franson franson

Torget 1/2004

För Kortvågslyssnare


Hej och välkomna till ett helt nytt år med Torget. Vi har nu passerat ett årsskifte som präglats av nedskärningar bland radiostationerna. Två av våra nordiska grannar har lämnat in handduken. I Danmark räknar man med att de danskar som befinner sig i utlandet och vill hänga med i vad som händer i fosterlandet har tillgång till dator och bredband så att man kan lyssna via Internet. Ett annat sätt är att få nyheterna via SMS eller att ringa en automatisk telefonsvarare som läser upp nyheterna! Danska turister får väl ta med en satellitmottagare. Danska sjömän ska få en DVD-skiva skickad med posten......

Kan DRM vara framtiden? Ja, än så länge tycker jag det verkar som om allt fler stationer sänder för döva öron. Hur många runt om i världen har tillgång till en DRM-mottagare? Om du plockar bort yrkesfolket inom branschen, hur många är sedan kvar? Skulle det inte vara möjligt att skapa ett dataprogram (freeware eller shareware) som omvandlade de digital signalerna till hörbara signaler genom att koppla en vanlig radio till datorn? Ja, inte vet jag. Men jag undrar för vem alla dessa DRM-sändningar är ämnade. Det får nog bli billigare att lyssna innan det slår igenom.

Med det tackar jag för mig. Framför er har ni 5 sidor späckade med onödigt vetande. Ha en trevlig fortsättning på vintern, och glöm inte att höra av er med synpunkter och bidrag. Vi hörs och ses!


Misslyckat världsrekord

Radio 192 i Nederländerna hade planerat att hamna i Guiness rekordbok genom att i slutet av förra året sända samtliga de 10.000 största singelhitsen genom tiderna. Pga en datorkrasch misslyckades försöket och nu ska man återkomma vid ett senare tillfälle. Låtarna var utvalda från försäljningslistor i USA, England och Holland mellan 1954 - 1990.

Lyckat världsrekord

Radio 192 i Nederländerna hade planerat att hamna i Guiness rekordbok genom att i slutet av förra året sända samtliga de 10.000 största singelhitsen genom tiderna. Pga en datorkrasch misslyckades försöket och nu ska man återkomma vid ett senare tillfälle. Låtarna var utvalda från försäljningslistor i USA, England och Holland mellan 1954 - 1990.

Det gick inte som tänkt

15 januari var det tänkt att Göteborgs Sändaramatörer skulle fira att det var 80 år sedan K.G. Eliasson inledde radiosändningar i Göteborg med en radiosändning på mellanvåg 981 kHz. Tyvärr blev det inte som man tänkt. Pga ett i sista sekund krånglande slutsteg var effekten 30 watt istället för planerade ca 250 watt. Av lättförståliga skäl blev mottagningen ytterst lokal.

Snart är det dags

Och det börjar bli dags att hålla ett öga (nåja, öra då) öppet efter World Music Radio. Enligt uppgifter ska kontor och studio vara färdiga under januari och i slutet av januari ska en 10 kw KV-sändare vara levererad. Planerad start i februari på 5815 och 15810.
http://www.wmr.dk/.

Succé för digital-TV

I Storbritannien har Freeview, dvs det paket med digitala TV-sändningar som erbjuds blivit en mindre succé. Freeview är ett samarbete mellan BBC, Crown Castle och BSkyB och erbjuder 25 digitala TV-kanaler utan någon abonnemangskostnad. Enda kostnaden är inköp av boxen som nu är nere i £59. I Storbritannien satsar man på att stänga det analoga nätet 2010, dvs senare än i Sverige.

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Nazi-radion Radio Oasen i Greve, Danmark har än en gång beviljats statligt bidrag för att bedriva sin verksamhet. 78.000 kronor för år 2004. Vilket gör att stationen nu fått totalt 400.00 i offentligt bidrag för att sända nynazistiska och rasistiska program. En lagändring är på gång som ska sätta stopp för detta, men det har den varit länge utan att något hänt.

* Annonsör- och ReklamTV-kommittén har gjort en överenskommelse med TV4, Kanal 5 och MTG-kanalerna (t.ex. TV3) om att minska skillnaderna i ljudvolymen mellan tv-program och reklaminslag. I fortsättningen ska vi alltså slippa slänga oss över fjärrkontrollen för att skruva ner när reklamen börjar för att sedan skruva upp igen så att man hör vad dom säger när det riktiga programmet fortsätter.

* NRJ har fått ultimatum från Frankrike eftersom NRJ Sverige gröper ur det franska moderbolagets vinst och nu säger dess vd Jean-Charles Matthey stopp. Förlusterna i Sverige måste stoppas innan 2005, via försäljning, samarbete eller nedläggning av verksamheten.

* Radio Swedens sändning till Asien kl. 1300 på 9920 kHz utsätts för jamning från Vietnam (fast bara på vardagar). Stockholm har begärt en förklaring från Vietnam, men har inte fått någon.

* De två kommersiella bolagen Carlton och Granada beslutade i januari att gå samman till ett stort bolag, ITV Plc. Det nya bolaget kommer att kontrollera mer än halva marknaden för reklam-TV.

* Radio Netherlands har i Nederländerna fått kritik för att man (bland annat på Bonaire) slösar med skattepengar och är inblandad i verksamhet som inte hör till uppdraget. RNW har tillbakavisat kritiken och gjort klart att det inte kostar skattebetalarna några pengar, men att viss verksamhet måste omvärderas.

* I Holland har en överenskommelse gjorts om MV-sändningarna från Lopik. Den innebär bland annat att effekten sänks från nuvarande 240 kw (2 x 120) till 1 x 100 kw. Anledningen är klagomål från närboende. I framtiden kan det bli aktuellt med flyttning. Det är Arrow Classic Rock på 675 kHz som får minska från 120 till 100 kw. Quality Radio (de andra 120 kw) på 1395 hamnar utanför.

* Harris Corporation i USA har fått i uppdrag av den amerikanska ockupationsmyndigheten att bygga upp den irakiska TV:n. Fast det är visst inte de irakiska myndigheterna så lyckliga över. Men det blir nog som amerikanerna vill till slut.

* Anläggningen i Holzkirchen-Oberlaindern i Tyskland har nu officiellt stängt och marken ska användas till annat (enligt rykten en golfbana (!). 3 av de 4 kortvågssändarna som finns här ska flyttas till Filippinerna berättas det. Sändningarna har flyttats till andra anläggningar.

* Jag ser att WWRB har börjat med en bisyssla. Elekronikreparationer och installationer till flygplan och helikoptrar. Och, berättar man, detta är mer lönsamt eftersom dessa kunderna betalar sina fakturor i tid. Tydligen då i motsats till de som hyr sändningstid över radiostationerna!

Från Teleprintern

* All India Radios MV-sändare i Siliguri (200 kw) tystnade i november. Tjuvar hade stulit delar av den elektroniska utrustningen.

* WMLK har nu fått igång sin nya 250 kw sändare som man köpte begagnad från Italien 2000. Kan det vara en av de som AWR köpte från Schweiz?

* Den amerikanskledda myndigheten ska dela ut 200.000 urverksradioapparater i Afghanistan berättar AP via CON.

* Enligt uppgifter på IRIB:s hemsida har Iran för avsikt att helt sluta sända på kortvåg och inrikta sig på Internet. Jaha!

* Swissinfo/Swiss Radio International hotas av att tvingas säga upp 35 av de 147 anställda sedan anslagen skärs ner. Från 2006 får man inga pengar alls......

* RFE/RL lade vid årsskiftet ner sändningarna till Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Rumänien (men fortsätter på rumänska till Moldavien), Bulgarien och Kroatien.

* WSHB har lagt ner sina reläsändningar via Taiwan. Man sänder nu bara via sina egna sändare i USA, men även här ska det ske minskningar.

* Radio Denmark lade vid årsskiftet ner sina kortvågssändningar.

* Radio Norway lade vid årsskiftet ner sina kortvågssändningar.

* RTE, Irland lade vid årsskiftet ner sina kortvågssändningar.

* Voice of the Mediterranean, Malta lade vid årsskiftet ner sina kortvågssändningar.

Suck! Suck! Suck!
Finns det en framtid för kortvågen? Är DRM en framtid? Har vi råd med det?


Skillnad på moral

Moralen i USA och Canada skiljer sig en hel del. I USA har nyhetsankaret på WKBN, Catherine Bosley, fått sparken sedan det på Internet dykt upp foton tagna när hon tidigare under 2003 ställt upp en i ”wet T-shirt contest” och tydligen gått ett steg längre. När bilderna blev allmänna var det inget annat att göra för Catherine än att säga upp sig.

Samtidigt har i Canada en programledare för ett nyhetsmagasin på TV fått klartecken från stationsledningen att vara ledig en period för att spela in en film. En film som tydligen ska innehålla en hel del naket..........

Hur som helst, så här ser Catherine ut när hon visar upp sig som Gud skapat henne, och får jag en liten gissning om, att Gud sedan haft hjälp av en kirurg.


Clandestineradio 2003

Clandestine aktiviteten under 2003 var i stort sett oförändrad från året innan. Totalt sändes det vid årets slut 1.718 timmar i veckan (vilket var 14 mindre än för ett år sedan.

Aktiviteten riktad till lyssnare i Asien har ökat med 8% till 1.415 timmar medan aktiviteten till lyssnare i Afrika har minskat med 48% till bara 125 timmar i veckan. När det gäller Amerika och Oceanien är siffrorna oförändrade, 162 timmar respektive 16 timmar.

4 länder har ”tappat” sina clandestine aktiviteter, Kazakstan, Kambodja, Sydkorea och Somalia medan tre nya länder har begåvats med dylik verksamhet nämligen Saudiarabien, Libanon och Uganda. Totalt är det 21 länder som utsätts för clandestinesändningar. Vilket alltså är ett mindre än för ett år sedan.

Det land som utsätts för mest sändningar är Irak (748 timmar/vecka). Detta är en ökning med 252 timmar sedan förra året, och dessutom den högsta siffra som uppmätts till ett enskilt land sedan Mathias Kropf började sammanställa statistiken 1986. På andra och tredje plats kommer Nordkorea med 217 timmar och Afghanistan med 189 timmar per vecka.

Denna årliga statistik över Clandestinasändningar sammanställs av Mathias Kropf i Tyskland, och jag hittade den på RN:s Webblogg.


Bilolycka

I Timberlake, NC, USA har en man dödats i en trafikolycka. Vad har det i EA att göra? Jo, han körde av vägen i 100 km/tim och flög en bit innan bilen landade i en trädgård. Fortfarande inte fattat vad det har i EA att göra? Jo, han dödades av bilradion som vid smällen flög ur sitt fäste och träffade mannen i huvudet. Det kan påpekas att föraren inte var nykter.

Ännu en bilolycka

Cheryl Picker hade otur när hon medan hon körde sin bil samtidigt i sin mobiltelefon diskuterade målet mot Michael Jackson med WABC:s morgonvärdar Curtis Sliwa och Ron Kirby. Plötsligt blev hennes bil påkörd bakifrån och man kunde över etern höra Kuby kalla:
- ”Cheryl, are you OK? Cheryl? Cheryl?”

Cheryl fick föras till sjukhus, men blev lyckligtvis inte allvarligt skadad.
- ”I usually not call in to shows,” berättade Cheryl senare. Och jag tror inte hon gör det fler gånger heller.

- ”There have been a lot of strange incidences in the 12 years on the radio, but this takes the cake,” kommenterade Curtis Sliwa händelsen.

Från Charlotte Sun Herald via CON på semester i Florida.


European DX Council

EDXC, European DX Council är i en smärre kris. Någon ersättare till avgående generalsekreterare, italienaren Luigi Cobisi har inte kunnat väljas. Och det finns inte heller någon kandidat till att arrangera årets EDXC-möte. Det har av den anledningen genomförts en omröstning bland medlemsklubbarna om ifall EDXC behövs i framtiden och om det i så fall borde vara i en annan form än den nuvarande.

Denna omröstning gav till resultat att man ville ha ett fortsatt EDXC, men i en annan ändrad form. Och det är nu en diskussion om hur detta nya EDXC ska se ut. Samtidigt som det föreslagits att Luigi Cobisi ska sätta kvar tillfälligt tills en ny ledning kunnat väljas.

Värt att notera är att det inom EDXC också finns en mycket kritisk opposition. Samt att jag inte sett att SDXF på något sett engagerat sig i EDXC. Bara 6 av EDXC:s 13 medlemsklubbar deltog i omröstningen.

Om du vill följa med bättre vad som händer inom EDXC finns deras hemsida, http://www.edxc.org. Via denna hemsida kan du också prenumerera på EDXC:s epostlista. På denna har det förts en mindre debatt om EDXC:s framtid. Är det "back to the roots" dvs en satsning på rena DX-are eller är utvecklingen mot att radiostationerna och de mer professionella konferensdeltagarna tar över ofrånkomlig.


Roy Sandgrens nya projekt

Roy Sandgren nyaste projekt innebär att han har fått licens till 2008 för att starta en MV-station på Åland. Meningen är att sända program på svenska (som ju är officiellt språk på Åland.) I den första informationen jag såg om projektet skulle Roy sända från ett skepp utanför Mariehamn, men senare har Roy rättat detta och meningen är att sändningarna ska ske från fastlandet på Åland. (Så säger man väl inte när det handlar om en ö?. Roy ska ha fått licens för 300 kw på 603 kHz, men kommer att börja med 2500 watt. Målet är att komma igång till våren.

WRNO

Jag fick ett mejl från Mark i USA som handlade om situationen för WRNO. Så här skriver Mark:

I just left the WRNO SW site, and it’s a mess. The fences are down, and there is junk and paint on the transmitter building. I’ve been out of radio for a while, but the last time I visited the station, say 9 years ago, it was up and running fine. I know that WRNO was sold, did the new owners not want the HF station? The antenna is still up, but there is no power to the building. Do you know when they signed off?

Det är väl ett litet tag nu sedan man hörde rapporteras om några low-power sändningar.


Naturkatastrof hotar swl.nu

Jag ser att en naturkatastrof på andra sidan jordklotet hotar ShortWaveListener Now. Cyklonen Heta drabbade nämligen Niue den 5 januari. Ön skadades allvarligt och det finns risk att antalet innevånare drastiskt minskar från 1.500 till 500 om inte tillräckligt många återvänder till Niue från Nya Zealand där ca 20.000 Niueiter (heter det så) är bosatta. Blir innevånarantalet för lågt klarar pyttelandet inte av att förbli självständigt utan får återgå till Nya Zealand som man blev självständiga från 1974.

Det finns ca 110.000 domäner registrerade som .nu - varav 70.000 är svenska och en av dessa är alltså swl.nu. Det är kanske dags att se sig om efter swl.se eller?


Var ligger Sölvesborg?

Att allt är relativt kan man ju fundera över. Här följer ett utdrag ur ett mejl från Stevie Gordon på holländska Radio Seagull:

”1179Khz AM will also be back on test every night for two weeks commencing 26.01.04. That will be with 600kW from a site close to the Swedish capital Stockholm. Religious programmes there as well except Saturdays which will be 3 hours of Radio Seagull.”

”Close to the Swedish capital Stockholm” är ju ett relativt begrepp. Fågelvägen är det ungeför 40 mil mellan Sölvesborg och Stockholm. Det motsvarar avståndet mellan Amsterdam och Paris!

Och dessutom kom det några dagar senare en rättelse. ”Unfortunately this is a wild rumour that just isn’t true.”


Vad hände i Schweiz?

I DXLD hittar jag en liten lista över vad som hände med Swiss Radio Internationals olika sändare när man stängde ner det mesta. Enligt SwissCom gick det så här:

SarnenBBC2501972-1995skrotad 1995

BeromünsterBBC2501965-1993Såld Nordkorea 1995
 BBC2501965-1995Såld Nordkorea 1995

SchwarzenburgBBC2501966-1993Såld Nordkorea 1993
 BBC2501966-1994Såld Nordkorea 1995
 BBC2501976-1998Såld AWR 1998
 ABB2501993-1998Såld AWR 1998
 ABB1001986-1998Såld AWR 1998
 Marconi2501978-1998Skrotad 1998

LenkBBC2501974-1998Skrotad 1999
 BBC2501974-1998Skrotad 1999

SottensABB5001990-On Air.


SVENSKSÄNDARLISTAN

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland)Månd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland)Månd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Ja, det verkar inte ha hänt så mycket under jul- och nyår. Mer än att ett antal stationer fått lämna oss.

En nu, förhoppningsvis, uppdaterad Engelsksändarlista finns som vanligt tillgänglig på:
ShortWaveListener Now
http://www.swl.nu/listen

AUSTRALIEN HCJB-Australia sänder med sina 75 kw från Kununurra följande program på engelska nu:
0100-030015560 (sAs) 
0300-033015560 (sAs)
0800-110011750 (sPac) 
1230-133015405 (sAs) 
1330-140015405 (sAs)
1415-170015405 (sAs) 

ISRAEL Kol Israel har vid årsskiftet gjort lite ändringar:
0500-05156280 7545 17600
1110-112015640 17535
1800-18159435 1185
2000-20156280 11585 17640
Främst lite frekvensbyten och lite färre frekvenser.

MONGOLIET Voice of Mongolia var det länge sedan jag nämnde. Enligt ett tryckt schema som publicerats via DXLD ska man sända sina engelska program:
1000-103012085 (sAs)
1500-15309720 (Eu)
2000-20309720 (Eu)

VIETNAM Voice of Vietnam har gjort en del frekvensändringar för sina sändningar mot Europa. Så här ska det se ut enligt senast tillgängliga uppgifter.
1330-14007280 9730
1600-16307280 9730
1800-18305955 7280 9730
1900-19307280 9730
2030-21007280 9730
2330-24009840 12020
I någon källa anges 9730 som 9731 vid några av sändningarna. Jag utgår ifrån att det är ett skrivfel................

FÖRENADE ARABEMIRATEN - GUAM - SYDAFRIKA - TYSKLAND - ÖSTERRIKE Adventist World Radio har skurit ner sina sändningar en aning från årsskiftet. Så här ska schemat se ut enligt de uppgifter jag lyckats komma över:
0200-02307230mo /As/
0830-09009660mo /Eu/
1000-103011705gu 11900gu /As/
1030-110011900gu /As/
1200-123015135ab /As/
1330-140011980gu 15660gu /As/
1530-160015225ab /As/
1600-170015495gu /As/
1630-170011980gu /As/
1730-180011560gu /ME/
1800-18305960me 7265me /Af/
1800-190011985me /Af/
1830-190011865mo /ME/
1930-200011845jü /Af/
2000-210015295me /Af/
2100-22009660mo /Af/
2130-220011980gu 12010gu /As/
mo = Moosbrunn, Österrike
me = Meyerton, Sydafrika
gu = Guam
jü = Jülich, Tyskland
ab = Abu Dhabi, UAE


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

European MW Guide
har kommit med en ny uppdaterad upplaga. Den ska nu uppdateras varje halvår och finns tillgänglig gratis för nedladdning som .pdf fil.
http://www.emwg.info/

Franska radiofrekvenser.
http://www.csa.fr/infos/operateurs/operateurs_radio_frequences.php
kan kanske vara värt ett besök! Man kan söka på frekvens, departement och zon. Allt är på franska, och jag har ingen aning om hur aktuella uppgifterna är. OBS att adressen ska skrivas på en rad, men den får inte plats.

En ny diskussionsgrupp har skapats på Yahoo:
http://groups.yahoo.com/group/thehappystation/
”a new chat group for people who remember the good old days of the happy station presented by tom meyers [sic] every sunday on radio nederlands [sic]”

"sic" kommentaren är gjord av Andy Sennit på Radio Netherlands. Man kan ju tycka att om man kommer ihåg med glädje gamla Happy Station så kunde man ju komma ihåg rätt. Jag tillhör dom som saknar Happy Station.


VOM Goodbye

Voice of the Mediterranean stängde för gott (?) den siste december. Stationen var ett gemensamt projekt mellan Malta och Libyen, men nu har Libyen brutit den gemensamma överenskommelsen och då finns det inga finansiella möjligheter för VOM att fortsätta sända. De 35 anställda har blivit uppsagda.

Vissa uppgifter gör gällande att det trots detta finns förhoppningar om att kunna komma tillbaka, men vi ska nog inte hoppas för mycket. Enligt maltesisk tolkning finns det ett avtal med Libyen som förbinder landet att hjälpa till med finansieringen i ytterligare 10 år.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein