franson franson

Torget 1/2003

För Kortvågslyssnare


Hej

Och välkomna till ett helt nytt år med Torget och Eter-Aktuellt. Ett nytt år som ska firas med nya renare rubriker till spalterna. Men på ett eller annat sätt ska nog Hr Fransson fortsätta att dyka upp på sidan. Han har funnits i den här spalten i mer än 30 år, så honom stryker vi inte.

Som sedvanligt bjuder vi på en bred blandning av färskt och skämt. Både goda och dåliga nyheter. Bland de dåliga nyheterna finns väl att Sony har lagt ner tillverkningen av sin 2001 (eller 2010 som den heter i USA). Radion som ursprungligen kom 1985 har blivit en verklig långkörare, och måste även ha varit en enorm försäljningssuccé för Sony. Jag minns inte själv när jag köpte min, men just nu är den min huvudmottagare eftersom ICOM:en har fått virus....... Måtte Sony 2001 få vila i frid. Den kommer att finnas kvar i historien som en banbrytande radio.

Och därmed tackar vi för oss med inledningen, och övergår till det egentliga innehållet. Läs, begrunda och reagera! Vi hörs och ses igen om en månad.


Radio City trär på

Radio City sätter jättekondom på Obelisken.

En natt trädde reklamradiostationen Radio City i Stockholm den berömda Obelisken vid Sergels Torg i Stockholm i en jättestor kondom. Kanalen ville göra reklam för sitt morgonprogram och samtidigt få människor att idka säker sex påstod man. Men Radio City saknade tillstånd för kondompåträdandet.

En gigantisk kondom med reklamtext för Radio Citys morgonprogram tyckte Radio City var en god idé.

- Vi vill inför World Aids Day den 1 december få människor att tänka på att ha säker sex samtidigt som vi vill göra reklam för vårt morgongäng, säger Jakob Gravestam, vd för Radio City.

Enligt Radio Citys Jakob Gravestam har kanalen fått tillstånd att spärra av området runt Obelisken samt att hämta dit en stor lyftkran. Men tillstånd från Stockholms Stad att trä obelisken i en kondom saknas alltså.

- Vi får se hur länge den kan sitta kvar, men jag är rädd att den kommer tas bort under dagen, säger Jakob Gravestam.

Som sagt många gånger tidigare. Fantasin har inga gränser när det gäller att få uppmärksamhet.


Med Torget i full fart
in i ett nytt år


Nya utlandsporton

Svenska Posten höjde vid årsskiftet bland annat utlandsportot för en del, något jag berättade om förra numret redan. Ett 20 grams brev kostar nu 10 kronor till hela världen. Dvs allt från våra nordiska grannar till Australien. Det nordiska portot har därmed höjts kraftigt på senare år.

För brev upp till 50 gram är det dock fortfarande skillnad i pris mellan Europa och övriga världen. 15 kronor till Europa och 20 till resten av världen. Upp till 100 gram är priset 20 resp 25 kronor och upp till 250 gram 35 resp 50 kronor.

Med Posten mot nya höjder!


The Voice slår till igen

Fantasin är outtömmlig hos den kommersiella radion när det gäller att hitta på aktiviteter som får uppmärksamhet. Det är uppenbart att man lever efter devisen att all publicitet är god publicitet.

Låt oss alltså ta ännu ett exempel från danska The Voice. Enligt DX-Fokus har man sjösatt en ny lyssnartävling. Endast öppen för kvinnliga lyssnare...... Presumtiva vinnare av ett pris på 100.000 danska kronor erbjuds att gifta sig med en man omhändertagen i kurran. Man har tre manliga kandidater som sitter inne för narkotikabrott, bankrån och vanligt rån att välja på. Alla tre har en hel del kvar på sina straff. Det ska enligt DX-Fokus stå mer på hemsidan, http://www.thevoice.fm. Jag har inte kollat, med risk för att sabba den goda historien.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* I Polen har den katolska kyrkan ”slängt ut” Radio Maryja. Radiostationen, som gjort sig känd för bland annat antisemitism, homofobi och allmän EU-fientlighet (vad är det för fel på det?) har tidigare kunnat utnyttja katolska kyrkans resurser. Men så är det inte sedan i höstas. Den katolska kyrkan vill inte förknippas med dylika åsikter.

* Wolf Harranth på Radio Österreich International har gått i pension. Wolf, som väl är mest känd bland de tyskspråkiga DX-arna, har länge bland annat gjort det tyskspråkiga DX-programmet över ROI. Sista programmet gjordes den 25 oktober förra året. Och då hade Wolf klätt upp sig i frack och cylinderhatt.....

* I danska DX-Fokus ser jag en karta över Danmark som visar var sändarna för en kommande landstäckande MV-kanal ska vara placerade. Skive-1431 är tydligen huvudsändare med 70 kw. I Köpenhamn-1431 ska det bli en sändare på 10 kw. Dessutom två mindre sändare på 1 kw i Odense-1485 och Aalborg-1602. Jag har mina tvivel på om detta är något realistiskt projekt. Hur många radiolyssnare i Skandinavien vet var Mellanvågen finns?

* NRK har skrinlagt planerna på att stänga MV-sändaren på Svalbard - 1485. Efter krav från luftfarts-myndigheterna om att sändarmasten måste utrustas med varningslampor ansåg Norkring att det var ett lämpligt tillfälle att stänga ner sändaren för att spara pengarna. Men efter protester om att FM-sändare och MV-sändare på fastlandet inte täckte tillräckligt bra har man nu skrinlagt planerna. Sändaren som startades 1947 är troligtvis världens nordligaste. Från början sände man bara med 25 watt (och det sändes även lokala program). Dagens sändare är på 1 kw och den matas med program via satellit. Det sänds numera även de regionala programmen från NRK Troms.

* I Storbritannien har ett reklaminslag för en animerad satirserie stoppats av myndigheterna. Inslaget visade hur USA:s president Bush försökte stoppa en Videokassett i en bröd­rost istället för i Videobandspelaren.

The Broadcast Advertising Clearance Center förbjöd visande av inslaget om man inte hade fått tillåtelse från Bush först. Producenten för ”2DTV”, som programmet heter, Giles Pilbrow undrade om man även måste ha Usami bin Ladens tillåtelse innan man fick visa ett satiriskt inslag om honom?

* Under 2002 dödades 19 journalister runt om i världen under utövande av sitt jobb. Detta är den lägsta siffran sedan 1985. Minskningen beror dels på färre krig, men också på ökad medvetenhet om säkerhetsfrågor. Ett antal journalister har räddats av skottsäkra västar t.ex.

* När Kang Tae-Won i Sydkorea nyligen dog, 83 år gammal, hade han testamenterat sin förmögenhet till Korean Broadcasting System. Och det var inte bara växelpengar. Förmögenheten motsvarade 22,5 miljoner dollar.

* Testperioden med digitala sändningar på kortvåg har nu nått så långt att DW till sommaren ska börja sända reguljära DRM sändningar till Europa och Mellanöstern. DW blir därmed först med reguljära sändningar.

Från Teleprintern

* Kroatien ska under året dra igång Voice of Croatia, 24 timmars external service.

* FEBA ska stänga sin anläggning på Seychellerna. Stationen har funnits sedan 70-talet, men har nu spelat ut sin roll. I dag sänder man med 3x100 kw.

* Steve Anderson har nu åkt fast.

* Radio Bata i Ekvatorialguinea ska få två nya 50 kw KV-sändare med hjälp av Kina.

* Både KTWR och KSDA på Guam fick svåra problem efter att orkanen Pongsona drabbat området. KFBS på Saipan klarade sig bättre.

* Och så ser vi att IRRS säljer sina båda 10 kw sändare.....


Grattis Danmark

Dansk DX Lytter Klub fyller 30 år den 3 februari.

DX-Fokus fanns faktisk redan före klubben. Ett litet blad som Stig Hartvig Nielsen gav ut till sina skolkamrater.

Skulle jag höra underliga ljud från andra sidan Sundet den dagen så vet jag att det är hela danska folket som gratulerar. GRATTIS på er mina danska vänner.


Vem kan man lita på

Föga förvånande så är svenska folkets förtroende för Public Service företagen mycket högre än för de kommersiella konkurrenterna. Medieakademin genomför årligen en undersökning av allmänhetens förtroende för olika institutioner och media. Och vi kan notera att SR och SVT ligger överlägset i topp bland etermedia. 62% av de tillfrågade hade mycket stort eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio. SVT kom inte långt efter med 59%.

Sämre går det däremot för de kommersiella kanalerna. TV4 med 48% får väl anses vara på gränsen till godkänt (även om det är en minskning med några procent sedan tidigare). Sämre går det för Kanal 5 som fallit från 31 till 26%. Det stora raset står TV3 för som rasat från 35% till 23%. Men å andra sidan så har dom ju Baren och Anne Nicole Show att glädja sig åt..........

De enda institutioner som får högre siffror i förtroende än SR är Universitet/Högskolor och IKEA(!?). I botten hittar vi som vanligt både politiker, fack och storföretag, för att inte tala om EU-kommissionen och journalister.

Intervjufrågan löd: ”Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande institutioner och verksamheter sköter sitt arbete?”.


Så kan det gå

Amazon klantade tydligen till det i samband med försäljningen av den nya WRTH:n. Många som beställt boken (bland annat via HCDX och andra wäbb-platser) fick ingen bok. Och plötsligt kom det ett brev från Amazon som i princip berättade att boken inte getts ut, men att man kunde beställa en liknande bok istället, och så hänvisade man till en ny länk, som ledde till WRTH:n igen.

Förklaringen verkar vara att Amazon hade fel ISBN nummer på boken, och när man uppmärksammats på detta av bland annat Mika Makelainen på http://www.DXing.info så meddelade man alla som beställt boken att den inte getts ut, men att en likadan bok fanns, men alltså med ett annat ISBN-nummer. Så det var bara att beställa den en gång till.

Själv tycker jag att det verkar som om det klantats ganska ordentligt. Andy Sennit (som ju tidigare jobbade med WRTH, men i dag inte har något med boken att göra) rekommenderar att man köper boken från försäljare som vet vad radio är.......

Så här ser Amazon.com:s sida om WRTH:n ut i dag.


Nostalgisajt från BBC

BBC har öppnat en ny plats på Internet.
http://www.bbc.co.uk/onthisday
Här ska man varje dag presentera minst 3 olika historiska inslag som inträffade just i dag någon gång under de drygt 50 senaste åren. Det finns ett arkiv på över 1.500 olika inslag, och nyheterna presenteras som om dom är aktuella nyhets­inslag.

Hoppas ingen hamnar där av misstag och får hjärtslag........


Antenntips från VOA

I senaste numret av VOA:s VOA Guide hittar jag en beskrivning av följande antenn som man uppger kunna förbättra mottagningen ganska bra. Man ska börja med (1) att använda en lämplig skiva av plywood som underlag. Sedan tillverkar man (2) en platta av aluminium-folie och placerar under radion, lämpligen fäst med några gummiband. Nästa steg är (3) en andra teleskopantenn eller liknande som fästs i en liten träbit och sticker rakt upp. Denna ska sedan (4) med hjälp av en liten tråd och någon form av skruv ansluta extraantennen till aluminiumfolien under radion. Sedan tillverkar man (5) en andra bit aluminiumfolie som placeras på plywoodunderlaget och som sedan (6) på samma sätt ansluts till den ordinarie antennen till radion. Slutligen gäller det att hitta den rätta riktningen och placeringen för mojängerna (eller ska vi kalla det prylarna?). Lycka till!

Kanske kan man lägga till att man borde kunna tillverka en reseversion av antennen om man utesluter plywoodplattan som underlag och istället har två fasta små plattor för aluminium­folien. Något för semesterresan? Undrar om det är bättre än den extra långa sladden som man bär med sig och hänger upp i gardinstänger och liknande?

Någon som testat?


Saluhallen

Euro-TX är ett litet program som installeras på datorn där man bland annat kan kontrollera vilka program på engelska till Europa som sänds just då. Jan Nieuwenhuis i Holland som ligger bakom programmet har nu gjort det lite mer attraktivt. Tidigare har det kostat en ny avgift varje år för att prenumerera på månatliga uppdateringar av databasen. Jan har nu ändrat detta. Programmet kostar nu 5 Euro att registrera. Sedan har man fria uppgraderingar så länge programmet finns (som får laddas ner via Internet). I praktiken får man en kod som gäller till 2099!

Nackdelen med ”nya” Euro-TX är att en del språk försvunnit ur databasen, bland dessa de nordiska språken. men eftersom jag själv använder programmet för den engelska databasen gör detta inte mig något. Programmet innehåller också bland annat ett register med adresser till närmare 400 stationer (både snigelpost och e-post/URL). En annan liten funktion är en liten ordlista över intressanta ord på 13 olika språk (bland annat svenska).

För priset 5 Euro är kan jag i högsta grad rekommendera programmet. Gå till:
http://www.425dxn.org/swls/bdxc/eurotx/index.htm och läs mer. Eller skicka e-post till jan-en-annette@hetnet.nl

Men, det finns fler dataprogram som kan användas för att läsa databasfiler. Ofta bygger programmen på ILG, International Listening Guide och den gratisfil som finns. Här ska jag visa tre olika versioner. Som alla har sina fördelar. Först GNPDB som kan ladda de olika databaserna från ILG. Man kan använda olika filter och sortera i lämplig ordning.

Nästa är ILG SW-Reader. Fördelen med denna är att den är bättre på att visa vilka sändningar som är igång just då. Jag använder ILG SW Reader parallellt med Euro-TX för att se vad som kan vara av intresse just nu.

Det sista programmet som jag precis börjat testa är Radio Listener's Database. Här kan man inte bara använda ILG utan även HFCC:s databas och FineWares egen databas. Det finns även en AM och FM databas (endast USA för tillfället). Fördelen är de olika databaserna och automatisk nedladdning.

http://www.gniepaus.tripod.com - GNPDB
http://www.dfreeze.com - ILG SW Reader
http://www.fineware-swl.com/ - Radio Listener´s Database
http://www.ilgradio.com - International Listening Guide


SVENSKSÄNDARLISTAN

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 5960, 9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 5960, 9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred

WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

En sida fyller vi med lite nytt från vår spännande etervärlds engelsk-språkiga hörna. Jag hoppas att ni hittar vad ni sökt. Och om ni inte gör det, så får ni gärna skicka en rad och berätta vad ni inte hittade.

Som vanligt en uppdaterad lista:
http://www.swl.nu/listen

FINLAND Scandinavian Weekend Radio ska under året sända följande dagar:
1 februari, 1 mars, 5 april, 3 maj, 7 juni, 5 juli, 2 augusti, 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december och 25 december. Dvs första lördagen i månaden. Eftersom detta avser finsk lokaltid börjar sändningen sent på fredagkväll.

GEORGIEN Radio Georgia ska enligt tillgängliga schema ha sina engelska program så här:
0630-070011805
0830-090011910
0930-100011910
1630-17006180
1830-190011910
1930-200011760

GREKLAND Voice of Greece är det lite svårigheter att få ihop när de olika inslagen på engelska sänds. Delvis eftersom man har en del flerspråkiga program, där engelska inslag ingår. Det skriftliga schemat verkar inte få med allt. Och det går inte heller att få klart besked om man frågar. Genom att kombinera olika källor (inklusive ILG - som tyvärr inte listar MV-frekvenserna) har jag fått ihop följande schema. Hör gärna av er om ni har andra uppgifter.
0200-021015630 
0300-03105865 7475 9420 
0930-1000792 9420 15630 
1430-15009825 (via Delano) 
1700-1800792 9420 15725 17705 (via Delano)
1900-2000665* 5865* 7475* 9420 17705 (* -1930)
1930-2000665 7475 

LETTLAND Laser Radio ska ha inlett reguljära sändningar via Lettlands gamla KV-sändare. Varje söndag ska programmen sändas och innehålla bra musik men också program för oss med radiointresse. Om man nu fortfarande är igång: Första timmarna är religiöst relä.
1500-21005935

SCHWEIZ Swiss Radio International ska enligt en notis i DX-Fokus även finns att avlyssna på en telefonsvarare. Bland annat en engelskspråkig nyhetsbulletin finns tillgänglig dygnet runt via en telefonsvarare. Tydligen via ett betalnummer (telefonnumret står inte). Det kostar 0,50 schweizer-franc att lyssna. Till detta kommer ordinarie teletaxa. Jag tycker det verkar sniket att ta betalt. Kostar det att lyssna via Internet också?

STORBRITANNIEN Wales Radio International sänder varje vecka ett halvtimmesprogram om och med walesisk kultur och musik. Enligt schema på hemsidan ska detta nu sändas:
0300-03309735 (Rampisham) /North America/sa
1130-120017625 (Rampisham) /As/Pac/sa
2130-22006010 (Skelton) /Europe/fr

UKRAINA Radio Ukraine International har det tydligen blivit alldeles fel schema för i min lista. Om det beror på min redigering, min handstil eller någon annan vet jag inte. Hur som helst har tydligen frekvenser och tider blandats ihop. Så här tror jag att det stämmer. Frekvenser inom parantes kan vara värda att prova som alternativ. Om jag förstått det hela lider RUI svår brist på energi. Ibland kan sändarna inte köras i brist på elström.....
0100-02009610 (5905 7375)
0400-05006020 (7285 7375 9610)
1200-130017760 (11825 11840 13590)
2200-23005905 (6020 7240 7420 9560)

U.S.A. Voice of America har på senare tid gjort en liten tillbakagång från den för några år sedan införda News Now politiken. Dvs nästan bara nyheter. Bland annat återinfördes för en tid sedan de dagliga musikprogrammen. Dessa entimmesprogrammen sänds 0900, 1300 och 2100 enligt följande schema:

Måndag: American Gold med Ray Freeman som spelar gammal rockmusik.
Tisdag: Roots and Branches med Katherine Cole ”features the best in American Roots music”.
Onsdag: Classic Rock Show, rock från 60-, 70- och 80-tal.
Torsdag: The Top 20 Countdown presenterar Billboards Top 20 lista, med Ray McDonald.
Fredag: Country Hits USA med Mary Morningstar torde inte behöva någon närmare presentation.
Lördag-Söndag: Jazz America med Russ Davis behöver nog inte heller presenteras närmare.
Alla programmen hämtas från VOA Music Mix som är VOA:s 24-timmars musiktapet (som inte finns på kortvåg).
Icke att glömma är Border Crossings, VOA:s önskeprogram, som sänds måndag-fredag 1900.

Det senaste tillägget till VOA:s programutbud är Main Street. Ett program som har som syfte att visa att alla amerikaner inte är lika (feta, hamburgerätande, Coca Cola drickande, baseballälskande, countrymusikfans, kyrkgående och med åsikter långt ut till höger). Programmet sänds lördag-onsdag 2230 och i repris på följande morgon 0230, 0430, 0630 och 1030. Kim Elliot kommer att varje söndag göra ett inslag om utvecklingen inom media i allmänhet och etermedia i synnerhet.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein