franson franson

Torget 8/2002

För Kortvågslyssnare


Välkomna till ett Torg som nästan fick hålla helgstängt. Skrivhelgen för EA kolliderade med valdagen i Sverige. Och eder skribent är även en försvarare av demokratin. Dvs jag är valförrättare. Som ordförande för distrikt ett här i Åstorp tillbringade jag hela söndagen från ca 0730 i vallokalen. Men räkningen gick fint och jag var i säng efter redovisning och allt före halv tolv. Det är ett kul jobb att vara valförrättare!

Helgen tidigare inleddes min utförslöpa. Det känns trist att behöva säga det, men eder skribent har nu passerat 50-strecket. Inte kul alls. Men det kändes faktiskt ingen skillnad.

För övrigt finns det inte så mycket att säga. Jag hoppas att ni trots de problem som varit (som ni slipper tänka på) så har ni här framför er 4 sidor. Jag hoppas att det finns något av intresse.

Slutligen konstaterar jag att kändisadvokaten Leif Silbersky aldrig åker utomlands utan sin kortvågsradio. Smart snubbe!


Tystad röst

Zimbabwes oberoende radio, Voice Of the People (V.O.P.) fick sitt kontor i Harare förstört i en explosion den 29 augusti.

Strax efter midnatt kom två beväpnade män fram till den vakt som stod utanför och uppmanade honom att avlägsna sig. Därefter kastade dom in en bomb genom ett fönster varvid hela huset (ett envåningshus) totalförstördes. Ingen har tagit på sig ansvaret för bombattentatet, men styrande presidenten Mugabe och hans supportrar har fått skulden i den internationella kritiken. Ingen skadades vid attentatet. Voice of the Peace sände från sändare på Madagaskar. Stationen har varit starkt kritisk till Mugabes sätt att styra Zimbabwe.


Money for nothing

På eBay (och andra liknande ställen förmodare jag) kan vi se bevis för att mänsklighetens resurser inte är helt demokratiskt fördelade. Med jämna mellanrum arrangeras det aktioner där man skickar något år gamla WRTH till DX-are i fattigare länder eftersom boken trots allt blir ganska dyr att köpa. Samtidigt säljs det gamla WRTH för fantasisummor. Nyligen såldes på eBay en WRTH 49 för 260 £ och en 50/51 för 205 £. Andy Sennit kommenterade det hela med att påminna om det utbrott av ilska som utbröt när man höjde priset för en ny WRTH till $ 24,95. I början på 50-talet kostade WRTH $ 1,25.

Även en hel del annat med DX-anknytning har sålts för fantasisummor på eBay. Gamla QSL-kort från Moskvaradion har inbringat 7-8 dollar styck. En del verkar ha alldeles för mycket pengar!

Man skulle kanske gå igenom sina gamla gömmor!


SALUHALLEN

Användbart och meninglöst till salu för DX-are

Jag kommer ihåg att för en tid sedan var det en långtradaråkare som målat sin lastbil med reklam för Radio Sweden International när han körde på turer ut i Europa. En inte helt misslyckad väg för att få lite uppmärksamhet kan tyckas.

I Radio-Kurier läser jag att en åkare i Tyskland har målat en del av sina lastbilar med reklam för ERF, Evangeliums-Rundfunk (som väl är Trans World Radios samarbetspartner i Tyskland). Han har gjort det på egen bekostnad. ERF säljer också en modell av en av lastbilarna för 25 Euro plus porto. Bilarna är i HO-skala, dvs 1:87. Om du har en modelljärnväg kanske det skulle passa in? ERF, Postfach 1444, 35573 Wetzlar, Tyskland, Tel 0 64 41 - 95 70, e-post erf@erf.de.


ShortWaveListener Now
med
Listen to the World - Lyssna på Svenska - Torgets webbversioner

http://www.swl.nu


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Metro FM, Metros nystartade radioprojekt i Stockholm hotas redan av nedläggning läser jag i Dagens Medias nyhetsbrev. För lite annonser och för hög licensavgift uppges vara skälet.

* En utredning inom VOA har föreslagit att man ska stänga sina kontor i Hong Kong, Mexico City, Tokyo, Brussels och Geneva för att finansiera ett nytt program riktat till Iran. Journalister på VOA hävdar att förslaget bara är framlagt för att straffa journalisterna för att ha sänt vad Vita Huset tyckte var olämpliga intervjuer (bl.a med talibanernas ledare Mulla Omar).

* David Bobbett som tog över som redaktör för WRTH för några år sedan har slutat. Nicholas Hardyman som ger ut WRTH:n sedan nystartade bolaget WRTH Publications Limited tog över boken från Billboard för några år sedan ska fortsätta utgivningen uppger han.

* USA:s propagandastation för Mellanöstern, Radio Sawa, har fått frekvensproblem. Sändaren på 981 kHz på Cypern har man tvingats flytta till 990 kHz efter klagomål på störningar från bl.a. Grekland, Bulgarien och Egypten. Enligt ITU:s frekvensplan är maxeffekten på frekvensen 100 kw. Radio Sawa sänder med 500 kw. 990 kHz är tilldelad Libanon enligt frekvensplanen och kommer troligtvis att skapa nya klagomål.

* Radio Malaga i norra Tyskland är på jakt efter världsrekordet tydligen. Jag läser i DX-Fokus att FM-piraten den 22 juni blev rädad av telemyndigheterna för 25:e gången. Bara en vecka efter att myndigheterna vid räd 24 tagit hand om två radiosändare.

* Det är nu klart att Radio Finland lägger ner sina sändningar på främmande språk från 27 oktober. Endast finska, svenska (och ryska) ska bli kvar medan de engelska, tyska och franska programmen läggs ner för att spara pengar. Det lämnar Radio Sweden ensamma i etern.

* Via AWR WaveScan läser jag att den amerikanska DX-aren Ernie Cooper har avlidit. Ernie som började DX:a 1933 avled i april i en ålder av 83. Det som ger anledning till dessa rader är det faktum att det var Ernie som en gång i tiden införde en hel del av de förkortningar som vi ibland använder. T.ex SS för spanska, EE för engelska, FF för franska osv. SS betyder Spanish speaking och sedan blev resten en följd av det.

* Efter en tid av ”fritt fram” har man nu börjat censurera underhållningen på den Afghanska TV:n. Kvinnlig sång och en del allt för ”romantiska” eller våldsamma indiska filmer tillhör det som numera stoppas. Fast ”censuren” stoppades efter några dagar genom ett regeringsdekret.

* Storbritannien ska slopa sitt förbud mot utländsk ägande inom etermedia vilket har gjort att bland annat AOL och Disney framfört sitt intresse för att investera. RTL tycker däremot att britterna ska vänta med att släppa in amerikaner tills amerikanerna själva accepterar utländsk ägande. I USA får utlänningar äga max 25%. Gissa varför australiensaren Rupert Murdoch numera är amerikanska medborgare....... Läst i MediaScan.

* Det kan ha sina sidor att vara bortrest några dagar. När den australiensiska dx-aren Bob Padula gjorde en Jorden Runt resa under 40 dagar (bland annat med besök på EDXC-mötet i Pori) möttes han av 1.500 mejl i e-postlådan när han kom hem. 1.300 av dessa katalogiserade som spam junk.

* Ibland kan små nyheter var spännande nyheter. I en liten notis i DXLD berättas att den nordamerikanska nationalsporten baseboll är på väg ut och ersättas av den riktiga formen av fotboll (dvs den där man använder fötter -soccer kallad i NA istället för deras form av fotboll där man använder händerna). När den ena sportkanalen i Canada visade toppmöte i baseball mellan Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers lockade detta 44.000 tittare. Samtidigt visade en annan sportkanal fotboll (kvartsfinal i JVM för flickor mellan Japan - Tyskland) som lockade 55.000 tittare.....

* Varje gång något stort händer får vi nya bevis för hur viktig kortvågen är. 11 september förra året ville ”alla” lyssna på webbsändningar och titta på de stora nyhetskällornas hemsidor. Som resultat kraschade servrarna. Att lyssna på webbradio när något stort händer är dömt att misslyckas. För många användare! När de stora översvämningarna drabbade Tjeckien blev webbservern med Radio Pragues program överbelastad. Är det någon som har hört talas om en kortvågssändare som kraschat pga för många lyssnare?

Från Teleprintern

* 3 maj nästa år fyller Deutsche Welle 50 år. Detta kommer att firas med ett minnesfrimärke. Just nu pågår en tävling om bästa motiv.

* Voice of Islamic Republic of Iran verkar ha bytt namn till IRIB World Service ryktas det om.

* VOA har stängt sin anläggning i Belize. Denna innehöll 2 x 100 kw på MV (1530 och 1580 kHz).

* Pga elbrist i Albanien har AWR planer på att flytta delar av sändningarna från Albanien till Österrike.


Nya chefer här och där

Voice of America byter direktör. Den konservative Robert Reilly drar sig efter bara ett år tillbaka som högsta höns på VOA. Detta efter ett antal konflikter med journalisterna. Reilly har vid flera tillfällen intervenerat för att stoppa inslag som han ansett vara olämpliga, dvs i korthet allt för kritiska mot Vita Husets politik. Ny direktör är David Jackson som har en lång bana som journalist bakom sig. Jackson inledde sin journalistkarriär på Chicago Daily News 1974. Han började jobba för Time magazine i Chicago 1978. Han stannade på Time i 23 år tills han förra året anställdes av USA:s försvarsdepartement som ansvarig för DefendAmerica.gov, en webbsida med ansvar för att förklara USA:s krig mot terrorismen. Vita Huset och republikanerna uppges vara upprörda över att Reilly tvingats bort. Broadcasting Board of Governors som ansvarar för anställningen domineras fortfarande av personer tillsatta under Clinton-tiden men den Bush-trogna Reilly tillsattes av Bush.

Även Radio Sweden har fått en ny chef, Anne Sseruwagi har efterträtt Finn Norgren som är upptagen med ett biståndsprojekt i Rwanda. Anne kommer från SR:s finska program Sisuradio.

Ännu en station som fått skifte på toppen är IBA i Israel. Nachman Shai har avgått som ordförande för IBA efter en konflikt med premiärminister Sharon. Shai stod oppositionspartiet Labour nära, och han kommer nu troligtvis att ersättas av en av Sharons egna Likud supportrar.

Voice of Vietnam slutligen har fått en ny generaldirektör läser jag i DX-Fokus (som citerar RNMN). Tran Mai Hanh har fått sparken med omedelbar verkan efter inblandning i en korruptionsskandal och ny GD är Vu Van Hien.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

Om du gillar att titta på gamla radioapparater kan ett besök på den här danska webbplatsen vara värt mödan.
http://www.radio.gort.dk

Eike Bierwirth har på sin hemsida:
http://www.eibi.de.vu/
lagt ut ett rapportformulär på ryska, med instruktioner. Formuläret finns tillgängligt både i Wordformat och som PDF-fil. Det finns också tillgängligt ett ryskspråkigt PPC för den som så önskar.


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Våren 2002 gjordes en lyssnarundersökning i Italien. Den stora sensationen var Radio Sport Network som i mätningen fick 91.000 lyssnare. Det intressanta med den siffran är att Radio Sport Network inte har börjat sända än..... Och sådana resultat gör ju att man undrar hur tillförlitliga siffrorna rent allmänhet är.

Ungefär lika tillförlitliga som en del opinionsundersökningar inför valet i Sverige. En del av dessa dagliga undersökningar innebar att man ringt upp 300 personer. Om alla svarat innebar det att 1% motsvarar tre personer. Den statistiska felmarginalen blir ju så stor att de sensationella uppgångarna och nedgångarna med någon procent hit eller dit ju var rena rama nyset.

I BDXC:s Communication där jag läst detta fortsätter Stafano Valiante med att vidareutveckla hur tillförlitliga siffrorna egentligen är. I Italien ringer man upp och frågar vilken station folk lyssnar på. Kan man vara säker på att folk verkligen kan skilja på Radio Italia, Italia Radio, Radio Italia Anno 60 och Italia Network och säger rätt?

I England har Kelvin MacKenzie gjort en egen undersökning av lyssnarsiffrorna i en del av England. LBC fick då 7x så många lyssnare som vad Rajar redovisar, BBC London 6x, Talksport 4x medan t.ex. Classic FM, Jazz FM, Capital Gold och Star FM minskade. Man använde en helt annan metod.

Konkurrensförhållandena i Storbritannien mellan BBC och de kommersiella stationerna är oförändrat (om man nu kan lite på dom). BBC har totalt 52,6% av lyssnarna medan de kommersiella stationerna har 45,5%.
BBC Radio 18,3%-
BBC Radio 215,5%-
BBC Radio 31,1%-
BBC Radio 411,3%-
BBC Radio 5 Live4,9%+
BBC local&/regional11,3%-
- eller + visar om det går upp eller ner. Men skillnaderna handlar om 0,1% med undantag för BBC Radio 5 Live.

På den kommersiella sidan ser vi följande:
TeamTalk 2520,2% 
Classic FM4,9%+
talkSport1,8%+
Virgin Radio AM1,2%-
Lokala kommersiella stationer37,5%-
Det ska påpekas att siffrorna är från 2:a kvartalet som ni förstår.


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Såja, då var vi komna till den sista sidan. Inte så mycket, men vi börjar närma oss slutet på perioden, och man sparar sig väl till den stora dagen, den 27 oktober när det är dags för byte. Glöm alltså inte att meddela mig om ni får vinterscheman från några stationer.

* JUGOSLAVIEN Radio Yugoslavia verkar ha lyckats återuppta sina kortvågssändningar. När detta skrivs har jag bara sett sporadiska uppgifter. Men om man fortsätter med det schema som gällde när man tvingades sluta så är detta vad som gäller:
0000-00309580 /nAm/mo-sa
0430-05009580 /nAm/ 
1830-19006100 /Eu/ 
2100-21306100 /Eu/ 
2200-22307230 /Aus/mo-fr su

* STORBRITANNIEN BBC World Service tar vi ett par rader om också.
* Masters of Country Music är en serie om countrymusikens legender. 3 delar med början 26/10. Eu/MÖ lö 0830.
* Meridian - Writing´s World Book Club, BBC:s World Book Club kan ni inte ha missat. 29 oktober till Eu on 0805, 1805 och to 0005 och till MÖ on 0705, 1605 och to 0005.
* The Count of Monte Cristo av Alexander Dumas låg jag i min ungdom och sträckläste i soffan där hemma minns jag. Från 14 okt finns det en chans att höra boken i 9 delar. Till Europa lö 2105, sö 0830 och fr 0305 och till MÖ lö 1305 och sö 1930.

* RYSSLAND Voice of Russia ska numera ha följande schema för de engelska programmen:
0100-02007180 9725 11825 12000 17595
0200-03007180 9725 12000 17595 17660
0300-0500603 1548 7180 11750 20000 15455 17650 17660 17690
0500-0600603 1323 1548 17635 17685 17795 21790
0600-0700603 1323 15490 17635 17685 17795 21790
0700-0800603 1251 1323 15490 17495 17525 17635 17675 17685 17795
0800-0900603 1251 15490 17495 17525 17635 17675 17685 17795
1400-15001251 1323 1386 7390 9745 12055 15560 17645
1500-15301494 4940 4965 4975 7325 7390 11500 11985
1530-1600972 1494 4940 4965 4975 7325 7390 11500 11985
1600-1700648 1494 7350 11985 15540
1700-1800648 1251 1269 1494 7310 7360 9745 9775 9820 11510 11675 11985
1800-19001494 7300 7310 7360 9480 9745 9775 9820 11870
1900-20001386 7310 7330 7350 7360 7440 9775 9820 15735
2000-21001323 1386 1494 7330 7350 7360 9775 9820 11980 15735

* U.S.A. KNLS uppe i Alaska ska fram till slutet av oktober använda följande schema:
0800-090011765
1300-140011870
vilket alltså gäller de engelska programmen.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

* NOREA RADIO Vägen till Bibeln, som är det program Norea sänder finns numera också tillgängligt på Internet berättar Norea i sitt sommarbrev. Http://www.ttb.org är adressen. Över 100.000 träffar på en månad för det svenska programmet skryter man med. Lite bättre än http://www.swl.nu!

0500-0520SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 7360 och 9820 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 7360 och 9820 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred


That´s it. Vi hörs och ses.
73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein