franson franson

Torget 10/2002

För Kortvågslyssnare


I förra EA hade jag glädjen att skryta över att jag vunnit två priser från BBC. I samband med detta hade jag vissa funderingar om var jag vunnit CD-boxen med gammal Ska och Rock steady. Detta eftersom jag dels skickat in och deltagit i en utlottning av boxen i tidningen On Air, och dels deltagit i en tävling i ett program över BBC där frågan handlade om ämnet och boxen var första pris. För en dryg vecka sedan löstes detta problem när jag fick ännu ett exemplar av samma box! Uppenbarligen har jag vunnit på båda ställen. Jag kan berätta att BBC ligger ganska bra till hos eder redaktör.

Mindre bra till ligger Posten, som i sin iver att bli av med sina kunder genomför ständiga ”förbättringar” av sin service. För oss stackars DX-are kan det vara av intresse att notera att från 1 januari får vi ett enhetligt utlandsporto. Redan tidigare har ju portot till Norden och Europa blivit enhetligt (naturligtvis på Europa-nivå). Nu blir allt porto utomlands enhetligt (på Resten av världen-nivå och kommer att kosta 10 kronor för brev upp till 20 gram (dvs samma porto som gällde till Resten av världen tidigare). Inrikesportot höjs också samtidigt till 5:50. För oss skåningar innebär det att det snart blir billigare att åka över till Danmark och lämna brevet än att skicka det via det Kungliga Postvärket...... Jag vill påpeka att jag egentligen inte lägger den stora skulden på Postens ledning. Dom utför nämligen bara det beslut som våra folkvalda bestämt. Nämligen att Posten i den stora privatiseringsiverns era skall vara ett vinstdrivande företag på en öppen marknad och inte ett serviceföretag. Och ”inte ett serviceföretag” har man tagit fasta på. Och detta innebär att jag lägger den yttersta skulden på oss själva. Det är nämligen vi som valt de riksdagsmän/kvinnor som genomfört besluten och vi har sedan valt om dom utan att protestera.

Till slut konsteterar jag att det är farligt att lyssna på kortvåg i allmänhet och Radio Sweden i synnerhet. Vi har väl alla läst om den svenska ensamseglaren som ute på Stilla Havet medan han lyssnade på Ring så spelar vi blev påkörd av ett annat skepp. Lyckligtvis räddades han av ett annat fartyg ett antal timmar senare. Undvik Ring så spelar vi!

Därmed är det slut på inledningssvammlet. Det återstår bara att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Själv ska jag dra något gammalt täcke över huvudet och försöka bli av med en otrevlig huvudvärk som plågat mig i snart en vecka.


There goes the last DJ

There goes the last DJ
Who plays what he wants to play
And says what he wants to say, hey hey hey
And there goes your freedom of choice
There goes the last human voice

Från ”The Last DJ,” Tom Petty...


Följetongen

Så var vi där igen. Löjliga tävlingar över radion. Jag tror inte jag har berättat om KORB i Illinois där presentatören berättade att stationen arrangerade en tävling där man utlovade $30.000/år i resten av livet till den som tatuerade in radiostationens logo i pannan. Inte mindre än två personer nappade på erbjudandet och gick till en tatuerare och lät honom tatuera in logotypen i pannan och gick sedan till radiostationen och begärde sina pengar.

Fast stationen vägrade att betala och hävdade att det var ett skämt som man borde ha begripit. De båda med KORB i pannan har nu stämt stationen och begär $300.000 i skadestånd.


Nigeriebrev

Det är inte lätt att komma från Nigeria och skicka e-post. I Glenn Hausers DX Listening Digest berättar Emmanuel Ezeani om sina problem med att vara DX-are. Radiostationerna svarar inte på hans rapporter (dom är rädda för vad som händer om deras e-postadress hamnar i Nigeria). E-postlistor vägrar att släppa in honom eftersom han kommer från Nigeria (av rädsla för att han bluffar bara för att komma in i listan). Och många andra tar inte heller honom på allvar och besvarar inte hans e-post. Han skäms för vad han tvingas utsättas för (han får själv s.k. Nigeriabrev i e-posten) och för att inte bli trodd.

Jag känner faktiskt sympati för stackars Emmanuel, som dessutom ju tvingas trängas på Internet-caféer med spammare för att kunna skicka sina egna seriösa e-brev.


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Sammanlagt åtta intressenter ska ha anmält intresse för att överta LV-sändaren på 252 kHz på Irland. Men RTE tvekar. Ett av deras alternativ är att använda den själv för att sända program till irländare bosatta i Storbritannien.

* Både i Danmark och Norge är det dags att etablera en (eller två) mer eller mindre landstäckande kommersiell radiokanal. I Danmark är det upp till högstbjudande att få rätten till P5 och P6. P5 kommer att få den bästa täckningen av landet (78%) och här ställer man också som krav minst 7 minuter nyheter och journalistiska program per timme. För P6 ställs inga sådana krav, men å andra sidan kommer den bara att täcka 37% av Danmark till en början (det kan inte bli mycket mer än Köpenhamn det). Minimipriset för P5 är 5 miljoner och för P6 blir det 2 miljoner. För båda gäller även procent på reklamintäkterna i avgift. Ett antal utländska företag har visat intresse.

* I Norge är det en kanal, P4 som är ute för försäljning. 6 organisationer har visat intresse (bland annat nuvarande innehavaren av licensen, P4 Radio hela Norge). Licensen kostar en engångsavgift på 160 miljoner norska kronor......

* Det amerikanska informationskontoret i Habana på Cuba delar ut radiomottagare till cubaner. Syftet är att underlätta för de som vill lyssna på Radio Marti. Och naturligtvis är det hela inte populärt hos de cubanska myndigheterna. Jeff White (WRMI - som ju också sänder en hel del exil-cubanska program på kortvåg till Cuba)) har forskat och kommit fram till att den radio man delat ut än så länge (ca 1000 mottagare har deltas ut än så länge) är en Tecsun R9701. Tillverkad i Kina och med sju KV-band samt MV och FM. Pris ca 10 dollar!

* I april beskyllde Silvio Berlusconi i Italien två av RAI mera kända journalister för ”kriminell” kritik av den sittande regeringen. Då ställde RAI:s ledning upp för sina journalister och poängterade att man var oberoende från politikerna. Sex månader senare försvann Michele Santoro och Enzo Biagis program från programtablån........

* Det finns olika sätt att dryga ut inkomsterna. WSMV i Nashville, USA har kommit på en bra metod att få in mer reklam i TV-rutan. Genom att helt enkelt komprimera programmen man sände ut sparade man in 3% av sändningstiden, som kunde fyllas ut med mer reklam.

* BBC ska betala £50.000 till prmiärministern på Antigua och Barbuda, Lester Bird, efter att ha beskyllt honom för att ha varit inblandad i vapen- och knarkaffärer. Detta enligt en överenskommelse dom emellan. Samtidigt ber man om ursäkt och påpekar att inslaget aldrig borde ha sänts.

* Det kan vara lite farligt med helautomatiska radiostationer. I DXLD läser jag om WLEC, USA på MV 1450 kHz. Medan orkanvindarna far kring husknuten, strömmen har slagits ut och katastrofen är nära fortsätter den lokala radiostationer som om inget har hänt och varnar för att det kan bli lite åska........

* Nästa år, 2003, flyttar Deutsche Welle i Tyskland från Köln till Bonn. I korthet beror detta på att sammanslagningen av väst och öst gick så fort. När Tyskland enades beslutades det att Berlin skulle bli huvudstad och att det gemensamma parlamentet skulle placeras i Berlin. Men i Bonn hade man precis börjat bygga en ny byggnad för parlamentet. Och eftersom DW samtidigt letade efter ny bostad (det nuvarande huset lider av asbest-problem) så blev valet inte så svårt.

Från Teleprintern

* 8 december beräknas Frans Vossen vara tillbaka med Radio World över RVI, efter en längre tids sjuksrivning efter en olycka i Tallin i samband med senaste EDXC-mötet.

* Enligt BBC:s beräkningar lyssnar ungefär 250 miljoner vuxna minst en gång i veckan på kortvågssändningar från ett annat land än det land dom bor i.

* Stena Line har börjat sända radio. Dvs på färjan mellan Hook van Holland och Harwich.

* För att anpassa sig till EU inför medlemskap kommer Litauen att införa sommartid 2003.

* Kommer ni ihåg Radio St Helena och Tony Leo? Efter 29 år på radion går han nu i pension.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Dags för vår sedvanliga lista över sändningar på de nordiska språken. Förhoppningsvis är den nu helt korrekt, i varje fall när den skrivs. Det jag är mest osäker på är över den tredje frekvensen för RAI. Denna finns bara med på nägra ställen, bland annat under en period på RAI:s officiella hemsida.

Jag ser i ddxlk:s epostlista att de danska programmen från just RAI inleddes 1937.

RADIO RYSSLANDS RÖST arrangerar just nu en frågetävling med anledning av 60-årsjubileet av Stalingradslaget. Det gäller då att besvara tre frågor.
* Vad kallades under Andra världskriget den stad som nu heter Volgograd?
* Vad kallas det arkitektoniska monument i Volgograd som blivit rest till minne av slaget vid Stalingrad?
* Vilken roll spelade Stalingradslaget för Andra världskrigets förlopp?

Senast den 9 maj vill Radio Rysslands Röst ha in svaren.
Radio Rysslands Röst, svenska redaktionen, Moskva, Ryssland.
E-post: Norden@vor.ru
Fax +7 095-2302828 (man påpekar att 0-an i riktnumret ska vara kvar).

0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 5950 och 6175 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 5960, 9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 5960, 9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred


AWR moderniserar

AWR håller på att modernisera sin anläggning på Guam. Sedan tidigare har man 5 st 100 kw sändare på ön. Sändare som sattes i drift under tiden 1987-1995. Nu har man, som jag berättat tidigare, inlett ett moderniseringsprogram som innebär att man ska byta ut alla sändarna och antennerna. 3 av de nuvarande sändarna (tillverkade av Continental) är alla redan sålda vidare. Och man har för avsikt att även försöka sälja de två äldre Thomson-sändarna.

De ”nya” sändarna som alla är tillverkade av ABB-Thomcast är köpta begagnade från Sydafrika. Fyra av dessa, läser jag i DX-News, kommer från en anläggning som den Sydafrikanska militären byggde på västkusten i Langefontein omkring 1990. Sammanlagt åtta sändare monterades upp (varav alltså AWR köpt fyra) men kom aldrig att användas i reguljär drift. Dom har dock underhållits och testkörts under hela tiden och är därför i gott skick. Den femte sändaren (av samma typ) köpte de Sydafrikanska myndigheterna för att använda i Meyerton. Den levererades dit, men packades inte ens upp ur förpackningen!

Man kan undra hur mycket kortvågssändare det står runt om i världen som aldrig blivit använda som det var tänkt? Den gamla apartheid-regimen i Johannesburg verkade ju inte ha saknat pengar för att köpa radiosändare.


Österrike nästa

ORF hotar att lägga ner Radio Austria International. Man ska väl spara lite pengar, 1,5 miljoner Euro enligt uppgift. Enligt planerna ska det bara finnas totalt två timmar program från ROI per dag. resten av sändningstiden ska hyras ut. Personalen på ROI ser gärna att vi berättar att vi lyssnar på programmen, och att vi vill fortsätta lyssna på programmen. Detta kan vi göra genom att skriva ett brev.
roi.service@orf.at är en lämplig e-postadress.
Vill ni hellre skriva ett traditionellt brev kan det vara lämpligt att använda denna adressen:

Radio Austria International
z.H. Hr. Michael Kerbler
Argentinierstr. 30A
A-1040 Wien
ÖSTERRIKE


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTV (SNT -1 timme)

En mycket kort World Waves denna månaden. Om det går som jag hoppas finns istället en Engelsksändarlista på annat håll om inte en efterhängsen huvudvärk gör att er red tvingas tillbringa för mycket tid i sängen istället.

http://www.swl.nu/listen

AUSTRALIEN HCJB(?) eller vad dom nu ska kalla stationen har presenterat ett preliminärt schema för sändningarna från den nya anläggningen i Kununurra. Enligt planerna ska man inleda med 10 timmar engelska om dagen. När man kommit igång kommer sändningar från Ecuador mot Asien och Pacific att upphöra.
0700-120011755
1230-143015130
1430-173015135
1730-180015430
Så småningom ska det även bli sändningar på andra språk.

EGYPTEN Radio Cairo tillhör de vänliga stationer som regelbundet skickar ett litet brev med ett schema. Från detta hämtar vi information om programtablån. De engelska programmen till Europa sänds 2115-2245 och inleds med nyheter och olika musikinslag, och innehåller dessutom ett par ytterligare nyhetsbulletiner. För övrigt:
Måndag: Islamic features, Commentary, Toursim in brief, In the mailbag, Egyptian contemporary figures, Top hits.
Tisdag: Around the world, Spotlight on the Middle East, Sports round-up, A short story, Tourism in Egypt, Music box.
Onsdag: Islamic panorama, Commentary, Europe in arab press, Egypt on the Internet, Proverbs & tales in ancient egyptian literature, Cairo magazine.
Torsdag: Galleries and exhibitions, Commentary, Egypt in the eyes of a visitor, Reception reports, A journey through literary heritage, Cultural life in Egypt, Down memory lane.
Fredag: Light domestic news, Commentary, You ask ... We answer, Book review, Egyptian-European relations, Woman’s corner, On the silver screen, Scientific life in Egypt, The Holy Koran and its meaning.
Lördag: Economy in focus, Press review, Stamp collectors’ club, The environment, Islam in intellectual focus, Egyptology.
Söndag: Quiz time, Commentary, Jerusalem through history, Listeners’ mail, Sunday show.


Det var allt för i år. Nu är det snart jul och nyår och sedan möts vi igen med nya krafter.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein