franson franson

Torget 8/2003

För Kortvågslyssnare


Välkomna till en riktig höstupplaga av Torget. En trevlig höstupplaga om jag får säga det själv. Höstvädret har varit riktigt underbart än så länge. Jag tillhör de som trivs bäst på hösten (utom när det regnar allt för mycket). Jag håller inte alls med Svensk Handels vd Dag Klackenberg som idag säger att det faller en mörk skugga över Sverige. Nu talade han visserligen inte om hösten utan om folkomröstningen, men jag håller trots detta inte med, varken pga det ena eller det andra.

Nu ska vi istället se framåt, och det innebär bland annat att när ni läser denna spalt (om ni inte läser den på nätet via ShortWaveListener Now på http://www.swl.nu) att det snart är dags att ställa om klockor och anpassa sig till helt nya programscheman. Njut av hösten, slå på radion och ge dig ut på en trevlig resa runt hela världen. Njut av allt som kortvågen har att erbjuda. Och därmed lämnar jag er över i Torgets underbara värld. Pga ovan nämnda folkomröstning har jag haft ont om tid denna gången så det blir bara fyra sidor. Så njut nu av dem. Vi ses igen om en månad.


KDXR fyller 20 - Grattis

I höst fyller Kristna DX-Ringen 20 år, och detta firas bland annat med en rapporteringstävling på Vatikanradions svenska program onsdagen den 5 november. För aktuella tider och frekvenser ber jag att ni tar en koll i Svensksändarlistan. Programmet sänds i repris på torsdag morgon.

I programmet blir det en intervju med någon / några KDXR-medlemmar.

Det blir special-QSL till alla deltagare i tävlingen. Och dessutom kommer ett pris som ännu inte bestämts att delas ut. Rapporter, inklusive programkritik, skickas till:
KDXR
c/o Sahlén
Brittgården 94
543 37 TIBRO
senast en vecka efter sändningen. Bifoga två frimärken för portokostnaderna. Alla rapporter vidaresänds också till Vatikanradion för verifiering från stationen.

Ska vi se om eder redaktör lyckas komma ihåg KDXR:s tävling denna gången? Jag brukar vara jättedålig på att komma ihåg sådant här.

GRATTIS KDXR!


Radio Voice - igen

Dags för månadens intressanta reklamknep inom etervärlden. Och som så ofta är det The Voice i København som har varit innovativa. I augusti sjösatte man en ny tävling, som man med stor succe kört tidigare i Odense och Århus. I korthet går det ut på att lotta ut en lägenhet till någon som är i stort behov av detta. Varje vardag i tre veckor lottar man ut 5 nycklar bland deltagarna. En av dessa nycklar ger tillgång till en lägenhet, med alla kostnader betalda under ett år. I finalen fick alla vinnarna prova sina nycklar, och en av dom hade en nyckel som passade i låset.
Tänk vad dom kan hitta på.

Bora i masten

Dåliga arbetsvillkort fick Bhaskar Bora, som är nyhetsuppläsare hos All India Radio:s Assamese service att hota med att begå självmord genom att hoppa ner från radiotornet Akashvani Bhavan. Masten är 120 fot hög (nästan 40 meter) och står inne på AIR:s område i centrala New Dehli. Bhaskar Bora, som var tillfälligt anställd, krävde bättre villkor för de utan fast anställning. Bhaskar Bora klättrade upp i tornet och började kasta ut flygblad där han krävde bättre villkor och reglering av anställningsförhållandena för tillfälligt anställda, han krävde en höjning av lönen från 225 till 500 Rand och även i övrigt bättre arbetsvillkor. Bland annat krävde han att lönen skulle betalas ut i tid, det kunde ta upp till 6 månader uppgav han.

Sedan en hög chef vid All India Radio (Prasar Bharti CEO K S Sarma) hade lovat att överväga villkoren accepterade Bhaskar Bora efter tre timmar att klättra ner igen. Kort efter offentliggjordes att dagslönen skulle höjas till 500 Rand för ett 8 timmars arbetsskift.

Allt via Jose Jacobs och Alokesh Gupta via dx_india epostlista.

PS. Jag är lite osäker på om chefen heter allt det där, eller om en del är en titel..............


Eter-Aktuellt

en klar röst i eterbruset


Kriget skapade konflikter

Det är inte bara i Storbritannien som kriget i Irak utvecklats till en strid mellan den politiska ledningen och Public Service radio/TV. I Storbritannien har ju striden mellan premiär­minister Blair och BBC om BBC:s rapportering bland annat lett till ett uppmärksammat självmord och utfrågningar i Parlamentet. Även i Australien är den konservative premiärministern John Howard mycket förgrymmad på ABC som han anser felaktigt rapporterat allt för mycket om dödande av allierade och civila av misstag och protester mot kriget istället för att rapportera om alla framsteg som han anser har skett. Även Australien ställde under premiärminister Howard upp helhjärtat för USA:s krig, trots att de flesta australier var emot kriget. Och precis som i Storbritannien har de styrande i Australien varit mycket förgrymmade över inslag som hävdat att man för att motivera kriget överdrev hotet från Iraks påstådda massförstörelsevapen. Som straff har ABC fått mindre pengar. ABC är i motsats till BBC helt beroende av statliga anslag.

Brum, knaster, swisch, pip

-

Eter-Aktuellt

vaskar fram det väsentliga


Sändarflytt med förhinder

High Adventure köpte FEBA:s gamla sändare från Seychellerna. Avsikten var att skeppa dom till Liberia för att komplettera den sändare (f.d. Libanon) som fanns där för att användas under namnet Voice of Liberty. Till all lycka (för High Adventure alltså) blev det problem med tullpapperen så transporten blev försenad. Kanske räddade det sändarna eftersom dom aldrig kom till Liberia innan situationen där blev allt för kritisk. High Adventure har nu gett upp Liberia, och planerar att istället placera sändarna i Uganda där man inlett samarbete med en biskop Grivas Musisi. Välkänd för att påstå sig bota aids med hjälp av handpåläggning!

Ryssland ut - Litauen in

En överenskommelse har nu träffats som innebär att Ryssland gradvis kommer att stänga ner sin supersändare på 1386 i Kaliningrad (Bolchakovo). Sändaren som är på 1000 kw ska under 2004 användas max 8 tim/dygn, 2005 i 4 timmar, 2006 i 2 timmar och från 1/11 2007 ska den vara helt nedstängd. I Geneveplanen är 1386 kHz tilldelad Litauen och Radio Baltic Waves International har fått licens till frekvensen och har nu för avsikt att gradvis utöka användningen på frekvensen från Sitkunai under de tider som nu blir lediga. Sändaren i Sitkunai sänder med 500 kw, men kan ökas till 650 kw vid behov. Ryssarna har för övrigt rent allmänt redan minskat användningen av MV-sändare för Voice of Russia.

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.

Och lite om de andra skandinaviska språken

Inom kort inträffar den underbara tidpunkt på året när sommartiden tar slut. En tidpunkt som för oss DX-are innebär Stora Oredan. Vissa stationer byter sändningstid, andra inte. Och många byter frekvenser. Den 26 oktober gäller alltså inte nedanstående tabell längre. Vatikanradion, Rysslands Röst och Norea Radio kan då förväntas sända en timme senare.

0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21820 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion 1260, 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
1900-1930SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
1930-2000NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzTisd Torsd Lörd


NOTISTORGET

Notiser från eterns värld

* I motsats till Sverige har de övriga nordiska länderna satsat på att lokalisera huvudkontoren för de olika radio/TV-kanalerna på spridda platser i landet. Nya Kanal 4 som tar över P4:s radionät i Norge är lokaliserade i Frederikstad. P4 som fick FM5-nätet ligger i Lillehammer. NRK:s Petre hör hemma i Trondheim. I både Danmark och Finland har konkurrerande TV-kanaler lokaliserats på andra orter än København och Helsingfors. I Sverige ligger allt i Stockholm!

* Under WTO-mötet i Mexico dök en tillfällig radiostation upp som hävdade att man skulle sända under de dagar som mötet gick av stapeln. Radio Free Cascadia International hävdade att man skulle sända på 15045 kHz (med 17552,5 och 9310 kHz som alternativ). RFCI ska inte ha något samband med RFPI, Radio for Peace International, trots liknande namn och frekvens.

* Northern Star International Broadcasters planer på en LV-sändare i Sveio på 216 kHz har stött på problem. Pga en kombination av minskat intresse för AM och miljöhänsyn är Norkring inte intresserade av någon ny LV-sändare i Sveio. NSIB har dock inte gett upp hoppet eftersom Norkring inte har avfärdat planerna med en annan lokalisering.

* En amerikansk radiotekniker vid namn J. T. Anderson uppger att han under de senaste 11 åren besökt mer än 2.500 radiostationer i USA. Under samma tid har han även fotograferat över 1.000 sändarmaster. Mer kan man läsa på hans hemsida http://hawkins.pair.com.

* Ibland betyder radiostationernas callsign ingenting, men ibland har dom en betydelse. 3 stationer med storhetsvansinne var:
WLS i Chicago - World’s Largest Store (ägd av Sears & Roebuck, dåtidens största postorderfirma)
WGN i Chicago - World’s Greatest Newspaper (ägd av Chicago Tribune)
WGES - World’s Greatest Electrical School
läser vi i AWR:s Wavescan.

* TV Marti ska börja sända via satellit till Cuba, till en kostnad av 1 miljon dollar om året. Det beräknas finnas ca 20.000 paraboler på Cuba! Gissa vilka som har råd med dom? En undersökning gjord visar att ca 1.700 cubaner under en vecka tittat på TV Marti (som kostar drygt 10 miljoner dollar om året!)

* Ett El Al-plan på väg till Tel Aviv tvingades avvakta med sin landning i 2 1/2 timme sedan en piratradiostation hade stört dess radiokommunikation med flygplatsen. Israelisk polis lyckades till slut lokalisera sändaren till en judisk bosättning i Ramallah i ockuperade Palestina. Antennmasten var placerad på taket till synagogan. När sändaren hade stängts ner kunde flygplanet få radiokontakt med Ben Gurion flygplatsen och landa.

* RTBF har börjat sända på kortvåg igen. Mellan 0400-1900 är RVI:s gamla sändare igång på 9970 kHz. För att inte fresta mer än nödvändigt på den gamla sändarens komponenter byter man inte frekvens trots att detta egentligen borde ske.

* RFE/RL som har sitt huvudkontor i centrala Prag ska flytta därifrån. Anledningen är säkerhet och trafikproblem pga säkerhetsåtgärder. RFE/RL har av de tjeckiska myndigheterna erbjudits andra platser utanför Prag. Men nu har flytten flyttats fram i tiden. USA, som ju står för fiolerna har inte så många fioler för tillfället. Hyreskontraktet för nuvarande lokaler går ut i december 2003.

Från Teleprintern

* Wolf Harranth (välkänd från ORF) ska få ”Österreichische Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst”. GRATTIS!

* Radio New Zealand International drabbades under sommaren av sändarbekymmer, och sändningarna på kortvåg låg helt nere innan man hyrde in sig några timmar från Shepparton i Australien.

* Radio Habana Cuba har tagit tre nya 100 kw sändare i drift som ersätter 40 år gamla sändare.

* EDXC har problem pga minskat intresse för DX-hobbyn. För att försöka få EDXC att överleva har generalsekreteraren Luigi Cobisi lanserat individuellt medlemskap förutom föreningsmedlemskap.

* I Kenya ställs nu krav på minst 20% inhemskt material på TV och 30% inhemskt material och musik i radio. Det uppges vålla svåra problem för stationerna!

* BBC:s chef Greg Dyke planerar att göra hela BBC:s arkiv över radio- och TV-program tillgängligt via Internet. Hur han nu tänkt lösa det när det gäller rättigheter till programmen:

* London Underground har planer på att sända digitalradio i tunnelbanan.

* Radio Romania International ska få nya sändare.

* Radio Paradijs på 1584 kHz kommer att bli ytterligare försenad tillbaka i etern. Masten i Utrecht som används har rasat sedan den krockat med en byggkran (eller tvärtom kanske....).


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

En helsida World Waves blir det. Med bland annat en ny Clandestine som sänder till Uganda från den tyska diversehandeln i Jülich. Och som vanligt vill jag påminna om att en någorlunda uppdaterad engelsksändarlista finns på nätet:

http://www.swl.nu/listen

FRANKRIKE Radio France International har bytt en del frekvenser, och enligt tillgängligt schema skall det vara följande som gäller just nu.
0400-04309550ga, 11700, 11910
0500-053015155ga, 17800
0600-063011665as, 17800, 21620
0700-080015605ga
1200-123017815as, 25820
1400-150011610ch, 17515
1600-17009730ga, 11615, 15160ga, 15605, 17850
1700-173015605

GREKLAND Voice of Greece har jag alltid problem att hålla ordning på tider och frekvenser för de engelska inslagen. Det här schemat verkar dock vara riktigt.
0930-100012105 15630
1235-125011730 12110 15630 15650
1600-17009420 15630 17705de
1800-19009420 15630 17705de
1830-185512110 17705de

ISRAEL Israel Radio fick i slutet av augusti helt plötsligt sina sändningstider på engelska nedskurna, till kortare sändningar för att ge plats för mer program på hebreiska. Men protester gjorde tydligen verkan. Så här har jag lyckats få fram schemat till nu:
0400-04159435 15640 17600
1010-102015640 17545 17525
1700-171515640 17545
1900-192511605 15615 15640 17545
Den sista sändningen produceras av Israel Radio International medan övriga är relä av nyhetssändningar över Home Service. Tänk på att Israel har för vana att med kort varsel sluta med sommartiden före alla andra. Viilket innebär att sändningarna kan vara en timme senare när ni läser detta.

KINA China Radio International ska enligt senaste numret av Messenger ha sina engelska sändningar för Europa enligt detta schema:
2000-210011790 15110
2030-21001557 (Sitkunai, Litauen)
2100-22001440 (Luxemburg) 11790 15110
2200-23009880 (Moskva, Ryssland)
2300-2400558 (London)

LETTLAND Laser Radio UK ska enligt planerna återuppta sina sändningar från Ulbroka sändaren i Lettland den 20 september. Ny frekvens ska då bli 9290 kHz,
1800-22009290
I varje fall enligt Bernd Trutenau i Litauen via Cumbredx via DXLD. Och Bernd brukar veta vad som är på gång inom Baltikums etervärld.

NIGERIA Voice of Nigeria verkar få allt bättre fart på sina sändare. Rapporterna ökar om att man verkligen hörs. Så här verkar det sändas just nu:
0500-08007255 17800
0900-12007255 17800
1800-20007255 17800
2200-23007255 17800

NORDKOREA Radio Pyongyang har inte varit så duktiga på att publicera sitt schema. Här är ett som verkar kunna stämma:
0100-02003560 6195 7140 9345 11735 13760 15180
0200-03004405 11845 15230
0300-04003560 6195 7140 9345
1000-11003560 9335 11710 11735 13650
1300-14004405 9335 11710 13760 15245
1500-16004405 9335 11710 13760 15245
1600-17003560 9975 11710 11735
1900-20004405 13760 15245
2100-22004405 13760 15245

UGANDA (inte) Radio Rhino International Africa är en stationen som sänder från Jülich till Uganda, och är i opposition till Yoweri Museveni och hans styrande National Resistance Movement (NRM).
1500-153017555
Bakom stationen, som har en hemsida på http://www.radiorhino.org verkar finnas ett antal oppositions­ledare, varav en del lever i exil i utlandet. Och på tal om exil, levde inte Yoweri Museveni i exil i Sverige under en tid, eller var det bara hans familj?


Under de senaste veckorna har jag testat ett antal olika program för att läsa diverse databaser med sändningscheman osv. Den mest kända databasen med scheman är väl ILG, International Listening Guide. För att underlätta användandet av denna finns det flera program, där jag berättat om några redan tidigare. GNPDB har varit min favorit. ILG SW Reader är ett lite enklare program som också kan användas för detta. Radio Listeners Data Base är ett tredje program, som även läser HFCC:s databas och en egen databas producerad av Fine Ware. Under ett par veckor har jag testat ett fjärde program som heter RadioExplorer och som produceras av en rysk kille. Programmet är mycket nytt och kan förutom ILG även importera HFCC:s schema. Enligt ett mejl jag fick idag från Dmitri ska det även vara möjligt att använda Listen to the Worlds schema i programmet. Vi får se hur det går. Jag tänkte berätta mer om det hela i nästa Torget. Och då tar jag även upp ett par andra hemsidor med användbara scheman, t.ex. från Eike Bierwirth och Prime Time Shortwave. Vi återkommer som sagt förhoppningsvis i nästa Torget med detta. Tills dess hoppas jag att ni får en trevlig fortsättning på hösten.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein