franson franson

Torget 4/2004

För Kortvågslyssnare


Välkomna till ett nummer av Torget och dess bilaga Eter-Aktuellt, eller om det nu var tvärtom.

Redan nu ska jag säga att detta nummer av Torget (och Engelsksändarlistan) har satts samman under tidspress. Så om ni hittar misstag - skyll på det. Jag skyller på för mycket att göra, migränanfall och dålig planering (kanske mest det sista). Observera den lilla tävling jag har. Bland de som kommer med användbara bidrag, förslag, rättelser osv senast den sista juni ska jag lotta ut ett exemplar av filmen Radio Days av och med Woody Allen. Så glöm inte att höra av er.


Radio och politik

Efter att ha sett filmen ”The Passion of the Christ” har Hal Turner bestämt sig för att inte längre sända sin show över WBCQ.

Hal Turner är en av dessa amerikanska knäppgökar låååångt ut på högerkanten, som i stort sett bara finns ”over there”. Hal har efter att ha sett den omdiskuterade filmen upptäckt att Allan Weiner som äger WBCQ är jude. Och sådana kan man inte ha något att göra med.

Om jag citerar från Hals hemsida: http://www.halturnershow.com kanske ni får en aning om vad jag menar.

”Jews are the lowest scum on the planet; lower even than negroes. Jews deserve whatever they get; beaten stabbed, shot, burned alive whatever. Jews are evil; throw rocks at them!”

Alla Weiner har svarat med:

”I have not seen the movie. The blood of The Christ is on all of us. Too few in this world follow his way of peace, love and understanding. That is the message. Allan.”

Yttrandefrihet är viktigt, men det finns gränser.

Allt läst i DX Listening Digest från Glenn Hauser, som inte har så svårt att bestämma sig för på vilken sida han befinner sig i den komplikten.


Radio och naket

I Torget nr 1 detta året kunde vi alla ”njuta” av f.d. nyhetsankaret Catherine Bosleys silikonstinna behag. Catherine, som var nyhetsankare på WKBN, passade under semester i Key West på att ställa upp i en wet T-shirt tävling. För en delad förstaplats fick hon $250 och firade detta med att slänga av den blöta T-shirten (och tydligen även trosorna).

Det dröjde inte länge förrän bilder och en video på händelsen dök upp på Internet, och Catherine hade inget annat att göra än att börja söka efter ett nytt jobb. Samtidigt som bilderna var de mest eftersökta på nätet under en period. Det gick inte att ha henne som nyhetsuppläsare på en TV-station.

I början på mars beslutade dock en domare att det var förbjudet att visa bilderna på Internet (eller på något sätt hänvisa till bilderna) utan Catherines tillåtelse. Catherine hade nu börjat att bittert ångra sitt tilltag. Det har nämligen visat sig helt omöjligt för henne att få nytt jobb inom TV-världen. Ett yrke som hon drömt om sedan hon var 12 år gammal.

I slutet av mars beslutade dock en domstol i USA att det var ett brott mot yttrandefriheten att förbjuda visandet av bilderna. Och Catherine får fortsätta att gräma sig över att ett litet misstag på en bar kan vara ödesdigert för framtiden.

Om ni är nyfikna på Catherines tillgångar får ni leta fram EA 1/04 eller göra en sökning på nätet (den största samling skit som någonsin existerat.


Radio och självmord

Den 24-åriga DJ Alin Farcas på en privat radiostation i Bukarest blev nyligen trött på att inte få sin lön utbetald. Till slut tog tålamodet slut, så han klättrade ut på en balkong på arbetsplatsen och hotade att hoppa om han inte fick betalt, detta efter att ha låst dörrarna.

Det tog polisen fyra timmar innan man lyckades få Alin Farcas på andra tankar. Medan arbetsgivaren Aleandru Lazescu lovade att försöka få fram pengarna, motsvarande ca $425.

Alin uppgav senare att han inte hade för avsikt att hoppa, men att han ville på något sätt att få uppmärksamhet för sitt problem.

Läst i DXLD där Bill Westenhaver läst på http://news.myway.com/odd/article/id/394178


Amerikaner på kortvåg

Antalet amerikaner på kortvåg fortsätter att öka. Den här listan finns på FCC:s hemsida:

KAIJ Dallas Two If By Sea Broadcasting Corp.
KFBS Northern Mariana Islands, Far East Bc. Co.
KHBN Medorn, Aimeliik, Palau High Adventure Ministries
KIMF Pinon, N.M. Intern. Fellowship of Churches
KJES Vado, N.M. Our Lady’s Youth Center
KNLS Anchor Point, Alaska World Christian Bc. Corp.
KSDA Agat, Guam Adventist Broadc Service Inc.
KTBN Salt Lake City Trinity Christian Center of Santa Ana Inc.
KTWR Agana, Guam Trans World Radio Pacific
KVOH Rancho Simi, Calif. High Adventure Ministries Inc.
KWHR Naalehu, Hawaii LeSea Broadcasting Corp.
WBCQ Monticello, Maine Allan H. Weiner
WEWN Vandiver, Ala. Eternal Word Television Network Inc.
WGTG McCaysville, Ga. Blue Ridge Communica-tions Inc.
WHRA Greenbush, Maine LeSea Broadc Corp.
WHRI Noblesville, Ind. LeSea Broadcasting Corp.
WINB Red Lion, Pa. World International Broadc Inc.
WJCR Millerstown, Ky. World Wide Gospel Radio Inc.
WMLK Bethel, Pa. Assemblies of Yahweh
WRMI Miami Radio Miami International
WRNO New Orleans Good News World Outreach
WSHB Furman, S.C. Herald Broadc Syndicate Inc.
WTJC Newport, N.C. Grace Baptist Church
WWBS Macon, Ga. Charles C. Josey
WWCR Nashville, Tenn. WNQM Inc.
WWFV McCaysville, Ga. Blue Ridge Communic. Inc.
WYFR Okeechobee, Fla. Family Stations Inc.

En lista som fortsätter öka. Nästan alla dessa är religiösa stationer som inte har ett kommersiellt syfte. Men det finns juu faktiskt några som är ute efter att tjäna pengar på att hyra ut sändningstid. Men det finns några undantag, som WRMI och WBCQ. Men det går inte lätt att sälja reklamtid så inkomsterna kommer från att man hyr ut sändningstid till organisationer. Främst relgiösa och några politiska grupper (främst på högerkanten som extremhöger och exil-kubaner). Vad kostar det då, om du är intresserad?

WBCQ berättar att det kostar $25 - $65 per timme, beroende på tidpunkt på dygnet och hur många timmar man köper. WRMI tar $1 per minut i hyra. WWCR tar från $15 för 4,5 minuter upp till $160 för 59,5 minuter. Beroende på hur mycket man köper.

Formellt får KV inte användas för sändningar till USA, men genom att t.ex. som WRMI placera sändare i södra USA i Florida och sedan rikta antennen till CANADA täcker man ganska bra USA.

Stationerna ställer i prinip inga kvalitetskrav utan släpper ut i princip vilken skit som helst, så länge räkningarna blir betalda. Men det finns undantag. Nynazisten Ernst Zundel blev avstängd från WWCR sedan han förnekat de tyska koncentrationslägren. Och sedan 2000 uppger man från NASB (http://www.shortwave.org) att dessa extrema sändningar har minskat. Eftersom det inte blev någon jordens undergång vid tusenårsskiftet försvann en del av de värsta avarterna.....


Populärast bland amerikaner

I samband med the 2004 Shortwave Listeners Winterfest i Kulpsville, Pennsylvania genomförde NASB en omröstning om vilken som var den populäraste radiostationen. De 220 deltagarna ombads att rösta på vilka som var deras 3 favoritstationer. Sammanlagt 96 personer deltog i omröstningen. Så här blev resultatet.
BBC64
WBCQ35
Radio Netherlands31
Radio Canada Intl/CBC24
Voice of America15
Deutsche Welle12
Radio Australia12
WWCR12
HCJB07
Radio Havana Cuba07
WHRI/WHRA06
Voice of Russia05
3 röster fick Radio New Zealand Intl och Radio Prague.
2 röster fick All India Radio, Channel Africa/RSA, China Radio Intl, Radio Bulgaria, Radio For Peace Intl 02, Radio Sweden, Radio Taiwan Intl, Voice of Greece, WEWN/EWTN och WRMI.
En röst fick Adventist World Radio, BSKSA (Saudi Arabia), CFRX (Toronto), Kol Israel, Papua New Guinea National Broadcasting Corp.,Radio Austria Intl, Radio Exterior de España, Radio France Intl, Radio Korea Intl, Radio Slovakia Intl, Radio Táchira (Venezuela), Radio Tirana, Radio Tunis, Radio Vlaanderen Internationaal, RAI (Italy) samt ett antal pirater; T.I.E. Radio, WHYB, WNKR och Partial India Radio samt WWV.

Vilken typ av program var då populärast:
News89
Music61
Political analysis61
DX programs55
Cultural programs54
Science and technology50
Mailbag programs46
History35
Economy and business23
Religious programs18
Language courses07
Sports06
Philatelic programs04


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Två av FEBA-Seychellernas tre 100 kw sändare har nu anlänt till USA. Enligt senaste rapporterna befann dom sig i tullen. En ska WJIE i Upton använda och den andra ska till KVOH i Los Angeles. Den tredje sändaren ska placeras någonstans i Ostafrika för sändningar till Afrika och Mellanöstern.

* Inte bara RFE/RL har lagt ner sändningar på ett antal östeuropeiska språk. Även VOA har slopat bulgariska, tjeckiska, slovakiska, ungerska, lettiska, litauiska, estniska, polska, rumänska och slovenska från månadsskiftet februari/mars. Armenska och ukrainska har samtidigt fått sina sändningar nedskurna.

* Senioren Omroep Nederland (SON) är en grupp som hoppas kunna överta en ledig MV-frekvens i Holland för att sända program riktade främst till pensionärer. Programformatet är planerat att innehålla musik från 40- och 50-talet.

* Digitalradiokommittén har lämnat sitt betänkande till Kulturministern. Kommittén föreslår en fortsatt utbyggnad av digitalradion. Med en förhoppning att intresset ska ta fart. Man är däremot inte villig att sätta ett slutdatum för de analoga sändningarna som fallet är för analoga TV-sändningar. Dessa ska ju stängas om bara några år. Enligt Medier i Norden.

* Det markbundna digitala TV-nätet får ytterligare kanaler. SVT:s kanaler och TV4 får sällskap av TV3, ZTV och TV8, TV Film samt Kunskapskanalen i det fria nätet. Totalt 30 kanaler har då fått tillstånd i nätet. Andra nya kanaler är BBC World, Discovery och NonStop Film. TV3 mm har lovat att följa svenska regler (t.ex. förbud mot alkoholreklam och reklam riktad till barn). Berättar Medier i Norden.

* AWR skar ner från sommarschemat. Fyra relästationer slopas, Bonaire, Dhabbaya, Madagaskar och Taipei. Bara sändningar via Meyerton, Moosbrunn och Jülich återstår.

* Det konservativa partiet i Storbritannien har lagt fram ett förslag som skulle dela upp BBC i flera delar, som skulle tvinga BBC att göra sig av med stora delar av verksamheten, och som skulle avskaffa TV-licensen i Storbritannien (som finansierar BBC).

* Freeview i Storbritannien når nu 3 miljoner hushåll vilket har gjort att man passerat kabel-TV. Sky är dock fortfarande större. 2005 räknar man med att 17 miljoner brittiska hem ska nås av digital-TV. 8 miljoner via satellit, 5 via Freeview och 4 via kabel-TV.

* Swiss Radio lämnar kortvågen helt när sommarschemat är slut i oktober. Den sista sändaren i Sottens stängs då ner och erbjuds till försäljning. Och hyrningen av sändningstid via Jülich upphör samtidigt. Lyssnarna hänvisas till Internet, och det kanske är ett alternativ för en del, dock inte för mig. Adjöken! Sändaren i Sottens är en 500 kw ABB-sändare om du skulle vara intresserad av ett köp.

* Radio Canada International hotas av förändringar. Det finns planer på en service till Brasilien på portugisiska, men samtidigt ska detta betalas med att sändningarna på ukrainska skärs ner. Även de kinesiska sändningarna minskas, och en ökad andel av dessa program ska göras i samarbete med kinesiska producenter.

* Den cubanska radion och TV håller på att modernisera sina sändare. Både kortvåg, MV, FM och TV håller på att få modernare sändarutrustning, och det ska även bli en ny fjärde rikstäckande TV-kanal. Vi får se om nya sändare förbättrar mottagningen av RHC. Av rapporter att döma verkar mottagningen i USA i varje fall ha blivit bättre.

* En brand den 23 februari vid RAE:s sändaranläggningen var nära att tvinga stationen att lägga ner. Nu blev skadorna inte så svåra som man först befarade och efter ett par dagar var man tillbaka i etern.

* All India Radio har för avsikt att dra igång en 24 timmars nyhetskanal på KV på engelska/hindi. Planerad start 2 april. Frekvenser har testats under en tid och AIR har vädjat om rapporter på olika frekvenser.

* Radio Romania International har slopat sändningar på bulgariska, ungerska, grekiska, portugisiska och turkiska. Samtidigt som man organiserar om och skapar separata organisationer för sändningar på främmande språk och sändningar för rumäner utomlands.

* 40.000 illegala paraboler har konfiskerats i Iran. 4 illegala fabriker som tillverkade parabolerna har stängts och lagret konfiskerats. Ägarna till fabrikerna riskerar nu bestraffning.

* Rupert Murdoch har nu officiellt flyttat sitt News Corp. från Adelaide i Australien till USA. Företaget som har vuxit från att bestå av den lokala eftermiddagstidning som Rupert ärvde av sin far till att vara världens femte största mediaföretag har blivit för stort för Australien enligt Rupert Murdoch. Murdoch avsade sig redan 1985 sitt australiska medborgarskap till förmån för ett amerikanskt medborgarskap för att kringgå amerikanska lagar om äganderätten.

Det finns stränga regler i USA för utländskt ägande av media. I motsats till de krav USA ställer på de forna östeuropeiska länderna för att släppa in utländska (dvs amerikanska) mediaföretag i dessa länder.

* Den amerikanska ockupationsmyndigheten har gjort en undersökning över var irakierna får sina TV-nyheter från. Bara 36% förlitar sig enligt denna på IMN (Iraq Media Network som det amerikanska Harris Corporation fått 96 miljoner dollar från Pentagon för att bygga upp) för nyhetsförmedlingen. Av de med möjlighet till satellit-TV har Al-Arabiyah 37% och Al-Jazeera 26% av tittarna. Ca 1/3 av innevånarna i Irak har denna möjlighet. Lokalt tillverkade parabaler säljs för ca 100 dollar. Antalet satellitmottagare har ökat kraftigt sedan Saddam Husseins fall.

* Radio City, som var den första kommersiella radiostationen i Sverige läggs ner. För få lyssnare! Under en period blir det Mix Megapol på frekvensen innan en ny sttion med ett nytt format tar över.

* 4 mellanvågsfrekvenser ska utannonseras i Danmark. 1431, 1485, 1584 och 1602 kHz ska annonserat ut i ett paket. Koncessionen är på 12 år och minimipriset är 250.000.

* HCJB Australien har begärt att få bygga ytterligare 31 master vid sin anläggning i Kununurra, något som skulle göra det möjligt för HCJB att nå 60% av jordens befolkning från Australien.

* Katolska kyrkan i USA har haft problem med anställda som anklagats för sexuella övergrepp på barn. En av de som nu anklagas är fader Jim Pole som anklagas för sexuella övergrepp på en flicka under tiden 1978-1984. Övergreppen började när hon var 10 år och upprepades mer än 100 gånger. Vad detta är i Eter-Aktuellt att göra? Jo, fader Jim Pole grundade radiostationen KNOM [780] i Nome, Alaska.

* En förklaring till att ”fredsuniversitet” i Costa Rica tvunget måste ha bort Radio for Peace International från området har nu kommit fram. Universitetet verkar ha börjat utbilda Latinamerikanska poliser/militärer i terroristbekämpning.

& * YLE i Finland har starten en SMS service. Om man skickar ett SMS till YLE kan man få ett svarsmeddelande med uppgift om tid och frekvens.

* Voice of Nigeria har problem. I skrivande skede ligger sändningarna nere eftersom man inte får någon el till sändarna. Pesonalen hävdar också att man har innestående krav på lön på totalt 3 miljoner naira, vilket ska motsvara $23.000.

Från Teleprintern

* R Nacional de Venezuela reläar program via RHC, Cuba.

* En köpare verkar vara på gång av WSHB.

* Israel Radio är hotade - igen.

* Regeringen vill skärpa kraven på lokal anknytning för de ideella föreningar som har sändningstillstånd för närradio.

* Den danska regeringen har nu stängt av stödet till den nynazistiska radiostationen Radio Oasen.

* Howard Stern har nu fått sparken från Clear Channel.


PROGRAMTIPSET

Har du svårt att sova natten mellan lördag och söndag? Kanske kan DX Block från WWCR på 5070 kHz vara av intresse. WWCR har samlat ett antal radioprogram riktade till kortvågslyssnare under några timmar. Senaste tillägget är DX Radio School som tidigare sändes via World Harvest Radio. Så här ska upplägget vara enligt DXLD.
0145 Ask WWCRGeorge & Adam
0200 DX PartylineAllen Graham
0230 World Of RadioGlenn Hauser
0300 Radio WeatherRod Hembree
0330 DX Radio SchoolBill Lauterbach
0400 News/Cyberline (Live)USA/Mick Williams

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja, välkomna till en helsida med lite progrmtips och lite besked om nedskärningar. Något som tyvärr strömmar in information i dagarna från många håll. Ytterst tragiskt, men kanske ofrånkomligt när pengar ska sparas.

BELGIEN Radio Vlaanderen Internationaal skall ha följande schema:
Måndag-fredag: News, Current Affairs, Reports och Musik.
Lördag: Music From Flanders , Klockan 0700 Network Europe
Söndag: Radio World, Tourism, Brussels 1043

ISRAEL Israel Radio har än en gång meddelat att man kan komma att upphöra med sina kortvågssändningar. För att spara pengar ska man övergå till att helt förlita sig på Internet som kommunikationsmedium. Som någon påpekade, så är det inte första gången. Men än så länge har sändningarna räddats i sista sekund.

Den israeliska ekonomin går med stort underskott, varför man kan ha förståelse för att det kan locka att lägga ner. Utan många inpumpade miljarder från USA hade Israel inte haft råd med den mycket dyra ockupationen och bosättarpolitiken.

En nedläggning av sändningarna på kortvåg och bara använda Internet som medium skulle spara motsvarande 4,5 miljoner dollar.

POLEN Radio Polonia ska enligt det schema jag hittat ha följande programtablå nu:
* Må 1200 News from Poland med Pressreview / Focus med Agnieszka Bielawska och Michal Kubicki / Chart Show med Michal Zajac
1700 News from Poland med Pressreview / Around Poland med Danusia Szafraniec / The best of Polish Radio - Bookworm
* Ti 1200 News from Poland med Pressreview / Day in the Life med Bogdan Zaryn / Request Show, Ann Flapan spelar önskemusik
1700 News from Poland med Pressreview / Letter from Poland med Peter Gentle / Multimedia Show
* On 1200 News from Poland med Pressreview / Around Poland med Danusia Szafraniec / The best of Polish Radio - Bookworm
1700 News from Poland med Pressreview / Day in the Life med Bogdan Zaryn / High Note, klassisk musik med Elzbieta Krajewska
* To 1200 News from Poland med Pressreview / Letter from Poland med Peter Gentle / Multimedia Show
1700 News from Poland med Pressreview / Focus med Agnieszka Bielawska och Michal Kubicki / Soundcheck med modernare musik
* Fr 1200 News from Poland med Pressreview / Business Week med Rafal Kiepuszewski / High Note, klassisk musik med Elzbieta Krajewska
1700 News from Poland med Pressreview / Business Week med Rafal Kiepuszewski / In Touch
* Lö 1200 News Bulletin / Insight: Central Europe / Soundcheck med modernare musik
1700 From the Weeklies / Chart Show med Michal Zajac
* Sö 1200 News Bulletin / In Touch
1700 Insight: Central Europe / Request Show, Ann Flapan spelar önskemusik

SLOVAKIEN Radio Slovakia International lägger / lade ner sina kortvågssändningar den 1 maj. Ännu en i raden som inte tycker att kortvåg är tillräckligt ”modernt” när det finns Internet och annat modernt. Ledningen för RSI beräknar att man kommer att tappa ungefär hälften av sina ”lyssnare”. Som jag förstått ska det finnas kvar i någon form på Internet.

SYDKOREA Radio Korea International ska enligt det schema som finns i DXLD ha följande programtablå:
English Program Service 1
00-10DagligenNews
10-15Må-frNews Commentary
10-60Worldwide Friendship
 Korean Pop Interactive
15-45Må-FrSeoul Calling (fredag i 45 minuter)
45-60Korea, Today and Tomorrow
 TiKorean Kaleidoscope
 OnWonderful Korea
 ToSeoul Report
English Program Service 2
00-10DagligenNews
10-15Må-FrNews Commentary
10-30Worldwide Friendship
 Korean Pop Interactive
15-30Korea Today and Tomorrow
 TiKorean Kaleidoscope
 OnWonderful Korea
 ToSeoul Report
 FrSeoul Calling

USA Voice of America skär i samband med sommarschemat ner sina sändningar på engelska till bland annat Europa men även andra håll av världen. Från sommaren är Europa inte alls något målområde (om det nu varit detta tidigare). Och även de sändningar som kunnat höras här (Afrika / Mellanöstern) minskas ner. Till vintern aviseras om ytterligare nedskärningar.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein