franson franson

Torget 2/2003

För Kortvågslyssnare


Morsning galoscher

Och hjärtligt välkomna, än en gång, till Torget. Samlingsplatsen för diverse lösa element, underliga åsikter, otroliga påståenden och allt annat som eder redaktör lyckas pressa in.

Denna gången har jag äntligen lyckats komma på en anledning att ägna några rader åt min favoritartist - Taj Mahal. Mannen med den underbara mixen av blues, reggae och en massa annat. Mannen med den underbara rösten, de många härliga instrumenten och den sköna hatten. Taj har nämligen berättat att han blivit influerad i sin barndom av den kortvågsradio som fanns i familjen.

För övrigt gläds er redaktör åt att hans Icom-mottagare just nu är på gott humör och fungerar riktigt bra. Radiolyssnandet har därför ökat. För övrigt ses vi igen om en månad. Glöm inte att höra av er med bidrag, synpunkter, skäll eller beröm.


Voice of America

I USA planeras en förändring av pengaflödet till VOA, RFE/RL osv. En satsning ska göras på att sända till Mellan Östern i syfte att bekämpa terrorism. 30 miljoner dollar ska satsat på en Middle East Television Network som ska sända TV via satellit till arabstaterna. Detta ska betalas med nedskärningar inom VOA RFE/RL. Främst genom nedskärningar till forna Östeuropa.

VOA ska lägga ner sändningarna på bulgariska, tjeckiska, estniska, ungerska, lettiska, litauiska, polska, slovenska, slovakiska och rumänska. RFE/RL ska lägga ner sändningarna på bulgariska, kroatiska, estniska, lettiska, litauiska och slovakiska. Det blir även minskningar på andra språk, och samordning inom vissa språk.

Dvs nedprioritering av Östeuropa och prioritering av Mellanöstern.


Vampyrer och radion

Polisen i Malawi har nyligen arresterat en journalist, Maganizo Mazeze, som arbetade på en lokal radiostation i huvudstaden Blantyre. Anledningen var att han intervjuade en man som hävdade att han blivit angripen av vampyrer!

Myndigheterna i Malawi har nämligen tagit i med krafttag för att få slut på en ryktesspridning som gör gällande att det finns vampyrer i landet som överfaller folk och suger i sig deras blod. Hysterin har fått till resultat att ett par personer slagits ihjäl av mobben, beskyllda för att vara vampyrer.

President Bakili Muluzi har nu beordrat att alla som fortsätter att sprida ryktena ska arresteras. Det kan påpekas att han hävdar att det är den politiska oppositionen som ligger bakom ryktena.


Vad kortvågsradio kan ge

Eder högt ärade redaktörs favoritartist är Taj Mahal. Av vissa kallad världens nionde underverk. Anledningen till detta är naturligtvis att det indiska palatset Taj Mahal anses vara världens åttonde underverk.

Taj Mahal föddes 1942 i New York under namnet Henry Saint Clair Fredericks, och har sedan skivdebuten på 60-talet gett ut mängder med fantastiska plattor. Kanske är inte dubbel-LP:n med bastubablues den allra bästa, men allt från Blues till Reggae, Calypso och en blandning av alla sorters världsmusik är väl värt att låna ett öra till.

Vad har nu detta med Eter-Aktuellt att göra?

Jo, i en artikel om Taj Mahal läser jag att en av hans största in­fluenser under barndom och ungdomstiden var en kort­vågsradio som fanns i hemmet. På denna kunde han lyssna till radiosändningar från alla möjliga håll, London, Rio, Havana, Kingston osv. Och allt detta han hörde har sedan influerat honom till den underbara musikmix som är hans kännetecken. Han ”could hear people’s souls through their music” som han uttrycker det.

Där ser man vad en liten kortvågsradio kan betyda för andras glädje långt senare.

Om du inte har lyssnat på Taj Mahal tidigare, låna honom ett öra!

http://www.taj-mo-roots.com/


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Deutsche Welle har för avsikt att följa BBC i spåren och lägga ner sina kortvågssändningar till Nordamerika och Australien. Man kommer att spara 250.000 Euro på att lägga ner sändningarna till NA. Samtidigt kostar den tyska betal-TV kanal som distribueras i Nordamerika 35 miljoner Euro. Den har 3.000 abonnenter, det krävs 70.000 för att den ska gå ihop!

* I Indien har AIR hållit en fem dagars kurs för Air Indias flygvärdinnor. Syftet har varit att lära dessa att göra ett trevligt intryck när dom talar i en mikrofon. Bland annat även de indiska järnvägarna har också utnyttjat AIR:s kunnande.

* RTE på Irland kommer inom kort att lansera sin nya långvågsservice via Atlantic 252:s sändare. Programmen kommer att bestå av ett urval från RTÉ Radio 1, 2FM, Lyric FM & Raidio na Gaeltachta och kommer att täcka hela Irland samt delar av Storbritannien. Sedan TeamTalk 252 gett upp efter en kort tid har RTE övertagit hela anläggningen för £600.000.

* AIR har kommit överens med BBC och VOA om utbyte av programtid. VOA och BBC ska få tillgång till sändningtid över AIR:s inrikesprogram mot att AIR får motsvarande tid via BBC:s och VOA:s inrikesprogram. Hur nu det ska gå till?

* Koncentrationen bland amerikansk radio växer snabbt. 1996 ägde de två största kedjorna sammanlagt 115 radiostationer. Idag äger dom två största 1.400 lokala stationer. Då dominerade de fem största kedjorna 20% av ekonomin, idag styr de fem största över 55% av pengarna inom amerikansk radio. Antalet som äger en radiostation har minskat till en tredjedel. Resultatet är en ökad utslätning och färre lokala inslag - alla låter likadant i ännu högre utsträckning. Den största kedjan, Clear Channel (i Sverige mest kända för utomhusreklampelare) beskylls allt oftare för att ta betalt från skivbolagen för att spela deras skivor.

* BBC är den överlägset populäraste radiostationen i Afghanistan. I varje fall bland de innevånare i Kabul som deltagit en mätning. 82% av invånarna i Kabul lyssnade minst en gång i veckan på BBC. Och det placerade stationen överlägset i topp. Det skall påpekas att BBC har en FM-sändare i Kabul.....

* Island Sound Radio på Malta har kommit på kant med myndigheterna. Stationen har fått en licens för att sända lokala program. Men helt plötsligt upphörde detta och stationen började sända VOA-relä dygnet runt. Personalen har skickats hem och beordrats att ta ut sin semester. Från myndigheterna kommer påpekande att dessa program inte stämmer överens med de villkor som gällde för sändningslicensen.

* Serbien och Montenegro är det nya namnet på det som återstår av Jugoslavien. Vissa uppgifter gör gällande att Radio Yugoslavia även använder namnet The International Radio of Serbia and Montengro. Jag har en känsla av att det inte kan vara det nya namnet! Men man vet aldrig. Någon ska väl klå IRIB en dag. Det finns nog anledning att återkomma till detta nästa månad.

Från Teleprintern

* Och så noterar vi att Voice of Russia World Service på engelska fyller 25 år. Grattis!

* Grundig har sålts till den Taiwanesiska firman Sampo Technology.

* China Radio & TV har beställt ytterligare 13 x 500 kw KV-sändare från Thales i Frankrike. Vilket innebär att det kommer att finnas sammanlagt 19 sådana sändare i bruk.


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

Under perioden 1 juli 2003 - 31 augusti 2003 arrangeras Vacation BCL Contest 2003. Tävlingen går ut på att lyssna på så många olika länder eller stationer som möjligt från Amerika. Totalt 29 länder ska avlyssnas på frekvenser från 2310 - 25820 kHz. Endast rundradio, inga pirater osv. Om jag förstår reglerna rätt kan man antingen delta i tävlingen ”länder” och då gäller det att höra så många som möjligt av de 29 länder som ingår. Eller ”radiostationer” då det gäller att höra så många stationer som möjligt i dessa länder. Senast 15 september ska man skicka in lista på vad man hört. Avgift 1 IRC eller 1 dollar. Diverse priser delas ut.

Om du vill veta mer kan ett besök på hemsidan på http://swlcontest.homestead.com vara att rekommendera. Postadress FRANK PARISOT P.O.BOX 6 VANVES CEDEX 92173 FRANCE.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

På adressen:
http://www.indo.com/distance/
Kan man göra sökningar på olika orter, och bland annat få veta hur långt det är mellan dessa orter. Exakt latitud och longitud för olika orter, och i vilken riktning en viss plats ligger i förhållande till en annan plats.

Fast, det finns en stor nackdel, urvalet av orter! Stockholm fanns med, men sedan sökte jag på Åstorp, men det fanns inte (och det hade jag inte väntat heller). Men, när jag inte heller hittade Helsingborg blev jag misstänksam. Malmö fanns inte, men det fanns tre Malmo. Alla låg i USA! Ingen Göteborg, men däremot en Gothenburg - som låg i USA.

Tjänsten är nog användbar för amerikaner där tydligen varenda plats med mer än 2 hus finns med. Men vi svenskar har nog ingen större nytta av den. Tyvärr!


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

Bara några dagar efter det att jag hade skickat iväg manus för förra Torget kom ett mejl som berättade att Jan Nieuwenhuis som ligger bakom Euro-TX har fått en ny e-postadress. Skicka e-post till jan.annette@hccnet.nl istället. Ursäkta om det blev fel i förra Torget.

POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

China Radio International kommer även i fortsättningen att tvingas bygga ut sina brevlådor. Postmängden ökar hela tiden. Så här ser det ut en tid bakåt enligt CRI själva:
1993 fick CRI 5 miljoner brev
1965 fick CRI 6 miljoner brev
2001 fick CRI 9 miljoner brev
2002 fick CRI 10 miljoner brev.

Tur att man inte är brevsprättare där. Jag tycker det är jobbigt när jag tvingas öppna de kanske 50 brev vi får på en dag till jobbet.


FILMHÖRNAN

Torget tittar på bio, video och TV

Makin Waves är en kommande film som är baserad på vad Paul Burnett skrivit om livet på Radio 270. De 5 miljoner pund som filmen kostar kommer huvudsakligen från Belgien. Inspelning pågår just nu, dels i Scarborough och dels i Belgien. Det är planerat att den ska dyka upp på biografer i England på senvåren. Man har för inspelningarna bland annat investerat i att köpa en båt av liknande typ som användes av Radio 270.

SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Förra månadens lista blev fel. Pga misstag från redaktören stoppades fel version av listan i manuset. Men, det är sådant som händer. Det är tur att det finns läsare som reagerar.

Christer Brunström berättar att första onsdagen (repris nästa morgon) sänds hans DX-inslag över Vatikanradion som en del av Brevlådan.

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 5960 och 9600 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 5960 ocj 9600 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (-1 timme)

Det blir en sida med lite korrigeringar och kompletteringar till Engelsksändarlistan. Nytt är att HCJB nu verkar vara igång och att BFBS inlett sändningar till de brittiska gossarna som är utsända till Operation Telic.
Besök gärna:
http://listen.to/the.world

AUSTRALIEN HCJB Australia är nu igång med vad som får kallas reguljära sändningar. Man kallar sig för The Voice of the Great South Land.
0700-120011755 /Pacific/
1230-173015480 /Asien/
Så småningom ska även en andra sändare komma igång. Observera att frekvensvalet kan ändras med kort varsel.

IRAN IRIB World Service ska tydligen ha ett ganska annorlunda schema än vad vi haft tidigare.
0030-01306135 9580 /America/
0130-02306135 9580 /America/
1030-113015375 15385 15480 21470 21730 /As Pac/
1530-16307195 9610 11835 /Asia/
1930-20306110 7320 11695 15140 /Eu Af/

LETTLAND Laser Radio som sänder varje söndag via Lettlands gamla klassiska sändare på 5935 reläar också via WBCQ i USA. Så här ska schemat se ut.
1500-21005935 /Europe/
2000-24009335 (via WBCQ, USA) /North America/
Observera att det första timmarna till Europa är återutsändning av lite religiöst predikande. Men efter detta ska det bli mer musik och även lite program för oss med radiointresse.

RYSSLAND Bible Voice Broadcasting är en av dessa många religiösa bibelspridare som numera hyr sändningstid över diverse överblivna kortvågssändare. Man har haft vänligheten att via e-post förse mig med följande schema:
0030-01007180 7315 (ej sö) /Indien/må-lö
0030-013012035 /Indien/lö sö
0200-02309610 /Indien/ 
0800-09455975 (lö-sö -0915) /vEU) 
0900-100021590 /Mellanöstern/fr
1145-14007485 (lö-sö 1200-) /Kina/ 
1400-14306070 (soAs/ 
1530-17309860 15775 (-1630) /Me Indien/ 
1630-170013810 (ti 1600-, on -1730) /öAf/ 
1700-18157435 (lö -1900, sö -2000) /Mellanöstern/ 
1800-19005880 /öEu)lö-sö
1900-19309470 (lö 1909-2000) /Mellanöstern/to-lö
1900-19455910 /öEu/må-fr
Jag är tveksam till om alla sändningar kommer från Ryssland. En del verkar bland annat kollidera helt med sändningar från Voice of Hope från Tyskland t.ex.
Hemsida http://www.biblevoice.org och
e-post mail@biblevoice.org. Fast hemsidan verkar något försenad.....

STORBRITANNIEN BFBS har inlett sändningar till de brittiska soldater som för tillfället står och väntar på marschorder. Operation Telic går tydligen hela aktiviteten under som namn.
0200-05006025 6035 9820 13720
1500-18005945 12040 15530
Officiella frekvenser enligt BFBS hemsida är 13720 och 5945. Men ytterligare frekvenser har rapporterats i olika källor. BFBS har en egen hemsida med uppgifter om alla BFBS sändningar. Och det gick att hitta en hänvisning till Operation Telic på följande adress: http://www.ssvc.com/bfbs/index.htm.

U.S.A. KNLS uppe i Alaska byter sina frekvenser för de engelska programmen lite då och då, även mitt under perioderna. Så här ska det se ut just nu i varje fall:
0800-090011765
1300-14009615

VIETNAM Voice of Vietnam var det nog väldigt länge sedan vi hade ett programschema för. Så här ska det i varje fall se ut, uppges det.
DagligenNews & Current Affairs
MåndagPress Review | Vietnam Land & People
TisdagPress Review | Culture & Society
OnsdagLetter Box
TorsdagPress Review | Talk of the Week | Vietnam Economy
FredagPress Review | Rural Vietnam | Literature & Arts
LördagWeekly Review | Music
SöndagSunday Show


Ja, det var vad som erbjöds denna gången. Jag har som vanligt en förhoppning att ni hittat något läsvärt. Och om ni inte gjort detta - skyll er själva! Du har ju inte berättat vad du vill ha istället. Nu ska i varje fall eder redaktör sätta sig i gungstolen och vila. Jag tänkte börja att gunga så smått någon gång under morgondagen.

Vi hörs och ses!


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein