franson franson

Torget 9/2002

För Kortvågslyssnare


Återigen välkomna till ännu en upplaga av Torget. Er egen vägvisare i eterns förvirrande labyrinter. Innan jag skriver något annat ska jag först och främst be att få be om ursäkt för att förra Torget i den tryckta versionen inte höll en godtagbar standard. På grund av eder redaktörs höga ålder, andra åtaganden och dåliga planering hamnade jag i akut tidsnöd. Och för att inte ytterligare försena utgivningen av tidningen hann jag inte korrekturläsa allt.

Annars kan vi konstatera att eder skribent under en av de gångna veckorna var tursam. En dag i början på veckan dök det upp ett paket från BBC innehållande en Video-box med tre videofilmer innehållande 11 avsnitt av en TV-serie som äldsta sonen Kevin är mycket förtjust i. Och som grädde på moset dök det i slutet av veckan upp ett andra paket från BBC. Nu innehållande en dubbel-CD gammal reggaemusik. Något som passade mig själv. Båda paketen var alltså utlottade priser i tävlingar arrangerade av BBC. Någon gång ska man väl också ha tur.

För övrigt får man väl bara vara smickrad av gamla vännen Björns rader om min blygsamma uppenbarelse. Han har bättre minne än jag märker jag. Den kokta korven ute hos KåGe kommer jag ihåg, men det där med rå lök betvivlar jag. Jag hoppade nog redan på den tiden över den. Ha en trevlig månad med de fem sidor som bjuds. Nästa månad är vi tillbaka med mer.


Civilisationens utposter

I dagens samhälle där snart ingen klarar sig utan sin mobil känns det lite underligt att läsa i Monitoring Times att bara i Californien bor det 112.000 personer som inte täcks in varken av teleledningar eller fungerande mobiltelefonnät. Dom bor för avsides för att telebolagen ska anse dom lönsamma. Dom får åka 25-50 miles till en telefonautomat eller mobilmast, eller som MT skriver skjuta tre skott i luften för att kalla på hjälp.... Dom är beroende av radio för att kommunicera med omvärlden.

Ooops

En 600 meter hög TV-mast i Hemingford i Nebraska, USA rasade i samband med underhållsarbete i slutet av september. 2 personer som arbetade i en sändar­byggnad under masten dödades och ytterligare 3 arbetare skadades. Masten var en av de högsta i världen och var högre än Empire State.

Konspirationsteorier

I DX Listening Digest läser jag citat från en tidningsartikel i USA som kritiserar att Voice of America lagt ner sina portugisiska sändningar till Brasilien. Som ett resultat av just detta håller nu en ”Castroit med starka bindningar till internationell terrorism” på att bli vald till president i Brasilien. (Arbetarledaren Luis Inacio da Silva vann också valet). Och som ett resultat av att gamla Clinton-anhängare fortfarande har stort inflytande, har nu USA på sin egen bakgård fått tre länder (Castro på Cuba, da Silva i Brasilien och Hugo Chávez i Venezuela) som med sina starka bindningar till terrorister, Iran och Irak osv snart kommer att förorsaka att USA översköljs av terrorister från Latinamerika.

Där ser vi hur viktig kortvågen är. Det är som ett Dominospel. Faller en bricka (portugisiska sändningar från Voice of America till Brasilien) faller nästa Dominobricka (Brasilien) och snart går hela världen under. Ujja ujja!

Se’n var väl det där med da Silvas kopplingar till Internationell terrorism något helt nytt. Att han vägrat gå i USA:s ledband är något helt annat. Men bland de värsta extremisterna i USA är väl det synonymt. Men det är helt klart att man i USA sätter mycket stor vikt vid den betydelse radiosändningar har för att påverka människorna i specifika områden. Vi kan se hur VOA - RFE/RL (och även BBC och andra stora sändare) ganska snabbt anpassar sitt utbud av språk och täckningsormåden till var internationella kriser uppstår (och nationella kriser som kan påverka supermakternas ställning/säkerhet). Radio Sawa som riktar sig till ungdomar inom arabvärlden är väl det senaste och mest tydliga exemplet. Det intressanta är vad som händer med Radio Sawa när den akuta krisen med Afghanistan / Irak är över. Flyttas resurserna någon annan stans?


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Bayerischer Rundfunk stänger den 1/1 2003 sin KV-sändare på 6085 för att spara pengar. Till glädje för stationsjägare och till sorg för de tyskar som lyssnat på sändaren under semestern. Eventuellt startas sändaren upp igen om ekonomin det skulle tillåta. Fast senare uppgifter gör gällande att slutligt beslut inte är gjort än.

* De nya liberalare reglerna för dansk lokalradio innebär bland annat att det nu är fritt fram för reklam för öl och vin. Något som de danska bryggarna länge lobbat för. Det kommer inte att öka konsumtionen hävdar man. Nähä, varför ska dom då göra reklam kan man undra?

De danska lyssnar- och tittar­organsiationernas samarbetsforum har däremot protesterat mot alla nya regler. Som man anser tillrättalagts för de stora kommersiella kedjorna (som nu får ökade möjligheter för networks och reklam) medan de ideella stationerna missgynnas.

* Det finns två Radio Africa International. United Methodist Church har en som sänder via Jülich till Afrika. Sedan finns det en station med samma namn i Wien (stavat Radio Afrika International) som sänder till minoriteter i Wien med omnejd (1476 MV), men som ibland hörs via Moosbrunn på KV. I DXLD refereras till en som fått stationen i Wien verifierad från United Methodist Church i USA! Kollar visst inte rapporterna så noga där heller.

* På annat håll ser jag att någon fått clandestinestationen Echo of Hope som sänder till Nordkorea verifierad på en rapport som skickades till officiella KBS. Medveten verifiering eller misstag pga no-koll?

* Franska TDF äger redan idag 49% av Radio Finlands anläggning i Pori. När Radio Finland skurit ner är det möjligt att TDF köper en större andel och sedan hyr ut överbliven tid.

* Det har tydligen brutit ut ett mindre bråk bland de amerikanska kristna radiopredikanterna. En av dom, Harold Camping, har under en tid hävdat att kyrkans tid är slut. Nu är det radion som gäller och de kristna kan sluta gå i kyrkan. Campings program som sänds ut av Family Radio (WYFR på kortvåg) har resulterat i att ett stort antal andra predikanter dragit bort sina program från Family Radio.

* Marconi har ekonomiska problem. Företaget gick med en förlust på £5,9 miljarder senaste året. Aktien har rasat från £12.50 i september 2000 till 1.5p. Nu finns det risk för att företaget tvingas sälja samlingarna i Marconi-museet.

* Bland de många personer som USA håller internerade utan rättegång på Guantanamo-basen på Cuba är en kameraman från TV-kanalen al-Jazeera som råkade befinna sig i Afghanistan på uppdrag. TV-kanalen protesterar, journalistorganisationer protesterar men USA vägrar kommentera.

* Ovänskapen mellan de båda profilerna Glenn Hauser och Bob Padula verkar vara över. Under en period förbjöds Glenn att citera nyheter från Bob. Men nu ser jag att han gör detta igen samtidigt som Bob i sitt EDXP rekommenderar World of Radio från hans ”comrade” Glenn Hauser. Man får ju inte vara sämre än att man kan ändra sig.

* Leveransen av HCJB:s nya sändare till Australien har blivit försenad. Sändaren tillverkas av HCJB i deras fabrik i Elkhart i Indiana och sak till Kununurra i Australien. Men en strejk bland hamnarbetare i USA har satt stopp för det.

* I Monitoring Times läser jag om två radiostationer som lyckats både hålla sig utanför de stora kedjorna och klara sig utan elbolagens leveranser. WJFF i Catskill Mountains, New York får sin elström från en egen generater i en liten laxbäck. Och KJBJ i Jackpot, Nevade har tre vindmöllor för att skaffa elström. Ägaren till WJFF, Malcolm Brown berättar att han är mer intresserad av vind- och vattenkraft än radio.

Från Teleprintern

* KIMF i Pinon, New Mexico är en ny kortvågsamerikan på gång med 50 kw.

* WBOH i Newport, North Carolina är en ny kortvågsstation som FBN tänker driva parallellt med WTJC.

* WJIE har stora planer, en kortvågsstation på Marshallöarna ingår i dessa.

* Chris Carey som ligger bakom Radio Nova har kontaktat RTE om att få utnyttja LV-sändaren på 252 - men fått Nej.

* Den nya danska center/höger regeringen har för avsikt att privatisera TV2 som är en kommersiell kanal. Bland intressenterna är MTG och Bonniers.

Slutligen läser vi om tipsredaktören som skrev om Radio Vlaanderen International, hade automatisk rättning av stavningen inkopplad och för sent upptäckte att han uppfunnit en ny radiostation, Radio Mandarin International. Något som er red skrattar gott åt, han försöker nämligen alltid koppla bort alla automatiska finesser så gott det går. Dom är mer till skada än nytta i dataprogrammen.


DX-are gör det i ensamhet


NRJ med/utan energi

Radiokanalen NRJ tappar lyssnare läser jag i bladet med stort A. NRJ är en del av en större franskägd kedja som driver 21 radiostationer i Sverige men även i 8 andra europeiska länder. Den första i Sverige startad 1993. Och i början gick det riktigt bra, men sedan 1996 har lyssnarna börjat svika programmen. 1996 hade NRJ 837.000 lyssnare enligt RUAB:s mätningar, senaste mätningen visade på 546.000 lyssnare. I Stockholm har man tappat mer än hälften av lyssnarna, från 223.000 till 101.000 lyssnare. Bertil Damberg som var med och startade kanalen och var VD i 3 år tror att anledningen är att man medvetet plockat bort den svenska profilen och istället (på order uppifrån) anpassat sig till den Europeiska linjen som haft till syfte att alla NRJ-stationer ska låta lika. Jay Supowitz som är NRJ:s VD i Sverige vill inte kommentera raset bland lyssnarna.

I On Air läser jag ett citat från Public Access som berättar att NRJ driver en kampanj mot att staten tar ut för höga koncessionsavgifter. Under parollen ”Don’t mess with my radio” uppmanar man lyssnarna att gå in på stationens hemsida och fylla i ett formulär i protest mot för höga koncessionsavgifter till staten. Totalt betalar man 29 miljoner i avgifter, och skyller dessa på att man går med förlust. Med 21 stationer ger detta drygt 1 miljon per station.

On Air kommenterar det hela med att NRJ ju har sig själva att skylla eftersom man i högsta grad var med om att trissa upp priserna när den frivilliga budgivningen genomfördes. Licenserna gick ju till högstbjudande och NRJ tillhörde de som verkade ha obegränsat med pengar för att få så många licenser som möjligt.

Kanske ska man också tänka på att lyssnarna allt mer börjar bli irriterade och trötta på att de kommersiella stationera låter så lika och enformiga. Man kan lika gärna köpa senaste Absolute Music samlingen och då slipper man dessutom löjlig reklam.

Och i en tredje notis om NRJ ser jag att NRJ:s hemsida hackades den 23 augusti. Plötsligt gjorde nätverkets hemsida reklam för LSD. Vad fjantarna bevisade med det vet jag inte, antagligen att dom saknade vett.


DX-träffar 2003

Gillar du att åka på DX-träffar? Med tanke på deltagarna på DX-Parlamentet är vi inte många. EDXC har gjort en sammanställning över träffar runt om i världen nästa år.

Mars 7-8: Winter SWL Festival in Kulpsville, USA. Se mer på http://www.swlfest.com.
Maj 16-18: DSWCLOI DX Camp and Annual General Meeting i Vejers Strand på Jylland, Danmark. Se mer på http://www.dswci.org.
Juni 13-15: SDXF:s DX-Parlament i Morokulien, Sverige/Norge. Se mer på http://www.sdxf.org.
Juni ?: International DX and SW meeting i St. Petersburg, Ryssland.
Augusti ?: Mexican DX Meeting hålls årligen i början av augusti. 2003 i Tizayuca, Hidalgo. Mer info från mnhajz@hotmail.com.
Augusti 15-17: EDXC-Meeting är planerat till Frankfurt i Tyskland. Se mer på http://www.edxc.org.

Mexico och USA är väl omöjliga, men vi kan kanske ses på något möte, t.ex. Morokulien. Där var trevligt förra gången.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

Vi befinner oss just ni i en tid av växling. När jag skriver detta har vi ännu inte lämnat sommartiden och gått in i vintertiden. Men vi vet att en del stationer gör förändringar 27 oktober. Tyvärr har jag inte kännedom om några frekvensändringar. Däremot har jag förhoppningsvis fått tiderna rätt. Hör alltså av er om ni har andra uppgifter än vad som står i listan.
0545-0600SvNHK - Radio Japan 11915 kHz (via Gabon)Dagligen
0600-0620SvVatikanradion 1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
1045-1100SvNHK - Radio Japan 21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1830-1900SvRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzMånd Onsd Fred
1830-1900NoRysslands Röst, Moskva 1494, 7360 och 9820 kHzTisd Torsd
1940-2000SvVatikanradion 1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma 9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma 9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred

Sex i radio part 1

Och sedan var det då dags för månadens ”tramp i klaveret”, avdelning radiostationernas kamp om lyssnarna. Månadens pris för ”överdriven fantasi” går till The Voice i København på 104,9 MHz. Under sensommaren arrangerade man tävlingen ”Sex i radion”. Pga det varma vädret, hävdade man, hade köpenhamnarna svårt för att få utlopp för sina sexuella behov inomhus. Alltså arrangerades en tävling i att idka sex utomhus istället.

På stationens hemsida fanns ett formulär som man kunde fylla i. Där fick man bland annat ange vad man tänkte göra. De intressantaste förslagen valdes sedan ut och skulle utföras en vardag mellan 0700-0730. Alla utvalda fick en premie på 2000 kronor och sedan skulle det bli en omröstning på hemsidan bland lyssnarna där förstapriset var 15.000 kronor.

För ordningens skull hade man poängterat att sex är mycket mer än bara samlag.

Tyvärr (nja, lyckligtvis kanske) förtäljer historien i DX-Fokus inget om ifall det hela blev genomfört, och vem som i så fall vann (och vad dom i så fall gjorde).

Håll med om fantasin ibland löper amok!


Sex i radio part 2

Detta mitt älsklingsteman, dvs vansinniga och sjuka idéer som radio- och TV-stationerna får i sin kamp om lyssnarnas (och tittarnas) gunst, fick en del mediapublicitet nyligen. Och det hela diskuterades också ganska livligt i ett par e-postlistor som jag prenumererar på, bl.a. swprograms.

Vad det handlade om var de båda eftermiddagsvärdarna Opie och Anthony på WNEW-FM i New York. Ja, det kanske ska påpekas att det handlade om de numera f.d. eftermiddagsvärdarna på WNEW-FM. Opie och Anthony har även tidigare varit kontroversiella, och om jag inte fått diskussionen om bakfoten så var det inte första gången dom gjort övertramp och fått röd flagg.

Vad hände då?

Jo, Opie och Anthony fick den geniala idén att uppmana lyssnarna att idka sexuellt umgänge med sin partner (dom uttryckte det visst på annat sätt - men detta är en familjetidning) på olika offentliga platser. Och det var ju en smart idé om man ville ha lite publicitet. Och som vi vet (tror) så är ju all publicitet god publicitet. Det hela hade väl hur som helst kunnat passera som bara ännu ett i raden av dåliga idéer om det inte varit för att ett par tog fasta på förslaget på radion och genomförde sin akt i den katolska St. Patricks Cathedral. Och till otur för diverse inblandade lyckades paret inte vara tillräckligt diskreta utan fick publik som tillkallade polis.

WNEW-FM kände att FCC skulle nog inte bli nådiga, så Opie och Anthony fick en spark i ändalykten och direktören och programchefen blev suspenderade.

PS. Lite senare ser jag i DXLD att WNEW fick böta $ 21.000 efter en dom från FCC.


Mer nya chefer

Trans World Radio har fått en ny chef. TWR bildades 1954 av amerikanen Paul Freed, och han var också organisationens ledare under 40 år, fram till 1994 när hans landsman Thomas J. Lowell efterträdde honom. Lowell har nu trappat ner (han är fortfarande medlem av TWR:s styrelse) och har efterträtts på VD-stolen av britten David G. Tucker. Tucker är född i Wales och blir alltså första icke-amerikan i toppen på TWR, som i dag är världens mest utbredda kristna radioorganisation. Tucker har tidigare gjort karriär inom ett av BP:s dotterbolag, men samtidigt också varit starkt engagerad i olika evangelisationsprojekt i Wales. Trans World Radio (med samarbetspartners som Norea Radio) sänder idag 1.800 timmar med kristna radioprogram varje vecka. Via kortvåg, mellanvåg, satelliter, Internet och lokala FM-stationer.

Ringsted Radiomuseum

Danmarks enda Radiomuseum är hotat. Ringsted Radiomuseum som började skapas för 10 år sedan hålls öppet genom ett samarbete med Ringsted Museum. Byggnaderna har byggts samman genom ideellt arbete från medlemmarna i Radiohistorisk Forening Ringsted och kan hållas öppet för allmänheten genom samarbetet med Ringsted Museum. Ringsted kommun har nu för avsikt att dra in bidraget till sitt museum, vilket kommer att innebära att det läggs ner. Och möjligheterna för Ringsted Radiomuseum att visa upp sina över 3.000 apparater försvinner.

Det finns planer på att flytta hela museet till någon annan stad i Danmark. Att det ligger i just Ringsted beror på kopplingen till Teknisk Skole Ringsted som under mer än 40 år utbildat radio- och TV-reparatörer. Läst i Dagbladet Ringsted via Eric i ddxlk:s epostlista.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

I nästa nummer av Eter-Aktuellt är det tänkt att finnas en ny Engelsk­sändarlista. Ni är alltså mer än välkomna med bidrag i form av korrigeringar och rättelser, eller bara synpunkter och idéer. Denna gången blir det mest nya scheman. Tänk på att det finns alltid en aktuell lista på ShortWaveListener Now:
http://www.swl.nu/listen

AUSTRALIEN Vision International beräknar följande schema för vinterhalvåret (nåja det är sommarhalvåret där nere):
0130-020017775
0900-130013685
1300-163013690
1630-190011685

ECUADOR HCJB har från 27 oktober tänkt sig att sända följande engelska program mot Europa:
0230-040012040 (främst till Australien väl?)
0700-09005965
2000-220011895

ITALIEN IRRS-Shortwave ska ha följande schema under vintern:
0630-073013840Mo-Fr
0900-140013840Sa-Su
IRRS planerar att teckna avtal med andra stationer för att sända ut de program som man nu distribuerar.

NYA ZEELAND Radio New Zealand International har annonserat att följande schema ska gälla från 27 oktober:
1650-175011980Mo-Fr
1751-205015265 
2051-050517675 
0506-070515340 
0706-110511675 
1106-130515175Irr

SCHWEIZ Swiss Radio International har jag också hunnit få ett schema för:
0730-08009885J 13790J 17665S
0830-090021770S
1730-18009755J 13790J 15555S
1930-20309755J 13660M 15485J 17660M
2330-24009885S 11660M

STORBRITANNIEN BBC World Service har faktiskt en del program även under november. Lite förslag har jag att komma med.
* Hip-Hop Outernational sänds 16 november och handlar naturligtvis om just Hip-Hop musik. Dj Vadim ska söka dess rötter och dagens musik. Eu lö 0930 och MÖ 0830.
* The Caribbean Connection om de karibiska musikrötterna i Storbritannien. 23 november och 3 veckor framåt vid samma tider.
* Off the Shelf är vanlig hederlig högläsning ur en bok varje dag i veckan. V 46 A Foreign Field (en kärlekshistoria från 1:a världskriget), v 47 The White Spider (om bergsklättring) och v 48 Cold Comfort Farm (en klassisk komedi). Eu må-fr 0845 & 2245 samt ti-lö 0445. MÖ må-fr 0745 & 2045.

SYDAFRIKA Channel Africa tänker sig följande engelska program under vintern:
0300-03309525
0400-04305955
0500-053011710
0600-063015215
1300-145511710 17725 21760 (endast lö sö)
1500-153017725
1600-16309525
1700-173017870
1800-183017870

TURKIET The Voice of Turkey ska ha följande schema för vintersäsongen från 27 oktober.
0400-05006020/North America and Europe/
2300-00006020/North America and Europe/
1930-20309890/Europe/
2130-22309525/Australia and Asia/
2300-00009655/North America and Europe/
1330-143017690/to Australia and Asia/
1330-143017815/Europe/

UNGERN Radio Budapest International med sitt vinterschema är nästa för publicitet.
0200-02289835/Nordamerika/
0330-03589835/Nordamerika/
2000-20286025 7135/Europa/
2200-22283975 6025/Europa/

UNITED NATIONS United Nations Radio ska ha sina ordinarie sändningar till Afrika och Mellanöstern så här:
1730-1745 7170(Mey) 15495 (Ske) 17580 (Asc)må-fr

Radio UNMEE läser jag om i EDXP. Detta är the Voice of the United Nations Pease Keeping Mission in Ethiopia and Eritrea och man sänder via Merlins sändare i Abu Dhabi.
0515-053015215ti
1945-200013735fr
De första 45 minuterna av timmen är på lokala språk.
http://www.un.org/Depts/dpko/unmee/radio.htm


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein