franson franson

Torget 4/2002

För Kortvågslyssnare


Välkomna till våren!

Än så länge har våren (i varje fall här nere i Skåne) varit riktigt underbar. Och jag har styrkts i min uppfattning att av alla årstiderna är våren den underbaraste. På klar andraplats kommer sedan hösten. Och sedan är det ett steg ner till trean sommaren som trots detta klart distanserar sistaplatsens vinter. Brrr!

Men det var kanske inte årstiderna vi skulle skriva om. Först ska jag beklaga mig över att jag aldrig hinner med att göra vad jag tänkt. Torget sätts alltid samman under tidspress. Och denna gången värre än någonsin. Men jag hoppas att jag hinner få med en hel del nya sommarscheman i slutet ändå. Jag tänkte denna gången helt enkelt göra så att jag plockar in den del av Engelsksändarlistan som jag har hunnit fixa till vid skrivtillfället. Och hoppas att vi sedan i nästa Eter-Aktuellt får plats med en riktig Engelsksändarlista. När detta skrivs ser det lite illa ut. Men vi får hoppas.

På eterfronten kan vi konstatera att en hel del stationer är under hot. En del har redan beslut om nedläggning, en nedläggning som sker succesivt. SRI i Schweiz är en sådan. Våra nordiska grannar till väster och söder håller också på att så smått lämna kortvågsetern. Jag bara väntar på att vår egen Radio Sweden ska bli hotad. Men det finns de som ökar. Radio Budapest har utökat med några nya språk. Voice of Nigeria ska lägga till bland annat tyska. Och USA fortsätter att lägga till nya språk via RFE/RL. Och antalet religiösa predikanter fortsätter att öka. Även om det finns dom som försvinner också. En liten framtid finns kanske trots allt för kortvågen ändå.

Därmed hoppas jag att vi var klara för denna gången. Jag hoppas att vi ses igen om en månad. Och glöm inte bidragen. Dom gläder alltid.


SVENSKSÄNDARNA

Senaste nytt om sändningar på svenska

Och lite om de andra skandinaviska språken

NOREA RADIO byter sändningstid (svensk tid) för de svenska programmen den 28 april. Detta innebär att man sände 2000-2030 UTC fram till 29 mars. Från 1 april är tiden 1900-1930 UTC för att från 28 april flytta tillbaka till 2000-2030 UTC. Samtidigt lägger man som vanligt till en kortvågsfrekvens i 31 mb. Enligt TWR:s schema skall frekvensen som används fram till 9 augusti vara 9430 kHz. Samma förändringar gäller även de norska sändningarna som ligger efter de svenska.

Jag noterar också att Curt Westman som i nio år jobbat med Noreas projekt ”Vägen genom Bibeln” slutar den 10 augusti. Norea söker nu en efterträdare sedan Curt sagt upp sig. Han vill nu göra något annat. När hela projektet efter 8 år var klart i november förra året hade det producerats 1245 halvtimmesprogram, och man hade gått igenom bibeln från pärm till pärm.

”Nej, jag förstod inte vad jag sa ja till” är hans kommentar på frågan om han visste vad han gjorde när han tackade ja till att påbörja projektet. ”Hade jag förstått det hade jag nog sagt nej”. De första fem årens produktion bekostades av en svenskamerikan som sålde sitt hus för att finansiera projektet. De följande två åren finansierades av Norea Norge och sedan dess har Norea Sverige stått för pengarna.

Allt läst i Noreanytt.
0600-0620SvVatikanradion1260, 1611, 7345 och 9645 kHz Tisd Onsd Torsd Fred Sönd
0545-0600SvNHK - Radio Japan11915 kHz (via Gabon)Dagligen
1045-1100SvNHK - Radio Japan21650kHz (via Gabon)Dagligen
1730-1800SvRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzMånd Onsd Fred
1730-1800NoRysslands Röst, Moskva1494, 9480 och 11675 kHzTisd Torsd
1840-1900SvVatikanradion1611, 7250 och 9645 kHzMånd Tisd Onsd Torsd Lörd
2000-2020SvRAI - Radio Roma9600 och 11755 kHzMånd Onsd Fred
2000-2020DaRAI - Radio Roma9600 och 11755kHzTisd Torsd Lörd
2000-2030SvNorea Radio Sverige1494 kHz (via Ryssland) och 9430 kHzMånd - Fred
2030-2100NoNorea Radio 1494 (via Ryssland) och 9530 kHzMånd - Fred


NOTISTORGET

Korta notiser från eterns värld

* RTL gjorde förra året en förlust motsvarande 1,5 miljarder £. Jämfört med en vinst på drygt 40 miljoner £ året innan. En dramatisk nedgång i annonsförsäljningen uppges vara skälet.

* Pastor Carl McIntire, en av USA:s många svavelosande radiopredikanter har avlidit, 95 år gammal. Efter att av FCC ha fått några stationer stängda startade McIntire 1973 Radio Free America från skeppet MS Columbus. Radioskeppet hade en 10 kw sändare ombord, men projektet blev mycket kortvarigt. Allt enligt information via BDXC:s epostlista.

* Enligt ett meddelande i rec.radio.shortwave den 1 april har Cuba för avsikt att starta en ny MV-station som ska sända med 1.000 kw. Programmen ska vara på spanska och bland annat innehålla cubansk baseball och cigarreklam. Själv noterar jag att meddelandet dök upp 1 april och drar mina slutsatser av detta.

* BBC:s bevakning av Drottningmoderns död i det Kungliga Öriket har vållat debatt på många håll. Tillräckligt eller för mycket? En våldsam debatt blev det eftersom nyhetsuppläsaren Peter Sissons på BBC i TV dök upp i en färgad BBC-slips istället för den svarta slips som finns redo i ett låst skåp på nyhetsredaktionen. Det finns dom som hävdar att britter inte har en lägre IQ än medelinnevånaren på jorden.

* Att samproducera radioprogram verkar bli högsta mode. Senaste exemplet är Insight Central Europe som sänds gemensamt av Radio Austria, Radio Polonia, Radio Prague, Radio Slovakia och Radio Budapest. Tidigare har vi ju på närmare håll Nordic Report från Radio Sweden och Radio Finland.

* WSHB är nu också till salu. CSM ska koncentrera sig på att producera program, inte att sända ut dom. Stationen med två 500 kw KV sändare är till salu för 6,5 miljoner dollar. Den kostade 19 miljoner att bygga.

* En av många mål med den israeliska ockupationen av Palestina förutom en massa mördande har varit att förstöra den palestinska infrastrukturen. Idag trillade det in ett mejl som berättade att i Ramallah har israeliska soldater förstört 3 privata radio och TV-stationer. Byggnad och utrustning har metodiskt förstörts. Även andra radio- och TV-stationer har förstörts.

* I Lettland har myndigheterna stängt Radio Bizness & Baltija, en station som var mycket polulär bland den rysktalande befolkningen. Skälet var att man inte följde lagen som säger att minst 75% av sändningarna måste vara på lettiska. Stationen hade ca 20% av lyssnarna i Riga och var staden populäraste radiostation. Myndigheterna skylle på copyright brott.

* Den jugoslaviska TV:n har slutat med sitt populäraste TV-program. Direktsändningen från rättegången i Haag mot Milosevic. Man har inte råd att betala de 650 schweizerfranc sändningen kostar per timme. Den populära B-92 fortsätter med hjälp av pengar man fått från USA.

* En annan av USA:s högersnubbar med egen piratradio, William Milton Cooper, har skjutits till döds av polis sedan han gjort motstånd när han skulle gripas. Cooper drev The Hour of the Time. Polisen var främst efter honom för vägran att betala skatten. Han hade varit efterlyst under flera år och hävdade bland annat att president Roosevelt hade skrivit under ett avtal med utomjordingar som gav dom rätt att kidnappa amerikaner.

Från Teleprintern

* Kol Israel hotades av nedläggning totalt. Men i sista stund har man fått respit till 1 juli. Vad som händer efter det är oklart.

* Cuba har protesterat mot att amerikanska diplomater på Cuba delar ut radioapparater till oppositionella (speciellt inställda för att lyssna på Radio Marti).

* Voice of Nigeria planerar att ha sändningar på tyska innan sommaren börjar.

* Vatikanradion har flyttat från 527 till 585 MV.

* World Beacon har när ni läser detta lagt ner sina kortvågssändningar. 15 april var det slut.

* RVI har döpt om Brussels Calling till Flanders Today.

* Apropå Lettland berättas att Turkiet gett efter för krav från EU, och det är nu meningen att det ska bli tillåtet att sända radioprogram på kurdiska.

* Virgin Radio har dömts till 75.000£ i böter för olämpligt språkbruk.

* Pakistan har infört sommartid i år. UTC +6 timmar. Det är man först i det området till att göra.

* I Polen har den privata TV-kedjan TVN dömts till böter på 300.000 zloty för att ha sänt sex och naket i samband med Big Brother.


NÄTTIPSET

Månadens tips på en bra nätadress

AIRTIME

Ludo Maes TDP var ursprungligen ett projekt för att lista alla kortvågssändarna. När dom togs i drift, skrotades osv. En databas som ofta används när man skriver artiklar osv. På senare år har Ludo Maes även sysslat med att förmedla sändningstider för den som önskar hyra kortvågssändare. På hans hemsida finns en lista över de sändningar som sker via honom. Här står dock inte via vilken sändare det sker. Men det handlar ofta om sändare i Ryssland. Gör ett besök på:
http://www.airtime.be/schedule.html
Det här är en praktisk väg för den som vill hyra tid för t.ex. en engångssändning. Se t.ex. vad som står om DX-Antwerps jubileumsprogram på annat håll på Torget.

UTTALSHJÄLP

Voice of America har en sajt för hjälp med uttal. Man kan söka på namn t.ex. eller varför inte på land. Tittar vi på Sverige så finns följande med på listan.
BILDT, CARLKARL BEELT
GOTHENBURGGAH-then-berg
PALME, OLOFOO-luhf PAL-meh
PERSSON, GORANYAW-RAHN PEHR-sh-own
SCHORI, PIERREpee-AIR sko-REE
WALLENBERG, RAULraah-OOL VAL-ehn-behr
Själv tycker jag att Wallenberg saknar ett avslutande g. Visst uttalar vi det VAL-ehn-berg?
Och när det gäller Fantomens kompis Goran så hade det ju varit en välgärning om många utländska radio- och TV-uppläsare hade tagit en titt här och sett att Göran heter YAW-RAHN och inte GO-RAHN.

Besök http://www.voa.gov/pronunciations/ och testa själv på konstiga politiker och platser. Det finns även ljudfiler.

MUSEUM OF RADIO AND DOORDARSHAN

All India Radio har ett radiomuseum. På nätet finns en presentation av detta museum
http://allindiaradio.com/v3_document.htm

ALL INDIA RADIO EPOSTADRESSER

Och mer Indien. Detta är AIR:s officiella sida med epostadresser till lokala radiostationer i Indien.
http://allindiaradio.com/StationsEmails.html

WEBSIDESARKIV

Är du nyfiken på vad som stod på en websida för några år sedan. T.ex Engelsksändarlistan. Testa
http://www.archive.org/index.html
och skriv in den webadress ni är intresserad av.

STATIONSLISTOR

Tyska mellanvågsstationer kan ni hitta på:
http://www.asamnet.de/~bienerhj/rundfunk-hs.html

En annan lista, över afrikanska stationer på kortvåg finns på:
http://www.users.waitrose.com/~bdxc/africafreq.rtf

En motsvarande lista men för Latinamerika finns på:
http://www.sover.net/~hackmohr/sw.htm


TÄVLINGSDAX

Att tävla är poppis

DX-Antwerp i Belgien fyller 20 år i år. För att fira detta kommer man att sända ett specialprogram på kortvåg den 25 maj.
0800-09009945 och 17785 kHz.
Sändningen sker från Krasnodar Tbilisskaya i Ryssland via en 100 resp en 250 kw sändare. DX-Antwerp kommer att utfärda ett speciellt QSL-kort för sändningen. Och man kommer också att arrangera en tävling. Under sändningen kommer man att uppge fem olika nyckelord. Den som skickar in i varje fall fyra av dessa tillsammans med en rapport deltar i tävlingen.

Eposta till qsl@dxa.be eller skriv till DX-Antwerp, P O Box 16, B-2660 Hoboken, Belgien.


SALUHALLEN

Användbart och meningslöst till salu för DX-are

För den som inte kan få tillräckligt med nostalgiprylar om Radio Caroline så finns det en hel del sådant att köpa från:
Radio Caroline Sales,
148 Grange Road,
Ramsgate,
Kent,
CT11 9PR,
England.
Det rör sig om videos, T-shirts, skivor, musmattor, böcker osv.

För den som är mycket intresserad finns det en epostlista:
http://groups.yahoo.com/group/RadioCarolineMailinglist

Enligt ett tips från Claes Olsson kan man köpa IRC från danska postverket via postorder. Det går utmärkt att betala med kort. Kolla adressen:
http://www.stamps.postdanmark.dk/


Smart radio?

I ODXA:s epostlista berättade nyligen Brian Smith om en billig kortvågsradio som han hittat i en affär. En Wellson International MT-900 som för 30 Can$ skulle innehålla 8 kortvågsband. Men vilka band!!!!:
1/ 5.6 to 5.9
2/ 7.05 to 7.7
3/ 8.5 to 8.85
4/ 10 to 10.65
5/ 15.63 to 16.15
6/ 17.5 to 18.2
7/ 19.38 to 19.9
8/ 21.35 to 22.25

Vilket ju verkligen är mycket användbara frekvensområden. 41, 16 och 13 mb täcks ju, men för övrigt? Med lite tur kanske man hitta några stationer att lyssna på. Bäst går det nog om man flyttar till Kina som någon lite sneare påpekade. Det verkar vara lämpliga områden för att lyssna på kinesiska home service station. Fast meningen med att sälja radion i Canada är väl inte så stor. Kundkretsen bland resenärer till Kina alternativt kineser som vill försöka höra stationer från Kina kan inte vara stor. Jag misstänker att den som importerat radion inte begriper så mycket.

Om du vill köpa den finns den från Travel Oasis i USA för US$19:95. Kolla in på:
http://www.traveloasis.com/in10banrad.html

Och på tal om radioapparater så har Grundig (i varje fall i Nordamerika) hoppat på tåget med en urverksradio. Priset uppges vara kring 50 dollar och av omdömen i diverse epostlistor verkar den vara fullt acceptabel.


Eterpoesi

På mellanvåg finns det inga program efter kl. 24.00
bara ett ihållande brus
Men på kortvågen knastrar livet fram
Vrid på ratten och tusen sändarstationer snubblar på varann:
Latest News from BBC, Ich liebe dich, Voice of America, Chopin,
Une nuit à Place Pigalle, Bartókkonsert från Warszawa.
På långvåg hittar man program endast punktvis
Mest militärmusik men också ibland något tunt, skirt. Mozart.

Mellanvågsmänniskorna tar sig en påtår efter maten
kopplar på TV:n och är som folk mest.
Fejar flaggstången, skrapar båten, småpyssel, piptrygghet.
Kortvågsmänniskorna däremot knastrar i nerverna,
kräver millimeterkoncentration, en ständig anspänning.

Chanserna att träffa rätt är en på hundra. Men får man bara
in stationen: Vibrerande klarhet. High Fidelity.
Långvågsmänniskorna slutligen är den svåra typen:
Maniska, fixerade. Ansikten vänt bort. Någon gång ett klart eko.

Återstår således: Skriva klagobrev eller rosbrev. Recensera.
Eller helt enkelt, stänga av
.

/Peter Curman Obs! Viktigt! 1965


Danmark nästa offer

Nästa station som tröttnat på kortvågen verkar vara Radio Danmark. I och med sommarschemats intåg lade Danmarks radio ner sin utlandsavdelning. Man kommer att fortsätta utnyttja det hyresavtal men har med NRK och Norkring (tom 2003) men kommer endast att reläa hemmaprogrammet, precis som NRK numera gör. DR:s nya radiodirektör, Leif Lønsmann har hela tiden önskat att få göra sig av med hela kortvågen. Men i Danmark är det i lagen reglerat att DR ska sända på kortvåg (i motsats till i Norge). Redan 1998 reducerades DR:s kortvågsredaktion från 11 personer till 4 och samtidigt lades den ihop med Radioavisen. Och i fortsättningen blir det endast återutsändning av Radioavisen istället för program speciellt producerade för danskar i utlandet.

Det kan tilläggas att både NRK och DR etablerades 1948 och har båda även sänt på engelska och spanska. Snart är det helt slut. Erik Køie räknar med max ett års förlängning efter avtalet tar slut 2003, sedan är det nog helt slut med kortvågssändningar från Danmarks Radio.

De pengar som DR sparar ska användas till att förstärka DR:s nyhetskanal som sänds via DAB. Det beräknas att Radio Danmark har ca 50.000 till 100.000 lyssnare, den klart övervägande delen lyssnar via kortvåg. Man räknar med att det finns mellan 300 och 500 DAB mottagare i Danmark... Lyssnare i utlandet ska bland annat erbjudas en nyhetstelefon dit man kan ringa för att höra nyheter! I DR:s personalblad DRåben verkar det som om de som skriver tror att man kan höra DR:s DAB sändningar i utlandet. I Sverige finns ett par tusen DAB mottagare. Och här har SR precis bestämt att minska ner sändningarna.

Både NRK:s och DR:s programschema publiceras med ett förbehåll om att det kan bli inskränkningar om Norkring lyckas hyra ut sändningstid på sändarna i Sveio och Kvitsøy.

Själv börjar jag fundera på om det inte är dags för ett ordentligt nordiskt samarbete om utlandssändningarna. Vad sysslar Nordiska Rådet med? Kan det inte komma en propå från dom!

Kanske ska vi påpeka att det i Norge har lagts fram förslag från det norska Arbetarpartiet om att dra tillbaka stängningen av NRK:s utlandsprogram. Man uppger sig ha stort stöd från utlandsnorrmän.

Material från DX-News, DX-Fokus och On Air.

På bilden syns Karl Erik Jeppesen och Erik Køie innan dom stänger och släcker efter sig.


73 de Sohl
Vill du läsa den tryckta versionen av Torget med bilder osv så återfinns den i Eter-Aktuellt, utgiven av Sveriges DX-Förbund. Kontakta gärna oss om du vill bli medlem eller bara vill veta mer om DX-ing och Kortvågslyssning.

Om du har Acrobat Reader installerat på din dator kan du också läsa Torget med ursprunglig layout, illustrationer, fungerande länkar osv. Klicka på denna .pdf-fil.


Besök gärna http://listen.to/the.world.
Åter till Torgets startsida.
Åter till Sohl:s hemsida.
Email till torget@swl.nu.

sdxfmem.gif

Jag använder:
Einstein