franson franson

Torget 7/2002

För Kortvågslyssnare


Hej vänner
och välkomna till höstens första Torg. När ni läser detta i Eter-Aktuellt är sommaren över. Men själv sitter jag och skriver mitt i sommarvärmen, men den går mot sitt slut.

Framför er har ni 5 sidor (och sedan ytterligare några sidor av Torgets bilaga, EA) med för hoppningsvis blandat innehåll. Er redaktör har just nu sin sommarsemester, en semester som i högsta grad tillbringas på cykelsadeln. Min minsta son, Kimmy, har som sitt största nöje (förutom att rita på väggarna) att ut och åka cykel. Jag tror aldrig jag har cyklat så mycket som nu. Men det mår den gamla kroppen bara bra av så jag ska inte klaga.

För övrigt har det tydligen framförts klagomål på att det förekommit felaktiga upplysningar på Torget (och EA). Tyvärr är detta något vi får leva med, vi kan inte vara sämre än den professionella pressen. Vi är ju bara amatörer som gör detta på vår fritid utan lön och ersättning. Vi hörs om en månad!


POPULÄRAST

Omröstningar, statistik och annat kul

Den kommersiella radion i England tappar mark läser jag. 1999 var BBC:s försprång över de kommersiella stationerna 2,8 procent. Idag är BBC:s försprång ökat till 7 procent. De kommersiella radio-stationerna klagar över att BBC kan ändra sitt utbud fritt medan dom måste få klartecken från Radio Authority varje gång. Men en kommentar i BDXC:s e-postlista tycker att de kommersiella stationerna har sig själva att skylla. Dom valde en gång att alla bjuda på nästan exakt samma musikutbud utan någon variation. Och det är detta som straffar sig, medan BBC har visat sig vara flexibla.

Skillnaden med Sverige är att vi väl ligger lite efter. Men visst gräver den kommersiella radion delvis sin egen grav med enformiga spellistor.


NÄTTIPSET

Månaden tips på en bra nätadress

Icom, Kenwood och Yaesu

http://www.ab7sl.com/index.html?row1col2=links.html
ska det finnas manualer, scheman osv för ett stort antal mottagare och annat från ovan nämnda tillverkare. Undertecknad som är teknisk idiot när det gäller elektronik lär inte begripa något, men det finns det kanske dom som gör.


Fantasin slår till igen

Att radion är användbar när man ska spionera vet vi alla. Men ibland blir fantasin lite väl avancerad. Via Claes Olsson har jag fått ett klipp från Charlotte Sun Herald i Florida som berättar om ett CIA projekt på 60-talet.

Projektet gick under namnet ”Acoustic Kitty” och det gick ut på att man opererade in batterier och avlyssningsutrustning i en katt (svansen som antenn). Tanken var att katten skulle kunna användas för att avlyssna verksamhet som man hade svårt att komma åt. Katten kunde ”sända” konversationen till en avlyssningsstation i närheten.

CIA hade jobbat med projektet i 5 år när den första katten skulle sättas i bruk. Hela projektet fick dock snabbt avbrytas sedan den första katten omedelbart blev överkörd av en taxi.

Källa enligt Charlotte Sun Herald är en intervju med f.d. CIA officeren Victor Marchetti i Daily Telegraph i London.


GAMLA GODINGAR

En nostalgitripp i etervärlden

Ska det vara en Emerson från 1954 i moderiktig röd plast? Hämtad från boken Radios redux, listening in style av Philip Collins.

NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* Det finns krav från de tjeckiska myndigheterna att RFE/RL ska flytta från centrala Prag, bland annat av säkerhetsskäl. Ett av de alternativ som finns är att flytta till Riga, det finns gott om plats i radiohuset i Riga.

* Värmeböljan som även drabbat Sverige fick i Holland den konsekvensen att RN fick stänga ner sändare i Flevo. Kylanläggningen hängde inte med och det blev för varmt i sändarhallen. Under sommaren har man också drabbats av en eldsvåda i Flevo som tvingat RN att stänga sändare.

* Sedan SVT profilerade SVT1 och SVT2 så att SVT1 skulle vara mer av en masskanal medan SVT2 skulle vara mer specialiserad har SVT1 passerat TV4 och är nu återigen den största kanalen vad gäller tittare. Men sammanlagt har SVT tappat över 200.000 tittare om dagen sedan ändringen. Frågan är om den då var så lyckad?

* I Italien har Berlusconi lyckats få bort två populära programledare på RAI:s TV. Båda har nyligen av Berlusconi beskyllts för att vara ”kriminellt negativa” till honom. Strax efter försvann deras program från programtablån hos statliga RAI. För övrigt kan vi konstatera att 2/3 av TV-tittarna i Italien anser att TV-reklamen är bland det mest underhållande på TV:n!

* Även i Irland har det nu blivit uppror sedan det irländska fotbollsförbundet sålt sändningsrätten till BSkyB istället för någon av de markbundna kanalerna. BSkyB betalade mest, men det är bara 1/5 av irländarna som kan se kanalen. Krämarna styr fortfarande idrotten! På många håll börjar dock pengarna sina från de kommersiella aktörer som köpt upp sporträttigheterna. Och vid sidan om IT- och Telkom-bubblorna är detta en bubbla på väg att spricka. Kirsch konkurs i Tyskland är bara ett av många bevis på detta.

* Den gamla KV-sändaren i Riga på 5935 används ibland för tester. Nu senast testade brittiska Laser Radio i juli. Intrycket är tidigare att mottagningen lämnat en hel del övrigt att önska i målområdet. Men Laser Radio verkar relativt nöjda och siktar på sändningar varje söndag med program ”of interest for radio hobbyists, anoraks and radio amateurs” blandat med musik från 60-, 70- och 80-talet.

* FEBA på Seychellerna är oroliga för sin framtid. Myndigheterna har torrlagt ett stort strandområde i direkt anslutning till sändaranläggningen vilket gjort att man hamnat mycket längre från vattnet. Samtidigt växer bebyggelsen närmare och närmare.

* Sportkanalen TEAMtalk252 som tog över LV frekvensen 252 kHz efter Atlantic 252 blev inte långvarig. 31 juli stängde UKBetting plc av mikrofonen och lämnade över de 80% av aktierna i Radio Tara man ägde till RTE som ägde de övriga 20%. Man köpte innehavet i december 2001 för 2 miljoner pund och har sedan dess tappat 60% av lyssnarna och förlorat 2,2 miljoner pund. Det finns tydligen flera intressenter villiga att ta över.

* Radio Sawa (USA:s propagandasändare mot arabvärldens ungdomar) har en ny 600 kw MV-sändare på Cypern. Sändaren placeras nära Cape Greco på sydöstra Cypern och beräknades vara igång i augusti 2002.

* Washington letar efter alternativa platser för KV-sändningarna från Radio Marti till Cuba. Men småstaterna i området trotsar USA. Turks and Caicos, Bahamas och Caymanöarna har alla sagt Nej Tack. Nu senast har Belize sagt Nej. VOA har redan två 50 kw-sändare i Belize som sänder VOA till området. Men man har sagt nej till att Radio Marti skulle få rätt att placera sändare i landet. Något som förvånat och upprört Bush-administrationen.

* En lagändring är på väg i Storbritannien som skulle möjliggöra för utländskt ägande av radiomedia. Och det tog inte lång tid förrän världens största, amerikanska Clear Channel deklarerade att man var intresserade av ett övertagande.

* Radio Mozambique´s MV-sändare i Matola tystnade under juli. Tjuvar hade brutit sig in i sändarbyggnaden och stulit koppardelar. Bristen på koppar är en fara för yttrandefriheten skulle man kunna uttrycka det som.

Från Teleprintern

* Radio Free Europe ska efter 52 år stänga ner sitt program på tjeckiska. Mission accomplished! Senaste mätningen visade att lyssnarsiffran låg på 0,4% av befolkningen.

* Radio Polonia kommer med största sannolikhet att stänga ner sina gamla uråldriga KV-sändare. Man ska istället skriva avtal om att sända via Jülich i Tyskland och via Slovakien.

* Radio Afghanistan är tillbaka på kortvåg - via Norge och Abu Dhabi.

* Dr Gene Scott ska utvidga anläggningen med en ny 100 kw sändare från HCJB, och antenn riktade mot Europa.

* AWR har lagt ner sitt projekt i Argenta i Italien.

* En ”billig” DAB-mottagare har släppts i Storbritannien, och den sålde slut på några timmar sägs det. Bara £99!

* Den 18 juli avled Howard G Rose efter en hjärtattack. Mer känd som Chrispian St. John eller Jay Jackson. Känd bland annat från RNI och Radio Caroline.


Radio Sweden utvidgar

När de flesta andra radiostationer slopar språk för att spara pengar har Radio Sweden sedan 29 juni introducerat två nya språk i sina kortvågssändningar.

1600-1615 på 13850 kHz sänder man nu arabiska på lördagar och kurdiska på söndagar. Det handlar om program som redan tidigare funnits som invandrarprogram. Dessa har sedan en tid funnits tillgängliga via Internet och man har då märkt att det finns ett intresse även i utlandet för programmen.


Ny svensksändare

Nordvästskåne får en ny egen utlandssändare. Bonnierägda Mix Megapol har tagit över den danska närradiostationen The Wave 89,1 i Helsingør och ska sända Mix Megapolprogram riktade till Helsingborg- och Helsingørområdet. Berättar i varje fall Onair via Niklas Johansson i MKVK:s e-postlista. Och det är inte omöjligt, för när jag lyssnar på frekvensen just nu är det Sommaren är kort med Tomas Ledin..... Själv tycker jag att sommaren har varit ganska lång. Hörbarheten nu på frekvensen är dessutom klart bättre än tidigare vilket tyder på att påståendet att Bonnier som andra ”stora” när dom tar över de danska lokalstationerna struntar i reglerna om maxeffekt. Programmen än blandat på svenska och danska. En hel del hämtas centralt, men det produceras också program i Danmark.

SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

DSWCI (Danish Shortwave Clubs International) ger regelbundet ut en frekvenslista kallad Domestic Broadcasting Survey som innehåller uppgifter om alla kortvågssändningar för inhemskt bruk. Genom monitorer runt om i världen försöker man hålla den uppdaterad om vilka frekvenser som är aktiva. Och det finns också listat när stationen senast loggade. Enklast är att beställa den som en .pdf-fil direkt från DSWCI genom att skicka 40 danska kronor (eller 5 euro, 5 dollar, 3 pund eller 7 IRC. Adressen är DSWCI, c/o Bent Nielsen, Egekrogen 14, DK-3500 Værløse, Denmark. Glöm inte att ange e-postadressen.

För samma pris (7 IRC, 3 pund/5 euro/5 dollar) kan du köpa British DX-Clubs Radio Stations in the UK. Detta är ett informativt häfte om alla radiostationer i UK. Adressen är British DX Club, 126 Bargery Road, Catford, London SE6 2LR, UK. Mer info på http://www.bdxc.org.uk.


Sensationell radiostation

KCRW är en unik radiostation, i varje fall unik i Los Angeles. Man framhåller nämligen att man är den enda stationen som låter programvärden själv bestämma vilken musik han ska spela! Och det är ju unikt att det inte finns en dataframställd spellista.

”Jag tycker att de flesta radiostationer är så smala med mycket enformiga spellistor”. ”De flesta stationer kontrolleras av en av de stora kedjorna, som Clear Channel, och då handlar det mest om att glädja aktieägarna.”.

”Skillnaden mellan mig och andra stationer är att om jag gillar en låt får jag spela den”. Berättar Harcourt som är morgonvärd på KCRW. Som har följande regler att bryta.

* Spela mer än en kvinnlig artist i rad.
* Spela oberoende band.
* Lyssna på demoband.
* Skapa en ”free-form” radio show. Jag spelar vad jag vill spela, det finns ingen spellista.
* Utmana publiken.

Onekligen radikala grepp som Ricky Leong berättar om i DXLD.


Arnie stoppad

Professor Arnie Coro från Radio Havana Cuba skulle i slutet av juli ha gästat Canada och bland annat hållit tal vid Ontario Science Centre i Toronto och skulle träffa DX-are och radioamatörer. Men genom klantigheter / politisk demonstration från Canadas ambassad i Havana fick Arnie aldrig visum, trots löften om detta. Något som har skapat en livlig diskussion om Canadas oberoende från USA.

Tydligen var Arnie först och främst inbjuden av de canadensiska radioamatörerna för att delta i deras möte. Och det var också dom som ordnat med alla papper för att det skulle kunna beviljas visum.

Arnie Coro producerar bland annat DXers Unlimited via Radio Habana Cuba.


Engelsksändarlistan

Lyssna på svenska

Torgets webbversion

-

ShortWaveListener Now

http://www.swl.nu


Löjligheter i etervärlden

Månadens löjliga programidé hämtar vi från televisionens värld. I MediaScan hittar vi en Reuterartikel som handlar om James och Laurie Ann Ryan från Washington D.C. som har stämt TV-kanalen MTV och Hard Rock Hotel i Las Vegas på 10 miljoner dollar.

Bakgrunden är att paret Ryan hade åkt på semester till Las Vegas. När dom kom in på sitt hotellrum på Hard Rock Hotel möttes dom av ett lik som låg på golvet, badande i en stor blodpöl, uppenbarligen hade ett mord begåtts på rummet. Paret blev vettskrämda och lämnade chockade, springande rummet men möttes av två säkerhetsvakter som blockerade vägen för dom, och en tredje person.

Efter ett litet tag uppenbarade sig sanningen. Allt hade smygfilmats av MTV inför ett pilotavsnitt av en ny TV-serie, ”Harassment”. Efter ett litet tag dök även programmets värd och producent Ashton Kutcher upp och förklarade vad som hänt.

Harassment kan översättas till trakasserier, och Kutcher beskriver programmet som ”gerilla-liknande Dolda kameran”.

Familjen Ryan har nu stämt MTV, Kutcher och Hard Rock Hotel på sammanlagt 10 miljoner dollar. Jag hoppas dom får pengarna.

Det kan påpekas att programidén tydligen inte kom längre än till inspelning av ett pilotavsnitt.


PROGRAMTIPS

Kortvågen är full av bra radioprogram

Adventist World Radio sänder ett mycket populärt DX-program, AWR WaveScan. Här är det senast av mig kända kompletta schemat. Programmet sänds på söndagar.
0030-01006035 6055Abu Dhabi
0200-02309820Moosbrunn
0330-040011745Abu Dhabi
0400-04307235Meyerton
0430-050011975Meyerton
0500-05305960 6015Meyerton
0600-063015105Meyerton
0830-090017780Meyerton
1000-103011560KSDA Guam
1030-110011930KSDA Guam
1300-133015385KSDA Guam
1300-133017740Abu Dhabi
1330-140015320Abu Dhabi
1330-140011705 11980KSDA Guam
1630-17009385 15450KSDA Guam (ev 17630)
1630-17009600 11850Abu Dhabi
1800-18305970Meyerton
1930-20007130Rimatska Sobota
2030-21009745Meyerton
2130-220011850 11980KSDA Guam
2130-220015355Moosbrunn

Eter-Aktuellt

i allmänhetens tjänst


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska.

Och lite om de andra skandinaviska språken

* NOREA RADIO ska enligt tidigare uppgifter slopa sin kortvågsfrekvens från 12 augusti. Jag har alltså inte tagit med denna i tabellen. Som jag förstått fortsätter man däremot på MV som tidigare.

* RADIO JAPAN har bytt ut sin frekvens i förmiddagssändningen. Sedan mitten av juli sänder man nu på 21730 kHz istället. Tack till Christer Brunström som påpekat detta för mig.

* RYSSLANDS RÖST bytte/byter kortvågsfrekvenser från 1 september. De som står i listan, 7360 och 9820 är de som gäller från 1 september. Skulle du läsa detta under augusti månad är det istället 9480 och 11675 kHz som gäller.

0500-0520SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHzTisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan21730 kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 7360 och 9820 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 7360 och 9820 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio1494 (via Ryssland) kHzMånd - Fred


WORLD WAVES

WW - Din reseguide till engelska program

Alla tider anges i UTC (SNT -1 timme)

Välkomna till en helsida med World Waves. Som vanligt främst med lite korrigerade tider och frekvenser, men också lite program och lite annat.

Glöm inte att ni alltid har möjlighet att skicka korrigeringar och synpunkter till mig. Ni kan inte föreställa er hur lycklig jag blir när det kommer något.

Och som vanligt finns det en komplett uppdaterad engelsk­sändarlista på:
ShortWaveListener Now.
http://www.swl.nu

* AUSTRALIEN Radio Australia är det länge sedan man officiellt hade några sändningar riktade mot Europa. Men vissa frekvenser går fram ändå, om än oregelbundet. Enligt Shortwave magazine rekommenderas följande frekvenser för Europa:
0600-080021725 17750 15415 15240
0800-110021725 17750 15415 15240 9710
1100-140021820 9580 9475
1900-21009500
2200-000013620

* ISRAEL Israel radio har gjort en del justeringar i sitt schema. Enligt de källor jag lyckats skrapa fram så ska det kompletta schemat för engelska program vara:
0400-04159435 15640 17600
1015-103015640 17545
1630-164515615 17545
1900-192511605 15615 15640 17545
Jag har också sett att Israel har planer på en internationell TV-kanal som ska distribueras via satellit. Riktigt var man ska få ihop pengar till detta vet jag inte eftersom statens ekonomi är i mycket dåligt skick. Ockupationen av Pale­stina är dyr och turistinkomsterna sinar av rädsla för blodiga terrordåd. Nyligen avgick en ledande medlem av regeringen i protest mot kraftiga sociala nedskärningar, och det var inte länge sedan kortvågssändningarna var hotade. Fast enligt vissa uppgifter finns det privat kapital som är aktuellt för investeringen i TV-kanalen.

* ITALIEN IRRS har skurit ner sina sändningar, och enligt senast tillgängliga uppgifter är schemat nu:
0530-063013840må-fr
0800-120013840lö-sö
Observera att allt inte är på engelska. Målområdet är Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Men sändareffekten är låg och mottagningen här i vad som får kallas Nordeuropa är inte alltid säker. Det finns påståenden om att man hyr sändare på annat håll istället för att använda sin egen.

* NEDERLÄNDERNA Radio Netherlands Roughly Speaking med Max Ohlenschlager sände sitt sista ordinarie program lördagen den 3 augusti. Programserien var ett ”European lifestyle programme”. De sista 5 veckorna fram till programmet helt försvinner ur tablån kommer man att sända ett speciellt musikprogram med holländska artister. Anledningen uppges vara att Max ska gå vidare till nya utmaningar, som det ju ofta heter.

* NYA ZEELAND Radio New Zealand International har enligt sin webbsida följande schema för tillfället:
1650-17506095mo-fr
1751-185011725mo-fr
1851-221515160 
2216-045817675 
0459-065811820 
0659-11059885 
1106-13059850 
1306-16506095irr

* TAIWAN Radio Taipei International bjuder oss på följande schema för den första timmen. Det finns även en andra timme, men den sänds inte i riktning Europa. Dagligen: News
Må: Jade bells & Bamboo pipes / Let’s learn Chinese (lätt)
Ti: Culture express / Trends / Let’s learn Chinese (svår)
On: Taiwan today / Confucius & Inspiration beyond / Let’s learn Chinese (lätt)
To: Discover Taiwan / New music lounge / Let’s learn Chinese (svår)
Fr: Taipei magazine / People / Let’s learn Chinese (lätt)
Lö: Groove zone / Kaleidoscope
Sö: Great wall forum / Mailbag time

* UNITED NATIONS United Nations Radio har bytt ett par av sina frekvenser. De engelska programmen ska därför numera sändas:
1730-17457150 (Meyerton), 17570 (Ascension) och 17710 (Skelton)må-fr

* USA WYFR, Family Radio ska ha följande engelska sändningar till Europa:
0400-05009355 11580
0500-06009355
0600-07007355 11580
0700-08007355
1600-180018980 21455
1800-190018980
1900-200018930 18980
2000-220018980
2200-230015695

* VITRYSSLAND Belarussian Radio i Minsk ska enligt uppgifter ha sina engelska sändningar:
0200-02301170 5970 7210må on fr-sö
0230-03001170 5970 7210
1930-20001170 7105 7210ti to
2030-21001170 7105 7210ti to


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Tillbaka till Torgets startsida
Tillbaka till ShortWaveListener Now
E-post till torget@swl.nu

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein