franson franson

Torget 3/2004

För Kortvågslyssnare


Jaha, då var vi där igen. Jag har börjat få lite kontroll över datorkraften efter min hårddiskkrasch. Men fortfarande märker man efterverkningar. Det är fortfarande en hel del program som ska installeras. Och jag kommer fortfarande på saker som nu tyvärr är borta för alltid. Så, än en gång, kära vänner: Ta backup!

Framför er har ni 5 sidor med förhoppningsvis en lämplig blandning av innehållet. Som vanligt tycker jag själv att det är saker som saknas som borde kunnat komma med, men som kräver mer arbete innan det kan publiceras. Och som vanligt kommer jag underfund med att det kanske inte hade varit så illa att ägna Torget en tanke några gånger mellan skrivhelgerna också. Då slapp man få tidspress varje gång. Men, nog av gnäll och självömkan. Läs och ha det bra! Njut av våren och glöm inte radion!


Norsk konkurrens

I Norge är det hård konkurrens mellan P4 och Kanal 24. Så hård konkurrens att man beskyller varandra för både det ena och det andra. För att bevisa sin ståndpunkt lade nyligen P4 ut ett ”falsk” trafikmeddelande på sin hemsida. Som bara några minuter senare dök upp i Kanal 24:s program - utan någon hänvisning till P4. Bakgrunden är att P4 nyligen tvingades flytta sina sändningar till ett nytt sändarnät med sämre täckning, samtidigt som Kanal 24 fick överta deras gamla sändarnät. Norska DX-news rubrik till nyheten är ”Tuppen og Lillemor”.

Roy från Åland

Roy Sandgrens mellanvågsprojekt på Åland närmar sig att komma igång. Sändaren på 25 kw är på väg från Israel, och detsamma med antennen. Frekvensen ska vara 603 kHz och man räknar med en täckning på 300 km dagtid och 1000 km nattetid. Vilket enligt Roy innebär att det finns 5 miljoner respektive 15 miljoner mottagare med MV inom täckningsområdet.

Frågan är hur många av dessa som vet vad mellanvåg är, och som någonsin rattar in mellanvågen.

En 30 sekunders reklamspot kostar 100 Euro, men med 50% rabatt om man bokar nu. Läs mer på http://www.amradio.se.


BBC:s framtid

Ryktesspridningen om att den brittiska regeringen under Blairs ledning ska hämnas på BBC för dess kritiska granskning av den brittiska insatsen under Irakkriget fortsätter. Senaste ryktena gör gällande att man planerar att dela upp BBC i fyra regionala enheter (England, Skottland, Wales och Nordirland). BBC skulle också fråntas all verksamhet som inte direkt kan hänföras under Public Service. Det ska också finnas planer på att låta BBC dela med sig av licenspengarna till andra företag.

Regelshopping

Sverige har tagit initiativ inom EU för en ändring av reglerna när det gäller vilka regler som ska gälla för TV-stationer som är placerade i ett land, men sänder till ett annat. Man vill helt enkelt bli av med s.k. regelshopping. Dvs att man placerar sig i ett annat land med liberalare regler än i det land man egentligen sänder till. Se t.ex. TV3 som officiellt följer engelska regler, inte svenska. Det naturliga vore ju att man följde de regler som gäller i det land man sänder för. Läst i Medier i Norden.

Exit Radio Liberty i Ukraina

Den amerikanska regeringen har protesterat mot att den ukrainska radiostationen Radio Dovira slopat sina relä av den från amerikanska kongressen finansierade Radio Libertys program. Radio Libertys program kan nu bara höras via några mindre lokala FM-stationer. Något erbjudande till Ukrainska regeringen om att låta Ukrainsk radio få tillgång till ett rikstäckande FM-nät i USA som kompensation har dock inte lämnats. Radio Dovira sände RFE/RL:s program 5 timmar om dagen.

http://www.swl.nu


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Två av FEBA-Seychellernas tre 100 kw sändare har nu anlänt till USA. Enligt senaste rapporterna befann dom sig i tullen. En ska WJIE i Upton använda och den andra ska till KVOH i Los Angeles. Den tredje sändaren ska placeras någonstans i Ostafrika för sändningar till Afrika och Mellanöstern.

* Inte bara RFE/RL har lagt ner sändningar på ett antal östeuropeiska språk. Även VOA har slopat bulgariska, tjeckiska, slovakiska, ungerska, lettiska, litauiska, estniska, polska, rumänska och slovenska från månadsskiftet februari/mars. Armenska och ukrainska har samtidigt fått sina sändningar nedskurna.

* Senioren Omroep Nederland (SON) är en grupp som hoppas kunna överta en ledig MV-frekvens i Holland för att sända program riktade främst till pensionärer. Programformatet är planerat att innehålla musik från 40- och 50-talet.

* Digitalradiokommittén har lämnat sitt betänkande till Kulturministern. Kommittén föreslår en fortsatt utbyggnad av digitalradion. Med en förhoppning att intresset ska ta fart. Man är däremot inte villig att sätta ett slutdatum för de analoga sändningarna som fallet är för analoga TV-sändningar. Dessa ska ju stängas om bara några år. Enligt Medier i Norden.

* Det markbundna digitala TV-nätet får ytterligare kanaler. SVT:s kanaler och TV4 får sällskap av TV3, ZTV och TV8, TV Film samt Kunskapskanalen i det fria nätet. Totalt 30 kanaler har då fått tillstånd i nätet. Andra nya kanaler är BBC World, Discovery och NonStop Film. TV3 mm har lovat att följa svenska regler (t.ex. förbud mot alkoholreklam och reklam riktad till barn). Berättar Medier i Norden.

* AWR skar ner från sommarschemat. Fyra relästationer slopas, Bonaire, Dhabbaya, Madagaskar och Taipei. Bara sändningar via Meyerton, Moosbrunn och Jülich återstår.

* Det konservativa partiet i Storbritannien har lagt fram ett förslag som skulle dela upp BBC i flera delar, som skulle tvinga BBC att göra sig av med stora delar av verksamheten, och som skulle avskaffa TV-licensen i Storbritannien (som finansierar BBC).

* Freeview i Storbritannien når nu 3 miljoner hushåll vilket har gjort att man passerat kabel-TV. Sky är dock fortfarande större. 2005 räknar man med att 17 miljoner brittiska hem ska nås av digital-TV. 8 miljoner via satellit, 5 via Freeview och 4 via kabel-TV.

* Swiss Radio lämnar kortvågen helt när sommarschemat är slut i oktober. Den sista sändaren i Sottens stängs då ner och erbjuds till försäljning. Och hyrningen av sändningstid via Jülich upphör samtidigt. Lyssnarna hänvisas till Internet, och det kanske är ett alternativ för en del, dock inte för mig. Adjöken! Sändaren i Sottens är en 500 kw ABB-sändare om du skulle vara intresserad av ett köp.

* Radio Canada International hotas av förändringar. Det finns planer på en service till Brasilien på portugisiska, men samtidigt ska detta betalas med att sändningarna på ukrainska skärs ner. Även de kinesiska sändningarna minskas, och en ökad andel av dessa program ska göras i samarbete med kinesiska producenter.

* Den cubanska radion och TV håller på att modernisera sina sändare. Både kortvåg, MV, FM och TV håller på att få modernare sändarutrustning, och det ska även bli en ny fjärde rikstäckande TV-kanal. Vi får se om nya sändare förbättrar mottagningen av RHC. Av rapporter att döma verkar mottagningen i USA i varje fall ha blivit bättre.

* En brand den 23 februari vid RAE:s sändaranläggningen var nära att tvinga stationen att lägga ner. Nu blev skadorna inte så svåra som man först befarade och efter ett par dagar var man tillbaka i etern.

* All India Radio har för avsikt att dra igång en 24 timmars nyhetskanal på KV på engelska/hindi. Planerad start 2 april. Frekvenser har testats under en tid och AIR har vädjat om rapporter på olika frekvenser.

Från Teleprintern

* WRTH har beslutat att inte ge ut The Shortwave Guide. Det kom bara två utgåvor. Upplagan blev för liten.

* Isle of Man International Broadcasting PLC har nu fått klartecken för sin planerade LV-station på Isle of Man.

* VOA planerar ytterligare minskning av sina engelska program, från 19 timmar/dag till 14 timmar. Samtidigt kommer även personal att sägas upp.

* Och så ser jag att ett album med 400 s.k. Ekko radio-frimärken sålts på eBay för $875, dvs mycket avrundat 7.000 kronor!!!!!

* Egypten har planer att minska ner sina engelska sändningar. Det skulle bara bli två sändningar kvar 1215-1430 och 2300-0030.

* I Italien har lagen ändrats så att det ska vara möjligt för Silvio Berlusconi att behålla sina 3 rikstäckande TV-kanaler.

* Amerikanska Clear Channel har gett talkshowvärden Howard Stern sparken.

* WSHB har dragit ur sladden vid månadsskiftet februari/mars.

* Den USA finansierade satellit-kanalen Al-Hurra har nu dragit igång. Den skall vara en konkurrent till kanaler som Al-Jazeera och Al-Arabiya


RTE på långvåg

RTÉ har meddelat att man kommer att ta LV-sändaren på 252 kHz i bruk den 17 mars då den kommer att sända RTÉ Radio 1. Samtidigt stänger man tillfälligt ner sändaren i Tullamore på 567 kHz för underhåll. Denna sändare har tidigare använts för RTÉ Radio 1. Den kommer att vara stängd fram till i höst.

RTÉ har också meddelat att sändaren i Athlone på 612 kHz ska stängas i april. Denna sänder idag ut 2FM, men det finns mycket få lyssnare på MV av programmet. Man har redan tidigare stängt MV-sändaren i Dublin.

Samtidigt har RTÉ beslutat att inleda en satsning på digital radio.


Ny KV-radio från Norge?

Sedan NRK vid årsskiftet stängde ner de norska utlandssändningarna på kortvåg står sändarna i Sveio och Kvitsøy oanvända. Nu finns det planer på att dra igång kommersiell radio via sändarna. I DX-News läser jag om Christian Wendel på företaget Wentech som söker samarbetspartners för att utnyttja sändarna. Och då är det främst programproduktionen han söker samarbete för. Han kan tänka sig att via samarbete med de kommersiella stationerna på FM i Norge få program producerade. Tydligen är en preliminär tanke att helt enkelt sända ut deras musikprogram och sedan sälja reklamspots under sändningarna. Med norska nyheter på heltimme och nyheter på engelska på halvtimmen.

Christian Wendel tycker det var patetiskt när Norges statsminister i sitt nyårstal sände en hälsning till norrmännen i utlandet. Talet sändes på nyårsdagen, och då hade NRK stängt ner utlandssändningarna så norrmännen i utlandet kunde inte höra talet. Christian anser också att NRK:s nedläggning är ett brott mot deras koncessionsavtal med norska staten eftersom det där också står att man skall sända till utlandet.

Själv har jag svårt att se att det skulle vara ekonomiskt genomförbart. Allra minst om man har som tanke att sända programmen på norska. Även om det mest ska vara musik.


Tack och farväl

Alistair Cooke och Letter from America är slut. Världens äldsta radioprogram har slutligen nått slutstationen. Vid en ålder av 95 har Alistair bestämt sig för att slutgiltigt pensionera sig. Sedan 1946 har det sänts 2869 radioprogram. Cooke har bara missat tre program under alla dessa år. Under mars och april kommer BBC att återutsända ett urval av tidigare program, men sedan är det slut.

Alistair Cooke började på BBC 1934 som filmkritiker. Men hans förhållande med BBC har inte alltid varit det bästa. Det finns sparat en gammal memo från 1936 där Cooke beskrivs som ”difficult” och man rekommenderar att han ska få sparken.

Under alla dessa år har Alistair Cooke skrivit sina program på en skrivmaskin innan han spelat in dom i sin lägenhet. Och programmet har under mååååånga år varit ett av de populäraste hos BBC.

BBC kommer inte att vara sig likt efter detta!


Torget goes surfing

Voces de America Latina

Gillar du att lyssna på lattar? Björn Malm i Quito, Ecuador har på sin hemsida lagt upp ett stort antal inspelade klipp från olika latinamerikanska station, både mellanvåg och kortvåg
http://www.malm-ecuador.com/

DX Asia

De båda välkända DX-arna Alok Dasgupta och Victor Goonetilleke har tillsammans skapat en hemsida med information om utvecklingen i Asian. Ett besök rekommenderas.
http://www.dxasia.info/

Radio Arman, Afghanistan

Vill ni se hur hemsidan för den första kommersiella afghanska radiostationen ser ut. Gör ett besök hos Radio Arman, Kabul.
http://www.arman.fm/

Brasiliansk radio

Om du gillar brasiliansk radio, och förstår portugisiska kan den här sidan vara värt ett besök. Om jag förstår det rätt innehåller den bland annat länkar till en hel del brasilianska webbradiostationer.
http://www.radiosonline.com.br/index.php

Jamming

En sida (med anknytning till Radio Baltic Waves) som berättar i ord och bild om kalla krigets jamming från Sovjet och andra öststater. Det finns många spännande bilder på sajten.
http://www.radiojamming.info/

Kalundborg

Erik Køie har en hemsida som bland annat tillägnas den gamla hederliga sändarstationen i Kalundborg i Danmark. Sidan innehåller bland annat en hel del gamla bilder och förklarande text om sändarstationens historia. Erik Køie har tidigare arbetat för Danmarks Radio. Sidan är naturligtvis på danska.
http://www.qsl.net/oz3yi/Kalundborg.htm

SVENSKSÄNDARNA

Eftersom jag är lite osäker på hur schemat ser ut för de skandinaviska sändningarna när sommarschemat träder i kraft blir det ingen lista denna månaden. Jag hänvisar er till Lyssna på Svenska på Internet som jag hoppas ska vara uppdaterad inom några dagar efter att de nya scheman trätt i kraft.

TRANS WORLD RADIO kommer att sända sina svenska och norska program 2000-2100 UTC fram till 23 april på 1494 kHz från St Petersburg. Från 26 april sänder man en timme tidigare, 1900-2000 och samtidigt läggs även en kortvågsfrekvens, 9435 från Albanien till. Trans World Radio sänder måndag-fredag, första halvtimmen på svenska och den andra halvtimmen på norska.

Jag vill påpeka att det faktum att TWR saknades senast beror på miss i slutredigeringen........


Kortvågsradio i lastbilen

Från en av mina trogna läsare och brevskrivare har jag fått ett litet brev, där han bland annat skriver:

Den 6 mars fick ett inslag i Ring så spelar vi mig att spetsa öronen: Ny kortvågsmottagare och -lyssnare!

En långtradarschaufför som körde på Italien och Grekland från Sverige hade fått en ny långtradare, Volvo eller Scania, förmodar jag, med radio med KORTVÅG på, så han hade kunnat hör Sveriges Radio under utlandskörningar. I lasten hade han bl.a. vad som skulle bli de berömda Parma-skinkorna, som ofta, menade han, suttit på danska grisar.

Han tycker det är intressant att ta reda på vilken tillverkare det är som installerat kortvågsradio i sina bilar.

Hur som helst tycker han att det skall utbringas ett hurra för biltillverkaren. Eller kanske det bara är åkeriet som ska ha hurraropen. Någon som vet mer?


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Det har blivit en helsida med en del av de A04-scheman som har trillat in via diverse olika källor. Förhoppningsvis kan vi få ihop (och få utrymme av Hred) för en ny lista i nästa Eter-Aktuellt. Fram tills dess får ni gärna besöka Listen to the World på nätet:
http://www.swl.nu/listen
Skulle ni komma över ett sommarschema får ni väldigt gärna höra av er till mig. Använd det sätt som är enklast för dig. Glöm inte att komma med synpunkter på vilka stationer (och sändningar) som ni tycker ska prioriteteras i den tryckta listan.

AUSTRALIEN HCJB nere i andra änden av jordklotet har för A04 planerat för följande engelska sändningar:
0100-030015560
0800-110011750
1230-133015405
1415-173015405

BELGIEN Radio Vlaanderen International har spritt följande preliminära schema för sommarens sändningar på engelska.
0400-043011635 (Bonaire)
0700-07301512 5985 (Jülich)
1130-12001512 9940 (Irkutsk)
1730-18001512 9925 (Moskva) 11640 (Jülich)
1930-20001512 9925 (Moskva)
2200-223011635 (Bonaire)
Det ska påpekas att sändningarna på 1512 sker med begränsad effekt av 25 kw utom för 1930-sändningen då effekten är 300 kw. Sändningarna dagtid är uppenbarligen ämnade för enbart lokalt lyssnande..............

EGYPTEN Radio Cairo planerar ett kraftig nedskärning av de engelska sändningarna. Så här är det tänkt:
1215-143017670 /Asien/
2300-003011725 /Nordamerika/

KINA China Radio International har börjat hyra sändningstid via den albanska MV-sändaren på 1395 kHz. Bland annat för en två timmar lång sändning på engelska.
0700-09001395
Huruvida denna sändning kommer att sändas en timme tidigare under sommaren är dock oklart. Programschemat ska enligt uppgift vara följande:
0700-0755RealTime Beijing
0755-0800Learn Chinese Now
0800-0830News and Reports
0830-0855Daily CRI feature programmes
0855-0900Learn Chinese Now

NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands har jag också fått ihop ett sommarschema för. Så här är det tänkt att se ut.
0000-02009845 
0400-05006165 9590 
1000-11009785 12065 13710 13820 
1100-120011675 
1400-15009890 11835 12075 
1800-19006020 9895 11655 
1900-21007120 9895 11655 17810 
1900-210015315 17735 17660lö-sö
2100-22001512 

TURKIET Voice of Turkey har tänkt sig följande tider och frekvenser från 28 mars.
0300-03506140 7270
1230-132015225 15405
1830-19209785
2030-21207170
2200-22509830

USA AFRTS/AFN har bytt frekvenser. Enligt vad jag kan se skall det vara följande frekvenser som används nu:
5446,5/12133,5usb (via Key West, Florida, USA)
7507,0usb (Sabana, Puerto Rico)
13362,0/5765,0usb (Barrigada, Guam)
12579,0/4319,0usb (Diego Garcia)
10320,0/6350,0usb (Pearl Harbour, Hawaii, USA)
13855,0usb (Keflavik, Iceland)

USA KNLS byter sin ena frekvens när sommarschema träder ikraft. Från 28 mars ska därför schemat se ut som följer.
0800-090011765
1300-140011870


Ja, kära vänner. Det var allt vi hade att komma med denna månaden. Som sedvanligt hoppas jag att det fanns något som passade. Förhoppningsvis är blandningen lämplig. Just nu sitter jag och lyssnar på BBC-nyheter. Och dom domineras naturligtvis dessa dagar av terrorattentatet i Madrid och efterverkningarna av detta. Det gäller både den politiska utvecklingen i Spanien, vad som ska hända med USA:s allians om ockupationen av Irak och rädslan för nya attentat på andra håll. Detta är dagar då det är mycket intressant att följa den internationella debatten via kortvåg.

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein