franson franson

Torget 5/2003

För Kortvågslyssnare


Hej

Välkomna till ännu en upplaga av er favoritsysselsättning. Trots eder redaktörs deltagande i motionsloppet Springtime som inföll just den helg när tidningen skulle skrivas, så har det blivit 5 sidor producerade. Och jag hoppas att det går att hitta något spännande att läsa.

Sedan sist har det också dykt upp rapporter om att man hört testsändningar från Stig Hartvig Nielsens nya World Music Radio projekt. För några dagar sedan såg jag någon som sagt sig ha hört stationen på 6290 kHz. Om det är falskt alarm eller inte vet jag inget om. Men det kan kanske var värt mödan att hålla ett öga på frekvensen. Vad den gode Stig Hartvig har för planer för att få projektet att gå ihop ekonomiskt vet jag inte. Men det visar sig väl.

Ha det nu så trevligt i torgträngseln, och se upp för ficktjuvar. Njut av våren, men glöm inte radion. Och på tal om den så fungerar min Icom riktigt bra just nu. Alltid något att glädjas åt. Vi hörs och ses.


Lyssnarsiffror för BBC

Irak-kriget har inneburit stora framgångar för BBC. Inte minst i USA där många tycker att de inhemska nyhetsförmedlarna har varit allt för patriotiska. Det som inte varit till förmån för USA har utelämnats. BBC har uppfattats som trovärdig och inte propagandistisk i motsats till amerikansk media som blivit väldigt patriotisk under kriget.

Detta innebär inte att BBC har klarat sig ifrån kritik. Från högerhåll har BBC av vissa döpts om till Baghdad Broadcasting Corporation medan man från vänsterhåll har använt namnet Blair-Bush Corporation. Men att kritiken kommer från båda håll är ju en form av bevis för att man hamnat rätt. På andra håll har BBC WS fått kritik för att det blev för mycket krigsnyheter. Andra program blev undanträngda allt för mycket. En känsla som jag tror många känt för en stor del av radio- och TV-media. I början är det intressant och man vill veta allt, efter ett tag blir upprepningarna och spekulationerna för tröttsamma.

I USA ökade BBC kraftigt under kriget. BBC World, TV-kanalen, ökade med 28% till 662.000 tittare. Tyvärr gick BBC World med en förlust på 24 miljoner dollar det senaste året.

Och BBC Radio har i USA ökat sina lyssnarsiffror med 70% de senaste två åren, från 2,3 miljoner till 3,9 miljoner lyssnare. Det framgår inte hur ofta man måste lyssna, eller hur länge för att räknas. BBC påpekar att antalet stationer som sänder BBC ökat det senaste året från 265 till 332. Inte heller här framgår hur länge om dagen man sänder, eller när under dagen.

Även i övriga världen går lyssnarsiffrorna upp. Och förtroende för BBC är fortsatt högt. BBC försummar inte att påpeka att man har det bästa ryktet vad gäller förtroende av alla internationella radiostationer.

T.ex. lyssnar 82% av invånarna i Kabul till BBC:s sändningar på persiska och pushtu. Och det är många länder där BBC:s andel av lyssnarna är lika stora som flera av BBC inhemska kanaler har i Storbritannien.

Uppskattningsvis 150 miljoner lyssnar minst en gång i veckan på BBC runt om i världen. De engelska programmen har ökat med 3 miljoner lyssnare till 45 miljoner. Den största ökningen finns i Kenya, Nigeria och USA. Andra länder med ökade lyssnarsiffror är Colombia och Sudan. Förlorat lyssnare har man bland annat gjort i Pakistan, Polen och Ryssland.

Totalt 31% av lyssnarna kommer via återutsändningar från andra stationer, en ökning med 3 miljoner till 47 miljoner. Egna lokala FM-sändare har ökat med 3 miljoner till 12 miljoner. Medan kortvågen och mellanvågen tappat 5 miljoner lyssnare. Men står fortfarande för den överlägset största siffran, 110 miljoner.


Etergarvet

Det finns roliga vitsar, dåliga vitsar och sedan finns det sådana som den här:

Q: ”What did the ham radio operator say after he fell off his tower?”

A: ”Owwww...that megahertz!”


ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu

Listen to the world
Lyssna på svenska
Torget webzine


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* AIR har under en tid arbetat aktivt för att göra sig av med sina mellanvågs- och kortvågssändarna och byta ut dessa mot en FM-service. Nu har man börjat hyra ut tid över överblivna MV-sändare till olika utbildningsinstitutioner osv. En form av Communityradio börjar växa upp.

* Enligt FCC finns det i U.S.A. i dag 4.800 MV-stationer, 6.000 kommersiella FM-stationer och 2.400 icke-kommersiella FM-stationer, dvs totalt 13.200 stationer. Till detta kommer 3.800 FM translators och boosters.

* Sender Freies Berlin (SFB) som började som propagandastation 1954 ska slås samman med Ostdeutschen Rundfunk Brandenburg (ORB) och bildar en ny organisation, Rundfunk Berlin - Brandenburg (RBB).

* RTE är nu igång med att reläa sina egna program via LV-sändaren på 252 kHz. Målet är att ge irländare bosatta i Storbritannien en service som är en mix av RTE One och lite från övriga RTE program.

* Greg Dyke, BBC:s chef har efter Irak-kriget uttalat sig kritisk mot amerikansk media för att ha varit allt för partisk och litat på allt som kom från den egna administrationen. I en önskan att vara patriotisk har man släppt alla hämningar. Läs även på annan plats på Torget om BBC:s ställning.

* Good News World Outreach som för en tid sedan köpte WRNO har haft problem. Sedan länge sänder man med en reservsändare på 500 watt. Man har nu meddelat FCC att man är på gång att införskaffa en 50 kw sändare som man har för avsikt att ha i luften inom ett år. Som ni kanske förstår är detta bara en i en lång rad av religiösa stationer.

* Phesheya Dube, den Swaziska radions utsända i Irak under kriget har fått problem. Samtidigt som han kunde ses med livet som insats rapportera från Bagdad har han setts i Mbabane i Swaziland. Kan det ha varit i BEFF:s garderob han suttit och rapporterat? Frågan har blivit känslig för ledningen för radion uppger DX-Fokus.

* Och ingen har väl missat SR cirkusen kring Joachim Berner som ingen ville ha som chef och som fick en lön högre än statsministern som plåster på såren för att han inte fick jobbet. Moderaten Ehrenkrona som ville tillsätta sin gamla chef Berner från Expressen som plåster på såren för att han fått sparken därifrån fick också gå. Snart har alla gått och det kan börjas om från början med nya fräscha namn som kan få avgå med nya fallskärmar.

Från Teleprintern

* Enligt Enligt Kim Andrew Elliott på VOA ska Grundigs konkurs inte få någon inverkan på försäljningen av Grundigs kortvågsmottagare.

* Clear Channel är i blåsväder igen. Nu är det beskyllningar om Payola, dvs att man tar betalt för att spela vissa skivor.

* 4 personer dödades vid en attack mot AIR i Srinagar i slutet av april.


Mer radio i Danmark

Den 18 juni skall det vara klart vem som får koncession till de danska radiokanalerna P5 och P6 som lämnas ut på auktion.

P5 som skall täcka 78% av den danska befolkningen skall ha en redaktionell programdel som kan konkurrera med DR och producera minst 1.000 timmar nyheter om året. Det skall sändas ett dagligt 1-timmes magasinsprogram. Och det ställs som krav att minst 30% av musiken skall ha skandinaviskt ursprung. För P6-kanalen som bara kommer att täcka 37% av den danska befolkningen ställs inga sådana krav.

Det finns ett antal intressenter, t.ex. de stora tidningshusen i Danmark, Sky Radio, The Voice och TV2/Danmark. Men alla avvaktar mer information. Man är bland annat kritiska till kravet på musikutbud. Det råder dessutom oklarheter vad gäller avgifterna till Koda och Gramex (motsvarigheten till STIM i Sverige). Det är också oklart om en kommande FM-frekvensomläggning i Danmark helt plötsligt kommer att ge utrymme till fler konkurrerande landstäckande kanaler som helt förändrar förutsättningarna.

Frågan är hur P6 med en täckning på 37% kan kallas landstäckande. Det räcker väl med en sändare i København så täcker man så många danskar?

En av favoriterna är just den danska TV2-kanalen. Redan 1997 gjorde man ett första radioförsök men eftersom man endast sände via satellit var lyssnarskaran allt för låg och projektet såldes ganska snabbt till Clear Channel. Och det är också tillsammans med amerikanska Clear Channel som man nu har för avsikt att skaffa en koncession denna gången.

Allt läst i danska DX-Fokus förutom min kommentar om en sändare i København.


HCJB lämnar oss

HCJB har förklarat att man skall lägga ner alla sändningar på bland annat engelska till Nordamerika och Europa. ”Experter” har bestämt att man skall lägga alla resurser på närområdet i Latinamerika. Ett beslut som främst har chockat lyssnarna i Nordamerika. Det har då, som en följd av detta, meddelats att DX Party Line t.ex. upphör. Idag sänder HCJB 9 timmar om dagen på engelska till Nordamerika.

Vad som är anledningen till beslutet har det sedan dess spekulerats om friskt i diverse e-postlistor. I ett e-brev från Helene Persson på HCJB i Sverige har jag fått bifogat ett officiellt uttalande från HCJB. Av detta kan man utläsa att lyssnarna i Nordamerika t.ex. i dag får kristet budskap från en ökat antal radiostationer på kortvåg. Och man berättar också att HCJB skall förändras från att vara en organisation som upplåter sändningstid, till att bli en organisation som producerar program. Program som sedan kan sändas över lokala radiostationer.

Man ska fortsätta sända på Spanska, Portugisiska, Quichua, Waodani, Cofan, Tyska och Plattyska (heter det så, Plautdietsch skriver man), men bara till Latinamerika. Det är också möjligt att det blir ett begränsat engelskt program på morgonen för missionärer i Latinamerika.

Sändningar till Europa och Afrika skall flyttas till anläggningar i närområdet. Sändningarna till Asien och Pacific är ju redan flyttade till den nya stationen i Australien. Någonstans har jag sett uppgifter om att man har vissa planer på en anläggning i norra Brasilien för att täcka Afrika.

HCJB, som började sända 1931 från Ecuador är en av de äldsta stationerna. Och bland DX-are väl en av de som har bäst rykte. Alla kommer vi väl ihåg de mycket populära svenska programmen som ju upphörde för ett antal år sedan.

Som jag sade tidigare så har det spekulerats friskt om vad som ligger bakom beslutet. Är det ekonomiska problem som ligger bakom? Har det blivit så många religiösa stationer som ska samla in pengar att det helt enkelt inte räcker till HCJB? I motsats till många av de värsta amerikanska tiggarpredikanterna så är ju HCJB:s religiösa predikande inte lika påträngande. Och pengatiggandet är inte heller allt för framträdande. Snarare är det väl så att HCJB står som representant för en mjukare form av religiös radiostation. Har det nu blivit så överetablerat att pengarna inte räcker till?

Eller, är det helt enkelt så att hotet att vara tvingad att flytta sändaranläggningen från Pifo till Santa Elena har framtvingat en förändring. Det framkommer nämligen att det inte blir någon flytt under de närmast kommande åren i varje fall. En minskning av sändningarna som detta ju innebär måste innebära att det blir sändarkapacitet över. Är det så att man hoppas kunna stanna kvar i Pifo om man minskar ner sändningarna? Att en flytt helt enkelt blir för dyr, och att det då är bättre att stanna kvar med en bantad organisation. Marken in Santa Elena är hur som helst redan inköpt, och man kommer att behålla denna även om en flytt inte är direkt akut.

Framtiden kommer säkert att utvisa vad som är sanningen. Det kan påpekas att boken Passport to World Band Radio före några år sedan förutspådde att HCJB skulle bara sända till Latinamerika om några år. Nu blir det stopp första juli i år om jag förstått det rätt. Som varande icke-religiös är det väl bara att konstatera att en av de få kristna radiostationer man kunde lyssna på utan att skratta/bli arg försvinner.

Det är bara att tacka för trevliga program, för intressanta program, för trevliga gåvor säger medlem nummer 5548 i Andex.


Citatet

”I am sick to my heart, now, at the news that Auntie is gradually giving up on shortwave because more people listen on the internet. How can they, in the illimitable phoneless wastes of sea or jungle, desert or scrub? How can they if they are poor, or their phone is cut off? How can we have this gift, the free mysterious movement of radio waves, and not use it to the fullest?”

Citat från boken Radio: A True Love Story av Libby Purves. Som väl kan vara aktuellt även om det handlade om BBC nedskärning till Nordamerika.


Etergarvet

En kombination av språkövning och skrattövning. Plockade av Robyn från en bok utgiven 1932 och sedan vidarespridda i e-postlistan SW Programs.

THE CANARY AND THE RADIO

”Where is that beautiful canary bird of yours that used to sing so clearly and sweetly?” asked Mrs. Weatherbee.

”I had to sell him,” Mrs. Butlam said tearfully. ”My son left the cage on the radio set and he learned static.”


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

STORBRITANNIEN

De första RAJAR siffrorna som visar lyssnartal för digitala radiostationer har offentliggjorts. Enligt denna har Kiss 100 961.000 lyssnare digitalt i UK. Stationen sänder främst på FM i London. Av övriga digitala stationer har Kerrang 771.000 lyssnare, Smash Hits har 759.000. Pratstationen One Word har 50.000 lyssnare.

Undersökningen visar också att BBC World Service har 1,4 miljoner lyssnare i Storbritannien.

Undersökningen visar också att både Radio 2 och Radio 4 har ökat sina lyssnartal. Radio 2 från 12,84 miljoner till 13,23 miljoner och Radio 4 som ökat till rekordsiffran 10,03 miljoner. Radio 1 har tappat från 10,54 till 10,34 miljoner. Totalt fick BBC 53,5% av lyssnarna (vilket är den högsta siffran på många år) medan de kommersiella stationerna fortsätter att tappa mark, till 44,5%.

En annan station som tappat lyssnare är Virgin Radio som gått från 2,47 till 2,09 miljoner lyssnare.

En annan undersökning visar att de flesta som lyssnar på digital radio gör detta via TV. Drygt 18% av den vuxna befolkningen gör detta. 68% av dessa gör det minst en gång i veckan. Totalt finns det 155.000 digitala radiomottagare, men man uppskattar att siffran ska ha ökat till 500.000 vid årets slut och 1 miljon vår nästa års slut.

IRLAND

Jag har sagt det förr, och säger det igen - Statistik är kul! Via Radio Newsletter och http://ukradio.com kan jag presentera de senaste lyssnarsiffrorna från Irland.

Totalt över hela landet nådde de lokala stationerna 55% av befolkningen. Medan RTE 1 enskilt var störst med 28%, 2FM hade 26% och Today FM 15% samt Lyric FM nådde 3%.

I Dublin hittar vi följande siffror uppdelat även på de kommersiella stationerna.
RTÉ Radio 132%-7
98FM22%+4
FM10422%+2
2FM18%+2
Lite 102.2FM 10%-3
Today FM12%-1
Spin 10384%n/a
Lyric FM4%-1
Newstalk 106FM2%n/a
Country 106.8FM2%+-0


Månadens Voice-tävling

För andra året i rad har The Voice i København arrangerat sin tävling ”Rutchebane Mareridt” som i princip gick ut på att åka så mycket som möjligt i Tivolis rutschbana. Den som orkade med flest turer vann. Och vann gjorde 18-åriga Line Nielsen från Odense. Och efter att ha roat sig på Tivoli skall hon nu få åka till Disney World i Florida på The Voice bekostnad. Och The Voice fick publicitet på köpet. Till och med i Sverige........

För de som inte vet så är alltså Tivoli en nöjespark (kulturpark osv) i centrala København.


SVENSKSÄNDARNA

En lista över svensksändande radiostationer

0500-0520SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva 1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 6110 och 9745 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) 9430 kHzMånd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Välkomna till vårens sista World Waves. Inte så mycket denna gången. Men jag hoppas ha en ordentlig satsning på programscheman nästa månad.

Som vanligt hoppas jag att ni tänker på att det alltid finns en uppdaterad Engelsksändarlista på http://www.swl.nu/listen.

AUSTRALIEN Radio Australia fick jag inte med de korrekta frekvenserna för i Engelsksändarlistan. När denna sammanställdes hade RA fortfarande inte lagt ut det nya schemat på hemsidan. Där låg fortfarande det gamla schemat. Så här skall det i varje fall se ut.
0000-00309660b 12080b 15240 15415 17580 17795 21725
0030-02009660b 12080b 15240 15415 17580 17750 17795 21725
0200-040015240 15415 15515 17750
0400-043015240 15415 15515
0430-050015240 15415 17750 15515
0500-053015240 15415 15515
0530-070015240 15415 15515 17750
0700-080015240 15240 15415 17750
0800-08305995b 9580 9710 12080b 15240 15415 17750* 21725 (* sa-su)
0830-09005995b 9580 9710 12080b 15240 15415 17750 21725
0900-19309580 11880 17750* 21820 (* sa-su)
0930-11009580 11880 17750 21820
1100-12005995b 6020 9475 9580 11650 11880 12080b 21820
1200-13005995b 6020 9475 9580 11650 11880 21820
1300-14005995b 6020 9580 11650 11660 21820
1400-15005995 6080 9580 11650 11660
1500-17005995 6080 9475 9580 11650 11660
1700-18005995 6080 9475 9580 9815 11880
1800-19006080 7240 9475 9580 9815 11880
1900-20006080 7240 9500 9580 9815 11880
2000-21006080* 7240* 9500 9580 9815 11880 12080b (* sa-su)
2100-21307240 9500 9580 9660b 11880 12080b 17715 21740
2130-22007240 9660b 11880 12080b 17715 21740
2200-230015230 17715 17795 21740
2300-23309660b 12080b 15230 17715 17795 21740
2330-24009660b 11695 12080b 15230 15415 17715 17795 21740

0200-08009660b 12080b 17580 21725 sports sa su
Skall förhoppningsvis vara rätt. Ett litet b betyder att sändningen kommer från Brandon (som bara är på 10 kw). Övriga sändningar kommer från Shepparton med högre effekt.

LIBYEN Voice of Africa eller vad vi nu ska kalla stationen. Enligt en uppgift i DXLD från Dave Kenny så ska de engelska nyheterna höras enligt detta schema. Alla sändningar kommer från hyrda sändare i Frankrike.
1140-114515610 17695 21675 21695
1730-173515660 17635 17695 17880
1820-182515205 15660 17635 17695
1920-192515205 15315
2030-203511635
2120-212511635

USA/ISLAND American Forces Network har nu även återupptagit sändningar från Island. Sändaren finns i Grindavik, ca 20 km från Keflavik. Frekvensen är 13855 kHz USB.


Etergarvet

En kombination av språkövning och skrattövning. Plockade av Robyn från en bok utgiven 1932 och sedan vidarespridda i e-postlistan SW Programs.

RECEIPTS (recipes) BY RADIO

R.M. sends us the story of a young bride who asked her husband to copy off a radio recipe she wanted. He did his best but got two stations at once, one of which was broadcasting the morning exercises and the other the recipe. This is what he took down:

”Hands on hips, place one cup of flour on the shoulders, raise knees and depress toes and mix thoroughly in one-half cup of milk. Repeat six times. Inhale quickly one-half teaspoonful of baking powder, lower the legs and mash two hard-boiled eggs in a sieve. Exhale, breathe naturally, and sift into a bowl. ”Attention! Lie flat on the floor and roll the white of an egg backward and forward until it comes to a boil. In ten minutes remove from the fire and rub smartly with a rough towel. Breathe naturally, dress in warm flannels, and serve with fish soup”.


Såja, det var det hela vi hade att bjuda på denna månad. Som vanligt hoppas jag att ni hittat något av intresse. Och att de tråkiga nyheterna om HCJB uppvägs av att jag ägnat lite mer utrymme än vanligt åt lite trevliga historier. Jag hoppas att engelskkunskaperna är så goda att ni kan förstå det hela.

Med det tackar jag än en gång för mig, hoppas att få höra av er inom en inte allt för avlägsen framtid. Vi hörs igen om en månad när det är dags för sommarnumret. Tills dess hoppas jag att ni njuter av våren. Det är den bästa tiden på hela året, i varje fall om eder redaktör får bestämma.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein