franson franson

Torget 9/2003

För Kortvågslyssnare


Hej på er igen

Och återigen välkomna till torghandlarnas samlingsplats i eterhavet. Platsen där allt kan hända. Platsen där sanning blir till lögn och lögn till sanning. Där kuriosa blir till huvudsak och världspolitikens huvudfrågor blir till bisak. Platsen där eder redaktör helt ensam kan bestämma vad som ska skrivas. Men där jag alltid hoppas att det som kommer med ska hitta intresserade läsare. Kort sagt - välkomna till Torget.

Det är dags för en Engelsksändarlista nästa nummer. Om ett par veckor (när detta skrivs) är det dags för en övergång från A03 till B03. Och en av de tråkiga nyheterna är att detta innebär att Radio Netherlands börjar skära ner. De flesta sändningar blir bara en timme långa, och dessutom slopas dagsändningen till Europa på kortvåg helt. Det enda som återstår är en timme på mellanvåg - timmen före midnatt. Och mina dygnsvanor är sådana att då ligger jag och sussar. Det är tragiskt att en av mina favoritstation kastar in handduken. En utveckling som börjar bli allt för uppenbar. Vi är helt enkelt för få verkar det som. Tragiskt men sant. Det får vara som det är med den saken, vi ses ändå om en månad.


Fängslande television

Har ni hört talas om (BKPTV) Bang Kwang Prison Television i Thailand. Det är inte en TV-kanal som sänder så fängslande program att man tagit det namnet om ni nu tyckte det. Istället är det en TV-station som drivs av de intagna på ovan nämnda fängelse som ligger norr om Bangkok. På fängelset finns 6.000 intagna, de flesta med domar på över 30 års inspärrning. Dom har alltså gott om tid på sig. Som ytterligare straff får dom därför titta på program som Farmen och andra dokusåpor, Glamour och andra amerikanska såpor samt sedelärande program om hur dom skall uppföra sig när dom släpps ut.

I Thailand finns 132 fängelser med plats för ca 100.000 fångar. Totalt sitter 250.000 i fängelse. Hur nu det går ihop.

Läst i DX-News.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Andra uppdaterade upplagan av Brazilian Medium Wave list finns nu att ladda ner i PDF-format. Listan är sammanställd av Dx Clube do Brasil (DXCB) och återfinns på adressen http://www.ondacurtas.com. Klicka sedan på länken för Brasil em ondas medias.

Veckans talande citat

We’re not in the business of providing news and information. We’re not in the business of providing wellresearched music. We’re simply in the business of selling our customers’ products.

Sanningens ord yttrade av Lowry Mays, CEO, Clear Channel Communications som äger mer än 1.200 amerikanska radiostationer och en hel massa svenska reklampelare......


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Hard Core-DX har på sin hemsida haft en omröstning om vilken som var besökarnas viktigaste referenskälla som DX-are. Resultatet blev följande:

1. Passport for World Band Radio - 351 röster (35.21%)
2. World Radio TV Handbook - 337 (33.80%)
3. Klingenfuss Shortwave Guide - 123 (12.34%)
4. Sender und Frequenzen - 54 (5.42%)
5. NRC AM Radio Log - 37 (3.71%)
6. Tropical Band List - 32 (3.21%)
7. European FM Handbook - 29 (2.91%)

Totalt röstade 997 personer, och som ni ser var det ytterst jämnt i toppen. När jag skriver detta finns det en ny omröstning, vilken källa som är den viktigaste för DX-nyheter. Hard Core-DX återfinns på:

http://www.hard-core-dx.com/


Torget

en torghandlares dröm


Sex i kyrka lönar sig inte

Infinity Broadcasting har av FCC dömts till $357.000 i böter för en tävling som sändes WNEW på 102,7 MHz i New York (och tolv andra stationer i kedjan). Jag tror att jag redan tidigare har berättat om tävlingen som gick ut på att ha sex offentligt i en kyrka. Det var Opie & Anthony Show som arrangerade tävlingen, men det hela skedde på uppdrag av ett bryggeri, Sam Adams beer company. Första pris var en resa till Boston med besök på Sam Adams Brewery. Programmet lades helt ner kort efter händelsen och WNEW har sedan dess bytt format och vänder sig nu till kvinnor i ålder 25-44 och sänder underhållningsnyheter, sladder och musik.

Brian Florence och hans hustru Loretta Harper anklagades för att ha haft sex i St. Oatrick’s Cathedral, en akt som refererades av komikern Paul Mercurio som stod vid sidan om var också kallade till domstolen, men Brian Florence dog strax före av en hjärtattack (han var bara 38 år gammal).

Böterna var de näst högsta som någonsin utmätts av FCC för omoraliska radioprogram.


Steve Anderson fick 15 år

Steve Anderson har nu dömts till 15 år i fängelse för olaga vapeninnehav (förutom ett antal skjutvapen och mängder med ammunition hittade man också hemmagjorda bomber och granater i hans hem). För oss radiointresserade var Steve Anderson känd för den olagliga piratradiostation på kortvåg som han drev i Kentucky, Kentucky State Milita Radio. Hans program var så extrema (rasistiska och våldsfixerade) att han till slut fick sparken av Kentucky State Militia. När en polis stoppade honom för en bakljus som inte fungerade upptäcktes vapen i hans bil och det slutade med att han sköt mot polisen och sedan försvann från platsen. Under ett år var han efterlyst men efter att ha dykt upp i TVprogrammet ”Americas most wanted” kunde polisen slutligen gripa honom i november förra året. Enligt uppgifter i rättegångsprotokollet ska han ha uppgett att han var ute och letade efter utländska terrorister.

Steve Anderson uppger att han under tiden i fängelset har blivit nyfrälst och har bett om ursäkt för allt han gjort och sagt. Inför domaren erkände han vad han anklagades för och beklagade sitt tidigare liv. När han fått domen sade han: ”Thank you, sir. God bless you”. Steve Anderson ska också gå igenom behandling för sin mentala hälsa!

Allt detta gjorde att han troligtvis fick ett lägre straff än vad han annars skulle fått. Och han skall nu tillbringa 15 år i Talladega i Florida där han skall lära sig träarbete.


NRK och DR tar farväl

Enligt en artikel i norska DX-News är det stor risk för att NRK:s utlandsprogram helt läggs ner vid årsskiftet och att de båda sändaranläggningarna i Kvitsøy och Sveio läggs ner och sändarna säljs. NRK verkar ha bestämt sig för att lägga ner sina kortvågssändningar vid årsskiftet, och likadan är situationen i Danmark för DR. Och om Telenor inte kan skaffa fram fler som är intresserade av att hyra sändningstid kommer båda anläggningarna att stängas. Kostnaden för att riva är ganska hög, men en försäljning av utrustningen skall nog täcka kostnaden och även ge ett mindre överskott.

Att bygga Kvitsøy och Sveio beslutades av det norska Stortinget 1977 och 1982 var de båda sändarna i Kvitsøy i etern. I Kvitsøy finns även en mellanvågssändare (eller rättare sagt två på 600 kw vardera) förutom de båda 500 kw KV-sändarna från AEG. I Kvitsøy finns också en anläggning för fjärrstyrning av ett antal sändarstationer för NRK. Eftersom byggandet av anläggningen i Kvitsøy blev dyrare än beräknat blev Sveio anläggningen försenad. Kvitsøy kom att kosta lika mycket som det var budgeterat till båda anläggningarna. Först 1987 var den första sändaren i Sveio i etern och först 1996 var den andra sändaren klar.

Men på den tiden var optimismen stor inom utlandsavdelningen. 1998 sade radiodirektören Tore Fuglevik i samband med utlandsredaktionens 50-års jubileum ”Utenlandssendingen er en av de redaksjonene i NRK Radio som skal utgjøre spydsspissen i arbeidet med ny produksjonsog sendeteknologi”. Men det var då det. 2001 fick NRK en ny chef, John G Bernander och besparingarna började med många förslag. Det enda som helt genomfördes var nedläggningen av Utlandssändningarna. Från 2002 lade man ner den egna produktionen och från 2004 kan det vara helt tyst.


Det är skillnad på kostnad

I BBC:s Annual Report kan man se hur mycket pengar som satsas på olika områden av BBC.

TV
BBC One - £859m
BBC Two - £367m

Radio
Radio 1 - £17m
Radio 2 - £21m
Radio 3 - £30m
Radio 4 - £65m
Radio 5 - £54m

BBCi on the internet - £72m

Av detta kan vi utläsa att Radio 1, Radio 2 och Radio 3 tillsammans kostar mindre än vad Internetsatsningen kostar. Alla radiokanalerna plus Internetsatsningen kostar mindre än en tredjedel av vad BBC One på TV kostar. Dvs radio är billigt och TV är svindyrt!


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Tyska RTL har vunnit budgivningen när Kroatien (för att tillfredsställa EU) beslutat att privatisera en av HRT:s tre TV-kanaler. RTL ska nu under de kommande 10 åren betala 400.00 Kuna ($62.000) för sändningsrätten. Bland förlorarna återfinns Rupert Murdoch’s News Corp.

* Den USA-ledda administrationen i Irak har begränsat möjligheten för Qatar-baserade Al Jazeera och Dubaibaserade Al Arabiya att arbeta i landet. Dom går inte tillräckligt i ledband (eller som man uttrycker det, dom stödjer terrorism). Bland annat får dom inte rätt att delta vid regeringens presskonferenser och andra officiella arrangemang.

* Den förre amerikanska vice presidenten Al Gore är på väg att köpa upp en kabel-TV kanal, Newsworld International. Med syftet att skapa en motvikt till alla konservativa program (med Fox TV i spetsen) som finns i USA.

* I Norge har det utbrutit strid om vem som ska få använda namnet P4 som RDS-kod. Nya Kanal 4 som övertagit P4-nätet vill kalla sig P4. Men gamla P4 som flyttat till P5 nätet vill ta namnet med sig.

* Swissinfo/SRI är hotade. Från 2006 finns det risk att hela bidraget från regeringen är borta. Å andra sidan har det väl inte så stor betydelse för oss DX-are eftersom kortvågssändningarna ändå är slut tills dess enligt de planer som redan idag har fastställts.

* I Lettland har Radio/TV-chefen Maris Pauders fått sparken efter en skandal med digital-TV. Även ordföranden Ojars Rubenis har lämnat sin post. Och som ett resultat av dödläget har bland annat uthyrningen av kortvågssändaren i Ulbroka upphört (vilket drabbade Laser Radio som fått göra uppehåll i avvaktan på att ledningsfrågan lösts).

* Musicman Radio 279 på Isle of Man hoppas kunna vara igång till sommaren 2004 med 500 kw dagtid och 100 kw kvällstid. Man ska sända med lägre effekt på kvällen för att inte störa Tunisien på samma frekvens. Ett antal utility-sändare på frekvenser kring 279 kHz ska byta frekvens. Fast andra uppgifter om projektet gör gällande att problemen är ännu större. Protesterna mot projektet verkar vara många. Initiativtagarna verkar en aning frustrerade av vad man kan läsa mellan raderna - om man nu ens behöver läsa mellan raderna.

Från Teleprintern

* Radio Sweden och Radio Netherlands ska byta sändningstid. RN ska sända en timme via Hörby medan RS sänder en halvtimme från Madagaskar.

* Radio Taipei International ska nu använda namnet Radio Taiwan International berättar Robert Charlton i ett mejl till mig.

* Det blev inga sändningar från UKE-Senderen i Trondheim detta året.

* I slutet av september testade Pan European Radio via MV-sändaren i Sölvesborg på 1179 kHz.

* I Storbritannien har myndigheterna intensifierat jakten på piratradiostationerna.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Här är en förmodad svensksändarlista. Tyvärr kan några frekvenser vara lite fel från 26 oktober. Så om ni hittar felaktigheter, hör av er, ring, mejla, SMS:a. 042/50423, sven@swl.nu eller 070/3098102 eller skicka ett brev. Men tills dess att något annat meddelats, så får den här listan gälla.
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6040 och 9710 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland)Månd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland)Månd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

När jag skriver detta är det bara ett par veckor kvar till stora omställningsdagen. Dagen då vi går från sändningsperiod A03 till B03. Dagen då stora oredan inträder på kortvågsbanden. Idag får ni två sidor med en del av de nya scheman jag än så länge kommit över. Vet ni något mer, så dröj inte med att höra av er till mig. Och glöm inte att jag så fort som det är möjligt ska ha en uppdaterad lista på nätet. Listen to the World hittar ni på:
http://www.swl.nu/listen

AUSTRALIEN HCJB från Kununurra ska sända sina engelska program enligt så här:
0130-033015555 /sAs/
0730-113011750 /Pac/
1230-170015390 /sAs/
1800-200011765 /Pac/
Effekten skall vara 50 eller 75 kw.

AUSTRALIEN Voice International är en annan religiös station från Australien.
0900-100011955
1000-110011955 13685
1100-140013685
1800-210011685
2100-23009795

BELGIEN? TDPRadio började sända ett entimmesprogram varje lördag med belgisk dansmusik, vad det nu innebär. TDP som egentligen betyder Transmitter Documentation Project var ursprungligen en tryckt lista över kortvågssändare (tillverkare, modell, byggår osv). Sedan flyttade man ut på nätet med listan och började även förmedla sändningstid och sändare. Och nu börjar Ludo Maes tydligen sända egna program. Som uppenbarligen ska innehålla program producerade av diverse ”kända” DJ:s. Tyvärr missade jag första sändningen och det framgår inte vilket språk man sänder på, men det sägs ha varit mer eller mindre non-stop musik.
2000-21007560
Och det framgår inte heller vilken sändare som används.......... Men spekulationer berättar om någonstans i Ryssland, eller Norge.......

ECUADOR HCJB har inte helt övergett oss, men återstår gör bara en kortare sändning mot Nord- och Sydamerika.
1100-1330145115 21455
Den lågeffektade sändare i 21 mb annonseras till att ha ett målområde på Europa och Pacific!

ITALIEN IRRS (i samarbete med European Gospel Radio) ska ha följande schema enligt epost från Nexus.
0800-120013840lö-sö
1900-20305775dagl
Sändningen på 13840 ska ske med 100 kw från en ny sändare medan sändningarna på 5775 sker med 20 kw (utom på fredagar då man uppger att man använder 100 kw). Alla program är inte på engelska. Och det har framförts spekulationer om huruvida man verkligen sänder från Italien och inte hyr sändningstid på ”svarta marknaden” från någon annan sändare. Men man skriver ”from Milan, Italy” i epost.

ITALIEN RAI berättas det ska ha sina program på engelska enligt detta schema:
0055-01155675 11800 /NA/
0445-05005965 6100 7230 /nAf/
1935-19555965 9755 /wEu/
2025-20455985 9515 11880 /eAf neAf/
2205-223011895 /As FE/

LITAUEN Radio Ezra har en ny omgång sändningar på gång. Denna gången har man hyrt in sig via Sitkunai i Litauen och börjar sända söndagar från 30 november. Målgruppen är i Europa, Nordafrika och Mellanöstern.
1900-19307560

NEDERLÄNDERNA Radio Netherland tvingas också kapa i utbudet. Vad jag kan se i det nya schemat har Europasändningen på dagtid försvunnit och återstår gör bara nattsändningen på mellanvåg. Och denna ligger vid en tid då eder redaktör sussar sött. Det hela bottnar väl i de nedskärningar som även RN drabbats av. Av budgeten på 40 miljoner • kapades 2002 5% och 2004 försvinner ytterligare 3,5 miljoner •. Här är det schema som publicerats:
0000-01009845 /NA/
0100-02006165 /NA/
0400-05006165 9590 /NA/
1000-11007260 9785 12065 13820 /As Pac/
1200-13005965 /NA/
1400-160012070 12080 15595 /sAs/
1800-19006020 9895 11655 /Af/
1900-210015315 17725 17875 /NA/ lö-sö
1900-21007120 9895 11655 17810 /Af/
2200-23001512 /Eu/
Totalt innebär detta en minskning från 45 sändartimmar till 33 timmar och där sändningarna till Europa skurits ner mest, från fyra timmar till en timme. RN har varit tvingade att spara 40% på sändartiden. Och bland annat har detta inneburit att tvåtimmarssändningarna har minskats till en timme genom att starta en halvtimme senare och sluta en timme senare och det som har skurits bort är andra upplagan av Newsline och reprisen av featureprogrammet från tidigare dag - Och sändningen till Europa på dagtid.....

NYA ZEELAND Radio New Zealand International ska när deras sändare är igång sända enligt följande schema:
1650-17506095
1751-185011980
1851-223915265
2240-035917675
0400-070515340
0706-110511675
1106-125915530
1300-16496095
Är det mer än jag som tycker dom byter frekvens allt oftare.............

SCHWEIZ Swissinfo / Swiss Radio International har följande förkrympta schema kvar att bjuda:
0730-08009885jü 13790jü 17665so /Af As/
0830-090021770so /Af As/
1730-18009755jü 11810jü 15555so /Af As/
1930-20009820jü 11920so 13660jü 17660mo /Af As/
2330-24009885so 11660mo /SA/
jü = Jülich, so = Sottens och mo = Montsinery

SLOVAKIEN Radio Slovakia International sänder under vintern så här:
0100-01305930 7230 9440 /Am/
0700-073013715 15460 17550 /Pac/
1730-18005915 6055 7345 /Europe/
1930-20005915 6055 7345 /Europe/

SVERIGE Radio Sweden ska sända sina engelska program enligt detta schema:
0130-02009435 /As Pac/ 
0230-03009495sa /NA/ 
0330-04009495sa /NA/ 
1330-14009430 17505 18960 /As NA/ 
1430-150017505 18960 /Af As NA/ 
1830-19001179 9375 /Eu/ lö-sö
2030-21001179 6065 9400 /Eu As/ 
2230-23001179 6065 /Eu/ 

STORBRITANNIEN Radio Wales International ska under vinterhalvåret ha följande schema berättas det:
0300-03309730 via Rampisham /Am/
1130-120017625 via Rampisham /Pac/fr
2130-22007110 via Skelton /Eu/fr

U.S.A. KNLS i Anchor Point uppe i Alaska ska sända sina båda engelska timmar så här under vintern:
0800-09009690
1300-14009690

U.S.A. WSHB har ett ytterst komplicerat schema. Låt mig se om jag får det rätt, här skall vi ha de engelska programmen.
0000-01007535 må on fr-sö + 9430 må on fr
0100-02007535 dagl + 9430 må
0200-03007535 må sö + 9430 må to
0300-04005850 må + 7535 må
0400-0500må-ti to lö
0500-06007535 må + 12020 dagl
0600-07007535 må on fr-lö
0700-08007535 ti to + 9845 må-to lö-sö
0800-09007535 lö-sö + 9845 lö-sö
1000-11009455 sö + 11780tw må-ti to-sö
1100-12006095 fr-sö
1200-13009455 lö + 9585tw dagl
1300-14009430 lö-sö + 9455 fr + 7340tw dagl
1600-170017665 lö
1700-180017505 ti to lö
1800-190015665 sö + 17505 on sö
1900-200015665 ti o sö + 17505 dagl
2000-210015665 må on fr sö
2100-220011650 må on lö-sö + 15665 fr
2200-23007510 to + 15285 on sö
2300-24007510 on sö + 15285 sö

UNGERN Radio Budapest ska ha sina engelska program enligt detta schema:
0200-02309835 /NA/ 
0330-04009835 /NA/ 
1600-16306025 9585 /Eu/ sö
2000-20303975 6025 /Eu/ 
2200-22306025 11965 /Eu sAf/ 


Glöm inte en ny
Engelsksändarlista
nästa månad


Och med detta hoppas jag att ni ska ha hittat i varje fall något intressant. Tyvärr hamnade arbetet med Torget i tidsnöd. Som vanligt har ju eder redaktör inte förberett sig som han borde. Och när jag sedan helt plötsligt drabbades av vad jag tror var någon form av bihåleinflammation trodde jag det var kört. Det finns trevligare sysselsättningar än att sitta vid en dator när man har svår huvudvärk. Nu verkar det lösa sig ändå tack vare sparade semesterdagar. Men den utlovade presentationen av en del dataprogram för läsning av olika frekvenslistor får vänta en månad. Det kan dock sägas att Dmitrys Radio Explorer nu kommit i en ny version som nu förutom ILG och HFCC också kan arbeta med den lista som Eike Bierwirth sätter samman. Testa gärna Radio Explorer och berätta vad ni tycker. Jag har börjat använda den allt mer. http://www.radioexplorer.com.ru.

Och därmed är det dags att tacka för denna gången. Hör gärna av er med synpunkter på vad som erbjuds. Det gör det hela lite mer meningsfullt förstår ni.

73 de Sohl


Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein