franson franson

Torget 6/2004

För Kortvågslyssnare


Morsning på er galoscher. Då var det dags igen att presentera er ett litet urval av vad som hänt den senaste tiden. I allmänhet har det också med radio att göra. Just denna gången är jag lite sen med skrivandet. Anledningen är att jag under valet till EU-Parlamentet tjänstgjort som valförrättare (sedan ett antal år är jag ordförande för ett av Åstorps valdistrikt). Ett val som naturligtvis gjorde mig grymt besviken. Inte så mycket på resultatet utan snarare på intresset.

När allt är skrivet utom inledningen får jag epost som berättar att Georgien 27 juni ska skruva om sina klockor. UTC +3 timmar (sommaren +4 timmar) ska det bli. Vilket är en timme mindre än idag, något som man använt sedan 90-talet. Själv skulle man snarare önska att klockan gick lite saktare nu när jag har semester. Se'n kan den börja spurta igen så att nästa semester kommer snabbt. Ha det nu bra under sommaren. Lyssna gärna på radio, men glöm inte familjen. Och missa inte att njuta av naturen! Vi ses till hösten.


HCJB Australia ökar på

HCJB i Australien har nu fått tillåtelse att bygga 31 nya master vid sin anläggning i Kununurra. Målet att kunna nå hela världen med sändningar. Kostnaden uppskattas till 20 miljoner dollar, så alla hinder är inte övervunna bara för att man fått tillstånd.

Det finns också ett visst lokalt motstånd från innevånare i Kununurra. Tydligen inte så mycket av miljöskäl, som motstånd mot en kristen radiostation som ska missionera till länder med andra religioner. Man är rädda för att detta ska skapa konflikter.

Masterna som ska användas finns redan i Australien. Det är master som HCJB köpt från en nedlagd militär anläggning i Diggers Rest.

Det har också framkommit att det i HCJB:s licensvillkor står att HCJB har förbundit sig att sända nyheter från ABC och Radio Australia och att en del av programutbudet ska vara utbildningsprogram.


Piratradion

Polisen står på stranden
och värnar svenska staten
och lägger den tunga handen
på alla som hjälper piraten
Hurra, lägg gärna näven
på rymdens huligan
Kan ej polisen även
få tyst på hemmaplan

/Dagens Nyheter 5 april 1962
Från boken Den underbara lådan, Sveriges Radios Förlag


Underligt elstopp i Italien

Den 4 juni besökte George W Bush Rom, och under förmiddagen genomfördes stora demonstrationer mot Bush och ockupationen av Irak (som trots Berlusconi-regeringens stöd är mycket impopulärt i Italien). Roms två ledande radiostationer på vänsterkanten, Radio Citta Aperta och Radio Onda Rossa planerade att intensivt bevaka dessa demonstrationer.

Men då hände något som inte får hända. Strömmen stängdes av till Monte Cavos sändaranläggning från vilken båda stationerna sändes. Det var elbolaget Enel som stängt av strömmen utan någon förvarning. Man skulle genomföra underhållsarbete just här och just då. Under 4 timmar var strömmen avstängd utan att stationerna kunde nå någon på Enel för att få någon förklaring.

Demonstrationerna samlade trots detta mellan 25.000 - 250.000 beroende på vem man frågar.


Torget goes surfing

Frequency Finder UK and Ireland
http://mysite.freeserve.com/freq_find/index.html

Detta är en hemsida som britten Paul Groves lagt ut. Det finns bland annat en PDF fil att ladda mer med en frekvenslista över brittiska radiostationer.

Radiofakta
http://www.radiofakta.se

För detta www.radiosidan.se har blivit återlancerad som radiofakta berättar DX-Fokus. Innehåller nyheter om radionmediet i Sverige och övriga Norden. Här finns bland annat ett frekvensregister över alla FM-frekvenser i Sverige, såsom sändarplacering, effekter, antennhöjd osv.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Mix Megapol skrotar sin sju år gamla slogan ”Den bästa blandningen av nya och gamla låtar”. Förslag på en ny slogan efterlyses i en lyssnartävling. Läser jag i nyhetsbrevet Dagens Media.

* Radio Luxembourg har planer på att återuppta sändningar på engelska till de brittiska öarna. Nu är det DRM som lockar, och enligt huvudplanerna ska det bli på kortvåg. RTL satsar stort på DRM och planerar även att använda MV till Holland/Belgien och KV för Central- och Östeuropa. Enligt målsättningarna ska det finnas 2 miljoner DRM-mottagare i Europa till 2007. Tro’t den som vill! Media Network via DX-news.

* Southampton blev första brittiska fotbollslag som köper sin egen radiostation. Klubben har köpt South City FM på 107,8 MHz som nu heter The Saint. Stationen kommer att spela mycket Adult Contemporary, och en del fotboll kan tänkas.

* I Danmark planeras genomgripande förändringar av radiolagen. Bland annat har man för avsikt att göra plats för inte mindre än tio nya olika rikstäckande nät. Detta genom att använda sig av SFN (Single Frequency Network) som är teknik som ska göra det möjligt att använda samma frekvens för alla stationerna i ett nätverk, men utan att dom orsakar störningar för varandra.

* Det var SRS Broadcasting som vann budgivningen på en dansk mellanvågslicens (1431/1485/1584/1602). Man fick licensen för 250.000 danska kronor. Man var också enda intressenten.

* Och mer Danmark. Sky radio som vann en av FM-licenserna i Danmark nyligen har ekonomiska problem. Man ska betala en licensavgift på 59,5 miljoner om året. Förlusten 2004 riskerar att bli över 100 miljoner. Men man har flest lyssnare i varje fall.

* Radio New Zealand International ska få mer resurser från regeringen. Dels ska man få medel för att investera i ny DRM-kapabel sändarutrustning (motsvarande drygt 2 1/2 miljoner dollar). Dessutom ska man få ett tillskott på drygt 400.000 dollar för driftskostnader. Den nuvarande sändare som RNZI använder börjar närmas sig slutet.

* Rykten säger att även Radio Finland är på väg att lämna kortvågen. På sina håll påpekas att det gäller för DX-are att INTE skriva brev och vädja om att inte genomföra planerna. Det styrker bara känslan att det bara är DX-are som lyssnar, och det är ju inte dom som är målgruppen.

* Südwestrundfunk förnekar att man har planer på att stänga sina båda kortvågssändare i Rohrdorf och Mühlacker på 6030 och 7265.

* Botswana har lovat Zimbabwe att undersöka om VOA uppfyller sitt avtal med Botswana när det gäller de speciella program som sänds till Zimbabwe (bland annat via en MV-sändare i Botswana).

* Israeliska flygtrafikledare har hotat med strejk om man inte får stopp på ett otal piratradiostationer som stör radiotrafiken. Samtidigt har det avslöjats att det funnits en ”läcka” på kommunikationsdepartementet som varnade stationerna när en räd var på gång. Läst hos RN webblog.

* WWRB har meddelat att dom inte har tid att städa bland all Spam dom får, så i fortsättningen vill man inte ha epost. Endast brev via vanlig post, epostlådan stängs.

* LeSEA Broadcasting (WHRI, WHRA och KWHR) har köpt WSHB. Gissningar går ut på att nuvarande WHRI läggs ner och sändningarna flyttas till WSHB som byter namn till WHRI. Priset blev 2 miljoner dollar, en tredjedel av det pris som begärdes för ett par år sedan. Stationen kostade 19 miljoner att bygga.


SVENSKSÄNDARNA

Det var länge sedan, men nu kommer äntligen en lista över de svenska sändningarna.
0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7335 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11970 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
1900-1930SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) 9435 (Albanien)Månd - Fred
1930-2000NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) 9435 (Albanien)Månd - Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzTisd Torsd Lörd

Radio Scandinavia

När detta skrivs är radioskeppet St. Paul på väg till Mariehamn på Åland för att bli hem för Roy Sandgrens mellanvågsprojekt Radio Scandinavia. Ett problem för Roy är att han tydligen lovat Mike Spencer att producera engelska program, men samtidigt har han lovat de åländska myndigheterna program på svenska. Att allt skulle sändas på svenska var en förutsättning för licensen, frågan är vad han blivit lovad i utbyte mot engelska program - samtidigt. Det är visst Mike Spencer som äger sändaren.

Tidningen Sydsvenskan skrev i helgen en artikel om Roys projekt, (skriven av Hermod Pedersen) och vidstående kort är från artikeln. Kortet är taget av Johan Wessman, som jag hoppas inte tar illa upp för stölden.


Fler töntiga tävlingar

The Voice i Danmark tillhör de stationer som lite då och då hittar på saker som passar att skratta åt. Man har blivit danska experter på att hitta på löjliga tävlingar för sina lyssnare t.ex. Senaste nytt är en tävling där det går ut på att åka längst med Dæmonen (berg- och dalbana på Tivoli i Köpenhamn). Första pris är en Jorden runt resa. För att göra det hela lite mer kittlande för den lyckliga publiken ska den som åker runt sitta fastkedjad till sin svärmor. Det gäller alltså att ha goda kontakter med sin svärmor för att få henne att ställa upp. Speciellt med tanke på att hon inte får följa med på resan sedan.

En annan tävling The Voice spånar på är att lotta ut en bröllopsresa till Las Vegas, som ska slå Britney Spears rekord i kort äktenskap. Bröllopet i Las Vegas ska nämligen följas direkt av en skilsmässoakt i en och samma ceremoni.

Men vi svenskar ska inte brösta oss - med tanke på alla de hjärndöda dokusåpor som tröskas på i svenska TV-kanaler.


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu

Listen to the World
Torget webbversionen
Lyssna på svenska


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja, den här gången blir det en och en halv sida igen. Nytt från BBC under sommaren och Radio Bulgaria ägnas extra utrymme. Och som vanligt hoppas jag att ni kommer ihåg:
http://www.swl.nu/listen

AUSTRALIEN HCJB har ändrat om sitt sändningsschema under sommaren. Några sändningar är strukna under sommarmånaderna (nåja, vintermånaderna down there) och andra har tillkommit. Senaste uppgiften jag fått tyder på följande engelska program just nu.
0100-023015560
0700-100011750
1000-113015425
1200-143015435
2230-010015525

BULGARIEN Radio Bulgaria ska enligt John Norfolk ha följande programschema just nu:
Måndag:
0200Views behind the news, Folk studio, Keyword Bulgaria, Walks and talks, Folk studio
0630/1130Answering your letters, Time out for music
1730Events and developments, Sports
2100/2300Events and developments, Sports, Keyword Bulgaria, Time out for music
Tisdag
0200Events and developments, Sports, Keyword Bulgaria, Time out for music
0630/1130Folk studio, Walks and Talks
1730Events and developments
2100/2300Events and developments, Magazine economy, Keyword Bulgaria, Time out for music
Onsdag:
0200Events and developments, Magazine economy, Keyword Bulgaria, Time out for music
0630/1130Keyword Bulgaria, Time out for music
1730Events and developments
2100/2300Events and developments, The way we live, Keyword Bulgaria, Time out for music
Torsdag:
0200Events and developments, The way we live, Keyword Bulgaria, Time out for music
0630/1130Keyword Bulgaria, Time out for music
1730Events and developments
2100/2300Events and developments, History club, Keyword Bulgaria, Time out for music
Fredag:
0200Events and developments, History club, Keyword Bulgaria, Time out for music
0630/1130Keyword Bulgaria, Time out for music
1730Events and developments
2100/2300Events and developments, Keyword Bulgaria, DX programme, Time out for music
Lördag:
0200Events and developments, Keyword Bulgaria, DX programme, Time out for music
0630/1130News briefs, Keyword Bulgaria, Time out for music
1730Views behind the news
2100/2300Views behind the news, Keyword Bulgaria, Answering your letters, Time out for music
Söndag:
0200Views behind the news, Keyword Bulgaria, Answering your letters, Time out for music
0630News briefs, Keyword Bulgaria, Time out for music
1130News briefs, DX programme, Time out for music
1730Views behind the news
2100/2300Views behind the news, Folk studio, Keyword Bulgaria, Walks and talks, Folk studio
Alla sändningar inleds med News.

CUBA Radio Habana Cuba har gjort lite små förändringar. Vad jag har förstått är inte längre några sändningar riktade mot Europa:
0100-05006000 9820
0500-07009550 9820
2030-21309505 11760
2300-24009550

ISRAEL Kol Israel ska sända sina engelska program enligt nedanstående schema berättar diverse källor:
0400-041511590 15640* 17600
1010-102015640 17535
1700-171515640* 17535
1900-192515615 15640* 17535
* Från september byts 15640 kHz 0400 och 1700 ut mot 9435 och 1900 byts 15640 ut mot 11605.

JUGOSLAVIEN Radio - Jugoslavia kallar man sig på det tryckta schema som Mikael Rocén har skickat över. Så här skall det engelska schemat se ut enligt detta:
0000-00309580 /NA Eu/må-lö
0430-05009580 /NA Eu/ 
1830-19006100 /Eu/ 
2100-21306100 /Eu/ 
2200-22307230 /Aus/må-fr sö
Fast sedan har jag sett uppgifter någonstans om att Belgrad slopat sändningen till Australien. Tyvärr sover jag vid den tiden så jag kan inte kontrollera.

RYSSLAND/LITAUEN Radio Ezra har just nu en ny omgång sändningar. Dels via Vilnius på mellanvåg på onsdagar och sedan från Krasnodar på kortvåg på söndagar.
0650-0700612on
0900-093017590
Sändningarna från Krasnodar inleddes den 13 juni och ska pågå i 13 veckor enligt sedvanlig Ezra-tradition.

STORBRITANNIEN BBC World Service under juli månad. Här följer några tips på vad ni kan ratta in under sommaren.
* Legacies of Rebellion handlar om Nicaragua. Landet där Sandinisterna genomförde en folklig revolution men störtades av den USA-stödda (läs CIA finansierade) Contrasgerillan. Sänds i 4 delar under juli Må 0806, 1206, 1806, Ti 0006, Sö 1806 och 2306.
* Bridging the divide är en annan dokumentärserie som sänds under juli i 4 delar. Handlar om inslaget av indier i Sydafrika. Varför finns dom där, och hur går det idag när apartheid är borta. On 0806, 1206, 1806, To 0006 och Sö 0906.
* Love låter väl spännande? I slutet av juli och fyra veckor framåt ska vi få veta vad kärlek egentligen är. Med anledning av detta lottar man också ut en CD-skiva med kärlekssånger. Allt från Dianne Warwick till John Lennon ryms på dubbelablumet Love is...The Album. Programmet sänds On 0806, 1206, 1806, To 0006 och Sö 0906 från 20 juli.
* Everywhere a stranger som sänds från 13 juli på samma tider som ovan. Handlar om Myroslav Kuyaldin som härstammar från Nigeria med jobbar på Ukrainsk TV. Hur är det att vara nästan ensam färgad i Ukraina, och inte heller känna sig hemma i Nigeria?
* Heaven and Hell handlar om himlen och helvetet, sett ur olika religiösa och filosofiska aspekter. Sänds under fyra veckor med början 6 juli On 0945, 1445, 1945 och To 0145.
* Write On behöver väl ingen närmare presentation. Din chans att tycka till om BBC och dess program. Sänds varje vecka Lö 0345, 0845 och 2345.
* The Ancient Olympics är en serie i fyra delar med början 21 juli med Jonathan Edwards (välkänd OS-medaljör). Handlar om just det, alltså de ursprungliga olympiska spelen. On 0906, 1406, 1906 och To 0106.
* White label slutligen är ett musikprogram. Mark Goodier försöka skilja "the tops from the flops" bland nya plattor inom populärmusiken. Ti 0832, 1232, 1832 och On 0032.

ÖSTERRIKE Radio Österreich 1 International har plötsligt skickat ett schema över sina sändningar till Europa. I detta framgår att Report from Austria sänds måndag-fredag på engelska och Journal sänds på engelska lördag-söndag så här:
1205-12306155 13730lö-sö
1235-13006155 13730lö-sö
1245-13006155 13730må-fr
Övriga sändningar till Europa är på tyska.
För övrigt skryter man över att Ö1 Club med sina 40.000 medlemmar är Europas största kultur-community.


Jo, det var det hela! Jag hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar. Bränn er inte i solen bara!

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein