franson franson

Torget 6/2003

För Kortvågslyssnare


Hej

Och välkomna till sista Torget innan hösten är över oss. Ett Torg som vi som brukligt är har fyllt med lite av varje. Jag hoppas hur som helst att det ska passa. Jag noterar att swl.nu inte kommit med på InternetWorlds lista över Sveriges bästa webplatser. Men vi kan konstatera att SR tydligen hamnade på första plats med SVT på tredje plats. Endast slagna av Eniro. Det är ju inte så illa pinkat av svensk public service.

Ha det så bra under sommaren, och ät inte för mycket jordgubbar, det är mest vatten så man blir bara nödig.......


Indisk ormvarning

Även gamla historier kan vara spännande att läsa.

Olle Alm vidarebefordrar i DXLD en berättelse från Indien. Det handlar om AIR:s lokalstation i Gulbarga (i Karnataka). Mitt under direktsändning slingrar sig en kobra upp för trappan och in i studion och gjorde sig uppmärksammad med några ljudliga väsanden. Och medan kobran utan någon rädsla började utforska studion tog det personalen på stationen endast några sekunder att avbryta sändningarna och hastigt lämna byggnaden när den snabbt började närma sig den stol där radiouppläsaren satt.

Efter detta blev det snabb förflyttning till en telefon för att kalla på assistans. Det tog inte lång tid innan polis och naturvårdare dök upp på platsen utrustade med pinnar och säckar. Under en timme letade man noggrant igenom studion medan stationen fick reläa programmet från Dharwad. När man var på väg att ge upp sökandet dök kobran så småningom upp från toaletten där den hade gömt sig. Och stationen kunde återuppta sina sändningar.

Det skall påpekas att historien är några år gammal.


Japansk affärsidé

Hadoko Shoji och hans fru Kimiko i Takamatsu i Japan kom på en bra affärsidé. Varför inte sälja aktier i BBC. Det är ju ett bra varunamn som säkert kan gå upp i värde.

Så paret satte igång. Från augusti 2002 när man lanserade sin affärsidé och fram tills en av de lurade kunderna gick till polisen lyckades man få in omkring 100 miljoner Yen (vilket motsvarar omkring 7,5 miljoner kronor. Ett 25-tal personer gick på bluffen som skulle innebära en värdestegring till det dubbla för ”aktierna från England” inom ett halvår.

Undrar om det hade gått att kränga aktier i Sveriges Radio på samma sätt?


Sony i framtiden

I ett nyhetsbrev som handlar om IT hittar jag några rader som handlar om Sony. Och jag citerar Uppsnappat:

”Sony måste skaka av sig sitt analoga förflutna.

Mot bakgrund av ett resultat för sista kvartalet 2002 som var sämre än väntat och sänkta resultatmål för 2003, säger Sonys styrelseordförande Noboyuki Idei att företaget en gång för alla måste skaka av sig sitt analoga förflutna. Enligt Idei släpar Sony efter i den industriella utvecklingen och har ägnat sig åt partiella reformprogram som mest har gått ut på att lappa och laga. Det är nu dags att genomföra ett grundläggande reformprogram där företaget måste sluta att släpa på ett arv från den analoga eran, menar Idei.

Idei pekar på att vissa avdelningar inom företaget klänger fast vid föråldrade verksamhetsgrenar och affärsmetoder med motiveringen att grundarna av det 60-åriga företaget startade dem, och han menar att det nu är dags att kapa dessa grenar. Sony har två år på sig för att genomföra en omvandlingsprocess för att bli ett företag i bredbandseran. Misslyckas reformarbetet inom företaget blir det ödesdiger, varnar Idei.”

Vi får väl hoppas att tillverkande av kortvågsmottagare inte ingår i det som kallas föråldrade verksamhetsgrenar och som nu måste kapas av.


Andy får ett gott skratt

Alla kan göra ett misstag. i DXLD berättar Andy Sennit (Radio Netherlands ni vet...) om hur han när han satt och lyssnade på kortvåg upptäckte vad han trodde var Radio Australia på en ny frekvens. Tydlig australisk accent på uppläsaren, så uppenbarligen hade RA flyttat till en ny frekvens i 13 mb. När anropet kom blev Andy någon snopen, det var Grant Coburn på Radio Netherlands. Han satt bara ca 50 meter bort i byggnaden i studion. Andy påpekar att det är OK att vidarebefordra hans misstag, så att alla kan få sig ett skratt på hans bekostnad.

TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

En av de stationer som regelbundet arrangerar tävlingar som går ut på att skriva små uppsatser om ämnen som är positiva till stationens mål är Radio Havana Cuba.

RADIO HAVANA CUBA’S CONTEST DEDICATED TO THE FIVE POLITICAL PRISONERS

Enligt Cubas sett att se på saker och ting är det fem personer som sitter fängslade i USA för politiska aktiviteter (enligt amerikansk synvinkel handlar det om något annat). Tävlingen går ut på att skriva en uppsats om några av de terroristattacker som USA genomfört mot Cuba och på vilket sätt detta är kopplat till de fem fångarna. I orginal låter frågan:

Mention some of the terrorists actions promoted by the United States against Cuba for more then fourty years, and how are related to them the five Cuban prisoners in that country.

Deadline är den 1 maj 2004 som också är RHC:s 43-åriga födelsedag. De 20 bästa svaren kommer att vinna bland annat CD-skivor, böcker och T-shirts som har anknytning till de fem cubanska hjältarna.

Adress: Radio Havana Cuba, P.O.Box 6240, Havana, Cuba eller: radiohc@enet.cu eller via fax (537) 8705810.

Brukade man inte vinna resor till Cuba förr i tiden i deras årliga uppsatstävlingar?

Ännu en station som har en tävling är Voice of Russia som arrangerar sin tävling med anledning av att det engelska World Service firar 25-års jubileum i oktober. Tyvärr har jag ingen uppgift om när svaren senast skall vara inne, så skynda. Någon uppgift om pris - mer än att de bästa svaren ska läsas upp i etern - har jag inte heller. Hur som helst vill Voice of Russia veta vad vi tycker om deras program. Så vi ska besvara fyra frågor:
1.When did you begin listening to World Service broadcasts?
2.Why do you listen?
3.What are your favorite programs/broadcasters?
4.What new features would you like us to introduce?
Sedan gäller det att inte glömma uppge och adress samt e-post. Skicka till: The Voice of Russia World Service, Moscow eller e-post: letters@vor.ru.

Om ni skyndar kan ni kanske också delta i Voice of Turkeys uppsatstävling. Ämnet är Turkiet och hur vi upplever turkar (Turkey & the Turkish image). Här vinner 5 förstapristagare en 7-dagars resa till Turkiet.

Bidragen skall vara som mest 3 sidor långa och ska vara framme senast den 15 juli. Bidraget måste också innehålla uppgifter om dig själv, såsom namn, adress, ålder, yrke och e-post, telefon osv.

Skicka till: P.O.Box 333, Yenisehir 06443 Ankara, Turkey, telefon: 90-312-4909842, fax: 90-321-4909845 eller e-post: englishdesk@trt.net.yr.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Vill ni läsa om BBC och samtidigt få några goda skratt. På denna sidan:
http://www.bilderberg.org/milne.htm

Finns samlat ett antal artiklar om BBC-skandaler, som man nog ibland ska ta med en nypa salt. Men det kan ju vara kul att läsa.

WEB RECEIVER CLUB

Det har skapats en ny Yahoo grupp för de som är intresserade av att lyssna via kortvågsmottagare på Internet. Man kan hitta Web Receivers Club på:
http://groups.yahoo.com/group/webreceivers/

Det finns i dag ett 40-tal webbradiomottagare tillgängliga. De flesta s.k Javaradiomottagare.


Svensk i hetluften i Irak

Ahmed al-Rikaby har utnämnts till chef för Irakisk TV. Ahmed al-Rikaby bodde tidigare i Stockholm och var med om att starta Radio Swedens arabiskspråkiga immigrantprogram. Men han har snabbt kommit i konflikt med den amerikanska ockupationsmyndigheten. Margaret Tutwiler, USA-ambassadör i Marocko som flugits in för att bestämma i Bagdad motsatte sig Rikaby. Och när hon dessutom krävde att alla manus i TV skulle förhandsgranskas av en utsett cencor (hustrun till en kurdledare) var konflikten igång.

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Clear Channel planerar att starta Talk Radio-stationer med en liberal profil. Detta i motsats till de många pratradiostationerna som domineras av värdar med milt sagt konservativa värderingar. Stationerna ska startas på marknader där det i dag redan finns flera konservativt färgade stationer.

* Det är inte bara HCJB:s DX Party Line som nu ska dyka upp över andra stationer är HCJB. AWR:s Wavescan sänds numera även över WINB (som också ska sända Glenn Hausers World of Radio).

* BBC har det senaste året drabbats av ett kraftigt ökat antal klagomål på programmen. En ökning från nästan 800 klagomål att utreda till nästan 1.600 på ett år. Enligt Greg Dyke på BBC är anledningen att fler har tillgång till e-post och därmed har lättare att framföra klagomålen...... De båda program som orsakade flest klagomål var dels en dokumentär om Jungfru Maria som sändes precis före jul, och dels en serie där två homosexuella män kysstes!

* Representanter för DSWCI (Anker Petersen) och DDXLK (Stig Hartvig Nielsen) har träffat Director of Radio Broadcasting, Mr. Leif Loensmann sedan man protesterat mot en nedläggning av Radio Danmarks kortvågssändningar.

* De brittiska, amerikanska och tyska ambassaderna i Ukraina har framfört synpunkter på att det vore illa för Ukraina om man begränsade möjligheten för BBC, VOA och DW att sända sina program i Ukraina via lokala sändare. Det framkom inte om ”hoten” också innehöll erbjudande om möjligheten för Radio Ukraine att sända via lokala sändare i Storbritannien, USA och Tyskland.

* Radio City i Göteborg ska införa så kallad live-reklam i sina sändningar. I reklampauserna läser programledarna själva upp reklambudskap från kunderna. Tänk vilka radikala nyheter de kommersiella stationerna kan komma på.

* TV4 ska betala 4,4 miljoner kronor i så kallade särskilda avgifter. Dels för otillåtna reklamavbrott, men också för att man under 2000 överskred största tillåtna annonsvolym per sändningstimme vid fem tillfällen.

* I Australien har övergången till digital-TV drabbats av ett stort bakslag. ABC har inte fått tillräckligt med anslag för att hålla sina digitala kanaler igång, utan har bestämt sig för att lägga ner dessa.

* TV4:s övergång till att avbryta programmen med reklam istället för bara i pauserna har varit bra för TV4. I varje fall sett ur annonsintäktssynvinkel. Mer reklampengar in, men färre tittare blev det också.

* Afghanistan har utnämnts till det fjärde värsta landet för journalister att jobba i. Observera, att det gäller i dag, inte under Talibanstyret. Mer än 1.200 journalister har dödats i jobbet sedan 1990 i världen.

* Och mer Afghanistan. Högsta Domstolens chef i Kabul, Fazel Ahmad Manawi, anser att alla utländska radiostationer som satt upp FM-sändare i landet är illegala (t.ex. BBC osv). En ny medielag är på gång och denna kommer att begränsa det utländska ägandet - precis som i de flesta andra länder. Berättar RFE/R:s nyhetsbrev.

* Samtidigt kan vi notera att BBC invigt sin fjärde FM-sändare i Afghanistan. Denna gången i Bamian (känd för den stora Buddha-staty som förstördes av talibanerna. Eftersom det inte finns elström i området drivs sändaren med solenergi. BBC är den klart populäraste stationen i Afghanistan. I Kabul beräknas mer än 80% av befolkningen lyssna på BBC.

* USA har börjat använda flyg för att sända TV Martí till Cuba. En EC-130 som brukar användas för amerikansk propaganda har satts i bruk. Den kommer dock inte användas dagligen.

* Japans enda kommersiella kortvågsstation, NSB, Nihon Shortwave Broadcasting Company (mera kända som Radio Tampa) ska byta namn till Nikkei Radio Broadcasting Corporation. Nikkei är största aktieägare och utgivare av Japans motsvarighet till Dagens Industri. Om man inte lyckats undvika ekonominyheterna på radio/TV har man nog också hört talas om Nikkei index från Tokyobörsen. Även Radio Tampa ska bytas ut.

* Slutligen kan jag inte avhålla mig från att berätta om att den Thailands finansminister Suchart Jaovisidha och hans chaufför enligt Reuters uppgett att de var nära att kvävas när de blivit instängda i ministerns BMW sedan bilens datorsystem slutade fungera.

Från Teleprintern

* 5 Amerikaner har dömts för att stulit/plundrat i Irak och sedan smugglat in stöldgodset till USA. 4 av dessa var journalister.

* I takt med övergång från analogt till digitalt nät ska TV4:s koncessionsavgift avskaffas. TV4 tycker att det går för sakta, TV3 att det går för fort......

* En överenskommelse om att stänga det analoga TV-nätet i februari 2008 har gjorts. I Storbritannien gäller för tillfället en stängning 2010.


Sommar med Torget


Amerikansk humor

Jag orkar inte översätta, så det får bli en läsövning apropå det faktum att FCC i USA nu beslutat att ytterligare liberalisera reglerna för ägande av radio- och TV-stationer. Naturligtvis är detta ett försök till skämt.

U S A. CLEAR CHANNEL TO PURCHASE FCC (Press Release)

WASHINGTON (AP) — The Federal Communications Commission FCC) announced today that it has agreed to be acquired by Clear Channel Communications (CCU) of San Antonio, Texas.

In announcing the deal, FCC Chairman Micheal Powell said ”This transaction will greatly expedite the demise of the antiquated concept of local ownership of media outlets.

Critics of deals such as this need to understand that Clear Channel embodies all that is good and decent in the broadcast industry, and anyone that believes otherwise clearly isn’t listening to the news.”

In a statement issued today, Clear Channel CEO Lowry Mays said ”This acquisition is a perfect strategic fit for Clear Channel. The FCC has been a wonderful business partner for the past several years, and has carried out our directions with great enthusiasm. We are proud to welcome the FCC into the Clear Channel family of companies.”

Although terms of the deal were not immediately available, It is said that the acquisition will include all components, operating units and assets of the FCC, except for its soul, which was sold in a prior transaction to Satan, Inc. in 1996.

Clear Channel, which owns broadcast facilities, shopping malls, billboard advertising, and concert promotion units all across North America, has been on an acquisition binge for the past several years, and has recently broadened the scope of its acquisitions to include government entities.

In a recent deal, CCU purchased a 50% interest in the U.S. Congress, and is reportedly close to striking a deal to purchase The White House.

Clear Channel’s Stock stood at $42.09 at the close of Monday’s trading, up $1.39, or 3.42%

Det ska för ärlighetens skull påpekas att Clear Channel faktiskt varit motståndare till de nya reglerna. Vad man tyckte var fel har jag dock inte lyckats få fram. Men motståndare var man tydligen.


Amerikanskt misstag

Jag kan inte undanhålla er historien om när Mark Haines, nyhetsankare på TV-kanalen CNBC gjorde bort sig.

Den 4 juni avbröt man sin pågående intervju för att sända direkt från Aqabah i Jordanien där det då hölls ett möte mellan president Bush och representanter för Israel och Palestina. Man gick in i direktsändning från mötet där precis en man höll ett tal.

Efter några minuter bröt Mark Haines in i sändningen och sade:

- ”I don’t know who that guy is or why he is talking so long but we are going to cut away until President Bush comes on.”

”That guy” som höll ett för långt tal för nyhetsankaret var Jordaniens kung, värd för mötet.

Historien förtäljer inte om det framförts någon ursäkt. Jag tycker det påminner om ett redan klassiskt uttalande om ”den där jäkla cowboyen från Texas”, eller hur det nu var.


Amerikansk statistik

Under ett möte mellan The National Association of Shortwave Broadcasters (NASB) som är en sammanslutning mellan de olika kortvågsstationerna i USA redogjorde Dr. Kim Elliot vid IBB’s Audience Research department för en undersökning som VOA gjort om hur VOA:s lyssnare lyssnade.

59% Kortvåg
16% Återutsändning via lokala MV- och FM-stationer
15% VOA:s egna MV-sändare
9% VOA Internet
0,4% Direkt via satellit
0,2% Kabel-radio


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu

med

Listen to the World

Torget webversionen

Lyssna på svenska


Muzak i växthuset

Två gästarbetare från Västindien fick sparken från sitta arbete i ett växthus i Canada sedan de klagat på det radioprogram som sändes ut över högtalarna i växthuset. Dom tröttnade på att lyssna på exakt samma låtar om och om igen inriktat på ”moms in minivans” som dom uttryckte det. ”Every day for 100 times a day, the same song plays, it drives you crazy. We are from the Carribean, you can`t expect us to listen to it.” Dom begärde att man skulle ställa in en annan radiostation, eller i varje fall sänka volymen. Resultatet blev att dom sattes i en bil till flygplatsen och skickades hem - med 1.000 dollar på fickan istället för de 7.000 dom räknat med.

Den skyldiga stationen var CHYR-FM - adult contemporary.

Fast arbetsgivaren har en annan version av det hela som går ut på att de två var bråkmakare från första början. Det framkommer också av vittnesmål att en bärbar CD-spelare med hörlurar har betydelse i ärendet (det fick man alltså inte ha). Även en infekterad ordväxling och viftande med machete ska ha förekommit. Men dessa uppgifter har ingen koppling till radio, så vi bryr oss inte om dessa.

Läst i DXLD.


Attack genom glasdörr

Från Tjeckien rapporteras att en 29-årig kvinna är anklagad för två mordförsök sedan han trängt in rakt genom glasdörrarna på en radiostation i Usti nad Labem och där skjutit ner två journalister. En 27-åring träffades i bröstet och skadades mycket allvarligt. En annan journalist, 25 år gammal, träffades bara i armen.

Om inte kvinnans pistol hade krånglat är risken stor att ännu fler hade kunnat träffas. Hon övermannades snabbt av annan personal på radiostationen. Anledningen till attacken är inte känd. Knäppskallar finns på många håll.


Månadens citat

- "Rundradio håller för närvarande på att fördärva musiklivet i England", säger sir Thomas Beecham, som anser att hörlurar och högtalare äro på väg att göra Mozart och Beethoven till "tjattrande, tjutande djävlar och gastar" och driver publiken bort från konsersalar.

Intendent E. Westerberg vid Stockholms konserthus säger:

- "Det är lika säkert som amen i kyrkan att den välsignade radioflugan kommer att ta död på all verklig tonkonst och dess utövare om den får hålla på och snurra lika fritt som hittils".

Det ska kanske påpekas att citatet är hämtat ur tidningen Helsingborgs Dagblad den 17 november år 1926.


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Det blev inte riktigt som jag utlovat denna gången, men min tid har inte räckt till. Men en sida blev det, och hoppas jag med intressant material trots detta.

Njut nu riktigt av den sommar vi är utlovad. Även om det blir regn - njut av skvalet istället.

CUBA Radio Havana Cuba verkar ha lite sändar-trassel, och det är lite oklart med schemat också. Kvällssändningen till Europa har jag inte lyckats höra på ett tag. men om det beror på trasiga antenner i trädgården, krånglande radio, sömnbehov eller dålig frekvensplanering låter jag vara osagt.
2030-213013750
är vad senast publicerade schema säger. I dag ser jag uppgifter om att man hörts på 9505 och 11760 kHz. För säkerhetsskull, håll ögonen på flera frekvenser - och meddela mig.

ECUADOR HCJB har ju lagt ner sina sändningar till Europa och Nordamerika på engelska. Men mycket tyder på att programmet DX Party Line kommer att överleva slakten. Programmet kommer att sändas av HCJB Australia och det kommer troligtvis också att ingå i den begränsade engelska service som HCJB ska behålla till Central- och Sydamerika. Och flera av de amerikanska kortvågsstationerna har också erbjudit sig att sända ut programmet. Allen Graham kan alltså fortsätta att producera programmet i Quito.

Det schema som gäller just nu är:
093011770HCJB/Australien
123015115HCJB/Ecuador
143015480HCJB/Australien
Vad det gäller vilka amerikanska kortvågsstationer som ska sända ut programmet har det ännu inte framkommit något. WRMI är ett hett tips.

Det engelska program som kvarstår från HCJB i Ecuador är:
1100-133015115 21455
I DXLD hittar jag programschemat för de engelska sändningarna som ska se ut på detta vis:
1100M-F:Insight for Living
 Lö:Down Gilead Lane
 Sö:Let My People Think
1130M-F:Family Life Today
 Lö:Adventures in Odyssey
 Sö:Renewing Your Mind
1200M-FPrecept with Kay Arthur/Proclaim
 Lö:Hour of Decision
 Sö:Moody Presents
1230M-F:Renewing Your Mind
 Lö:DX Partyline
 Sö:The Living Word
Men schemat från Australien hoppar vi över.

EGYPTEN Radio Cairo har haft den stora vänligheten att skicka mig ett programschema som ger följande innehåll:
Måndag: Knowing Islam, Commentary, Arabic song, Tourism in brief, In the mailbag, Egyptian contemporary figures, Top hits.
Tisdag: Around the world, Spotlight on the Middle East, Arabic song, Sports round-up, A short story, Tourism in Egypt, Music box.
Onsdag: Islamic panorama, Commentary, Arabic song, Europe in the arab press, Egypt on the Internet, Proverbs & tales in ancient Egyptian literature, Cairo magazine.
Torsdag: Galleries and exhibitions, Commentary, Arabic song, Egypt in the eyes of a visitor, Reception reports, A journey through literary heritage, Cultural life in Egypt, Down memory lane.
Fredag: Light domestic news, Commentary, Arabic song, Book review, Egyptian-European relations, Womans’s corner, On the silver screen, Scientific life in Egypt, The Holy Koran and its meaning.
Lördag: Economy in focus, Press review, Arabic song, Stamp collectors’ club, The environment, Islam in the intellectual focus, Egyptology.
Söndag: Egyptian mummies, Commentary, Arabic song, You ask — we answer, Jerusalem through history, Listeners’ mail, Sunday show. Dagligen sänds det nyheter och nyhetssammanfattningar samt lite Oriental music.
2115-22459990
är tid och frekvens för Europa.

LIBYEN Voice of Africa ska enligt bifogat schema sända sina engelska program så här. Alla sändningar kommer från sändare i Frankrike eftersom de egna verkar vara off air.
1140-114515610 17695 21675 21695
1730-173515660 17635 17695 17880
1820-182515205 15660 17635 17695
1920-192515205 15315
2030-203511635
2120-212511635
Men, det är lite oklart......

NIGERIA Voice of Nigeria ska enligt senaste uppgifter nu sända engelska kontinuerligt på kortvåg, men bara på en frekvens. Så här ska schemat se ut enligt vad jag sett:
0455-230015120

STORBRITANNIEN BFBS verkar ha stängt ner kortvågssändningarna nu till Irak-trupperna. Troligtvis har man nu fått upp lokala sändare så att alla trupper kan servas och kortvågen behövs inte mer.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein