franson franson

Torget 5/2004

För Kortvågslyssnare


Hej, och välkomna till ännu ett nytt nummer av Torget. Som traditionen bjuder så är innehållet blandat, och jag hoppas att du ska hitta något som passar.

När detta skrivs börjar våren gå mot sitt slut. En vår som jag tycker har varit trevlig - sett ur vädersynpunkt. Låt oss bara hoppas att sommaren blir lika trevlig. Inte för hett men inte kallt heller, inte för regnigt men ändå inte för torrt. Kort sagt lagom. Och härmed överlämnar jag 4 sidor till dig. Läs och tänk efter. Bli gärna upprörd, men hör av dig då (på ett sansat sätt....) Vi hörs och ses igen om en månad.


Bra med förbindelser

Bra med förbindelser

World Christian Broadcasting är just nu uppe i en expansionsperiod. KNLS i Alaska har just betalt färdigt på den nya 100 kw sändare som ska komplettera anläggningen i Anchor Point. Den nya sändaren som har kapacitet till att sända digitalt bör vara på plats när ni läser detta. Efter detta ska ett tredje torn byggas och $535.000 spenderas på antennparken.

Nästa plan är en helt ny anläggning på Madagaskar. Kevin Chambers som är chefstekniker har nyligen återvänt från ön där han sökt efter en lämplig plats för att lokalisera en ny kortvågsstation. Man har sökt omkring 100 acres (dvs ca 0,4 kvadratkilometer enligt mitt omvandlingsprogram). Man blev erbjudna en hektar (som väl också är ungefär 0,4 kvadratkilometer) helt gratis från den malagasiska (heter det så?) regeringen och president Ravalanmanana! Så när Alaska har fått sina pengar ska det tiggas pengar till utrustning på Madagaskar.

Skulle inte jag också kunna få gratis mark på Madagaskar? Det är inte dumt med förbindelser!


Radio mot äktenskap

Att bli ratad är inte kul. Bland det värsta måste vara att få veta detta i direktsändning i radio. I England berättade en kvinna som just vunnit ca 30.000 kronor i direktsändning att hon nu lämnade sin man.

På frågan vad hon skulle göra med pengarna svarade hon att hon skulle lämna sin man. Hon berättade att hon visste att han varit otrogen (och erkände att hon varit det själv också). Hon berättade också att mannens vän som hon varit otrogen med var bättre på sex.

När, var och hur framgår tyvärr inte. Historien kommer från DX-Fokus, som hittat den i den danska ”kvalitetstidningen” Ekstra Bladet.

Själv tycker jag det låter lite långsökt, men med tanke på allt skit som utspelas i diverse dokusåpor så finns det väl inget som förvånar längre.


The Radio Habana Cuba story

Radio Habana Cuba har moderniserat sin sändarpark. 6 nya sändare om 100 kw har köpts in från Kina och en 7:e på 50 kw (för Radio Rebelde) kompletterar sändarparken i Bauta.

Arnie Coro berättade i sitt program, DXers Unlimited, för en tid sedan en intressant historia om hur RHC kom över sina första kortvågssändare. 1959 befann sig en delegation från Cuba i Schweiz för att delta i en ITU-konferens när man fick ett fax från ansvariga i Habana som berättade att det beslutats att Cuba skulle starta en utlandsservice. Det slog delegaterna som befann sig i Schweiz att det ju just i Schweiz fanns en tillverkare av radiosändare, så man kontaktade Brown Boveri och fick då veta att dom hade ”i lager” 2x100 + 2x10 kw KV-sändare som hade beställts av ett afrikanskt land (eventuellt Etiopien), men nu när sändarna var färdigbyggda ville man inte ha dom. Efter snabba beslut kom det sig att sändarna istället skeppades till Cuba och kom att bli Radio Habana Cubas utlandsprograms födelse. Senare har två ryskbyggda sändare kompletterat anläggningen.

Den 16 april 1961 höll Fidel Castro ett tal där han offentliggjorde stationens start. Då hade arbetet intensifierats mot slutet eftersom man på Cuba förväntade sig en invasion och vill ha en möjlighet att berätta för världen vad som hände. Invasionen kom dagen efter! Den USA ledda invasionen vid Grisbukten blev ett totalfiasko för USA.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Bushregimens senaste idé när det gäller att ändra styrelseskicket på Cuba handlar om att sända Radio Martís program från flygplan som ska cirkla runt Cuba. Planen är att använda C-130 plan för att sända både Radio Martí och TV Martí till Cuba. Jamning från cubanska myndigheter och ointresse från den kubanska befolkningen har gjort att kritiken mot att spendera miljardbelopp på stationen utan att den har några lyssnare/tittare har varit stor i USA. Commando Solo C-130 planen har använts vid flera tidigare tillfällen av Pentagon/CIA, bland annat i Mellanöstern och Balkan.

Radio Martí började sända 1985, och när TV Martí även började 1990 inledde även de cubanska myndigheterna jamning av båda stationerna. Radio Martí övergick i början av året till ett all-news format.

* RAE, Radiodifusion Argentina al Exterior försvann från etern (kortvågen) den 13 maj. Vandaler hade stulit koaxialkabeln som förband studion med sändaranläggningen i General Pacheco....... Berättar Gabriel Iván Barrera via Glenn Hauser.

* I Italien har Berlusconi drivit igenom en ny medialag. En lag som ytterligare stödjer Berlusconis egna företag. Italiens president måste signera lagen, och ett tidigare förslag vägrade han att skriva under eftersom det inte gav stöd åt mångfalden. Via sina egna bolag och kontrollen över RAI har Berlusconi (som är Italiens rikaste man) redan idag kontroll över 90% av Italiens etermedia..

* WBCQ disponerar fyra kortvågssändare med en effekt på upp till 50 kw.
1 - Harris PDM, ombyggd från en MV-sändare
2 - Technical Material Corp. ombyggd, ursprungligen från 1960-talet
3 - Collins, modifierad, tidigare militärsändare
4 - Kombination av en Collins och en TMC
Åtminstone enligt Allan Weiner i en intervju med Frank Vossen.

* KVOH har fått en ny ägare ser jag i EDXP. Word Broadcasting (som också äger WJIE) har sålt KVOH till en spansktalande kyrka i Los Angeles och stationen går nu under namnet La Voz de la Restauracion.

* USA har för avsikt att finansiera en anti-drug radiostation i Bolivia. Stationen ska drivas av den bolivianska militären och har som syfte att bekämpa odlingen av narkotika. Berättar RNMN Weblog.

* Radio New Europe är en radiostation som bildats i resterna av RFE/RL:s nedlagda bulgariska program. Avsikten är att finansiera programmen genom bidrag från diverse fonder och med reklamintäkter. Man sänder vi ett antal FM-frekvenser i Bulgarien.

* Försöket med en Air America, en liberal version av amerikansk talk-radio, har kantants av problem. Investerare har dragit sig ur, stationer har slutat sända programmet och personalen har bytts ut. Frågan är hur långvarigt projektet blir.

* Bernd Trutenau påpekar att Radio Baltic Waves och Radio Baltic Waves International är två olika bolag, med vardera egna licenser: RBW har en licens för Vilnius 612, RBWI en licens för 1386 & 1557.

* Och så här på slutet kan vi konstatera att eder redaktörs favoritfrekvens på FM-bandet när jag bara vill ha avkoppling inte längre är just det - alltså favoritfrekvens. Radio Vinyl på 94,5 MHz från Landskrona är inte längre detta utan där sänds nu smörsmet via Lugna Melodier. Varför har ni gjort mig detta Bonniers?

Från Teleprintern

*http://www.radioandorre.com/ påstås att Radio Andorra ska återvända till mellanvåg. RNMN Weblog tror det är ett skämt!

* Radio Australia fyllde 60 år nu i maj månad.

* Big Ben har delvis tystnat. Heltimmesbangandet fungerar, men kvartsklämtandet har pajjat sedan 30 april pga mekaniska problem.

* Bland annat Viacom och Fox har protesterat mot nya regler från FCC i USA som har till syfte att bekämpa snusk i etern.

* NRJ:s problem får till effekt att man 30 juni helt lägger ner i Danmark.

* Slutligen noterar vi att de sista DX-arna nu ska ha fått sina QSL för sändningarna från Radio St Helena 1999!


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu

Listen to the World
Svensksändarna
Torget webversionen


Major News Stories

Major News Stories är en amerikansk hemsida med diverse mer eller mindre begripliga humoristiska nyhetstelegram som Johan Berglund tipsat mig om. När jag läste hittade jag en del riktiga guldkorn. Andra var så amerikanska att jag inte begrep det roliga. Att Johan skickade det till mig beror på denna lilla teckning med de 5 i topp bland religiösa radiostationer. Besök gärna sidan på http://home.att.net/~jbcole/humor_page.html.

Senaste nytt

Jag har många gånger upprepat påståendet att Internet är den största samling skit som någonsin samlats på ett ställe. En fördel med Internet är att det är ett snabbt media att få ut aktuell information. Men det gäller också att vara försiktig. Ibland kan det vara mycket gammal information man hittar. Kolla in:

http://fux0r.phathookups.com/textfiles/hamradio/anarc5.ham

Där Andy Sennitt hittat VOA:s schema för 1990/1991. Kan ju vara intressant att spara på.


The Passion of WBCQ

Efter att ha sett filmen ”The Passion of the Christ” har Hal Turner bestämt sig för att inte längre sända sin show över WBCQ.

Hal Turner är en av dessa amerikanska knäppgökar låååångt ut på högerkanten, som i stort sett bara kan finnas ”over there”. Hal har efter att ha sett den omdiskuterade filmen upptäckt att Allan Weiner som äger WBCQ är jude. Och sådana kan man inte ha något att göra med.

Om jag citerar från Hals hemsida http://www.halturnershow.com kanske ni får en aning om vad jag menar. ”Jews are the lowest scum on the planet; lower even than negroes. Jews deserve whatever they get; beaten stabbed, shot, burned alive whatever. Jews are evil; throw rocks at them!”

Alla Weiner har svarat med: ”I have not seen the movie. The blood of The Christ is on all of us. Too few in this world follow his way of peace, love and understanding. That is the message. Allan.”

Allt läst i DX Listening Digest från Glenn Hauser.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

1 1/2 sida med WW blir det denna månad. Med extra utrymme för lite programtips. Och våra båda nordiska legala små kortvågsstationer.

DANMARK World Music Radio har nu börjat sina sändningar. På morgonen söndagen den 9 maj inleddes testsändningar på 15810 kHz. Några dagar senare var det meningen att även sändaren på 5815 skulle tas i bruk för tester. Effekten på 15810 uppges till 0,5 kw och på 5815 anges 10 kw.

När ni läser detta är det meningen att reguljära sändningar ska ha inletts. Själv har jag ännu inte hört ett ljud (dvs bara oljud) på frekvenserna. WMR har sitt ursprung från 1967 och har genom att hyra in sig på diverse stationer hörts till och från sedan dess. Senast var 1997. Men det är första gången Stig Hartvig Nielsen disponerar egna sändare. Avsikten är även sändningar lokalt på FM och via Internet. http://www.wmr.dk.

FINLAND Scandinavian Weekend Radio sänder en helg i månaden enligt följande schema. Sändningarna görs den första lördagen i månaden (lokal tid alltså). Senaste uppgift om frekvensval är följande:
48 mb 25 mb 
2100-050059802100-220011690
0500-110061702200-050011720
1100-170059800500-130011690
1700-180059901300-190011720
1800-210059801900-210011690

KROATIEN HRT har det varit lite krångligt att få ordning på de engelska inslagen för. Så här lyder ett förslag som delvis bygger på faktiskt avlyssning (dock inte av mig):
0200-02309925
0600-06031134 9470 13820
1500-15301125 1134
1800-08031134
2215-22301125 1134 9925

LIBYEN Voice of Africa sänder en del korta engelska inslag i sina program. Enligt uppgift i DXLD ska dessa inslag sändas så här (frekvenser från WRTH):
1140-114515610 17695 21675 21695
1730-173515660 17635 17695 17880
1820-182515660 17635 17695 17880
1920-192515205 15315
2030-203511635
2120-212511635
Sändningar kommer från sändare som hyrs i Issoudun, Frankrike.

NORDKOREA Voice of Korea, Pyongyang ska enligt schema jag hittat i DXLD sända sina engelska program mot Europa enligt detta schema:
1300-14004405 13760 15245
1500-16004405 13760 15245
1900-20004405 13760 15245
2100-22004405 13760 15245

SLOVAKIEN Radio Slovakia International verkar vara räddade ännu en tid, ett beslut som fattades i allra sista stund. Bakgrunden är att Slovensky Rozhlas fått en budget som är bara drygt en tredjedel av vad man önskat. Och i budgeten var inga pengar specialdestinerade till ett utlandsprogram. Alltså var det lätt för ansvariga att peka ut en besparing. I Slovakien hävdas från vissa håll att budgeten är olaglig eftersom det står i den slovakiska lagen att pengar ska anslås för en utlandsservice.

STORBRITANNIEN BBC var det länge sedan jag berättade om kommande program för. Jag har helt enkelt inte haft någon prenumeration på On Air på ett tag. Nu har jag gjort en ny investering. Så håll till godo med följande tips inför sommaren:
* Letter är en ny serie där radiopersonligheter från olika håll av världen berättar vad som händer. Ofeibea Quist-Arcton från Ghana, Lin Gu från Kina, Farish Noor från Malaysia får vi höra i juni. Till Europa Sö 0432 och 1132. Kan väl sägas ersätta Alistair Cooks Letter from America.
* Talking Point är ett av mina favoritprogram. Programmet som sänds direkt söndagar 0406 (med en redigerad repris till Europa Må 0306 och 0706 är ett s.k. Phone-In program med ofta mycket intressanta gäster. Man kan ringa under programmet eller mejla frågor till talkingpoint@bbc.co.uk eller logga in på http://bbcnews.com/talkingpoint.
* Sportsworld är inte mitt favoritprogram. Mer än tre timmar sport varje lördageftermiddag förstör lyssnandet på lördagar. Sänds med början 1400 och passar väl mest sportfånar.
* Top of the Pops är det stora musikprogrammet med modernare musik. Emma B ägnar en knapp timme åt de brittiska album och singellistorna. Till Europa lördagar 0906 och 2106 samt söndagar 0006.
* Westway är radioteater som väl kommit till avsnitt sju miljoner. Sänds två gånger per vecka med dubbelavsnitt helgen. On 0932, 1432, 1932 och To 0132 sänds första avsnittet, Fr 0932, 1432, 1932 och Lö 0132 sänds andra avsnittet och båda Lö 1130, Sö 1930 och Må 0030.

TJECKIEN Radio Prague hittar jag ett aktuellt programschema för i DXLD via Kraig Krist. Så här ser deras vecka ut:
Måndag:
Talking Point - a closer look at the issues - big and small - shaping the day-to-day lives of people in the Czech Republic.
Tisdag:
Czech Science - everything about Czech science, past and present.
One on One - an informal interview show, where you have the chance to meet some of the most interesting figures in Czech life today.
Onsdag:
Czechs in History - remarkable people and events in the history of the Czech Lands (en gång per månad).
Czechs Today - a Who’s ho of personalities shaping contemporary Czech society (en gång per månad).
Spotlight - a popular feature in which we take you to different corners of the Czech Republic (övriga onsdagar).
Torsdag:
Economics Report - a weekly round-up of business and technology news from the Czech Republic.
Fredag:
Stepping Out - a nighthawk’s guide to the wilder side of Prague.
The Arts - reports on the rich cultural life of a country in the heart of Europe.
Lördag:
Magazine - The show that starts where the news ends - we bring you the stories you might otherwise have missed.
Letter from Prague - a personal view of life in and around the Czech capital.
One on One - another chance to hear Tuesday’s interview.
Klockan 0700, 1300, 1700, 2230 and 0000 sänds Insight Central Europe, our pioneering Central European current affairs magazine programme, Producerad i samarbete med Radio Prague, Radio Austria International, Radio Slovakia International, Radio Polonia, Radio Hungary och Radio Slovenia International.
Söndag:
Mailbox - we reply to your letters, e-mails and phone calls and answer your questions.
ABC of Czech - we unravel the mysteries of the Czech language.
Encore - our monthly look at what’s going on in the world of Czech classical music.
Magic Carpet - Czech world music (också en gång per månad).
Czech Books - Czech writing today (var 14:e dag).


Ja, det var allt vi har att erbjuda denna månad. Om det inte passade så skyll på mig. Jag har inte fått ihop mer. Nu ses vi om en månad.

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein