarna. BBG:s totala budget är 550 miljoner dollar. Men efter 9/11 har kraven ökat på att höja budgeten.

Enligt nya order ska nyhetsinslagen vara längst 40 sekunder, vilket kritikerna hävdar kommer att förvandla VOA News till en ny CNN Headline News.


Lidl-radio

Under sommaren erbjöd den underliga tyska affärskedja som kallar sig Lidl en kortvågsradio till mycket lågt pris.

Eftersom min tidigare minikortvågsradio börjat protestera ibland gjorde jag ett inköp. Och kan mycket enkelt konstatera att man får vad man betalar för...... Bland nackdelarna kan sägas att det digitala fönstret är svårt att läsa (ingen belysning). För att det ska höras något får man koppla till en förlängd antenn. Men då hörs det stationer - både där dom ska höras och på andra håll. Sedan kan man ju ha roligt med att läsa den översatta bruksanvisningen. Där får man många goda skratt..............


Var är Commando Solo

George W Bush har för att säkra rösterna från de exil-kubanska grupperna skärpt tonen mot Castros Kuba. Möjligheterna för att resa till Kuba har minskat. Och mer ska satsas på Radio Martí. Bland annat skulle man använda Commando Solo för att via flygplanen sända TV Martí till Cuba. Men inget har hänt och de militanta exil-kubanerna börjar undra. Skälen till att det dröjer kan vara flera. En är kostnaden. Varje flygning kostar en halv miljon dollar. Och om det ska vara någon mening krävs det kontinuitet. En annan är juridiska diskussioner. Vore inte flygningarna (som ju skulle kränka kubanskt luftrum) ett brott mot internationella lagar. Dvs Kuba skulle ha rätt att beskjuta planen. I så fall krävs att dom hela tiden är eskorterade av jaktflyg. Och nu är kostnaderna ännu högre, och de juriska spörsmålen ännu mer delikata. Men andra tror att man bara väntar till närmare valet eftersom det mer handlar om inrikespolitik! Läst i DXLD.

Världsrekord

Australiensaren Bob Padula tror sig ha satt världsrekord i QSL-samlande. Han har nämligen fått sitt 8.000:e QSL-kort från en kortvågsstation. Och, hävdar han, där är inga dubbletter.

Det som fått den gode Bob till att samla på sig så många QSL är att han samlar frekvenser. Varje ny frekvens som en station använder motiverar honom att skicka en ny rapport. VOA, BBC. Moskva osv torde fylla sina egna pärmar alltså.

Ett par regler har han. Varje rapport ska bara vara på en frekvens. Ingen massrapportering alltså. Inga follow-ups. Inga ”besök radiostationen och tvinga teknikerna under pistolhot att skriva under ett QSL”. Alla rapporter skickas via vanlig post, och han använder inte sig av ”prepared cards”.

Han har skickat ut 10.500 rapporter och har alltså en svarsprocent på 76%. Nästa mål är 1.000 stationer och 10.000 QSL. För tillfället är det 968 radiostationer verifierade (enligt Bob:s sätt att räkna.

Hur mycket pengar Bob lagt ut på porto sedan 1954 när första QSL:et trillade in vill jag inte ens tänka på. Bob har skickat in för att få med det i Guiness rekordbok.

Var och en gör av hobbyn det han vill. En del samlar inte QSL-alls, andra.....


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Som vanligt en sida med WW. Vi är i slutet av sommaren så det händer inte så mycket. Men snart börjar vinterscheman trilla in. Så om ni får något, glöm inte min adress!

Och som vanligt, glöm inte Listen to the World på:
http://www.swl.nu/listen

ISRAEL  Israel Radio skulle från 1 augusti flytta bland annat de engelska programmen från Reshet Aleth till Reka Network. Detta skulle innebära andra sändningstider också. Det blev dock stora protester mot detta eftersom mottagningen på många håll i Israel då blir mycket sämre. Först flyttades flytten till 10 augusti. Men under den helg som var (14-15 aug) låg programmen fortfarande kvar på den gamla sändningstiden.

De nya sändningstiderna skulle ha varit 0330, 0930, 1730 och 1900. Men det schema som gällde i helgen var:
0400-041511590 15640
1110-113015640 17535
1700-17159435 15640 17535
1900-192515615 15640 17535
Framtiden får väl visa vad som händer.

SCHWEIZ  Swiss Radio International sänder just nu en sista serie program på engelska, innan man slutligen slår av strömbrytaren i slutet av oktober. Det är samma program som sänds hela veckan. Följande schema är vad som ska användas.
0730-080013650ju 15445ju 21770so
0830-090021770so
1730-180013750ju 15515ju 17870so
1930-203011815ju 13645ju 13795so 15220my
2330-00009885so 11905my
Från november är det bara Internetportalen http://www.swissinfo.org som gäller.

STORBRITANNIEN  BBC fortsätter att vara eder redaktörs favoritkälla. I On Air berättar man om följande program under september.
* Talking Point fortsätter att vara ett "måste" på söndageftermiddag. Det är ett riktigt seriöst och intressant telefonväktarprogram jämfört med mycket av det trams som bjuds på många håll. Sänds söndagar 1406 med en kortare redigerad repris må 0306 och 0706.
Månadens dokumentärer:
* Dirty Wars om FN:s kamp för att begränsa spridningen av biologiska och kemiska vapen. Sänds i två avsnitt de första veckorna av september.
* Inside Putin's Russia i fyra avsnitt följer under resten av september. Må 0806, 1206, 1806 och Ti 0006.
* France and the Arab World sänds de tre första veckorna i september Fr 2232, Lö 0532, 1332, Sö 0332 och 1532.
* Heritage är en serie i 5 avsnitt som börjar sändas i slutet av september. Om UNESCOs urval av kulturarv. Pyramiderna i Egypten, Inkaindianer i Peru, Stonehenge i England osv. On 0806, 1206, 1806, To 0006 och Sö 0906.
* Divided by Faith är en serie i 4 avsnitt som börjar sändas 22/9. Hur religionen kan splittra relationer. On 0945, 1445, 1945 samt To 0145.
* A Sihk Season sänds veckorna innan på samma tid.
* Weathering the Storm handlar om det allt extremare väder som jorden drabbas av i den globala uppvärmningens spår. Sänds under den tid Discovery har från mitten av september i 4 delar. On 0906, 1406, 1906 och To 0106.

USA  KNLS i Alaska har jag fått planerat schema från 31 oktober för. Så det kör vi här:
0800-09009690
1300-14009690

USA  WWCR - World Wide Christian Radio betyder det väl. Deras schema från 1 september ska se ut så här enligt vad som annonserats.

Transmitter #1 - 100 kw - 46 Degrees
0900-10009475
1000-220015825
2200-00009475
0000-09003210

Transmitter #2 - 100 KW - 85 Degrees
1200-010013845
0100-12005935

Transmitter #3 - 100 KW - 40 Degrees
1200-15009985
1500-230012160
2300-12005070

Transmitter #4 - 100 KW - 90 Degrees
1200-15007465
1500-22009475
2200-03007465
0300-12005765


NÄTTIPSEN

CHRISTIANS RADIOSIDA
http://hem.passagen.se/longwave/

Med bilder och text om svenska radioanläggningar. Kan verkligen rekommenderas med många spännande texter och intressanta bilder.

AFRICAN MEDIUMWAVE GUIDE
http://www.angelfire.com/tx5/dxamtexas

James Nivens nedladdningsbara lista över stationer på mellanvåg i Afrika.

TRANS PACIFIC DX ON MEDIUMWAVE
http://www.qsl.net/n7ecj/

Är en motsvarande lista över MV-stationer i Asien och Pacific som också går att ladda ner.

EUROPEAN MEDIUMWAVE GUIDE
http://www.emwg.info/

Herman Boels lista över mellanvågsstationer i Europa är väl i varje fall i Europa mer känd än de båda ovan nämnda. Uppdateras regelbundet.

RF NOISE IDENTIFICATION
http://www.ve3hls.com/noise/rfihome.html

Ken försöker hjälpa radioamatörer och kortvågslyssnare med störningar. Massor med spännande ljudfiler att lyssna på för den som blir tillfredsställd av att lyssna på störningar.


POPULÄRAST

Lyssnarundersökningar från andra kvartalet i Nederländerna visar på följande 10 i topp bland de holländska radiostationerna.
Radio 53812,3 (+0,6)
Sky Radio 101 FM11,4 (+0,1)
Radio 210,1 (-0,3)
Radio 18,2 (-0,2)
Radio 3 FM7 (-0,6)
Radio 10 Gold4,7 (0)
Nordzee FM4,6 (-0,3)
Radio Veronica4,1 (-0,2)
Yorin FM3,2 (+0,1)
RTL FM2,4 (0,3)
Siffran visar procentuell andel av lyssnarna med förändringen sedan förra mätningen.

RIP

KE6PZD (han använde även F05GJ) har avlidit den 1 juli. I FCC:s lista över radioamatörer står han listad som Martin Brandeaux. F05-callet härstammade från hans privata ö i Franska Polynesien. I en intervju med Larry King på CNN gjord 1994 sade han angående sin aktivitet som radioamatör att: amateur radio provided him with the opportunity to ”just be himself”.

Vem var då Martin Brandeux? Ja, han var nog mer känd som Marlon Brando.


SVENSKSÄNDARNA

0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7335 och 9645 kHzTisd Onsd Tors Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9840 och 11675 kHzTisd Tors
1840-1900SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Onsd Fred
1900-1930SvNorea Radio 1494 (St Petersburg) 9435 (Alban)Månd-Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRai - Radio Roma 6110 och 9745 kHzTisd Tors Lörd

Ja, det var det hela för denna gången. Jag hoppas (som vanligt) att det fanns något av intresse. Om det nu inte fanns något så får du berätta vad du saknade. Jag önskar er alla en skön höst, med många intressanta fångster. Både i etern, eller vad ni nu kan tänkas försöka fånga - pojkar, flickor, herrar, damer, fiskar eller bara pengar. Ha det så bra, vi ses igen om en månad.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif